De Veteranenwet

Gestart door Lex, 04/11/2009 | 18:57 uur

Lex

Nederland 30.000 veteranen rijker

Actief dienende militairen die op uitzending zijn geweest krijgen vanaf vandaag ook de veteranenstatus. Dat zei minister Hans Hillen vandaag op Veterandag. "As we speak zijn er dus dertigduizend veteranen bijgekomen in Nederland".
De achtste Veteranendag begon vanmorgen met een plechtigheid in de Ridderzaal, in aanwezigheid van de Ridders Militaire Willemsorde en onder anderen prins Willem-Alexander, prinses Margriet, premier Rutte en minister Hillen. Op het Binnenhof is daarna Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt aan zo'n tachtig militairen die net terug zijn van een missie.

Ereschuld

Minister Hillen constateerde in zijn toespraak dat er de laatste jaren "gelukkig" veel veranderd is in het veteranenbeleid. "De samenleving weet nu dat deze veteranen vrede, recht en orde nastreefden. En daar is grote maatschappelijke waardering voor". Hij dankte allen die zich hard hebben gemaakt voor erkenning en nazorg. Door hyn strijd is er veel ten goede gekomen voor de Nedelandse veteraan.
Deze maand is overeenstemming bereikt over het inlossen van de ereschuld. Militairen die voor 1 juli 2007 gewond raakten door toedoen van hun uitzending, zullen dit jaar nog een uitkering ontvangen. Ook is dit jaar de Veteranenwet aangenomen. Dankzij deze wet wordt de bijzondere zorgplicht voor veteranen wettelijk verankerd en is de definitie van veteraan verruimd.

MINDEF,
30 juni 2012, 13.16 uur

guest1400

Nee maar bonnetjes schrijven bij de NS wel  :crazy:

A.J.

Citaat van: HH op 04/06/2012 | 18:20 uur
Nieuwe veteranenwet mijlpaal voor veteranen

Tevens kondigt de Minister in de nota aan dat hij voornemens is om een draaginsigne in te stellen voor de militairen die in de periode 23 mei tot en met 11 juni 1977 een einde hebben gemaakt aan de treinkaping bij de Punt of hebben deelgenomen aan de actie ter beëindiging van de gijzeling van een school in Bovensmilde. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie zal adviseren over de vaststelling van de groep rechthebbenden.

Wijster 1975 was niet spannend genoeg?

Lex

Nieuwe veteranenwet mijlpaal voor veteranen

De veteranenwet, die op initiatief van de Kamer tot stand is gebracht geeft de veteranen de erkenning en waardering die hen toekomt, schrijft minister Hans Hillen vandaag in Veteranennota 2011-2012. Hillen streeft ernaar het besluit dit jaar aan de Kamer aan te bieden. Met de inwerkingtreding van de wet worden 30.000 actief dienende militairen met uitzendervaring ook als veteraan aangemerkt. Daarnaast kunnen militairen die worden ingezet tegen terroristische acties in zowel Nederland of in het buitenland in de toekomst ook in aanmerking komen voor de status veteraan.
"Dat het is gelukt om een veteranenwet te realiseren is natuurlijk prachtig. De komende maanden zal mijn focus dan ook liggen op het implementeren van deze wet", aldus Defensieminister Hans Hillen.
De minister streeft ernaar om voor het notaoverleg Veteranen, dat aan het einde van de maand plaatsvindt, duidelijkheid te geven over de uitbetaling van de zogenoemde ereschuld, een schadevergoedingsregeling voor veteranen die tijdens operaties gewond raakten. In de Veteranennota meldt de minister ook dat zaterdag 30 juni voor de achtste keer de Nederlandse Veteranendag plaatsvindt. Deze dag staat geheel in het teken van de waardering en erkenning van veteranen. Het thema van dit jaar is 'de veteraan in de samenleving'.
Verder schrijft de minister dat het Politie Veteranen Platform per 1 juli 2012 toetreedt als 43e lid van het Algemeen Bestuur van het Veteranen Platform. Het is de verwachting dat ook bij de douane, de spoorwegen, de GGD en de brandweer dergelijke veteranenverenigingen worden opgericht. Tijdens de veteranendag doet naast een detachement van de politie en douane ook een detachement van de spoorwegen mee.
Advies draaginsigne
Tevens kondigt de Minister in de nota aan dat hij voornemens is om een draaginsigne in te stellen voor de militairen die in de periode 23 mei tot en met 11 juni 1977 een einde hebben gemaakt aan de treinkaping bij de Punt of hebben deelgenomen aan de actie ter beëindiging van de gijzeling van een school in Bovensmilde. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie zal adviseren over de vaststelling van de groep rechthebbenden.


MINDEF,
4 juni 2012, 16.45 uur

KapiteinRob

Citaat van: boekje_pienter op 17/06/2011 | 21:23 uur
Het is een initiatiefwet he, waar Onze Minister zich nog over moet buigen ;)

Als-ie maar diep genoeg buigt, kan-ie 'm "wellicht verkopen"......  :devil:

boekje_pienter

Citaat van: Tanker op 16/06/2011 | 20:59 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 16/06/2011 | 20:31 uur
Ben benieuwd wanneer ik mijn 2 vrijvervoertjes nu ga ontvangen. Of zijn die al wegbezuinigd?  :devil:

Nee nog niet...... :neutral:

Het is een initiatiefwet he, waar Onze Minister zich nog over moet buigen ;)

Tanker

Citaat van: Kapitein Rob op 16/06/2011 | 20:31 uur
Ben benieuwd wanneer ik mijn 2 vrijvervoertjes nu ga ontvangen. Of zijn die al wegbezuinigd?  :devil:

Nee nog niet...... :neutral:

KapiteinRob

Ben benieuwd wanneer ik mijn 2 vrijvervoertjes nu ga ontvangen. Of zijn die al wegbezuinigd?  :devil:

Lex

Teletekst do 16 jun           
***************************************
    Politiek akkoord over Veteranenwet 

***************************************
` De coalitiepartijen en de oppositie 
hebben een akkoord bereikt over een   
Veteranenwet.Daarin worden onder meer 
zorg en nazorg geregeld voor militairen
die zijn uitgezonden en hun familie.   
                                       
VVD,CDA en PVV hadden de werking van de
wet willen beperken tot mensen die zijn
afgezwaaid,maar op voorstel van de     
oppositie zal de wet ook gelden voor   
militairen die actief dienen en nu nog
op missie zijn.                       
                                       
De achtergrond van de wet is dat de   
overheid tegenover veteranen een       
bijzondere verantwoordelijkheid heeft,
omdat ze vaak werken onder gevaarlijke
omstandigheden.     

NOS Teletekst

Lex

Partijen dienen initiatief Veteranenwet in

DEN HAAG - De PvdA, SP, GroenLinks en D66 dienen dinsdag een initiatiefwet Veteranen in bij de Tweede Kamer. Deze wet moet de zorg en de nazorg regelen voor actief dienende militairen die op missie gaan, veteranen en hun verwanten.
Dat heeft PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink dinsdag bekendgemaakt.

Soortgelijke wet

De vier partijen komen met hun initiatiefwetsvoorstel terwijl Defensie een soortgelijke wet in voorbereiding heeft. Deze kaderwet ligt al bij de Raad van State, maar de fracties vinden die op belangrijke punten niet toereikend. Hun initiatief moet ervoor zorgen dat de (na)zorg voor militairen die ooit op missie waren onder meer toegankelijker en laagdrempeliger wordt.
Volgens Eijsink, de drijvende kracht achter het initiatief, verankert deze wet ook de bijzondere zorgplicht van de overheid voor de veteraan. Ze wijst erop dat militairen bereid zijn in opdracht van de overheid hun leven op het spel te zetten maar dat tijdens de uitvoering hiervan de wettelijke bescherming ontbreekt die andere werknemers wel hebben.

Meer veteranen

De vier partijen vinden een goede wet nodig, omdat er de komende jaren veel veteranen bijkomen, onder meer door de langdurige missie in Afghanistan. Het gaat vaak om jonge militairen die mogelijk nog jarenlang in dienst zijn. De initiatiefnemers wilden daarom dat ook zij onder het begrip 'veteraan' vallen. Defensie wilde dat eerst niet maar had na aandringen de eigen kaderwet op dit punt al aangepast.
De regelingen in de initiatiefwet zijn bedoeld om problemen met de gezondheid of andere problemen die zijn gerelateerd aan de missie te voorkomen en anders de betrokkene weer op de rails te krijgen. Ook de familie en relaties van de militair krijgen (na-) zorg als zij die willen. Verder kunnen veteranen eventuele klachten neerleggen bij een Veteranenombudsman die onafhankelijk is van Defensie en andere overheidsinstellingen. Er komt één zorgloket, dat een zorgcoördinator aanwijst die de betrokkene tijdens het traject begeleidt.

Vakbonden

Bij de voorbereiding van de initiatiefwet zijn veteranen, militaire vakbonden, tal van instellingen en (juridisch) deskundigen betrokken geweest.
Eijsink gaat ervan uit dat het wetsvoorstel na de zomer behandeld wordt en hoopt dat de wet in 2011 van kracht kan worden. De vier partijen hebben in de nieuwe Kamer 65 zetels. Eerder waren onder meer ook PVV en VVD positief over de plannen.

ANP op 15 juni '10, 12:25

boekje_pienter

Koude uit de lucht???

Lex

Kamerbrief bijeenkomst initiatiefwet veteranen


Ondertekenaar: minister van Defensie

Tijdens het vragenuurtje op 11 mei 2010 is gesproken over deelname van daartoe uitgenodigde medewerkers van Defensie aan de rondetafel bijeenkomst 'conferentie Initiatiefwet Veteranen'. Anders dan ik veronderstelde gaat het hierbij niet om een openbare bijeenkomst. Gelet hierop zal de benaderde medewerkers alsnog toestemming worden verleend om conform de uitnodiging deel te nemen.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop
MINDEF, 12 mei 2010

Lex

Kamer zet gesprek over veteranenwet door

DEN HAAG (ANP) – De PvdA, SP, GroenLinks en D66 zetten een rondetafelgesprek over een veteranenwet volgende week in de Kamer door, ook al verbiedt Defensie haar eigen medewerkers eraan deel te nemen. Het gaat om tien genodigden, maar er blijven nog tientallen andere deelnemers over. Dat zijn veteranen buiten dienst, partners van veteranen en organisaties die zich bezighouden met aanverwante zaken. Dat zei PvdA–Tweede Kamerlid Angelien Eijsink donderdag.

De vier partijen willen zelf een veteranenwet gaan maken waarin onder meer de zorgplicht en de risico–aansprakelijkheid is geregeld. Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) werkt zelf ook aan een eigen veteranenwet, maar daar is de Kamer niet tevreden over.

Het ministerie heeft zowel militairen als burgers die in dienst zijn van Defensie laten weten geen toestemming te geven voor het gesprek. Secretaris–generaal Ton Annink vindt het niet wenselijk dat militairen en ambtenaren mogelijk politieke standpunten gaan innemen. Het gaat om personeel dat ook betrokken is bij de eigen veteranenwet van Defensie. Dan zou het raar zijn dat ze ook gaan adviseren over een andere wet, vindt Defensie.

Eijsink noemt het verbod op deelname aan het gesprek "een gemiste kans". Ze voelt zich belemmerd in haar werk als Kamerlid, omdat ze nu niet over alle informatie kan beschikken die ze nodig heeft. Ze wijst erop dat er geen politieke standpunten worden ingenomen bij het gesprek en dat de wet waar de Kamer mee bezig is, van een heel andere orde is dan de wet die de staatssecretaris in de pen heeft.

Millitaire vakbonden AFMP en ACOM denken ook mee met de initiatiefwet. AFMP–voorzitter Wim van den Burg begrijpt niet waarom Defensie weigert kennis en ervaring van militairen te delen met de Tweede Kamer. Hij heeft de indruk dat Defensie de initiatiefnemers van de wet de wind uit de zeilen probeert te nemen. Hij maakt zich vooral druk over de opmerking van Annink dat contacten met Kamerleden in beginsel zijn voorbehouden aan bewindslieden. Volgens de vakbondsman riekt dat naar censuur.

De VVD oppert dat de Kamer aangeeft welke kennis nodig is en dat De Vries dan de expert aanwijst. PvdA'er Eijsink gaat niet in op dit voorstel maar zegt dat ,,het fijn en verrassend is dat de VVD nu ook aan boord is".

ANP, 06-05-2010 20:20

KapiteinRob

Citaat van: Ned. Dagblad op 06/05/2010 | 11:03 uur
In de memo schrijft secretaris-generaal Ton Annink dat het 'niet zuiver en ook niet wenselijk is dat (militaire) ambtenaren in de positie worden gebracht waarin zij in een politieke arena standpunten innemen'.

Wat zijn we weer eens selectief, defensie eigen! Want als er hooggeplaatste militairen in de media roepen dat we langer in Uruzgan moeten blijven klimt er niemand bij defensie in de pen om monden te snoeren. Alsof uitlatingen over verblijf in Uruzgan geen standpunten in de politieke arena zijn....

Enforcer

Citaat van: Ros op 06/05/2010 | 12:33 uur
En nu verder............?. Ik neem toch aan dat de bonden naar de rechter stappen om dit verbod nietig te laten verklaren ?.

Ligt het niet meer voor de hand dat de kamer Eimert sommeert om de genodigden "vrij" te geven?!

Ros

En nu verder............?. Ik neem toch aan dat de bonden naar de rechter stappen om dit verbod nietig te laten verklaren ?.

Enforcer

Kortom, smerige politieke spelletjes en regenten politiek.

Lex

Defensie legt militairen zwijgen op

DEN HAAG - Defensie legt militairen een spreekverbod op. De hoogste ambtenaar op het ministerie geeft militairen geen toestemming om met Kamerleden en bonden over de Veteranenwet te praten. Ook burgermedewerkers wordt het zwijgen opgelegd.
Dat staat in een brief die in het bezit is van de GPD, waarbij het Nederlands Dagblad is aangesloten. De SP noemt het 'een schandalige zaak'.
PvdA, SP, GroenLinks en D66 hebben samen met militaire vakbonden AFMP en ACOM ongeveer twintig defensiemedewerkers - naast militairen ook militaire artsen en de inspecteur-generaal der krijgsmacht - uitgenodigd om tijdens een rondetafelbijeenkomst op 17 mei mee te praten over de initiatiefwet Veteranen. De vier fracties hebben een initiatiefwetsvoorstel geschreven over de (na)zorg voor veteranen. Daarvoor willen zij de ervaringen en meningen horen van zowel veteranen als actieve militairen.
In de memo schrijft secretaris-generaal Ton Annink dat het 'niet zuiver en ook niet wenselijk is dat (militaire) ambtenaren in de positie worden gebracht waarin zij in een politieke arena standpunten innemen'. Annink heeft daarom na overleg met minister Eimert van Middelkoop besloten geen toestemming te verlenen voor deelname aan het rondetafelgesprek. Hij stelt dat demissionair staatssecretaris Jack de Vries al een Kaderwet Veteranen heeft opgesteld. Die wet, waar de Kamer lang op heeft aangedrongen, gaat de vier fracties echter niet ver genoeg.

Verzaakt
SP-Kamerlid Remi Poppe stelt dat het functioneren van de Kamer door de brief ernstig wordt belemmerd. D66-leider Alexander Pechtold ziet in de brief ,,een onnodige confrontatie. Defensie heeft immers jarenlang verzaakt zelf goed veteranenbeleid te voeren.''
De secretaris-generaal laat militairen en defensieambtenaren in de brief ook weten dat dergelijke verzoeken van het parlement of individuele Kamerleden eerst aan hem moeten worden voorgelegd. Daarnaast stelt hij dat 'contacten met Kamerleden zijn voorbehouden aan de bewindslieden'.

Noord-Koreaanse taferelen
Een woordvoerder van Defensie stelt dat het normaal gesproken 'geen enkel punt' is dat parlementariërs contact hebben met defensiepersoneel. ,,Dat gebeurt in de praktijk ook zeer regelmatig. Maar in dit geval vinden we het niet passen dat militairen over een initiatiefwet van een deel van de Kamer gaan praten terwijl onze eigen Kaderwet al bij de Raad van State ligt.''
ACOM-voorzitter Jan Kleian vindt echter dat militairen contact moeten kunnen hebben met volksvertegenwoordigers. ,,Dat is geborgd in de Grondwet. Dit zijn Noord-Koreaanse taferelen.''
Wim van den Burg, voorzitter van de AFMP, noemt de houding van Defensie 'heel merkwaardig'. Vooral omdat De Vries volgens hem altijd benadrukt dat hij het beste wil voor veteranen. ,,Wij hebben de militairen alleen gevraagd hun expertise te delen. Ik begrijp niet dat Defensie daar bezwaar tegen heeft.''

Ned. Dagblad, Geplaatst: 06 mei 2010 06:45

Enforcer

Wat is de reden van het verbod?

Lex

Defensie verbiedt militairen met Kamerleden te praten

De ACOM spreekt schande van een brief van Defensie waarin militairen wordt verboden om met Kamerleden te praten. Het gaat om militairen die zijn uitgenodigd voor een rondetafelconferentie over een nieuwe wet waarin de zorg voor veteranen wordt geregeld.

Defensie verbiedt de betrokken militairen om aan die conferentie met Kamerleden mee te doen. ACOM-voorzitter Jan Kleian denkt dat dit komt doordat de bonden en een aantal politieke partijen in de Veteranenwet meer willen regelen dan de staatssecretaris lief is.

Kleian noemt het in een interview met Radio Nederland Wereldomroep verwerpelijk dat militairen van Defensie niet met gekozen volksvertegenwoordigers mogen praten. "We leven in een democratie, niet in Noord-Korea", meent de voorzitter van de ACOM.

ACOM/CNV, 5 mei 2010

boekje_pienter

Citaat van: Mark H op 06/11/2009 | 17:28 uur
Het begrip Veteraan zou beter gedefinieerd moeten worden en niet zo vaag.Elke militair zou men veteraan moeten noemen, hen die gedient hebben onder oorlogs-omstandigheden zouden zichzelf oorlogs veteraan mogen noemen. Ook al is men nog in actieve dienst. Men heeft zichzelf bewezen, en is daadwerkelijk op pad gestuurd door de regering.

Niet mee eens. De huidige definitie aanhouden. Als niet-veteranen met tenminste één uitzending zo graag een Veteranenpas of erkenning willen, kunnen die ook gegeven worden zonder de status te veranderen.

KapiteinRob

Citaat van: Tanker op 06/11/2009 | 19:12 uur
Koude oorlog veteranen is echt bullshit, er is daar in Duitsland geen schot gelost.....
Wat wordt de volgende stap ?

Koude oorlog veteranen met PTSS ???

In Fort Hood is al "iemand met PTSS" die nog nooit op uitzending is geweest. Dus ja, het kan nog gekker.......

In Nederland zijn we knettergek geworden met onze definitie van veteraan. Als je met een schip een paar maanden voor de kust van voormalig Joegoslavië hebt gedobberd en je gaat/bent de dienst uit, krijg/heb je de status veteraan. Heb je 3 maanden in Villa Franca (Italië) als onderhoudsmonteur voor de F-16 gezeten of als kasbaas met lires gestrooid in de plaatselijke pizzeria's en ben je de dienst uit, ben je veteraan in ons land. Ben je echter actief dienend marinier die in Cambodja, Irak en Uruzgan heeft gediend, ben je nog steeds geen veteraan. O ja, je hebt een herinneringslintje.....

Tanker

Koude oorlog veteranen is echt bullshit, er is daar in Duitsland geen schot gelost.....
Wat wordt de volgende stap ?

Koude oorlog veteranen met PTSS ???

Mark H

Buiten dit alles om, er schijnt nu ook een organisatie te zijn die vinden dat de militairen die gedient hebben gedurende de Koude Oorlog recht zouden hebben op een veteranen status. Heeft afgelopen jaar een heel artikel in Checkpoint over gestaan.
De Staats Secretaris ging daar niet in mee. En terecht in mijn opinie.
Sprake van echte oorlog was er immers niet.

Het begrip Veteraan zou beter gedefinieerd moeten worden en niet zo vaag.
Elke militair zou men veteraan moeten noemen, hen die gedient hebben onder oorlogs-omstandigheden zouden zichzelf oorlogs veteraan mogen noemen. Ook al is men nog in actieve dienst. Men heeft zichzelf bewezen, en is daadwerkelijk op pad gestuurd door de regering.
Hiermee doet men veel meer eer aan het begrip "oorlogs-Veteraan".

Ik meen dan Nederland en Canada de enige landen zijn waar men tot op heden vasthoud aan het huidige principe. Veteraan ben je pas als je onder oorlogs omstandigheden hebt gedient en de dienst verlaten hebt aldus Canada en Nederland.
Turf in je rantsel!!!!

Lex

Kamer maakt zelf veteranenwet

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris De Vries (Defensie) is te laat met de door de Kamer gewenste kaderwet voor veteranen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. De PvdA gaat nu zelf een wetsvoorstel maken en wordt daarin gesteund door de SP, de PVV, GroenLinks en D66, zo bleek donderdag na een rondgang.

Het CDA en de ChristenUnie wachten het voorstel van De Vries af. De VVD wil hem nog een keer ,,flink knijpen" om te zorgen dat hij alsnog zelf met een wet komt. Kamerlid Boekestijn (VVD) vreest dat de PvdA onderschat hoeveel werk het is om zelf een wet te maken.

De Kamer vraagt al 2,5 jaar om zo'n veteranenwet. Daarin moeten zaken als de zorgplicht van de overheid voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van militairen en de risicoaansprakelijkheid van de overheid worden vastgelegd. In juni beloofde De Vries voor 1 november met een opzet voor de wet te komen. Op 4 november bereikte deze de Kamer, maar volgens een meerderheid voldoet die opzet niet en is er haast.

Zo heeft De Vries het in zijn brief alleen over veteranen die uit dienst zijn getreden. De Kamer wil echter dat de veteranenwet ook geldt voor militairen die op missie zijn geweest en nog bij de krijgsmacht werken. Dat betekent dat de wet ook moet gelden voor militairen die naar Afghanistan zijn uitgezonden.

,,Hij heeft zijn kansen gehad", zei PvdA–Kamerlid Eijsink. ,,Als het om vliegtuigen gaat, is geen moeite te veel voor Defensie. En als het om veteranen gaat, moet de Kamer leuren, zeuren en sleuren en nu krijgen we nog niets". De SP noemde het ,,onacceptabel" dat de wet er nog niet is. ,,Het gaat om mensen", benadrukte D66–leider Pechtold.

Ref. Dagblad, 05-11-2009 15:53| gewijzigd 05-11-2009 16:16

Lex

Rob, je hebt helemaal gelijk. Het beleid van de BV-NL omtrent wie/wanneer de "Veteranenstatus" krijgt/heeft, is niet uit te leggen in het buitenland.
Waarom blijft ook deze SATS zo halsstarrig? Pencunia?  :mad:

KapiteinRob

Citaat van: MINDE op 04/11/2009 | 18:57 uur
Militairen moeten kunnen vertrouwen op goede zorg, als zij die als gevolg van hun inzet nodig hebben. Ook moeten zij kunnen rekenen op de erkenning van en waardering voor hun verdiensten voor Nederland. Die verantwoordelijkheid blijft aan de orde op het moment dat zij Defensie verlaten en veteraan worden.

STASDEF kletst hier uit z'n nek over waardering voor militairen. Er is een veteranenbeleid maar daar heb je als actief dienende militair niets aan. Je zal eerst de dienst uit moeten zijn. Erkenning en waardering voor militairen? Je krijgt na een missie een plak opgespeld en dat is het. De STASDEF moet eens, als-ie weer eens in een buitenland als Frankrijk of de VS is, kijken hoe militairen en veteranen daar behandeld worden. Daar hoef je niet eerst de dienst uit te zijn om veteraan genoemd te worden. Laat staan dat de waardering voor militairen en veteranen daar even wat anders in de praktijk gebracht wordt.....

Lex

Militairen moeten kunnen vertrouwen op goede zorg, als zij die als gevolg van hun inzet nodig hebben. Ook moeten zij kunnen rekenen op de erkenning van en waardering voor hun verdiensten voor Nederland. Die verantwoordelijkheid blijft aan de orde op het moment dat zij Defensie verlaten en veteraan worden. Om die zekerheid te kunnen bieden, werkt Defensie momenteel aan een wetsvoorstel voor veteranen , zo schrijft staatssecretaris Jack de Vries vandaag aan de Tweede Kamer.

Volgens De Vries is deze wetgeving het sluitstuk van de verankering van het veteranenbeleid. Door de kaders van het veteranenbeleid wettelijk vast te leggen kan zowel invulling worden gegeven aan de erkenning van de verdiensten van veteranen en de waardering die hen op grond daarvan toekomt als aan de verantwoordelijkheid van de samenleving voor de zorg voor veteranen.

De Vries wil de zorgplicht en de erkenning en waardering voor veteranen nu tot uitdrukking brengen in een kaderwet voor veteranen. In deze kaderwet worden de fundamentele elementen van het veteranenbeleid verankerd. Van belang hierbij zijn de veteranenstatus, de zorgplicht van het ministerie van Defensie, erkenning en waardering, registratie van gegevens en klachtenregeling en toezicht.

MINDEF, 4 november 2009, 18.21 uur