Recente berichten

#1
KM / Re: De marine van morgen
Last post by Parera - Vandaag om 09:59
De Amerikanen zijn inmiddels druk met de ontwikkeling van maritieme VTOL drones


DARPA Shows Concepts For ANCILLARY VTOL Uncrewed Aerial Systems



DARPA's AdvaNced airCraft Infrastructure-Less Launch And RecoverY program, known as ANCILLARY, shows six
design concepts for a low-weight, large-payload, long-endurance VTOL uncrewed X-plane.

https://www.navalnews.com/naval-news/2024/05/darpa-shows-concepts-for-ancillary-vtol-uncrewed-aerial-systems/#prettyPhoto
#2
KM / Re: Opvolging Alkmaar klasse
Last post by StrataNL - Vandaag om 02:51
Citaat van: Flyguy op 25/05/2024 | 10:04 uurDit apparaat heeft een slechtere lengte/breedte verhouding dan de Mercuur en vergelijkbaar met het MOV kinsbergen...

Zowel de Mercuur als de kinsbergen zijn verreweg de ergste schepen waar ik ook op heb gevaren qua seakeeping.  ;D
Vergeet niet dat de nieuwe MCMV's het dubbele tonnage hebben van de Mercuur. En daarnaast een hoge aanvangsstabiliteit hebben t.b.v. het lanceren van de USV's, je wilt niet weten hoeveel effect dat op het ontwerp heeft gehad qua afmetingen en stabiliteit. Het zijn bijna platbodems.



De Mercuur is tijdens het ontwerpproces ingekort t.o.v. het origineel wat het comfort qua seekeeping niet ten goede is gekomen (vandaar ook de vreemde "knik" in de romp en het dek.)

Het is te hopen dat de nieuwe schepen een slingertank of iets anders hebben wat de roll beweging enigszins tegengaat. Maar ik denk niet dat ze zo oncomfortabel zullen zijn als de eerder genoemde schepen.
#3
KM / Re: Opvolging Alkmaar klasse
Last post by StrataNL - Vandaag om 02:33
Citaat van: Lynxian op 13/05/2024 | 18:41 uurDamn, had niet verwacht dat het zo snel zou gaan!
Dat begint meteen en is na enkele uren/dagen al zichtbaar.
Dit kan overigens geen kwaad, wel als je het een tijd laat zitten uiteraard.

Citaat van: Huzaar1 op 14/05/2024 | 14:38 uurHet is niet echt roest, maar oxidatie
Snap niet waarom alles niet meteen in de menie staat en uberhaubt met blank staal wordt gewerkt. Ben ook geen kenner. Denk wel dat het zeewater het oxidatieproces versnelt en dat kan de verschillende blikken verklaren.
Centenkwestie. Er wordt wel met gemeniede platen gewerkt, maar zodra je gaat lassen heb je ter plaatse van de las blank staal. Normaliter (in de Nederlandse scheepsbouw, ahem) zet je die landen en stuiken na het lassen in de menie en/of primer, om dit soort aanzichten te voorkomen.

Citaat van: Harald op 14/05/2024 | 09:23 uurEven voor mijn beeld ; voor mijn gevoel moeten de plekken met roest dan toch gestraald, schoon blank staal en dan weer in de "menie", primer, coating gezet worden en dan pas je afwerk/toplagen.
Want verven over verroest staal werkt natuurlijk niet, geen hechting, de verf knap er zo weer vanaf.+ Of is er in de scheepsbouw een andere methode, werkvolgorde 
Het verschilt per scheepswerf, maar wat je beschrijft is inderdaad wel een beetje de standaard in NL (de luxe jachtbouw sector).
#5
KL / Re: Leopard, verkoop, gevolgen...
Last post by Zander - 25/05/2024 | 18:01 uur
Tja, het zijn en blijven chauvinisten.
Ik heb tijdens een oefening meegemaakt dat er door de Amerikaanse oefen staf werd aangegeven dat we tijdens een verkenningsopdracht te veel ons best deden waardoor we met geen mogelijkheid in een hinderlaag te lokken waren.
US amry opfor werd telkens weer ruim voor een hinderlaag onderkend.
Hierdoor werden beoogde oefendoelen niet gehaald.
Terreinstudie heeft de yankees toen de kop gekost.
Vonden ze niet tof.
#6
KM / Re: Opvolging Alkmaar klasse
Last post by Lynxian - 25/05/2024 | 17:46 uur
Citaat van: Master Mack op 25/05/2024 | 16:05 uurLekker vooruitzicht met de subs
Fransen kunnen wel subs bouwen hoor. Ik dacht dat deze schepen zijn ontworpen door de Belgen?
#7
KM / Re: Opvolging Alkmaar klasse
Last post by Master Mack - 25/05/2024 | 16:05 uur
Citaat van: Flyguy op 25/05/2024 | 10:04 uurDit apparaat heeft een slechtere lengte/breedte verhouding dan de Mercuur en vergelijkbaar met het MOV kinsbergen...

Zowel de Mercuur als de kinsbergen zijn verreweg de ergste schepen waar ik ook op heb gevaren qua seakeeping.  ;D
Lekker vooruitzicht met de subs
#8
KL / Re: Leopard, verkoop, gevolgen...
Last post by Huzaar1 - 25/05/2024 | 14:05 uur
Citaat van: Lynxian op 25/05/2024 | 13:42 uurMooi artikel, bedankt! Overigens ook leuk te vermelden dat Nederlandse snipers en een Nederlandse mortierploeg ook hebben meegedaan aan de infanterie-onderdelen en ook uitstekende prestaties hebben geleverd! Snipers waren 6e geworden (van de 36 groepen) en de mortiergroep 15e (van de 22; waarbij ze met een ander kaliber granaten moesten schieten dan ze gewend zijn).

Onze verkenners hebben vorig jaar de amerikaanse competitie gewonnen, dat vinden de amerikanen nog steeds lastig te verteren.
#9
KL / Re: Leopard, verkoop, gevolgen...
Last post by Lynxian - 25/05/2024 | 13:42 uur
Citaat van: Harald op 25/05/2024 | 10:13 uurhttps://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2024/18/03_nederlandse-cavaleristen-excelleren-op-abramstank_18

Mooi artikel, bedankt! Overigens ook leuk te vermelden dat Nederlandse snipers en een Nederlandse mortierploeg ook hebben meegedaan aan de infanterie-onderdelen en ook uitstekende prestaties hebben geleverd! Snipers waren 6e geworden (van de 36 groepen) en de mortiergroep 15e (van de 22; waarbij ze met een ander kaliber granaten moesten schieten dan ze gewend zijn).
#10
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - 25/05/2024 | 13:27 uur
Ik heb de video gezien maar het is onmogelijk om op te maken of het hier om prighozin gaat.. de persoon in kwestie is geblurd. Dat en het feit dat het gepost is door de telegram account van Wagner aanhangers maken het wel verdacht allemaal