'FARC-strijdster Tanja Nijmeijer gedood'

Gestart door VandeWiel, 23/09/2010 | 16:59 uur

SMI de Boer

PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Ace1

Tanja legde ook zelf bommen

AMSTERDAM -  FARC-terroriste Tanja Nijmeijer geeft in een nieuw verschenen video toe dat ze ook zelf bommen heeft gelegd. Dat betekent dat zij niet langer recht heeft op amnestie van de Colombiaanse regering.

"Ze is een terroriste, die zware misdaden heeft begaan," zegt de Colombiaanse ambassadeur in Nederland in een reactie tegen de Wereldomroep. Vorige maand zei de Colombiaanse regering nog dat ze niets te vrezen zou hebben als ze zich zou overgeven, maar dat heeft ze met deze bekentenissen verspeeld.

"Het werk bij de FARC betekende voor mij bommen leggen", zegt Nijmeijer op de beelden. "Ik moest altijd opletten dat er geen burgers in de buurt waren. Ik moest brand stichten bij buslijnen en bedrijven."

Het interview is afgelopen augustus opgenomen door de Colombiaanse freelancejournalist Jorge Enrique Botero. Eerder deze maand kwamen via de Wereldomroep ook al beelden van zijn hand van Nijmeijer naar buiten. Het nieuwe beeldmateriaal is te zien in IKON Doc: Tanja en haar verhaal rond middernacht op Nederland 2. Vanaf 22.00 uur staat het interview al op de website van de Wereldomroep.

In de documentaire laat ze verder haar dagelijkse terroristenwerk zien, zoals het graven van loopgraven. Verder leest ze voor uit haar dagboek.

Op eerder vertoond materiaal vertelt de 32-jarige strijdster onder meer over het eten in de jungle, zong ze een lied voor haar ouders en verklaarde ze dat ze niet wil worden bevrijd.

De Nederlandse sloot zich naar verluidt in 2002 bij de FARC aan. De beweging houdt zich sinds de jaren tachtig vooral bezig met drugssmokkel, ontvoeringen en terreur. In 2007 kreeg haar deelname aan de rebellenbeweging in de Colombiaanse jungle publieke bekendheid nadat het leger in de jungle Nijmeijers dagboek had gevonden.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8233588/__Tanja_legde_ook_zelf_bommen__.html?sn=binnenland,buitenland

Cigarz


Ace1

'Nijmeijer zeker niet omgekomen'

De laatste overleden FARC-rebel die bij het forensisch instituut in de Colombiaanse hoofdstad Bogota is geïdentificeerd, is niet de Nederlandse Tanja Nijmeijer. Dat hebben de Colombiaanse autoriteiten laten weten aan de Nederlandse ambassade in het Zuid-Amerikaanse land, meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Hiermee is vast komen te staan dat Tanja Nijmeijer niet bij het bombardement vorige maand is omgekomen, aldus de woordvoerder. De familie van Nijmeijer is op de hoogte gesteld van het nieuws.

Een lokaal radiostation had vorige week al gemeld dat de vrouwelijke strijder van de FARC-rebellen niet Tanja Nijmeijer was. Om helemaal zeker te zijn had het forensisch instituut Medicina Legal DNA-materiaal van de familie Nijmeijer gevraagd. Aan de hand daarvan is nu zeker geworden dat het lichaam niet van de Nederlandse is.

http://www.depers.nl/binnenland/515109/Nijmeijer-zeker-niet-omgekomen.html

hudinie

Ik vraag me altijd af wat dat mens bezielt om voor een vreemde buitenlandse guerilla beweging zoals de Farc te gaan vechten, we moeten niet doen alsof dat meisje zielig is of een held is ofzo, van mij mag ze kapotgaan daar want ze heeft daar helemaal niets te zoeken.
Het is ook nog eens voor Nederland een slechte publiciteit dat een van onze landgenoten daar voor de guerilla vecht voor een zaak die
haar totaal niet aangaat. Voor de Farc moet je ook geen sympathie hebben, ze hebben het hele land en zijn sameleving ontwricht. Mijn
vrouw is Colombiaanse en ik ben zelf bijna ieder jaar in Colombia met vakantie maar het blijft voor een blanke altijd oppassen daar....zelfs nu er wordt beweerd dat het veel veiliger is geworden...tsa..en dan gaat zo'n bimbo uit Nederland zich aansluiten bij dat zootje dat op gelijk niveau als de Taliban zit (kwa terreur dan).

Ace1

Colombia vraagt vingerafdrukken Nijmeijer

Colombia heeft de Nederlandse autoriteiten vrijdag gevraagd om de vingerafdrukken en gebitsgegevens van Tanja Nijmeijer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag een bericht daarover in de Twentsche Courant Tubantia bevestigd.

De Colombiaanse overheid heeft contact gezocht met Nederland, omdat een van de FARC-strijders die is omgekomen bij het bombardement van een kamp van de guerrillabeweging nog niet is geïdentificeerd. Nijmeijer strijdt aan de zijde van de rebellenbeweging FARC. Zij is mogelijk om het leven gekomen bij een militaire actie van het Colombiaanse leger.

De meeste lichamen van de omgekomen FARC-strijders zijn geïdentificeerd. Over de vraag of de Nederlandse tijdens de legeractie aanwezig was op de locatie, doen veel tegenstrijdige berichten de ronde. Het ministerie kan hier maandag nog steeds geen uitsluitsel over geven.

Offensief
Bij het offensief tegen de FARC werden de militaire leider van de guerrillastrijders, Mono Jojoy, en circa twintig andere rebellen gedood. Het Colombiaanse weekblad Semana en de journalist Juan Manuel Ruiz, die in het gebied is en als eerste de dood van Mono Jojoy meldde, berichtten dat Nijmeijer bij de commandant was toen het kampement werd aangevallen. Het is onzeker of zij wist te ontsnappen, aldus Ruiz.

Nijmeijer vecht mee met de FARC. Dat werd bekend toen in de nazomer van 2007 haar dagboek werd gevonden na een bombardement van het Colombiaanse leger op het kampement waar ze was.

http://www.depers.nl/binnenland/512305/Colombia-wil-kenmerken-Nijmeijer.html

Ace1

Tanja: kat met negen levens

Colombia Zeven ton bommen

Het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer is nog lang niet klaar met haar guerrillaleven.

Zeven ton bommen op haar Colombiaanse junglekamp, maar de kans dat de Nederlandse guerrillastrijder Tanja Nijmeijer (1978) als een feniks uit de as herrijst is groot, meent Zuid-Amerika correspondent Wies Ubags vanuit de hoofdstad Bogota. 'Mocht ze de grote legeraanval van afgelopen donderdag hebben overleefd, dan stijgt ze binnen de hiërarchie van de beweging.' Als vertaalster en computerdeskundige beschikt de Groningse ex-studente over veel praktische kennis van de organisatie. Ubags: 'Ze is ook belangrijk, als ideologe en als contact naar Europa. De FARC hebben een heel groot imagoprobleem, ze worden gezien als vuile narcoterroristen, daar moet aan worden gewerkt en dat zou ze geweldig kunnen.' Sinds haar toetreding in 2002 werkte Nijmeijer met kaderleden als Carlos Antonio Lozada en kende ze topfiguren zoals Raúl Reyes die in 2008 omkwam en de vorige week gesneuvelde topcommandant Mono Jojoy. Speculatie dat haar recente nieuwe baas, Mauricio, hem opvolgt, vergroot haar kansen. 'Ik zie haar nog wel eens lid worden van het 'secretariado', de hoogste leiding van de FARC.'

Binnen de beweging staan sowieso veranderingen op stapel, want de strijd verloopt in mineur. Hun hoogste commandant Alfonso Cano heeft niet kunnen voorkomen dat binnen de FARC infiltranten zijn die hun kameraden verraden. Het laatste precisiebombardement zou het gevolg zijn van een zendertje in het schoeisel van Mono Jojoy – geleverd door een omgekochte lijfwacht. 'Voorlopig kan ze haar lol op', meent Ubags. Het is volle actie maar uit haar in 2007 gevonden dagboekaantekeningen blijkt dat ze daarvan houdt. En de strijd is niet overal gestreden. 'In de westelijke departementen Valle del Cauca, Nariño en Chocó zijn de FARC nog sterk en heeft het leger de handen vol.'

Momenteel is Nijmeijer, naar alle waarschijnlijkheid, op de vlucht met zo'n 700 rebellen in de jungle van het departement Meta, een paar honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De kans dat de Nederlandse guerrillero bij het bombardement als een kat met negen levens de dans ontsprong is namelijk groot, meent ook analist en schrijver León Valencia. 'Ze heeft in 2007 al een bombardement op het nippertje overleefd.' De FARC, opgericht als militaire vleugel van de Colombiaanse communistische partij in 1964, staan volgens Valencia wel voor een moeilijke keuze: hergroeperen of kiezen voor onderhandelingen. 'Ik denk het laatste, want ze hebben een geweldige klap gehad.'

Cocavelden
Klaas Wellinga, Latijns-Amerika specialist van de Universiteit Utrecht, meent dat de FARC zelfs al hebben afgedaan, maar de beweging zal niet geheel verdwijnen: 'De strijders zullen hun uniformen wegwerpen en zich bezighouden met de teelt en het beschermen van de cocavelden en meer de nadruk leggen op de export naar Mexico als onderaannemer voor de Mexicaanse drugsorganisaties.' Ondanks de grote tegenslagen blijven de FARC aantrekkelijk voor mensen zonder toekomst. 'Probleem is wel dat hun machtsbasis in de steden is vernietigd en je in de jungle onder deze omstandigheden moeilijk mensen kunt rekruteren.'

Ondertussen wordt de familie Nijmeijer in Denekamp verscheurd door tegenstrijdige berichten over Tanja, meldt Mariët Olde Dubbelink die hun woordvoering verzorgt. 'De spanning is erg hoog want tot nu toe is niks duidelijk over haar lot.' De familie heeft geen plannen af te reizen naar Colombia en heeft ook nog geen DNA afgestaan om identificatie van zeven gevonden FARC-lijken, waaronder twee vrouwen, van het laatste bombardement te vergemakkelijken. 'De onzekerheid over het lot van Tanja bestaat al lang. Het laatste levenscontact was in 2006.'

http://www.depers.nl/buitenland/512213/Tanja-kat-met-negen-levens.html

hudinie

wat een gezeur over die Tanja trut...het is veel belangrijker dat Mono Jojoy dood is ! je kunt hem vergelijken met een Colombiaanse Bin Laden.

Ros

'Geen aanwijzing dat Tanja is omgekomen'

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat de Nederlandse Tanja Nijmeijer is omgekomen bij de aanval deze week van het Colombiaanse leger op de guerrillabeweging FARC.

Dat heeft een woordvoerder van het departement vrijdag gezegd.

De meeste lichamen van de omgekomen FARC-strijders zijn volgens hem geïdentificeerd. Het ministerie heeft geen aanwijzingen dat Nijmeijer daarbij is, aldus de zegsman.



Over de vraag of de Nederlandse tijdens de legeractie aanwezig was op de locatie, doen volgens hem veel tegenstrijdige berichten de ronde. Daardoor valt daarover nog niets te zeggen.


Offensief

Bij het offensief tegen de FARC werden de militaire leider van de guerrillastrijders, Mono Jojoy, en circa twintig andere rebellen gedood. Het Colombiaanse weekblad Semana en de journalist Juan Manuel Ruiz, die in het gebied is en als eerste de dood van Mono Jojoy meldde, berichtten dat Nijmeijer bij de commandant was toen het kampement werd aangevallen. Het is onzeker of Nijmeijer wist te ontsnappen, aldus Ruiz.

Nijmeijer vecht mee met de FARC. Dat werd bekend toen in de nazomer van 2007 haar dagboek werd gevonden na een bombardement van het Colombiaanse leger op het kampement waar ze was.

www.nu.nl


Sine Pari

DULCE BELLUM INEXPERTIS
You have never lived until you have almost died. For those who have fought for it, life has a special flavor the protected will never know.

VandeWiel

Citaat van: dudge op 23/09/2010 | 17:10 uur
17 vliegtuigen en maar 20 doden? Dat waren dure kills...

Super Tucano's & Bronco's kosten niet zo veel... ;)

Als ze de leider plus entourage te pakken hebben dan is dat nagenoeg onbetaalbaar.

VandeWiel

Blijkbaar een zeer succesvolle actie van het leger:


"In de nacht van woensdag kwamen de troepen dichter bij de exacte plek waar Jojoy was. Tot vanmorgen, bombardeerden 17 Luchtmacht vliegtuigen het kamp, terwijl de grondtroepen van de Omega Joint Task Force en politie-eenheden het gebied omsingelden. Waarschijnlijk zijn er 20 Farc strijders omgekomen"


http://www.semana.com/noticias-nacion/cayo-mono-jojoy/144989.aspx

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=es&tl=nl&u=http%3A%2F%2Fwww.semana.com%2Fnoticias-nacion%2Fcayo-mono-jojoy%2F144989.aspx

VandeWiel

BOGOTA -  De Nederlandse Tanja Nijmeijer, strijdster van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, is mogelijk om het leven gekomen bij gevechten in de Colombiaanse jungle. Dat meldt het Colombiaanse tijdschrift Semana op zijn website.

Bij de gevechten kwam in ieder geval de militaire leider van de linkse guerrilla's, Mono Jojoy, om. De dood van Nijmeijer kon niet officieel bevestigd worden.

De dood van Jojoy, wiens werkelijke naam Jorge Briceno was, zou de zwaarste slag voor de FARC zijn sinds twee commandanten twee jaar geleden omkwamen.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/7734101/__Leger__commandant_FARC_gedood__.html?p=1,1