Het Combat Support Ship (CSS)

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 06/06/2015 | 14:10 uur

silvester herc

Mooi Combat Support Ship vind vooral  bovenbouw nog aardig groter als ik dacht !!

Parera

#952
Via LinkedIn @DMO

Het Combat Support Ship (CSS) is tijdelijk op de Donau geweest.
Het was de allereerste keer dat het schip buiten het dok was. Inmiddels ligt het schip weer in het dok voor verdere staalbouw en het afronden van conserveerwerkzaamheden aan de brug, hangaar en mast.
De volgende grote is de zogenaamde werfproeftocht begin 2024.

De korte tocht leverde prachtige beelden op, zie de video 👇
#Defensie #WijZijnDMO #Marine Koninklijke Marine Damen Naval #CombatSupportShip


Video (link)


Ook Damen heeft een info berichtje gepost met zo goed als dezelfde beelden.

The new Combat Support Ship took a (very short) first trip on the river Danube. The CSS has been in the deep part of the dock since the end of last year but needed to be moved temporarily to allow three other ships to be transferred into the shallow end of the dry dock. With the assistance of tugboats, the vessel was towed from the dock and moored along the quay at our Galați shipyard in Romania. After 48 hours, the ship was moved back into the dock where work continues. Construction is on schedule, and sea trials are scheduled for January 2024 before the vessel is handed over to the Defensie Materieel Organisatie (DMO) in the spring of 2024.

#damennaval #shipbuilding #naval


A.J.

Las het net, wat een enorm dom plan... Echt...

Lex

Wordt bevoorradingschip Zr.Ms. Den Helder straks voor de helft bemand met burgerpersoneel? KVMO is kritisch: ?Het is een volwaardig oorlogschip en zo zullen we het ook moeten benaderen?

DEN HELDER
De Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO) reageert zeer kritisch op een artikel in het marinemagazine Alle Hens waarin het gaat over een pilot om het nieuwe Combat Support Ship (CSS) Zr.Ms. Den Helder voor de helft te bemannen met mensen uit de burgermaatschappij.
Uitkomst van het meest recente overleg van de vakcentrales en de Commandant Zeestrijdkrachten (CZSK) is dat het in aanbouw zijnde bevoorradingsschip deels alternatief bemand wordt, zo valt te lezen het artikel. Daarbij is overeengekomen dat maximaal vijftig procent van de functies alternatief, dus extern, wordt gevuld. Van de 76 functies zijn dat er dus 38. Dan gaat het om mensen van buiten Defensie die overigens wel militair worden

Volgens Remco Harsveld, als stafmedewerker P&O bij CZSK betrokken bij het CSS liggen personeelstekorten ten grondslag aan de pilot. ,,Waarom deze pilot? Simpelweg omdat we grote tekorten hebben. En we willen voorkomen dat we bemanningsleden van andere schepen wegtrekken en naar het CSS halen. Dus zijn we op zoek gegaan naar een alternatief; uiteraard zonder de belangen van ons huidige personeel uit het oog te verliezen.?

Koopvaardijschip
Harsveld vergelijkt Zr.Ms. Den Helder met een koopvaardijschip. ,,Het CSS is een ideaal platform om deels alternatief te vullen. Het is weliswaar een oorlogsschip, maar ook een tanker en bevoorrader die niet direct binnen het hoogste geweldsspectrum actief zal zijn. Daarbij is een deel van de taken van het schip goed te vergelijken met die van een koopvaardijschip, waardoor mensen met een civiele maritieme achtergrond hier prima op kunnen werken.??

Die opmerking valt helemaal verkeerd bij KVMO-voorzitter Rob Pulles. Volgens Pulles is de kans inderdaad groot dat er anders schepen tegen de kant moeten vanwege personeelstekorten. Desalniettemin noemt hij de uitspraken van Harsveld ?onjuist en zelfs gevaarlijk?.

Geweldspectrum
Pulles: ,,Ook en misschien wel juist een bevoorrader/tanker moet op het hoogste niveau in het geweldspectrum kunnen opereren. Dat is namelijk de primaire taak, zoals de typeaanduiding van het schip al zegt, het Combat Support Ship. Het CSS moet schepen, fregatten e.d., die het gevecht voeren snel kunnen bevoorraden en zal dus in de buurt van die schepen moeten zijn. Daarnaast is het zeer wel mogelijk dat het CSS een of meerdere helikopters bij zich heeft die moeten kunnen deelnemen aan het gevecht.??

,,Het wensdenken duurt voort met de bewering dat een deel van de taken goed te vergelijken is met die van een koopvaardijschip. Daarbij is het de bedoeling dat het koopvaardijschip zo ver mogelijk wegblijft van gevaarlijke (oorlogs)situaties. Dat geldt dus niet voor het CSS. Zr.Ms. Den Helder is een volwaardig oorlogschip dat in het hele geweldspectrum zal (moeten kunnen) opereren en zo zullen we het ook moeten benaderen. Het is van het grootste belang om het CSS als volwaardig te beschouwen, zeker ook in het belang van het te werven personeel. Andere benaderingen zijn potentieel gevaarlijk voor het schip en haar bemanning.??

NHD, 27-11-2022, 18:00

Harald

Nieuwe bevoorrader 'Den Helder is volwaardig oorlogschip' - vakbond kritisch op uitspraken marine

De Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO) is niet blij met een artikel in 'Alle Hens' waarin een pilot werd besproken om het nieuwe Combat Support Ship (CSS) anders te bemannen dan gebruikelijk. In het artikel wordt gesteld dat bepaalde taken op het schip ook prima uitgevoerd kunnen worden door mensen met een civiele maritieme achtergrond, omdat deze taken niet in het hoogste geweldspectrum plaatsvinden. Volgens de KVMO is dit echter onwaar en gevaarlijk.

.../....

https://marineschepen.nl/nieuws/Kritiek-KVMO-op-uitspraken-over-CSS-221122.html

Flyguy

Citaat van: Thomasen op 19/11/2022 | 01:56 uur
Dus die ballen constructie met een burger CCO.

🍆🍆

Ben benieuwd wat ik op het schooltje ga tegenkomen

silvester herc

Dacht ook al de CSS wordt nu aardig van bewapening voorzien dus kan moeilijk als een gewoon soort van civiele bevoorrader/tanker beschouwd worden!

Lex

Onjuiste informatie: reactie op 'Bemanning deels van buiten' in Alle Hens 9, 2022

18 nov 2022

In de Alle Hens van deze maand staat een artikel over het alternatief bemannen van het nieuwe Combat Support Ship (CSS), de toekomstige Zr.Ms. Den Helder. Het alternatief bemannen van het schip is een pilot, om te bezien of de Koninklijke Marine tekorten tijdelijk kan opvullen met mensen die rechtstreeks van de arbeidsmarkt afkomen en al relevante werkervaring hebben.

E?n van de redenen om het schip alternatief te bemannen, is om te voorkomen dat andere schepen tegen de kant moeten om het CSS in de vaart te brengen. Helaas is dit nodig, maar ik denk dat het een werkbare oplossing is, die ook nog eens goed met de bonden is afgestemd. Die informatie in het artikel klopt.

Wat echter onjuist en zelfs gevaarlijk is, is een andere reden die Stafmedewerker P&O Remco Harsveld in het artikel geeft. Hij beweert: 'Het CSS is een ideaal platform om deels alternatief te vullen. Het is weliswaar een oorlogsschip, maar ook een tanker en bevoorrader die niet direct binnen het hoogste geweldsspectrum actief zal zijn. Daarbij is een deel van de taken van het schip goed te vergelijken met die van een koopvaardijschip, waardoor mensen met een civiele maritieme achtergrond hier prima op kunnen werken.'

Ook en misschien wel juist een bevoorrader/tanker moet op het hoogste niveau in het geweldspectrum kunnen opereren. Dat is namelijk de primaire taak, zoals de typeaanduiding van het schip al zegt, het Combat Support Ship. Het CSS moet schepen, fregatten e.d., die het gevecht voeren snel kunnen bevoorraden en zal dus in de buurt van die schepen moeten zijn. Daarnaast is het zeer wel mogelijk dat het CSS een of meerdere helikopters bij zich heeft die moeten kunnen deelnemen aan het gevecht. Als ze op (te) grote afstand van de actie zijn, dan is hun effectiviteit (te) klein. Door het te doen voorkomen dat het CSS niet in de buurt van de actie zal opereren, zet de KM potenti?le kandidaten op het verkeerde been en geven ze niet de volledige informatie.

Het wensdenken duurt voort met de bewering dat een deel van de taken goed te vergelijken is met die van een koopvaardijschip. Ten eerste is de toepassing van koopvaardijschepen zeer breed, van cruiseschepen tot kabelleggers. Ten tweede is de taak van civiele tankers, naar ik aanneem het type schip dat Harsveld bedoelt, het zo snel en goedkoop mogelijk van A naar B brengen van een lading. Daarbij is het de bedoeling dat het koopvaardijschip zo ver mogelijk wegblijft van gevaarlijke (oorlogs)situaties. Dat geldt dus niet voor het CSS. Het varen van het schip en het vervoeren van brandstof en andere voorraden zijn welleswaar deels vergelijkbaar, maar dat geldt voor alle schepen en is niet specifiek iets van een bevoorrader/tanker.

'Zr.Ms. Den Helder is een volwaardig oorlogschip dat in het hele geweldspectrum zal (moeten kunnen) opereren en zo zullen we het ook moeten benaderen'

Met dit soort vergelijkingen bestaat het gevaar dat de mindset aan boord en in de omgeving vanaf het begin niet de juiste is, omdat ze toch maar zoiets als een koopvaardijer zijn en toch niet hoog in het geweldspectrum opereren. Zr.Ms. Den Helder is een volwaardig oorlogschip dat in het hele geweldspectrum zal (moeten kunnen) opereren en zo zullen we het ook moeten benaderen. Als oud-opvarende van Hr.Ms. Zuiderkruis -als wachtsofficier en Eerste Officier- en van Hr.Ms. Amsterdam -als tactical coordinator van de Lynx helikopter en waarnemend commandant-, weet ik dat die schepen volwaardige oorlogsschepen zijn en wat het betekent als men die schepen niet als zodanig beschouwt. Het is van het grootste belang om het CSS als volwaardig te beschouwen, zeker ook in het belang van het te werven personeel. Andere benaderingen zijn potentieel gevaarlijk voor het schip en haar bemanning.

KLTZ EMSD R.O.P. Pulles
Voorzitter KVMO


https://www.kvmo.nl/nieuws/nieuws-kvmo/item/1534-onjuiste-informatie-reactie-op-bemanning-deels-van-buiten-in-alle-hens-9-2022.html

Ace1


Parera

Bemanning deels van buiten

De kogel is door de kerk. Uitkomst van het meest recente overleg van de vakcentrales en CZSK is dat het in aanbouw zijnde Combat Support Ship (CSS) ?Den Helder? deels alternatief bemand wordt. Dat betekent dat maximaal 50% van de bemanning direct uit de burgermaatschappij wordt binnengehaald en als militair aan het werk gaat. Hoe deze pilot in zijn werk gaat, weet Remco Harsveld, als stafmedewerker P&O bij CZSK betrokken bij het CSS. ?Uiteindelijk versterkt dit onze organisatie; iedereen is erbij gebaat als we nieuwe mensen binnenhalen.?

Waarom deze pilot?
Harsveld: ?Simpelweg omdat we grote tekorten hebben. En we willen voorkomen dat we bemanningsleden van andere schepen wegtrekken en naar het CSS halen. Dus zijn we op zoek gegaan naar een alternatief; uiteraard zonder de belangen van ons huidige personeel uit het oog te verliezen.?

Waarom juist met het CSS?
?Het CSS is een ideaal platform om deels alternatief te vullen. Het is weliswaar een oorlogsschip, maar ook een tanker en bevoorrader die niet direct binnen het hoogste geweldsspectrum actief zal zijn. Daarbij is een deel van de taken van het schip goed te vergelijken met die van een koopvaardijschip, waardoor mensen met een civiele maritieme achtergrond hier prima op kunnen werken.?

Hoe pakken we dit aan?
?We zijn met de vakcentrales overeengekomen dat we maximaal 50% van de functies alternatief, dus extern, zullen vullen. Van de 76 functies zijn dat er dus 38. Dan gaat het om mensen van buiten Defensie die overigens wel militair worden.?

Wat zijn de voorwaarden?
?Voor manschappen geldt dat ze regulier kunnen instromen en dan gewoon het traject van FPS 1, 2 en 3 kunnen doorlopen. Voor onderofficieren en officieren passen we echter een unieke contractvorm toe, waarbij ze tekenen voor minimaal 3 en maximaal 7 jaar. Het gaat dan ook echt om een eenmalige tijdelijke aanstelling, die dus niet verlengd kan worden.?

Kunnen mensen kiezen of ze 3, 4, 5, 6 of 7 jaar blijven?
?Wij denken intussen hard na over hoe we daarin de beste balans kunnen vinden. Je wilt niet dat alle (onder)officieren bijvoorbeeld na 3 jaar tegelijkertijd de dienst verlaten. Dus zal je het aantal contractjaren af moeten wisselen. Dat vraagt om maatwerk. Ook kun je per functie daar wel een afweging in maken. Heb je iemand voor een functie binnen een schaarste-categorie, dan wil je die natuurlijk graag voor 7 jaar aannemen. Of als een kandidaat heel goed door de het selectietraject komt, dan houd je die ook graag voor een langere periode binnen.?

Is het straks wel even wennen?
?Het zal voor de gehele bemanning wennen zijn, omdat de samenstelling van de bemanning anders van aard is dan de reguliere militairen gewend zijn. Er stromen immers burgers in die militair worden, die op hun beurt nog zullen moeten wennen aan de cultuur, tradities en wijze van samenwerken.?

Is het in feite een noodgreep?
?Dat is zo, maar het is wel een hele belangrijke noodgreep. Om te voorkomen dat andere schepen worden leeggetrokken en daardoor niet meer operationeel inzetbaar zijn. Ook voorkom je met deze manier van vullen bijvoorbeeld dat instructeurs bij Opleidingen KM worden weggehaald, omdat er niemand anders is voor een bepaalde varende plaatsing. Dan zou een instructeur naar het CSS gaan en kan deze geen nieuwe mensen opleiden, terwijl dat nou juist zo hard nodig is. Uiteindelijk versterkt de pilot onze organisatie; iedereen is erbij gebaat als we nieuwe mensen binnenhalen.?

Wanneer gaat het gebeuren?
?We kunnen vanaf nu de vacatures publiceren. Vervolgens hebben we op 17 februari weer overleg met de vakcentrales over het vullingsplan. Als ze hier een positief advies op geven, dan kunnen we concrete toezeggingen doen en mensen op een bepaalde functie aannemen. Omdat mensen vaak nog hun oude baan moeten opzeggen, verwacht ik dat de eerste nieuwe medewerkers pas op z?n vroegst op 1 april binnenstappen. We hopen dat het gros zich rond 1 mei kan melden. Veel hangt natuurlijk af van wanneer mensen gekeurd kunnen worden en of ze snel genoeg een Verklaring van Geen Bezwaar kunnen krijgen.?

Hoe ziet het opleidingstraject eruit?
?De nieuwe medewerkers doorlopen eerst (deels) de Eerste Maritiem Militaire Vorming. Daarna volgen de fabrieksopleidingen, om kennis te maken met de systemen aan boord van het schip. Feit is wel dat het schip zelf pas halverwege 2024 in de haven van Den Helder ligt. Tot die tijd gaan we passend tijdelijk werk zoeken voor de nieuwe mensen. Dan kun je denken: moeten we die dan niet later aanstellen? Maar nee, we doen er juist alles aan om ervoor te zorgen dat ze op korte termijn kunnen beginnen. Hebben is hebben!?

Zijn straks alle problemen voorbij?
?Dat kan ik niet zeggen. Stel dat we straks het maximum van 38 mensen van buiten hebben aangenomen, maar er zijn nog steeds lege plekken aan boord? Dan moeten we maar accepteren dat er vacatures zijn. Ook weten we niet of het lukt om voor die 38 plekken mensen te vinden. Alternatief vullen is een goed idee, maar het is niet zaligmakend.?

Stel de pilot wordt een groot succes?
?Dat moeten we afwachten. De pilot is toegespitst op het CSS. Daarna gaan we evalueren. Wie weet komt er dan naar voren dat deze manier van alternatief vullen ook toepasbaar is op andere schepen, nieuwe of bestaande, of bij andere onderdelen binnen Defensie. Belangrijk dus dat we gedurende de pilot in goed overleg blijven met de vakcentrales, medezeggenschap en onze marine-gemeenschap.?

https://magazines.defensie.nl/allehens/2022/09/07_css-den-helder



Parera

Via DMO

Het nieuwe Combat Support Ship krijgt steeds meer vorm op de Roemeense werf van Damen in Galati. De afgelopen zes maanden is hard gewerkt om de rompdelen aan elkaar te koppelen. Het grote project verloopt volgens planning. Afgelopen weekend is het schip naar een dieper deel van het dok gebracht, het zogenaamde opdrijven. Een belangrijk moment in de bouw van het nieuwe bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine.

In het diepere dok kunnen de werkzaamheden verdergaan. Zo wordt er de komende tijd meer de hoogte in gebouwd vanaf het helikopterdek. Het schip komt daardoor dieper in het water te liggen. Zodra de staalbouw en het schilderwerk gereed zijn, volgt verplaatsing naar een kade. Eenmaal daar afgemeerd is het tijd voor installatiewerk, het in bedrijfstellen en testen. Tegen die tijd bereidt de toekomstige bemanning zich voor om met het schip een proefvaart te maken. Die tocht is naar verwachting begin 2024.

#dmo #ookditisdmo #marine #scheepsbouw









Master Mack


silvester herc

Bedankt voor de tip nu kan je ook goed zien op deze foto dat het Combat Support Ship toch wel iets weg heeft van de JSS wat betreft de onderbouw 🧐
Citaat van: Parera op 16/10/2022 | 13:33 uur
Gaaf!

@Silvester herc, probleer de afbeeldings link volgende keer via twitter tussen (img) (/img) te plaatsen. Maar dan de () vervangen door [] :angel: Dan is de afbeelding in 1 keer zichtbaar.