Defensieforum.nl

Onrust in de wereld => Conflict gebieden => Midden Oosten => Topic gestart door: Elzenga op 12/03/2011 | 21:03 uur

Titel: Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 12/03/2011 | 21:03 uur
'Alle Nederlanders moeten Jemen uit'
Uitgegeven:    12 maart 2011 19:16
Laatst gewijzigd:    12 maart 2011 19:22
RIJSWIJK - De Nederlandse ambassadeur in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, Harry Buikema, heeft zaterdag alle Nederlanders in Jemen opgeroepen om het land op zo kort mogelijke termijn te verlaten via de reguliere, commercieel beschikbare vluchten.
© AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Jemen.

In Jemen is sprake van toenemende politieke onrust in het gehele land en een snelle verslechtering van de veiligheidssituatie.

Al eerder gold een negatief reisadvies voor het land en was iedereen die er niet-essentiële bezigheden had, opgeroepen te vertrekken. Nu geldt de oproep voor alle Nederlanders.

Er verblijven momenteel ongeveer zestig Nederlanders in Jemen. De ambassade staat met hen in contact.

Aanslagen

Het ministerie meldt dat het vrijdagavond en zaterdag in Sanaa, Aden en Taizz erg onrustig was tussen demonstranten en veiligheidsdiensten.

Ook is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen, zijn er oplaaiende tribale ongeregeldheden en is er een permanent hoog gijzelingsrisico, aldus een woordvoerder.
© ANP
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Cigarz op 12/03/2011 | 21:10 uur
En de volgende is....
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 12/03/2011 | 21:12 uur
Bahrein?
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: KapiteinRob op 12/03/2011 | 21:24 uur
Misschien moet de RUYT (met Lynx....) alvast voor de kust gaan liggen?  :angel:
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 18/03/2011 | 16:03 uur
Noodtoestand in Jemen afgekondigd

SANAA - In Jemen is vrijdag de noodtoestand afgekondigd. Dat maakte president Ali Abdullah Saleh bekend.

Eerder op de dag waren bij een demonstratie in de hoofdstad Sanaa volgens artsen zeker 41 tegenstanders van het bewind van Saleh doodgeschoten. Meer dan honderd raakten gewond.

In het armste land van de Arabische wereld demonstreren mensen al weken. Zij eisen het aftreden van Saleh, die al meer dan dertig jaar aan de macht is.

© ANP 
Uitgegeven: 18 maart 2011 16:00
Laatst gewijzigd: 18 maart 2011 16:00
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 18/03/2011 | 22:46 uur
Rosenthal heeft 'toenemende zorg' over Jemen

DEN HAAG -  Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft ,,toenemende zorg" over de ontwikkelingen in Jemen. ,,Ik heb met afschuw kennisgenomen van het geweld dat is gebruikt tegen vreedzame betogers, waarbij zelfs doden zijn gevallen vandaag in Sanaa", aldus de minister vrijdag.

Rosenthal zei zeker maandag over de situatie te zullen spreken met zijn EU-collega's in Brussel. ,,Een scherpe veroordeling van dit geweld is nodig. De aanhoudende demonstraties tonen aan dat de bevolking van Jemen snelle vooruitgang wil naar een beter functionerende democratie en rechtsstaat", zei hij.

Telegraaf,
vr 18 mrt 2011, 22:07
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: SMI de Boer op 18/03/2011 | 22:56 uur
hij vergat er even bij te vermelden dat daar een bloedige burgeroorlog aan vooraf gaat
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 21/03/2011 | 12:03 uur
President Jemen verliest steeds meer steun leger
Uitgegeven:    21 maart 2011 10:43
Laatst gewijzigd:    21 maart 2011 12:01
SANAA - In Jemen verliest president Ali Abdullah Saleh de steun van een steeds groter deel van het leger.

De machtige brigadegeneraal Ali Mohsen Saleh verklaarde maandag op de televisie het protest tegen de president te steunen, meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Twee andere generaals zouden zijn voorbeeld hebben gevolgd door eveneens de betogingen te steunen.

Het Franse persbureau AFP meldt dat tientallen officieren hun steun inmiddels betuigen aan de demonstranten die het aftreden van het staatshoofd eisen.

Mohsen Saleh voert het bevel over de eerste gepantserde divisie. Hij verklaarde zijn troepen in te zullen zetten om de demonstranten te beschermen. Het besluit is een klap voor de president die eerder al de steun van leiders van zijn stam verloor.

Crisis

''Jemen verkeert vandaag in een allesomvattende en gevaarlijke crisis'', aldus de brigadegeneraal. Gebrek aan dialoog en onderdrukking van vreedzaam protest verergeren naar zijn mening de crisis. Omdat het leger het volk moet beschermen, besloot Mohsen Saleh om ''onze vreedzame steun te geven aan de jongerenrevolutie en hun eisen''.

Persbureau AFP meldde intussen dat maandag tanks in de straten van Sanaa waren gesignaleerd. De ambassadeur van Jemen in Syrië heeft zijn ontslag genomen en gaat de oppositie steunen.

Betogers

In het armste land van de Arabische wereld wordt al ruim een maand gedemonstreerd tegen Ali Abdullah Saleh. Vrijdag kwamen in de hoofdstad Sanaa meer dan vijftig betogers om toen aanhangers van het staatshoofd het vuur openden.

Volgens de president had de oppositie aangezet tot het geweld. Daarna kondigde hij de noodtoestand af. In een reactie traden verschillende ministers zondag af waarna Saleh het kabinet naar huis stuurde.
http://www.nu.nl/algemeen/2473122/president-jemen-verliest-steeds-meer-steun-leger.html
Titel: Honderdduizenden op de been in Jemen
Bericht door: VandeWiel op 25/03/2011 | 11:51 uur
AMSTERDAM - Honderdduizenden betogers hebben zich vrijdag verzameld in de straten van de Jemenitische hoofdstad Sanaa.


Demonstranten tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh verzamelen zich bij de universiteit. De betogingen zullen na het traditionale vrijdaggebed beginnen. Betogers hebben vrijdag opnieuw gedoopt tot de 'Dag van Vertrek'.

De inwoners van het straatarme Arabische land komen in opstand tegen de slechte economische situatie, de wijdverbreide corruptie en de politieke onderdrukking. Ze eisen een direct vertrek van Saleh.

Aanhangers van de president staan op een ander plein, nabij de universiteit.


Angst

Een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera vertelt dat er onder de demonstranten grote angst heerst voor geweld. Rond het centrale plein in de stad zijn enkele provisorische ziekenhuisposten neergezet.

Er wordt in Jemen al ruim een maand gedemonsteerd tegen het zittende regime. De betogingen gaan gepaard met steeds meer bloedvergieten. Vorige week vrijdag kwamen in Sanaa meer dan vijftig betogers om toen aanhangers van het staatshoofd het vuur openden.
Volgens de president had de oppositie aangezet tot het geweld, hij kondigde daarop de noodtoestand af.

De journalist van Al-Jazeera wordt uit veiligheidsoverwegingen niet bij naam genoemd. Eerder deze week sloten autoriteiten het kantoor van de nieuwszender in Jemen. Saleh had zware kritiek op de manier waarop de Al-Jazeera de protesten en onlusten in het land verslaat. Het kanaal zou te veel op de hand van de betogers zijn.


Verkiezingen

Een woordvoerder van de oppositie herhaalde tegenover Al-Jazeera dat de betogers het aanbod van Saleh om na vervroegde verkiezingen terug te treden afwijzen. Voorman van de oppositie Yassin Noman doet het voorstel van de president af als "lege woorden".
De regering zou uiterlijk in januari 2012 verkiezingen willen uitschrijven. De officiële amtstermijn van Saleh loopt pas af in 2013, hij is al 32 jaar aan de macht.

Een flink aantal functionarissen, waaronder een belangrijke legerleider, heeft inmiddels zijn handen van de president afgetrokken. Saleh waarschuwde eerder deze week voor een bloedige burgeroorlog, als hij door een staatsgreep wordt afgezet.


http://www.nu.nl/buitenland/2476660/honderdduizenden-been-in-jemen.html
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 11/04/2011 | 17:31 uur
11 april 2011, 17:03
President Jemen besluit toch niet in te gaan op plan Golfstaten
door Jules Seegers
Buitenland

Ali Abdullah Saleh wees vanmiddag alsnog het voorstel van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) om voor het einde van zijn termijn in 2013 af te treden af. De oppositie in Jemen eist het onmiddellijke aftreden van de Jemenitische president. Eerder vandaag leek hij nog open te staan voor bemiddeling van de Golfstaten.

Het voorstel van de raad voorziet niet in een tijdschema voor de machtsoverdracht van Saleh aan zijn vicepresident. Het voorstel garandeert wel immuniteit van rechtsvervolging voor de president en zijn familie. Ook dit accepteert de oppositie niet.

De aanhangers van Saleh reageerden evenmin positief op het voorstel van de GCC en noemde het een "schaamteloze inmenging in binnenlandse aangelegenheden in Jemen". Volgens de aanhangers van de president gaat het voorstel "in tegen de wil van het Jemenitische volk".

Saleh heeft eerder aangeboden aan het eind van het jaar af te treden als de machtsoverdracht goed is geregeld. De oppositie vreest echter dat hij slechts probeert tijd te rekken. Sinds het begin van de onlusten in Jemen zijn meer dan 120 mensen om het leven gekomen.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/11/saleh-besluit-toch-niet-in-te-gaan-op-plan-golfstaten/
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 22/05/2011 | 17:15 uur
Aanhangers Saleh omsingelen ambassade VAE

SANAA - Gewapende aanhangers van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh hebben de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in de hoofdstad Sanaa omsingeld.

De ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en verschillende Europese en Arabische landen zitten vast in de ambassade.

De aanhangers van Saleh protesteren tegen een overeenkomst die voorziet in Salehs aftreden in ruil voor immuniteit van vervolging.

Zorgen

Het voorstel is tot stand gekomen in samenwerking met de Golf Samenwerkingsraad (GCC) en wordt gesteund door de Verenigde Staten. De diplomaten waren samengekomen in de ambassade in afwachting van de ondertekening van de overeenkomst.

"Iedereen maakt zich zorgen", aldus een Saudische diplomaat in de ambassade. "We kunnen de ambassade niet verlaten".

Oppositie

Saleh heeft toegezegd de overeenkomst zondag te ondertekenen, tijdens de viering van Nationale Jemendag. De president heeft dezelfde belofte echter al meermaals gedaan en is er tot dusver elke keer op teruggekomen. De oppositie tekende de overeenkomst zaterdag al.

Een woordvoerder van de GCC heeft gezegd zich terug te zullen trekken als bemiddelaar in Jemen als Saleh de overeenkomst zondag weer niet tekent.

© Novum 
Uitgegeven: 22 mei 2011 17:09
Laatst gewijzigd: 22 mei 2011 17:09
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 04/06/2011 | 18:42 uur
Nederland sluit ambassade in hoofdstad Jemen

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken sluit de Nederlandse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa met onmiddellijke ingang. Het departement doet dit ,,in verband met de verslechterde veiligheidssituatie in Jemen, en in de hoofdstad Sana'a in het bijzonder", staat er op de site van het ministerie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit in nauw overleg met EU-partners besloten.

In Jemen verblijven momenteel 44 Nederlanders. ,,Zij zijn reeds door de ambassade over dit besluit geïnformeerd. De afgelopen weken was hen al meerdere malen dringend geadviseerd het land op eigen gelegenheid te verlaten'', zegt het departement.

ANP,
Gepubliceerd op 04 juni 11, 18:29
Laatst bijgewerkt op 04 juni 11, 18:33
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 04/06/2011 | 19:09 uur
Regeringstop Jemen naar Saudisch ziekenhuis
Uitgegeven:    4 juni 2011 12:25
Laatst gewijzigd:    4 juni 2011 12:24
SANAA - De premier, vicepremier en parlementsvoorzitter van Jemen, die vrijdag gewond raakten bij een granaataanslag, zijn overgebracht naar Saudi-Arabië. Ze krijgen daar medische behandeling, meldde een arts zaterdag.
© ANP

Volgens de arts zijn de Saudische ziekenhuizen beter toegerust voor de behandeling dan die in Jemen. Het zou niet gaan om een vlucht uit het land, waar al maandenlang gewelddadige protesten tegen de regering plaatsvinden.

Bij de granaataanval op het presidentieel paleis was ook president Ali Abdullah Saleh gewond geraakt. Hij was opgenomen in een ziekenhuis in hoofdstad Sanaa van Jemen. Hij zei licht gewond te zijn geraakt aan zijn achterhoofd.

Bij de aanval kwamen zeven mensen om. De gouverneur van Sanaa verloor een been en een hand bij de aanval. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis van Jemen.
www.nu.nl
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 07/06/2011 | 12:01 uur
Royal Marines prepare to land in Yemen to rescue civilians

A British naval contingent has been stationed off the coast of Yemen in readiness to extract UK nationals and citizens of allied nations amid fears that the country will descend further into chaos and violence following the departure of its beleaguered president.

Around 80 Royal Marines aboard the Fort Victoria will help provide a bridgehead if an evacuation becomes necessary, with another ship, Cardigan Bay, currently on its way to provide further support to the mission, according to naval sources.

The troops on board, from Alpha Company, 40 Commando, can be reinforced, if necessary by members of a Marine force currently taking part in an exercise in Albania. Defence officials in London stress there are no plans to do this at present.

The 31,000-tonne Fort Victoria and 17,000-tonne Cardigan Bay, both Royal Fleet Auxiliaries (RFAs) equipped with helicopters and landing crafts, are from an UK fleet in the Mediterranean tasked with organising contingency plans for rescuing Britons from both Syria and Yemen as well as conducting military operations in Libya.

It is difficult to ascertain, say British officials, the exact numbers of UK citizens in Yemen. Around 800 men, women and children, some of them dual-nationals, and many of Yemeni extraction, have registered with the British Embassy. Some of them, however, may have already left the country and some others are making their own way out.

As well as Britons, any evacuation is likely to involve those from the European Union and Commonwealth although other countries have also put their own evacuation plans in place and Saudi Arabia has indicated that it will provide help if necessary.

The military campaign against Muammar Gaddafi's forces continues to grow in tempo with the arrival of another Apache helicopter-gunship to join the four others which have carried out strikes from the aircraft carrier HMS Ocean in the last few days. The aircraft is being shipped to a Mediterranean island before being transported to the carrier.

However, away from the publicity focus, resources are being moved to the Indian Ocean by the UK's Response Force Task Group amid growing apprehension about the situation in the Yemen, where 400 people are reported to have been killed in the last week.

Sana'a airport remains open for the time being and charter planes can be used to bring out the stranded. Helicopters would be able to airlift people in case of the security situation deteriorating further.

However, an evacuation such as the one carried out from Libya in February following the uprising in the country, with military transport planes landing in a rural area, is viewed as being fraught with problems in the Yemen. The aircraft, say officials, will be vulnerable to extremist groups seeking Western targets.

The Yemeni president Ali Abdullah Saleh will be pressed by the Saudi government to agree to an agreement under which he would give up power in return for immunity from prosecution and assurances that his personal wealth would not be impounded.

It is believed that US officials will be meeting Mr Saleh, a long term ally against Islamist militancy, in the Saudi capital. At the same time American diplomats are meeting the Yemeni vice-president, Abd al-Rahman Mansur al-Hadi, in Sana'a. The acting leader, who is viewed as being more emollient about reforms, is also scheduled to meet representatives of other Western states, including the UK.

Although Western states are investing a lot of expectations in the vice-president, Mr al-Hadi, to bring about reconciliation, within Yemen he is regarded by many, including influential clan chiefs, as weak and lacking the power base to consolidate meaningful change.

By Kim Sengupta on HMS Albion off the Libyan coast
Tuesday, 7 June 2011
Independent.co.uk
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/06/2011 | 12:31 uur
Hebben we nog in Lynx in de omgeving..  :angel:
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 07/06/2011 | 13:54 uur
Citaat van: jurrienvisser op 07/06/2011 | 12:31 uur
Hebben we nog in Lynx in de omgeving..  :angel:
Het is maar net wat je onder omgeving verstaat, want Libië is volgens mij wel een aarig eindje wandelen.  :P
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: KapiteinRob op 07/06/2011 | 14:14 uur
Citaat van: jurrienvisser op 07/06/2011 | 12:31 uur
Hebben we nog in Lynx in de omgeving..  :angel:

Ja hoor, wederom op de Tromp..... :devil:
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 07/06/2011 | 14:18 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/06/2011 | 14:14 uur
Ja hoor, wederom op de Tromp..... :devil:
Tromp komt morgen aan in Aqaba; dat is nou ook niet in de omgeving.  ;)
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: KapiteinRob op 07/06/2011 | 14:58 uur
Citaat van: Lex op 07/06/2011 | 14:18 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/06/2011 | 14:14 uur
Ja hoor, wederom op de Tromp..... :devil:
Tromp komt morgen aan in Aqaba; dat is nou ook niet in de omgeving.  ;)

Met een OPV zou je niet in de omgeving zijn. De Ollies van de TRMP doen echter wonderen......
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 07/06/2011 | 15:03 uur
Saleh heeft brandwonden op 40 procent lichaam

RIYAD -  De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft brandwonden op 40 procent van zijn lichaam. Daarnaast liep hij een klaplong op tijdens de granaataanslag vrijdag op het presidentiële paleiscomplex in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwzender CNN dinsdag op basis van diplomatieke bronnen in Saudi-Arabië, waar Saleh is opgenomen in een ziekenhuis.

Een granaatscherf veroorzaakte een wond van 7 centimeter diep in het lichaam van Saleh. Het stuk metaal doorboorde een van de longen van Saleh. Het afgelopen weekeinde hebben artsen de scherf verwijderd.

De bomaanslag had plaats in een moskee, waar Saleh aanwezig was met een aantal anderen. Na het incident, waarbij zeker zeven mensen stierven, nam Saleh met een reeks andere hoogwaardigheidsbekleders de wijk naar Riyad, de hoofdstad van het machtige buurland Saudi-Arabië.

Telegraaf,
di 07 jun 2011, 09:36
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 17/06/2011 | 14:13 uur
'Saleh keert niet terug naar Jemen'

RIYAD -  De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh, die voor een medische behandeling naar Saudi-Arabië is uitgeweken, zal niet naar Jemen terugkeren. Dat heeft een hoge Saudische functionaris vrijdag gezegd.

Eerder stelde de regering in Jemen dat Saleh snel terug zou komen in zijn land. Saleh raakte twee weken geleden gewond tijdens een aanval op zijn paleis in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Hij vertrok kort daarna naar Saudi-Arabië.

Bij protesten tegen Saleh zijn de afgelopen vier maanden ten minste 200 mensen omgekomen. De president, die al sinds 1978 in het zadel zit, zag de steun voor zijn regime gestaag afbrokkelen, maar weigert tot dusver halsstarrig af te treden.

Telegraaf,
vr 17 jun 2011, 13:18
Titel: Massive Drone Strike Hits Qaida Cop Station in Yemen
Bericht door: VandeWiel op 15/07/2011 | 16:13 uur
At some point, al-Qaida is going to have to figure out that gathering in conspicuous places just means giving a big, fat, blinking red target to the killer drones hovering above.

In the latest sign of the intensifying U.S. shadow war in Yemen, drones hit a police station in Abyan Province, where fighters from al-Qaida in the Arabian Peninsula have flocked during the country's ongoing political crisis. al-Qaida reportedly took over the station, prompting the drone(s) to take action.

Early reports are conflicting, but the strike might have a massive death toll attached. The New York Times says eight militants are dead, but CNN claims that the body count is at 50. Either way, there's a lesson here: al-Qaida gatherings are drone bait.

According to stats compiled by the Long War Journal, it's the third U.S. airstrike in Yemen this year, which really means since May. The next strike will tie the total from all of 2010.


al-Qaida in the Arabian Peninsula can't say it wasn't warned. Defense Secretary Leon Panetta, the former CIA director, tells anyone who'll listen how drone strikes, commando raids and other inconspicuous, lethal applications of force are his preferred solution to the al-Qaida problem. Same goes for incoming Special Operations Command chief Vice. Adm. William McRaven. New CIA Director David Petraeus is cool taking militants dead or alive.

Not to suggest there's a bright side to al-Qaida's strength in Abyan, but if the militants feel they can run the province with impunity, their operational security standards are likely to drop. The newer model Reaper drones at the U.S.' disposal increasingly carry smaller, lighter weapons — 35 pound missiles, down from a 100-pound Hellfire — and more of them. That means more opportunities to hit more al-Qaida targets, especially if the terrorist group is going to set up conspicuous de facto bases. Maybe it's time to rethink the concept of "safe haven."

http://www.wired.com/dangerroom/2011/07/massive-drone-strike-hits-qaida-cop-station-in-yemen
Titel: Re:Massive Drone Strike Hits Qaida Cop Station in Yemen
Bericht door: Elzenga op 16/07/2011 | 01:06 uur
Citaat van: VandeWiel op 15/07/2011 | 16:13 uur
At some point, al-Qaida is going to have to figure out that gathering in conspicuous places just means giving a big, fat, blinking red target to the killer drones hovering above.

In the latest sign of the intensifying U.S. shadow war in Yemen, drones hit a police station in Abyan Province, where fighters from al-Qaida in the Arabian Peninsula have flocked during the country's ongoing political crisis. al-Qaida reportedly took over the station, prompting the drone(s) to take action.

Early reports are conflicting, but the strike might have a massive death toll attached. The New York Times says eight militants are dead, but CNN claims that the body count is at 50. Either way, there's a lesson here: al-Qaida gatherings are drone bait.

According to stats compiled by the Long War Journal, it's the third U.S. airstrike in Yemen this year, which really means since May. The next strike will tie the total from all of 2010.


al-Qaida in the Arabian Peninsula can't say it wasn't warned. Defense Secretary Leon Panetta, the former CIA director, tells anyone who'll listen how drone strikes, commando raids and other inconspicuous, lethal applications of force are his preferred solution to the al-Qaida problem. Same goes for incoming Special Operations Command chief Vice. Adm. William McRaven. New CIA Director David Petraeus is cool taking militants dead or alive.

Not to suggest there's a bright side to al-Qaida's strength in Abyan, but if the militants feel they can run the province with impunity, their operational security standards are likely to drop. The newer model Reaper drones at the U.S.' disposal increasingly carry smaller, lighter weapons — 35 pound missiles, down from a 100-pound Hellfire — and more of them. That means more opportunities to hit more al-Qaida targets, especially if the terrorist group is going to set up conspicuous de facto bases. Maybe it's time to rethink the concept of "safe haven."

http://www.wired.com/dangerroom/2011/07/massive-drone-strike-hits-qaida-cop-station-in-yemen
or to rethink their air-defence concepts...and buy some air-defence equipment... de huidige UCAVs zijn nog niet bepaald onkwetsbaar in deze.
Titel: Anwar al-Awlaki killed in Yemen
Bericht door: VandeWiel op 30/09/2011 | 13:06 uur
Anwar al-Awlaki, a U.S.-born radical Islamic preacher who rose to the highest level of al Qaeda's franchise in Yemen, has been killed.

Al-Awlaki, born in New Mexico, has been linked to al Qaeda in the Arabian Peninsula's (AQAP) attempted bombing of a U.S. passenger jet over Detroit on Christmas day, 2009, and was thought to be a leader of the group.

A U.S. government official confirms to CBS News senior security correspondent David Martin that al-Awlaki was killed. Yemen's Defense Ministry was first to tell CBS News of the strike, but given previous reports which turned out to be erroneous, the relatively rapid U.S. confirmation is crucial, and bolsters witness accounts that it was a U.S. drone strike that killed the al Qaeda figure.

Anwar al-Awlaki hails rise of "Western jihad"
Video: Anwar al-Awlaki urges attacks on Americans
Amid mayhem, al Qaeda suspects escape from Yemen prison

U.S. officials considered al-Awlaki a most-wanted terror suspect, and added his name last year to the kill or capture list - making him a rare American addition to what is effectively a U.S. government hit-list.

Al-Awlaki's father, who still lives in the U.S., filed a lawsuit against the federal government, claiming his son's civil rights were violated by the U.S. call for his killing.

A federal court dismissed Nasser al-Awlaki's suit on Dec. 7, 2010, on the grounds that he had no legal standing to challenge the targeting of his son.

A statement from Yemen's foreign press office said the al Qaeda suspect "was targeted and killed 8 KM (about 5 miles) from the town of Khashef in the Province of Jawf, 140KM (about 80 miles) east of the Capital Sana'a."

Al-Arabiya television network cited local tribal sources as saying suspected U.S. drone aircraft - which are known to operate in Yemen - fired two missiles Friday at a convoy of vehicles believed to be carrying al-Awlaki and his guards.

There have been previous reports claiming al-Awlaki's death which turned out to be erroneous.

CBS News' Khaled Wassef reports that Al-Awlaki was reported dead following U.S. air strikes on southern Yemen in December 2009 and November 2010. He was also the target of a U.S. drone attack that killed two al Qaeda operatives in southern Yemen on May 5, 2011.

Wassef reports that al-Awlaki last appeared in a video released online in August 2010.

Yemen has risen in recent years to the top of the threat list for U.S. security officials - with AQAP seen as the most active branch of the global terror network in planning attacks against the U.S. homeland.
Al-Awlaki was believed to be a prominent member of the group, taking some role in the planning of actual terror plots, in addition to his role as a religious adviser and powerful recruiting officer. His clear English, American roots, and powerful speaking skills are believed to have attracted many young Muslims from within the U.S. to the cause of jihad.

He reportedly met directly with Umar Farouk Abdulmutallab, the 19-year-old Nigerian who attempted to blow up the flight to Detroit in 2009, when the young man traveled for training to Yemen.

Al-Awlaki's voluminous online preaching, in both video and print form, is also thought to have inspired Ft. Hood shooter Nidal Hasan, who made email contact with the preacher before carrying out his attack.

His death will deal AQAP a serious blow, but Ben Venzke, who heads intelligence contracting group IntelCenter in the Washington area, says it does not seriously diminish the threat posed by the al Qaeda franchise.

"AQAP remains one of the most dangerous al Qaeda regional arms both in its region and for the direct threat it poses to the U.S. following three recent failed attacks," said Venzke, who monitors jihadi propaganda for myriad U.S. government agencies. "AQAP leader Nasir al-Wuhayshi, who is responsible for expanding the group's focus to conduct attacks on U.S. soil, remains in charge of the group and further attempts to conduct attacks in the U.S. are expected."


http://www.cbsnews.com/stories/2011/09/30/501364/main20113732.shtml
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 08/10/2011 | 16:09 uur
President Jemen zegt macht op te geven

SANAA - President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft zaterdag op de staatstelevisie gezegd ''in de komende dagen de macht te zullen opgeven''.

Dat meldde het persbureau Reuters. Saleh is al 33 jaar aan de macht.

In het armste land van de Arabische wereld wordt al maanden gedemonstreerd voor het vertrek van Saleh.

Die heeft al eerder ingestemd met voorstellen om op te stappen, maar kwam daar op het laatste moment steeds weer op terug.

© ANP
8  oktober 2011 16:05
Titel: Ordetroepen Jemen doden betogers
Bericht door: VandeWiel op 15/10/2011 | 13:45 uur
SANAA - De politie in Jemen heeft zaterdag het vuur geopend op betogers die het aftreden eisen van president Ali Abdullah Saleh.

Zeker zeven actievoerders werden gedood. Tientallen anderen raakten gewond.
Dat hebben medici gemeld. Honderdduizenden demonstranten hadden zich in het centrum van de hoofdstad Sanaa verzameld om een protestmars te houden.

De ordetroepen schoten met scherp en gebruikten traangas en waterkanonnen om de menigte uiteen te drijven.
De gewonden werden naar een veldhospitaal in de 60e Straat in de hoofdstad gebracht, waar duizenden tegenstanders van Saleh al maanden bivakkeren.


Armste land

De president is al meer dan 30 jaar in het armste land van de Arabische wereld aan de macht. Hij heeft al een aantal keren gezegd te willen aftreden, maar heeft daarvan op het laatste moment afgezien.


http://www.nu.nl/buitenland/2642231/ordetroepen-jemen-doden-betogers.html
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 22/10/2011 | 14:25 uur
Zware gevechten in hoofdstad Jemen

SANAA - In de hoofdstad Sanaa van Jemen zijn zaterdag zware gevechten uitgebroken tussen troepen loyaal aan president Ali Abdullah Saleh en zijn tegenstanders.

Daarbij vielen zeker 5 doden, meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

De doden zouden militairen zijn die zich hebben aangesloten bij de oppositie. Er klonken explosies en zwarte rookwolken hingen boven de stad. Vrijdag werd er ook al hevig gevochten.

Al maanden wordt gedemonstreerd tegen het bewind van Saleh, die al 33 jaar aan de macht is.

© ANP
22 oktober 2011 14:19
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: KapiteinRob op 22/10/2011 | 14:31 uur
Niet belangrijk; valt niets te halen voor ons.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: irma op 22/10/2011 | 21:20 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/10/2011 | 14:31 uur
Niet belangrijk; valt niets te halen voor ons.
Net als in Syrie  :mad: (maar dat is off topic)
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: andré herc op 30/10/2011 | 22:28 uur
ANP | 30 oktober 2011, 20:54
Vliegveld Jemen dicht na explosies
Het vliegveld van Sanaa in Jemen is zondagavond gesloten wegens een aantal zware ontploffingen in een nabijgelegen luchtmachtbasis, aldus een functionaris. In hoofdstad Sanaa zijn al wekenlang zware gevechten tussen het leger en tegenstanders van president Ali Abdullah Saleh.
De tegenstanders beklagen zich dat de luchtmacht al 2 maanden aanvallen uitvoert op steden van opstandige stammen. Ze zeiden dat het leger van Jemen zondag nog drie kinderen en een volwassene had gedood bij een aanval op het noorden van de stad.

rtl.nl
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/03/2012 | 23:45 uur
VS bombardeert kamp in Jemen
»
Jemen.
NOS Toegevoegd: zondag 11 mrt 2012, 22:28

In het zuiden van Jemen hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aanvallen uitgevoerd op een basis van aan al-Qaida gelieerde militanten. Jemenitische functionarissen zeggen dat er vier luchtaanvallen zijn uitgevoerd, onder meer op een kamp in de buurt van de stad Jaar.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua vernietigden de Amerikaanse raketten zwaar wapentuig, tanks en andere voertuigen die de strijders bij eerdere confrontaties op het leger van Jemen hadden veroverd. De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door F-16's en drones die opstegen vanaf een vliegdekschip in de Golf van Aden.

Opstand
Gisteren kwamen bij Amerikaanse aanvallen in de provincie Bayda zeker achttien militanten om het leven. Jemenitische militairen zeggen dat hun luchtmacht niet de capaciteit heeft om in het donker luchtaanvallen uit te voeren.

Al-Qaida in Jemen heeft het afgelopen jaar steeds meer terrein gewonnen, nadat er een opstand was uitgebroken tegen de inmiddels vertrokken president Saleh. Zijn opvolger Hadi zegt dat de strijd tegen al-Qaida een van zijn grootste prioriteiten is.

Ook wil Hadi het leger van Jemen herstructureren en commandanten in het zuiden van het land vervangen. Sommige van die militairen worden ervan verdacht het na Salehs vertrek op een akkoordje te hebben gegooid met strijders die aan al-Qaida zijn gelieerd.

Bron: NOS
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/03/2012 | 23:53 uur
Citaat van: jurrien visser op 11/03/2012 | 23:45 uur
VS bombardeert kamp in Jemen
De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door F-16's en drones die opstegen vanaf een vliegdekschip in de Golf van Aden.

Zo zitten er toch wel de nodige fouten in dit bericht, maar voor de pers is een F al snel een F16 en de drones zullen wellicht een andere thuis basis hebben.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 12/03/2012 | 09:24 uur
Citaat van: jurrien visser op 11/03/2012 | 23:53 uur
Citaat van: jurrien visser op 11/03/2012 | 23:45 uur
VS bombardeert kamp in Jemen
De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door F-16's en drones die opstegen vanaf een vliegdekschip in de Golf van Aden.

Zo zitten er toch wel de nodige fouten in dit bericht, maar voor de pers is een F al snel een F16 en de drones zullen wellicht een andere thuis basis hebben.
toch tijd voor een check/service vanuit het Defensieforum....
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 12/03/2012 | 09:45 uur
US drones, Yemen army kill 9 extremists: local official

American air strike on southern Yemen kills at least nine militants believed to be Al-Qaeda members

AFP , Monday 12 Mar 2012

Nine suspected Al-Qaeda militants were killed in an artillery attack by the Yemeni army backed by US drone strikes on their strongholds in the country's south, a local official told AFP Monday.

Three extremists were killed when US drones fired missiles late on Sunday targeting their weapons hideouts in Jabal Khanfar, a hill overlooking the Abyan town of Jaar, which is controlled by Al-Qaeda militants, the official said.

A large amount of weapons seized by the militants in an attack against the army that left 185 soldiers earlier this month, were destroyed in the shelling, said the official who spoke to AFP by telephone from Jaar.

Six other militants were killed when the army bombed one of their hideouts in Makhzan, southeast of Jaar, the official said, asking not to be named.

Witnesses and officials said on Sunday that six US drone missiles had targeted the suspected weapons hideouts in Jabal Khanfar.

Witnesses reported seeing columns of smoke billowing into the sky from the targeted locations and said that government buildings, now controlled by Al-Qaeda fighters, had been damaged.

Al-Qaeda extremists took over Zinjibar, Abyan's provincial capital, in May, and then overran several nearby towns across the south, including Jaar.

Air strikes by Yemeni and US planes on Friday and Saturday killed at least 33 suspected Al-Qaeda militants in Abyan and Al-Bayda provinces, south of the capital, residents and local officials said.

http://english.ahram.org.eg/NewsContent/2/8/36543/World/Region/US-drones,-Yemen-army-kill--extremists-local-offic.aspx
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 08/04/2012 | 14:09 uur
Amerikaanse drone doodt 24 leden al-Qaida in Jemen

8/04/12 - 13u58  Bron: belga.be Het Jemenitische leger voert al een tijdje een felle strijd tegen al-Qaidastrijders. © epa.
Vannacht zijn bij luchtaanvallen 24 vermeende leden van al-Qaida gedood in Jemen. Dat zeggen zowel het Jemenitische ministerie van Defensie en een stamhoofd. Eerder werd melding gemaakt van acht doden.

Volgens het ministerie van Defensie kwamen zestien leden van al-Qaida om bij een luchtraid op Koud, bij het zuidelijk gelegen Zinjibar. Die provinciehoofdstad is sinds mei vorig jaar in handen van vermeende al-Qaidastrijders.

Acht andere vermeende leden van het terreurnetwerk kwamen om toen hun wagen getroffen werd door een raket. Dat gebeurde in het zuidoosten van Jemen. Die informatie komt van een stamhoofd, volgens wie de aanval het werk was van een Amerikaanse drone.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Wereld/article/detail/1420491/2012/04/08/Amerikaanse-drone-doodt-24-leden-al-Qaida-in-Jemen.dhtml
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 13/05/2012 | 00:50 uur
Drone doodt strijders al-Qaida
Toegevoegd: zondag 13 mei 2012, 00:39

In Jemen zijn zestien vermeende strijders van al-Qaida gedood toen ze onder vuur werden genomen door onbemand Amerikaans vliegtuigen. Dat melden lokale autoriteiten en ooggetuigen.

Zes strijders zaten in een voertuig op de weg tussen Shabwa en Marib. Ze werden getroffen door twee raketten die vanuit de zogeheten drone werden afgevuurd. Bij het dorp al-Hosoon kwamen nog eens tien strijders in een auto om het leven bij een aanval door een drone.

De Verenigde Staten voeren geregeld aanvallen uit op strijders van al-Qaida met onbemande toestellen. Een week geleden kwam bij een vergelijkbare aanval Fahd al-Qasaa om het leven.

Hij werd gezien als de militaire leider van al-Qaida in Jemen en zou achter de aanslag gezeten hebben op Amerikaanse marineschip USS Cole in de haven van Aden in 2000.

Bron: NOS
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 15/05/2012 | 21:18 uur
Blogger Shines Light on U.S. Shadow War in East Africa

By David Axe
May 15, 2012 

An innocuous-seeming U.S. Air Force press release. A serendipitous satellite image in Google Earth. Snapshots from a photographer on assignment at a Spanish air base. The crash of an Air Force F-15E Strike Eagle fighter-bomber in the United Arab Emirates. These are some of the fragments of information that Italian aviation blogger David Cenciotti has assembled to reveal the best picture yet of the Pentagon's secretive war in the Arabian Peninsula and East Africa.

In a series of blog posts over the past two weeks, Cenciotti has described in unprecedented detail the powerful aerial force helping wage Washington's hush-hush campaign of air strikes, naval bombardments and commando raids along the western edge of the Indian Ocean, including terror hot spots Yemen and Somalia. Cenciotti outlined the deployment of eight F-15Es from their home base in Idaho to the international air and naval outpost at Camp Lemonnier in Djibouti, north of Somalia.

Over the years there have been hints of the F-15s' presence in East Africa, but "their actual mission remains a (sort-of) mystery," Cenciotti writes. Based on the evidence, he proposes that the twin-seat fighter-bombers — one of the Air Force's mainstay weapon systems in Afghanistan — are dropping bombs on al-Qaida-affiliated militants in Yemen. If true, that means the U.S. intervention in the western Indian Ocean is far more forceful, and risky, than previously suggested.

Ten years ago the Air Force openly acknowledged the initial F-15E rotation in Djibouti, but since then the flying branch has released few details. New official information on the Indian Ocean aerial armada has emerged only after airplanes crashed. An accident involving an Air Force MQ-9 Reaper drone in the Seychelles late last year forced the Pentagon to admit it was building a drone base on the island nation. Reporters followed the Seychelles lead to uncover additional Reaper bases in Yemen and Ethiopia. Armed drones operated by the CIA and the military have killed scores of militants in Somalia and Yemen under steadily loosening rules of engagement.

Similarly, the deaths of four American airmen in a crash in Djibouti in February confirmed the involvement of the secretive U-28 spy plane in the escalating intervention.

The F-15Es carry more bombs and fly much faster than the Cessna-size, propeller-driven Reapers. Where the long-endurance drones are persistent and patient, the twin-engine Strike Eagles are fast-reacting and powerful. "When you need to quickly reach a distant target and hit it with a considerable payload, you might find a Strike Eagle a better platform," Cenciotti explains. On the other hand, "air strikes with conventional planes are considered less respectful of the local nation's sovereignty than drones' attacks," he adds. "This could be the reason for keeping the eventual F-15E involvement in the area a bit confidential."

Again, it was a crash that helped draw reporters' attention to the F-15s in Djibouti. In early May a photographer friend of Cenciotti photographed several Strike Eagles passing through Spain's Moron air base en route to an unspecified deployed location. One of the F-15s crashed near its next layover in the United Arab Emirates. (The two crew members ejected safely.) Cenciotti scrutinized the aircraft involved and matched them up with a Pentagon press release describing a change-of-command ceremony for a fighter squadron in Djibouti.

An image from Google Maps showing six F-15s on the ground in Djibouti helped confirm Cenciotti's theory that Strike Eagles are active in the Indian Ocean region. Evidence the jets are bombing Yemen is more circumstantial: Cenciotti notes that the pro-U.S. Yemeni air force was on strike at the time of one widely reported air raid in the country, meaning another nation was likely responsible for the hit.

The 37-year-old Cenciotti rivals ace Aviation Week reporter Bill Sweetman for breaking news about military aircraft. But his strict focus on aviation means he misses other compelling evidence of the U.S. shadow war in East Africa and the Arabian Peninsula. The Navy maintains around 30 warships in the Indian Ocean as part of several international task forces. American destroyers have launched missiles and fired guns at terrorists in Somalia and Yemen.

But arguably the most interesting vessels in the area are also the least flashy. Lewis and Clark-class supply ships, normally used to carry fuel and cargo, have also been used as Afloat Forward Staging Bases — in essence, seaborne military camps for housing Special Forces and launching helicopters and small boats. The ships can be configured with makeshift jails for holding captured pirates and, in theory, terror suspects.

The Lewis and Clark class ship Carl Brashear visited Djibouti in early May, according to a military press release. Where the ship went next — and what exactly she did there — is unclear. But if Cenciotti's investigation of the F-15s is any indication, there could be a surprising truth beneath the layers of official secrecy concealing America's underreported Indian Ocean shadow war.

http://www.wired.com/dangerroom/2012/05/indian-ocean-shadow-war/
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 17/05/2012 | 11:11 uur
The mysterious U.S. F-15E Strike Eagle detachment in Djibouti.

Are they conducting covert air strikes in Yemen?

Posted by David Cenciotti in Military Aviation.

Although their presence over there is not a secret (since it was announced about 10 years ago and you can see some by simply pointing Google Earth on Djibouti International Airport, as done in this interesting OSGEOINT analysis) what's still unclear is what eight U.S. F-15Es are currently doing in the Horn of Africa.

They are reportedly serving in support of Combined Joint Task Force – Horn of Africa, as an Expeditionary Squadron of the 380th Expeditionary Operations Group, based at Al Dhafra, in the United Arab Emirates, and responsible for the "war on terror" in the region, but what's their actual mission remains a (sort-of) mystery.

Little information can be found on official sources: among the press releases of the Task Force you will only find a news about the change of command that took place on May 6. It confirms what we already know: previous detachment was provided by the U.S. Air Force in Europe's  48th Fighter Wing through the 492nd Expeditionary Fighter Squadron, from RAF Lakenheath in the UK, and the new one, the 336th Expeditionary Fighter Squadron, is provided by the 4th FW from Seymour Jonhnson AFB, NC.

By the way, the Strike Eagles recently spotted at Moron airbase, Spain, were on their ferry flight to Camp Lemonnier and not to Afghanistan (as initially believed).
 
Even if the American military presence across the world is usually very well advertised, the U.S. keep a low profile on the operations launched by the Air Force's Strike Eagles from Eastern Africa.

The reason for such prudence maybe that, along with the Reaper drones, even the F-15Es are conducting air strikes in Yemen (and Somalia).

Indeed, counter terrorism operations with attacks aimed at Al Qaeda in the Arabian Peninsula, including drone strikes but also naval bombardments, cruise missiles and air strikes, have increased a lot in the last years: the most recent air strikes brought the 2012 total to more than 15, about as many in the previous 10 years combined.

Some of the air strikes in Yemen were reportedly launched with the support of warplanes believed to be Yemeni Air Force ones. But there are also chances that U.S. conventional planes have been involved in air-to-surface operations officially or unofficially credited to the Yemeni government.

As happened on Mar. 11, 2012, when local residents reported that planes bombarded the town and a senior Yemeni official confirmed the U.S. inolvement by saying that "The U.S. did not inform us on the attacks. We only knew about this after the U.S. attacked" to the CNN; or on Mar. 18, when an air strike was claimed by the Yemeni government, even if the local Air Force was unable to launch an aerial bombardment as most of its personnel was on strike.

Air strikes with conventional planes are considered less respectful of the local nation's sovereignity than drones' attacks and this could be the reason for keeping the eventual F-15E involvement in the area a bit confidential.

Robots can silently fly for several hours and use their few missiles/bombs when needed. That's why drones are the weapon of choice to fight Qaeda in Yemen.

However, when you need to quickly reach a distant target and hit it with a considerable payload, you might find a Strike Eagle a better platform to undertake the task.

The Aviationist,
May 11, 2012
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 17/05/2012 | 11:59 uur
Suspected US drone kills 2 Qaeda militants in Yemen

AFP | 2 hours ago

ADEN: A suspected US drone strike killed two al Qaeda militants on Thursday in eastern Yemen, as an army offensive against the extremist group entered its sixth day, a local official said.

Speaking on condition of anonymity, the official said the two al Qaeda suspects were killed in a strike on their car in Shibam, a historic city in Yemen's Hadramawt province.

Air strikes on al Qaeda targets in Yemen have increased since the Yemeni army, backed by US experts, launched an offensive on Saturday to retake southern cities that in the last year had fallen under al Qaeda control.

At least 144 people have been killed in the last six days of fighting which has centred around the three cities of Loder, Jaar and Zinjibar in the southern Abyan province.

A military official involved in the offensive said on Thursday that al Qaeda gunmen retreated from three locations on the outskirts of Loder.

"We have cleansed Loder (of al Qaeda) and the fighters have been forced to flee," said the official on condition of anonymity.

Al Qaeda remains in control of Zinjibar, Abyan's capital, though diplomats and officials said on Wednesday that the Yemeni military was advancing towards the southeastern entrance of the city.

One local official said on Thursday that the Yemeni airforce launched several late night airstrikes on the southern cities of Shaqra and Arqoub, both near Zinjibar, though no casualties were reported.

A force of around 20,000 soldiers from all regions in the south are believed to be engaged in the operation launched on Saturday.

They are backed by armed militias, mostly local residents of the towns and cities in the south that since the ouster of veteran leader Ali Abdullah Saleh and the election of a new president earlier this year have thrown their support behind the Yemeni military.

http://dawn.com/2012/05/17/suspected-us-drone-kills-2-qaeda-militants-in-yemen/
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 18/05/2012 | 12:01 uur
17 mei 2012, 16:48
Leger Jemen boekt winst op Al-Qaeda – klap voor terreurnetwerk
Jemen Zinjibar

Jemenitische militairen hebben in het zuiden van Jemen stevige terreinwinst geboekt op strijders van Al-Qaeda in de stad Zinjibar. Dat meldt persbureau AP. Toch verloopt de opmars traag, omdat er wordt gevreesd voor een verrassingsaanval van Al-Qaeda-strijders.

Het Jemenitische leger pobeert Zinjibar uit handen van Al-Qaeda te krijgen. Het leger zet daarbij zware artillerie en gevechtsvliegtuigen in. Al-Qaeda heeft het afgelopen jaar sterk geprofiteerd van de burgeropstand in Jemen en heeft de stad en andere delen in het zuiden gedurende deze periode ingenomen.

Een volledige inname van Zinjibar zou een forse klap voor Al-Qaeda betekenen. De strijders zullen door een verlies van de stad waarschijnlijk in kleinere groepen uiteenvallen.

Het legeroffensief werd enkele dagen geleden ingezet. Gevechtsvliegtuigen en artilleriebeschietingen maakten de weg vrij voor de grondtroepen. Het leger wordt gesteund door Amerikaanse militairen die helpen bij de coördinatie van bombardementen en aanvallen.

Even ten oosten van Zinjibar, in de stad Shibam, werden twee voertuigen getroffen door een raket afgevuurd door een drone. Eén voertuig werd compleet vernield en de drie inzittenden (vermoedelijk Al-Qaeda-strijders) kwamen daarbij om het leven. Twee personen in het tweede voertuig raakten gewond.

Nabij de stad Lawder werden, nadat Al-Qaeda zich had teruggetrokken, de lichamen aangetroffen van elf Jemenitische soldaten en vrijwilligers die aan de kant van het leger vochten. De slachtoffers zijn vermoedelijk geëxecuteerd. Volgens het leger is het gebied rondom Lawder inmiddels grotendeels vrij van Al-Qaida-strijders.
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/17/leger-jemen-dringt-verder-door-in-bolwerk-al-qada/
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 21/05/2012 | 06:44 uur
Zeker 34 doden in Jemen – groot offensief tegen Al-Qaeda gaat door

door Niels Posthumus

Bij gevechten tussen het Jemenitische leger en strijders van Al-Qaeda in het zuiden van Jemen zijn gisteren ten minste 34 mensen omgekomen. Dat meldt persbureau AP. Nog eens twee mensen verloren het leven bij aan aanval met een onbemand vliegtuig.

Vanaf vrijdagavond vochten Jemenitische militairen in de zuidelijke provincie Abyan enkele veldslagen uit met Al-Qaeda-strijders. De gevechten hielden gisteren de hele dag aan. In totaal kwamen twaalf militairen en 22 Al-Qaida-strijders om het leven. Vooral rondom de stad Jaar werd zwaar gevochten. De stad is sinds vorig jaar in handen van de opstandelingen.

De drone-aanval had plaats in de centraal gelegen provincie Bayda. Een Somaliër en een Jemeniet werden bij de aanval gedood.

Gevechten onderdeel van groot offensief tegen Al-Qaeda

Het Jemenitische leger, dat door de VS wordt gefinancierd en getraind, kondigde ruim een week geleden aan een groot offensief te zijn gestart om de controle over de door Al-Qaeda gecontroleerde steden Zinjibar en Jaar te heroveren.

Strijders van Al-Qaeda namen de steden vorig jaar in en hebben inmiddels een groot deel van zuid-Jemen onder controle. De afgelopen dagen vielen bij gevechten tussen het leger en de terroristengroep een onbekend aantal doden.

De strijd tussen het Jemenitische leger en Al-Qaeda is extra hevig opgelaaid na het begin van de volksopstand tegen de inmiddels afgetreden president Ali Abdullah Saleh begin vorig jaar.

http://m.nrc.nl/nieuws/2012/05/20/zeker-34-doden-in-jemen-bij-strijd-tegen-al-qaida/
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 21/05/2012 | 12:32 uur
'Vele doden door aanslag op militairen Jemen'

SANAA - Een zelfmoordaanslag in het centrum van de Jemenitische hoofdstad Sanaa heeft maandag aan zeker 96 mensen het leven gekost.

Ook raakten circa 300 mensen gewond, meldden medische functionarissen. Politiebronnen spraken over 63 doden. De slachtoffers zijn vooral militairen.

Een persoon die in een militair uniform was gekleed, blies zich op te midden van militairen. Die oefenden op het al-Sabeenplein niet ver van het presidentieel paleis voor de parade die dinsdag wordt gehouden om de 22e verjaardag van de vereniging van Noord- en Zuid-Jemen te herdenken.

Volgens een medewerker van de Jemenitische strijdkrachten waren onder anderen de stafchef van het leger en de minister van Defensie aanwezig. Die bleven ongedeerd.

Strijd tegen al-Qaeda

Het is een van de meest bloedige aanslagen sinds de komst van president Abdrabuh Mansur Hadi. Hij nam in februari de macht over met de belofte ten strijde te trekken tegen het terreurnetwerk al-Qaeda. De groepering wint aanhangers in het Arabische land.

Vorige week begon het leger een groot offensief om de steden Zinjibar en Jaar in het zuiden te heroveren. Vrijdag kwamen daarbij zeker 22 strijders van al-Qaeda en 12 militairen om het leven.

ANP
21 mei 2012 12:25
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 16/06/2012 | 09:27 uur
VS erkent acties Jemen en Somalië

zaterdag 16 jun 2012, 02:02

Het Witte Huis heeft voor het eerst erkend dat het Amerikaanse leger aanvallen uitvoert op strijders van al-Qaida in Jemen en Somalië. De Amerikaanse betrokkenheid bij de strijd in die landen is al jaren een publiek geheim, maar tot nu toe wilde het Witte Huis daar nooit iets over zeggen.

Veel details geeft het Witte Huis niet in de brief die namens president Obama aan het Congres is gestuurd. Er staat alleen in dat het Amerikaanse leger "directe actie" onderneemt tegen strijders van al-Qaida en aanverwante organisaties in Jemen en Somalië.

Drones
Volgens deskundigen verwijst de term "directe actie" naar dodelijke aanvallen op terroristen, waarvoor vaak drones worden gebruikt. Dat zijn onbemande, op afstand bestuurde vliegtuigjes die zowel het Amerikaanse leger als de CIA gebruikt.

In de brief wordt niet over drones gesproken. Wel erkende anti-terreurchef van het Witte Huis, John Brennan, in april dat de VS zulke vliegtuigjes gebruikt om terroristen uit te schakelen. Hij noemde toen alleen geen landen.

Open
Obama vindt dat de tijd rijp is om iets opener te zijn over de Amerikaanse betrokkenheid bij de strijd tegen terroristen in Jemen en Somalië. De VS heeft zijn betrekkingen met de Jemenitische regering de laatste tijd verbeterd, waardoor de Amerikaanse aanvallen in dat land niet zo gevoelig meer liggen. Voor Somalië gelden zulke gevoeligheden minder, omdat dat land in feite al meer dan twintig jaar in anarchie verkeert.

In de brief wordt de organisatie 'al-Qaida op het Arabisch Schiereiland', die zijn thuisbasis in Jemen heeft, omschreven als de meest actieve en gevaarlijke tak van al-Qaida.

Bron: NOS
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: andré herc op 19/10/2012 | 11:51 uur
Grote aanval op legerbasis Jemen

Een ongeluk gisteren bij een wapenopslag in Sanaa, waarbij vier soldaten werden gedood door een explosie EPA

Toegevoegd: vrijdag 19 okt 2012, 09:50

Bij een aanval van militanten op een legerbasis in het zuiden van Jemen zijn enkele tientallen doden gevallen. De doden zijn zowel militairen als militanten, vermoedelijk van al-Qaida.

Twee mannen in legeruniform reden een vrachtwagen, geladen met explosieven, het terrein op en bliezen zichzelf op. Daarbij kwamen zijzelf en tien militairen om het leven.

Kort na de aanslag werd de basis aangevallen vanuit de Golf van Aden. In het vuurgevecht dat daarop uitbrak, kwamen drie militairen en elf militanten om het leven.

Drones
Jemen is de afgelopen weken vaker opgeschud door aanslagen. Naar wordt aangenomen is dat een reactie op de intensievere inzet van Amerikaanse drones op doelen van al-Qaida.

Tijdens het bewind van de verdreven president Saleh slaagde al-Qaida erin grote delen van Zuid-Jemen in handen te krijgen.

Sinds het vertrek van Saleh, in februari, voert de regering een groot offensief tegen al-Qaida en werd veel gebied heroverd. Als reactie heeft al-Qaida het aantal aanslagen opgevoerd.

nos.nl
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: andré herc op 19/05/2013 | 00:30 uur
Doden in Jemen door aanval met drone
18-5-13 - 21:26  bron: ANP 
In Zuid-Jemen zijn zaterdag zeker vier mensen in een auto omgekomen door een aanval met een onbemand vliegtuigje (drone). De inzittenden waren vermoedelijk leden van de terreurorganisatie al-Qaeda, aldus lokale functionarissen. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

Het is niet duidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd, maar in het verleden voerden de Verenigde Staten geregeld raketaanvallen uit met drones.

De Jemenitische tak van al-Qada wordt door de VS omschreven als de meest gevaarlijke terreurbeweging, die het onder meer gemunt zou hebben op internationale lijnvliegtuigen.

ad.nl
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: andré herc op 20/04/2014 | 17:59 uur
Bij aanvallen met drones in het zuiden van Jemen zijn vandaag 25 vermoedelijke leden van al-Qaida gedood. Gisteren kwamen al tien al-Qaidastrijders en drie burgers om door een luchtaanval in het afgelegen en bergachtige gebied.

De aanvallen waren gericht op al-Qaidakampen. Volgens de autoriteiten waren ''terroristische elementen" van plan om aanvallen te plegen "op belangrijke militaire en burgerdoelen''.

Het ministerie van Defensie van Jemen geeft geen nadere details. Volgens lokale bronnen cirkelde steeds een onbemand toestel boven het gebied voorafgaand aan een aanval.

Omstreden

De Verenigde Staten zetten al jaren drones in om strijders van al-Qaida in Jemen uit te schakelen, maar doen daar verder geen uitspraken over. De Amerikaanse droneaanvallen zijn omstreden omdat er ook veel gewone burgers door sneuvelen.

nos.nl
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 26/03/2015 | 22:38 uur
Wat is het stil hier. :angel:
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: dudge op 27/03/2015 | 10:45 uur
Citaat van: Lex op 26/03/2015 | 22:38 uur
Wat is het stil hier. :angel:

Nou, vooruit:
Saudi-Arabië bombardeert stellingen in Jemen

Saudi-Arabië heeft afgelopen nacht luchtaanvallen uitgevoerd in Jemen tegen sjiitische Houthi-rebellen. Er zijn niet alleen doelen in de hoofdstad Sanaa gebombardeerd, maar ook in het noorden en noordwesten van het land. Daar komen de Houthi's oorspronkelijk vandaan.
Onder leiding van Saudi-Arabië voeren landen van de Arabische Liga sinds woensdag luchtaanvallen uit op de Houthi's, die meer macht en invloed willen in Jemen. Saudi-Arabië heeft naar eigen zeggen ook 150.000 militairen gemobiliseerd voor een mogelijke grondoorlog.
Opgeklopt
"Ook andere deelnemende landen, zoals Egypte, zeggen dat ze bereid zijn om mensen naar Jemen te sturen", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. "Maar dat gebeurt niet van vandaag op morgen." 
De sjiitische Houthi's hebben steun van het eveneens sjiitische Iran. Er zijn aanwijzingen dat Iran wapens levert, maar het bewijs is niet keihard. "De Iraanse steun wordt opgeklopt door de landen die bombarderen", zegt Van Hoorn. "Zij zijn bang dat Iran een grote rol gaat spelen."
Erdogan
De Turkse president Erdogan tolereert de steun van Iran aan de Houthi's niet. Turkije sluit zich daarmee aan bij de Arabische coalitie. "Turkije bemoeit zich er nu ook mee, maar vecht nog niet mee", zegt Van Hoorn. Hij denkt niet dat Erdogan concrete plannen heeft voor actie tegen Iran.
De Jemenitische president Hadi is gevlucht naar de Saudische hoofdstad Riyad.

http://nos.nl/artikel/2027124-saudi-arabie-bombardeert-stellingen-in-jemen.html (http://nos.nl/artikel/2027124-saudi-arabie-bombardeert-stellingen-in-jemen.html)



En natuurlijk hebben de Linksen, in dit geval Duitsers, zich vooral bezorgd getoond over de techniek, ze maken zich zorgen dat Duitse wapentechnologie wordt ingezet in de strijd. Tsjonge:

Duits:
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/jemen-kaempft-saudi-arabien-mit-deutschen-waffen-a-1025748.html (http://www.spiegel.de/politik/deutschland/jemen-kaempft-saudi-arabien-mit-deutschen-waffen-a-1025748.html)


Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Zander op 27/03/2015 | 10:56 uur
Als of er nog niet genoeg onrust was in het M-O.
Ik ben benieuwd wie hier van gaan profiteren.
Het lijkt mij dat de footprint van Al-Qaida in Jemen hiermee alleen maar groter word.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: dudge op 27/03/2015 | 11:03 uur
Citaat van: Zander op 27/03/2015 | 10:56 uur
Als of er nog niet genoeg onrust was in het M-O.
Ik ben benieuwd wie hier van gaan profiteren.
Het lijkt mij dat de footprint van Al-Qaida in Jemen hiermee alleen maar groter word.

Dat is misschien nog wel het meest opvallende, AQAP wordt nog nauwelijks genoemd in dit conflict, waar vooral Iran de schuld krijgt.
Of AQ kan groeien is de vraag. Hoewel genoeg Arabieren AQ steunen, is het huis Al-Saud wel tegen, kans dus evengoed gelijk meegenomen worden.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Mourning op 27/03/2015 | 11:06 uur
Citaat van: Thomasen op 27/03/2015 | 10:45 uur
Duits:
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/jemen-kaempft-saudi-arabien-mit-deutschen-waffen-a-1025748.html (http://www.spiegel.de/politik/deutschland/jemen-kaempft-saudi-arabien-mit-deutschen-waffen-a-1025748.html)

Geeft m.i. zo duidelijk weer waar het Buitenlandsbeleid van m.n. veel West-Europese landen echt navenant failliet is, zeker in relatie tot het beleid m.b.t. de export vanuit de Defensieindustrie. Het hele Midden-Oosten staat in de hens en het wordt alleen maar erger en in Duitsland heeft men het over een aantal wapensystemen die men geexporteerd heeft i.p.v. de geo-politieke gevolgen van wat er daar nu plaatsvindt. Echt zo typisch weer...
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/03/2015 | 11:12 uur
Citaat van: Mourning op 27/03/2015 | 11:06 uur
Geeft m.i. zo duidelijk weer waar het Buitenlandsbeleid van m.n. veel West-Europese landen echt navenant failliet is, zeker in relatie tot het belied m.b.t. de export vanuit de Defensieindustrie. Het hele Midden-Oosten staat in de hens en het wordt alleen maar erger en in Duitsland heeft men het over een aantal wapensystemen die men geexporteerd heeft i.p.v. de geo-politieke gevolgen wat er daar nu plaatsvindt. Echt zo typisch weer...

Typisch de reactie van pseudo intellectuelen die vanuit, veelal de linkse gedachtegang,  de luie armstoel iets roepen....

En voor wat het MO betreft: de vraag is: waar en wanneer is het volgende (openlijke) conflict, wordt het Libanon of zorgt men in Tunesië voor een onaangename verrassing....
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: dudge op 27/03/2015 | 11:14 uur
Citaat van: Mourning op 27/03/2015 | 11:06 uur
Geeft m.i. zo duidelijk weer waar het Buitenlandsbeleid van m.n. veel West-Europese landen echt navenant failliet is, zeker in relatie tot het belied m.b.t. de export vanuit de Defensieindustrie. Het hele Midden-Oosten staat in de hens en het wordt alleen maar erger en in Duitsland heeft men het over een aantal wapensystemen die men geexporteerd heeft i.p.v. de geo-politieke gevolgen wat er daar nu plaatsvindt. Echt zo typisch weer...

Inderdaad. Het is tijd om de ogen te openen. De vraag die in dit geval belangrijk is, wat is er aan de hand in Jemen? Wat deed die enorme coalitie besluiten in te grijpen. Opvallend ook, want ten tijde van Libië waren ze nauwelijks in beweging te krijgen, tegen IS wordt maar mondjesmaat opgetreden, AQAP in Jemen werd vooral door de Amerikanen aangegrepen, maar nu wordt een enorme militaire operatie uitgevoerd en wordt zelfs de VN er in betrokken, wat mij nog het meest opviel.


Golfstaten vragen V-raad om wapenembargo Jemen

Saudi-Arabië en de andere Golfstaten hebben donderdag voorstellen gedaan aan leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een wapenembargo tegen de sjiitische rebellen die in Jemen de dienst uitmaken. De opmars van de Houthi-rebellen heeft Jemen aan de rand van de afgrond gebracht. De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi is voor de rebellen op de vlucht geslagen.

De Golfsamenwerkingsraad (GCC) voerde donderdag overleg met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. De GCC wil dat er een resolutie wordt aangenomen, die met militair geweld kan worden gehandhaafd. Tevens kreeg de voorzitter van de Veiligheidsraad een brief van de GCC waarin wordt uitgelegd dat de luchtaanvallen die de GCC-lidstaten hebben uitgevoerd een reactie waren op het verzoek van Hadi voor directe hulp, eerder deze week. De voorzitter, de Franse ambassadeur François Delattre, wilde niets over de brief zeggen.

Een diplomaat die bij de bespreking tussen de GCC en de Veiligheidsraad was benadrukte dat een wapenembargo alleen moet gelden voor de Houthi-rebellen en niet voor de Jemenitische regering. De GCC wil geen herhaling van de situatie in Libië waar de regering een speciale commissie van de VN moet vragen om een uitzondering op het embargo.

De GCC-leden pleiten ook voor financiële sancties tegen de rebellen en willen daarnaast dat de rebellen zich terugtrekken. "We eisen de terugtrekking van de Houthi's uit Sanaa en uit de andere provincies", aldus de Saudische VN-ambassadeur Abdallah al-Mouallimi.
http://www.reformatorischeomroep.nl/nieuwsbericht/196043/golfstaten-vragen-v-raad-om-wapenembargo-jemen/ (http://www.reformatorischeomroep.nl/nieuwsbericht/196043/golfstaten-vragen-v-raad-om-wapenembargo-jemen/)
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Mourning op 27/03/2015 | 11:37 uur
Angst voor Sjiitische minderheden elders op het Arabisch schiereiland en een groeiende invloed van Iran op die minderheden zal ook een flinke rol spelen. Denk daarbij dat sjiiten in veel van deze landen 2e rangsburgers zijn in bijzonder autocratische en conservatieve Soennitische regimes, dus er zal veel ontevredenheid zijn bij deze mensen. Bahrein is van wat ik bedoel ook zo'n "mooi" voorbeeld overigens.

Maar deze regimes zullen m.i. de onrust direct (hardhandig) willen onderdrukken om verspreiding naar het eigen binnenland te voorkomen dan wel deze instabiliteit sterk te beperken. Zoals gezegd speelt Iran daarbij ook nog haar rol en je krijgt wat je nu ziet in Jemen.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/03/2015 | 11:59 uur
Jemen is het begin van de Next Great Middle East War. Waarom dat belangrijk is en wat je moet weten

Mick Van Loon / editor newsmonkey

27 maart 2015

De ramp met het Germanwings-toestel heeft het naar de achtergrond gedrukt, maar deze week is in Jemen een cataclysmische oorlog gestart die heel snel en heel erg compleet uit de hand kan lopen. Tien Arabische landen zijn erbij betrokken, en Turkije, het land met de tweede sterkste troepenmacht in de NAVO, staat op het punt mee te doen. De Next Great Middle East War is begonnen.

http://newsmonkey.be/article/36519
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Zander op 27/03/2015 | 12:20 uur
Iedere oorlog in het M-O is er een die gemakkelijk uit de hand kan lopen. Het M-O is een kruitvat dat enkel op het juiste moment en op de juiste plaats een vuurtje nodig heeft. Hopelijk valt het mee, want het zal mij niets verbazen als dit een behoorlijke invloed kan gaan hebben op de olie prijzen. Daarnaast was Jemen een vrijplaats voor terreur organisaties. Hopelijk gaan deze organisaties zich niet profileren en op meerdere plaatsen in het M-O voet aan de grond krijgen. Dat kan op termijn alleen maar ellende voor ons opleveren.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 27/03/2015 | 14:09 uur
Citaat van: Mourning op 27/03/2015 | 11:37 uur
Angst voor Sjiitische minderheden elders op het Arabisch schiereiland en een groeiende invloed van Iran op die minderheden zal ook een flinke rol spelen. Denk daarbij dat sjiiten in veel van deze landen 2e rangsburgers zijn in bijzonder autocratische en conservatieve Soennitische regimes, dus er zal veel ontevredenheid zijn bij deze mensen. Bahrein is van wat ik bedoel ook zo'n "mooi" voorbeeld overigens.

Maar deze regimes zullen m.i. de onrust direct (hardhandig) willen onderdrukken om verspreiding naar het eigen binnenland te voorkomen dan wel deze instabiliteit sterk te beperken. Zoals gezegd speelt Iran daarbij ook nog haar rol en je krijgt wat je nu ziet in Jemen.
Staat tegenover dat het regime in Iran veel te vrezen had toen zowel buurland Afghanistan als Irak een gewelddadige regime change ondergingen onder leiding van de VS. (Ik snap dat je dan wel kernwapens wil). Iran stond ook op dat lijstje. Ook voor IS zijn de shiieten op dit moment vijand nummero uno...die zij als eerste willen vernietigen voor zij aan de Soenitische regimes beginnen. En dan hebben we nog Israel die graag een einde ziet aan Irans nucleaire programma en de organisatie Hezbollah.

Je kunt je dus afvragen of hier alleen spraken is van Iraans imperialisme...of meer een reactie van het Iraanse regime op serieuze dreiging haar kant op..als ook tegen de shiieten. Je vijanden bezig houden elders kan daarbij een bruikbare strategie zijn.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Mourning op 27/03/2015 | 14:38 uur
Citaat van: Elzenga op 27/03/2015 | 14:09 uur
Staat tegenover dat het regime in Iran veel te vrezen had toen zowel buurland Afghanistan als Irak een gewelddadige regime change ondergingen onder leiding van de VS. (Ik snap dat je dan wel kernwapens wil). Iran stond ook op dat lijstje. Ook voor IS zijn de shiieten op dit moment vijand nummero uno...die zij als eerste willen vernietigen voor zij aan de Soenitische regimes beginnen. En dan hebben we nog Israel die graag een einde ziet aan Irans nucleaire programma en de organisatie Hezbollah.

Je kunt je dus afvragen of hier alleen spraken is van Iraans imperialisme...of meer een reactie van het Iraanse regime op serieuze dreiging haar kant op..als ook tegen de shiieten. Je vijanden bezig houden elders kan daarbij een bruikbare strategie zijn.

Nah, het is m.i. eerder een combi van Soennitisch incompetent leiderschap en bewuste discriminatie c.q. achterstelling van een geloofsgroep die er juist voor zorgt dat Iran empowered wordt m.i.. En Iran is niet de beroerdste om dit natuurlijk ook flink aan te wakkeren als zij dit in haar eigen belang acht.

Wat mij betreft zijn het de autocratische en vaak zeer conservatieve Soennitische regimes en hun discriminatoire uittingen jegens andersgelovigen welk juist een groot, misschien wel het grootste deel van dit probleem vormen en dan heb ik het eigenlijk nog niet eens over de radicalisering van de Soennitische bevolkingen en de export van het Jihadisme door veel van deze regeringen en hun veiligheidsdiensten.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 27/03/2015 | 18:46 uur
Yemen Puts Major Shipping Route at Risk

Conflict in Yemen risks spilling out into the busy sea lanes that pass it and potentially disrupt the narrow Bab el-Mandeb passage through which nearly four million barrels of oil are shipped daily to Europe, the United States and Asia.

Oil prices rose as much as 6 percent on Thursday after neighboring Saudi Arabia and its allies launched air strikes on Yemen that targeted Iran-backed Houthi rebels fighting to oust Yemen's president. The development is a gamble by the world's top oil exporter to check Iranian influence in its backyard.

"The collapse of Yemen as a political reality and the power of the Houthis will enable Iran to expand its presence on both sides of the Bab el-Mandeb, in the Gulf of Aden and in the Red Sea. Already discrete numbers of Iranian naval vessels regularly sail these waters," J. Peter Pham of U.S. think-tank the Atlantic Council said.

Analysts say Houthi forces do not themselves have the maritime capabilities or the interest to target the Bab el-Mandeb, while warning of Iranian influence.

"If the Iranians were to gain access to a de facto base in some port or another controlled by the Houthis whom they have aided in the latter's fight, the balance of power in the sub-region would shift significantly," said Pham, who also advises U.S., European and African governments

The United States and its allies regularly stage naval exercises in the Gulf. The head of U.S. forces in the region said on Thursday the U.S. military would work with Gulf and European partners to ensure the Bab el-Mandeb remained opened.

Militants have launched successful maritime attacks in the area before. Yemen has a 1,900-km (1,181 mile) coastline that also juts into the Gulf of Aden and Red Sea.

A suicide bombing carried out by al Qaeda killed 17 sailors on the U.S. warship Cole in Aden's port in 2000. Two years later, al Qaeda hit a French tanker in the Gulf of Aden, south of the Bab el-Mandeb.

Egypt has said it could not stand by if its interests were threatened.

Maritime sources said four Egyptian naval vessels have crossed the Suez Canal en route to Yemen to secure the Gulf of Aden and were expected to reach the Red Sea later on Thursday. Iran, which denies providing money and training to Houthi militia, demanded an immediate halt to all military "aggressions" in Yemen.

Last year Israel seized a ship in the Red Sea on suspicion of smuggling arms from Iran to the Gaza Strip.

"If such operations were to increase or an intrusive inspection regime introduced, there would be obvious repercussions to shipping through the Bab el-Mandeb, possibly even creating a real choke point," the Atlantic Council's Pham said.

The area has also witnessed multiple hijackings on merchant ships by Somali pirate gangs in recent years, which has abated due to the presence of international naval forces including the United States and Iran.

Insurance Risks

Shipping and insurance sources say disruptions to shipping would raise costs. Yemen shut its major seaports on Thursday due to the fighting.

"If a ship is attacked or damaged that would lead to an immediate market reaction. No one at the moment wants to be first to do anything. But everyone is watching this minute by minute," a top ship insurer said.

Any closure of Bab el-Mandeb, Arabic for "Gate of Tears" due to its precarious navigation, would close off the Suez Canal and the SUMED pipeline that connects to the Mediterranean and supplies oil to southern Europe.

"If an escalating conflict results in the closure of the Bab el-Mandeb Straits, tankers from the Persian Gulf would be unable to reach the Suez Canal and the SUMED Pipeline, diverting them around the southern tip of Africa, a journey of at least 40 days," said shipping analyst Natasha Boyden with MLV & Co.

Yemen was already considered a higher risk area than Syria and Iraq, shippers said.

"Because of recent events, Yemen is now really in a category where no one is finding new business. Instead they are working on evacuation and business interruption for existing clients who are abandoning assets," said Smita Malik of insurance provider Clements Worldwide. "It is like the analogy that you can't insure your house when it is already on fire."

Maritime Executive, 2015-03-26 14:35:11
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: dudge op 28/03/2015 | 10:08 uur
Citaat van: Mourning op 27/03/2015 | 14:38 uur
Nah, het is m.i. eerder een combi van Soennitisch incompetent leiderschap en bewuste discriminatie c.q. achterstelling van een geloofsgroep die er juist voor zorgt dat Iran empowered wordt m.i.. En Iran is niet de beroerdste om dit natuurlijk ook flink aan te wakkeren als zij dit in haar eigen belang acht.

Wat mij betreft zijn het de autocratische en vaak zeer conservatieve Soennitische regimes en hun discriminatoire uittingen jegens andersgelovigen welk juist een groot, misschien wel het grootste deel van dit probleem vormen en dan heb ik het eigenlijk nog niet eens over de radicalisering van de Soennitische bevolkingen en de export van het Jihadisme door veel van deze regeringen en hun veiligheidsdiensten.

Inderdaad.
Ik vraag me dan ook af of de rol van kwade genie die Iran in deze wordt toebedeeld, wel klopt.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: dudge op 28/03/2015 | 10:11 uur
In ieder geval ook een goed moment om de vulling en invulling van Atalanta eens tegen het licht te houden.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Poleme op 28/03/2015 | 11:51 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/03/2015 | 11:59 uur
Jemen is het begin van de Next Great Middle East War. Waarom dat belangrijk is en wat je moet weten
Mick Van Loon / editor newsmonkey    27 maart 2015

De ramp met het Germanwings-toestel heeft het naar de achtergrond gedrukt, maar deze week is in Jemen een cataclysmische oorlog gestart die heel snel en heel erg compleet uit de hand kan lopen. Tien Arabische landen zijn erbij betrokken, en Turkije, het land met de tweede sterkste troepenmacht in de NAVO, staat op het punt mee te doen. De Next Great Middle East War is begonnen.

http://newsmonkey.be/article/36519
'Shalom,  Iran aanvallen?  Nee, dat moeten we niet doen, want dan krijgen we een regionale oorlog.  We zullen als de aanstichters worden gezien, we zullen dan pas echt paria's worden.
Dit rationele argument wordt steeds meer minder geldig, gezien de lijntjes die er lopen tussen de burger oorlogen in Syrie, Irak en Jemen en derde landen, die deze burger oorlogen gebruiken / misbruiken voor hun eigen politieke belangen.
Loopt de burger oorlog in Jemen of een van de andere landen echt uit de hand.  Dan kan in Jerusalem het licht echt op groen.

Daarnaast zie ik een mogelijk verband tussen de vervroegde verkiezingen in Israel en de onderhandelingen met Iran die men komende weken hoopt af te ronden.

Terug naar Jemen.  De Amerikanen dachten met drones en indirecte steun effectief invloed te kunnen uitoefenen.
Sektarische spanningen zijn daar een groot probleem.  Helaas is er een nog groter probleem.  Jemen is het eerste Midden-Oosten land dat echt een serieus tekort heeft aan drinkwater.   En dat zeer schaarse goed wordt niet echt eerlijk verdeeld over alle stammen. 
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Zander op 28/03/2015 | 11:57 uur
Citaat van: Thomasen op 28/03/2015 | 10:11 uur
In ieder geval ook een goed moment om de vulling en invulling van Atalanta eens tegen het licht te houden.

Ik zie hier wel een rol weggelegd voor een Walrus en een LPD als commando schip.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/03/2015 | 12:45 uur
Sterke man Egypte wil Arabische strijdmacht

28/3/2015

De Egyptische president Sisi pleit voor de vorming van een Arabische militaire strijdmacht om de crisis in Jemen het hoofd te bieden. Volgens Sisi worden de vrede en de stabiliteit in de Arabische landen op een ongekende manier bedreigd, zei hij bij de opening van een bijeenkomst van de Arabische Liga.

Sjiitische Houthi-rebellen proberen in Jemen de macht te grijpen en een Arabische coalitie van tien landen onder leiding van Saudi-Arabië probeert dat te voorkomen. Sinds donderdag zijn er talrijke luchtaanvallen uitgevoerd en een aanval over de grond wordt niet uitgesloten. Sisi vindt deze gelegenheidscoalitie niet genoeg, hij wil een gezamenlijke strijdmacht.

Saudi-Arabië en zijn soennitische bondgenoten beschouwen de opmars van de Houthi's als een poging van het sjiitische Iran om in Jemen invloed te krijgen. Er zijn berichten dat Iran de rebellen steunt met wapens. Teheran spreekt de beschuldigingen tegen.

Diplomaten weg

De verdreven Jemenitische president Hadi zei in Sharm-el-Sheikh dat Iran Jemen heeft vernietigd.

Intussen vertrekken steeds meer diplomaten uit Jemen. Zo haalt de VN zijn vertegenwoordigers weg uit de hoofdstad Sanaa. Volgens VN-secretaris-generaal Ban-Ki-moon kan het conflict in Jemen alleen door bemiddeling en onderhandelingen worden opgelost.

Bron: NOS
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 28/03/2015 | 14:58 uur
Citaat van: Thomasen op 28/03/2015 | 10:11 uur
In ieder geval ook een goed moment om de vulling en invulling van Atalanta eens tegen het licht te houden.
Dat lijkt me inderdaad wijs. Ik mag aannemen dat men hier ook mee bezig is al.

(Ik vind dit trouwens ook een mooi voorbeeld van wat ik wel eens aangaf als een plotselinge crisis waar je mogelijk snel moet opschalen in dreigingsbeeld en mogelijk geweldsniveau. Dat je met een fregat in deze regio (Atalanta) direct in actie kan komen bij Jemen. Is het een OPV dan heb je een probleem)
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 28/03/2015 | 14:59 uur
Citaat van: Poleme op 28/03/2015 | 11:51 uur
'Shalom,  Iran aanvallen?  Nee, dat moeten we niet doen, want dan krijgen we een regionale oorlog.  We zullen als de aanstichters worden gezien, we zullen dan pas echt paria's worden.
Dit rationele argument wordt steeds meer minder geldig, gezien de lijntjes die er lopen tussen de burger oorlogen in Syrie, Irak en Jemen en derde landen, die deze burger oorlogen gebruiken / misbruiken voor hun eigen politieke belangen.
Loopt de burger oorlog in Jemen of een van de andere landen echt uit de hand.  Dan kan in Jerusalem het licht echt op groen.

Daarnaast zie ik een mogelijk verband tussen de vervroegde verkiezingen in Israel en de onderhandelingen met Iran die men komende weken hoopt af te ronden.

Terug naar Jemen.  De Amerikanen dachten met drones en indirecte steun effectief invloed te kunnen uitoefenen.
Sektarische spanningen zijn daar een groot probleem.  Helaas is er een nog groter probleem.  Jemen is het eerste Midden-Oosten land dat echt een serieus tekort heeft aan drinkwater.   En dat zeer schaarse goed wordt niet echt eerlijk verdeeld over alle stammen. 
+1
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Ace1 op 28/03/2015 | 16:08 uur
Citaat van: Poleme op 28/03/2015 | 11:51 uur
Helaas is er een nog groter probleem.  Jemen is het eerste Midden-Oosten land dat echt een serieus tekort heeft aan drinkwater.   En dat zeer schaarse goed wordt niet echt eerlijk verdeeld over alle stammen.  

Niet nieuws dat de landen in het Midden-Oosten water tekort komen, Jordanie is ook het eerste land ter wereld wat een minister voor water heeft, daarnaast is het samen met Israël bezig met een aanleg van een waterpijplijn vanaf de rode zee naar de hoofdstad amman en de dode zee

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3559335/2013/12/09/Water-uit-Rode-Zee-moet-Dode-Zee-redden.dhtml

http://www.360magazine.nl/politiek/3254/eerlijke-waterpolitiek-in-het-midden-oosten#.VRbCqvyG-So

http://www.timesofisrael.com/israel-and-jordan-sign-historic-water-deal-to-save-dead-sea/

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Sea%E2%80%93Dead_Sea_Canal

(https://brabosh.files.wordpress.com/2015/03/dode-zee5.jpg?w=660)

Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/03/2015 | 10:57 uur
Arabische Liga eens over gezamenlijke strijdmacht

29/3/15

Op een bijeenkomst van de Arabische Liga in Sharm-el-Sheikh hebben de leden besloten tot de oprichting van een Arabische strijdmacht. Die wordt ingezet als de veiligheid in de regio gevaar loopt, zo blijkt uit de ontwerp-slotverklaring.

De Egyptische president Sisi had gisteren aangedrongen op de vorming van zo'n Arabische interventiemacht naar aanleiding van de conflicten in Libië en Jemen. Volgens hem worden de vrede en de stabiliteit in de Arabische landen op een ongekende manier bedreigd.

Zo heeft Islamitische Staat in Libië voet aan de grond gekregen. IS-strijders onthoofdden vorige maand 21 Egyptische koptische christenen. Als vergelding voerde de Egyptische luchtmacht aanvallen uit op posities van IS.

In Jemen proberen sjiitische Houthi-rebellen de macht te grijpen. Een Arabische coalitie van tien landen onder leiding van Saudi-Arabië probeert dat te voorkomen.

De Arabische Liga heeft de pro-Iraanse Houthi's opgeroepen de wapens over te dragen aan de wettige autoriteiten. President Hadi is naar het buitenland gevlucht.

Hij verscheen gisteren op de bijeenkomst van de Arabische Liga en zei dat Iran achter het offensief van de rebellen zit en verantwoordelijk is voor de vernietiging van zijn land. 

Bron: NOS
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 29/03/2015 | 14:58 uur
Veel doden door bombardementen op Jemen 

Door de bombardementen op Jemen van de afgelopen nacht zijn 35 mensen omgekomen en 88 gewond geraakt. Dat zeggen althans de Houthi's, die het doelwit zijn van de bommenregens.

Een coalitie van voornamelijk Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië bombardeelt doelen van de Houthi-rebellen in Jemen.

Ook de afgelopen nachten vielen daarbij doden. Ditmaal ligt het dodental volgens de Houthi's veel hoger. Onduidelijk is of het om soldaten of burgers gaat.

Door de bombardementen, die in de nacht van woensdag op donderdag begonnen, zou het wapenarsenaal van de sjiitische Houthi-rebellen flink zijn gedecimeerd.

Raketten

De meeste raketten van de rebellen zijn kapot en de opstandelingen zouden over geen enkele straaljager meer beschikken, aldus het leger van Saudi-Arabië. Dat land leidt de coalitie die de bombardementen uitvoert.

Houthi-rebellen zouden in Jemen zeker 1.800 gevangenen hebben bevrijd en willen nog meer mensen uit hun cellen halen. Dat meldt al-Arabiya zondag.

Binnengevaren

Een Chinees marineschip is zondag de haven van Aden in Zuid-Jemen binnengevaren om Chinezen uit de belaagde stad te evacueren. Zaterdag evacueerde Saudi-Arabië Saudi's uit de stad, die doelwit is geworden van Houthi-strijders, een groepering uit het uiterste noorden van Jemen.

Aden ligt als haven strategisch niet ver van de smalle zuidelijke ingang van de Rode Zee. Britten streken er in de negentiende eeuw neer om piraterij te bestrijden en de zeeroute naar Brits-Indië te beveiligen.

ANP/NU.nl, 29 maart 2015 14:02
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 30/03/2015 | 15:44 uur
Ter info: http://spioenkop.blogspot.nl/2015/03/saudi-aircraft-pound-al-dailami-airbase.html
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 30/03/2015 | 16:26 uur
Warships shell Houthis outside Yemeni city of Aden -witnesses

ADEN, March 30


(Reuters) - Warships shelled a column of Houthi fighters and troops loyal to former president Ali Abdullah Saleh as they tried to advance on the southern port city of Aden on Monday, residents said, the first known report of naval forces taking part in the conflict.

They said the vessels were believed to be Egyptian warships that sailed last week through the Suez Canal toward the Gulf of Aden. Egypt is a member of the Saudi-led coalition that has been targeting Houthi positions to stem their advance on Aden, a last foothold of fighters loyal to President Abd-Rabbu Mansour Hadi.

No comment was immediately available from Egyptian officials.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: andré herc op 06/04/2015 | 13:09 uur
Jemenitische stad Aden vanaf zee beschoten: 53 doden

De Jemenitische havenstad Aden ligt nu ook vanaf zee onder vuur. Dat melden bewoners van de stad. Een buitenlands oorlogsschip beschiet posities van de Houthi-rebellen. Volgens persbureau AFP zijn er bij de beschietingen 53 doden gevallen, onder wie 17 burgers.

6 april 2015, 11:12 Bron: ANP, AFP, AP

volkskrant.nl
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 08/04/2015 | 16:23 uur
Iran stuurt marine naar kust Jemen

Iran heeft woensdag marineschepen naar de Golf van Aden en de Rode Zee gestuurd om de internationale scheepsroutes te helpen beveiligen. 

Dit zei het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse marine, schout-bij-nacht Habibollah Sayyari, bij het afscheid van de schepen in de haven Bandar Abbas.

De wateren waar de marinevaartuigen naartoe gaan, liggen voor de kust van Jemen. In dat land is Iran in conflict met onder meer Saudi-Arabië. Saudi-Arabië bombardeert in Jemen rebellen die steun krijgen van Iran.

Saudi-Arabië heeft in verband met de strijd in Jemen net als Egypte ook marineschepen naar de Golf van Aden gestuurd.

http://www.nu.nl/buitenland/4026834/iran-stuurt-marine-kust-jemen.html
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 08/04/2015 | 16:36 uur
Citaat van: www.nu.nl Vandaag om 04:23
Iran stuurt marine naar kust Jemen


Onder het hoofdstuk: een ongeluk zit in een klein hoekje.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 08/04/2015 | 17:26 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 08/04/2015 | 16:36 uur
Onder het hoofdstuk: een ongeluk zit in een klein hoekje.
zeker...maar Iran doet dit inmiddels al jaren..in het kader van anti-piraterij-missie. Nu wel met een stuk extra spanning in Jemen. Benieuwd hoe Iran dit gaat aanpakken. Omdat zij elke betrokkenheid ontkent.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 14/04/2015 | 19:31 uur
De Fransen gebruikten de BPC Dixmude en EDA-R voor evacuatie van oa. landgenoten uit Jemen.

Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 17/04/2015 | 21:35 uur
Iran biedt VN vredesplan voor Jemen aan 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, heeft VN-topman Ban Ki-moon vrijdag een vredesplan voor Jemen aangeboden. 

Een onmiddellijk staakt-het-vuren, stopzetting van alle aanvallen vanuit het buitenland en een nationale dialoog waaraan alle groepen deelnemen, zijn enkele punten uit dat plan.

Iran vindt dat er in het door geweld geteisterde Arabische land een regering van nationale eenheid moet komen.

Zarif zei eerder deze week al dat zijn regering al haar invloed zou gebruiken om een einde te maken aan de luchtacties door Saudi-Arabië en zijn bondgenoten boven Jemen. Iran eist dat hulporganisaties de ruimte krijgen om de bevolking bij te staan en van voedsel en medicijnen te voorzien.

Iran steunt in Jemen de sjiitische minderheid van de Houthi's die een groot deel van het land hebben veroverd. De internationale gemeenschap erkent nog altijd de gevluchte president Abd Rabbo Mansour Hadi.

Noodhulp

Nederland geeft 5 miljoen euro voor noodhulp in Jemen, zo laat een woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel) weten. Ploumen reageerde daarmee op een oproep van de VN die 273,7 miljoen dollar (253,4 miljoen euro) wil ophalen om in de komende drie maanden in de humanitaire behoeften in Jemen te kunnen voorzien.

Volgens Ploumen hebben kinderen honger, hebben ouderen geen medicijnen en zijn tienduizenden mensen op de vlucht. ''Jemen dreigt af te glijden in chaos en de bevolking is het slachtoffer. Extra hulp is snel nodig.''

Volgens de humanitaire VN-organisatie OCHA zijn 150.000 mensen in Jemen op de vlucht, anderhalf keer zoveel als eerder werd geschat. Gezondheidsdiensten in het land melden dat tussen 19 maart en 13 april zeker 767 mensen door het geweld om het leven zijn gekomen.

Volgens Ploumen zal deze 5 miljoen euro de meest kwetsbare groepen helpen. ''Zij hebben zo snel mogelijk voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en bescherming nodig.''

ANP, 17 april 20:37
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Zeewier op 18/04/2015 | 13:15 uur
Citaat van: Lex op 17/04/2015 | 21:35 uur
Iran biedt VN vredesplan voor Jemen aan  

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, heeft VN-topman Ban Ki-moon vrijdag een vredesplan voor Jemen aangeboden.  

Een onmiddellijk staakt-het-vuren, stopzetting van alle aanvallen vanuit het buitenland en een nationale dialoog waaraan alle groepen deelnemen, zijn enkele punten uit dat plan.

Iran vindt dat er in het door geweld geteisterde Arabische land een regering van nationale eenheid moet komen.
Dat doet Iran politiek slim. Zelfs wijs te noemen. Door eerst met een fregat fysiek deel te nemen en dan als meest "verdacht" Sjiïtisch partnerland in de coalitie als eerste de Houthi's tot een staakt het vuren te manen. En in een regering van nationale eenheid moeten Houthi's politieke posities toebedeeld worden. Mits dit lukt zal het zeker aanzien geven in het diplomatieke verkeer. Want Iran heeft qua geloofwaardigheid nogal wat te herstellen.

Misschien dat dit alles op aangeven van John Kerry is maar dat weten we niet.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Elzenga op 18/04/2015 | 14:20 uur
Citaat van: Zeewier op 18/04/2015 | 13:15 uur
Dat doet Iran politiek slim. Zelfs wijs te noemen. Door eerst met een fregat fysiek deel te nemen en dan als meest "verdacht" Sjiïtisch partnerland in de coalitie als eerste de Houthi's tot een staakt het vuren te manen. En in een regering van nationale eenheid moeten Houthi's politieke posities toebedeeld worden. Mits dit lukt zal het zeker aanzien geven in het diplomatieke verkeer. Want Iran heeft qua geloofwaardigheid nogal wat te herstellen.

Misschien dat dit alles op aangeven van John Kerry is maar dat weten we niet.
Dat Iraanse fregat(?) en bevoorradingsschip vervangen een fregat(?) en ondersteuningsschip die daar al waren voor anti-piraterij-missie...dus in die zin was en is die actie niet nieuw. Weet men in veel media klaarblijkelijk niet en dus wordt het niet in die context geplaatst. Het Iraanse regime schaakt nu op heel wat borden..en probeert denk ik zo haar vijanden bezig te houden en de meer fundamentele dreiging nu richting Shiieten te beperken en af te weren...aanval is soms de beste verdediging.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 19/04/2015 | 21:00 uur
Houthi's: Saudi's willen Jemen binnenvallen 

SANAA -
De Houthi-rebellen beschuldigden Saudi-Arabië er zondag van dat het land Jemen wil annexeren. Volgens de leider van de Houthi's, Abdel-Malek al-Houthi, proberen de Saudi's het land binnen te vallen en te bezetten.
   
De rebellen vinden dat de inwoners van Jemen het recht hebben om zich tegen die ,,agressie" te verzetten, zei al-Houthi in een tv-toespraak. De rebellen hebben een groot deel van het land in handen, sinds zij vorig jaar aan een opmars begonnen. De Saudi's zijn echter op de hand van de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi en bombarderen sinds drie weken doelen van de Houthi's.

Telegraaf, zo 19 apr 2015, 19:35
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 21/04/2015 | 08:20 uur
'VS stuurt vliegdekschip naar Jemen voor onderscheppen wapens Iran'

De Amerikaanse marine stuurt versterking naar de wateren rondom Jemen om Iraanse schepen te onderscheppen die mogelijk wapens vervoeren voor de sjiitische Houthi-rebellen in het land. 

Dat meldt AP.

Er varen al schepen van de Amerikaanse marine rond de Golf van Aden en de Zuid-Arabische Zee. Daar komt nu het vliegdekschip de USS Theodore Roosevelt bij, zo bevestigt de Amerikaanse marine. Defensie rept in een persbericht met geen woord over de aanwezigheid van Iraanse schepen.

Een konvooi van Iraanse schepen zou in de wateren aanwezig zijn en vervoert mogelijk wapens voor de Houthi-rebellen die een opstand leiden in het Arabische land en vorig jaar de macht overnamen van president Abd-Rabbu Hadi.

Een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voert sinds vorige maand luchtaanvallen uit op Jemen. De soennitische landen in de regio en westerse landen steunen de afgezette president.

Het sjiitische Iran verleent daarentegen steun aan de rebellen onder leiding van de zelfbenoemde president Mohammed Ali al-Houthi.

Bombardement

Bij een bombardement van een opslagplaats van Scud-raketten in de hoofdstad zijn maandag zeker 25 mensen om het leven gekomen, ongeveer vierhonderd mensen raakten gewond. In de wijk naast de basis sneuvelden veel ruiten. Volgens staatspersbureau Saba werd het depot getroffen door het Saudische leger.

http://www.nu.nl/buitenland/4034608/vs-stuurt-vliegdekschip-jemen-onderscheppen-wapens-iran.html
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 21/04/2015 | 18:21 uur
Grondoorlog lijkt nabij in Jemen 

RIYAD -
Saudi-Arabië lijkt zich klaar te maken voor een grondoorlog in Jemen. Koning Salman bin Abdulaziz Al Saud vaardigde dinsdag een decreet uit waarin staat dat de elitetroepen van de Nationale Garde zullen deelnemen aan operaties op de grond in Jemen. Dat melden diverse internationale media.
 
Saudi-Arabië heeft de leiding over de coalitie die tot nu toe alleen met bombardementen de Houthi-rebellen probeert tegen te houden. Die hebben een groot deel van Jemen in handen en dreigen steeds meer land te veroveren. Het land verkeert in chaos sinds de rebellen vorig jaar de hoofdstad Sanaa in bezit namen.

De sjiitische rebellen worden gesteund door het eveneens sjiitische Iran. Het overwegend soennitische Saudi-Arabië staat achter president Abd-Rabbu Mansour Hadi die Jemen is ontvlucht.

Telegraaf, di 21 apr 2015, 16:35
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: dudge op 21/04/2015 | 19:48 uur
Show of force!
Althans, dat is wat ik denk dat het gaat worden.
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 21/04/2015 | 21:24 uur
Saudi-Arabië begint 'nieuwe fase' in Jemen

21 april 2015

Saudi-Arabië heeft de bombardementscampagne 'Vastbesloten Storm' in Jemen voor beëindigd verklaard. De militaire doelen van die campagne zijn bereikt, zegt de regering in Riyad. Tegelijkertijd begint een nieuwe operatie in Jemen, die de naam 'Herstel van Hoop' krijgt.

Daarbij gaat het volgens het Saudische ministerie van Defensie om het regelen van evacuaties in Jemen, het voorkomen van terreinwinst van de Houthi's en de bescherming van burgers.

Koning Salman

Eerder vandaag maakte de Saudische koning Salman bekend dat hij de Nationale Garde in zijn land opdracht heeft gegeven deel te nemen aan de strijd in het buurland Jemen. De nationale garde staat onder rechtstreeks bevel van het Saudische koningshuis. De gardisten staan al aan de grens opgesteld. Een invasie wordt echter onwaarschijnlijk geacht.

Bijna een maand heeft de Saudische luchtmacht doelen in Jemen gebombardeerd. De Saudi's kwamen in actie naar aanleiding van de opmars van Houthi-rebellen in Jemen. Die hadden de macht in de hoofdstad Sanaa al maanden geleden overgenomen en stonden op het punt ook de zuidelijke havenstad Aden in te nemen.

Bij de bombardementen zijn honderden doden gevallen. Vandaag melden artsen in Jemen 40 doden bij twee aanvallen. Gisteren vielen zeker 20 doden bij Saudische luchtaanvallen.

Bron: NOS
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/04/2015 | 11:15 uur
Spanning loopt op tussen Iran en Saudi-Arabië om aanval in Jemen 

29 april 2015

De spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië zijn opgelopen na een incident waarbij Saudi-Arabië twee Iraanse vliegtuigen heeft verhinderd te landen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. 

Volgens Iran had het vliegtuig hulpgoederen bij zich, zoals voedsel en medicijnen. Iran heeft de vervanger van de Saudische ambassadeur in Teheran woensdag op het matje geroepen.

Saudische straaljagers bombardeerden dinsdag de landingsbaan waar de Iraanse vliegtuigen wilden landen, waardoor ze moesten terugkeren. ,,Onmenselijk'' noemde een woordvoerster van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken de actie.

Volgens Saudi-Arabië waren de Iraanse vliegtuigen het Jemenitische luchtruim ,,binnengedrongen'' en hadden ze waarschuwingen genegeerd.

http://www.nu.nl/buitenland/4040013/spanning-loopt-tussen-iran-en-saudi-arabie-aanval-in-jemen.html
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 18/05/2015 | 07:33 uur
Saudi-Arabië hervat luchtaanvallen op Jemen

18 mei 2015

Saudi-Arabië heeft de luchtaanvallen op stellingen van de Houthi's en aanhangers van ex-president Saleh in de Jemenitische provincie Aden hervat. Zondagavond om 22.00 uur liep een vijfdaags bestand af dat Saudi-Arabië had afgekondigd en ook door de Houthi-rebellen was geaccepteerd.

In werkelijkheid kwam van het bestand maar weinig terecht. Alleen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa werd het nageleefd, in de rest van het land gingen de gevechten op de grond door. De luchtaanvallen werden wel gepauzeerd. 

Riyad

Vrijwel direct na de afloop van het bestand bestookten gevechtsvliegtuigen van de coalitie van Saudi-Arabië en andere Golfstaten weer posities en tanks in de zuidelijk gelegen havenstad Aden. Volgens al-Jazeera zijn ook luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen in al-Sawlaban, al-Arish en andere plaatsen in de provincie Aden.

In Saudi-Arabië is een top over Jemen bezig, maar die lijkt weinig kansrijk. De sjiitische Houthi's zijn niet naar de top in Riyad gekomen.

Bron: NOS
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/06/2015 | 11:26 uur
Saudi-Arabië onderschept raket van Houthi's

6 juni 2015

Saudi-Arabië heeft een scudraket van de Houthi-rebellen onderschept. De raket werd afgeschoten op de Saudische stad Khamis Mushait, ruim honderd kilometer van de grens met Jemen. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Een Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voert sinds maart van dit jaar bombardementen uit in Jemen, waar Houthi-rebellen een groot deel van het land in hun macht hebben. Belangrijk doelwit zijn vermoedelijke opslagplaatsen van scudraketten.

Vredesonderhandelingen

De gevechten bij de grens tussen Saudi-Arabië en Jemen zijn de afgelopen dagen toegenomen. Er zijn tientallen doden gevallen.

14 juni ontmoeten de strijdende partijen elkaar in Genève voor vredesberaad onder leiding van de Verenigde Naties. De regering in ballingschap had al gezegd bij de onderhandelingen aanwezig te zullen zijn. Tegen het persbureau AFP heeft een van de leiders van de rebellen gezegd dat ook de Houthi's een delegatie sturen.

Bron: NOS
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/06/2015 | 11:30 uur
Saudis 'shoot down' Scud missile from Yemen

Saturday 06 June 2015

Saudi Arabia says it shot down a Scud missile fired into the kingdom by Yemen's dominant Houthi group and its army allies, according to the Saudi state news agency, in a major escalation of two months of war.

In the first use of a Scud in the conflict, the missile was fired early this morning at the city of Khameesal-Mushait in the kingdom's southwest.

It was intercepted by two Patriot missiles, a statement by the Saudi-led Arab military coalition said.

The area is home to the largest air force base in southern Saudi Arabia, the world's top oil exporter, but there are no oil facilities in the vicinity.

An alliance of Gulf Arab nations has been bombing Yemen's dominant Houthi militia and allied army units loyal to powerful ex-President Ali Abdullah Saleh since 26 March in an attempt to restore exiled President Abd-Rabbu Mansour Hadi to power.

The coalition has said a main goal of its war effort is to neutralise the threat that rockets in Yemen pose to Saudi Arabia and its neighbours.

The Sunni Muslim coalition states also fear the Houthis, hailing from a Shia sect in Yemen's far north, will act as a proxy for the influence of their arch-rival, Shia Iran, in the Arabian Peninsula.

Iran and the Houthis deny any military or economic links, and the Houthis say their seizure of the capital Sanaa in September and their advance southward is part of a revolution against a corrupt government.

Source: Reuters

http://www.rte.ie/news/2015/0606/706269-saudi-arabia-yemen/
Titel: Re:Onrust Jemen
Bericht door: dudge op 25/11/2015 | 21:43 uur
Emirates Secretly Sends Colombian Mercenaries to Fight in Yemen

WASHINGTON — The United Arab Emirates has secretly dispatched hundreds of Colombian mercenaries to Yemen to fight in that country's raging conflict, adding a volatile new element in a complex proxy war that has drawn in the United States and Iran.

It is the first combat deployment for a foreign army that the Emirates has quietly built in the desert over the past five years, according to several people currently or formerly involved with the project. The program was once managed by a private company connected to Erik Prince, the founder of Blackwater Worldwide, but the people involved in the effort said that his role ended several years ago and that it has since been run by the Emirati military.

The arrival in Yemen of 450 Latin American troops — among them are also Panamanian, Salvadoran and Chilean soldiers — adds to the chaotic stew of government armies, armed tribes, terrorist networks and Yemeni militias currently at war in the country. Earlier this year, a coalition of countries led by Saudi Arabia, including the United States, began a military campaign in Yemen against Houthi rebels who have pushed the Yemeni government out of the capital, Sana.

It is also a glimpse into the future of war. Wealthy Arab nations, particularly Saudi Arabia, Qatar and the Emirates, have in recent years embraced a more aggressive military strategy throughout the Middle East, trying to rein in the chaos unleashed by the Arab revolutions that began in late 2010. But these countries wade into the new conflicts — whether in Yemen, Syria or Libya — with militaries that are unused to sustained warfare and populations with generally little interest in military service.

"Mercenaries are an attractive option for rich countries who wish to wage war yet whose citizens may not want to fight," said Sean McFate, a senior fellow at the Atlantic Council and author of "The Modern Mercenary."

"The private military industry is global now," said Mr. McFate, adding that the United States essentially "legitimized" the industry with its heavy reliance on contractors in Iraq and Afghanistan over more than a decade of war. "Latin American mercenaries are a sign of what's to come," he said.

The Colombian troops now in Yemen, handpicked from a brigade of some 1,800 Latin American soldiers training at an Emirati military base, were woken up in the middle of the night for their deployment to Yemen last month. They were ushered out of their barracks as their bunkmates continued sleeping, and were later issued dog tags and ranks in the Emirati military. Those left behind are now being trained to use grenade launchers and armored vehicles that Emirati troops are currently using in Yemen.

Emirati officials have made a point of recruiting Colombian troops over other Latin American soldiers because they consider the Colombians more battle tested in guerrilla warfare, having spent decades battling gunmen of the Revolutionary Armed Forces of Colombia, or FARC, in the jungles of Colombia.

Advertisement
Continue reading the main story

The exact mission of the Colombians in Yemen is unclear, and one person involved in the project said it could be weeks before they saw regular combat. They join hundreds of Sudanese soldiers whom Saudi Arabia has recruited to fight there as part of the coalition.

In addition, a recent United Nations report cited claims that some 400 Eritrean troops might be embedded with the Emirati soldiers in Yemen — something that, if true, could violate a United Nations resolution restricting Eritrean military activities.

The United States has also been participating in the Saudi-led campaign in Yemen, providing logistical support, including airborne refueling, to the nations conducting the airstrikes. The Pentagon has sent a team to Saudi Arabia to provide targeting intelligence to the coalition militaries that is regularly used for the airstrikes.

The Obama administration has also in recent years approved the sale of billions of dollars' worth of military hardware from American contractors to the Saudi and Emirati militaries, equipment that is being used in the Yemen conflict. This month, the administration authorized a $1.29 billion Saudi request for thousands of bombs to replenish stocks that had been depleted by the campaign in Yemen, although American officials say that the bombs would take months to arrive and were not directly tied to the war in Yemen.

The Saudi air campaign has received widespread criticism from human rights groups as being poorly planned and as having launched strikes that indiscriminately kill Yemeni civilians and aid workers in the country. Last month, Saudi jets struck a hospital run by Doctors Without Borders in Saada Province in northern Yemen, and in late September the United Nations reported that 2,355 civilians had been killed since the campaign began in March.

On the other side in Yemen is Iran, which over the years has provided financial and military support to the Houthis, the Shiite rebel group fighting the coalition of Saudi-led Sunni nations. The divisions have created the veneer of a sectarian conflict, although Emirati troops in southern Yemen have also been battling members of Al Qaeda in the Arabian Peninsula, the Sunni terrorist group's affiliate in Yemen.

Dozens of Emirati special operations troops have died since they arrived in southern Yemen in August. A single rocket attack in early September killed 45, along with several Saudi and Bahrani soldiers.

The presence of the Latin American troops is an official secret in the Emirates, and the government has made no public mention of their deployment to Yemen. Yousef Otaiba, the Emirati ambassador to Washington, declined to comment. A spokesman for United States Central Command, the military headquarters overseeing America's involvement in the Yemen conflict, also declined to comment.

The Latin American force in the Emirates was originally conceived to carry out mostly domestic missions — guarding pipelines and other sensitive infrastructure and possibly putting down riots in the sprawling camps housing foreign workers in the Emirates — according to corporate documents, American officials and several people involved in the project.

Advertisement
Continue reading the main story

Advertisement
Continue reading the main story

A 2011 intelligence briefing for senior leaders involved in the project listed Al Qaeda in the Arabian Peninsula, Somali pirates and domestic riots as some of the biggest threats to Emirati stability.

The troops were told that they might one day be called for foreign combat missions, but until the deployment to Yemen the only external missions they were given were to provide security on commercial cargo vessels.

Those missions were rare, and soldiers involved in the project describe years of monotony at the desert camp, housed within a sprawling Emirati military base called Zayed Military City. They rise every day at 5 a.m. for exercise and military training — including shooting practice, navigation and riot control. A number of Westerners, including several Americans, live at the camp and serve as trainers for the Latin American troops.

But by late morning the sun burns so hot at the windswept complex that the troops move into air-conditioned classrooms for military instruction.

The troops live in typically austere military barracks, hanging their laundry out the windows to dry in the hot air. There is a common computer room where they can check their email and Facebook pages, but they are not allowed to post photographs on social media sites. Meals are basic.

"It's the same food all the time, every day," one member of the project said several weeks ago. "Chicken every single day."

The Emiratis have spent the equivalent of millions of dollars equipping the unit, from firearms and armored vehicles to communications systems and night vision technology. But Emirati leaders rarely visit the camp. When they do, the troops put on tactical demonstrations, including rappelling from helicopters and driving armored dune buggies.

And yet they stay largely because of the money, receiving salaries ranging from $2,000 to $3,000 a month, compared with approximately $400 a month they would make in Colombia. Those troops who deploy to Yemen will receive an additional $1,000 per week, according to a person involved in the project and a former senior Colombian military officer.

Hundreds of Colombian troops have been trained in the Emirates since the project began in 2010 — so many that the Colombian government once tried to broker an agreement with Emirati officials to stanch the flow headed to the Persian Gulf. Representatives from the two governments met, but an agreement was never signed.

Most of the recruiting of former troops in Colombia is done by Global Enterprises, a Colombian company run by a former special operations commander named Oscar Garcia Batte. Mr. Batte is also co-commander of the brigade of Colombian troops in the Emirates, and is part of the force now deployed in Yemen.

Mr. McFate said that the steady migration of Latin American troops to the Persian Gulf had created a "gun drain" at a time when Latin American countries need soldiers in the battle against drug cartels.

But experts in Colombia said that the promise of making more money fighting for the Emirates — money that the troops send much of home to their families in Colombia — makes it hard to keep soldiers at home.

"These great offers, with good salaries and insurance, got the attention of our best soldiers," said Jaime Ruiz, the president of Colombia's Association of Retired Armed Forces Officials.

"Many of them retired from the army and left."

http://www.nytimes.com/2015/11/26/world/middleeast/emirates-secretly-sends-colombian-mercenaries-to-fight-in-yemen.html?smid=fb-share&_r=0 (http://www.nytimes.com/2015/11/26/world/middleeast/emirates-secretly-sends-colombian-mercenaries-to-fight-in-yemen.html?smid=fb-share&_r=0)
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 24/04/2016 | 22:42 uur
Bolwerk al-Qaida in Jemen gevallen 

Jemenitische regeringstroepen en hun bondgenoten zijn zondag het zuidelijke Mukalla binnengetrokken. De havenstad was een jaar lang een belangrijk bastion van al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP).

Gevechtsvliegtuigen van het bondgenootschap dat onder leiding van Saudi-Arabië de in het nauw gebrachte Jemenitische regering te hulp is gekomen, bestookten Mukalla de hele dag. De bombardementen kostten dertig strijders het leven, aldus inwoners van de stad.

Mukalla is het hart van een ministaatje dat al-Qaida in de kuststreek heeft gesticht. De invoerrechten die de extremistische beweging in de havens heft, zijn voor haar een belangrijke bron van inkomsten.

"De bevrijding van Mukalla uit handen van de terreurorganisatie al-Qaida is begonnen", zei de plaatselijke gouverneur Ahmed Saeed Bin Breik. Volgens een inwoner blazen Al-Qaida-strijders de aftocht en trekken pantserwagens van de regering de stad binnen.

ANP, 24 april 2016 22:30
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: StrataNL op 02/10/2016 | 00:27 uur
HSV-2 Swift (High speed vessel) van (of geleased door?) de UAE schijnt gisteren tot zinken gebracht te zijn door Huthis met een C-802 anti-scheeps raket. Laatste positie volgens marinetraffic op 30 september tussen Aden en Djibouti  :confused: Vrijwel alle schepen van/naar het oosten gaan daar langs.... dit gaat nog wat worden.

http://www.youtube.com/watch?v=58xPnztU4Cc&feature=youtu.be
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/10/2016 | 09:18 uur
Arab coalition says targets Houthi forces after ship attack

http://reut.rs/2digcKv via @Reuters
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 11/10/2016 | 22:24 uur
Merchant ships off Yemen brace for danger after attacks on navy craft

Reuters, Tuesday, 11 October 2016

Merchant ships in danger off YemenMissile attacks from Yemen on Western military craft risk spilling over into nearby busy sea lanes which could disrupt oil supplies and also other vital goods passing through the tense area, shipping and insurance sources say.

While shipping companies have yet to divert ships, there are growing worries that any further escalation could hinder oil supplies and potentially lead to higher insurance costs for shipments.

The route is among the world's busiest and used by major shipping groups such as container line Maersk and oil tanker carriers including Norway's Frontline and Iran's NITC, which has benefited this year from the lifting of international sanctions on Tehran.

A ship insurance source said some ships coming into Yemeni ports were already switching off tracking systems, which allow anyone to monitor their movements via the Internet, due to the violence in the country.

The source said war risk insurance premiums to Yemeni ports such as Hodaida in the north, already amounted to hundreds of thousands of dollars of cover for every vessel.

Yemen 

A US Navy guided missile destroyer was targeted on Sunday in a failed missile attack from territory in Yemen controlled by Iran-aligned Houthi rebels, a US military spokesman said, although the ship was not hit.

The Houthi movement on Monday denied its forces had carried out a missile attack on a US warship.

The attempted strike on the USS Mason came just a week after a United Arab Emirates vessel was attacked by Houthis and suggests growing risks to the US military from Yemen's conflict.

The attacks took place around the Bab al-Mandab gateway though which nearly four million barrels of oil are shipped daily to Europe, the United States and Asia.

"The Bab al-Mandab is a vital artery for shipping," said Gavin Simmonds, security and commercial policy director with the UK Chamber of Shipping.

"International shipping is totally dependent on the ability of the international community to provide safe transit of commercial vessels along major sea lanes."

The UN last week said it took threats to shipping around Bab al-Mandeb "extremely seriously".

"It is a deteriorating situation and it is worrying that this longer range weaponry is being used in the area," said Phillip Belcher marine director with INTERTANKO, an association which represents the majority of the world's tanker fleet.

Yemen has a 1,900-km coastline that also juts into the Gulf of Aden and Red Sea - a vast area to police given international navies are already stretched combating Somali piracy in the region, which has been contained in recent years.

The US Office of Naval Intelligence said in a report last week commercial ships in the Red Sea, Bab al-Mandab and Gulf of Aden areas should operate "under a heightened state of alert as increasing tensions in the region escalate the potential for direct or collateral damage to vessels transiting the region".

Riyadh is leading a coalition of Arab states which began launching air strikes against the Houthis in Yemen 18 months ago to restore to power ousted President Abd Rabbu Mansour al-Hadi.

The war has killed at least 10,000 people and brought parts of Yemen, by far the poorest country in the Arabian Peninsula, to the brink of starvation. Both sides accuse the other of war crimes.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ronald Elzenga op 13/03/2017 | 15:11 uur
US warns of underwater mines planted by Houthis in Bab al-Mandeb
Bab el-Mandeb, which is 25 kilometers wide, is a very important waterway for global navigation. (Google Maps)
Staff writer, Al Arabiya English Monday, 6 March 2017

(https://vid.alarabiya.net/images/2017/03/06/18937163-a4d5-42ed-9878-3856dcb0dcd9/18937163-a4d5-42ed-9878-3856dcb0dcd9_16x9_788x442.jpg)

The US Office of Naval Intelligence (ONI) warned merchant ships from the dangers of mines that were set by Houthis and militias allied to former Yemeni President Ali Abdullah Saleh in Bab al-Mandeb near the Mokha port entrance.

A report issued by the ONI stated that the attacks on ships in the strait, especially commercial ones, will trigger the involvement of other parties, pointing out that the US Navy will deploy all the needed efforts to protect the freedom of ships.

Bab el-Mandeb, which is 25 kilometers wide, is a very important waterway for global navigation, through which merchant ships in the Gulf of Aden sail to the Red Sea, and then to the Suez Canal and the Mediterranean Sea.

It is one of the most crowded waterways for oil transportation in the Middle East and other regions. More than 60 commercial ships cross the strait of Bab al-Mandeb with more than 3.3 million oil barrels per day.

The US warning noted that the closure of this waterway would lead to substantial increases in total energy costs and global oil prices.

Last month, Houthis attacked Bab al-Mandeb, targeting a Saudi frigate and an Emirati relief ship. They have also targeted a US navy patrol vessel in 2016.

Last Update: Monday, 6 March 2017 KSA 08:59 - GMT 05:59
http://english.alarabiya.net/en/News/gulf/2017/03/06/US-warns-of-underwater-mines-planted-by-Houthis-in-Bab-al-Mandeb.html
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ronald Elzenga op 13/03/2017 | 16:16 uur
Citaat van: Thomasen op 13/03/2017 | 15:51 uur
Interessant. Wat kan Nederland doen als dit daadwerkelijk gebeurd?
Want ja, dit zou ook ons enorm treffen. Theoretisch kunnen we natuurlijk een Alkmaar sturen, in de praktijk onwenselijk.
In welke zin in de praktijk onwenselijk?
Citaat van: Thomasen op 13/03/2017 | 15:51 uur
Hopelijk wordt dit scenario wel meegenomen bij de vMCM. (Zee)mijnen zijn nog steeds extreem goedkoop en  zeer effectief.
Dat hoop ik ook ja.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 13/03/2017 | 16:24 uur
Citaat van: Thomasen op 13/03/2017 | 15:51 uur
Interessant. Wat kan Nederland doen als dit daadwerkelijk gebeurd?
Want ja, dit zou ook ons enorm treffen. Theoretisch kunnen we natuurlijk een Alkmaar sturen, in de praktijk onwenselijk.

Zou dit kloppen, dan de volgende overwegingen:
1. Waar is het [eventuele] mijnengevaarlijk gebied, tov van de kustlijn?
2. Wat is [mogelijke] dreiging vanaf de vaste wal?
3. Hoe groot is het [vermeende] gebied?

Als ondersteunde logistieke haven in Djibouti geschikt en in de buurt.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ronald Elzenga op 13/03/2017 | 16:32 uur
Citaat van: Thomasen op 13/03/2017 | 16:23 uur
De schepen zijn teveel verouderd. Deze wil je eigenlijk niet meer inzetten in een dergelijk dreigingscenario. Te groot risico ook op storingen of moeilijk oplosbare problemen.
Daarbij kunnen ze alleen ingezet worden in die regio als er escorte mee is. Er is immers nog steeds risico op FIAC, en zelfs ASM vanaf de kust.

Daarnaast is het te ver weg. Ja het is niet onmogelijk, na 20 dagen varen kun je in Djiboutie bij de Chinezen op de thee, of opereren vanuit SA. Dat is op zich te doen. Maar je haalt jezelf ontzettend veel risico's op de hals die je m.i. niet zou moeten willen.
I see...duidelijk!...en ook wel wat pijnlijk...(maar ja de harde realiteit van onze krijgsmacht nu..met dank aan Politiek Den Haag)
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 04/11/2017 | 21:43 uur
Saudi-Arabië onderschept raket bij hoofdstad Riyad 

De luchtmacht van Saudi-Arabië heeft ten noordoosten van de hoofdstad Riyad nabij de luchthaven een raket onderschept en onschadelijk gemaakt, meldt de zender Al-Arabiya. 

De raket is vanuit Jemen afgevuurd, zo bevestigde een kopstuk van de Houthi-rebellen tegen het Duitse persbureau DPA.

De raket is volgens de sjiitische rebellenbeweging afgevuurd als vergelding voor de bombardementen op en het blokkeren van Jemen door een coalitie van landen onder leiding van Saudi-Arabië. Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers.

Saudi-Arabië is bondgenoot van de regering in Jemen en voert regelmatig luchtaanvallen uit op doelen in de provincie Saada. De aanvallen zijn gericht op Houthi-rebellen die een deel van het land in handen hebben.

Nu.nl, 04 november 2017 21:27
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: ARM-WAP op 04/11/2017 | 22:12 uur
Mmmhhh... Ben ik nu de enige die dit raar vind?
Yemen ligt ten Zuiden van Saoedi Arabie.
De raket is 'onderschept' maar komt ten Noorden van de hoofdstad neer.

Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 04/11/2017 | 22:29 uur
Citaat van: ARM-WAP op 04/11/2017 | 22:12 uur
Mmmhhh... Ben ik nu de enige die dit raar vind?
Yemen ligt ten Zuiden van Saoedi Arabie.
De raket is 'onderschept' maar komt ten Noorden van de hoofdstad neer.
De eerste berichten zijn altijd "sketchy".
Volgens CNN heeft het ministerie van Defensie van Yemen toegegeven een ballistische raket te hebben afgevuurd in de richting van King Khalid International Airport .
Deze ligt geografisch gezien rond 24.46N/046.34E; de vuurpijl zou afgevuurd zijn rond 18.25N/049.45E en is vervolgens ten NO van het vliegveld neergehaald.
Het is afwachten op nader nieuws.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 04/11/2017 | 22:33 uur
Volgens de media ging het om een Burqan 2H missile.
Zie: http://edition.cnn.com/2017/11/04/middleeast/saudi-arabia-ballistic-missile/index.html
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 04/11/2017 | 22:50 uur
Citaat van: Thomasen op 04/11/2017 | 22:44 uur
..... Wel benieuwd wat de inzet Is geweest. Ze hebben hawk en patriot batterijen.
Volgens diverse berichten in de wereld van het blauwe vogeltje is dat gebeurd middels de Patriot opstelling die bij het vliegveld staat.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Poleme op 05/11/2017 | 01:33 uur
Is niet de eerste keer dat een Tactical Ballistic Missile richting de Saoedische hoofdstad wordt afgevuurd.

20 May 2017, Al Jazeera.

Yemen rebel missile shot down 200km from Saudi capital.

Yemen's Houthi rebels fired a ballistic missile towards the Saudi capital Riyadh and the Arab coalition waging war in the country said it intercepted and destroyed a projectile about 200km west of the city.

The incident on Friday occurred a day before US President Donald Trump was expected in Riyadh at the start of his first foreign trip since taking office in January.

The Iran-allied Houthis launched a Burkan-1 missile toward Riyadh, a statement by their official news agency said.

The Saudi-led coalition said later it downed a Houthi missile in the southern Saudi province of Ar Rayn, well to the west of Riyadh. The area is open desert and there were no casualties, the official Saudi news agency SPA said.

Saudi Arabia has deployed Patriot missiles to counter such attacks.

Saudi-owned Al-Arabiya TV said the Arab coalition that intervened in Yemen's civil war against the Houthis in 2015 were "massively" bombing a missile base outside the Yemeni capital Sanaa, which is controlled by the Houthis.   

The missile would be the longest range attempted by the Houthi rebels and their allies - former members of Yemen's security forces linked to ex-president Ali Abdullah Saleh - since they began retaliatory attacks against the kingdom two years ago.

Trump, whose country provides weapons, intelligence and aerial refuelling for the Arab coalition, is due to arrive on Saturday for two days of talks with Saudi, Gulf, and Muslim leaders.   

Riyadh and Washington accuse Iran of supplying weapons to the Houthis, but a United Nations Panel of Experts in January reported that it "has not seen sufficient evidence to confirm any direct large-scale supply of arms" from Iran, Riyadh's regional rival.   

In October the rebels launched one of their longest-range strikes against Saudi Arabia, firing a ballistic missile that was brought down near the holy Muslim city of Mecca, an attack condemned by Riyadh's Gulf allies.   

The rebels insisted the missile had been fired at Jeddah, the Red Sea city in the sprawling Mecca region, not at the holy city itself.

http://www.aljazeera.com/news/2017/05/yemen-rebel-missile-shot-200km-saudi-capital-170520020737152.html

Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 09/01/2018 | 14:14 uur
Houthis threaten to block shipping traffic in Red Sea

https://www.thenational.ae/world/mena/houthis-threaten-to-block-shipping-traffic-in-red-sea-1.693988 via @TheNationalUAE
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 09/01/2018 | 14:17 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 09/01/2018 | 14:14 uur
Houthis threaten to block shipping traffic in Red Sea


Gelukkig was het al een no go zone voor onze OPV's, maar het ook dit onderstreept maar weer eens het chronische gebrek aan moderne en capabele schepen voor de KM.

2 vMFF zijn volstrekt onvoldoende.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 14/06/2018 | 11:41 uur
Citaat
Marineschip in brand door raketaanval bij Jemen

Gisteravond Nederlandse tijd is een marineschip van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voor de kust van Jemen aangevallen, dat melden media in de VAE. Het schip zou in brand staan. Er is verder weinig informatie. Volgens onbevestigde berichten zou het gaan om een van de nieuwe Baynunah-korvetten, voorzien van ESSM-raketten. Andere media berichten over een schip dat militairen en materieel vervoerde voor een landing.

Ruim een week wordt door de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië hard gevochten om de havenstad Hodeidah, Jemen. De havenstad is in handen van de rebellen die al jaren strijden tegen de Jemenitische regering. Bij de slag om de haven van Hodeidah zouden afgelopen weekend meer dan 600 mensen zijn omgekomen. De internationale coalitie, waar de VAE ook deel van uitmaken, voerden aanvallen uit met gevechtsvliegtuigen en marineschepen. De schepen zouden vanaf zee met hun kanons op landdoelen hebben gevuurd.



Nieuw
Zeker sinds 2016 zet de VAE de nieuwe Baynunahklasse korvetten in tegen de Houthi rebellen. Deze schepen van de Franse scheepswerf CMN, zijn moderne schepen met 'stealth- eigenschappen', en werden vanaf 2011 in dienst gesteld. De schepen hebben een lengte van 71,3 meter en een waterverplaatsing van 930 ton. Zij zijn ontworpen voor de kustwateren en hebben een stevige bewapening voor hun grootte. Indien een van de Baynunah-korvetten betrokken was bij Naval Gunfire Support op Hodeidah, zal dat zijn gebeurd met het Oto Melara 76mm Super Rapide kanon.

Voor luchtverdediging beschikken zij over acht ESSM-raketten en RAM block 1A raketten voor nabijverdediging, plus de nodige Westerse systemen voor elektronische oorlogvoering. Meerdere systemen zijn moderner dan die de Nederlandse marine heeft. Desondanks zou een van deze zes schepen getroffen zijn door twee kruisvluchtwapens van de rebellen.

Als de aanval inderdaad op een Baynunahklasse korvet is uitgevoerd is dat echter uniek te noemen. De marineschepen van de Arabische coalitie die tot op heden waren aangevallen, betroffen oudere schepen of transportschepen. Dit is de eerste aanval op een modern marineschip dat voorzien is van (grotendeels) Europese sensoren en wapensystemen. Vele marines, zeker in Arabische landen, zullen geïnteresseerd zijn in wat er mis is gegaan. Een korvet van de Baynunahklasse is ontworpen om een aanval met meerdere kruisvluchtwapens af te kunnen slaan.

De VAE heeft echter meer (nieuwe) schepen, waaronder tanklandinschepen die bedoeld zijn voor amfibische operaties. Het land beschikt eveneens over een reeks patrouilleschepen, waaronder twee nieuwe die door Damen zijn gebouwd, al zijn zij bedoeld voor kustwachttaken nabij de VAE.

Meerdere aanvallen, meerdere schepen
Het is overigens niet de eerste keer dat marineschepen in die wateren door rebellen zijn aangevallen. In oktober 2016 werd een marineschip van de VAE in brand geschoten door kruisvluchtwapens van de rebellen, een week later volgden meerdere aanvallen op Amerikaande marineschepen. Zij wisten de aanvallen wel af te slaan. Eind januari 2017 werd een oud fregat van Saudi-Arabië met succes aangevallen door drie bootjes met explosieven. Ook zijn meerdere civiele schepen aangevallen.


Zodra er meer informatie beschikbaar is, wordt deze pagina bijgewerkt.

[Bron : Marineschepen.nl @ artikel (https://marineschepen.nl/nieuws/Weer-marineschip-in-brand-na-raketaanval-bij-Jemen-140618.html#disqus_thread) ]

Vreemd, het zou zijn geraakt door 2 raketten. Het schip zou ondertussen gezonken zijn.
Onze toekomstige M-fregatten krijgen een zelfde set bewapening ter verdediging, misschien moet men daar toch nog eens serieus goed naar kijken en dingen her overwegen.

Citaat
Several informed sources report the vessel sustained major damage and has since sank. Several fatalities reported.
Via https://twitter.com/StratSentinel
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ace1 op 18/12/2023 | 17:02 uur
Hoe zie ik de oplossing van het probleem met de Houthi-rebellen voor me?

Dat is een radicale oplossing maar wel een die werkt.

Je gooit wat GBU-43/B MOAB bommen in het gebied waar de Houthi-rebellen actief zijn.

https://en.wikipedia.org/wiki/GBU-43/B_MOAB



Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 24/12/2023 | 16:54 uur
Dreiging voor scheepvaart uitgebreid met drone-aanval in Arabische Zee

Na een reeks aanvallen op vrachtschepen in de Rode Zee is er nu ook een incident gemeld in het oosten van de Arabische Zee. Daar is gisteren een tanker aangevallen met een vanuit Iran gelanceerde drone, zo stelt het Pentagon. Het aangevallen schip wordt beheerd door een Nederlandse firma.

Het gaat om de tanker Chem Pluto, die vaart onder de vlag van Liberia en een Japanse eigenaar heeft. Volgens The Wall Street Journal wordt het schip beheerd door het in Amsterdam gevestigde Ace-Quantum Chemical Tankers. Dat bedrijf zou gelinkt zijn aan een Israëlische zakenman.

Eerste directe beschuldiging aan Teheran
Iran heeft nog niet gereageerd op de beschuldigding. Het is de eerste keer dat Washington het regime in Teheran openlijk beschuldigt van een aanval op een civiel schip sinds het begin van de oorlog in Gaza.

Volgens het Pentagon raakte niemand aan boord van de Chem Pluto gewond. De drone veroorzaakte wel een brand, die kon worden geblust.

India
Waar in de Rode Zee al diverse vrachtschepen onder vuur zijn genomen door de Houthi's vanuit Jemen, gebeurde deze drone-aanval op 200 kilometer van de Indiase kustplaats Veraval.

De Indiase autoriteiten hebben nog niets gezegd over het incident. Wel had marine van het land een aantal schepen naar de plek van de veronderstelde aanval gestuurd ter assistentie.

Het is de eerste keer dat een ogenschijnlijk vergelijkbaar incident op zo'n grote afstand van de Rode Zee gebeurt, zegt het maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey tegen de BBC. Op de plek van de aanval gold al wel een verhoogd risico op Iraanse drone-aanvallen.

Het is de vraag hoe de scheepvaart zal reageren op het nieuws. Diverse rederijen zijn al gestopt met varen door de Rode Zee. De verzekeringspremies voor de drukbevaren route zijn fors in prijs gestegen. Daardoor wordt ook het containertransport duurder.

Ook vandaag werden vrachtschepen in de Rode Zee aangevallen, vermoedelijk door Houthi's. Volgens de VS werden vier drones neergehaald. De Houthi-rebellen hebben nog niet gereageerd op deze verklaring.

De door Iran gesteunde militie heeft onlangs herhaald dat hun strijders aan Israël gelinkte schepen zullen blijven aanvallen. Deze drones en raketten worden ingezet als vergelding voor het Israëlische offensief in Gaza, aldus de Houthi's.

https://nos.nl/artikel/2502726-dreiging-voor-scheepvaart-uitgebreid-met-drone-aanval-in-arabische-zee
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 04/01/2024 | 09:08 uur
A Joint Statement from the Governments of the United States, Australia, Bahrain, Belgium, Canada, Denmark, Germany, Italy, Japan, Netherlands, New Zealand, Singapore, and the United Kingdom

Recognizing the broad consensus as expressed by 44 countries around the world on December 19, 2023, as well as the statement by the UN Security Council on December 1, 2023, condemning Houthi attacks against commercial vessels transiting the Red Sea, and in light of ongoing attacks, including a significant escalation over the past week targeting commercial vessels, with missiles, small boats, and attempted hijackings,
 
We hereby reiterate the following and warn the Houthis against further attacks:
 
Ongoing Houthi attacks in the Red Sea are illegal, unacceptable, and profoundly destabilizing. There is no lawful justification for intentionally targeting civilian shipping and naval vessels. Attacks on vessels, including commercial vessels, using unmanned aerial vehicles, small boats, and missiles, including the first use of anti-ship ballistic missiles against such vessels, are a direct threat to the freedom of navigation that serves as the bedrock of global trade in one of the world's most critical waterways.
 
These attacks threaten innocent lives from all over the world and constitute a significant international problem that demands collective action.  Nearly 15 percent of global seaborne trade passes through the Red Sea, including 8 percent of global grain trade, 12 percent of seaborne-traded oil and 8 percent of the world's liquefied natural gas trade. International shipping companies continue to reroute their vessels around the Cape of Good Hope, adding significant cost and weeks of delay to the delivery of goods, and ultimately jeopardizing the movement of critical food, fuel, and humanitarian assistance throughout the world.

Let our message now be clear: we call for the immediate end of these illegal attacks and release of unlawfully detained vessels and crews.  The Houthis will bear the responsibility of the consequences should they continue to threaten lives, the global economy, and free flow of commerce in the region's critical waterways. We remain committed to the international rules-based order and are determined to hold malign actors accountable for unlawful seizures and attacks.


https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2024/01/03/a-joint-statement-from-the-governments-of-the-united-states-australia-bahrain-belgium-canada-denmark-germany-italy-japan-netherlands-new-zealand-and-the-united-kingdom/#:~:text=We%20hereby%20reiterate%20the%20following,civilian%20shipping%20and%20naval%20vessels.

Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 12/01/2024 | 04:55 uur
Amerikanen en Britten vallen Houthi-doelen in Jemen aan, Nederland ondersteunt

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben doelen van de Houthi-rebellen in Jemen bestookt als reactie op de aanvallen van de rebellen op schepen in de Rode Zee.

De Amerikaanse president Biden en de Britse premier Sunak zeggen de aanvallen te hebben uitgevoerd met hulp van Nederland, Australië, Canada en Bahrein. Welke rol die landen hebben gespeeld, hebben ze niet gezegd. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie dat Nederland op verzoek van de VS naast politieke steun "één stafofficier" heeft ingezet.

Britse media hadden al gemeld dat zulke aanvallen er op korte termijn aan zaten te komen. Een hooggeplaatst lid van de Houthi-rebellen zegt dat er aanvallen zijn uitgevoerd op de hoofdstad Sanaa, het gouvernement Hodeidah en de steden Sa'dah en Dhamar.

Volgens een Amerikaanse functionaris hebben de aanvallen "een significante impact gehad op het vermogen van de Houthi's om schepen aan te vallen in de Rode Zee". Houthi-kopstuk Hussein al-Izzi zei op een lokale tv-zender dat de VS en het VK "een hoge prijs zullen betalen voor deze flagrante agressie".

Amerikaanse journalisten melden dat er onder meer opslagplaatsen voor drones zijn aangevallen. Meerdere getuigen melden aan persbureau Reuters dat er explosies te horen waren in de hoofdstad. CNN meldt dat met name het westen van Jemen is bestookt. Dat zou zijn gebeurd met Amerikaanse en Britse vliegtuigen en vanaf Amerikaanse marineschepen die in de Rode Zee varen.

Verklaring Biden en Sunak
"Deze aanvallen zijn een directe reactie op de ongekende aanvallen van de Houthi's op internationale schepen in de Rode Zee - waarbij voor het eerst in de geschiedenis ballistische raketten tegen schepen zijn gebruikt", zei Biden in een verklaring.

"Deze aanvallen hebben het Amerikaanse personeel, civiele zeelieden en onze partners in gevaar gebracht, de handel in gevaar gebracht en de vrijheid van scheepvaart bedreigd." Biden zegt "niet te zullen aarzelen" om verdere maatregelen te nemen om mensen en de vrije handelsstroom te beschermen.

De Britse premier Sunak zei in een verklaring dat "het Verenigd Koninkrijk altijd zal opkomen voor vrijheid van scheepvaart en vrije handel". Hij zegt daarom dat het VK samen met de VS en met "niet-operationele militaire steun" van de andere landen "een beperkte, noodzakelijke en proportionele actie uit zelfverdediging" heeft uitgevoerd op Houthi-doelen. Sunak roept de rebellen op om "onmiddellijk te stoppen met hun aanvallen en om stappen te nemen om te de-escaleren".

Demissionair premier Rutte schrijft op X dat Nederland de operatie van de VS en het VK steunt. "Nederland als van oudsher zeevarend land hecht enorm aan het recht op vrije doorvaart en steunt deze gerichte operatie." De aanvallen van de Houthi's in de Rode Zee zijn volgens Rutte "een duidelijke schending van het internationaal recht en vormen een bedreiging voor maritiem personeel en handelsstromen".

"Het Amerikaans-Britse optreden is gebaseerd op het recht op zelfverdediging, heeft als doel het beschermen van de vrije doorvaart en richt zich op de-escalatie", schrijft hij.

Raketten en drones
De Houthi-rebellen in Jemen vallen al weken schepen in de Rode Zee aan die banden zouden hebben met Israël. Dat doen zij uit onvrede over de oorlog in de Gazastrook. Schepen die Jemen moeten passeren, worden al weken met raketten en drones beschoten. Veel schepen mijden sindsdien de Rode Zee.

Met luchtaanvallen op Houthi-doelen willen de Amerikanen en de Britten daar een einde aan maken. Het is de eerste keer dat de door Iran gesteunde rebellengroep wordt aangevallen vanwege de aanvallen op schepen in de Rode Zee.

Houthi-leider Abdul Malik al-Houthi zei gisteren dat de Houthi's op een aanval zullen reageren. De reactie zal krachtiger zijn dan de aanval met tientallen drones en raketten die de Houthi's woensdag lanceerden. "Wij blijven vastbesloten om schepen met een link met Israël aan te vallen en daar wijken we niet van af."

De Houthi's staan in de oorlog tussen Israël en Hamas aan de kant van de Palestijnen. Ze belagen naar eigen zeggen Israëlische schepen en schepen die van of naar Israël varen, maar de laatste tijd worden er echter ook steeds vaker schepen belaagd die een minder duidelijke link met Israël hebben.

De VN-veiligheidsraad eiste eerder dat de Jemenitische rebellengroep onmiddellijk stopt met hun aanvallen op schepen in de Rode Zee. Elf leden stemden voor de resolutie en vier landen, waaronder Rusland en China, onthielden zich van stemming.


https://nos.nl/artikel/2504571-amerikanen-en-britten-vallen-houthi-doelen-in-jemen-aan-nederland-ondersteunt
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: DvdW op 12/01/2024 | 09:24 uur
Wat.een.steun.  :silent:

Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Umbert op 12/01/2024 | 10:02 uur
Citaat van: DvdW op 12/01/2024 | 09:24 uurWat.een.steun.  :silent:



Is relatief als NL een aantal van de gebruikte Raketten en bommen vergoed, is dat ook steun.
Want dat is ongeveer het enigste wat we direct kunnen doen, zelf die dingen afleveren zit er voorlopig nog niet in.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 16/01/2024 | 21:34 uur
EU-landen steunen eigen missie voor Rode Zee

BRUSSEL-

De EU-landen zijn het in principe eens over het optuigen van een nieuwe EU-missie om de Rode Zee te beschermen. Vrachtschepen op de voor de wereldeconomie cruciale zeeroute worden belaagd door Jemenitische rebellen.
De Europese missie zou losstaan van een Amerikaanse operatie om de koopvaardij te beschermen tegen de Houthi-rebellen, zeggen EU-diplomaten. Voor de missie van start kan, is het al gauw eind februari, denkt een ingewijde, "al mag het van ons wel een paar dagen of nog liever weken vlugger gaan". De buitenlandministers van de EU-landen zouden medio februari hun goedkeuring moeten geven.

Nederland en andere EU-landen spraken eerder al hun steun uit voor de afgelopen december opgerichte Amerikaanse militaire operatie Prosperity Guardian. De EU wilde aanvankelijk de bestaande missie die Somalische piraten bestrijdt inzetten om met de Verenigde Staten op te trekken tegen de Houthi's, maar met name Spanje maakte bezwaar. Dat land opereert liever wat minder vastgeklonken aan de Amerikanen.

ANP, 16-01-2024, 19:36
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 17/01/2024 | 21:22 uur
Nederlandse interesse in sturen fregat naar EU-missie Rode Zee

Demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren liet vanochtend in een interview met BNR weten "heel positief" tegenover een deelnemen aan een EU-missie in de Rode Zee te staan. Nederland onderzocht al langer de mogelijkheid om een fregat te sturen. Ondertussen worden ook de Deense en Duitse plannen om een fregat te sturen steeds concreter.

https://marineschepen.nl/nieuws/Nederland-overweegt-fregat-te-sturen-naar-Rode-Zee-EU-missie-170124.html
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Stoonbrace op 19/01/2024 | 21:14 uur
Wij sturen de Louise Marie.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ace1 op 19/01/2024 | 21:44 uur
Citaat van: Stoonbrace op 19/01/2024 | 21:14 uurWij sturen de Louise Marie.

Dan is men toch wel zo verstandig om een eenheid van het land component met Mistrals mee te sturen?
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 01/02/2024 | 08:07 uur
Waarom Zr.Ms. Tromp vrijwel zeker bijdrage in Rode Zee gaat leveren

Het kabinet onderzoekt de "wenselijkheid en mogelijkheid" van een verdere bijdrage aan een van de missies in de Rode Zee. Een van de opties is de deelname van Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Zr.Ms. Tromp, dat meldt demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren per brief aan de Tweede Kamer. De Tromp passeert tijdens de wereldreis de Rode Zee. Het is dan, volgens experts, "niet voor te stellen" dat het fregat door de Rode Zee zou varen zonder enige vorm van bijdrage te leveren.

https://marineschepen.nl/nieuws/Waarom-fregat-Tromp-vrijwel-zeker-bijdrage-aan-Rode-Zee-missie-gaat-leveren-310124.html
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 01/02/2024 | 08:17 uur
BBBBBBRRRRTTTTTTTtttt.... 20mm gatling heeft zijn werk gedaan !

CIWS on board USS Gravely shot down cruise missile fired by Houthis

A cruise missile launched by Houthi rebels into the Red Sea on the night of Jan. 30th came within a nautical mile of the USS Gravely, marking the closest such attack on a U.S. warship to date, CNN reported. The missile was ultimately destroyed by the ship's Close-In Weapon System (CIWS), marking the first time this defensive system has seen combat action on a warship.

Previously, Houthi missile attacks against vessels in the Red Sea had been intercepted at a distance of eight miles or more. This incident, however, highlights the evolving capabilities and potential threat posed by the rebels, raising concerns about the safety of maritime traffic in the crucial waterway.

The Phalanx CIWS, pronounced as "SEE-wiz," is a rapid-fire, radar-guided system designed as a last line of defense against incoming threats like missiles, drones, and small boats. Equipped with a six-barreled 20mm cannon capable of firing over 4,500 rounds per minute, the CIWS can shred incoming projectiles at close range, offering critical protection for ships in high-risk situations.

https://alert5.com/2024/02/01/ciws-on-board-uss-gravely-shot-down-cruise-missile-fired-by-houthis/

https://edition.cnn.com/2024/01/31/politics/us-warship-close-call-houthi-missile/index.html
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 01/02/2024 | 08:37 uur
Citaat van: Harald op 01/02/2024 | 08:17 uurBBBBBBRRRRTTTTTTTtttt.... 20mm gatling heeft zijn werk gedaan !

CIWS on board USS Gravely shot down cruise missile fired by Houthis

A cruise missile launched by Houthi rebels into the Red Sea on the night of Jan. 30th came within a nautical mile of the USS Gravely, marking the closest such attack on a U.S. warship to date, CNN reported. The missile was ultimately destroyed by the ship's Close-In Weapon System (CIWS), marking the first time this defensive system has seen combat action on a warship.

Previously, Houthi missile attacks against vessels in the Red Sea had been intercepted at a distance of eight miles or more. This incident, however, highlights the evolving capabilities and potential threat posed by the rebels, raising concerns about the safety of maritime traffic in the crucial waterway.

The Phalanx CIWS, pronounced as "SEE-wiz," is a rapid-fire, radar-guided system designed as a last line of defense against incoming threats like missiles, drones, and small boats. Equipped with a six-barreled 20mm cannon capable of firing over 4,500 rounds per minute, the CIWS can shred incoming projectiles at close range, offering critical protection for ships in high-risk situations.

https://alert5.com/2024/02/01/ciws-on-board-uss-gravely-shot-down-cruise-missile-fired-by-houthis/

https://edition.cnn.com/2024/01/31/politics/us-warship-close-call-houthi-missile/index.html

Dat moet wel een spannend moment geweest zijn voor de bemanning, ook al maken die Houthi raketten weinig schade over het algemeen kan ik me het voorstellen dat het geen prettige gedachte is.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 01/02/2024 | 08:41 uur
(https://www.twz.com/uploads/2024/01/01/Phalanx-CIWS.jpg?auto=webp&crop=16%3A9&auto=webp&optimize=high&quality=70&width=1080)

Phalanx CIWS Downs Houthi Missile Dangerously Close To Destroyer: Report  ( extra info)

For a Navy warship, using a Close-In Weapon System against an approaching anti-ship missile is a method of last resort.

https://www.twz.com/news-features/phalanx-ciws-downs-houthi-missile-dangerously-close-to-destroyer-report
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lynxian op 01/02/2024 | 10:49 uur
Ik ben verbaasd dat het CIWS nodig is geweest. Kan iemand met wat marine-ervaring hier een inzicht in geven of is dit voor iedereen een verrassing?
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 01/02/2024 | 11:32 uur
Citaat van: Lynxian op 01/02/2024 | 10:49 uurIk ben verbaasd dat het CIWS nodig is geweest. Kan iemand met wat marine-ervaring hier een inzicht in geven of is dit voor iedereen een verrassing?

Op X/Twitter werd gesuggereerd dat er mogelijk iets mis gegaan is met de SM-2 die er eerder op afgeschoten zou zijn. Deze zou haar doel gemist hebben of mogelijk niet goed gefunctioneerd hebben.

Maar dit zijn onbevestigde geruchten, verder is er nog maar weinig bekend over hoe die raket zo dichtbij heeft kunnen komen. De raket was binnen de 1 mijl (1,6 km) van het schip verwijderd dat is toch aardig dichtbij voor een kruisraket.

Als ik even snel reken met de Iraanse Noor anti-scheepsraket (Chinese C-802), deze vliegt in haar laatste deel van de vlucht met een snelheid van mach 1.4 naar het doel, dit komt neer op 480 meter per seconde. Met de kennis van binnen 1 mijl (1609 m) weten we dat de raket op slechts 3 tot 5 seconde van impact op het Amerikaanse oorlogsschip verwijderd. Een echte laatste redding moet dat zijn geweest, en gelukkig functioneerde de CIWS's zoals gepland.

Zo zien we maar weer dat systemen zoals de Phalanx & Goalkeeper zeer effectief kunnen zijn als laatste red middel.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Umbert op 01/02/2024 | 12:26 uur
Citaat van: Parera op 01/02/2024 | 11:32 uurOp X/Twitter werd gesuggereerd dat er mogelijk iets mis gegaan is met de SM-2 die er eerder op afgeschoten zou zijn. Deze zou haar doel gemist hebben of mogelijk niet goed gefunctioneerd hebben.

Maar dit zijn onbevestigde geruchten, verder is er nog maar weinig bekend over hoe die raket zo dichtbij heeft kunnen komen. De raket was binnen de 1 mijl (1,6 km) van het schip verwijderd dat is toch aardig dichtbij voor een kruisraket.

Als ik even snel reken met de Iraanse Noor anti-scheepsraket (Chinese C-802), deze vliegt in haar laatste deel van de vlucht met een snelheid van mach 1.4 naar het doel, dit komt neer op 480 meter per seconde. Met de kennis van binnen 1 mijl (1609 m) weten we dat de raket op slechts 3 tot 5 seconde van impact op het Amerikaanse oorlogsschip verwijderd. Een echte laatste redding moet dat zijn geweest, en gelukkig functioneerde de CIWS's zoals gepland.

Zo zien we maar weer dat systemen zoals de Phalanx & Goalkeeper zeer effectief kunnen zijn als laatste red middel.
In elk geval een zeer goede waarschuwing voor onze politiek dat ze een schip moeten sturen als ze dat al willen die dit ook minimaal zelf kan en zeker hoe de nieuw te bouwen schepen uitgerust moeten worden. want zoals in een andere post zijn zelf de VS wakker geworden agv dit incident of ze genoeg VLSI op hun schepen hebben en die hebben veelal al meer als wij.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 01/02/2024 | 12:31 uur
Citaat van: Parera op 01/02/2024 | 11:32 uurZo zien we maar weer dat systemen zoals de Phalanx & Goalkeeper zeer effectief kunnen zijn als laatste red middel.

Gelukkig kan een GK wel iets eerder aangrijpen dan een Phalanx met zijn 20mm
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lynxian op 01/02/2024 | 16:36 uur
Citaat van: Harald op 01/02/2024 | 12:31 uurGelukkig kan een GK wel iets eerder aangrijpen dan een Phalanx met zijn 20mm
Gaan onze toekomstige schepen niet meer aan hebben.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 01/02/2024 | 17:16 uur
Citaat van: Lynxian op 01/02/2024 | 16:36 uurGaan onze toekomstige schepen niet meer aan hebben.

Onze "Tromp" nog wel  ;)
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 09/02/2024 | 11:06 uur
German Air Warfare Frigate Heading For Red Sea In Anticipation Of EU Operation ASPIDES

Frigate "Hessen" underway from Wilhelmshaven in what may be the most challenging deployment for a German warship in decades.

F124-frigate "Hessen" departing Wilhelmshaven on February 8, heading for Red Sea.

(https://www.navalnews.com/wp-content/uploads/2024/02/240208_Auslaufen-FGS-Hessen_OMt-Kelm43-scaled.jpg)

https://www.navalnews.com/naval-news/2024/02/german-air-warfare-frigate-sets-sail-for-red-sea/#prettyPhoto
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lynxian op 20/02/2024 | 20:34 uur
Citaat van: Harald op 20/02/2024 | 08:44 uurThe British bulk carrier Rubymar that was today attacked by the Houthis sank

https://twitter.com/Trollstoy88/status/1759707633148113091?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1759707633148113091%7Ctwgr%5Efdca79df2f75f0743504db97c7de436a5e6c5671%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.snafu-solomon.com%2F

Onder de tweet met videobeelden van een zinkend schip staat:

"Readers added context they thought people might want to know
The sinking ship is  ATLANTIK CONFIDENCE, sunk in 2013 due to onboard fire.


seanews.com.tr/turkish-ship-a..."
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 20/02/2024 | 21:54 uur
Citaat van: Lynxian op 20/02/2024 | 20:34 uurOnder de tweet met videobeelden van een zinkend schip staat:

"Readers added context they thought people might want to know
The sinking ship is  ATLANTIK CONFIDENCE, sunk in 2013 due to onboard fire.


seanews.com.tr/turkish-ship-a..."

Ik hoorde en las al dat de video waarschijnlijk fake is, was.
En dat het door Houti gepost zou zijn.

Ik ga het bericht verwijderden.
Fake news is geen news.

Maar het blijft zorgelijk daar.
Alweer meerdere berichten over aanvallen op schepen.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 24/02/2024 | 10:45 uur
https://marineschepen.nl/nieuws/Rode-Zee-te-gevaarlijk-voor-de-Karel-Doorman-of-juist-nuttig-230224.html

Rode Zee te gevaarlijk voor de Karel Doorman of is zo'n schip juist nuttig?

Maandag schreef Marineschepen.nl over de mogelijke inzet van de Karel Doorman in de Rode Zee als bevoorradingsschip van de fregatten en torpedobootjagers aldaar. Het leverde verschillende afwijzende reacties op. Maar experts zijn overtuigd: een bevoorrader in dat gebied is "hartstikke nodig" en de Karel Doorman is ontworpen voor het hoogste geweldspectrum.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lynxian op 25/02/2024 | 19:24 uur
Citaat van: Harald op 24/02/2024 | 10:45 uurhttps://marineschepen.nl/nieuws/Rode-Zee-te-gevaarlijk-voor-de-Karel-Doorman-of-juist-nuttig-230224.html

Rode Zee te gevaarlijk voor de Karel Doorman of is zo'n schip juist nuttig?

Maandag schreef Marineschepen.nl over de mogelijke inzet van de Karel Doorman in de Rode Zee als bevoorradingsschip van de fregatten en torpedobootjagers aldaar. Het leverde verschillende afwijzende reacties op. Maar experts zijn overtuigd: een bevoorrader in dat gebied is "hartstikke nodig" en de Karel Doorman is ontworpen voor het hoogste geweldspectrum.
Dat ding gaat altijd onder escorte varen en heeft zijn eigen CIWS, wat een onzinnige vraag!
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 25/02/2024 | 20:06 uur
Citaat van: Lynxian op 25/02/2024 | 19:24 uurDat ding gaat altijd onder escorte varen en heeft zijn eigen CIWS, wat een onzinnige vraag!
Ja
Ja
Nee

Voor de Houti's zal de KD een nog groter (belangrijker) doel zijn om te raken dan de vrachtschepen. Is een bevoorrader in zo'n nauwe waterweg op zijn plek? Is een goede vraag en ja deze zal altijd meevaren met een escorte
Het voordeel van een bevoorrader us dat de escorte schepen niet in havens hoeven te bunkeren, maar kunnen dit dan tijdens het patrouilleren doen.
Alhoewel je dan wel extra op moet letten voor eigen veiligheid.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 27/02/2024 | 22:15 uur
Aangevallen vrachtschip ligt deels onder water in Rode Zee

https://www.nu.nl/306551/video/aangevallen-vrachtschip-ligt-deels-onder-water-in-rode-zee.html (via @NUnl)
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 27/02/2024 | 22:29 uur
Citaat van: Harald op 25/02/2024 | 20:06 uurVoor de Houti's zal de KD een nog groter (belangrijker) doel zijn om te raken dan de vrachtschepen. Is een bevoorrader in zo'n nauwe waterweg op zijn plek? Is een goede vraag en ja deze zal altijd meevaren met een escorte.
Het is dan ook de vraag waar een bevoorrader geografisch gepositioneerd gaat worden.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 28/02/2024 | 06:03 uur
Duits marineschip haalt voor het eerst Houthi-drones uit lucht
Voor het eerst heeft een Duits fregat een aanval van Houthi's afgeslagen, meldt persbureau DPA. Het fregat Hessen wordt in de Rode Zee gebruikt om koopvaardijschepen te beschermen. Het schip schoot kort na elkaar twee drones uit de lucht. Het is de eerste gewapende actie van het schip sinds het vrijdag begon aan de missie in de Rode Zee.

Bron: NOS
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 28/02/2024 | 21:05 uur
Het schijnt dat het Duitse fregat FGS Hessen de Houthi drones heeft uitgeschakeld met haar RAM en 76 mm kanon.

Eerder zijn wel twee SM-2's afgevuurd, maar deze zijn door (waarschijnlijk) een technische fout niet naar hun doel gekomen. Gelukkig maar want men bleek achteraf te hebben geschoten op een Amerikaanse MQ-9. :silent:

https://augengeradeaus.net/2024/02/rotes-meer-nach-zwei-fehlschuessen-zerstoert-fregatte-hessen-huthi-drohnen/
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Kornet43 op 28/02/2024 | 22:19 uur
Citaat van: Parera op 28/02/2024 | 21:05 uurHet schijnt dat het Duitse fregat FGS Hessen de Houthi drones heeft uitgeschakeld met haar RAM en 76 mm kanon.

Eerder zijn wel twee SM-2's afgevuurd, maar deze zijn door (waarschijnlijk) een technische fout niet naar hun doel gekomen. Gelukkig maar want men bleek achteraf te hebben geschoten op een Amerikaanse MQ-9. :silent:

https://augengeradeaus.net/2024/02/rotes-meer-nach-zwei-fehlschuessen-zerstoert-fregatte-hessen-huthi-drohnen/


Volgens Bild zeitung schoten ze op Amerikaanse Reapers, maar hebben ze gemist, grote blamage voor de Bundesmarine !
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 29/02/2024 | 09:53 uur
https://twitter.com/stillgray/status/1762958180483777017?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1762958180483777017%7Ctwgr%5Ec3982a3b933597640f99548ac3545422522ddd7c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.snafu-solomon.com%2F

Gaat al rond op X/Twitter
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 06/03/2024 | 21:46 uur
https://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20240306_67806453?utm_source=google&utm_medium=organic

Marineschip Tromp vertrekt zaterdag, mogelijk met missie in Rode Zee

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp vertrekt zaterdag voor een half jaar durende reis om de wereld. Het demissionaire kabinet meldde eind januari dat het ook onderzoekt of de Tromp onderweg een bijdrage kan leveren aan een missie in de Rode Zee om daar aanvallen van de Houthi's uit Jemen op de internationale scheepvaart te verhinderen.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 06/03/2024 | 22:02 uur
Citaat van: Harald op 06/03/2024 | 21:46 uurhttps://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20240306_67806453?utm_source=google&utm_medium=organic

Marineschip Tromp vertrekt zaterdag, mogelijk met missie in Rode Zee

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp vertrekt zaterdag voor een half jaar durende reis om de wereld. Het demissionaire kabinet meldde eind januari dat het ook onderzoekt of de Tromp onderweg een bijdrage kan leveren aan een missie in de Rode Zee om daar aanvallen van de Houthi's uit Jemen op de internationale scheepvaart te verhinderen.


Laten we maar hopen dat we haar dan eerst volledig aftoppen met een pakket aan SM-2, ESSM's en Goalkeeper munitie.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Master Mack op 06/03/2024 | 22:55 uur
Had ze nou maar haar tweede GK
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 07/03/2024 | 19:29 uur
https://nos.nl/artikel/2511842-nederland-stuurt-fregat-met-militairen-voor-missie-in-rode-zee
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 08/03/2024 | 14:56 uur
Marine gaat bijdragen aan veiligheid en vrije doorvaart in de Rode Zee
Nieuwsbericht | 08-03-2024 | 14:19

Nederland stuurt Zr.Ms. Tromp naar de Rode Zee. Het luchtverdedigings- en commandofregat moet daar vanaf eind maart een bijdrage leveren aan de veiligheid en vrije doorvaart. Daarnaast onderzoekt het kabinet of Zr.Ms. Karel Doorman tussen eind april en eind augustus dit jaar ook kan worden ingezet in het gebied. Dat melden de ministers Ollongren, Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag aan de Tweede Kamer.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/03/08/marine-gaat-bijdragen-aan-veiligheid-en-vrije-doorvaart-in-de-rode-zee
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 11/03/2024 | 20:51 uur
https://www.schuttevaer.nl/nieuws/actueel/2024/03/11/deens-fregat-schiet-vier-houthi-drones-uit-de-lucht/

Deens fregat schiet vier Houthi-drones uit de lucht


Het Deense luchtverdedigingsfregat F361 Iver Huitfeldt heeft in de nacht van zaterdag 9 maart op de Rode Zee vier drones neergehaald. Dat meldt de maritieme website Vesseltracker. De robotvliegtuigjes waren gelanceerd vanaf door Houthi's gecontroleerd gebied in Jemen.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lynxian op 12/03/2024 | 10:33 uur
Vervelend als dit is, ik zie wel de budgetten voor luchtverdedigingsfregatten door heel Europa voorlopig wel gegarandeerd.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 20/03/2024 | 17:17 uur
French Navy Helicopter Shoots Down Houthi Drone In Red Sea

A French Navy (Marine Nationale) helicopter shot down a Houthi unmanned aerial vehicle (UAV) in the Red Sea, according to the EU-led military operation EUNAVFOR ASPIDES...

https://www.navalnews.com/naval-news/2024/03/french-navy-helicopter-shoots-down-houthi-drone-in-red-sea/

De helikopter zou de drone hebben neergehaal met haar 7.62 mm machine geweer of een scherpschutter maar het is niet bekend of de laatste aanwezig zijn op de missie.

Mocht het gebeurd zijn met een 7.62 mm MG dan is dit een effectief en zeer goedkoop wapen om in te zetten tegen dit soort systemen. Plaats ze in een RWCS en het is nog veel makkelijker verwacht ik.

Overigens kan ik nergens vinden dat de Franse Panthers bewapend zijn met een MG in de deur. Dus een scherpschutter zou ook goed kunnen maar dat is dan nog veel knapper van de schutter.

Update Nu met beeld en geluid https://twitter.com/NavyLookout/status/1770497146023768231 Het is duidelijk een machine geweer dat je hoort.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Sparkplug op 21/03/2024 | 23:01 uur
German Navy Helicopter Destroys Houthi Drone Boat

The work of helicopters assigned to the multinational task forces protecting Red Sea shipping is being highlighted by recent Houthi drone kills

BY THOMAS NEWDICK|PUBLISHED MAR 21, 2024 1:59 PM EDT

One day after a French Navy helicopter shot down a Houthi drone over the Red Sea, a German Navy helicopter has now successfully engaged one of the militants' uncrewed surface vessels (USVs) in the same region. The incident reinforces the continued threat posed by Houthi drones and missiles of different kinds to shipping in the area, as well as the various different ways that the naval coalition has to defeat them.

According to the German Armed Forces' Joint Forces Operational Command, the USV in question was destroyed by a helicopter launched from the Type 124 Sachsen class frigate Hessen. The warship is currently deployed as part of the Aspides mission, run by the European Union Naval Force (EUNAVFOR) and tasked with protecting commercial shipping in the Red Sea. According to the German military, the frigate "repelled an attack against a civilian convoy under tow in the Red Sea this morning. A surface drone was destroyed by the embarked helicopter. The Hessen is continuing its mission."

.../...

(https://pbs.twimg.com/media/GJNDugDWEAA-9Vx?format=jpg&name=4096x4096)
https://twitter.com/Bw_Einsatz/status/1770834030792974827/photo/2

https://www.twz.com/news-features/german-navy-helicopter-destroys-houthi-drone-boat
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ace1 op 25/03/2024 | 22:38 uur
Houthi's schieten op Chinese olietanker met olie uit Rusland

Houthi-rebellen hebben dit weekend op de Rode Zee met raketten geschoten op de 'Huang Pu', een olietanker die olie uit Rusland aan boord heeft en geregistreerd staat in China. Een van de raketten trof doel en veroorzaakte brand aan boord. De opmerkelijke aanval volgde kort op berichtgeving van het Amerikaanse persbureau Bloomberg, dat afgelopen week op basis van 'insiders' had gemeld dat China en Rusland een geheime deal met de Houthi's hadden gesloten waarbij de rebellenbeweging zou hebben beloofd om schepen uit beide landen met rust te laten.

De Houthi's bestookten de 'Huang Pu' eerst met vier raketten, die doel misten, en schoten er een tijd later nog eentje, die wel insloeg en brand veroorzaakte. De bemanning sloeg alarm maar wist het vuur uiteindelijk zelf binnen een half uur te blussen. Het vuur veroorzaakte lichte schade, het schip kon zijn weg naar de volgende haven, in India, vervolgen.

De afgelopen maanden bleken claims van de Houthi's dat ze 'Israëlische' schepen hadden beschoten soms te berusten op verouderde gegevens, iets wat bij de beschieting van de 'Huang Pu' ook een rol zou kunnen spelen.

Veiligheidsdiensten wijzen erop dat het schip pas sinds 7 februari bij zijn huidige eigenaar in Hong Kong geregistreerd staat. Tot dan toe stond het vaartuig geregistreerd in Groot-Brittannië en heette het vaartuig 'Anavatos II'. Schepen uit Groot-Brittannië gelden wel als doelwit voor de Houthi's omdat de Britten samen met de VS het voortouw hebben genomen om stellingen van de Houthi's in Jemen aan te vallen.

https://www.nt.nl/scheepvaart/2024/03/25/houthis-schieten-op-chinese-olietanker-met-olie-uit-rusland/
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ace1 op 25/03/2024 | 22:41 uur
Citaat van:   Nieuwsblad Transport op 25/03/2024 | 22:38 uurHouthi's schieten op Chinese olietanker met olie uit Rusland

Houthi-rebellen hebben dit weekend op de Rode Zee met raketten geschoten op de 'Huang Pu', een olietanker die olie uit Rusland aan boord heeft en geregistreerd staat in China. Een van de raketten trof doel en veroorzaakte brand aan boord. De opmerkelijke aanval volgde kort op berichtgeving van het Amerikaanse persbureau Bloomberg, dat afgelopen week op basis van 'insiders' had gemeld dat China en Rusland een geheime deal met de Houthi's hadden gesloten waarbij de rebellenbeweging zou hebben beloofd om schepen uit beide landen met rust te laten.

De Houthi's bestookten de 'Huang Pu' eerst met vier raketten, die doel misten, en schoten er een tijd later nog eentje, die wel insloeg en brand veroorzaakte.

Ik voorspel een Chinese wraakactie van minimaal 5 Chinese kruisraketten op Houthi doelwitten.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Huzaar1 op 25/03/2024 | 23:46 uur
Citaat van: Ace1 op 25/03/2024 | 22:41 uurIk voorspel een Chinese wraakactie van minimaal 5 Chinese kruisraketten op Houthi doelwitten.

Ik niet. Tegenovergestelde. Foutje, boeiend.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 26/03/2024 | 16:50 uur
Zr.Ms. Tromp nadert de Rode Zee

Zr.Ms. Tromp is vanochtend door het Suezkanaal gevaren en vaart sinds het middaguur (Nederlandse tijd) in de Golf van Suez. Dan is het nog zo'n 300 km tot de Rode Zee wordt bereikt. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF), dat bezig is met de wereldreis Pacific Archer, heeft een tussenstop gehad te Kreta. In de weken daarvoor was aan boord alles gericht op de laatste voorbereiding voor de inzet. Voordat de Tromp aan die inzet begint, moet het debat hierover in de Tweede Kamer worden afgerond. Dat gebeurt vanavond.

.../...

Zr.Ms. Karel Doorman
Zr.Ms. Tromp zal zo'n vijfentwintig dagen in het operatiegebied van Prosperity Guardian blijven. Het schip moet dan door om op tijd te zijn voor de andere afspraken.

Een langere bijdrage licht in het verschiet voor Zr.Ms. Karel Doorman. De mogelijke inzet van de Doorman, kwam gisteren zijdelings aan bod in de Tweede Kamer.

Sinds Marineschepen.nl bekendmaakte dat er plannen zijn voor inzet van de Doorman in de Rode Zee, worden er vraagtekens gezet bij het sturen van een bevoorradingsschip naar een conflictgebied. (Daar is dit artikel met vragen en antwoorden over verschenen.) In dat licht is de opmerking van minister van Defensie Ollongren over de voorgeschiedenis interessant; Ollongren zei gisteren dat Nederland een "concreet verzoek heeft ontvangen voor specifiek dit type capaciteit". Voor de inzet van de Karel Doorman zal apart een Artikel 100-brief verschijnen en een debat volgen.

https://marineschepen.nl/nieuws/fregat-Tromp-nadert-Rode-Zee-260324.html
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Lex op 26/03/2024 | 18:07 uur
Debat over maritieme veiligheid in de Rode Zee

De Tweede Kamer debatteert op dinsdag 26 maart over maritieme veiligheid in de Rode Zee. Een Nederlands marineschip is onderweg naar de Rode Zee voor een internationale veiligheidsmissie. De afgelopen maanden zijn daar regelmatig aanvallen geweest door Houthi-rebellen op schepen. Kamerleden debatteren over de Nederlandse bijdrage. U kunt het plenaire debat vanaf 20.15 uur volgen via de livestream en Debat Direct.

Tweede Kamer, 26-03-2024.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Harald op 27/03/2024 | 15:20 uur
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/03/27/zr.ms.-tromp-begint-aan-operaties-voor-veiligheid-en-vrije-doorvaart-in-rode-zee

Zr.Ms. Tromp begint aan operaties voor veiligheid en vrije doorvaart in Rode Zee


Zr.Ms. Tromp wordt vanaf vandaag ingezet om raketten en drones van Houthi's op de Rode Zee te bestrijden. Het luchtverdedigings- en commandofregat neemt deel aan de Amerikaans geleide operatie Prosperity Guardian. Ook levert het schip steun aan de EU-operatie Aspides. Beide operaties hebben als doel het bevorderen van veiligheid en de vrije doorvaart in het gebied.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Sebas_m07 op 27/03/2024 | 20:27 uur
Citaat van: Harald op 27/03/2024 | 15:20 uurhttps://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/03/27/zr.ms.-tromp-begint-aan-operaties-voor-veiligheid-en-vrije-doorvaart-in-rode-zee

Zr.Ms. Tromp begint aan operaties voor veiligheid en vrije doorvaart in Rode Zee


Zr.Ms. Tromp wordt vanaf vandaag ingezet om raketten en drones van Houthi's op de Rode Zee te bestrijden. Het luchtverdedigings- en commandofregat neemt deel aan de Amerikaans geleide operatie Prosperity Guardian. Ook levert het schip steun aan de EU-operatie Aspides. Beide operaties hebben als doel het bevorderen van veiligheid en de vrije doorvaart in het gebied.

Vandaag op Instagram gezien: een minigun op de Tromp. Nieuw zover ik weet?

https://www.instagram.com/p/C5BOkMnoybn/?igsh=MTNoYWF5NTEwYXp3Zg==
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Huzaar1 op 27/03/2024 | 20:28 uur
Citaat van: Sebas_m07 op 27/03/2024 | 20:27 uurVandaag op Instagram gezien: een minigun op de Tromp. Nieuw zover ik weet?

https://www.instagram.com/p/C5BOkMnoybn/?igsh=MTNoYWF5NTEwYXp3Zg==

Invoer van de minigun binnen CZSK en CLSK is tijdje geleden al gebeurt, dit kunnen wel 1e fotos zijn.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 27/03/2024 | 20:37 uur
Citaat van: Huzaar1 op 27/03/2024 | 20:28 uurInvoer van de minigun binnen CZSK en CLSK is tijdje geleden al gebeurt, dit kunnen wel 1e fotos zijn.

Toch bijzonder dat we nu pas overstappen op (deels) miniguns i.p.v. MAG's. De Britten zijn juist in 2023 gestopt met dit wapen in ruil voor de grotere .50's. Maar die hadden wij altijd al, ik denk wel dat dit systeem effectiever is tegen USV's zoals we die zien in de strijd rond Oekraine dan de MAG.

Is de minigun een vervanging of een aanvulling op de MAG's binnen de marine?
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Huzaar1 op 27/03/2024 | 20:40 uur
Citaat van: Parera op 27/03/2024 | 20:37 uurToch bijzonder dat we nu pas overstappen op (deels) miniguns i.p.v. MAG's. De Britten zijn juist in 2023 gestopt met dit wapen in ruil voor de grotere .50's. Maar die hadden wij altijd al, ik denk wel dat dit systeem effectiever is tegen USV's zoals we die zien in de strijd rond Oekraine dan de MAG.

Is de minigun een vervanging of een aanvulling op de MAG's binnen de marine?

Je bent blijkbaar niet bekend met het fenomeen 'MAG'. Dat ding is onvervangbaar.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 27/03/2024 | 20:43 uur
Citaat van: Huzaar1 op 27/03/2024 | 20:40 uurJe bent blijkbaar niet bekend met het fenomeen 'MAG'. Dat ding is onvervangbaar.

Alles/ iedereen is vervangbaar, maar het antwoord is duidelijk ;) 
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ace1 op 27/03/2024 | 20:56 uur
Citaat van: Huzaar1 op 27/03/2024 | 20:40 uurJe bent blijkbaar niet bekend met het fenomeen 'MAG'. Dat ding is onvervangbaar.

Dit filmpje laat verschilt zien tussen de M134 Gateling en de M240 (de Amerikaanse naam voor de MAG)

Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Huzaar1 op 27/03/2024 | 20:59 uur
Citaat van: Ace1 op 27/03/2024 | 20:56 uurDit filmpje laat verschilt zien tussen de M134 Gateling en de M240 (de Amerikaanse naam voor de MAG)



Als je het niet kent ken je het niet, filmpjes boeken muziek is niet genoeg om de mag eer aan te doen. Je weet dan simpelweg niet waar je het over hebt.

Je vergelijkt een apache met een belgische  politie helikopter.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ace1 op 27/03/2024 | 21:02 uur
Citaat van: Huzaar1 op 27/03/2024 | 20:59 uurAls je het niet kent ken je het niet, filmpjes boeken muziek is niet genoeg om de mag eer aan te doen. Je weet dan simpelweg niet waar je het over hebt.

Je vergelijkt een apache met een belgische  politie helikopter.

Het kaliber is hetzelfde  ik ga geen verschillende kalibers met elkaar vergelijken daar is geen beginnen aan.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Huzaar1 op 27/03/2024 | 21:54 uur
Citaat van: Ace1 op 27/03/2024 | 21:02 uurHet kaliber is hetzelfde  ik ga geen verschillende kalibers met elkaar vergelijken daar is geen beginnen aan.

prima, helemaal hetzelfde.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Sparkplug op 27/03/2024 | 22:47 uur
Citaat van: Huzaar1 op 27/03/2024 | 20:28 uurInvoer van de minigun binnen CZSK en CLSK is tijdje geleden al gebeurt, dit kunnen wel 1e fotos zijn.

Ben benieuwd waar de M134 bij CLSK in gebruik is. Mooie aanvulling. Deel verder je mening over de FN MAG. Het enigste wat een MAG kan vervangen is een nieuwe MAG.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ace1 op 27/03/2024 | 22:49 uur
Citaat van: Huzaar1 op 27/03/2024 | 21:54 uurprima, helemaal hetzelfde.

Chambered in 7.62 x 51mm NATO with available magazines in up to 4,000 round capacities.
1/50th of a second between each shot equals four rounds fired from the M134D in the time it takes to fire a single round from an M240.

https://dillonaero.com/da-category/guns/


The FN® M240 (also known as the FN MAG® or FN MAG® 58) family of medium machine guns (7.62x51mm NATO) has long been employed by all services of the U.S. Armed Forces.

https://fnamerica.com/products/machine-guns/fn-m240b/
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Huzaar1 op 27/03/2024 | 23:06 uur
Citaat van: Ace1 op 27/03/2024 | 22:49 uurChambered in 7.62 x 51mm NATO with available magazines in up to 4,000 round capacities.
1/50th of a second between each shot equals four rounds fired from the M134D in the time it takes to fire a single round from an M240.

https://dillonaero.com/da-category/guns/


The FN® M240 (also known as the FN MAG® or FN MAG® 58) family of medium machine guns (7.62x51mm NATO) has long been employed by all services of the U.S. Armed Forces.

https://fnamerica.com/products/machine-guns/fn-m240b/

Je weet niet waar je het over hebt. Praktijk is geen lijstje. Er zijn teveel factoren die je niet mee neemt of niet tegen elkaar kunt afzetten. Het is w.m.b. prima zo.
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Parera op 28/03/2024 | 05:02 uur
Citaat van: Sparkplug op 27/03/2024 | 22:47 uurBen benieuwd waar de M134 bij CLSK in gebruik is. Mooie aanvulling. Deel verder je mening over de FN MAG. Het enigste wat een MAG kan vervangen is een nieuwe MAG.

Ik gok in de helikopters  ;) 
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Sparkplug op 28/03/2024 | 08:57 uur
Citaat van: Parera op Vandaag om 05:02Ik gok in de helikopters  ;) 

Vermoed dat de CH-47F CAAS dan de eerste is. Hiervoor is al direct een door mount beschikbaar. Een NH90 met in de ene deur een M3 .50 en de andere deur een M134 maakt het ook een behoorlijke gunship  ;D
Titel: Re: Onrust Jemen
Bericht door: Ace1 op 28/03/2024 | 19:42 uur
Citaat van: Sebas_m07 op 27/03/2024 | 20:27 uurVandaag op Instagram gezien: een minigun op de Tromp. Nieuw zover ik weet?

https://www.instagram.com/p/C5BOkMnoybn/?igsh=MTNoYWF5NTEwYXp3Zg==

Heeft iemand de kamerbrief over de aanschaf van de miniguns?