De toekomst van NATO

Gestart door Lex, 14/10/2010 | 16:43 uur

Benji87

Citaat van: Reinier op 30/10/2023 | 18:34 uurInderdaad, kenmerk van deze tijd; de babbel kaste. Ze kunnen niets, ze hebben nergens echt verstand van, maar dat hindert hen niet om op bepaalde posities te komen. Ze zijn meester in ouwehoeren, netwerken, hun eigen baantjes veilig stellen en er een puinhoop van maken.
Een lamp indraaien is al te complex en te praktisch voor ze.

In geval van Wopke vind ik het zelfs hypocriet en verontrustend. Begrijp me niet verkeerd, afgelopen verkiezingen heb ik zelfs op hem gestemd maar hij als commissaris mbt milieu zaken is uiterst curieus. De beste man heeft in het verleden gewerkt bij Shell en bij een advies bureau die veel zaken met de olie en gas industrie doet. Ach ja,'de Shell is tenminste te spreken over zijn aanstelling:

https://nieuwspaal.nl/shell-in-de-bres-voor-wopke-hoekstra-wij-kunnen-ons-geen-betere-eurocommissaris-voor-klimaat-voorstellen/

Master Mack

Ja eens Premier Rutte is geen fan van NLD Defensie maar wel een politieke mastodont die we als NLD op een belangrijke internationale functie nodig hebben. En als het oliemannetje zou hij heel goed zijn voor de NAVO.

Reinier

Citaat van: Benji87 op 30/10/2023 | 13:43 uurZijn ze goed in, kijk maar naar Wopke Hoekstra.
Inderdaad, kenmerk van deze tijd; de babbel kaste. Ze kunnen niets, ze hebben nergens echt verstand van, maar dat hindert hen niet om op bepaalde posities te komen. Ze zijn meester in ouwehoeren, netwerken, hun eigen baantjes veilig stellen en er een puinhoop van maken.
Een lamp indraaien is al te complex en te praktisch voor ze.

Benji87

Citaat van: Reinier op 30/10/2023 | 10:26 uurOnbegrijpelijk; een man die er prat op gaat geen visie te hebben of te willen hebben. Nooit een warm hart heeft gehad voor defensie. Er is nog nooit zoveel bezuinigd op defensie dan tijdens 14 jaar Rutte show.

Kortom; een geweldige kandidaat voor de baantjes carrousel. Weinig kennis van zaken, maar goed kunnen ouwehoeren en draaien, en de stront door andere laten opruimen.

Zijn ze goed in, kijk maar naar Wopke Hoekstra.

pz


Reinier

Onbegrijpelijk; een man die er prat op gaat geen visie te hebben of te willen hebben. Nooit een warm hart heeft gehad voor defensie. Er is nog nooit zoveel bezuinigd op defensie dan tijdens 14 jaar Rutte show.

Kortom; een geweldige kandidaat voor de baantjes carrousel. Weinig kennis van zaken, maar goed kunnen ouwehoeren en draaien, en de stront door andere laten opruimen.

Huzaar1

Zou wel passen, hij kent zijn geschiedenis en lult zichzelf overal uit. Worden Russen totaal door suf gedebatteerd.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

bergd

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1356905370/rutte-beschikbaar-voor-hoogste-functie-navoHaagse ingewijden: premier gepolst door zowel Trump als Biden
Rutte beschikbaar voor hoogste functie NAVO
ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE

DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte is beschikbaar voor een nieuwe functie als secretaris-generaal bij de NAVO. Dat zegt Rutte zaterdag in het Haagse radioprogramma Spuigasten. Daarin vertelt de VVD'er ook dat hij eerder had moeten stoppen als minister-president omdat zijn 'effectiviteit' is afgenomen.


Rutte zinspeelde eerder in een interview met De Telegraaf al op een internationale baan. Zaterdag kleurt hij dat iets verder in: de functie van hoogste baas bij de NAVO noemt hij 'heel interessant' en daarin zou hij ook 'nog wat kunnen bijdragen'. Hoewel Rutte meteen aangeeft dat het ook goed zou zijn als een vrouw die functie vervult en er 'zelf niet voor gaat lobbyen' zegt hij wel beschikbaar te zijn.

Rutte: 'Ik sluit het niet 100% uit'
Om kans te maken op de hoogste baan binnen de NAVO is van belang dat de Verenigde Staten als grootste financier daarover goedkeuring geven. Haagse ingewijden melden aan De Telegraaf dat Rutte zowel door voormalig president Donald Trump alsook door de huidige president Joe Biden is gepolst voor de belangrijke functie (als opvolger van Jens Stoltenberg) binnen het militaire samenwerkingsverband. ,,Als het mijn kant op rolt: misschien ja", aldus Rutte zaterdag.


Lex

Mijnenjagers versterken patrouilles vanwege beschadigde onderzeese kabels

Nieuwsbericht | 25-10-2023 | 17:00

Het NAVO-vlootverband SNMCMG1 intensiveert de patrouilles op de Oostzee. Dit omdat 2 onderzeese kabels tussen Estland en Zweden zijn beschadigd. Nederland maakt met Zr.Ms. Vlaardingen deel uit van het eskader mijnenjagers.

Om verdachte activiteiten op tijd bloot te leggen, houdt het bondgenootschap de situatie op de Oostzee ook vanuit de lucht goed in de gaten. Daarvoor zijn maritieme verkenningsvliegtuigen, AWACS-radartoestellen en drones ingezet.

Infrastructuur veilig houden
Sinds de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen in september 2022 versterkte de NAVO de patrouilles al in de buurt van kritieke infrastructuur. Eerder dit jaar zette de alliantie ook een coördinatiecel in om onderzeese infrastructuur veilig te houden.

Zr.Ms. Vlaardingen binnen snelle reactiemacht
De Vlaardingen heeft een 35-koppige bemanning en vaart sinds augustus voor de SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1). Ook de Belgische BNS Crocus is ingezet voor de NAVO reactiemacht. Het vlootverband richt zich onder meer op het ruimen van explosieven in de Oostzee.

SNMCMG1 maakt onderdeel uit van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO. De marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden. Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep op hen doen.

Mindef

Lex

NAVO's wapen- en munitievoorraad raakt op, meldt topman Bauer

WARSCHAU-
De bodem van de wapen- en munitievoorraad van de NAVO is door de oorlog in Oekraïne in zicht volgens NAVO-topman Rob Bauer. De Nederlandse luitenant-admiraal Bauer vindt dat de defensie-industrie de productie van uitrusting en munitie flink moet opschroeven. Hij zei dit op een conferentie in Warschau, het Warschau Veiligheidsforum.
Sinds februari 2022 hebben NAVO-landen heel veel uitrusting en munitie aan Oekraïne gegeven en is ook de vraag voor de aanvulling van de eigen voorraden toegenomen. Maar volgens Bauer is de defensie-industrie niet meer gaan produceren. De grote vraag leidt ook tot hogere prijzen en de gestegen defensie uitgaven geven niet aan dat er meer is gemaakt of verkocht, maar mogelijk minder voor meer geld. Volgens Bauer zijn NAVO-landen in 2022 wapens "uit hun half gevulde voorraadkamers gaan weggeven" en daarom komt er een moment aan dat die helemaal leeg zijn.

Daarom moet er op grote schaal meer geproduceerd worden, aldus de luitenant-admiraal, die de hoogste militaire officier bij de NAVO-leiding is. Hij is als chef van het Militaire Comité onder meer adviseur van secretaris-generaal Jens Stoltenberg en van de Noord-Atlantische Raad.

ANP, 04-10-2023, 16:35

Huzaar1

#1786
Citaat van: Benji87 op 17/07/2023 | 22:04 uurIk ben het met je eens dat het tot nu een hoop geschreeuw van de bovenste plank is gebleken maar zolang je dealt met een kernmacht, eentje met een uitgeschreven nucleaire doctrine nog wel, dien je elke dreiging de ze maken uiterst serieus te nemen. Dat is het een probleem met dit conflict. Je dealt niet met zo maar een land maar eentje met de grootste stockpile aan nucleaire wapens ter wereld.
welnee, daarom sturen we tegen alle 'dreiging' in alle wapens die Oekraine nodig heeft om zich te verdedigen en trainen we in Europa Ukrainse legereenheden.
CitaatDe Amerikanen leveren wat op dat moment binnen de mogelijkheid ligt. Oekraïne WIL nu ook F16's maar men houdt voorzichtig de boot af totdat de tijd rijp is om ze wel te sturen.
is allemaal in gang, al even.  Dat het nog niet gebeurt heeft andere redenen dan dat ze 'er nog niet uit zijn'. Kan daar niets over delen maar loopt volgens plan.

CitaatOekraïne wil ATACMS maar Amerika wacht rustig totdat de tijd rijp is om ze te sturen.
] ATACMS is een bliksemafleider. Wapensysteem is niet zo interessant. Wel opgeklopt door kunstmatige belangen van Oekraine. Ondertussen zijn alle spullen Oekraine ingefietst waarmee ze alsnog die doelen konden bereiken, zij het op een andere manier. Maar niet zoveel aandacht trok.
CitaatAls je de wapenleveranties bekijkt gedurende dit conflict zie je overduidelijk een stijgende lijn in het soort wapens wat wordt gestuurd. Helmen in februari, antitankwapens in maart, stingers in april, artillerie in juli luchtafweer in november, IFV's in januari, tanks in februari, lange afstand raketten in juni, cluster munitie in juli en zoals het er nu uitziet, F16's in september. NAVO speelt dit spelletje gewoon heel slim. Langzaam maar zeker worden de leveringen steeds een stapje hoger op die escalatie ladder.
Dat klopt helemaal, maar publiekelijke informatie geeft nog geen 60% van de leveranties weer. En nee ook RUSI en Rob van Wijk niet. Het is m'n werk., ik kan het weten.


"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 17/07/2023 | 19:30 uurVoor Rusland is alles een rode lijn, en dreigen met de inzet van nukes wordt niet serieus genomen, zo wel staat daar een duidelijk antwoord op en iedereen in het spel weet dat Rusland die retoriek te pas en te onpas gebruikt. Tevens kan met die dreiging ieder scenario de prullebak in.

Ik ben het met je eens dat het tot nu een hoop geschreeuw van de bovenste plank is gebleken maar zolang je dealt met een kernmacht, eentje met een uitgeschreven nucleaire doctrine nog wel, dien je elke dreiging de ze maken uiterst serieus te nemen. Dat is het een probleem met dit conflict. Je dealt niet met zo maar een land maar eentje met de grootste stockpile aan nucleaire wapens ter wereld.

Citaat van: Huzaar1 op 17/07/2023 | 19:30 uurDaarom leveren we steeds, in alle redelijkheid overwogen wat ze nodig hebben. En nu de Amerikanen clustermunitie.

De Amerikanen leveren wat op dat moment binnen de mogelijkheid ligt. Oekraïne WIL nu ook F16's maar men houdt voorzichtig de boot af totdat de tijd rijp is om ze wel te sturen. Oekraïne wil ATACMS maar Amerika wacht rustig totdat de tijd rijp is om ze te sturen. Als je de wapenleveranties bekijkt gedurende dit conflict zie je overduidelijk een stijgende lijn in het soort wapens wat wordt gestuurd. Helmen in februari, antitankwapens in maart, stingers in april, artillerie in juli luchtafweer in november, IFV's in januari, tanks in februari, lange afstand raketten in juni, cluster munitie in juli en zoals het er nu uitziet, F16's in september. NAVO speelt dit spelletje gewoon heel slim. Langzaam maar zeker worden de leveringen steeds een stapje hoger op die escalatie ladder


Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 17/07/2023 | 17:37 uurDit is hetgeen waarom het gaat mbt de escalatie ladder. Rusland net niet pissig genoeg maken dat ze de nukes in de silo laten. Dat hele spelletje spelen de Amerikanen nu al een jaar en dat doen ze met succes want elke rode lijn die de Russen hebben benoemd is al overschreden.

Voor Rusland is alles een rode lijn, en dreigen met de inzet van nukes wordt niet serieus genomen, zo wel staat daar een duidelijk antwoord op en iedereen in het spel weet dat Rusland die retoriek te pas en te onpas gebruikt. Tevens kan met die dreiging ieder scenario de prullebak in.

Daarom leveren we steeds, in alle redelijkheid overwogen wat ze nodig hebben. En nu de Amerikanen clustermunitie.

Dat de Russen dit escalerend vinden is niet relevant, behalve in de media want die hebben kranten te verkopen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 17/07/2023 | 14:06 uurJe hoeft mij echt niet uit te leggen wat escaleren betekent. En jij en wat kranten kunnen dit allemaal escalerend noemen, wellicht omdat Rusland dat zegt. Maar dat vinden ze van alles behalve hun eigen inval. Maar : dat is het niet.

Dit is hetgeen waarom het gaat mbt de escalatie ladder. Rusland net niet pissig genoeg maken dat ze de nukes in de silo laten. Dat hele spelletje spelen de Amerikanen nu al een jaar en dat doen ze met succes want elke rode lijn die de Russen hebben benoemd is al overschreden.


Huzaar1

#1782
Citaat van: Reinier op 17/07/2023 | 14:16 uurProbleem met de GMLRS, Excalibur en HIMARS is dat een groot gedeelte (de laatste tijd) hun doel niet raken vanwege Russische EW.

Dit klopt. Het alternatief is een barriage van honderden conventionele 155mm's waarvan +-15 procent ook blindganger zal zijn.

Dit maakt clustermunitie niet escalerend. Lood om oud ijzer.



"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"