Defensieforum.nl

Archief => Archief onrust in de wereld => Topic gestart door: dudge op 17/12/2010 | 11:56 uur

Titel: Spanningen Ivoorkust
Bericht door: dudge op 17/12/2010 | 11:56 uur
ICC dreigt met vervolging in Ivoorkust

16 december 2010 12:06
Laatst gewijzigd:   16 december 2010 12:15


PARIJS/DEN HAAG - De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, Luis Moreno Ocampo, heeft donderdag gewaarschuwd dat het hof de verantwoordelijken voor eventueel geweld in Ivoorkust zal vervolgen.
© AFP

''Als ze mensen dood gaan maken, is dat een misdaad en we zullen ze vervolgen'', zei Moreno Ocampo tegen de Franse nieuwszender France 24.

Woensdag kwam de aanklager met een lijst van zes prominente Kenianen, onder wie ministers, die verantwoordelijk zouden zijn geweest voor bloedig geweld na de omstreden verkiezingen van 2007. Hij wil dat de zes zich voor de rechters van het hof komen verantwoorden.


Geweld


''Geweld is een toegangsbewijs voor de gevangenis, niet voor regeringsposten'', waarschuwde Moreno Ocampo, wiens hof zich sinds juli 2002 richt op aangelegenheden in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, Kenia, Sudan en Uganda.

Volgens sommigen richt de hoofdaanklager zich te veel op Afrika en verwaarloost hij het geweld in andere delen van de wereld.© ANP

http://www.nu.nl/buitenland/2403461/icc-dreigt-met-vervolging-in-ivoorkust.html
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 17/12/2010 | 22:52 uur
Westen verhoogt druk op president Ivoorkust

BRUSSEL/ABIDJAN - De president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, raakt steeds verder geïsoleerd. De buitenwereld heeft de druk op hem vrijdag verder opgevoerd. President Nicolas Sarkozy van Frankrijk, voormalig kolonisator van Ivoorkust en de belangrijkste handelspartner, heeft Gbagbo opgeroepen nog deze week op te stappen. Anders dreigen er sancties.

Gbagbo claimt de overwinning bij de recente presidentsverkiezingen. Hij liet zich beëdigen en weigert plaats te maken voor tegenstander Alassane Ouattara. Die is in de ogen van de buitenwereld de rechtmatige president. Pogingen van Gbagbo om aan te blijven zijn ontoelaatbaar en ,,maken een schijnvertoning van democratie en wetten", aldus VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Ook de Verenigde Staten dreigen met sancties tegen Gbagbo en zijn bondgenoten. Die kunnen er komen ,,als Gbagbo illegaal de macht blijft claimen", verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

De Europese Unie keert zich eveneens tegen Gbagbo. Na overleg in Brussel riepen de lidstaten alle Ivoriaanse leiders op het gezag van Ouattara te erkennen. EU-buitenlandchef Catherine Ashton legde de verantwoordelijkheid voor de politieke crisis bij degenen ,,die een snelle en vreedzame overdracht van de macht aan de gekozen president Alassane Ouattara voorkomen".

Van de landen in Afrika ging Kenia het verst. Premier Raila Odinga riep op tot het afzetten van president Gbagbo, desnoods met militaire middelen. ,,De Afrikaanse Unie moet tanden krijgen", aldus Odinga.

Ondanks de toenemende druk wil Gbagbo van geen wijken weten. ,,Hij is voor vijf jaar verkozen en zal pas opstappen in 2015", zei zijn woordvoerder vrijdag.

De politieke onrust heeft de afgelopen dagen geleid tot geweld op de straten van Ivoorkust. Aanhangers van Ouattara raakten slaags met het regeringsleger, dat trouw is aan Gbagbo. Donderdag vielen daardoor zeker elf en mogelijk dertig doden. Getuigen maakten melding van artillerievuur en explosies.

De Verenigde Naties hebben achthonderd blauwhelmen gestuurd naar het hotel waar Ouattara verblijft. Ook werden extra voorraden water en brandstof gebracht. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr bereidt zich voor op een grote vluchtelingenstroom. Duizenden Ivorianen zijn de grens met buurland Liberia al overgestoken.

Aanhangers van Ouattara hadden aangekondigd vrijdag regeringsgebouwen te zullen bezetten, maar dat protest bleef uit. ,,Misschien is het beter om af te wachten dan op straat te worden vermoord. Er wordt te veel bloed vergoten", zei een woordvoerder van Ouattara. In Abidjan, de grootste stad van het land, lijkt een gespannen rust te heersen.

Ivoorkust is verscheurd tussen het christelijke zuiden en islamitische stammen in het noorden, die achter Ouattara staan. Waarnemers vrezen een nieuwe burgeroorlog in het West-Afrikaanse land. De Afrikaanse Unie probeert dat te voorkomen. De voorzitter van het dagelijks bestuur van het blok, de Gabonees Jean Ping, is vrijdag aangekomen in Ivoorkust. Hij hoopt te kunnen bemiddelen tussen de rivalen Gbagbo en Ouattara.

Telegraaf, vr 17 dec 2010, 22:17
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 17/12/2010 | 23:02 uur
Dus het geloof moet de toekomst/het landsbelang uitmaken? :sick:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 18/12/2010 | 01:25 uur
Citaat van: dudge op 17/12/2010 | 22:59 uur
Ook maar splitsen in een noord- en zuidgedeelte dan maar?
Inderdaad...de koloniale grenzen zijn vaak erg willekeurig getrokken of om juist via een verdeel-en-heers politiek met weinig middelen een kolonie te beheersen en besturen. Helaas zie ik bij dit soort conflicten vaak geen andere oplossing dan landen op te delen...zolang er natuurlijk wel meer is dan slechts de wens van een enkele strijdgroep...er moet wel brede steun zijn binnen de bevolking. Pijnlijke zaken...met de nodige gevaren...maar onder goede begeleiding realiseerbaar. Niet alle opdelingen hoeven immers met geweld gepaard te gaan. Zie Tsjecho-Slowakije.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 18/12/2010 | 14:21 uur
Valt er daar niets te wederopbouwen?  :P
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 18/12/2010 | 15:16 uur
Gbagbo eist vertrek VN-troepen uit Ivoorkust

ABIDJAN - De Ivoriaanse leider Laurent Gbagbo heeft de Franse militairen en de VN-vredesmacht in Ivoorkust opdracht gegeven het West-Afrikaanse land onmiddellijk te verlaten.

Dat maakte een zegsvrouw van de regering van Gbagbo zaterdag bekend op de televisie.
Gemaskerde mannen in legeruniformen hebben vrijdag een VN-basis in de Ivoriaanse stad Abidjan onder vuur genomen. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties zaterdag gezegd.

Zes mannen volgden bewakers die na een patrouille naar de basis terugkeerden. Toen de aanvallers het vuur openden, schoten de bewakers terug.

Chaos
Het land verkeert in chaos sinds de presidentsverkiezingen van 28 november. Zowel Gbagbo als oppositieleider Alassane Ouattara claimt de overwinning.
De internationale gemeenschap meent dat de stembusgang door Ouattara is gewonnen en roept Gbagbo op zijn verlies te erkennen en op te stappen.

VN-macht
De VN-macht (Unoci) telt ongeveer 10.000 militairen. Zij wordt gesteund door een Franse troepenmacht van 900 militairen.
De zegsvrouw van Gbagbo's regering zei zaterdag dat de VN en de Fransen niet zijn geslaagd in hun missie en dat ze het mandaat voor hun missie niet naleven.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een VN-basis bij Abidjan beschoten. Niemand raakte gewond.

Sarkozy
De Franse president Nicolas Sarkozy riep Gbagbo vrijdag op te vertrekken, anders dreigen er sancties. Frankrijk is de oud-kolonisator van Ivoorkust en belangrijkste handelspartner.
Ook de Verenigde Staten, Verenigde Naties en Europese Unie deden soortgelijke oproepen. Zaterdag voegde de Afrikaanse Unie zich in dit rijtje.
Ondanks de toenemende druk wil Gbagbo van geen wijken weten. ''Hij is voor vijf jaar verkozen en zal pas opstappen in 2015'', zei zijn woordvoerder vrijdag.

Escaleren
Door het besluit om de VN en de Franse troepenmacht uit te zetten, zal het conflict verder escaleren.
Bij botsingen tussen aanhangers van Ouattara en militairen die loyaal zijn aan Gbagbo, kwamen eerder deze week zeker twintig en mogelijk meer dan dertig mensen om het leven.

In 2002 barstte de bom in Ivoorkust. Toen sloegen militairen uit het noorden die klaagden over discriminatie, aan het muiten. Ze werden in het midden van het land tegengehouden door Franse militairen.
Sindsdien is het land in tweeën verdeeld. In 2007 bereikten de strijdende partijen een akkoord en kwam er een overgangsregering. Die zou binnen tien maanden de macht overdragen, maar Gbagbo wist nieuwe verkiezingen steeds te traineren, tot dit najaar.

© ANP
Uitgegeven: 18 december 2010 15:45
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 18/12/2010 | 16:08 uur
Afrikaanse Unie eist direct vertrek Gbagbo

ABIDJAN - Een gezant van de Afrikaanse Unie (AU) heeft de Ivoriaanse leider Laurent Gbagbo een brief overhandigd. In de brief wordt Gbagbo opgeroepen de macht in zijn land op te geven.

Dat hebben functionarissen van de AU zaterdag laten weten. De brief was getekend door de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. Hij is voorzitter van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas).

Gbagbo claimt de overwinning bij de recente presidentsverkiezingen in Ivoorkust. Hij liet zich beëdigen en weigert plaats te maken voor tegenstander Alassane Ouattara. Die is in de ogen van de buitenwereld de rechtmatige president.

Charles Ble Goude, een belangrijke medewerker van Gbagbo, riep de aanhang van de in het nauw gedreven leider zaterdag op zich gereed te maken voor de strijd tegen het kamp van Ouattara.

ANP,
Gepubliceerd op 18 december 10, 13:13
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 18/12/2010 | 18:03 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 18/12/2010 | 14:21 uur
Valt er daar niets te wederopbouwen?  :P
ruim 1500 asielzoekers uit Ivoorkust in Nederland. Die kunnen we vast helpen en stimuleren om een steentje bij te dragen aan de wederopbouw van hun land.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 18/12/2010 | 18:17 uur
Citaat van: Elzenga op 18/12/2010 | 18:03 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 18/12/2010 | 14:21 uur
Valt er daar niets te wederopbouwen?  :P
ruim 1500 asielzoekers uit Ivoorkust in Nederland. Die kunnen we vast helpen en stimuleren om een steentje bij te dragen aan de wederopbouw van hun land.

Net zoals al die Afghaanse asielzoekers die nu bij bosjes terug gaan naar Afghanistan om hun (voormalige) landgenoten bij te staan......  :P
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 18/12/2010 | 18:57 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 18/12/2010 | 18:17 uur
Net zoals al die Afghaanse asielzoekers die nu bij bosjes terug gaan naar Afghanistan om hun (voormalige) landgenoten bij te staan......  :P
desnoods met een stukje druk dan...ik vind het te gek voor woorden dat Nederlandse militairen hun leven moeten riskeren (en geven) voor de toekomst van de Afghanen...of in dit geval de Ivorianen...of de Somaliërs...Dat gaan ze toch echt mooi zelf doen. En daar kan Nederland dan bij helpen door opleiding, training, stukje financiering en mogelijke militaire ondersteuning (indirect).
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 19/12/2010 | 10:17 uur
VN vertrekt niet uit Ivoorkust

NEW YORK - De VN-vredesmacht zal in Ivoorkust blijven, ondanks de oproep van president Laurent Gbagbo om te vertrekken. Dat zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zaterdag in New York (lokale tijd).

De VN is vastbesloten de missie in het Afrikaanse land ''het mandaat te laten vervullen en te laten doorgaan met het monitoren en documenteren van schendingen van de mensenrechten, aansporing tot haat en geweld, of aanvallen op blauwhelmen'', aldus een woordvoerder van Ban.

Gbagbo wil dat de militairen onmiddellijk vertrekken uit Ivoorkust. Dat komt omdat de VN Gbagbo niet erkent als winnaar van de presidentsverkiezingen van 28 november. De internationale gemeenschap stelt dat opponent Alassane Ouattara als winnaar uit de bus is gekomen.

© ANP
Uitgegeven: 19 december 2010 07:10
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 19/12/2010 | 14:52 uur
Citaat van: Elzenga op 18/12/2010 | 18:03 uur
ruim 1500 asielzoekers uit Ivoorkust in Nederland. Die kunnen we vast helpen en stimuleren om een steentje bij te dragen aan de wederopbouw van hun land.

Citaat van: Kapitein Rob op 18/12/2010 | 18:17 uur
Net zoals al die Afghaanse asielzoekers die nu bij bosjes terug gaan naar Afghanistan om hun (voormalige) landgenoten bij te staan......  :P

Waarom terug gaan naar een land waar je niets hebt en niets KRIJGT
Over een paar jaar gezinshereniging incl. opa en oma en wat wazige familieleden en natuurlijk een vrouw cq man voor de zoon cq dochter

Daarnaast zal Ivoorkust net als Afghanistan wel "onveilig" zijn.

Trouwens er zijn nog zat asielzoekers hier, die niet meer naar het land van herkomst terug gaan terwijl het daar veilig is om op vakantie te gaan maar niet om te gaan wonen................ :sick:  :sick:   :dead:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 19/12/2010 | 16:35 uur
Citaat van: onderofficier op 19/12/2010 | 14:52 uur
Waarom terug gaan naar een land waar je niets hebt en niets KRIJGT
Over een paar jaar gezinshereniging incl. opa en oma en wat wazige familieleden en natuurlijk een vrouw cq man voor de zoon cq dochter

Daarnaast zal Ivoorkust net als Afghanistan wel "onveilig" zijn.

Trouwens er zijn nog zat asielzoekers hier, die niet meer naar het land van herkomst terug gaan terwijl het daar veilig is om op vakantie te gaan maar niet om te gaan wonen................ :sick:  :sick:   :dead:
Dat je als mens streeft naar een beter bestaan voor jezelf en je kinderen vind ik niet iets om te bekritiseren. En dat je daarvoor ook naar elders trekt dus ook niet. Dat hebben honderdduizenden Nederlanders de afgelopen eeuwen ook gedaan.

Het is alleen de vraag of je als "ontvangend" land daar open voor moet staan (zelfs bij een demografische behoefte). Zeker als je wereldwijd al snel "erg in trek bent". En welk beleid je daarvoor dus voert. Ik vind al vele jaren dat vluchtelingen zoveel mogelijk in de eigen regio moeten worden opgevangen. Omdat opvang in Nederland vrijwel altijd te lang duurt...en terug sturen welhaast onmogelijk wordt. En dat deze vluchtelingen en asielzoekers actief moeten worden ingezet om mee te helpen de omstandigheden in hun moederland zelf te veranderen en verbeteren.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 19/12/2010 | 17:06 uur
Citaat van: Elzenga op 19/12/2010 | 16:35 uur
En dat je daarvoor ook naar elders trekt dus ook niet. Dat hebben honderdduizenden Nederlanders de afgelopen eeuwen ook gedaan.
Maar die hebben de handen wél uit de mouwen gestoken, want daar was geen vangnet..................



Citaat van: Elzenga op 19/12/2010 | 16:35 uur
Ik vind al vele jaren dat vluchtelingen zoveel mogelijk in de eigen regio moeten worden opgevangen. .

De echte vluchteling wordt al in de eigen regio opgevangen want die heeft namelijk geen geld om naar Europa te komen..........
Wat in Europa aankomt heeft een behoorlijk bedrag betaald om hier te komen.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 19/12/2010 | 17:10 uur
Hier wat meer info over het BNP in Ivoorkust

http://www.mfw4a.org/cote-d-ivoire/cote-d-ivoire-financial-sector-profile.html
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 19/12/2010 | 17:51 uur
Citaat van: onderofficier op 19/12/2010 | 17:06 uur
Maar die hebben de handen wél uit de mouwen gestoken, want daar was geen vangnet..................
dat hebben het gros van de immigranten hier ook gedaan....hard, vuil en smerig werk. Tot ze niet meer nodig waren (omdat veel van hun werk elders in de wereld nog goedkoper kon worden gedaan en uit Nederland verdween) en vervolgens door de werkgevers in het sociale vangnet werden gedumpt. Een Nederlands-Turkse immigrantendochter verwoordde dat laatst op tv ook nog eens mooi toen zij de hypocrisie in het huidige debat op dit vlak mijns inziens raak typeerde. Veel immigranten kwamen indertijd niet zelf naar Nederland, ze werden hierheen gehaald!!. En ook zij vroeg zich af hoe zij zich hier schuldig over moet voelen. Ook zij kwam als kind naar Nederland en was hier inmiddels geworteld..als ook haar kinderen. Het hele verhaal is dus wat complexer dan een "misbruik maken van" variant. Al zullen die er natuurlijk ook zijn. 
Citaat van: onderofficier op 19/12/2010 | 17:06 uur
De echte vluchteling wordt al in de eigen regio opgevangen want die heeft namelijk geen geld om naar Europa te komen..........
Wat in Europa aankomt heeft een behoorlijk bedrag betaald om hier te komen.
Dat is deels waar...als je het over asielzoekers hebt. Ook Hirsi Ali kwam uit een gegoede familie en kon zo haar vlucht naar Europa bekostigen..als ook door te liegen. Maar veel vluchtelingen worden echter op kosten van vluchtelingenorganisaties of het gastland zelf van elders naar hier gehaald. Geregeld worden donorlanden gevraagd vluchtelingen (tijdelijk) op te nemen. Vanuit bijvoorbeeld vluchtelingenkampen in de regio van het conflict. Waar de situatie onhoudbaar is. 
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 19/12/2010 | 18:35 uur
Je haalt de gastarbeiders en asielzoekers een beetje door elkaar.....................

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 19/12/2010 | 19:19 uur
Citaat van: onderofficier op 19/12/2010 | 18:35 uur
Je haalt de gastarbeiders en asielzoekers een beetje door elkaar.....................
waar dan?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 19/12/2010 | 20:09 uur
Citaat van: Elzenga op 19/12/2010 | 19:19 uur
Citaat van: onderofficier op 19/12/2010 | 18:35 uur
Je haalt de gastarbeiders en asielzoekers een beetje door elkaar.....................
waar dan?
het begon al in je antwoord van Vandaag om 16:35:43
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 19/12/2010 | 20:22 uur
'Ruim 50 doden door geweld Ivoorkust'
Uitgegeven:    19 december 2010 18:21
Laatst gewijzigd:    19 december 2010 20:10
GENEVE - Door de ongeregeldheden na de verkiezingen zijn in Ivoorkust meer dan vijftig mensen om het leven gekomen. Dat zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten zondag.
© AFP

Er vielen meer dan tweehonderd gewonden.

Hoge commissaris Navanethem Pillay sprak van een ''massale schending van de mensenrechten''.

Het land in West-Afrika verkeert in chaos sinds de presidentsverkiezingen van 28 november. Zowel zittend president Laurent Gbagbo als oppositieleider Alassane Ouattara claimt de overwinning.

Vorige week kwam het tot botsingen tussen aanhangers van Ouattara en militairen die loyaal zijn aan Gbagbo.

Vredesmacht

De internationale gemeenschap meent dat de stembusgang door Ouattara is gewonnen en roept Gbagbo op zijn verlies te erkennen en op te stappen. Gbagbo gaf de VN-vredesmacht zaterdag opdracht het land te verlaten.

De VN lieten weten hier niet aan te zullen voldoen.

Mandaat

De VN-macht (Unoci) telt ongeveer 10.000 militairen. Zij wordt gesteund door een Franse troepenmacht van 900 militairen.

Volgens Gbagbo voldoet de missie niet aan haar mandaat en steunt ze de oppositie. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd al een VN-basis bij Abidjan door onbekenden beschoten. Niemand raakte daarbij gewond.

Sancties

De Franse president Nicolas Sarkozy riep Gbagbo vrijdag op te vertrekken, anders dreigen er sancties. Frankrijk is de oud-kolonisator van Ivoorkust en belangrijkste handelspartner. De Verenigde Staten, Verenigde Naties, Afrikaanse Unie en Europese Unie deden soortgelijke oproepen.

In 2002 barstte de bom in Ivoorkust. Toen sloegen militairen uit het noorden die klaagden over discriminatie, aan het muiten. Ze werden in het midden van het land tegengehouden door Franse militairen. Sindsdien is het land in tweeën verdeeld.

In 2007 bereikten de strijdende partijen een akkoord en kwam er een overgangsregering. Die zou binnen tien maanden de macht overdragen, maar Gbagbo wist nieuwe verkiezingen steeds te traineren, tot dit najaar.
© ANP
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 19/12/2010 | 20:25 uur
Citaat van: onderofficier op 19/12/2010 | 20:09 uur
Citaat van: Elzenga op 19/12/2010 | 19:19 uur
Citaat van: onderofficier op 19/12/2010 | 18:35 uur
Je haalt de gastarbeiders en asielzoekers een beetje door elkaar.....................
waar dan?
het begon al in je antwoord van Vandaag om 16:35:43
Ik zie het niet...ik maak volgens mij een duidelijk onderscheid tussen beiden...de wens elders een beter bestaan op te bouwen geldt voor allebei..want menselijk.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 19/12/2010 | 22:56 uur
Citaat van: ANP op 19/12/2010 | 20:22 uur
De Franse president Nicolas Sarkozy riep Gbagbo vrijdag op te vertrekken, anders dreigen er sancties. Frankrijk is de oud-kolonisator van Ivoorkust en belangrijkste handelspartner. De Verenigde Staten, Verenigde Naties, Afrikaanse Unie en Europese Unie deden soortgelijke oproepen.

Frankrijk en de EU deden oproepen.......  :silent:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 19/12/2010 | 23:17 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 19/12/2010 | 22:56 uur
Frankrijk en de EU deden oproepen....... 
Ja dat komt vreemd over. Ik zag vandaag op TV5 een interview met de Franse MINBUZA, Michèle Alliot-Marie.
De Franse troepen (+/- 950) zijn daar onder nationaal gezag en hebben geen relatie met de VN vredesmacht. Zij gaf aan dat het aan de VN is om zich in te zetten voor naleving van het mandaat dat de VN ze heeft gegeven.
Maat wat het mandaat van de Fr eenheden is, is niet duidelijk geworden.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 19/12/2010 | 23:38 uur
Citaat van: dudge op 19/12/2010 | 23:30 uur
Gaan we er ook heen? kunnen we misschien eindelijk de LPD's eens gebruiken waar ze voor gebouwd zijn 
Geef maar een opzetje.  ;D
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 19/12/2010 | 23:50 uur
Citaat van: dudge op 19/12/2010 | 23:30 uur
Gaan we er ook heen? kunnen we misschien eindelijk de LPD's eens gebruiken waar ze voor gebouwd zijn  :big-smile:

Laat LMB zich maar eens zelfstandig als AMB gaan ontplooien. Kunnen we eens zien of en hoe goed dat (niet....?) gaat!  :devil:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 20/12/2010 | 12:16 uur
EU 'to ban Ivory Coast's Laurent Gbagbo'

The European Union has agreed to ban Ivory Coast's Laurent Gbagbo over disputed elections, a diplomat has told the BBC.

French President Nicholas Sarkozy had given Mr Gbagbo a deadline of Sunday to step down or face EU sanctions.

Mr Gbagbo and Alassane Ouattara both say they won last month's election and have each named cabinet ministers amid a stand-off in the main city Abidjan.

The UN, the West and African leaders all say Mr Ouattara was the victor.

BBC News,
20 December 2010 Last updated at 11:10 GMT
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 20/12/2010 | 12:33 uur
Citaat van: dudge op 19/12/2010 | 23:30 uur
Gaan we er ook heen? kunnen we misschien eindelijk de LPD's eens gebruiken waar ze voor gebouwd zijn  :big-smile:

Dudge, wat hebben Nederlandse Troepen daar te zoeken, van Frankrijk kan ik dat nog wel begrijpen, omdat Ivoorkust een kolonie is geweest en er zullen wel Fransen in Ivoorkust werken, dan lijkt het mij heel logisch dat je dan troepen stuurt om je burgers te beschermen.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 20/12/2010 | 18:59 uur
VN verlengen mandaat missie Ivoorkust

NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag het mandaat van de zogeheten Unoci-missie in Ivoorkust met een half jaar verlengd. Dat gebeurde tijdens een vergadering in het hoofdkwartier van de VN in New York.

Het huidige mandaat van Unoci loopt tot en met 31 december.

Laurent Gbagbo, de president van Ivoorkust die ondanks zijn nederlaag tijdens verkiezingen eind vorige maand van geen wijken wil weten, eiste vorige week het vertrek van alle tienduizend VN-troepen uit Ivoorkust.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, bezwoer dat de blauwhelmen in Ivoorkust zouden blijven.

© ANP
Uitgegeven: 20 december 2010 18:49
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 20/12/2010 | 22:41 uur
Citaat van: dudge op 20/12/2010 | 15:03 uur
Hierin staat Ivoorkust letterlijk genoemd als locatie waar Nederland Nederlandse 'senior military officials' mensen op de grond willen hebben. 

Nederlandse 'senior military officials' kunnen in deze zoveel willen; ze hebben alleen niets te bepalen.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 21/12/2010 | 16:04 uur
Ivory Coast crisis: Gbagbo ally warns of UN rebellion

An ally of Ivory Coast's incumbent President Laurent Gbagbo has warned UN peacekeepers they could be treated as rebels if they remain in the country after being told to leave.

Mr Gbagbo accuses the UN of siding with his rival Alassane Ouattara and ordered them out of the country.

The UN says Mr Ouattara won last month's poll and has urged all parties to recognise him as president.

It has extended the mandate of its 10,000-strong force by six months.

Mr Gbagbo says the polls were rigged in rebel-held areas of the north and was declared the winner by the Constitutional Council. But the UN mission in Ivory Coast, which was involved in organising the election, backed the electoral commission in saying Mr Ouattara had won.

At least 50 people have been killed in violence linked to the dispute, the UN says, amid fears of a return to civil war.
Mr Gbagbo's Interior Minister, Emile Guirieoulou, said of the UN mission:
"If, against our will, they want to keep this force in our country, we won't co-operate with them.
"And if they choose to have authorities other than the legal authorities of the country, they become part of the rebellion."

He also dismissed reports of a mass grave in the main city Abidjan.

"It's lies. All that to get some sympathy."

On Monday, UN special envoy to Ivory Coast Choi Young-jin said the UN had been prevented from investigating the reports.

The UN also says it has received hundreds of reports of people being abducted by armed men at night. Some have later been found dead.

Gbagbo exile offer
UN peacekeeping chief Alain Le Roy told the AFP news agency that UN troops were being harassed by pro-Gbagbo groups.

"They want to cut all of our fuel. They are forcing us to leave the apartments we use," Mr Le Roy said.

UN troops are guarding the luxury Hotel Golf where Mr Ouattara has been based since the election and he meets members of the cabinet he has named.

Western - as well as African countries - have backed Mr Ouattara.

Nigeria's Minister of State for Foreign Affairs Aliyu Idi Hong told the BBC that it would be willing to let Mr Gbagbo go into exile in Nigeria.

The European Union says it will this week issue a travel ban on Mr Gbagbo and 18 of his closest allies, including his wife. It is also working on freezing any assets he may have in the EU.

The election, delayed for five years, was supposed to reunify the world's largest cocoa producer, which has been divided since 2002.

BBC News,
21 December 2010 Last updated at 12:00 GMT
Titel: Marineschip Amsterdam naar onrustig Ivoorkust
Bericht door: Lex op 21/12/2010 | 17:11 uur
Marineschip Amsterdam naar onrustig Ivoorkust

DEN HAAG - Nederland stuurt het marineschip Hr. Ms. Amsterdam naar Ivoorkust. Dat gebeurt op verzoek van de Franse regering in verband met de verslechterende veiligheidssituatie in het West-Afrikaanse land. Het bevoorradingsschip wordt ingezet als bevoorrader en kan zo nodig ook helpen bij de evacuatie van burgers.

De ministers Hans Hillen (Defensie) en Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) hebben dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. De Amsterdam was eigenlijk op weg terug van de kust van Somalië naar Nederland, na een missie om piraterij te bestrijden. De bemanning zou eigenlijk vlak voor kerst terugkeren in de thuishaven van Den Helder, maar dat wordt nu pas in de tweede helft van januari, aldus de ministers.

De situatie in Ivoorkust is explosief omdat president Laurent Gbagbo weigert af te treden na zijn verkiezingsnederlaag.

Telegraaf, di 21 dec 2010, 16:58
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: HermanB op 21/12/2010 | 17:12 uur
Citaat van: dudge op 19/12/2010 | 23:30 uur
Gaan we er ook heen? kunnen we misschien eindelijk de LPD's eens gebruiken waar ze voor gebouwd zijn  :big-smile:
Hr. Ms. Amsterdam is al onderweg, bemanning zal de kerst op het schip moeten doorbrengen.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 21/12/2010 | 17:13 uur
Hr. Ms. Amsterdam naar Ivoorkust

Op verzoek van de Franse regering wordt het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam bij Ivoorkust ingezet. Frankrijk heeft Nederland om maritieme steun gevraagd vanuit Frankrijks coördinerende rol voor de veiligheid van burgers van EU-lidstaten in het onrustige Ivoorkust. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben hiermee ingestemd.

De Amsterdam wordt gedurende een korte overbruggingsperiode ingezet voor het bevoorraden van Franse marineschepen. Indien nodig kan het schip ook veiligheidsoperaties ondersteunen. Vanwege de gespannen situatie in Ivoorkust, ontstaan door een betwiste verkiezingsuitslag, wordt voor de veiligheid van Europese burgers ter plaatse een aantal voorbereidingen getroffen.

Oproep tot vertrek
In Ivoorkust verblijven nu nog 32 Nederlanders. Sinds Buitenlandse Zaken adviseerde te vertrekken, hebben 18 Nederlanders het land verlaten. Vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade in Ghana zijn in de Ivoriaanse havenstad Abidjan om Nederlanders consulaire bijstand te bieden. Nederland heeft geen ambassade in Ivoorkust.

Hr. Ms. Amsterdam was onderweg naar Nederland na haar deelname aan de antipiraterij-missie Atalanta en Ocean Shield en zou op 23 december de haven van Den Helder binnenlopen. De terugkeer wordt nu in de tweede helft van januari verwacht.

MINDEF,
21 december 2010, 16.43 uur
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: VandeWiel op 21/12/2010 | 17:22 uur
Citaat van: HermanB op 21/12/2010 | 17:12 uur
Citaat van: dudge op 19/12/2010 | 23:30 uur
Gaan we er ook heen? kunnen we misschien eindelijk de LPD's eens gebruiken waar ze voor gebouwd zijn  :big-smile:
Hr. Ms. Amsterdam is al onderweg, bemanning zal de kerst op het schip moeten doorbrengen.

Balen voor de bemanning en thuisfront.

Wel goed om te zien hoe Frans, Nederlandse, Britse samenwerking weer een stapje verder komt. Een Frans verzoek en er wordt geleverd.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 21/12/2010 | 17:28 uur
Citaat van: VandeWiel op 21/12/2010 | 17:22 uur
Balen voor de bemanning en thuisfront.
Het zal voor het thuisfront erger zijn dan voor de bemanning, die deze taak gemotiveerd zullen oppakken.
Maar aan de andere kant, was dit verwachtbaar en is het een goede zaak dat NL tegemoetkomt aan het Franse verzoek.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 21/12/2010 | 17:39 uur
Ik had eerder de Zuiderkruis verwacht die hoeft alleen maar de Oceaan over te steken.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 21/12/2010 | 17:40 uur
Bij het artikel hoort ook een foto. Let vooral op het onderschrift, wat helemaal waar is. Maar wel enigzins lachwekkend op mij overkwam......

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi161.photobucket.com%2Falbums%2Ft209%2Fkapiteinrob%2Fhr_ms_amsterdam.jpg&hash=28d5e376da54b5c78efdd9559ad9edaa43c25795)
Hr. Ms. Amsterdam is het modernste van de 2 bevoorradingschepen van de Koninklijke Marine.

Aangezien de ZKRS ongeveer hoogbejaard is, is de andere bevoorrader met zijn middelbare leeftijd inderdaad de modernste van de twee. Over het modern noemen van de ADAM en zeker de ZKRS kun je overigens van mening verschillen.  :P
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 21/12/2010 | 17:45 uur
Citaat van: Ace1 op 21/12/2010 | 17:39 uur
Ik had eerder de Zuiderkruis verwacht die hoeft alleen maar de Oceaan over te steken.
Die is reeds afgemeerd in Den Helder en met Kerstverlof.  8)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 21/12/2010 | 17:58 uur
Citaat van: Lex op 21/12/2010 | 17:45 uur
Die is reeds afgemeerd in Den Helder en met Kerstverlof.  8)

Dat kun je nu wel zeggen, maar volgens de MINDEF-site zie jij uit je raampje een luchtspiegeling o.i.d.......

Ik citeer van de ZKRS-pagina (http://www.defensie.nl/marine/operationeel/schepen/hr_ms_zuiderkruis):

Nieuws

Hr. Ms. Zuiderkruis is het stationsschip van de marine in het Caraïbisch Gebied.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 21/12/2010 | 18:12 uur
Citaat van: MINDEF op 21/12/2010 | 17:13 uur
De Amsterdam wordt gedurende een korte overbruggingsperiode ingezet voor het bevoorraden van Franse marineschepen.

Volgens de Telegraafsite kost deze grap 1 miljoen euro en wordt e.e.a. opgehoest uit de HGIS-pot. Ik zou een rekening naar de Fransen sturen.....  :P
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: DvdW op 21/12/2010 | 18:38 uur
Citaat van: Lex op 21/12/2010 | 17:28 uur
Citaat van: VandeWiel op 21/12/2010 | 17:22 uur
Balen voor de bemanning en thuisfront.
dan voor de bemanning, die deze taak gemotiveerd zullen oppakken.
Dat valt nog te bezien. Ze zouden donderdag as. in Den Helder aankomen....
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 21/12/2010 | 18:47 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 18:12 uur
Volgens de Telegraafsite kost deze grap 1 miljoen euro en wordt e.e.a. opgehoest uit de HGIS-pot. Ik zou een rekening naar de Fransen sturen.....  :P
Je bedoelt vast de EU...want dit gaat om een missie in het belang van de veiligheid van EU burgers daar. Dus lijkt het mij logischer als hier een EU pot voor wordt aangesproken...waar Nederland dan een bijdrage aan heeft geleverd. Maar misschien is dit operationeel anders geregeld en betalen deelnemende landen hun eigen inzet.

Ik vind het in ieder geval een goede actie...en behoren tot de kerntaken van de krijgsmacht. Als ook goede vorm van samenwerking tussen EU lidstaten. Was trouwens ook mooie taak geweest voor de JLOS  :devil:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 21/12/2010 | 18:48 uur
Ik ben het met Dennis eens dat die motivatie niet automatisch aanwezig behoeft te zijn. Ongetwijfeld zal CADAM hebben staan juichen, maar of de bemanning het leuk vindt de feestdagen thuis te moeten missen omdat de Fransen geen bevoorrader beschikbaar (zouden) hebben....?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 21/12/2010 | 18:52 uur
Citaat van: Elzenga op 21/12/2010 | 18:47 uur
Je bedoelt vast de EU...want dit gaat om een missie in het belang van de veiligheid van EU burgers daar. Dus lijkt het mij logischer als hier een EU pot voor wordt aangesproken...waar Nederland dan een bijdrage aan heeft geleverd. Maar misschien is dit operationeel anders geregeld en betalen deelnemende landen hun eigen inzet.

Ik vind het in ieder geval een goede actie...en behoren tot de kerntaken van de krijgsmacht. Als ook goede vorm van samenwerking tussen EU lidstaten. Was trouwens ook mooie taak geweest voor de JLOS  :devil:

Er staat wat er staat op de MINDEF-site. En dat is dat de ADAM Franse marineschepen moet bevoorraden.

En als je als EU-burger ondanks diverse waarschuwingen er nog meent te moeten blijven zitten, zorg je maar lekker voor jezelf.

Daarbij moet ik eens even gaan googlen, want ik betwijfel of het niet sowieso een "spontaan Frans feestje is" dat nu "verkocht wordt" als een EU-actie. Leer me die Fransen kennen......  :P
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 21/12/2010 | 18:55 uur
Daarnaast blijft de eenheid onder nationaal bevel.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 21/12/2010 | 18:58 uur
Citaat van: Lex op 21/12/2010 | 18:55 uur
Daarnaast blijft de eenheid onder nationaal bevel.

Dus is mijn vraag gerechtvaardigd of het uberhaupt wel een EU-missie is?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 21/12/2010 | 19:05 uur
De inzet van ADAM geschiedt onder nationaal bevel, op verzoek van Frankrijk. Frankrijk heeft voor de EU een coordinerende functie mbt de daar aanwezige Europeanen en daarnaast ook een eigen hoeveelheid militairen.
Er is dus [nog] geen EU missie, echter wel van de VN, maar dat is een andere zaak.
Het is echter wel mogelijk dat de EU zich actiever gaat bezighouden met het gebied zodat het alsnog kan leiden tot een EU missie.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 21/12/2010 | 19:12 uur
Ik vraag me echt af wat nu de bedoeling is van al die marineschepen op zee. Als we EU-staatsburgers (kan de rest verrekken?) die zo nodig wilden blijven daar alsnog weg willen hebben, is het gewoon een kwestie van rap wat vliegtuigen sturen, inladen en wegwezen. Wat gaan de Fransen (en dus nu ook wij) nu stoer op zee liggen drijven?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: IPA NG op 21/12/2010 | 19:14 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 17:58 uur
Hr. Ms. Zuiderkruis is het stationsschip van de marine in het Caraïbisch Gebied.[/i]

Dan is dat wel een erg snel schip. Rond een uur of 10 lag het nog in de nieuwe haven als ik het goed gezien heb.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 21/12/2010 | 19:38 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 19:12 uur
Ik vraag me echt af wat nu de bedoeling is van al die marineschepen op zee. Als we EU-staatsburgers (kan de rest verrekken?) die zo nodig wilden blijven daar alsnog weg willen hebben, is het gewoon een kwestie van rap wat vliegtuigen sturen, inladen en wegwezen. Wat gaan de Fransen (en dus nu ook wij) nu stoer op zee liggen drijven?
Is de luchthaven van Yamoussoukro dan nog open? lijkt me niet erg verstandig met al die opgelaten en gewapende milities en Ivoriaanse militairen nu...dus dat men burgers eerst overbrengt naar de kust en daar inscheept lijkt me niet onverstandig. Ook zal men denk ik de invoer van wapens en munitie over zee willen stoppen. Beide conflictpartijen zullen daar naar op zoek zijn neem ik aan.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 21/12/2010 | 20:29 uur
Citaat van: Elzenga op 21/12/2010 | 19:38 uur
Is de luchthaven van Yamoussoukro dan nog open?

Maakt dat uit dan? Lijkt me sterk dat je op de luchthaven of een stuk weg (voor mij part strand) niet wat Herculessen kan laten landen.

Citaat van: Elzenga op 21/12/2010 | 19:38 uur
lijkt me niet erg verstandig met al die opgelaten en gewapende milities en Ivoriaanse militairen nu...

Dat opgelaten en gewapende tuig "neutraliseer" je eerst....  ;)

Citaat van: Elzenga op 21/12/2010 | 19:38 uur
dus dat men burgers eerst overbrengt naar de kust en daar inscheept lijkt me niet onverstandig.

Los van het feit dat ik het "eigen schuld dikke bult" vind als er na eerdere waarschuwingen eigenwijze (EU-)burgers rondlopen die je zo nodig "moet" evacueren, lijkt me "burgers inschepen" wat lastig worden als je alleen wat Rhibs en een boordhelikopter hebt.

Citaat van: Elzenga op 21/12/2010 | 19:38 uur
Ook zal men denk ik de invoer van wapens en munitie over zee willen stoppen. 

Ik neem aan dat er al genoeg wapens en munitie rondzwerven en dat het ook over land vrij makkelijk aan te voeren is.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Cigarz op 21/12/2010 | 20:40 uur
Citaat van: dudge op 21/12/2010 | 20:13 uur
filmpje

Naar verluid het FFL in actie in Ivoorkust, datum onbekend, 2007 of eerder.
Het intro van het filmpje vermeld 2003 ;)

http://www.korpscommandotroepen.nl/index.php?l=nl&p=253&year=2007&id=59&a=3
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 21/12/2010 | 20:56 uur
Citaat van: Cigarz op 21/12/2010 | 20:40 uur
http://www.korpscommandotroepen.nl/index.php?l=nl&p=253&year=2007&id=59&a=3
Operatie "Gouden Adelaar"?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 21/12/2010 | 21:50 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 20:29 uur
Maakt dat uit dan? Lijkt me sterk dat je op de luchthaven of een stuk weg (voor mij part strand) niet wat Herculessen kan laten landen.
De meeste ambassades en consulaten zitten blijkbaar in Abidjan (was tot 1983 hoofdstad)...daar verblijven ook de meeste "buitenlanders". Dus dat is al aan zee. Maar je ziet liever niet dat een opstijgend toestel met evacuees door vanaf een technical wordt beschoten en geraakt...
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 20:29 uur
Dat opgelaten en gewapende tuig "neutraliseer" je eerst....  ;)
Er schijnen niet genoeg militairen aanwezig te zijn om daar voor te zorgen.
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 20:29 uur
Los van het feit dat ik het "eigen schuld dikke bult" vind als er na eerdere waarschuwingen eigenwijze (EU-)burgers rondlopen die je zo nodig "moet" evacueren, lijkt me "burgers inschepen" wat lastig worden als je alleen wat Rhibs en een boordhelikopter hebt.
Het zal met name om ambassadepersoneel en gezinnen e.d. gaan. En als je met die Rhibs en boordhelikopter op de Hr.Ms. Amsterdam doelt....ik zei al..mooie opdracht geweest voor de JLOS :devil:...maar ik sluit niet uit dat men ook nog wel onder beveiliging ergens aan kan meren om mensen aan boord te nemen.
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 20:29 uur
Ik neem aan dat er al genoeg wapens en munitie rondzwerven en dat het ook over land vrij makkelijk aan te voeren is.
Dan sluit niet uit dat je de zeezijde ook niet wilt afdekken...in een schip kun je vaker grotere hoeveelheden vervoeren dan een vrachtwagen..en die ergens een havenloods insluizen.

Interessant verhaal trouwens in de link van het KCT.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 21/12/2010 | 21:56 uur
De VN-troepenmacht telt 10000 man en er zijn ook nog 900 Franse militairen. Me dunkt dat alleen de Fransen al kunnen zorgen voor een veilige plek om wat vliegtuigen te kunnen laten landen en opstijgen. Als er maar Fransen onder de te evacueren burgers zitten.....  :devil:

Jaja, ik zie het JSS al drijven met z'n onbruikbare Chinooks......  :P
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: andré herc op 21/12/2010 | 22:15 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 21:56 uur
De VN-troepenmacht telt 10000 man en er zijn ook nog 900 Franse militairen. Me dunkt dat alleen de Fransen al kunnen zorgen voor een veilige plek om wat vliegtuigen te kunnen laten landen en opstijgen. Als er maar Fransen onder de te evacueren burgers zitten.....  :devil:

Jaja, ik zie het JSS al drijven met z'n onbruikbare Chinooks......  :P




Zullen ze nu nog eens wakker worden in Den Haag, of gaan ze gewoon door met hetzelfde ontwerp van de JSS ,als die er ooit nog gebouwd gaat worden tenminste. :sleep:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 21/12/2010 | 23:48 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 21:56 uur
De VN-troepenmacht telt 10000 man en er zijn ook nog 900 Franse militairen. Me dunkt dat alleen de Fransen al kunnen zorgen voor een veilige plek om wat vliegtuigen te kunnen laten landen en opstijgen. Als er maar Fransen onder de te evacueren burgers zitten.....  :devil:
ik weet niet hoeveel Hollywoodfilms jij hebt bekeken :devil:...maar we praten hier over een stad met 3,8 miljoen inwoners en in de directe buitenwijken nog eens 5 miljoen...het enige voordeel is dat men na het opstijgen direct boven zee zit...als je al die kant op kan opstijgen..Het gros van die VN en Franse troepen zit daarbij noordelijker in de "Zone of Confidence" tussen de strijdende partijen in noordelijk en zuidelijk Ivoorkust. Dus nee, ik geloof niet dat je genoeg troepen zult hebben om de gehele omgeving van de luchthaven volledig te beheersen. En dan kan evacuatie via het water wel eens verstandiger zijn.
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fnewsimg.bbc.co.uk%2Fmedia%2Fimages%2F41291000%2Fgif%2F_41291053_ivory_coast_rebel_map203.gif&hash=5cd3f941e5bbad8a9d246dba96ad55b2d00de5cb)bron:BBC
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 21:56 uur
Jaja, ik zie het JSS al drijven met z'n onbruikbare Chinooks......  :P
Ach...je kunt tenminste wel honderden mensen aan boord nemen met kleinere helikopters en LCVPs....Je hebt tenminste de nodige ruimte....ziekenhuis aan boord....en dan kun je ook nog de schepen daar bevoorraden...
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 21/12/2010 | 23:57 uur
Ik probeer me te bedenken waarom men een vertrekkend vliegtuig vol westerse vluchtelingen zou willen neerhalen en waarom, als dit allemaal zo makkelijk is, dit (bij mijn weten) nog nooit in Afghanistan is gebeurd.......

Jaja, honderden mensen kun je makkelijk aan boord van het JSS nemen, en tegelijk vrolijk doorgaan met bevoorraden en "seabased hoofdkwartier" spelen. Over Hollywoodfilms kijken gesproken....  :devil: :devil:

Daarbij, wie willen er dan geevacueerd worden? Al die lieden die eerdere waarschuwingen/adviezen in de wind hebben geslagen? En als dat opstandige tuig iets tegen vliegtuigen zou willen ondernemen, waarom dan niet tegen een (afgemeerd, varend of verankerd) schip? En zijn afvliegende helikopters dan wel veilig voor boze Ivorianen of hoe ze ook genoemd moeten worden?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Laurens op 22/12/2010 | 00:09 uur
Ik probeer me te bedenken waarom we weer(Haïti) een bevoorrader sturen i.p.v de LPD's die we hebben. Hiervoor zijn die dingen toch onder andere te water gelaten?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 22/12/2010 | 00:19 uur
Citaat van: Laurens op 22/12/2010 | 00:09 uur
Ik probeer me te bedenken waarom we weer(Haïti) een bevoorrader sturen i.p.v de LPD's die we hebben. Hiervoor zijn die dingen toch onder andere te water gelaten?
V.w.b. Haïti is de Pelikaan gestuurd vanuit Willemstad. Dat is een ondersteuningsvaartuig en geen bevoorrader. Op dat moment was dat de meest dichtbijzijnde eenheid in het gebied, bij gebrek aan het "Antillenschip".
In dit geval is ADAM in de buurt en beschikbaar.
Het uitsturen van een van de LPD's zou een enorm tijdverlies zijn. Zij liggen in hun thuishaven en zijn met winterverlof. Het terugroepen van de bemanning vergt veel tijd [en kosten] en vervolgens heb je ook nog te maken met de transit naar het gebied [ongeveer 10 dagen].
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 22/12/2010 | 00:23 uur
Daarbij zijn we ingegaan op een Frans verzoek een bevoorrader te sturen om (o.m.) hun schepen op te toppen.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 22/12/2010 | 00:28 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 23:57 uur
Ik probeer me te bedenken waarom men een vertrekkend vliegtuig vol westerse vluchtelingen zou willen neerhalen en waarom, als dit allemaal zo makkelijk is, dit (bij mijn weten) nog nooit in Afghanistan is gebeurd.......
Een vliegtuig met vertrekkende Westerse vluchtelingen in Afghanistan?? waar?? wanneer?? En misschien moet je eerst even de veiligheidssituaties en liggingen van bewuste vliegvelden in beide landen vergelijken voor je conclusies trekt in deze...appels met peren vergelijken heet zoiets...En een motief of reden? da's vrij eenvoudig in Ivoorkust...koloniale sentimenten liggen daar nog steeds gevoelig. Ook in het verhaal van de KCT opdracht bleek al duidelijk dat die meespelen.
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 23:57 uur
Jaja, honderden mensen kun je makkelijk aan boord van het JSS nemen, en tegelijk vrolijk doorgaan met bevoorraden en "seabased hoofdkwartier" spelen. Over Hollywoodfilms kijken gesproken....  :devil: :devil:
waar zeg ik dat dit allemaal tegelijk gebeurd? bijtanken, mensen aan boord nemen en evacueren naar elders enz enz... maar je hebt wel genoeg middelen aan boord om het even vol te houden daar ja. Ik neem tenminste aan dat alle "meevaarders" bij gewone missies niet langs de reling met een hengeltje hun eigen avondeten moeten vangen :devil:
Citaat van: Kapitein Rob op 21/12/2010 | 23:57 uur
Daarbij, wie willen er dan geevacueerd worden? Al die lieden die eerdere waarschuwingen/adviezen in de wind hebben geslagen? En als dat opstandige tuig iets tegen vliegtuigen zou willen ondernemen, waarom dan niet tegen een (afgemeerd, varend of verankerd) schip? En zijn afvliegende helikopters dan wel veilig voor boze Ivorianen of hoe ze ook genoemd moeten worden?
Er is nog veel diplomatiek personeel aanwezig...hulporganisaties...en als je hier al nauwelijks meer van A naar B komt bij een beetje sneeuw moet je niet denken dat je daar even de trein of bus pakt onder de omstandigheden om naar elders af te reizen. Laat staan dat iedereen daar het geld voor heeft (voor de woekerprijzen die zullen worden gevraagd). Een groot passagiersvliegtuig dat langzaam en laag over de stad wegvliegt lijkt me iets makkelijker te beschieten dan een schip in een haven waar je als rebel oid geen zicht op hebt (want afgegrendeld). Mortiervuur is dan het meest bedreigend. Niet gek om dus ook de CIWS te updaten nu die geschikt zijn gemaakt om ook mortiergranaten uit te schakelen.
Helikopters zijn ook een stuk kleiner en wendbaarder...maar zeker ook niet onkwetsbaar...dus pikken die evacués vaak dicht bij de kust op...zodat men niet over stedelijk gebied hoeft te vliegen. Een mooi voorbeeld daarvan was de evacuatie van Amerikanen uit Monrovia Liberia in 2003
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fcache4.asset-cache.net%2Fxc%2F2320394.jpg%3Fv%3D1%26amp%3Bc%3DIWSAsset%26amp%3Bk%3D2%26amp%3Bd%3D77BFBA49EF878921F7C3FC3F69D929FD9B5494C794BB0F6635DCDCE154B7555CBA00AE85F98A9AD5A7CFF610D5B4FC25&hash=dcd24ed3d305e56d70e9d1cc0d01fcd9fdd346e6)bron:Life
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 22/12/2010 | 00:35 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 00:23 uur
Daarbij zijn we ingegaan op een Frans verzoek een bevoorrader te sturen om (o.m.) hun schepen op te toppen.
Tja, en dan rijst de volgende vraag. Welke Franse varende eenheden zijn daar om opgetopt te moeten worden? Tot op heden heb ik geen overzicht kunnen vinden, anders dan het feit dat er vanuit het Franse steunpunt op de Kaap Verdische eilanden maritieme ondersteuning plaatsvindt door een Fr P boot. Ik benadruk hier wel dat dit uit openbare bronnen komt en het is aan te nemen dat deze niet de actuele situatie weergeven.
Maar er is ook aangegeven dat ADAM ingezet zou kunnen worden voor de evacuatie van EU ingezetenen.
Ik denk dat men daar meer op gokt, op de korte termijn indien de situatie verergert. Een evacuatie over zee zou te prevaleren zijn, omdat:
1. een havengebied eenvoudiger te verdedigen is dan een vliegveld en de aanvliegroute;
2. er via matitieme eenheden meer paxen meegenomen kunnen worden dan in een vliegtuig.

Zo heeft alles een overweging.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: A.J. op 22/12/2010 | 00:58 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 00:23 uur
Daarbij zijn we ingegaan op een Frans verzoek een bevoorrader te sturen om (o.m.) hun schepen op te toppen.

Ik begreep dat de bemanning een "knak" momentje heeft gekregen.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 22/12/2010 | 01:09 uur
Citaat van: Elzenga op 22/12/2010 | 00:28 uur
Een vliegtuig met vertrekkende Westerse vluchtelingen in Afghanistan?? waar?? wanneer??

Alsof je niet begreep wat ik bedoel..... Maar speciaal voor de duidelijkheid: waarom zou het zo makkelijk om een vliegtuig bij Ivoorkust neer te halen en heeft het tuig in Afghanistan zoiets dergelijks dan nog nooit gerealiseerd? Lijkt me dat ze in Afghanistan wel wat "gemotiveerder" zijn om zo'n apparaat neer te halen.

Citaat van: Elzenga op 22/12/2010 | 00:28 uur
Ik neem tenminste aan dat alle "meevaarders" bij gewone missies niet langs de reling met een hengeltje hun eigen avondeten moeten vangen

Ik kan daar niet over oordelen, want ondanks de al jarenlang aanwezige PR-blablabla dat we de middelen hebben om burgers te evacueren, hebben we dat in ieder geval met marineschepen zolang ik bij de baas zit nog nooit gedaan. Daarbij hoop ik voor de evacuees dat ze hun portemonnaie bij zich hebben om een maaltijdbonnetje te kopen, want alleen met vaar- en oefentoelage heb je recht op gratis voeding.

Citaat van: Elzenga op 22/12/2010 | 00:28 uur
Er is nog veel diplomatiek personeel aanwezig...hulporganisaties...en als je hier al nauwelijks meer van A naar B komt bij een beetje sneeuw moet je niet denken dat je daar even de trein of bus pakt onder de omstandigheden om naar elders af te reizen.

En al helemaal niet als het er sneeuwt......  :big-smile:

Citaat van: Elzenga op 22/12/2010 | 00:28 uur
Een groot passagiersvliegtuig dat langzaam en laag over de stad wegvliegt lijkt me iets makkelijker te beschieten dan een schip in een haven waar je als rebel oid geen zicht op hebt (want afgegrendeld).

Daar heb je inderdaad gelijk in, maar je kan natuurlijk ook iets sturen dat op een Hercules lijkt. Passen ook nog wel wat mensen in......

Citaat van: Elzenga op 22/12/2010 | 00:28 uur
Helikopters zijn ook een stuk kleiner en wendbaarder...

Hoeveel (westerse marine)heli's zullen er aanwezig zijn?


Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 22/12/2010 | 01:09 uur
Citaat van: A.J. op 22/12/2010 | 00:58 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 00:23 uur
Daarbij zijn we ingegaan op een Frans verzoek een bevoorrader te sturen om (o.m.) hun schepen op te toppen.

Ik begreep dat de bemanning een "knak" momentje heeft gekregen.

Vertel......  :devil:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 22/12/2010 | 01:22 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 01:09 uur
Alsof je niet begreep wat ik bedoel..... Maar speciaal voor de duidelijkheid: waarom zou het zo makkelijk om een vliegtuig bij Ivoorkust neer te halen en heeft het tuig in Afghanistan zoiets dergelijks dan nog nooit gerealiseerd? Lijkt me dat ze in Afghanistan wel wat "gemotiveerder" zijn om zo'n apparaat neer te halen.
Zoals ik al zei...bestudeer de geografische omstandigheden en veiligheidssituatie op beide locaties. Die is fundamenteel verschillend. En in Afghanistan zijn zeker wel toestellen door vijandelijk vuur neergestort...lange lijst te vinden op o.a. Wikipedia...alleen gaan ze echt niet vertellen waar de oorzaak vijandelijk vuur was...zogezegd was alles een technisch probleem of menselijke fout....en zullen er weinig civiele instanties zijn die dat vervolgens gaan uitzoeken...misschien iets voor Pieter van Vollenhoven?
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 01:09 uur
Ik kan daar niet over oordelen, want ondanks de al jarenlang aanwezige PR-blablabla dat we de middelen hebben om burgers te evacueren, hebben we dat in ieder geval met marineschepen zolang ik bij de baas zit nog nooit gedaan. Daarbij hoop ik voor de evacuees dat ze hun portemonnaie bij zich hebben om een maaltijdbonnetje te kopen, want alleen met vaar- en oefentoelage heb je recht op gratis voeding.
Ach...als je andere schepen van brandstof en voedsel kunt voorzien...heb je dus voldoende aan boord om van te leven...en ik mag aannemen dat er een keuken aan boord de JLOS is...of stoken ze vuurtjes op het helidek straks?...met andere woorden. Natuurlijk kan men veel evacuees meenemen en verzorgen. Zou ook kunnen met de LPDs...alleen kunnen die weer niet ook andere schepen bevoorraden. En aangezien je niet elke dag mensen moet evacueren is enige multifunctionaliteit wel prettig.
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 01:09 uur
En al helemaal niet als het er sneeuwt......  :big-smile:
Er is nauwelijks zonactiviteit...een kleine ijstijd wordt vermoed...maar misschien zou een laagje sneeuw daar de gemoederen "bekoelen" ;)..
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 01:09 uur
Hoeveel (westerse marine)heli's zullen er aanwezig zijn?
Ik heb geen idee...ik heb al de Franse marine-site afgezocht naar wat daar rondvaart...maar ik kan niks vinden. Misschien aardig die informatie te proberen achterhalen..
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 22/12/2010 | 01:32 uur
Citaat van: Elzenga op 22/12/2010 | 01:22 uur
Ach...als je andere schepen van brandstof en voedsel kunt voorzien...heb je dus voldoende aan boord om van te leven...en ik mag aannemen dat er een keuken aan boord de JLOS is...of stoken ze vuurtjes op het helidek straks?...met andere woorden. Natuurlijk kan men veel evacuees meenemen en verzorgen. Zou ook kunnen met de LPDs...alleen kunnen die weer niet ook andere schepen bevoorraden. En aangezien je niet elke dag mensen moet evacueren is enige multifunctionaliteit wel prettig.

Ik denk dat je je vergist m.b.t. de capaciteiten van het JSS in relatie tot evacuees. Natuurlijk is een stukje meehobbelen geen probleem, zet ze maar in de hangaar of zo en geef ze een boterham. Maar ik meen begrepen te hebben dat in tegenstelling tot de LPD's het JSS niet is ingericht voor vele opstappers. En laat de LPD's daar nu WEL voor ingericht zijn....

Maar allee, ik wacht de beelden af van honderden EU-burgers op het helidek van de ADAM.......  8)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: DvdW op 22/12/2010 | 06:31 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 01:09 uur
Citaat van: A.J. op 22/12/2010 | 00:58 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 00:23 uur
Daarbij zijn we ingegaan op een Frans verzoek een bevoorrader te sturen om (o.m.) hun schepen op te toppen.

Ik begreep dat de bemanning een "knak" momentje heeft gekregen.

Vertel......  :devil:
Ik heb de zelfde berichten gehoord. Ik heb een zwager op de Hr. Ms. Amsterdam zitten. Logisch dat je er helemaal doorzit als bemanning. Ze zouden in de oorspronkelijke planning al voor 5 dec. thuiskomen, dat is toen verschoven naar 23 dec. en 2 dagen voor aankomst hoorden ze dat ze nog een paar maandjes mochten varen.... Dat zal wel iets meer dan een klein 'momentje' zijn geweest..
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 22/12/2010 | 11:35 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 01:32 uur
Ik denk dat je je vergist m.b.t. de capaciteiten van het JSS in relatie tot evacuees. Natuurlijk is een stukje meehobbelen geen probleem, zet ze maar in de hangaar of zo en geef ze een boterham. Maar ik meen begrepen te hebben dat in tegenstelling tot de LPD's het JSS niet is ingericht voor vele opstappers. En laat de LPD's daar nu WEL voor ingericht zijn....

Maar allee, ik wacht de beelden af van honderden EU-burgers op het helidek van de ADAM.......  8)
Ik had begrepen dat de JLOS ook een groot vrachtdek heeft...naast de circa 150 plaatsen voor opstappers...en tja...als je mensen massaal kan laten slapen op veldbedjes op Schiphol...dan zal het op zo'n vrachtdek ook wel lukken. Als je al zoveel mensen moet meenemen. Al zal dat met een LPD ook wel lukken...desnoods in het dok..zoals hier bij een Britse evacuatie van gestrande Britse toeristen uit Spanje.
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.dailymail.co.uk%2Fi%2Fpix%2F2010%2F04%2F21%2Farticle-1267431-093A071F000005DC-822_634x423.jpg&hash=03064684c552c4f33514c75f4fabc76a2c662b63)

Maar goed..secundaire discussie..terug naar Ivoorkust..
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 22/12/2010 | 11:59 uur
Geen vast draaiboek voor evacuatie Nederlanders

Verwende Nederlanders verwachten voor elke crisis een kant-en-klaar draaiboek. Alle maatregelen moeten tot in detail zijn beschreven en worden afgevinkt. Maar de praktijk is vaak een stuk hardvochtiger. Dat geldt ook voor buitenlandse crises zoals nu in Ivoorkust.

De situatie staat op ontploffen in Ivoorkust waar de zittende president Laurent Gbagbo weigert plaats te maken voor zijn rechtmatig gekozen rivaal Alassane Ouattara. Nederlanders in Ivoorkust hebben vorige week al het advies gekregen om te vertrekken . Tot nog toe zijn de meeste Nederlanders in het land gebleven.

Op de Nederlandse ambassade in buurland Ghana ligt een standaardplan klaar voor evacuatie. Maar ambassadeur Duifjes noemt het nadrukkelijk een framework, een soort basisschema dat ingevuld wordt al naar gelang de situatie zich ontwikkelt. 'Want die kan van geval tot geval om een heel verschillende aanpak vragen. Zodra je de eerste fase ingaat, begin je zo'n plan verder uit te werken.'

Geval apart
Ivoorkust is een geval apart, omdat Nederland er geen ambassade heeft. De hulpverlening wordt gecoördineerd vanuit de diplomatieke vertegenwoordiging in de Ghanese hoofdstad Accra. Dat maakt het wellicht lastiger, maar Nederland weet zich verzekerd van steun.

Want mocht het in Ivoorkust verder uit de hand lopen, dan kan de ambassadeur een beroep doen op de Europese partners. Met name de Fransen onderhouden nog altijd een hechte band met de voormalige kolonie en zijn ter plaatse goed vertegenwoordigd.

Volgens de Nederlandse ambassadeur in Ghana wordt er ook bij een evacuatie samengewerkt met EU-landen. 'Ook hier sluiten we ons aan bij de Fransen, die zijn in deze zin leider, die hebben daar een heleboel mensen. Er is op dit moment nog geen sprake van een evacuatie, maar je hebt je plannen klaarliggen, ja.'

Draaiboeken weinig zinvol
Ook navraag bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken leert dat tot in alle details uitgewerkte draaiboeken weinig zinvol worden geacht. Alles is altijd heel erg afhankelijk van de lokale situatie. Die verschilt van land tot land sterk.

Het overleg met de ambassades van EU-partners in het betreffende crisisland is inmiddels zo vanzelfsprekend dat het amper in crisisscenario's hoeft te worden opgenomen. De Europese samenwerking op lokaal niveau draait sowieso wel, ook zonder oekazes uit de hoofdsteden of Brussel.

Bovendien weten de diplomatieke vertegenwoordigers ter plekke doorgaans het beste wat er moet gebeuren. Het feit dat de Europese Unie nog steeds geen eigen diplomatieke dienst heeft waarop een beroep kan worden gedaan, wordt dus waarschijnlijk niet als een groot gemis ervaren.

Beroep op VN
De kans dat EU-landen voor de evacuatie van hun burgers een beroep doen op een eventueel aanwezige VN-macht is niet erg groot. Een VN-vredesmacht werkt doorgaans op basis van een nauw omschreven mandaat van de Veiligheidsraad. Elke wijziging vereist een tijdrovend bureaucratisch proces.

EU-landen maken in de praktijk meestal gebruik van elkaars faciliteiten, variërend van diplomatieke posten en communicatie tot bijvoorbeeld transportvliegtuigen. Een land dat relatief veel eigen burgers in een crisisgebied heeft zitten, zal sneller geneigd zijn om eigen vliegtuigen in te zetten.

Eigen burgers voorrang
Zeer strakke afspraken over het verdelen van de beschikbare faciliteiten lijken er niet te bestaan. Het ligt voor de hand dat een land dat zelf vliegtuigen inzet voor een evacuatie de eigen burgers voorrang verleent. Maar voor zover bekend heeft dat eigenlijk nog nooit tot echte conflicten geleid met EU-partners die ook van die faciliteiten gebruik wilden maken.

Het blijkt in de praktijk vaak lastiger om de evacués op tijd en veilig op een vertrekpunt of vliegveld te verzamelen dan om vliegtuigen het land in te krijgen. Omgaan met crises in het buitenland blijft dus altijd een beetje improviseren. Maar aan de samenwerking met EU-partners zal het niet liggen.

Door Redactie RNW,
Aangemaakt 22 december 2010 9:00
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 22/12/2010 | 12:10 uur
MINAFET roept haar onderdanen op om asap Ivoorkust te verlaten. Men vreest escalatie die gaat leiden tot een burgeroorlog.
Dit volgens het nieuws op TV5 Monde.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 22/12/2010 | 13:03 uur
Wat ik me afvraag is in hoeverre Nederland  verantwoordelijk voor de Nederlanders.

Eer werd aangeraden (vorige week al) om het land te verlaten: De (verwende) Nederlanders blijven in Ivoorkust.
Straks slaat de vlam in de pan en dan huilende Nederlanders op het journaal dat de Nederlandse overheid ze heeft gered.
Of omgekomen mariniers omdat de Nederlandse overheid deze Nederlanders gaat ontzetten.............

Klinkt misschien cru maar ik denk dat de overheid op een gegeven moment moet zeggen:
"Als u in Ivoorkust blijft doet u dat (vanaf d.d.) op eigen risico."
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 22/12/2010 | 17:00 uur
'Knakmoment' voor marineschip op weg naar Ivoorkust

Het moet wel even slikken zijn geweest. Na 4 maanden inzet bij het bestrijden van Somalische piraten, was het marineschip Hr. Ms. Amsterdam net door de Straat van Gibraltar. Het zou met Kerst terug zijn in Den Helder. Maar toen kwam er een verzoek van Frankrijk: naar Ivoorkust.

Het is sinds de presidentsverkiezingen van eind november zo onrustig in Ivoorkust dat het Nederlandse schip er Franse schepen en troepen moet gaan bevoorraden. Bovendien moet het paraat zijn voor een eventuele evacuatie van EU-burgers. Naar verwacht keert het schip nu medio januari in Nederland terug.

Hr. Ms. Amsterdam lag woensdag in de Spaanse haven van Málaga om voorraden en onderdelen aan boord te nemen. In de Senegalese hoofdstad Dakar wordt opnieuw een tussenstop gemaakt. Naast extra olie komen daar volgens het ministerie van Defensie in Den Haag enkele tientallen Franse militairen aan boord.

Frankrijk ondersteunen
De commandant van de Amsterdam, overste Gerrit Nijenhuis, verwacht rond 2 januari bij Ivoorkust aan te komen: een reis van een kleine 5000 kilometer. De rol van het marineschip in het Afrikaanse land is vooral het ondersteunen van Frankrijk bij het beschermen van EU-burgers, zegt hij.

'Het is een door Frankrijk geleide operatie om te zorgen dat mensen weggehaald kunnen worden als dat nodig is. Wij zullen de Fransen logistiek ondersteunen, ze voorzien van brandstof voor de schepen, helikopterbrandstof, noodrantsoenen, medicijnen en ook munitie.'

Mogelijke evacuatie
Mocht de onrust in Ivoorkust leiden tot een evacuatieoperatie van Europese burgers, dan kan de Amsterdam daarbij een rol spelen. Nijenhuis: 'het schip is uitgerust met een boordhelikopter en 3 snelle boten en we hebben meer dan voldoende ruimte en faciliteiten om mensen aan boord te nemen.'

In principe zal Hr. Ms. Amsterdam niet langer dan een week voor de kust van Ivoorkust blijven. Eigenlijk had een Frans bevoorradingsschip ter plaatse zullen zijn, maar dat moest door een defect terugkeren naar de thuishaven in Frankrijk.

Knakmoment
De bemanning van de Amsterdam kreeg na het bericht over de onverwachte inzet een 'knakmoment', zoals dat in het militaire jargon wordt genoemd.

'Zoiets komt even stevig aan', zegt overste Nijenhuis. 'Ook als militair moet je even omschakelen. Maar nadat de bemanning goed heeft kunnen praten met het thuisfront zet iedereen er weer de schouders onder. We gaan hier iets moois van maken.'

RNW,
Gepubliceerd op : 22 december 2010 - 2:26 pm | door Hans de Vreij
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 22/12/2010 | 17:16 uur
Citaat van: RNW op 22/12/2010 | 17:00 uur
In principe zal Hr. Ms. Amsterdam niet langer dan een week voor de kust van Ivoorkust blijven.

En voor die ene week "mag" de ADAM een maand langer wegblijven en tikken we 1 miljoen euro af......
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 22/12/2010 | 17:22 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 17:16 uur
En voor die ene week "mag" de ADAM een maand langer wegblijven en tikken we 1 miljoen euro af......
Er is al aangegeven dat er vanuit Nederland een specifieke belangstelling is voor West-Afrika...zowel qua OSW als wegens de vermeende grondstoffen...daar zal deze actie denk ik niet los van staan.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Cigarz op 22/12/2010 | 18:04 uur
Citaat van: ANP
'Geweld enige oplossing tegen Gbagbo'

Uitgebracht op: 22 December 2010 - 16:02:42
Categorie: Buitenland
Bron: ANP


ABIDJAN (ANP) - De politieke crisis in Ivoorkust kan alleen worden opgelost door geweld. Dat heeft Guillaume Soro, de premier van de door de internationale gemeenschap gesteunde regering van president Alassane Ouattara, woensdag gezegd tegen de Franse nieuwszender i-Tele.

Volgens internationale organisaties heeft Ouattara de presidentsverkiezingen van 28 november gewonnen. Zittend president Laurent Gbagbo, die eveneens de overwinning claimt, moet het stellen zonder steun uit het buitenland.

,,Na alle internationale druk en sancties die geen enkel effect hebben gehad op meneer Gbagbo, is het duidelijk dat nog slechts een optie resteert: die van geweld'', zei Soro. De voormalige rebellenleider riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Afrikaanse Unie en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten op om serieus te kijken naar de geweldsoptie.
Bron (http://www.kpnvandaag.nl/#news/BUI/anp-221210-251)

Gaat de goede kant op....
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 22/12/2010 | 18:28 uur
SP vraagt duidelijkheid over inzet fregat voor de kust van Ivoorkust

22-12-2010 • SP-Kamerleden Ewout Irrgang en Harry van Bommel hebben vandaag aan het kabinet meer duidelijkheid gevraagd over de inzet van het fregat Hr. Ms. Amsterdam voor de kust van Ivoorkust. De regering liet gisteren weten gehoor te hebben gegeven aan het verzoek van de Franse regering om maritieme steun voor de veiligheid van burgers van EU-lidstaten in het onrustige Ivoorkust.

De Kamerleden staan niet direct afwijzend tegenover de inzet van het Nederlandse marineschip maar vinden dat de brief aan de Kamer onvoldoende duidelijk is. Ze hebben onder meer vragen over het verschil tussen de brief die zij van het kabinet ontvingen en het persbericht dat hierover is verschenen. Irrgang: 'In het persbericht wordt melding gemaakt van mogelijke veiligheidsoperaties terwijl in de Kamerbrief slechts gesproken wordt over eventuele evacuatie van EU-burgers. Indien het daadwerkelijk gaat om meer dan evacuaties van EU-burgers is mogelijk expliciete instemming van de Kamer vereist.'

Ook willen Irrgang en Van Bommel weten onder welk mandaat de inzet van de Hr. Ms. Amsterdam valt. De SP'ers hebben de regering gevraagd om uiterlijk maandag met een antwoord te komen, zodat de onduidelijkheid zo snel mogelijk uit de wereld is.

SP.nl
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 22/12/2010 | 18:30 uur
Citaat van: SP.nl op 22/12/2010 | 18:28 uur
SP vraagt duidelijkheid over inzet fregat voor de kust van Ivoorkust
22-12-2010 • SP-Kamerleden Ewout Irrgang en Harry van Bommel hebben vandaag aan het kabinet meer duidelijkheid gevraagd over de inzet van het fregat Hr. Ms. Amsterdam voor de kust van Ivoorkust.
Ze zullen of willen het ook nooit leren.  :'(
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 22/12/2010 | 18:31 uur
Citaat van: Sp.nl op 22/12/2010 | 18:28 uur
SP-Kamerleden Ewout Irrgang en Harry van Bommel hebben vandaag aan het kabinet meer duidelijkheid gevraagd over de inzet van het fregat Hr. Ms. Amsterdam voor de kust van Ivoorkust.

Het kabinet moet gewoon antwoorden dat het fregat Hr.Ms. Amsterdam niet naar Ivoorkust gaat.......
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: boekje_pienter op 22/12/2010 | 19:57 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 22/12/2010 | 18:31 uur
Het kabinet moet gewoon antwoorden dat het fregat Hr.Ms. Amsterdam niet naar Ivoorkust gaat...

Het fregat Hr. Ms. Amsterdam naar Ivoorkust sturen is uit den boze, het Fast Combat Support Ship sturen is een prima keuze, mits er voldoende mariners of andere lichte infanterie meegaat om ter plaatse de poep uit de ventilator te halen...
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Denniss op 22/12/2010 | 20:02 uur
Citaat van: Lex op 22/12/2010 | 18:28 uur
Irrgang: 'In het persbericht wordt melding gemaakt van mogelijke veiligheidsoperaties terwijl in de Kamerbrief slechts gesproken wordt over eventuele evacuatie van EU-burgers. Indien het daadwerkelijk gaat om meer dan evacuaties van EU-burgers is mogelijk expliciete instemming van de Kamer vereist.'

Sinds wanneer is expliciete instemming van de Kamer vereist voor operaties? Staat er niet ergens dat de Kamer officieel alleen op de hoogte moet worden gebracht? En als het niet anders kan hoeft het zelfs pas achteraf?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: andré herc op 22/12/2010 | 20:19 uur
Het is niet te geloven Wat heeft Harry SP, in al die jaren gedaan in de Defensie Commissie, mooie reisjes gemaakt, en zeker zitten :sleep:

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 22/12/2010 | 22:15 uur
Ministerie adviseert Nederlanders Ivoorkust te verlaten

AMSTERDAM - Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die woonachtig zijn in Ivoorkust het land te verlaten. Verder ontraadt het ministerie alle reizen naar het land.

Dat meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag op haar website.

Het advies om alle reizen naar het land te vermijden geldt als het meest zwaarwegende advies dat het ministerie kan geven en wordt alleen gegeven als er sprake is 'van aanwijsbare veiligheidsrisico's in een land, waardoor voor de reiziger een acute levensbedreigende situatie bestaat.'

Nederlanders die zich op dit moment nog in Ivoorkust bevinden wordt uitdrukkelijk geadviseerd om hun verblijf in of vertrek uit het land te melden bij de Honorair Consul in de hoofdstad Abidjan.

Onvoorspelbaar
Het ministerie noemt de veiligheidssituatie in Ivoorkust onzeker, gespannen en uiterst fragiel: "Uitbarstingen van geweld zijn onvoorspelbaar en kunnen zich op elk moment voordoen. Rekening moet worden gehouden met een verder toenemende onveiligheid."

Mochten er ongeregeldheden uitbreken, dan zouden de landsgrenzen en de internationale luchthaven wel eens kunnen sluiten.

Volgens het ministerie is er sprake van een toenemende gewelddadige criminaliteit, zowel in de hoofdstad als elders in het land. "Afpersing en intimidatie zijn veelvoorkomende praktijken bij de vele door militairen bemande roadblocks, vooral na zonsondergang, maar soms ook overdag. Op bescherming door politie en militairen kan niet worden gerekend."

© NU.nl
Uitgegeven: 22 december 2010 21:22
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 23/12/2010 | 15:08 uur
Zwaarbewapende huurlingen actief in Ivoorkust
Uitgegeven:    23 december 2010 14:35
Laatst gewijzigd:    23 december 2010 14:35
ABIDJAN - De Verenigde Naties hebben donderdag bevestigd dat zwaar bewapende huurlingen actief zijn in Ivoorkust. De strijders spreken Engels en zeggen uit het buurland Liberia te zijn gekomen.

Dat meldde een woordvoerder van de VN-missie Onuci in Ivoorkust donderdag in Abidjan, de grootste stad van het land.

Alassane Ouattara, volgens de internationale gemeenschap winnaar van de presidentsverkiezingen van eind november in het West-Afrikaanse land, had eerder al gezegd dat het regime van president Laurent Gbagbo Liberiaanse huurlingen had ingeschakeld als doodseskaders in Abidjan.

''Onze patrouilles hebben groepen mensen ontmoet die Engels spraken en die claimden dat ze Liberianen zijn'', aldus de VN-zegsman.
© ANP
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 23/12/2010 | 16:39 uur
Nederlanders weer opgeroepen Ivoorkust te verlaten

DEN HAAG - De Nederlandse ambassadeur in Ghana heeft donderdag 32 Nederlanders die nu nog in het onrustige Ivoorkust zijn, opnieuw dringend geadviseerd het land te verlaten.

Dat kan nu nog per lijnvlucht. Na de oproep van vorige week vertrokken achttien van de vijftig Nederlanders van wie bekend is dat zij in het Afrikaanse land verblijven.

Sinds de presidentsverkiezingen eind november is de situatie in het land gespannen. Volgens de ambassade kunnen uitbarstingen van geweld zich op elk moment voordoen.

'Eigen verantwoordelijkheid'
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kunnen mensen niet gedwongen worden weg te gaan.

''Het is ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar het is onze verantwoordelijkheid om de juiste adviezen te geven'', aldus de woordvoerder. De achterblijvers zijn veelal zakenmensen met lokale belangen of missionarissen.

© ANP
Uitgegeven: 23 december 2010 16:22
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 23/12/2010 | 18:30 uur
Citaat van: Lex op 23/12/2010 | 16:39 uur
Nederlanders weer opgeroepen Ivoorkust te verlaten

DEN HAAG - De Nederlandse ambassadeur in Ghana heeft donderdag 32 Nederlanders die nu nog in het onrustige Ivoorkust zijn, opnieuw dringend geadviseerd het land te verlaten.

Dat kan nu nog per lijnvlucht.

Ook er bij gezegd dat ze anders op eigen risico daar blijven? 
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 23/12/2010 | 18:42 uur
Citaat van: onderofficier op 23/12/2010 | 18:30 uur
Ook er bij gezegd dat ze anders op eigen risico daar blijven? 

Nee anders hadden ze allang de koffers gepakt en Ivoorkust verlaten
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Cigarz op 24/12/2010 | 14:41 uur
Nee hoor, want dan verwachten ze ineens wèl weer dat het NLD leger er staat om ze te komen redden...
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 24/12/2010 | 17:57 uur
Regionaal spoedoverleg over Ivoorkust

ABUJA - West-Afrikaanse leiders zijn vrijdag voor spoedoverleg over de situatie in Ivoorkust bijeengekomen. De Nigeriaanse minister van Buitenlandse Zaken zei vooraf dat er geen compromis zal worden gesloten met Laurent Gbagbo, de Ivoriaanse leider die weigert zijn verlies bij de presidentsverkiezingen te erkennen.

De leiders van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) komen bijeen in Abuja in Nigeria. Ecowas heeft Ivoorkust al als lid geschorst en riep eerder Gbagbo al op om de macht op te geven.

,,Zoiets als een regering van nationale eenheid zoals we in Kenia of Zimbabwe hebben, ligt niet op tafel. We zijn resoluut dat Gbagbo moet opstappen", zei de Nigeriaanse minister Odein Ajumogobia.

Telegraaf, vr 24 dec 2010, 16:07
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 24/12/2010 | 21:54 uur
West-Afrika dreigt met geweld tegen Gbagbo

ABUJA - De West-Afrikaanse landen dreigen met militair ingrijpen wanneer Laurent Gbagbo niet opstapt als president van Ivoorkust.

Dat heeft de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten (Ecowas) vrijdag laten weten na een spoedbijeenkomst in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

''Indien Gbagbo de onwrikbare eis van Ecowas niet in acht neemt, heeft de gemeenschap geen andere keus dan andere maatregelen te nemen, waaronder het gebruik van rechtmatig geweld, om de doelen van het Ivoriaanse volk te bereiken'', stellen de Ecowas-lidstaten in hun slotverklaring.

Een Ecowas-gezant moet bij Gbagbo aandringen op zijn vertrek.

Processen

Bij botsingen in Ivoorkust kwamen de afgelopen dagen zeker 173 mensen om het leven. Ecowas dreigt met ''internationale processen'' tegen de verantwoordelijken.

Eerder had de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, de Argentijn Luis Moreno Ocampo, daar al voor gewaarschuwd.

Gbagbo claimt de presidentsverkiezingen in Ivoorkust vorige maand te hebben gewonnen. De internationale gemeenschap erkent echter zijn tegenstander Alassane Ouattara als president.

Duimschroeven

De afgelopen weken heeft de buitenwereld Gbagbo de duimschroeven aangedraaid. De Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten heeft de rekening van Ivoorkust geblokkeerd. Alleen functionarissen van de door Ouattara benoemde regering hebben nu toegang tot staatsgelden.

De hoop is dat Gbagbo leger en politie niet meer kan betalen en zo hun steun zal verliezen. Ook de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie dreigen Gbagbo met sancties als hij zijn verlies niet toegeeft.

Waarnemers vrezen voor een nieuwe burgeroorlog in Ivoorkust. De VN heeft ruim 9000 militairen in het land gestationeerd. Ook zijn er nog bijna duizend Franse militairen. De VS onderzoeken of de VN-macht meer armslag kan krijgen.

Massagraf

De VN melden vrijdag dat zij sterke aanwijzingen hebben gekregen dat in Ivoorkust een massagraf is gevonden. Gemaskerde mannen gewapend met raketwerpers en militairen die loyaal zijn aan de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo blokkeren de toegang tot de stad N'Dotre waar het graf zich zou bevinden.

De VN wilden niets zeggen over mogelijke slachtoffers, maar hebben eerder gezegd bezorgd te zijn over de arrestatie van honderden mensen en tientallen gevallen van martelingen en verdwijningen sinds het land een maand geleden in een politieke crisis werd gestort na de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen.

"Nu het geweld voortduurt, stijgt het aantal doden, gewonden en vermiste personen snel", aldus VN-woordvoerder Farhan Haq.

© ANP 
Uitgegeven: 24 december 2010 20:29
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 26/12/2010 | 18:40 uur
Vliegtuig Gbagbo vast in Zwitserland

BERN - Het vliegtuig van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo wordt zondag op de grond gehouden op de luchthaven van het Zwitserse Basel-Mülhausen. Op verzoek van de Franse autoriteiten wordt het vertrek geblokkeerd als onderdeel van sancties van de internationale gemeenschap om hem tot aftreden te dwingen.

Gbagbo claimt de presidentsverkiezingen van vorige maand in Ivoorkust te hebben gewonnen. De internationale gemeenschap erkent zijn tegenstander Alassane Ouattara als president, maar Gbagbo denkt niet aan aftreden, waarop de internationale druk op Gbagbo is verhoogd.

Botsingen tussen aanhangers van Ouattara en militairen die loyaal zijn aan Gbagbo hebben aan meer dan 170 mensen het leven gekost. Gbagbo heeft gewaarschuwd dat militair ingrijpen in het land tot een burgeroorlog zal leiden.

ANP,
Gepubliceerd op 26 december 10, 18:17
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 26/12/2010 | 20:34 uur
Gbagbo dreigt met oorlog tegen immigranten

ABIDJAN - President Laurent Gbagbo heeft zondag een dreigement geuit tegen de miljoenen migranten uit andere West-Afrikaanse landen die in Ivoorkust wonen. Een woordvoerder van Gbagbo zinspeelde op een burgeroorlog tegen hen als landen in de omgeving militair ingrijpen in Ivoorkust.

De West-Afrikaanse landen, verenigd in de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten (Ecowas), dreigden vrijdag met militair ingrijpen als Gbagbo niet opstapt als president. Gbagbo claimt de presidentsverkiezingen in Ivoorkust van eind vorige maand te hebben gewonnen. De internationale gemeenschap erkent Alassane Ouattara als president, maar Gbagbo weet van geen wijken.

Ahoua Don Mello, een minister in de regering van Gbagbo, wees er zondag op dat Ivoorkust een immigratieland is, dat in de afgelopen jaren miljoenen arbeiders heeft verwelkomd uit armere omliggende landen. ,,Al deze landen hebben burgers in Ivoorkust, en zij weten dat er opnieuw een burgeroorlog komt als zij Ivoorkust zouden aanvallen", aldus Don Mello. Waarnemers beschouwen zijn woorden als een dreigement aan het adres van de migranten.

Botsingen tussen aanhangers van Ouattara en militairen die loyaal zijn aan Gbagbo hebben volgens de Verenigde Naties waarschijnlijk al aan meer dan 170 mensen het leven gekost. Gbagbo krijgt alleen nog steun van het leger en van de staatstelevisie in Ivoorkust. De internationale gemeenschap wil dat Gbagbo zijn functie neerlegt en de macht overdraagt aan Ouattara.

De druk op Gbagbo wordt steeds verder opgevoerd. Zo blokkeerde de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten de rekening van Ivoorkust. De autoriteiten in Frankrijk, de vroegere kolonisator van Ivoorkust, hebben het vliegtuig van Gbagbo zondag op de grond gehouden op de internationale Frans-Zwitserse luchthaven Basel-Mülhausen-Freiburg.

Telegraaf, zo 26 dec 2010, 20:15
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 26/12/2010 | 21:52 uur
Le Tonnerre remplace le Siroco dans le golfe de Guinée

Après avoir participé à l'exercice Emerald Move, au large du Sénégal, le bâtiment de projection et de commandement Tonnerre a rejoint le golfe de Guinée. Dans le cadre de la mission Corymbe, le BPC a remplacé le 10 décembre le transport de chalands de débarquement Siroco, qui rentre à Toulon. Actuellement, le Tonnerre fait partie du dispositif pouvant être mis en oeuvre pour évacuer les 15.000 ressortissants français présents en Côte d'Ivoire. Sur place, la situation est, en effet, très tendue entre les partisans d'Alassane Ouattara, reconnu par la communauté internationale comme le vainqueur de la récente élection présidentielle, et ceux de Laurent Gbagbo, qui s'accroche au pouvoir. Hier, Abidjan était le théâtre de scènes de guerre, les affrontements faisant plusieurs morts. « Nous avons un dispositif en alerte pour évacuer, le cas échéant si des violences apparaissaient, nos ressortissants », avait indiqué mercredi Alain Juppé, ministre de la Défense, précisant que « La France n'a(vait) aucune intention d'intervenir militairement » dans cette crise intérieure en Côte d'Ivoire.
Sur place, l'armée française compte la force Licorne et ses 900 hommes, basés au sud d'Abidjan. Les militaires disposent de véhicules blindés et d'un détachement d'hélicoptères composé de cinq Puma et trois Gazelle.

Bron: Mer Et Marine : 17-12-2010

Korte vertaling :

Na deelname aan "Emerald Move" ter hoogte van Senegal is het Franse schip "Tonerre" actief in de Golf van Guinee. In kader van de missie "Corymbe" vervangt het het Franse schip "Siroco", welke onderweg is naar Toulon.
De "Tonerre" is onderdeel van het apparaat welke in staat om is 15.000 Franse onderdanen te evacueren thans aanwezig in Ivoorkust.


Bovenstaand bericht is aangeleverd door ons lid "Piranha", waarvoor dank.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 26/12/2010 | 21:54 uur
Citaat van: Piranha op 26/12/2010 | 21:52 uur
De "Tonerre" is onderdeel van het apparaat welke in staat om is 15.000 Franse onderdanen te evacueren thans aanwezig in Ivoorkust.

Mij bekruipt het gevoel dat we niet voor een EU-, maar voor een Frans karretje zijn gespannen......
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 26/12/2010 | 22:43 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 26/12/2010 | 21:54 uur
Mij bekruipt het gevoel dat we niet voor een EU-, maar voor een Frans karretje zijn gespannen......
Het is wel zo [zie eerdere postings] dat Frankrijk door de EU is aangewezen als coordinator in de regio.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 26/12/2010 | 22:48 uur
Het blijft m.i. een voornamelijk Frans karretje dat voortgetrokken moet worden. Leuk hoor, dat EU-sausje erover. Komt de Fransen, hoe toevallig als bepalend EU-land, wel mooi uit.....
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 26/12/2010 | 23:47 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 26/12/2010 | 22:48 uur
Het blijft m.i. een voornamelijk Frans karretje dat voortgetrokken moet worden. Leuk hoor, dat EU-sausje erover. Komt de Fransen, hoe toevallig als bepalend EU-land, wel mooi uit.....
Ik vermoed dat er wel wat meer EU-burgers rondlopen in Ivoorkust dan alleen Fransen....en wat is er mis mee een mede EU-lidstaat hierin bij te staan? Alsof daar geen Nederlands belang mee is gediend bovendien....ik dacht toch gelezen te hebben in allerlei beleidsstukken dat Nederland actiever wil zijn in West-Afrika...en dan kun je maar beter vriendjes zijn met de Fransen...dus zo "humanitair" is dit allemaal niet.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 26/12/2010 | 23:54 uur
32 Nederlanders, ca. 15000 Fransen........  :angel:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 27/12/2010 | 17:52 uur
Aanhangers Ouattara bezetten ambassade Parijs

PARIJS - Aanhangers van Alassane Ouattara, een van de twee presidenten in Ivoorkust, hebben maandag zonder geweld de ambassade van het Afrikaanse land in Parijs overgenomen. Dat deden ze nadat medestanders van concurrent Laurent Gbagbo vrijwillig waren vertrokken. Dat meldde de Franse politie.

Frankrijk, ooit de kolonisator van Ivoorkust, zei eerder dat het een ambassadeur van Ouattara zou erkennen in plaats van een afgezant van Gbagbo.

Gbagbo claimt de presidentsverkiezingen in Ivoorkust vorige maand te hebben gewonnen. De internationale gemeenschap erkent zijn tegenstander Ouattara als president, maar Gbagbo denkt niet aan aftreden en houdt vast aan de macht.

De spanning in Ivoorkust tussen de aanhangers van de twee presidenten is de afgelopen weken hoog opgelopen. Waarnemers houden zelfs rekening met een burgeroorlog.

ANP,
Gepubliceerd op 27 december 10, 17:19
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 28/12/2010 | 19:18 uur
Gbagbo zet deur op een kier

ABIDJAN - Kort na het begin van onderhandelingen over de politieke crisis in Ivoorkust lijkt president Laurent Gbagbo dinsdag de deur op een kier te hebben gezet voor onderhandelingen. Na besprekingen met drie West-Afrikaanse presidenten maakte een van Gbagbo's naaste medewerkers bekend een pro-Gbagbo betoging, die voor woensdag stond gepland, voor onbepaalde tijd op te schorten ,,om diplomatie een kans te geven".

De presidenten van Benin, Sierra Leone en Kaapverdië zouden in Abidjan Gbagbo een ultimatum hebben gesteld namens de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas). Hij moet zelf vertrekken of hij wordt afgezet. Wel kan hij mogelijk in een ander land politiek asiel krijgen, een tactiek om hem voor het oog waardig en vreedzaam af te laten treden.

De internationale gemeenschap wil dat hij de macht zo snel mogelijk overdraagt aan de winnaar van de presidentsverkiezingen van eind vorige maand, Alassane Ouattara. Gbagbo lijkt dat nog steeds niet van plan.

Abidjan had in aanloop naar de onderhandelingen nog gesteld de drie als broeders en vrienden te zullen ontvangen en te zullen luisteren naar hun boodschap. Kort voor de bijeenkomst zei de regering echter dat het geen inmenging in binnenlandse zaken zou tolereren.

Botsingen tussen aanhangers van Ouattara en militairen die loyaal zijn aan Gbagbo hebben volgens de Verenigde Naties al aan meer dan 170 mensen het leven gekost. Alleen het leger en de staatstelevisie staan nog achter Gbagbo. Zeker 20.000 mensen zijn inmiddels al gevlucht wegens de crisis.

Stakende buschauffeurs legden dinsdag het het openbaar vervoer in Abidjan nagenoeg plat. Veel Ivorianen konden daardoor hun werk niet bereiken. De vakbonden steunen Ouattara.

Waarnemers vrezen voor een nieuwe burgeroorlog in Ivoorkust. De VN heeft ruim 9000 militairen in het land gestationeerd. Ook zijn er nog bijna duizend Franse militairen. De VS onderzoeken of de VN-macht meer armslag kan krijgen. Ook zijn er economische sancties ingesteld.

De Afrikaanse Unie heeft de Keniaanse premier Raila Odinga gevraagd als bemiddelaar op te treden. Odinga heeft echter zijn onpartijdigheid op het spel gezet door enkele weken geleden op te roepen Gbagbo af te zetten, desnoods met geweld.

Telegraaf, di 28 dec 2010, 18:56
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 29/12/2010 | 12:52 uur
Gbagbo defiant as African leaders leave Ivory Coast

West African leaders have ended their mission to Ivory Coast, having failed to persuade incumbent President Laurent Gbagbo to stand down.

They had hoped Mr Gbagbo would agree to cede power to Allasane Ouattara, widely considered to be the true winner of November's elections.

But Mr Gbagbo has refused, despite the leaders' threat of military action.

The dispute has led to widespread unrest in Ivory Coast, with thousands fleeing and scores of people killed.

State-controlled TV has indicated that several million African nationals from other countries living in Ivory Coast might be at risk if threats from African countries of military intervention against Mr Gbagbo continue.

Mr Gbagbo has said that his government will cut diplomatic ties with any countries recognising Mr Ouattara.

The presidents of Benin, Sierra Leone and Cape Verde had travelled to the main city, Abidjan, as representatives of the Ecowas West African regional grouping.

The visit was being seen as a final chance to urge Mr Gbagbo to peacefully cede to Mr Ouattara - who is currently holed up in a hotel in the city protected by around 800 UN peacekeepers.

Few details of the separate talks with the two rivals have emerged, but President Boni Yayi of Benin told reporters: "Everything went well."

Cape Verde President Pedro Pires said the mission should not be judged in terms of success or failure.

"What we know is that we have done valid work here, not more than that," he said.

The West African presidents have left Ivory Coast and will now report back to Ecowas chairman Nigerian President Goodluck Jonathan, who, they said, will negotiate a date for their return to Abidjan.

But instead of being persuaded to step down, Mr Gbagbo appears to be reinforcing his position.

One of his advisers told the BBC Mr Gbagbo was still the democratically elected president and that the Ecowas intervention was part of an "international plot" against him.

Thousands flee
Mr Gbagbo's government has also said it will expel the diplomats of any country which stopped recognising the authority of envoys appointed by him.

"The government would like to make it known that, in the light of such decisions, it reserves the right to apply reciprocity in ending the missions of their ambassadors in Ivory Coast," it said in a statement.

Ivory Coast is different from Liberia and Sierra Leone. It is a functioning wealthy country with a strong army, so a force will meet some credible resistance.

Furthermore, it doesn't look as if Ecowas is capable of putting a credible force on the ground: Nigeria is heading towards elections and may not want to put in troops for that long a time; Ghana has elections in 2012 and Senegal has its own problems with dynastic succession. So the key countries that would have to contribute may not have the political stomach and the temerity.

I would have thought an emphasis on sanctions, bank accounts, no-fly zones, seizure of properties - total isolation on the continent - would have been a first step.

But it looks as if there has been a hastiness to demonstrate that "we can deal with Gbagbo" - and in doing so Ecowas, the African Union and the United Nations have actually closed too many doors that limit their options for engagement and manoeuvre.

Earlier, a UN peacekeeper was wounded in the arm with a machete when his convoy was attacked by a crowd in a Gbagbo stronghold.

Mr Gbagbo has accused the UN - which has some 9,500 peacekeepers in the country - of interfering in Ivorian affairs and has ordered it to leave.

The UN has refused to do so. It says at least 173 people have died in violence and scores of others have been tortured since the 28 November elections.

Violence broke out after Mr Ouattara's victory was overturned by the Constitutional Council, a body headed by an ally of Mr Gbagbo, citing claims that results were rigged in the north.

Almost 20,000 people - mostly women and children - have fled Ivory Coast for neighbouring Liberia, fearing further unrest.

The UN refugee agency (UNHCR) says 15,120 people from villages in western Ivory Coast are known to have crossed the border and another 4,000 arrivals have been reported.

The BBC's John James says the atmosphere in the city is tense, with everyone fearing a military intervention in the coming weeks.

Ivorians had hoped these elections would close the chapter on the country's most difficult 10 years, but instead they have opened up a new period of instability, he adds.

BBC News,
29 December 2010 Last updated at 07:13 GMT
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: andré herc op 30/12/2010 | 22:44 uur
US says it may evacuate Ivory Coast embassy

By MATTHEW LEE

Associated Press

WASHINGTON —
The United States has started planning for the possible evacuation of its embassy in Ivory Coast amid concerns that postelection violence could escalate into full-blown conflict, the State Department said Wednesday.

Spokesman Mark Toner said a team of eight Pentagon officials is now in Abidjan to weigh the U.S. options, including evacuating embassy personnel, and to assess the damage caused by an errant rocket-propelled grenade that hit the outer wall of the compound last week.

"They are looking at contingencies," he said, adding that in the event of widespread unrest, evacuations "would be normal and prudent."

Toner said the military team arrived on Tuesday. He also repeated U.S. calls for President Laurent Gbagbo to step down and said he should control his supporters.

Gbagbo has refused to accept the results of the Nov. 28 election that tallies show he lost to opposition leader Alassane Ouattara.

Shortly after the rocket incident, the department ordered non-essential embassy personnel and the families of all American employees to leave Ivory Coast.

In a related development, the Washington lobbyist hired by Gbagbo's government resigned abruptly Wednesday. Lanny Davis, in a letter obtained by The Associated Press, cited the refusal "to allow President Barack Obama's call to be put through to Mr. Gbagbo, despite my repeated objections to that decision."

Davis said he has not been able to reach Gbagbo directly to offer him this advice, despite repeated requests.

---

Associated Press writer Anne Flaherty contributed to this report.

seattletimes.nwsource.com

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 30/12/2010 | 23:10 uur
De ambassade ligt direct aan het golf-resort waar de verkozen president Alassane Ouattara en zijn regering zich bevinden....bewaakt door honderden VN-militairen. Geen prettige locatie als het tot een steviger treffen komt...
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 31/12/2010 | 13:50 uur
Militaire leiders eens over afzetting Gbagbo

LAGOS - De leiders van de strijdkrachten in West-Afrika hebben een plan in werking gesteld om Laurent Gbagbo als president van Ivoorkust af te zetten, als de onderhandelingen over zijn vertrek mislukken. Dat heeft een woordvoerder van de Nigeriaanse strijdkrachten vrijdag gezegd.

De stafchefs van de strijdkrachten van de landen van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas zijn dinsdag en woensdag bij elkaar geweest om de situatie in Ivoorkust te bespreken. Gbagbo verloor eind november de presidentsverkiezingen van zijn rivaal, Alassane Ouattara. Beiden hebben zich als president laten beëdigen. De internationale gemeenschap erkent Ouattara als president.

ANP,
Gepubliceerd op 31 december 10, 12:55
Laatst bijgewerkt op 31 december 10, 13:01
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 31/12/2010 | 13:50 uur
Britten steunen militaire actie in Ivoorkust

LONDEN - Groot-Brittannië staat achter een eventueel militair ingrijpen in Ivoorkust om de omstreden president Laurent Gbagbo te dwingen op te stappen. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, vrijdag laten weten.

Hague zei dat een besluit daartoe op Britse steun kan rekenen, als de actie onder auspiciën van de Verenigde Naties wordt uitgevoerd. De bewindsman benadrukte dat hij nu nog niet van plan is Britse militairen richting Ivoorkust te sturen om een ingrijpen actief te steunen.

Gbagbo weigert de macht over te dragen aan zijn rivaal Alassane Ouattara, die volgens de VN de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen in november is. De situatie in het Afrikaanse land wordt steeds gespannener. Gbagbo heeft de bijna tienduizend blauwhelmen in Ivoorkust opgeroepen het land te verlaten.

ANP,
Gepubliceerd op 31 december 10, 12:57
Laatst bijgewerkt op 31 december 10, 13:07
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 31/12/2010 | 15:21 uur
Citaat van: dudge op 31/12/2010 | 14:24 uur
Nog niet, maar als het zover is, klusje voor de UK/NL landing force?

Me dunkt dat we met de inzet van de ADAM wel genoeg gedaan hebben voor al die Fransen EU burgers (waaronder wel 32 Nederlanders)....
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 31/12/2010 | 15:35 uur
Ivory Coast: UK 'would back' UN Gbagbo military action

Britain would back any United Nations-led military action taken to force out incumbent Ivory Coast President Laurent Gbagbo, William Hague has said.
But the UK's foreign secretary stressed that this did not mean he was raising the prospect of sending British troops to assist with the situation.
Presidential rival Alassane Ouattara is recognised by the international community as winner of a recent vote.
But Mr Gbagbo - who has control of the armed forces - refuses to leave office.
West African leaders, under the auspices of the regional body Ecowas, have threatened to send in troops to remove him from power.
Mr Hague told BBC Radio 4's Today programme that the UK would, "in principle", support any move by the UN to authorise such action.
He said: "[The leaders] would be well advised to seek the authority of the United Nations to do that and we would be supportive of that at the UN."
But he added: "We are a long way here from discussing British forces being deployed.
"We have deployed a military liaison officer to the country to work on various contingencies with the French, but I'm not raising the possibility today of British forces being deployed."
Mr Hague said Mr Gbagbo must recognise the result of the election and urged him to step down.

UN protection
He said: "Through all possible diplomatic means, we are supporting a resolution of this crisis."
Mr Ouattara and his cabinet are under the protection of UN soldiers at the Golf Hotel in the capital Abidjan.
He was initially declared the winner of the elections, but his victory was overturned by the Constitutional Council.
Mr Gbagbo says his rival's victory was illegitimate and both men have been sworn in as president.
Ecowas is currently engaged with Mr Gbagbo in negotiations to resolve the crisis.
The presidents of Benin, Sierra Leone and Cape Verde left without a deal on Wednesday, but are expected to return on 3 January for more talks.
Nigeria's President Goodluck Jonathan, who is also the Ecowas chairman, is due to travel to Benin for talks on Friday with President Boni Yayi about the crisis.
The World Bank has said it has frozen financing for Ivory Coast, and Mr Hague added: "[Mr Gbagbo] will run out of money. His power relies on control of the army.
"He will run out of money in the next few weeks and that means his power will come to an end.
"He should not underestimate the determination of the international community that the will of the people of that country should be recognised."
Meanwhile, UN chief Ban Ki-moon has warned Mr Gbagbo's supporters not to follow a call to storm the hotel where Mr Ouattara is staying.
A statement from his office said: "Any attack on the Golf Hotel could provoke widespread violence that could reignite civil war."
He said that an attack on peacekeepers constituted a crime under international law and its instigators would be held accountable.
The UN has some 9,500 peacekeepers in the country.
Mr Gbagbo has told them to leave, accusing them of interfering in Ivorian affairs, but the UN has refused to do so.
The former colonial power France has renewed a warning to its citizens in Ivory Coast to leave the country.
"Although foreign nationals are not at present threatened, the French authorities renew their advice... to all French who can, in particular families with children, to temporarily leave Ivory Coast," AFP news agency quotes the French foreign ministry as saying.
An estimated 14,000 French citizens live in the former French colony.
Almost 20,000 people - mostly women and children - have fled Ivory Coast for neighbouring Liberia since the impasse began at the end of November, fearing further unrest.

BBC news,
31 December 2010 Last updated at 13:06 GMT
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 31/12/2010 | 15:37 uur
Citaat van: BBC News op 31/12/2010 | 15:35 uur
"We have deployed a military liaison officer to the country to work on various contingencies with the French, but I'm not raising the possibility today of British forces being deployed."
Het eerste begin is er dus reeds.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 31/12/2010 | 16:21 uur
Citaat van: dudge op 31/12/2010 | 16:00 uur
Daarbij willen we al langer onze aanwezigheid in (west) afrika uitbreiden,

Wat doen we er dan al?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 31/12/2010 | 16:55 uur
Tja, ik beoordeel wat ronddobberen voor een kust, wat pleisters plakken en een oefening draaien niet echt als een aanwezigheid "in (west) Afrika" welke uitgebreid zou worden......  ;)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 31/12/2010 | 16:56 uur
Citaat van: dudge op 31/12/2010 | 16:48 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 31/12/2010 | 16:21 uur
Citaat van: dudge op 31/12/2010 | 16:00 uur
Daarbij willen we al langer onze aanwezigheid in (west) afrika uitbreiden,

Wat doen we er dan al?

O.a. grote oefeningen....
En zo nu en dan eens wat hulpverlening,

Emerald move (http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2010/10/25/46174754/Defensie_op_weg_naar_West_Afrika)
Medical outreach (http://www.defensie.nl/marine/actueel/nieuws/2009/10/15/46137367/Humanitaire_oefening_Hr_Ms_Johan_de_Witt_in_Senegal)
UNMIL (http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2009/10/27/46138091/Hydrografen_zetten_Liberia_op_de_kaart)
Liberia (UNMIL) (http://www.defensie.nl/actueel/video/overige/2009/20091127_hrms_johan_de_witt_zet_materieel_aan_land_in_monrovia_liberia)



En  wat Afrikaanse marinemensen opleiden tegen piraten
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 31/12/2010 | 16:58 uur
Citaat van: Ace1 op 31/12/2010 | 16:56 uur
En marinemensen opleiden tegen piraten

;D ;D
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: yelloow op 31/12/2010 | 17:10 uur
Leve het neo-kolonialisme..
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 31/12/2010 | 17:19 uur
We zijn vorig jaar ook 4 maanden aktief geweest in west-afrika ;)

http://www.defensieforum.nl/Forum/marine_naar_%E2%80%98africa_partnership_station%E2%80%99-t17120.0.html
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 31/12/2010 | 17:24 uur
Britten steunen militaire actie in Ivoorkust

LONDEN -  Groot-Brittannië staat achter een eventueel militair ingrijpen in Ivoorkust om de omstreden president Laurent Gbagbo te dwingen op te stappen. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, laten weten.

Hague zei dat een besluit daartoe op Britse steun kan rekenen, als de actie onder auspiciën van de Verenigde Naties wordt uitgevoerd. De bewindsman benadrukte dat hij nu nog niet van plan is Britse militairen richting Ivoorkust te sturen om een ingrijpen actief te steunen.
Gbagbo weigert de macht over te dragen aan zijn rivaal Alassane Ouattara, die volgens de VN de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen in november is. De situatie in het Afrikaanse land wordt steeds gespannener.
Gbagbo heeft de bijna tienduizend blauwhelmen in Ivoorkust opgeroepen het land te verlaten. De VN hebben op hun beurt Gbagbo gewaarschuwd geen aanval te doen op Ouattara.

Frankrijk heeft in Ivoorkust woonachtige Fransen, in het bijzonder gezinnen met kinderen, opgeroepen het land te verlaten vanwege de dreigende situatie. Ongeveer 14.000 Fransen wonen in de voormalige Franse kolonie. Inmiddels hebben naar schatting tweeduizend van hen Ivoorkust verlaten, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs vrijdag.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/8627498/__Britten_steunen_actie_Ivoorkust__.html?sn=binnenland,buitenland
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 31/12/2010 | 17:39 uur
Citaat van: Ace1 op 31/12/2010 | 16:56 uur
En  wat Afrikaanse marinemensen opleiden tegen piraten

Zo dat ze uiteindelijk weten hoe ze nog meer schepen kunnen kapen  en op een snellere manier want ze krijgen snelle bootjes........... :devil:

De meeste groepen die het westen heeft opgeleid, keren zich uiteindelijk tegen het westen................
Maar we blijven het maar doen
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 31/12/2010 | 19:24 uur
Stilte voor de geweldsstorm in verhit Ivoorkust

Drie west-Afrikaanse regeringsleiders proberen in Ivoorkust een oplossing te vinden voor de politieke crisis in het land
Zittend president Gbagbo weigert nog steeds nieuwe verkiezingsuitslag te erkennen
Geweldsgolf in de steden is enigszins gaan liggen

Relatief rustig. Zo omschrijft Kel
Nor Panglung van het Internationale
Rode Kruis de situatie van
gisteren in Abidjan, de grootste
stad van Ivoorkust. Het west-Afrikaanse
land verkeert in crisis
nadat zittend president Laurent
Gbagbo zijn rivaal Alassane Ouattara
weigerde te erkennen als
winnaar van de presidentsverkiezingen
van eind november. "In
Abidjan ontaardden demonstraties
regelmatig in geweld", zegt
Panglung. "De afgelopen dagen
keerde de rust enigszins terug.
Hoewel de sfeer absoluut nog bijzonder
gespannen is."
Door de spanningen zijn volgens
het Rode Kruis zo'n 27.000
inwoners op de vlucht geslagen

Toch zegt Panglung dat dit aantal
nog enigszins meevalt: "De mensen
die wegtrekken wonen met
name in het noorden en het westen
en gaan over het algemeen
naar het buurland Liberia. Ze
vluchten omdat ze bezorgd zijn
over hun eigen veiligheid en hebben
vaak familie wonen in Liberia.
Hier kunnen ze tijdelijk
terecht."
Over zijn eigen veiligheid zit
Panglung nog niet in: "Diverse
ambassades hebben hun burgers
opgeroepen Ivoorkust te verlaten
als het kan. Voor hulpverleners is
het vooralsnog veilig genoeg."


Ivoorkust

Alassane Ouattara won in november
de presidentsverkiezingen in
Ivoorkust. Zittend president Laurent
Gbagbo weigert de uitslag te
erkennen omdat er volgens hem
in het noorden fraude is gepleegd.
Gbagbo kwam in 2007 aan de
macht nadat de sinds 2002 strijdende
partijen een vredesakkoord
bereikten. Zijn overgangsregering
zou binnen tien maanden de
macht overdragen, maar Gbagbo
stelde nieuwe verkiezingen steeds
uit.
Ivoorkust werd in 1960 onafhankelijk
van Frankrijk. In 2002 kwamen
noordelijke militairen in opstand
omdat ze zich gediscrimineerd
voelden door het
dominante zuiden. Zo'n 9000 VNblauwhelmen
uit tal van landen
bewaken sindsdien de vrede in
het land.
Buurlanden, de VN, de Europese
Unie en de Verenigde Staten hebben
Gbagbo opgeroepen te vertrekken
en sancties tegen zijn
regering ingesteld. Zo bevroor de
Wereldbank de leningen aan
Ivoorkust.
Regeringsleiders uit West-Afrika
probeerden gisteren te bemiddelen
met Gbagbo, die dreigt met
oorlog als hij met geweld wordt afgezet

http://www.readmetro.com/show/en/MetroHolland/20101229/1/5/
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 31/12/2010 | 20:38 uur
Citaat van: dudge op 31/12/2010 | 16:00 uur
Het is een scenario waar we al jaren voor trainen, nu kunnen we het geleerde in een zinnige omgeving in de praktijk brengen. Daarbij willen we al langer onze aanwezigheid in (west) afrika uitbreiden, dit lijkt me daar een goede kans voor.
En dus gaan we weer Nederlandse militairen offeren hiervoor? voor welk doel en belang eigenlijk? Shell schijnt zich al van het land (met name Nigeria) terug te trekken naar de offshore. Wegens de instabiliteit op het land. Waarbij we qua bescherming dan met onze geweldige OPVs een bijdrage kunnen leveren. Mensenrechten of democratie zijn al lange tijd niet leidend in de internationale politiek...zie Afghanistan en Irak maar vooral het uitblijven van ingrijpen in andere landen (o.a. Sudan en Somalië). Waar onze belangen nog veel meer worden geschaad (piraterij, terrorisme). Onze OSW belangen en projecten in West-Afrika dan bepalend? ik mag hopen van niet.

Eerst de bevolking van het land zelf en zo nodig de regio eromheen moet dit probleem wat mij betreft oplossen...en die buurlanden lijken daar ook toe bereid. Wat wij met intelligence en eventueel luchtsteun of vuursteun vanaf zee kunnen ondersteunen. Maar ik zie geen enkele reden om Nederlandse militairen aan land te brengen...laten we aub niet weer in een wespennest called complexe burgeroorlog stappen. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen dunkt mij. 
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 31/12/2010 | 20:51 uur
West-Afrika maakt militair plan Ivoorkust

ABIDJAN - Als Laurent Gbagbo weigert af te treden als president van Ivoorkust, zullen de leiders van de strijdkrachten van West-Afrikaanse landen een plan in werking stellen om hem af te zetten. Dat meldde een woordvoerder van de Nigeriaanse strijdkrachten vrijdag.

Over het plan is niet veel bekendgemaakt. De stafchefs van de strijdkrachten van de landen van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas kwamen eerder deze week bij elkaar om de precaire situatie in Ivoorkust te bespreken. Op 17 en 18 januari zullen ze in Mali verder praten. Dan moet onder meer worden besloten, wanneer er militairen naar Ivoorkust gaan en hoe lang zij daar blijven.

De woordvoerder van de Nigeriaanse strijdkrachten zei te verwachten dat verscheidene lidstaten militairen en materieel voor de actie tegen Gbagbo zullen leveren. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague stelde een eventueel militair ingrijpen in Ivoorkust te zullen steunen, als de actie onder auspiciën van de Verenigde Naties wordt uitgevoerd. Groot-Brittannië is vooralsnog niet van plan zelf militairen naar Ivoorkust te sturen.

Het is sinds de verkiezingen van eind november onrustig in Ivoorkust. Gbagbo verloor de stemronde van zijn rivaal, Alassane Ouattara, maar weigerde zijn ambt over te dragen. Beide mannen hebben zich als president laten beëdigen, met een conflict om de macht als gevolg. De internationale gemeenschap steunt Ouattara en probeert Gbagbo sinds de verkiezingen te verleiden tot aftreden.

Die heeft daar echter geen oren naar. Gbagbo wil daarnaast dat de in Ivoorkust aanwezige blauwhelmen vertrekken.

De VN-militairen beschermen onder meer het hotel in Abidjan, waar Ouattara zich bevindt. Ivoriaanse militairen hebben de blauwhelmen omsingeld. Minister Charles Blé Goudé, bondgenoot van Gbagbo, riep zijn aanhangers op om het hotel in het nieuwe jaar aan te vallen.

VN-topman Ban Ki-moon waarschuwde op zijn beurt de weggestemde president. Volgens Ban zullen de VN-troepen reageren op de aanvallen en zullen de militairen ,,alle mogelijke middelen gebruiken om de regeringsfunctionarissen en anderen in het hotel te beschermen".

Telegraaf, vr 31 dec 2010, 18:37
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 31/12/2010 | 21:03 uur
Uitgezonden militairen bereiden zich voor op jaarwisseling

In een groot aantal missiegebieden vieren Nederlandse militairen .....

Het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam is tijdens de jaarwisseling onderweg naar Ivoorkust, waar zij naar verwachting dit weekend aankomt. Het schip gaat bij het onrustige Ivoorkust Franse marineschepen bevoorraden en wordt eventueel ingezet voor het evacueren en opvangen van Europese burgers. De afgelopen dagen werd kreeg het schip in de havenstad Dakar, Senegal, voorzien van de nodige voorraden en vuurwerk voor een sfeervolle nieuwjaarsviering. Het nieuwe jaar wordt daarnaast al varend ingeluid met 11 saluutschoten. Morgen mag de bemanning voor de West-Afrikaanse kust een nieuwjaarsduik doen. Het Nederlandse marineschip was vorige week op weg naar huis na te zijn ingezet voor de antipiraterij-missie voor de kust van Somalië.


..... naar geïmproviseerde explosieven te zoeken.

MINDEF, 31 december 2010, 17.07 uur

http://www.defensie.nl/missies/nieuws/algemeen/2010/12/31/46177213/Uitgezonden_militairen_bereiden_zich_voor_op_jaarwisseling_video
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 01/01/2011 | 12:56 uur
Haaien verhinderen nieuwjaarsduik marine

DEN HAAG - Haaien hebben een nieuwjaarsduik van Nederlandse marinemensen verhinderd bij Ivoorkust. Bemanningsleden van de Hr. Ms. Amsterdam, die daar net is aangekomen, wilden een traditionele duik nemen vanaf het schip maar een half uur voor het startschot werden haaien gesignaleerd.

De duik voor de kust van Ivoorkust wordt mogelijk later zaterdag nog gehouden. Het bevoorradingsschip is vanaf Somalië, waar het meedeed met de bestrijding van piraten, naar het West-Afrikaanse land gevaren. Op verzoek van de Franse regering zal de marine assisteren bij de bevoorrading en mogelijk evacuatie van burgers. In Ivoorkust is de spanning groot sinds de bij de verkiezingen verslagen president Gbagbo weigert op te stappen. (ANP)


http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/560126/2011/01/01/Haaien-verhinderen-nieuwjaarsduik-marine.dhtml
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 01/01/2011 | 13:58 uur
Ivory Coast official calls for 'mobilization' in political standoff

Abidjan, Ivory Coast (CNN) -- A minister in self-declared President Laurent Gbagbo's Cabinet reiterated calls for Ivorians to surround challenger Alassane Ouattara's hotel, but said violence is not the gathering's goal.

"People are getting prepared to gather for a big rally and show how numerous they are, to claim their liberty, to claim peace in (Ivory Coast)," youth minister Charles Ble Goude told CNN.

He described the rally as "bare-handed."

"I'm not going to buy weapons. I'm not going to buy guns and give them to my followers. We don't need that. Our force is our mobilization," he said.

Gbagbo remains defiant in his claim that he won a November 28 election fairly -- a claim disputed by Ouattara and a growing international bloc that has recognized him as the winner of the presidential runoff election.

Ouattara's headquarters is at the Golf Hotel in Abidjan. U.N. security forces are also based there.

On Thursday U.N. Secretary-General Ban Ki-moon said forces were "authorized to use all necessary means to protect its personnel" and any others at the location.

"Any attack against peacekeepers constitutes a crime under international law, for which the perpetrators and those who instigate them will be held accountable," Ban said.

Goude countered that Ouattara's presence in the hotel placed Ivorians at risk.

"They are planning to shoot people. Their presence in the hotel is a threat for the population of Abidjan," he told CNN.

Ouattara and Gbagbo have set dueling deadlines for the other to stand down, but neither showed any signs of doing so Saturday.

Whipping supporters into a frenzy at a rally Wednesday, Goude ordered Ouattara out of Abidjan by Saturday.

"If you (Ouattara) don't do it by the first of January, when that day passes, I can no longer be responsible for the security of the people at the Golf Hotel," he said.

A spokesman for Ouattara said that the president-elect told African leaders at a meeting earlier this week that he was willing to offer Gbagbo amnesty in return for ceding power, setting a midnight Friday deadline.

A three-man West African delegation will return to Ivory Coast on Monday and ask Gbagbo to relinquish his post or face a military ouster, a representative of the group said Friday.

If the Economic Community of West African States' appeal to Gbagbo fails again, the regional bloc's defense committee will discuss a military option, Nigerian defense spokesman Col. Yerima Mohammed said.

CNN,
January 1 2011
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 02/01/2011 | 14:32 uur
De Amsterdam aan de slag bij Ivoorkust

DEN HAAG - De bemanning van het marineschip Hr. Ms. Amsterdam is zondag begonnen met haar werkzaamheden bij Ivoorkust. Dat heeft het ministerie van Defensie in Den Haag bekendgemaakt. Zo wordt de Franse helikoptercarrier Tonnerre voorzien van voorraden zoals voeding, noodrantsoen, medische hulpmiddelen, munitie, wapens en brandstof.

Het Nederlandse bevoorradingsschip heeft de afgelopen vier maanden meegedaan met de bestrijding van piraterij bij Somalië aan de andere kant van Afrika. Het schip onderbrak voor de kerst de terugreis naar Nederland na een verzoek van de Franse regering om steun te verlenen bij het West-Afrikaanse land. Daar is het al weken onrustig, omdat president Gbagbo na zijn verkiezingsverlies weigert op te stappen.

De Tonnerre ondersteunt de VN- en Franse troepen op het vasteland.

Telegraaf,  zo 02 jan 2011, 14:14
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 02/01/2011 | 14:52 uur
Hr. Ms. Amsterdam start haar werk bij Ivoorkust

Hr. Ms. Amsterdam is vandaag voor de West-Afrikaanse kust begonnen met het bevoorraden van de Franse helikoptercarrier Tonnerre. Het Nederlandse marineschip kan ook ondersteunen bij een eventuele evacuatie van EU-burgers uit Ivoorkust. Deze bevoorradingsoperatie volgt direct op een succesvolle antipiraterijmissie van 4 maanden aan de andere zijde van het Afrikaanse continent.

De Tonnere is al langer in het gebied als Frans stationsschip voor centraal Afrika en ondersteunt momenteel de Franse militairen en de troepen van Verenigde Naties in Ivoorkust. Als het erop aan komt kan het vaartuig EU-burgers evacueren. Door de ontwikkelingen in het West-Afrikaanse land heeft het schip dringend behoefte aan voorraden, zodat het haar werk kan voortzetten.


Bevoorradingstaak
Hr. Ms. Amsterdam heeft als belangrijkste taak het bevoorraden van de Tonnerre. Mochten er grootscheepse evacuaties op gang komen tijdens de Nederlandse aanwezigheid dan biedt de Amsterdam ondersteuning wanneer Frankrijk hierom vraagt.


Frans verzoek
Het Fast Combat Support Ship was op weg terug naar Nederland toen Frankrijk verzocht om ondersteuning bij Ivoorkust.  Frankrijk deed het verzoek omdat het zelf niet in staat was om op korte termijn de helikoptercarrier te bevoorraden. Het 167 meter lange Nederlandse marineschip was op dat moment het snelste in staat om de bevoorradingsoperatie uit te voeren.


KDC-10
Vanwege de missie bij Somalië en in de Golf van Aden waren ook de eigen voorraden nagenoeg op. Het Franse schip had daarnaast stretchers, slaapzakken en noodrantsoenen nodig. Een groot deel van deze goederen heeft de Amsterdam tijdens een logistieke stop in Malaga aan boord genomen. Tijdens dit bezoek leverde een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht ook voorraden aan.

Vervolgens is in Céuta extra dieselolie en in Dakar grote hoeveelheden voeding, medische hulpmiddelen, munitie en wapens aan boord ingescheept. Hier kwamen ook een aantal militairen uit verschillenden landen aan boord die meevoeren richting Ivoorkust. Na 2 dagen varen op topsnelheid arriveerde Hr. Ms. Amsterdam gisteravond bij de Tonnerre voor Ivoorkust.


Terugkeer in Den Helder
De bevoorrading duurt waarschijnlijk nog 2 dagen. Verdere inzet van Hr. Ms. Amsterdam is afhankelijk van de ontwikkelingen in Ivoorkust, maar de voorlopige planning is dat het schip en de 157 bemanningsleden in de tweede helft van januari in Den Helder terugkeren.

MINDEF,
2 januari 2011, 14.28 uur
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Enforcer op 02/01/2011 | 14:58 uur
Citaat van: Lex op 02/01/2011 | 14:52 uur
Hr. Ms. Amsterdam start haar werk bij Ivoorkust

Het Fast Combat Support Ship was op weg terug..........

MINDEF,
2 januari 2011, 14.28 uur

Men heeft hier meegelezen?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 02/01/2011 | 17:27 uur
De Tonnerre:
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi161.photobucket.com%2Falbums%2Ft209%2Fkapiteinrob%2F800px-Tonnerre_L9014.jpg&hash=d693f153a34fd3d8d34b0b6653e8562a19486d0a)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 02/01/2011 | 17:37 uur
Foto's MINDEF-site:

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi161.photobucket.com%2Falbums%2Ft209%2Fkapiteinrob%2FADAM1.jpg&hash=90d30d9ec67fb928a6dac0ec706c55f28b4c2e52)
De Tonnerre (links) wordt bevoorraad door Hr. Ms. Amsterdam.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi161.photobucket.com%2Falbums%2Ft209%2Fkapiteinrob%2FADAM2.jpg&hash=7d5e456c9bf8f5269bf5eb8286009440cc39c489)
De Tonnerre.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi161.photobucket.com%2Falbums%2Ft209%2Fkapiteinrob%2FADAM3.jpg&hash=0d793ddf01bb42a2a832a7c543501cc2fcf9830d)
Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht leverde via Malaga materiaal aan.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 02/01/2011 | 17:41 uur
Citaat van: MINDEF-site op 02/01/2011 | 17:37 uur
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi161.photobucket.com%2Falbums%2Ft209%2Fkapiteinrob%2FADAM3.jpg&hash=0d793ddf01bb42a2a832a7c543501cc2fcf9830d)
Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht leverde via Malaga materiaal aan.

Citaat MINDEF-site: "Vanwege de missie bij Somalië en in de Golf van Aden waren ook de eigen voorraden nagenoeg op."

Ik neem aan dat deze benodigde voorraden door de KDC-10 zijn overgebracht. Ik vraag me dan af wat er niet meer aanwezig is dat vanuit Nederland overgevlogen moet worden en niet ter plaatse in Malaga aangekocht kon worden. Hagelslag? Frikandellen?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: andré herc op 02/01/2011 | 17:44 uur
Hierbij ook nog een aardig filmpje van Tonnre

http://www.youtube.com/watch?v=WVYAy5kruxk

Dan heb je tenmiste een aardig schip voor Kust liggen, als het daar echt uit de hand loopt ;)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 02/01/2011 | 18:06 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/01/2011 | 17:41 uur
Ik neem aan dat deze benodigde voorraden door de KDC-10 zijn overgebracht. Ik vraag me dan af wat er niet meer aanwezig is dat vanuit Nederland overgevlogen moet worden en niet ter plaatse in Malaga aangekocht kon worden. Hagelslag? Frikandellen?
Ik denk dat we wel een grote lijst met benodigde victualiën kunnen bedenken, zeker omdat het schip een aantal dagen verwijderd was van de thuishaven, toen men de extra inzet van zo'n 3 weken te verwerken kreeg.
Misschien zijn er ook extra zaken aan boord gebracht, rekening houdend met het eventueel op moeten vangen van evacuees.
Liever mee verlegen dan om verlegen.  :angel:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 02/01/2011 | 18:11 uur
Citaat van: Lex op 02/01/2011 | 18:06 uur
Ik denk dat we wel een grote lijst met benodigde victualiën kunnen bedenken, zeker omdat het schip een aantal dagen verwijderd was van de thuishaven, toen men de extra inzet van zo'n 3 weken te verwerken kreeg.
Misschien zijn er ook extra zaken aan boord gebracht, rekening houdend met het eventueel op moeten vangen van evacuees.
Liever mee verlegen dan om verlegen.  :angel:

Kan ik me allemaal bedenken, maar mijn vraag is waarom het niet in Malaga aangekocht kon worden. Lijkt me iets voordeliger dan het met een KDC-10 even te komen brengen omdat het zo nodig van de Appie Heijn moet zijn......
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 02/01/2011 | 18:21 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/01/2011 | 17:41 uur
Citaat MINDEF-site: "Vanwege de missie bij Somalië en in de Golf van Aden waren ook de eigen voorraden nagenoeg op."

Ik neem aan dat deze benodigde voorraden door de KDC-10 zijn overgebracht. Ik vraag me dan af wat er niet meer aanwezig is dat vanuit Nederland overgevlogen moet worden en niet ter plaatse in Malaga aangekocht kon worden. Hagelslag? Frikandellen?
waarschijnlijk....plus post, kerstpakketten?...ik zat me meer af te vragen waarom het niet over de weg kon worden aangevoerd...maar dat zal wel met de gladheid te maken hebben neem ik aan...
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 02/01/2011 | 18:27 uur
Voor post en kerstpakketten hoef je geen KDC-10 te sturen. Doet DHL-UPS-Fedex een stuk goedkoper. Of DVVO......  ;)

Dus ik blijf nieuwsgierig wat voor "voorraden" (want daar spreekt men over) er overgevlogen moesten worden.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 02/01/2011 | 18:49 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/01/2011 | 18:27 uur
Voor post en kerstpakketten hoef je geen KDC-10 te sturen. Doet DHL-UPS-Fedex een stuk goedkoper. Of DVVO......  ;)

Dus ik blijf nieuwsgierig wat voor "voorraden" (want daar spreekt men over) er overgevlogen moesten worden.
"menselijke" voorraad misschien...verse/extra eenheid mariniers?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 02/01/2011 | 18:57 uur
Citaat van: Elzenga op 02/01/2011 | 18:49 uur
"menselijke" voorraad misschien...verse/extra eenheid mariniers?

Kan zijn, maar daar hoef je m.i. geen KDC-10 voor te laten vliegen. Als je al behoefte hebt aan extra mariniers......

Mijn nieuwsgierigheid blijft en de vraag blijft staan......
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 02/01/2011 | 20:42 uur
Spanning in Ivoorkust stijgt naar kookpunt

ABIDJAN - Afrikaanse leiders ondernemen maandag een ultieme poging om president Laurent Gbagbo van Ivoorkust tot aftreden te dwingen. De spanning tussen de rivaliserende politieke kampen in Ivoorkust is in het afgelopen weekeinde nog verder opgelopen.

Raila Odinga, de premier van Kenia die door de Afrikaanse Unie is aangesteld als bemiddelaar voor de crisis in Ivoorkust, reist maandag naar dat land voor een onderhoud met Gbagbo. Naast Odinga komen ook de presidenten van Benin, Kaapverdië en Sierra Leone naar Ivoorkust om te onderhandelen met Gbagbo, die volgens de internationale gemeenschap de verliezer is van de presidentsverkiezingen van eind november.

Gbagbo is sinds oktober 2000 president van Ivoorkust en heeft zijn machtsbasis in het zuiden van het land, waar voornamelijk christenen wonen. Zijn belangrijkste rivaal, Alassane Ouattara, de winnaar van de meest recente stembusgang, geniet vooral steun in het islamitische noorden van het land.

Ouattara heeft zich net als Gbagbo laten beëdigen als president en verblijft sinds de verkiezingen in een hotel in Abidjan. Dat wordt beschermd door militairen van de Verenigde Naties, die weer zijn omsingeld door Gbagbo-gezinde militairen. Militante elementen rond Gbagbo dreigen met een bestorming van het hotelcomplex.

De presidenten van Benin, Kaapverdië en Sierra Leone spraken vorige week ook al met Gbagbo, namens de de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas). Ze gaven aan dat Gbagbo zelf dient op te stappen.

Doet hij dat niet, dan dreigt Ecowas hem te verwijderen door middel van een militaire operatie in Ivoorkust. Volgens waarnemers heeft Gbagbo ook het aanbod gekregen om in een ander land politiek asiel te krijgen, een tactiek om hem voor het oog waardig en vreedzaam af te laten treden.

Het risico van een nieuwe burgeroorlog is het horrorscenario voor Ivoorkust, dat circa twintig miljoen inwoners telt. In 2002 sloegen militairen uit het noorden die klaagden over discriminatie, aan het muiten. Ze werden in het midden van het land tegengehouden door Franse militairen. Sindsdien is het land in tweeën verdeeld. Het conflict leidde volgens bronnen tot enkele duizenden sterfgevallen.

In 2007 bereikten de strijdende partijen onder zware druk vanuit het buitenland een akkoord en kwam er een overgangsregering. Die zou binnen tien maanden de macht overdragen aan democratisch gekozen opvolgers, maar Gbagbo wist nieuwe verkiezingen steeds te traineren, tot november vorig jaar.

Het bewind van Gbagbo heeft de spanningen tussen bevolkingsggroepen in Ivoorkust jarenlang aangewakkerd met beleid, dat stoelt op xenofobie en discriminatie van immigranten uit buurlanden en islamitische Ivorianen. Die zouden banen wegkapen en verantwoordelijk zijn voor 'terrorisme'.

In de afgelopen weken zouden circa tweehonderd tegenstanders van het bewind van Gbagbo om het leven zijn gebracht door doodseskaders. De VN-missie in Ivoorkust wil onderzoek doen naar de moorden, maar slaagde daar tot nog toe niet in, omdat ze werden gehinderd door militante aanhangers van Gbagbo.

Telegraaf, zo 02 jan 2011, 19:02
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 02/01/2011 | 21:28 uur
Citaat van: Telegraafsite op 02/01/2011 | 20:42 uur
De VN-missie in Ivoorkust wil onderzoek doen naar de moorden, maar slaagde daar tot nog toe niet in, omdat ze werden gehinderd door militante aanhangers van Gbagbo.

Waarmee weer eens wordt aangetoond dat de VN ook in dit soort situaties tandeloos en dus overbodig is.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 02/01/2011 | 21:35 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/01/2011 | 21:28 uur
Citaat van: Telegraafsite op 02/01/2011 | 20:42 uur
De VN-missie in Ivoorkust wil onderzoek doen naar de moorden, maar slaagde daar tot nog toe niet in, omdat ze werden gehinderd door militante aanhangers van Gbagbo.

Waarmee weer eens wordt aangetoond dat de VN ook in dit soort situaties tandeloos en dus overbodig is.

De VN is papieren tijger de enige succesvolle missie die de VN heeft uitgevoerd is Korea
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 02/01/2011 | 21:40 uur
Citaat van: Ace1 op 02/01/2011 | 21:35 uur
De VN is papieren tijger de enige succesvolle missie die de VN heeft uitgevoerd is Korea

Het is maar wat je "succesvol" wilt noemen.....  ;)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 02/01/2011 | 21:43 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/01/2011 | 21:40 uur
Citaat van: Ace1 op 02/01/2011 | 21:35 uur
De VN is papieren tijger de enige succesvolle missie die de VN heeft uitgevoerd is Korea

Het is maar wat je "succesvol" wilt noemen.....  ;)

Rob als Mac Arthur niet werd terug gefloten werd dan had de missie een stuk succesvoller kunnen zijn
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 02/01/2011 | 21:45 uur
Citaat van: Ace1 op 02/01/2011 | 21:43 uur
Rob als Mac Arthur niet werd terug gefloten werd dan had de missie een stuk succesvoller kunnen zijn

Natuurlijk, want dan had een atoombom op China alle problemen opgelost.....

Maarruh, offtopic.  ;)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 02/01/2011 | 21:55 uur
Op de site van  Hart van Nederland  (http://www.hartvannederland.nl/nederland/2011/marine-in-actie-bij-ivoorkust/) is een filmimpressie te zien van het bevoorraden van FS Tonnerre door Hr.Ms. Amsterdam.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: andré herc op 02/01/2011 | 22:11 uur
Mooi  filmpje  Lex zo zie ik graag de KM in de toekomst de Hr.Ms. Amsterdam, en een Helicarrier samen ,maar dan beide van de KM. ,maar ja dat is een andere topic ;)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 02/01/2011 | 23:59 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 02/01/2011 | 21:28 uur
Citaat van: Telegraafsite op 02/01/2011 | 20:42 uur
De VN-missie in Ivoorkust wil onderzoek doen naar de moorden, maar slaagde daar tot nog toe niet in, omdat ze werden gehinderd door militante aanhangers van Gbagbo.
Waarmee weer eens wordt aangetoond dat de VN ook in dit soort situaties tandeloos en dus overbodig is.
De VN is tandeloos gemaakt en wordt tandeloos gehouden...ra ra door wie met name :angel: (en nee dat is geen mening, dat is een feit)
De schuld leggen bij de VN is dan ook een bekende truc als in werkelijkheid andere actoren (landen) falen. Lukte ook goed bij het debacle in Srebrenica. Secretaris-Generaal of waarnemend (militair) bevelhebber/generaal bij de VN of een VN-missie zijn is dan ook vaak een zeer ondankbare baan/taak. Ik hoef neem ik aan niet te herinneren aan wat er in Rwanda is gebeurd als ook vervolgens met de VN-bevelvoerder toentertijd...Ik vind het altijd pijnlijk om te zien hoe gehaaide PR-afdelingen van landen er vaak steeds weer in slagen de (eigen) schuld richting de VN af te schuiven.

(daarmee zeg ik niet dat de VN ook geen fouten maakt of bureaucratisch kan zijn soms...)   
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 03/01/2011 | 00:04 uur
Citaat van: Lex op 02/01/2011 | 21:55 uur
Op de site van  Hart van Nederland  (http://www.hartvannederland.nl/nederland/2011/marine-in-actie-bij-ivoorkust/) is een filmimpressie te zien van het bevoorraden van FS Tonnerre door Hr.Ms. Amsterdam.
Ik mag er toch vanuit gaan dat de Lynx die we zagen vliegen in ieder geval nog van ons was..toch?  ;D
Mooie beelden....goede zaak...en geeft mooie indruk van de grote van de schepen..
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 03/01/2011 | 01:20 uur
Citaat van: Elzenga op 03/01/2011 | 00:04 uur
Ik mag er toch vanuit gaan dat de Lynx die we zagen vliegen in ieder geval nog van ons was..toch?  ;D

Alsof Fransen met een Lynx gaan vliegen......  :crazy:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Reinier op 03/01/2011 | 11:20 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 03/01/2011 | 01:20 uur
Citaat van: Elzenga op 03/01/2011 | 00:04 uur
Ik mag er toch vanuit gaan dat de Lynx die we zagen vliegen in ieder geval nog van ons was..toch?  ;D
Alsof Fransen met een Lynx gaan vliegen......  :crazy:
Ach ze hebben 25 van die dingen staan, dus ik mag aannemen dat ze af en toe eentje gebruiken om er mee te gaan vliegen.... ;)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 03/01/2011 | 12:54 uur
Citaat van: Reinier op 03/01/2011 | 11:20 uur
Ach ze hebben 25 van die dingen staan, dus ik mag aannemen dat ze af en toe eentje gebruiken om er mee te gaan vliegen.... ;)

Het zijn er minder dan 25 en vergeet niet dat niet zo heel lang geleden de ZPRV zelfs zonder heli op safari is geweest......  ;)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Reinier op 03/01/2011 | 13:50 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 03/01/2011 | 12:54 uur
Citaat van: Reinier op 03/01/2011 | 11:20 uur
Ach ze hebben 25 van die dingen staan, dus ik mag aannemen dat ze af en toe eentje gebruiken om er mee te gaan vliegen.... ;)

Het zijn er minder dan 25 en vergeet niet dat niet zo heel lang geleden de ZPRV zelfs zonder heli op safari is geweest......  ;)
Ik bedoelde dat Frankrijk 25 Lynx heli's heeft....
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 03/01/2011 | 14:13 uur
Citaat van: Reinier op 03/01/2011 | 13:50 uur
Ik bedoelde dat Frankrijk 25 Lynx heli's heeft....

Aha, opvallend dat Fransen dan met Engels spul rondvliegen. Weer wat geleerd.....  ;)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 03/01/2011 | 15:56 uur
Citaat van: dudge op 03/01/2011 | 15:40 uur
Ze hebben ook Amerikaans, Duits, Spaans en Europees spul.

Nog opvallender; nog meer geleerd.....  ;)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 03/01/2011 | 16:52 uur
zijn die Franse Lynx helicopters van dezelfde generatie  als de Nederlandse Lynx helicopters?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 12/01/2011 | 21:27 uur
Troepen Gbagbo overvallen voedseltransport VN

ABIDJAN - Gewapende aanhangers van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo hebben woensdag een voedseltransport van de Verenigde Naties overvallen. De bestuurders van enkele vrachtwagens met levensmiddelen werden in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, tegengehouden bij een controlepost. Vervolgens werden de trucks geplunderd door aanhangers van Gbagbo, zo meldden de VN.

Eerder op de dag werden zeker zes mensen gedood in Abidjan toen veiligheidsdiensten slaags raakten met inwoners van de wijk Abobo. Daar wonen veel aanhangers van Alassane Ouattara, volgens de internationale gemeenschap de winnaar van de presidentsverkiezingen van eind november.

Vijf van de slachtoffers zouden agenten zijn. Een ooggetuige zei dat hij vier uitgebrande politieauto's zag staan bij het stadhuis, met vier dode agenten erin. De veiligheidsdiensten in Ivoorkust zijn op de hand van Gbagbo.

ANP,
Gepubliceerd op 12 januari 11, 20:33
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 19/01/2011 | 19:41 uur
VN stuurt extra troepen naar Ivoorkust

Gepubliceerd: vandaag 16:42

De VN-missie in Ivoorkust wordt uitgebreid van ruim negenduizend naar zeker elfduizend manschappen. Dat heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties woensdag besloten tijdens een vergadering in New York.

Het West-Afrikaanse Ivoorkust is sinds de presidentsverkiezingen van eind november in de greep van een politieke crisis.

http://www.depers.nl/buitenland/539454/VN-stuurt-extra-troepen-naar-Ivoorkust.html
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: andré herc op 19/01/2011 | 22:01 uur
Extra VN-militairen naar Ivoorkust
Toegevoegd: woensdag 19 jan 2011, 21:30

De Verenigde Staten sturen 2000 extra militairen naar Ivoorkust. In het land is al een VN-missie van 9000 militairen actief. Er heerst een gespannen sfeer sinds de presidentsverkiezingen eind november.

Zittend president Gbagbo weigert zijn nederlaag te erkennen en zegt dat er is gefraudeerd. De afgelopen weken zijn VN-militairen verschillende keren door zijn aanhangers aangevallen.

Het leger houdt nog steeds het hotel omsingeld waar de pasgekozen president Ouattara zit. Gbagbo heeft de VN al verschillende keren beloofd de blokkade op te heffen, maar het nog niet gedaan.

nos.nl
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 29/01/2011 | 12:22 uur
'Afrikaanse oplossing' voor crisis Ivoorkust

ADDIS ABEBA - Leiders van de Afrikaanse Unie gaan een ,,Afrikaanse oplossing" zoeken voor de crisis in Ivoorkust. Dat heeft president Mohamed Ould Abdel Aziz van Mauritanië gezegd na afloop van een vergadering van de Vredes- en Veiligheidsraad van de AU in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, zo meldde de Britse omroep BBC zaterdag.

Abdel Aziz, in het verleden twee keer verantwoordelijk voor een staatsgreep in Mauritanië, wordt voorzitter van een panel dat binnen een maand een regeling wil presenteren waar alle partijen in Ivoorkust zich aan zouden moeten houden. Het West-Afrikaanse land telt op dit moment twee presidenten. Zittend president Laurent Gbagbo weigert zich neer te leggen bij de zege van zijn rivaal Alassane Ouattara tijdens de presidentsverkiezingen van eind november.

Ivoorkust is het belangrijkste agendapunt tijdens de top van de Afrikaanse Unie, die dit weekeinde plaats heeft in Addis Abeba. Het is nog onduidelijk welke andere staatshoofden zitting zullen nemen in het panel onder leiding van Abdel Aziz. De voormalige generaal besprak de crisis in Ivoorkust vrijdagavond met Jacob Zuma, Goodluck Jonathan, Robert Mugabe en Hifikepunye Pohamba, respectievelijk de presidenten van Zuid-Afrika, Nigeria, Zimbabwe en Namibië.
Abdel Aziz zei dat de AU zich ziet geconfronteerd met een Afrikaans probleem en dat zijn panel op zoek gaat naar een Afrikaanse oplossing. Hij gaf geen nadere toelichting.

In een eerder stadium had de Afrikaanse Unie nog het vertrek van Gbagbo geëist. De organisatie steunde de West-Afrikaanse economische gemeenschap Ecowas, die dreigde met een militaire interventie in Ivoorkust als Gbagbo niet op zou stappen. Inmiddels is de toon tegenover Gbagbo danig afgezwakt. Jacob Zuma pleitte recent voor een andere strategie wat betreft Ivoorkust. En Yoweri Museveni, de president van Uganda, suggereerde eerder deze week dat de Verenigde Naties Ouattara te snel hebben aangewezen als winnaar van de verkiezingen in Ivoorkust.

De AU eist nog wel dat Gbagbo een einde maakt aan de omsingeling door zijn troepen van het hotel in Abidjan waar Ouattara verblijft. En het orgaan vindt dat het afgelopen moet zijn met misdrijven tegen de burgerbevolking. Pogingen van de AU om Gabgbo en Ouattara aan de onderhandelingstafel te krijgen, mislukten tot nog toe steevast.

Telegraaf, za 29 jan 2011, 11:06
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 07/02/2011 | 22:08 uur
Opnieuw gevechten in Ivoorkust

ABIDJAN -  In Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, zijn maandagavond weer gevechten uitgebroken tussen aanhangers van het bewind van president Laurent Gbagbo en betogers. Dat hebben ooggetuigen gemeld.

Eerder op de dag kwamen zeker twee mensen om het leven tijdens gevechten tussen betogers en het veiligheidsapparaat in Abidjan. Dat verleent nog altijd steunt aan Gbagbo, ondanks zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van eind november. De demonstranten eisen dat Gbagbo aftreedt en plaatsmaakt voor Alassane Ouattara. Deze politicus heeft volgens de internationale gemeenschap de stembusgang gewonnen.

Ouatara heeft zichzelf net als Gbagbo laten beëdigen als president van Ivoorkust. De oppositieleider houdt zich met zijn regering schuil in een hotel in Abidjan, dat wordt beschermd door blauwhelmen van de VN.

Telegraaf, ma 07 feb 2011, 21:47
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 21/02/2011 | 22:47 uur
Troepen Gbagbo doden zes mensen in Ivoorkust
Uitgegeven:    21 februari 2011 22:39
Laatst gewijzigd:    21 februari 2011 22:39
AMSTERDAM - Troepen die trouw zijn aan de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo zijn maandag wijken van de oppositie in Abidjan binnengegaan en hebben daar de bevolking bestookt met granaten, machinegeweren en raketwerpers.

Zeker zes mensen zijn daarbij om het leven gekomen en minstens vijftien gewond geraakt, meldden artsen en ooggetuigen.

De ooggetuigen herkenden de presidentiële garde van Gbagbo aan hun rode baretten en het embleem van hun eenheid op hun voertuigen. Zij hielden huis in buurten die op de hand zijn van Gbagbo's rivaal Alassane Ouattara.

Deze wordt door de internationale gemeenschap en de Ivoriaanse kiescommissie beschouwd als de winnaar van de verkiezingen op 28 november, maar de constitutionele raad, die wordt geleid door een medestander van Gbagbo, heeft de uitslagen terzijde geschoven en Gbagbo tot winnaar uitgeroepen.

Afrikaanse Unie

Het geweld viel samen met de komst van een nieuwe delegatie van de Afrikaanse Unie. De missie van vier staatshoofden is de zoveelste bemiddelingspoging waarin Gbagbo, die dankzij de steun van het leger aan de macht kan vasthouden, een eervolle uitweg moet worden geboden.

Medewerkers van Gbagbo zeggen dat hij geen enkele oplossing aanvaardt die voorziet in zijn vertrek. Het kamp van Ouattara is net zo pessimistisch over een oplossing.

Zijn premier, Guillaume Soro, zei er vorige week van uit te gaan dat de bemiddelingspoging zal mislukken en riep de aanhang van Ouattara op tot een 'Egyptische' revolutie.
© Novum
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 23/02/2011 | 19:19 uur
Nieuwe gevechten in Ivoorkust

ABIDJAN -  In de belangrijkste stad van Ivoorkust, Abidjan, zijn woensdag nieuwe gevechten uitgebroken. Ooggetuigen meldden zware schietpartijen tussen aanhangers van de twee mannen die beweren president van het West-Afrikaanse land te zijn, Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara.

Bij ongeregeldheden in Ivoorkust zijn al honderden doden gevallen.

Eind november werden presidentsverkiezingen gehouden. De kiescommissie riep oppositiekandidaat Ouattara uit tot winnaar, maar volgens de Grondwettelijke Raad had de zittende president Gbagbo gewonnen. De internationale gemeenschap beschouwt Ouattara als de rechtmatige president, maar hij zit in een hotel in Abidjan en Gbagbo weigert op te stappen.

Bij ongeregeldheden zijn al honderden doden gevallen. Bovendien heeft de economie van Ivoorkust, de grootste cacaoproducent ter wereld, zware klappen opgelopen door de crisis.

Telegraaf, wo 23 feb 2011, 19:12
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 25/02/2011 | 21:00 uur
'Ivoorkust op rand van burgeroorlog'

ABIDJAN - Ivoorkust staat op de rand van een burgeroorlog. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon vrijdag gezegd. Per dag vluchten inmiddels zeker zo'n vijfduizend mensen weg voor het toenemende geweld.

Ivoorkust gaat al maanden gebukt onder een politieke patstelling. Eind november werden presidentsverkiezingen gehouden.

De kiescommissie riep oppositiekandidaat Alassane Ouattara uit tot winnaar, maar volgens de Grondwettelijke Raad had de zittende president Laurent Gbagbo gewonnen.

De gevechten tussen aanhangers van beide rivalen eisten al honderden levens en de ongeregeldheden breiden zich uit. Troepen die Ouattara trouw zijn veroverden vrijdag een plaats in het noorden in gebied dat gecontroleerd wordt door troepen die Gbagbo steunen.

© ANP 
Uitgegeven: 25 februari 2011 19:25
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 25/02/2011 | 21:43 uur
Citaat van: dudge op 25/02/2011 | 21:38 uur
Hopelijk sturen we troepen voor een VN vredesmacht, en veel ook.
Hebben we die beschikbaar?  :angel:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/02/2011 | 21:50 uur
Citaat van: Lex op 25/02/2011 | 21:43 uur
Citaat van: dudge op 25/02/2011 | 21:38 uur
Hopelijk sturen we troepen voor een VN vredesmacht, en veel ook.
Hebben we die beschikbaar?  :angel:

Als de VN in 2015 tot een besluit komt.... dan gaan we dat misschien doen...
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Laurens op 25/02/2011 | 22:49 uur
Citaat van: jurrienvisser op 25/02/2011 | 21:50 uur
Citaat van: Lex op 25/02/2011 | 21:43 uur
Citaat van: dudge op 25/02/2011 | 21:38 uur
Hopelijk sturen we troepen voor een VN vredesmacht, en veel ook.
Hebben we die beschikbaar?  :angel:

Als de VN in 2015 tot een besluit komt.... dan gaan we dat misschien doen...

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg525.imageshack.us%2Fimg525%2F6311%2F1273ay1.jpg&hash=742a23988b5f99c6b69e527aa5f7a82cc29298e3)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 25/02/2011 | 22:55 uur
Eigen portret?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Laurens op 25/02/2011 | 23:00 uur
Citaat van: Lex op 25/02/2011 | 22:55 uur
Eigen portret?

Zelfs met de door Defensie verstrekte zonnebril  8)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 25/02/2011 | 23:02 uur
Waar is deze foto genomen?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Laurens op 25/02/2011 | 23:08 uur
Citaat van: Lex op 25/02/2011 | 23:02 uur
Waar is deze foto genomen?

Ik zou het werkelijk niet weten, maar het lijkt me een fotoshop.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 25/02/2011 | 23:24 uur
http://adsoftheworld.com/media/print/die_burger_un_soldier?size=_original

Vond er iets over op google door te zoeken op Jamaican soldier UN Africa
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Tanker op 25/02/2011 | 23:49 uur
Prioriteiten liggen op dit moment niet hier, maar bij de olie en gasbronnen in Libie, dus daar word het motto "ieder voor zich, en god voor ons allen"

:sleep:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 25/02/2011 | 23:59 uur
Citaat van: Tanker op 25/02/2011 | 23:49 uur
Prioriteiten liggen op dit moment niet hier, maar bij de olie en gasbronnen in Libie, dus daar word het motto "ieder voor zich, en god voor ons allen"

:sleep:
:(....niet al te ver van de werkelijkheid vrees ik....dit mogen 2e en 3e wereldlanden oplossen daar in Ivoorkust...de 1e wereld heeft het inderdaad nog te druk in Afghanistan en nu Noord-Afrika/Midden-Oosten....gas en olie...olie en gas. Tja, rijk zijn heeft zo zijn prijs..
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 26/02/2011 | 00:19 uur
Citaat van: Elzenga op 25/02/2011 | 23:59 uur
Citaat van: Tanker op 25/02/2011 | 23:49 uur
Prioriteiten liggen op dit moment niet hier, maar bij de olie en gasbronnen in Libie, dus daar word het motto "ieder voor zich, en god voor ons allen"

:sleep:
:(....niet al te ver van de werkelijkheid vrees ik....dit mogen 2e en 3e wereldlanden oplossen daar in Ivoorkust...de 1e wereld heeft het inderdaad nog te druk in Afghanistan en nu Noord-Afrika/Midden-Oosten....gas en olie...olie en gas. Tja, rijk zijn heeft zo zijn prijs..

waarom zitten we dan nog niet in Libië?

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 26/02/2011 | 00:25 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 00:19 uur
waarom zitten we dan nog niet in Libië?
Laat ik de vraag omdraaien.
Moeten we in Libië zitten?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 26/02/2011 | 00:28 uur
China dispatches warship to protect Libya evacuation mission: Marks the PRC's first use of frontline military assets to protect an evacuation mission

Posted: 24. Feb, 2011 Last update: 24. Feb, 2011

Gabe Collins and Andrew Erickson, "China dispatches warship to protect Libya evacuation mission: Marks the PRC's first use of frontline military assets to protect an evacuation mission," China SignPost™ (洞察中国), No. 25 (24 February 2011).

China SignPost™ 洞察中国–"Clear, high-impact China analysis."©

What we know

The PLA Navy has just dispatched Xuzhou, a Type 054 Jiangkai-II class missile frigate, from the ongoing seventh PLAN anti-piracy task force deployment off Somalia to steam to Libyan coast to provide support and protection for the ongoing evacuation mission there. The escort mission has been approved by the Central Military Commission, according to Xinhua, and at least 6,300 of the roughly 30,000 PRC citizens in Libya have been evacuated. The news agency adds that the Chinese evacuation is also utilizing chartered aircraft, overland routes to Egypt and Tunisia, ships from China's major state shipping firms, and Greek merchant vessels in the region, which are said to be closely coordinating their operations with the Chinese government and plan to evacuate up to 15,000 Chinese from Libya.

Beijing's speedy response shows nimbleness in handling a situation where descent into chaos has directly impacted Chinese citizens' security. As of 23 February 2011, the Ministry of Commerce said at least 27 Chinese-run construction sites had been attacked by armed individuals and that there were numerous injuries. Commissioned in 2008, Xuzhou is a 4,000-ton frigate with a Vertical Launch System capable of launching HHQ-16 surface-to-air missiles to protect against air threats and a hangar with one Z-9 helicopter. It is a solid medium-sized warship, but cannot carry many people and thus would not be useful as a rescue vessel. Xuzhou's escort mission is likely designed to serve several related immediate objectives, including avoiding a USS Cole-style terrorism or irregular attack scenario that could harm evacuees, and sending a clear message to various elements in Libya not to harm Chinese civilians or disrupt their evacuation. This latest initiative is part of a larger ongoing increase in Chinese power, presence, and influence around the world, and should come as no surprise. China has global interests, cannot free ride forever, and requires a presence in critical areas and situations in order to have a voice.

Tactical and strategic implications

Xuzhou's mission marks an important milestone because to the best of our knowledge, this is the first ever dispatch of a PLA military platform specifically assigned to help protect a non-combatant evacuation operation (NEO) to help PRC citizens trapped in an active conflict zone. Chinese policymakers now have a precedent for future military operations in areas where the lives and property of expatriate PRC citizens come under threat. We expect that the Chinese people's popular support for the mission will be high.

This action fits with the 2008 decision to launch the anti-piracy mission in the Gulf of Aden. On the tactical level, it reflects the PLAN's growing confidence and capacity in conducting long-range operations. The mission is also a booster shot for the PLAN's public image in China and will likely help it secure more funding in coming years.

Successfully protecting Chinese merchant ships from pirates and evacuating Chinese citizens from violent areas are great cards for PLA senior naval officers and civilian supporters of a strong navy to play during internal procurement debates. Having the PLAN consistently answer the call when China's overseas comrades and commercial interests needs protection clearly explains the force's value and will smooth the way for advocates of the carrier program, as well as those who seek a more robust long-range naval capability in general.

Finally, as China's military modernizes its platforms and bolsters its long-range operational capabilities and experience, it can draw on the precedent set in this mission if protection missions or interventions become necessary in the future. On the international level, safeguarding the evacuation of PRC citizens provides a positive and peaceful rationale for logistically-useful operations that also provide advantageous military training opportunities. We think such contingencies are very likely as China's expatriate workers continue seeking their fortunes in potentially volatile regions such as Africa. Xuzhou's deployment reflects the reality that Beijing is now more willing to employ military power when PRC citizens overseas are threatened. By demonstrating concrete will and operational capability, a more muscular Chinese foreign military posture such as that shown by Xuzhou's mission may actually be a positive lever for cooperation against non-traditional security threats. Therefore, we think once the dust settles, Xuzhou's dispatch should be discussed with Chinese diplomatic and security officials to explore ways to better coordinate bilateral and multilateral military cooperation.
http://www.chinasignpost.com/2011/02/china-dispatches-warship-to-protect-libya-evacuation-mission-marks-the-prc%E2%80%99s-first-use-of-frontline-military-assets-to-protect-an-evacuation-mission/
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 26/02/2011 | 00:31 uur
Citaat van: Lex op 26/02/2011 | 00:25 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 00:19 uur
waarom zitten we dan nog niet in Libië?
Laat ik de vraag omdraaien.
Moeten we in Libië zitten?

Als ik sommige hier moet geloven dan wel  ivm de olie en gas...................................

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 26/02/2011 | 00:38 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 00:19 uur
Citaat van: Elzenga op 25/02/2011 | 23:59 uur
Citaat van: Tanker op 25/02/2011 | 23:49 uur
Prioriteiten liggen op dit moment niet hier, maar bij de olie en gasbronnen in Libie, dus daar word het motto "ieder voor zich, en god voor ons allen"

:sleep:
:(....niet al te ver van de werkelijkheid vrees ik....dit mogen 2e en 3e wereldlanden oplossen daar in Ivoorkust...de 1e wereld heeft het inderdaad nog te druk in Afghanistan en nu Noord-Afrika/Midden-Oosten....gas en olie...olie en gas. Tja, rijk zijn heeft zo zijn prijs..
waarom zitten we dan nog niet in Libië?
Als het nu 2002 was geweest was dat misschien ook al wel het geval geweest...Alleen is de doctrine die toen opgeld deed en een militair ingrijpen nu had gerechtvaardigd inmiddels nogal omstreden en niet meer de leidraad voor de huidige president van Amerika, Barak Obama. Ook werd door veel regeringen, ook in het Westen, gedacht dat men met Kadhaffi inmiddels wel een bruikbare marionet had in dit olierijke land...en werd de man dus gaarne vertroeteld, uitgenodigd en mocht hij met allerlei premiers en presidenten en ministers op de foto weer...tot opeens onder de al langer ontevreden bevolking in de regio het momentum ontstond en zij in opstand kwamen en verschillende Westerse marionetten daar exit gingen. Nu beleid men volgens mij hier met de mond steun aan dit proces maar is men..geschrokken...achter de schermen volgens mij koorstachtig bezig wel weer een pro-Westerse zetbaas of machtselite te vinden daar en die te steunen. Want of echte democratie daar in het belang is van Westerse regeringen en aan hen geallieerde multinationals/bedrijven is maar helemaal de vraag.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 26/02/2011 | 09:16 uur
Citaat van: Elzenga op 26/02/2011 | 00:38 uur
Als het nu 2002 ........................................

Ja, als

Als ik beter mijn best had gedaan dan was ik nu generaal geweest.   :angel:

Citaat van: Elzenga op 26/02/2011 | 00:38 uur
  Ook werd door veel regeringen, ook in het Westen, gedacht dat men met Kadhaffi inmiddels wel een bruikbare marionet had in dit olierijke land...

Dat is echt niet iets van nu dat men samenwerkt met foute regime's om er zelf beter van te worden.
Het bekenste is het niet aanvals-verdrag tussen de Sovjet-unie en nazi Duitsland (Molotov-Ribbentroppact )

Dit soort dingen gebeuren en zullen altijd blijven gebeuren.
Men kan niet eenmaal altijd en overal bepalen wie die macht heeft in een land. Wie zou dat moeten doen en met welke maatstaf?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 26/02/2011 | 11:51 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 09:16 uur
Citaat van: Elzenga op 26/02/2011 | 00:38 uur
Als het nu 2002 ........................................
Ja, als

Als ik beter mijn best had gedaan dan was ik nu generaal geweest.   :angel:
ja en ik premier nou goed 8)....Je kunt natuurlijk lekker zo reageren...maar wat ik stel is wel waarschijnlijk. Indertijd was militaire interventie weer hot waar dat het eigen belang kon dienen...nu is men beduidend terughoudender na de tegenvallende ervaringen in Irak en Afghanistan. En worden er wel acties ondernomen, ook militaire, maar kleinschaliger en meer achter de schermen. Voorlopig....
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 09:16 uur
Citaat van: Elzenga op 26/02/2011 | 00:38 uur
  Ook werd door veel regeringen, ook in het Westen, gedacht dat men met Kadhaffi inmiddels wel een bruikbare marionet had in dit olierijke land...
Dat is echt niet iets van nu dat men samenwerkt met foute regime's om er zelf beter van te worden.
Het bekenste is het niet aanvals-verdrag tussen de Sovjet-unie en nazi Duitsland (Molotov-Ribbentroppact )

Dit soort dingen gebeuren en zullen altijd blijven gebeuren.
Men kan niet eenmaal altijd en overal bepalen wie die macht heeft in een land. Wie zou dat moeten doen en met welke maatstaf?
Het is inderdaad van alle tijden...al noem je nu niet echt een voorbeeld van een democratisch land dat samenwerkt met een dictatoriaal regime...want dan zijn ze beiden in het voorbeeld. Een maatstaf zouden de spelregels van je eigen systeem kunnen zijn en het internationaal recht. En nee helemaal uitsluiten kun je het niet...omdat er niet altijd een duidelijk onderscheid is te maken tussen democratie en dictatuur in sommige landen. Maar zo erg als het nu is vind ik ook not done. Niet alleen omdat zo de eigen geloofwaardigheid wordt ondermijnd (zowel in het buitenland als ook binnenlands bij de eigen burger) maar je ook niet al te prettige vijanden creëert zo...die nogal fanatiek gaan pogen zaken op te blazen hier omdat wij een dictatoriaal regime daar steunen. 
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 26/02/2011 | 13:10 uur
Onderofficier....Minister Gates lijkt te bevestigen wat ik hieronder schreef...om de discussie hier ontopic te houden heb ik dit artikel elders geplaatst in een nieuw topic.

http://www.defensieforum.nl/Forum/warning_against_wars_like_iraq_and_afghanistan-t20519.0.html;msg216637#msg216637
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Cigarz op 26/02/2011 | 16:57 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 00:31 uur
Citaat van: Lex op 26/02/2011 | 00:25 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 00:19 uur
waarom zitten we dan nog niet in Libië?
Laat ik de vraag omdraaien.
Moeten we in Libië zitten?

Als ik sommige hier moet geloven dan wel  ivm de olie en gas...................................
Een beter argument kan ik me ook niet bedenken. Onze economie is nogal afhankelijk van die olie en gas...
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 26/02/2011 | 17:21 uur
Citaat van: Cigarz op 26/02/2011 | 16:57 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 00:31 uur

Als ik sommige hier moet geloven dan wel  ivm de olie en gas...................................
Een beter argument kan ik me ook niet bedenken. Onze economie is nogal afhankelijk van die olie en gas...

Ik hoop dat ogen van de regeringen, die afhankelijk zijn van het olie en het gas, nu eens open gaan.
Nu eens vaart maken met de alternatieve energie-bronnen.

Maar zolang diezelfde regeringen ook flink aan de olie en gas verdienen en schijnbaar onder de plak zitten van de olieconcerns gaat dat voorlopig niet gebeuren.

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Cigarz op 26/02/2011 | 20:27 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 17:21 uur
Citaat van: Cigarz op 26/02/2011 | 16:57 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 00:31 uur

Als ik sommige hier moet geloven dan wel  ivm de olie en gas...................................
Een beter argument kan ik me ook niet bedenken. Onze economie is nogal afhankelijk van die olie en gas...

Ik hoop dat ogen van de regeringen, die afhankelijk zijn van het olie en het gas, nu eens open gaan.
Nu eens vaart maken met de alternatieve energie-bronnen.

Maar zolang diezelfde regeringen ook flink aan de olie en gas verdienen en schijnbaar onder de plak zitten van de olieconcerns gaat dat voorlopig niet gebeuren.
Nou, kom op dan, spullen pakken en in de richting!  :big-smile:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 27/02/2011 | 00:58 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 17:21 uur
Citaat van: Cigarz op 26/02/2011 | 16:57 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 00:31 uur

Als ik sommige hier moet geloven dan wel  ivm de olie en gas...................................
Een beter argument kan ik me ook niet bedenken. Onze economie is nogal afhankelijk van die olie en gas...
Ik hoop dat ogen van de regeringen, die afhankelijk zijn van het olie en het gas, nu eens open gaan.
Nu eens vaart maken met de alternatieve energie-bronnen.

Maar zolang diezelfde regeringen ook flink aan de olie en gas verdienen en schijnbaar onder de plak zitten van de olieconcerns gaat dat voorlopig niet gebeuren.
Ik hoop het met je...maar die verwevenheid is nog wel een flink struikelblok...waardoor de huidige regering zelfs een stap terug doet en meer focust op olie en vooral gas.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 27/02/2011 | 16:43 uur
Staatszender Ivoorkust aangevallen

In Ivoorkust is de zendmast van de staatstelevisie aangevallen. Er kan niet meer worden uitgezonden. De toren heeft urenlang in brand gestaan.

In het West-Afrikaanse land zijn de gevechten de afgelopen dagen opgelaaid. Volgens VN-topman Ban Ki Moon staat Ivoorkust op de rand van een burgeroorlog. De staatstelevisie zou regelmatig oproepen tot geweld tegen de VN-vredestroepen in het land, die Alassane Ouattara beschermen.

Instrument
Ouattara won de verkiezingen van november, maar zittend president Gbagbo weigert zijn nederlaag te erkennen en op te stappen. Internationaal wordt Ouattara als winnaar erkend. De staatstelevisie van Ivoorkust, de zender RTI, is een instrument van Gbagbo.

NOS.nl,
Toegevoegd: zondag 27 feb 2011, 15:46
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Cigarz op 27/02/2011 | 20:19 uur
Citaat van: dudge op 27/02/2011 | 13:16 uur
Citaat van: Elzenga op 27/02/2011 | 00:58 uur
Citaat van: onderofficier op 26/02/2011 | 17:21 uur
Ik hoop dat ogen van de regeringen, die afhankelijk zijn van het olie en het gas, nu eens open gaan.
Nu eens vaart maken met de alternatieve energie-bronnen.

Maar zolang diezelfde regeringen ook flink aan de olie en gas verdienen en schijnbaar onder de plak zitten van de olieconcerns gaat dat voorlopig niet gebeuren.
Ik hoop het met je...maar die verwevenheid is nog wel een flink struikelblok...waardoor de huidige regering zelfs een stap terug doet en meer focust op olie en vooral gas.

Jup, was daar ook wel verbaasd over. Jammer, want juist in de alternatieven kunnen we nu (nog) groot worden. Olie en Gas raakt eens uit de gratie, om welke reden dan ook, en we moeten dus vaart maken met een alternatief.
Zolang we die alternatieven nog niet op een efficiënte manier massaal kunnen toepassen (zonder afhankelijk te zijn van allerlei subsidies) moeten we alles op alles stellen om onze olie- en gasbronnen te beschermen. We zijn er NU namelijk nog steeds van afhankelijk...
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 27/02/2011 | 20:48 uur
Citaat van: Cigarz op 27/02/2011 | 20:19 uur
Citaat van: dudge op 27/02/2011 | 13:16 uur
Jup, was daar ook wel verbaasd over. Jammer, want juist in de alternatieven kunnen we nu (nog) groot worden. Olie en Gas raakt eens uit de gratie, om welke reden dan ook, en we moeten dus vaart maken met een alternatief.
Zolang we die alternatieven nog niet op een efficiënte manier massaal kunnen toepassen (zonder afhankelijk te zijn van allerlei subsidies) moeten we alles op alles stellen om onze olie- en gasbronnen te beschermen. We zijn er NU namelijk nog steeds van afhankelijk...
Het gaat denk ik niet zozeer om subsidies...maar om strategische miljardeninvesteringen in de bouw en aanleg van energievoorzieningen...en dat heeft weer meer te maken met visie en belangen...dan of iets kan of niet. Er is technologisch al meer dan voldoende mogelijk op het gebied van alternatieve stroomopwekking om daar grote investeringen in de doen en die grootschalig aan te leggen. Maar als politici geen visie hebben of slechts voor de korte termijn..of teveel verweven zijn met olie- en gasbedrijven als Shell en de gasUnie...dan komt dat niet van de grond. Andere landen nemen die stap wel en zijn ons inmiddels ver vooruit. En dat zal in de toekomst in hun voordeel uitpakken.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 28/02/2011 | 11:55 uur
VN-chef wil spoedoverleg over Ivoorkust

NEW YORK -  Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties wil dat de Veiligheidsraad een spoedvergadering belegt over de situatie in Ivoorkust. Dat heeft zijn woordvoerder maandag laten weten. De oproep volgt op berichten over illegale wapenleveranties aan het Afrikaanse land.

Wit-Rusland zou onder meer drie gevechtshelikopters hebben geleverd aan troepen die zittend president Laurent Gbagbo steunen. Die werd bij de verkiezingen eind november volgens door de VN erkende uitslagen verslagen door zijn rivaal Alassane Ouattara, maar hij weigert zich bij zijn nederlaag neer te leggen.

Ouattara zit al sinds de stembusgang in een hotel in Abidjan, de belangrijkste stad van Ivoorkust. Blauwhelmen beschermen hem tegen de aanhangers van Gbagbo. VN-chef Ban waarschuwde vrijdag dat het land op de rand van een burgeroorlog staat.

Telegraaf, ma 28 feb 2011, 10:28
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 04/03/2011 | 17:47 uur
Ambassadeur: 'Nederlanders verlaat Ivoorkust'

DEN HAAG -  De Nederlandse ambassadeur in Ghana, Gerard Duijfjes, heeft alle Nederlanders die in Ivoorkust verblijven opgeroepen dat land zo snel mogelijk te verlaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vrijdag laten weten. De ambassade in Ghana, buurland van Ivoorkust, staat in contact met het honorair consulaat in hoofdstad Abidjan van Ivoorkust.


In Ivoorkust verblijven ongeveer 52 Nederlanders, waarvan de meesten in de hoofdstad. Het land wordt geteisterd door een machtsstrijd om het presidentsschap.

,,De veiligheidssituatie in Ivoorkust is de afgelopen dagen zichtbaar aan het verslechteren en geweld is aan de orde van de dag in verschillende wijken van de hoofdstad Abidjan", aldus het ministerie. ,,De activiteiten van burgermilities nemen toe en de kans op agressie tegen buitenlanders wordt groter."

Telegraaf, vr 04 mrt 2011, 17:37
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 12/03/2011 | 17:20 uur
Offensief troepen Gbgabo in Abidjan

ABIDJAN - Honderden manschappen van president Laurent Gbagbo van Ivoorkust zijn zaterdag een grootschalig offensief begonnen tegen aanhangers van Alassane Ouattara, de rivaal van Gbagbo die door de internationale gemeenschap wordt erkend als staatshoofd.

De troepen van Gbabgo zetten onder meer helikopters en pantservoertuigen in tijdens hun operatie in de miljoenenstad Abidjan.

Ze willen een eind maken aan het verzet in de wijk Abobo. In de afgelopen maanden raakten militairen en milities van Gbagbo betrokken bij een reeks gevechten in Abobo.

Gewapende aanhangers van Gbagbo zijn volgens de Verenigde Naties verantwoordelijk voor een lange reeks moorden, verkrachtingen en ontvoeringen.

Die hadden plaats sinds de presidentsverkiezingen van eind november, die werden gewonnen door Ouattara. Honderden mensen kwamen door geweld om het leven.

© ANP 
Uitgegeven: 12 maart 2011 17:02
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 12/03/2011 | 17:32 uur
Ook in de gaten blijven houden...want in de "luwte" van alle perikelen in Libië en Japan willen dit soort leiders nog wel eens hun slag slaan....hebben we nog iets dat kan varen wat deze kant op kan indien nodig?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 12/03/2011 | 17:35 uur
Iemand in het Haagsche zal prio's moeten stellen.  ;)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 12/03/2011 | 17:37 uur
Citaat van: Elzenga op 12/03/2011 | 17:32 uur
hebben we nog iets dat kan varen wat deze kant op kan indien nodig?

Ja hoor. Je kan Hr.Ms. De Ruijter zometeen bij Gibraltar simpelweg linksaf laten slaan......
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 12/03/2011 | 17:41 uur
Dat zal dan nog meer dan twee weken duren. 8)
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 12/03/2011 | 17:43 uur
Citaat van: Lex op 12/03/2011 | 17:41 uur
Dat zal dan nog meer dan twee weken duren. 8)

What's new?
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 13/03/2011 | 21:19 uur
Ouattara terug in Abidjan

ABIDJAN -  De internationaal erkende president van Ivoorkust Alassane Ouattara is zondag teruggekeerd in Abidjan na een reeks bezoeken in de regio om politieke steun. Dat heeft een van zijn getrouwen laten weten.

Ouattara sprak onder meer met de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan en dertig diplomaten, onder wie die van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ook woonde hij een vergadering bij van de Afrikaanse Unie (AU), die Ouattara erkent als rechtmatige president van Ivoorkust.

Ouattara is sinds het winnen van de verkiezingen in november in gevecht om de macht met de zittende president Laurent Gbagbo, die weigert af te treden. Dagelijks vallen er doden door strijd tussen troepen van beide partijen, die al honderden mensen het leven kostte. Het land staat op de rand van een burgeroorlog.

Aanhangers van Ouattara veroverden zondag een stad op de troepen van Gbagbo. Het gaat om de plaats Doke. Het is de vierde stad die Ouattara's troepen veroveren in het westen van het land.

De aanhangers van Ouattara willen waarschijnlijk ook de stad Blolequin innemen, zestien kilometer van Doke. Dat zou de weg naar de haven van San Pedro in het zuidwesten openleggen. San Pedro is de grootste cacao-exporterende haven ter wereld en een belangrijke bron van inkomsten van het regime van Gbagbo.

Telegraaf,
zo 13 mrt 2011, 18:33
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 17/03/2011 | 14:07 uur
'Meer dan vierhonderd doden in Ivoorkust'

ABIDJAN - De crisis in Ivoorkust heeft al aan zeker 410 mensen het leven gekost. Dat meldden de Verenigde Naties donderdag. In de afgelopen week vonden zeker achttien personen de dood door geweld in het West-Afrikaanse land.

De afgelopen weken is de crisis in Ivoorkust, die begon na de presidentsverkiezingen van eind november, steeds verder geëscaleerd.

Laurent Gbagbo, de president die de stembusgang verloor maar sindsdien weigert op te stappen, heeft zijn veiligheidsapparaat en milities ingezet tegen de oppositie. Die wordt geleid door zijn rivaal Alassane Ouattara, de winnaar van de verkiezingen.

Beide kampen maken zich volgens mensenrechtenorganisaties schuldig aan gruweldaden tegen burgers uit politieke en etnische overwegingen.

Nederlanders blijven

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maakt zich zorgen over de ongeveer vijftig Nederlanders die nog in Ivoorkust zijn. Die hebben herhaaldelijk het advies gekregen het West-Afrikaanse land te verlaten. Het probleem is volgens de minister echter dat ze er willen blijven.

''We kunnen ze niet dwingen weg te gaan'', constateerde Rosenthal donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

25 miljoen

De Europese Commissie verhoogt haar noodhulp voor Ivoorkust met 25 miljoen euro naar 30 miljoen euro. Eurocommissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp) heeft dat donderdag gezegd. Het geld is zowel bedoeld voor mensen die nog in het land verblijven als voor vluchtelingen naar naburige landen, met name Liberia.

© ANP 
Uitgegeven: 17 maart 2011 12:46
Laatst gewijzigd: 17 maart 2011 13:08
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 17/03/2011 | 17:31 uur
Ivory Coast crisis: 'Deadly shelling' in Abidjan

Shells have been fired at an Abidjan district opposed to disputed President Laurent Gbagbo, with reports of at least 10 dead.

A shell landed in a busy market in the Abobo area, residents said.

Some 370,000 people have fled recent clashes in Abidjan - many from Abobo, which backs the man widely recognised as the winner of last year's elections.

Mr Gbagbo's forces have been accused of atrocities against supporters of his presidential rival Alassane Ouattara.

BBC News,
17 March 2011 Last updated at 16:23 GMT
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 25/03/2011 | 18:49 uur
'Liberianen moorden in Ivoorkust'

ABIDJAN - Honderden gewapende Liberianen zijn aan het moorden, verkrachten en plunderen geslagen in de regio Guiglo in het westen van Ivoorkust. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag gezegd.

Volgens zegsman Jacques Franquin van de VN-organisatie is Guiglo een een wetteloze zone geworden.

Hij noemde de Liberianen ''een opportunische derde kracht'' naast de kampen van de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en diens politieke rivaal Alassane Ouattara. Volgens Franquin zijn de gewapende mannen uit Liberia niet voor Gbagbo en ook niet voor Ouattara.

Ivoorkust verkeert in een crisis sinds de presidentsverkiezingen eind november. Daarbij werd Gbagbo verslagen door Ouattara, volgens door de VN erkende uitslagen. Gbagbo weigert zich bij zijn nederlaag neer te leggen.

© ANP 
Uitgegeven: 25 maart 2011 18:09
Laatst gewijzigd: 25 maart 2011 18:09
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 25/03/2011 | 19:20 uur
Citaat van: ANP op 25/03/2011 | 18:49 uur

ABIDJAN - Honderden gewapende Liberianen zijn aan het moorden, verkrachten en plunderen geslagen in de regio Guiglo in het westen van Ivoorkust. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag gezegd.

Dan vliegt de NAVO vanuit Libië toch even door..................
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: SMI de Boer op 25/03/2011 | 19:25 uur
Citaat van: onderofficier op 25/03/2011 | 19:20 uur
Citaat van: ANP op 25/03/2011 | 18:49 uur

ABIDJAN - Honderden gewapende Liberianen zijn aan het moorden, verkrachten en plunderen geslagen in de regio Guiglo in het westen van Ivoorkust. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag gezegd.

Dan vliegt de NAVO vanuit Libië toch even door..................

Jammer dat de Ivoorkustwacht niet ingrijpt
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 28/03/2011 | 19:16 uur
Zware gevechten in westen Ivoorkust

ABIDJAN -  Medestanders van de Ivoriaanse politicus Alassane Ouattara hebben de stad Duekoue in het westen van Ivoorkust aangevallen. Ze vechten daar maandag tegen militairen van Laurent Gbagbo, die weigert het presidentschap aan Ouattara af te staan.

Duekoue ligt in regio waar veel cacao wordt geproduceerd. De stad was al zeker acht jaar een bolwerk van Gbagbo. Aanhangers van Ouattara zeiden dat ze Duekoue op de troepen van Gbagbo hebben veroverd. Aanhangers van Gbagbo erkenden dat in de stad wordt gevochten. Ze voegden eraan toe dat ze zelf nog een deel van de stad in handen hebben.

Ivoorkust verkeert in een crisis sinds de presidentsverkiezingen eind november. Daarbij werd Gbagbo verslagen door Ouattara, volgens door de VN erkende uitslagen. Gbagbo weigert zich bij zijn nederlaag neer te leggen.

Het geweld heeft de afgelopen maanden zeker 460 levens geëist. Gewapende strijders die op de hand van Ouattara zijn, hebben deze maand al zeker vijf steden in het westen van Ivoorkust op de troepen van Gbagbo veroverd.

Vanuit het noorden van Mali zijn in de afgelopen dagen zeker tweeduizend mensen naar Mali gevlucht. Het gaat om Ivorianen en andere Afrikanen, aldus een overheidsmedewerker in de stad Sikasso in het zuiden van Mali.

Telegraaf,
ma 28 mrt 2011, 17:59
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 28/03/2011 | 23:09 uur
Alle chocola minnende vrouwen roepen "ingrijpen"!!! 8) maar helaas...er zit geen olie...dus is het op dit moment een welhaast vergeten conflict...en zien de strijdende partijen dus hun kans te proberen het met geweld op te lossen...
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 01/04/2011 | 11:26 uur
1 april 2011, 07:06
'Hevige gevechten bij ambtswoning Gbagbo'
door Pim van den Dool
Buitenland
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.nrc.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2011%2F04%2Ffransemilitairenivoorkust.jpg&hash=80b678288d63dc550db6d59769fd5a4182042c5d)
Franse militairen patrouilleerden gisteren in delen van Abidjan. Foto: Reuters / Luc Cnago.

Afgelopen nacht hebben hevige gevechten plaatsgevonden tussen aanhangers en tegenstanders van Gbagbo in de belangrijkste stad van Ivoorkust, Abidjan. Onder meer bij Gbagbo's residentie zou gevochten zijn.

Ooggetuigen maakten vannacht melding van "intensieve schotenwisselingen" in de buurt van de ambtswoning van Gbagbo. Een inwoner van Abidjan sprak tegenover persbureau AFP van een "laatste veldslag" tussen troepen van Gbagbo en de internationaal erkende president Ouattara om de controle van het land.

Aanhangers van Ouattara claimen ook de controle over de staatstelevisie te hebben overgenomen. Bij het hoofdkantoor van de staats-tv werd afgelopen nacht volgens inwoners van Abidjan flink gevochten. Of Ouattara's aanhangers daadwerkelijk het kantoor van de staatstelevisie in handen hebben is onduidelijk, omdat de zender sinds gisteravond laat niet langer uitzendt.

De serieuze strijd in Abidjan is een voorlopig hoogtepunt van de opmars van de troepen van Ouattara, die sinds maandag grote delen van Ivoorkust hebben veroverd. De internationale gemeenschap voerde gisteravond de druk op Gbagbo op door opnieuw zijn "onmiddellijke vertrek" te eisen. Onze correspondent Pauline Bax in Abidjan zegt dat de positie van Gbagbo steeds wankeler wordt omdat veel militairen schijnen over te lopen naar Ouattara.
www.nrc.nl


1 april 2011, 10:46
Zweedse VN-medewerker gedood in Abidjan
door Bart Hinke
Buitenland

Een Zweedse medewerker van de VN is omgekomen in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. De waarschijnlijke doodsoorzaak is een 'verdwaalde kogel'. Dat meldt het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vrouw, een dertiger, was in haar woonverblijf toen ze geraakt werd.

Abidjan vormt momenteel het decor voor wat gezien wordt als de finale strijd tussen de milities van Laurent Gbagbo en de troepen van de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen van afgelopen november, Alassane Ouattara. Afgelopen nacht hebben hevige gevechten plaatsgevonden tussen aanhangers en tegenstanders van Gbagbo. Onder meer bij Gbagbo's residentie zou gevochten zijn.

Franse strijdkrachten hebben ongeveer 500 buitenlanders, onder wie 150 Fransen, overgebracht naar een militair complex vanwege de dreiging van plundering in Abidjan.
www.nrc.nl
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 02/04/2011 | 18:50 uur
Al 1400 mensen in Frans kamp Ivoorkust

PARIJS - Ongeveer 1400 buitenlanders in Ivoorkust hebben hun toevlucht gezocht in een Frans militair kamp in Abidjan, de grootste stad van het land. Vrijdag zaten er vijfhonderd mensen in het kamp.

Dat heeft een Franse militaire woordvoerder vrijdag gezegd. Een derde van de buitenlanders in het kamp heeft de Franse nationaliteit. Frankrijk heeft nog geen plannen de buitenlanders te evacueren.

Plunderaars hebben het op buitenlandse eigendommen gemunt zoals winkels van Libanezen. Voor veel buitenlanders is dat reden bescherming bij de Fransen te zoeken.

Abidjan is het front geworden in een slepende strijd tussen twee politici die beiden zeggen de presidentsverkiezingen van vorig jaar te hebben gewonnen. President Laurent Gbagbo heeft geweigerd plaats te maken voor Alassane Ouattara, die voor de meeste landen het wettig gekozen staatshoofd is.

ANP,
Gepubliceerd op 02 april 11, 13:37
Laatst bijgewerkt op 02 april 11, 13:41
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 02/04/2011 | 23:00 uur
Strijders Gbagbo vallen VN-militairen aan

ABIDJAN - Strijders van Laurent Gbagbo hebben zaterdag in de Ivoriaanse stad Abidjan een patrouille van de VN-vredesmacht aangevallen. Vier VN-militairen hebben zware verwondingen opgelopen, meldde de volkerenorganisatie. De leden van de vredesmacht waren bezig met een humanitaire missie.

Eerder zaterdag werd een patrouille van de VN aangevallen in de wijk Cocody in Abidjan, de voor de economie belangrijkste stad in Ivoorkust. In de wijk is de residentie van Gbagbo gevestigd. Bij een schotenwisseling werden vijf strijders van Gbagbo getroffen.

Abidjan is het front geworden in de strijd tussen de zittende president Gbagbo en Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap is erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar. Gbagbo weigert plaats te maken voor hem.

ANP,
Gepubliceerd op 02 april 11, 22:21
Laatst bijgewerkt op 02 april 11, 22:25
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 03/04/2011 | 10:18 uur
VS eisen direct vertrek Gbagbo

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben zondag de zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, opgeroepen ''onmiddellijk te vertrekken''.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wil dat Gbagbo zo snel mogelijk zijn functie neerlegt om te voorkomen dat hij het land de afgrond in duwt.

''Gbagbo drijft Ivoorkust naar een toestand van wetteloosheid'', aldus Clinton, die stelde dat de situatie in het West-Afrikaanse land met de dag slechter wordt.

Tot nog toe heeft Gbagbo de verzoeken van de internationale gemeenschap om te vertrekken, naast zich neergelegd.

Strijd
De oproep van Clinton volgde op een dagenlange strijd in Abidjan. Die stad is het front geworden in de strijd tussen Gbagbo en Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap is erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar. Gbagbo weigert plaats te maken voor hem.

De strijd tussen aanhangers van Gbagbo en Ouattara heeft al aan vele mensen het leven gekost. Zo zijn bij gevechten in de West-Ivoriaanse stad Duékoué ongeveer duizend mensen gedood of verdwenen. Dat meldde de hulporganisatie Caritas zaterdag op haar website.

Schuldigen
Het Rode Kruis sprak eerder van ongeveer achthonderd doden. Volgens Caritas werden de moorden tussen zondag 27 en dinsdag 29 maart gepleegd.

De organisatie wijst geen schuldigen aan, maar zegt dat het bloedbad plaatsvond in een gedeelte van Duékoué dat in handen was van aanhangers van Alassane Ouattara.

© ANP 
Uitgegeven: 3 april 2011 07:32
Laatst gewijzigd: 3 april 2011 09:25
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 03/04/2011 | 13:03 uur
Fransen nemen luchthaven Ivoorkust in

PARIJS - Franse militairen hebben zondag de luchthaven ingenomen bij de grootste stad in Ivoorkust, Abidjan. Dat maakte het Franse leger bekend.

Rond Abidjan wordt al dagenlang zwaar gevochten tussen aanhangers van de zittende president Laurent Gbagbo en aanhangers van Alassane Ouattara. Die is door de internationale gemeenschap erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar. Gbagbo weigert echter plaats te maken.

Nabij Abidjan bevinden zich ook ongeveer vijfhonderd buitenlanders in een Frans militair kamp. Onder hen zijn ongeveer 150 Fransen. Frankrijk is al sinds 2002 in Ivoorkust gelegerd op grond van overeenkomsten met Ivoorkust en de Verenigde Naties.

ANP,
Gepubliceerd op 03 april 11, 12:24
Laatst bijgewerkt op 03 april 11, 12:27
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 03/04/2011 | 13:05 uur
Volgens diverse Franse media stuurt Parijs 300 extra militairen naar Ivoorkust.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 03/04/2011 | 13:11 uur
Citaat van: Lex op 03/04/2011 | 13:05 uur
Volgens diverse Franse media stuurt Parijs 300 extra militairen naar Ivoorkust.

Ik krijg steed meer wardering voor de Franse mentaliteit.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: HermanB op 03/04/2011 | 13:31 uur
Citaat van: jurrienvisser op 03/04/2011 | 13:11 uur
Citaat van: Lex op 03/04/2011 | 13:05 uur
Volgens diverse Franse media stuurt Parijs 300 extra militairen naar Ivoorkust.

Ik krijg steed meer wardering voor de Franse mentaliteit.
Het Franse optreden in Afrika?  :crazy:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 03/04/2011 | 13:49 uur
Citaat van: dudge op 03/04/2011 | 13:34 uur
Citaat van: HermanB op 03/04/2011 | 13:31 uur
Citaat van: jurrienvisser op 03/04/2011 | 13:11 uur
Citaat van: Lex op 03/04/2011 | 13:05 uur
Volgens diverse Franse media stuurt Parijs 300 extra militairen naar Ivoorkust.
Ik krijg steed meer wardering voor de Franse mentaliteit.
Het Franse optreden in Afrika?  :crazy:

Ivoorkust is inderdaad een Afrikaans land ja. De Fransen zijn wel breder actief.

Ze doen iig iets waarvan zij denken dat het nuttig is... dat is net iets anders dan hier... veilig achter de (politieke) Nederlandse duinen.

Inmiddels eeuwen geleden dat Nederland deze mentaliteit had.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: IPA NG op 03/04/2011 | 14:08 uur
Frankrijk is dan ook het laatste West-Europese land met ballen en een onafhankelijk beleid.
Niets dan respect daarvoor.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 03/04/2011 | 15:07 uur
Citaat van: dudge op 03/04/2011 | 13:34 uur
Ivoorkust is inderdaad een Afrikaans land ja. De Fransen zijn wel breder actief.
Het land heeft ook nog aan Franlrijk toebehoord.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 03/04/2011 | 15:14 uur
Citaat van: IPA op 03/04/2011 | 14:08 uur
Frankrijk is dan ook het laatste West-Europese land met ballen en een onafhankelijk beleid.
Niets dan respect daarvoor.

Daar zit 'm n.m.m. ook meteen het "probleem" met de Fransen. Ze gaan hun eigen gang en alleen als het in hun straatje te pas komt trekken ze het EU-jasje aan. Daarbij ben ik de mening toegedaan dat de Fransen alleen "ballen hebben" als het ze zelf uitkomt. En waarom de Britten dan geen "ballen zouden hebben", is mij een raadsel.....

En allemaal leuk, dat bewieroken van de Fransen, maar waarom moeten die zich zonodig bemoeien met Afrika? Omdat ze er veel kolonies gehad hebben? Lekker belangrijk......
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 03/04/2011 | 15:38 uur
Citaat van: Lex op 03/04/2011 | 15:07 uur
Citaat van: dudge op 03/04/2011 | 13:34 uur
Ivoorkust is inderdaad een Afrikaans land ja. De Fransen zijn wel breder actief.
Het land heeft ook nog aan Franlrijk toebehoord.

Als of NL dan ook maar iets zou doen in (vergelijkbare gevallen):

Suriname
Indonesie
Niew Guinea
New York
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: IPA NG op 03/04/2011 | 15:51 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 03/04/2011 | 15:14 uur
Daar zit 'm n.m.m. ook meteen het "probleem" met de Fransen. Ze gaan hun eigen gang en alleen als het in hun straatje te pas komt trekken ze het EU-jasje aan. Daarbij ben ik de mening toegedaan dat de Fransen alleen "ballen hebben" als het ze zelf uitkomt. En waarom de Britten dan geen "ballen zouden hebben", is mij een raadsel.....

En allemaal leuk, dat bewieroken van de Fransen, maar waarom moeten die zich zonodig bemoeien met Afrika? Omdat ze er veel kolonies gehad hebben? Lekker belangrijk......

De Britten zijn de lapdog van de VS. En ook de aankomende bezuinigen aldaar laten zien dat ze hun zelfrespect totaal kwijt zijn, net als ons.
Het gaat niet om wat ze precies doen, maar ze doen het.

Citaat van: jurrienvisser op 03/04/2011 | 15:38 uur
Als of NL dan ook maar iets zou doen in (vergelijkbare gevallen):

Suriname
Indonesie
Niew Guinea
New York

Als wij net als de Fransen waren dan hadden wij nu een 14 tal provincies inclusief Suriname en De Antillen.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 03/04/2011 | 15:57 uur
Citaat van: IPA op 03/04/2011 | 15:51 uur
De Britten zijn de lapdog van de VS.

Nederland niet?   :angel:  En toch zit er verschil tussen de opstelling van de Britten en ons.....

Citaat van: IPA op 03/04/2011 | 15:51 uur
En ook de aankomende bezuinigen aldaar laten zien dat ze hun zelfrespect totaal kwijt zijn, net als ons.

Voorlopig vind ik de Britten een stuk aktiever dan wij. En de Fransen komen nu eenmaal alleen in aktie als het eigen belang betreft.  :P
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: IPA NG op 03/04/2011 | 16:03 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 03/04/2011 | 15:57 uur
Nederland niet?   :angel:  En toch zit er verschil tussen de opstelling van de Britten en ons.....
Wij natuurlijk ook.

Citaat van: IPA op 03/04/2011 | 15:51 uur
Voorlopig vind ik de Britten een stuk aktiever dan wij.
Dat klopt, het is dan ook een groter land.
Maar na de bezuinigingen zijn ze het enige land met een fatsoenlijke krijgsmacht EN een eigen onafhankelijk beleid.

CitaatEn de Fransen komen nu eenmaal alleen in aktie als het eigen belang betreft.  :P
Dat kan ik ze niet kwalijk nemen eerlijk gezegd.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 03/04/2011 | 16:44 uur
Belgische Special Forces stand-by in Ivoorkust

Sinds eind februari verblijven een tiental leden van de Special Forces Group van het Belgische leger in Ivoorkust. Ze zijn stand-by om een eventuele evacuatie van landgenoten uit het Afrikaanse land op poten te zetten.

Volgens de krant La Libre Belgique gaat het om tien tot twaalf krachten van de basis van Flawinnes.

Momenteel beschermen ze ook de Belgische ambassade. Er is sprake van een samenwerking met het Franse leger.

In Ivoorkust zouden zowat 250 Belgen wonen. Andere Special Forces van ons leger bevinden zich in Congo en Afghanistan.

http://www.hbvl.be/nieuws/buitenland/aid1033077/belgische-special-forces-stand-by-in-ivoorkust.aspx

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ace1 op 03/04/2011 | 16:54 uur
Als ik het goed weet hebben de Belgen ook een C130 Hercules in Congo de Para-Commando´s daar zijn  dan verplaatsbaar en de A960 Godetia is geloof ik ook in de buurt daar?

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 03/04/2011 | 17:09 uur
Klopt/klopt.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 03/04/2011 | 17:33 uur
En Nederland? :silent: West-Afrika was toch een speerpunt in het buitenlands (en defensie) beleid?!
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ton de Zwart op 03/04/2011 | 17:43 uur
Citaat van: jurrienvisser op 03/04/2011 | 15:38 uur
Als of NL dan ook maar iets zou doen in (vergelijkbare gevallen):

Suriname
Indonesie
Niew Guinea
New York

Even voor de goede orde aanvullen:

Nederlandse Antillen
Een deel van Brazilië
Ceylon (nu Sri Lanka)
Kaapkolonie
Spitsbergen

+ nog op een ruim aantal plaatsen handelsposten of steunpunten
zie  http://www.geneaknowhow.net/faq/koloniaal/kolonien-ex-ni.htm

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 03/04/2011 | 17:45 uur
Citaat van: Ton de Zwart op 03/04/2011 | 17:43 uur
Even voor de goede orde aanvullen:

Nederlandse Antillen
Een deel van Brazilië
Ceylon (nu Sri Lanka)
Kaapkolonie
Spitsbergen

Als die Willem Barentz nou eens wat beter (langer.....  :devil: ) z'n best had gedaan......
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Ton de Zwart op 03/04/2011 | 17:49 uur
Citaat van: dudge op 03/04/2011 | 17:37 uur
Citaat van: Elzenga op 03/04/2011 | 17:33 uur
En Nederland? :silent: West-Afrika was toch een speerpunt in het buitenlands (en defensie) beleid?!

Ja, maar Shell is nu weg.....
Bovendien moet er nu ook echt wat gebeuren, dus liever even niet  :dead:

Ligt er aan

Mag niet te veel kosten want we hebben geen geld.(er voor over)
Er mogen onder geen beding slachtoffers vallen aan beide zijden.
Het moet in de smaak vallen bij Amerika.
Er moeten internationale, lucratieve baantjes te vervullen zijn
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 04/04/2011 | 21:11 uur
Franse militairen in actie tegen Gbagbo
Uitgegeven:    4 april 2011 20:18
Laatst gewijzigd:    4 april 2011 20:55
PARIJS/ABIDJAN - Franse gevechtshelikopters hebben maandag in de belangrijkste stad van het West-Afrikaanse Ivoorkust, Abidjan, een kampement aangevallen van strijders van zittend president Laurent Gbagbo.
© AFP

Parijs zegt dat de aanval tot doel had burgers te beschermen. Ze volgde op aanvallen van de VN-missie in Ivoorkust (Onuci) op verzetshaarden in de stad van de strijders van Gbagbo, die weigert de macht over te dragen aan de winnaar van de verkiezingen.

Gevechtshelikopters van Onuci hebben aanvallen uitgevoerd op het presidentieel paleis, een woning en een legerkamp van Gbagbo. Berichten van ooggetuigen zijn door de VN bevestigd. De VN-missie had om Franse hulp gevraagd.

De Franse regering heeft volgens zegslieden in Parijs onmiddellijk ''de strijdkrachten opgedragen burgers te beschermen en deel te nemen aan militaire acties van de Verenigde Naties tegen de getrouwen van Gbagbo."

Ouattara

Gbagbo claimt dat hij in de presidentsverkiezingen vorig jaar is herkozen. Zijn tegenstander, Alassane Ouattara stelt de wettig gekozen president te zijn. Hij wordt daarin internationaal breed gesteund.

Een naaste medewerker van Gbagbo heeft de ''illegale aanvallen'' van Frankrijk en de VN een moordaanslag genoemd. In Abidjan zijn maandag buitenlanders uit een hotel ontvoerd, onder wie twee Fransen, berichtte het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Abidjan

Troepen van de internationaal erkende president van Ivoorkust zijn maandagmiddag de havenstad Abidjan binnengetrokken.

Volgens een adviseur van de premier van president Alassane Ouattara is een slotoffensief ingezet om de grootste en economisch belangrijkste stad van het land in handen te krijgen.

Inwoners van twee verschillende wijken in het noorden van Abidjan melden vrachtwagens vol soldaten te hebben gezien die de stad in reden.
© ANP/Novum
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: HermanB op 04/04/2011 | 21:26 uur
Tja van beste vriend naar vijand, wanneer het de ze (de Fransen) uitkomt.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 04/04/2011 | 21:28 uur
Volgens de Franse media, zijn er momenteel zo'n 1500 Franse militairen aanwezig en worden aanvullende troepen ingevlogen met C160 & C130 toestellen.
Verder is BPC Tonnerre voor de kust aanwezig.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/04/2011 | 21:56 uur
Citaat van: HermanB op 04/04/2011 | 21:26 uur
Tja van beste vriend naar vijand, wanneer het de ze (de Fransen) uitkomt.

Zo was Nederland ook in een eeuw die we nu nog goud noemen... ik wl niet zeggen dat dit altijd goed was, maar het zou prettig zijn geweest als er nog iets van deze mentaliteit was overgebleven.

Tegenwoordig heerst de Groen Khmer, het gebroken geweerte, naïviteit en, na de houdbaarheidsdatum, en een leuk job van net iets meer dan de Balkenendenorm...

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Reinier op 04/04/2011 | 23:29 uur
Het is natuurlijk geheel duidelijk dat Frankrijk daar ten eerste zit voor eigen belang. Maar dat doen we allemaal. Er is nog een oorlog of militaire interventie uitgevoerd met een altruïstische insteek.

Maar toch heb ik zeer veel respect voor de Fransen dat ze het voortouw nemen, en kunnen nemen, in Libië en nu ook in Ivoorkust. Ik doe geen uitspraak of ik het eens ben met de Franse interventies, maar ik vind het bewonderenswaardig dat de Fransen het kunnen (als een van de weinige in de wereld) en het ook gewoon doen.

Chapeau! 
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/04/2011 | 23:37 uur
Citaat van: Reinier op 04/04/2011 | 23:29 uur
Het is natuurlijk geheel duidelijk dat Frankrijk daar ten eerste zit voor eigen belang. Maar dat doen we allemaal. Er is nog een oorlog of militaire interventie uitgevoerd met een altruïstische insteek.

Maar toch heb ik zeer veel respect voor de Fransen dat ze het voortouw nemen, en kunnen nemen, in Libië en nu ook in Ivoorkust. Ik doe geen uitspraak of ik het eens ben met de Franse interventies, maar ik vind het bewonderenswaardig dat de Fransen het kunnen (als een van de weinige in de wereld) en het ook gewoon doen.

Chapeau! 

De laatste keer dat Nedrland in staat was om zo'n aktie uit te voeren was ergens in de 17e eeuw.

Top dat de Frabnsen het kunnen en het doen.... ik onderschrijf het Chapeau!
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/04/2011 | 23:53 uur
Dudge.. hier heb je een punt...

We hadden net een (bezettings) oorlog achter de rug en de politiek had idd toen nog enig realiteitsbesef.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: HermanB op 05/04/2011 | 09:28 uur
Citaat van: jurrienvisser op 04/04/2011 | 21:56 uur
Citaat van: HermanB op 04/04/2011 | 21:26 uur
Tja van beste vriend naar vijand, wanneer het de ze (de Fransen) uitkomt.

Zo was Nederland ook in een eeuw die we nu nog goud noemen... ik wl niet zeggen dat dit altijd goed was, maar het zou prettig zijn geweest als er nog iets van deze mentaliteit was overgebleven.

Tegenwoordig heerst de Groen Khmer, het gebroken geweerte, naïviteit en, na de houdbaarheidsdatum, en een leuk job van net iets meer dan de Balkenendenorm...


Kwa militaire bestedingen zouden we inderdaad wel wat meer op Frankrijk mogen lijken maar ik ben blij dat wij geen koloniën meer denken te hebben waar we de baas over moeten spelen. Ze dienen namelijk geen enkel belang meer.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 05/04/2011 | 14:09 uur
'Troepen Gbagbo staken strijd'

ABIDJAN - De strijders die trouw zijn aan de zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, hebben de strijd tegen de aanhangers van diens rivaal Alassane Ouattara gestaakt.

Dat heeft de stafchef van de Ivoriaanse strijdkrachten, Philippe Mangou, dinsdag gezegd.

Gbagbo zelf zit in de presidentiële residentie in Abidjan, die doelwit is van een aanval door Ouattara's manschappen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Alcide Djede, die dinsdag zelf is uitgeweken naar de ambtswoning van de Franse ambassadeur in Ivoorkust.

© ANP 
Uitgegeven: 5 april 2011 13:49
Laatst gewijzigd: 5 april 2011 13:48
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 05/04/2011 | 21:39 uur
Gbagbo bereid op te stappen

ABIDJAN - De president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, heeft dinsdag de strijd tegen zijn belagers opgegeven en om bescherming van de Verenigde Naties gevraagd.

De president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, heeft dinsdag gezegd bereid te zijn de strijd tegen zijn belagers op te geven en hij heeft om bescherming van de Verenigde Naties gevraagd.

Dit heeft een functionaris van de Verenigde Naties gezegd. Hij reageerde op publicaties als zou de VN-missie (Onuci) in het West-Afrikaanse land de overgave van Gbagbo al helemaal rond hebben.

De onderhandelingen over de overgave gaan echter nog door, aldus een zegsman van de VN. Hetzelfde zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé die dinsdagavond beklemtoonde dat de onderhandelingen nog gaande zijn.

Overgegeven
Eerder op de avond werd door het persbureau Reuters gemeld dat betrokken VN-personeel rapporteerde dat ''president Gbagbo zich ook heeft overgegeven en om bescherming heeft verzocht van de Onuci''.

De militairen in Ivoorkust die nog trouw waren aan Gbagbo, hebben zich wel overgegeven aan militairen van de VN-missie in het West-Afrikaanse land.

Dit hebben de Verenigde Naties laten weten. De gevechten in de grootste en belangrijkste stad van het land, Abidjan, zijn volgens de VN voorbij. Wel schieten jongeren er nog met vuurwapens.

Bloedige krachtmeting
De weigering van Gbagbo om eind vorig jaar na kennelijk verloren presidentsverkiezingen op te stappen, leidde tot een bloedige krachtmeting met zijn tegenstanders.

Die belaagden hem in zijn laatste bolwerk in Abidjan, waar hij dinsdag bovendien werd bestookt door Franse gevechtshelikopters.

Gbagbo's rivaal Alessane Ouattara wordt door de internationale gemeenschap als wettig gekozen president erkend.

© ANP
Uitgegeven: 5 april 2011 20:06
Laatst gewijzigd: 5 april 2011 21:13
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: IPA NG op 05/04/2011 | 22:11 uur
Citaat van: dudge op 05/04/2011 | 09:40 uur
Dat heeft Frankrijk ook niet. Eigenlijk geen een land dat dat nog heeft.

De overzeese gebiedsdelen van de Franse hebben een bevolking van 2.6 miljoen, zijn verspreid over zo'n beetje elk werelddeel en vormen de thuisbasis voor 7 bataljons en een beetje infanterie.

De Franse variant van Suriname is nu een departement van Frankrijk en is niet zo'n gefaalde staat als Suriname. Leuk he, onafhankelijkheid?
De Franse variant op de Antillen zijn voor het grootste deel ook onderdeel van Frankrijk zelf en IPV een compagnie per eiland doen de Fransen aan een bataljon per eiland.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 05/04/2011 | 22:15 uur
En nu maar hopen dat men de situatie stabiel kan houden...bijltjesdag(en) kan voorkomen en aanhangers van Gbagbo niet vanuit de bush of een buurland een nieuwe strijd aanvangen.....
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 07/04/2011 | 11:50 uur
Spectaculaire redding Japanse ambassadeur met Franse helikopters
Redactie − 07/04/11, 11:00
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.volkskrant.nl%2Fstatic%2FFOTO%2Fpe%2F6%2F7%2F2%2Fmedia_xl_570272.jpg%3F20110407110219&hash=926064282a4649a1b2daf6bf735180fb1819a51e)
Een Franse helikopter in Ivoorkust © afp

Met een spectaculaire reddingsactie hebben Franse troepen de Japanse ambassadeur Yoshifumi Okamura in Ivoorkust in veiligheid gebracht. Okamura en zeven personeelsleden hadden zich teruggetrokken in de safe room van de residentie, nadat troepen van Laurent Gbagbo - de Ivoriaanse president die van geen wijken wil weten - het gebouw waren binnengetrokken.

Na een verzoek van Okamura aan de VN om hulp, vlogen Franse helikopters over Abidjan naar de residentie. Daar aangekomen werd de helikopter onder vuur genomen. Franse militairen vernietigden op hun beurt een pantservoertuig en twee pick-up trucks van de troepen van Gbagbo. Uiteindelijk konden alle 8 ambassademedewerkers via de lucht worden geëvacueerd. Een van de Japanners raakte bij de actie gewond.

Ook de Israëlische ambassadeur heeft inmiddels de Fransen gevraagd hem te evacueren.

Vanochtend kwamen Franse helikopters nogmaals in actie toen voertuigen van Gbagbo-strijders oprukten naar de Franse residentie. Ook die voertuigen werden vanuit de lucht vernietigd.

Gevechten gaan door
In Abidjan, de belangrijkste stad van Ivoorkust, gaan de gevechten tussen de troepen van Gbagbo en zijn rivaal Alassane Ouattara vandaag door. Er waren ook vannacht nog exlosies te horen, al was het een van de rustigste dagen sinds de troepen van Ouattara de stad zijn binnengetrokken.

Volgens de Franse minister van Defensie Gérard Longuet heeft Gbagbo nog zo'n 1000 man tot zijn beschikking, van wie ongeveer 200 zijn residentie bewaken. Minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé noemde de val van Gbagbo vandaag nog maar eens onvermijdelijk. Maar hij durde het niet aan te zeggen of het een kwestie van dagen of van weken zal zijn.

Gbagbo en Ouattara zijn met elkaar in een strijd verwikkeld sinds de presidentsverkiezingen van afgelopen november. De internationale gemeenschap erkent sindsdien Ouattara als de rechtmatige winnaar, maar Gbagbo claimt ook gewonnen te hebben en is niet van plan op te stappen.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/1871712/2011/04/07/Spectaculaire-redding-Japanse-ambassadeur-met-Franse-helikopters.dhtml
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 07/04/2011 | 15:50 uur
Bezorgdheid Kamer over situatie Ivoorkust

DEN HAAG – De Tweede Kamer toont zich ongerust over de situatie in Ivoorkust. Donderdagmiddag overlegt de Kamer met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

De positie van president Gbagbo lijkt onhoudbaar, maar vooralsnog geeft hij zich niet gewonnen.

Zijn opponent Alassane Ouattara wordt door de internationale gemeenschap al gezien als de nieuwe president, maar dit betekent niet dat de bloedige strijd ten einde is. In het Afrikaanse land vallen nog dagelijks slachtoffers.

Strafhof

De partijen in de Tweede Kamer hameren erop dat daders van mensenrechtenschendingen voor het gerecht komen. Het Internationale Strafhof is inmiddels een onderzoek gestart.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang benadrukt wel dat ook aanhangers van Ouattara zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan misdaden. Ook deze zouden door het Strafhof onderzocht moeten worden.

Ook waarschuwen partijen voor de mogelijkheid dat er na de overgave van Gbagbo vijandigheden plaatsvinden tussen de aanhangers van de nieuwe en de oude president.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil dan ook van de minister weten hoe hij denkt dat de internationale gemeenschap er voor zorgt dat de machtsoverdracht ordentelijk plaatsvindt.

Cacao

De VVD waarschuwt verder dat sancties op de export van cacao gevaarlijk bij-effecten hebben. Dijkhoff vreest dat de cacao nu illegaal via Ghana gesmokkeld wordt, wat weer extra spanningen in de regio kan geven.

Hij vraagt daarom de minister of deze sanctie, die vooral de bevolking treft en niet de machtsoverdracht als doel heeft, herzien kan worden.

Joel Voordewind van de ChristenUnie vraagt zich in het verlengde hiervan af wat de schade is voor het Nederlandse bedrijfsleven, aangezien van 28 procent van de Ivoriaanse cacao naar Nederland wordt geëxporteerd.

Evacuaties

Ook de lastige omstandigheden waarin eventuele evacuatie van de 26 nog in Ivoorkust verblijvende Nederlanders moet plaatsvinden is een punt van zorg.

De minister had eerder laten weten de Nederlanders in het land gewezen te hebben op hun eigen verantwoordelijkheid om het land te verlaten. In het geval van een verslechterde situatie zou consulaire bijstand onmogelijk kunnen worden.

VVD en ChristenUnie willen van de minister weten of er duidelijkheid is over de veiligheidssituatie van deze mensen.

D66-Kamerlid Wassila Hachchi hekelt de passieve houding van de Nederlandse regering in het conflict. Ze verwijt Rosenthal de stand van zaken te geven, maar verder geen plan te hebben over de uitweg uit de crisis, de humanitaire situatie en de rol van Europa in het conflict.

© NU.nl/Lucas Benschop 
Uitgegeven: 7 april 2011 15:45
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 07/04/2011 | 16:39 uur
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 09/04/2011 | 01:54 uur
Troepen Gbagbo herwinnen terrein in Abidjan
Uitgegeven:    8 april 2011 23:32
Laatst gewijzigd:    9 april 2011 00:11
NEW YORK - De troepen van de belaagde zittende president Laurent Gbagbo herwinnen terrein in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. Dit heeft de chef van de VN-vredesoperaties, Alain Le Roy, vrijdag gezegd.
© ANP

Gbagbo, die na de verloren presidentsverkiezingen van geen wijken wil weten, leek eerder deze week teruggeworpen op zijn residentie, waar hij in de kelder zit.

Nu hebben zijn troepen opnieuw de controle over de wijken Le Plateau, een moderne zakenwijk waar ook het parlement is gevestigd, en Cocody, waar zich de staatstelevisie en veel ambassades bevinden.

Krijgslist

Volgens Le Roy heeft Gbagbo gebruik gemaakt van een krijgslist door tijdens een staakt-het-vuren zijn posities te versterken. Hij beschikt nog steeds over zware wapens, ondanks het feit dat de VN en Frankrijk een deel van de voorraad hebben vernietigd.

Terwijl Gbagbo's troepen het hotel van Ouattara naderen, is Gbagbo op zijn beurt nog steeds omsingeld door de mannen van Ouattara. Le Roy zei vrijdag tegen de pers dat de VN niet mee zouden doen aan een eventueel plan om Gbagbo uit te hongeren.
© ANP
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: boekje_pienter op 10/04/2011 | 09:19 uur
Hoe hoog de spanningen ook oplopen in Ivoorkust, wij hebben straks niet meer de militaire assets om onze landgenoten en het personeel van de diplomatieke dienst te evacueren. Toch?

Pfffffff... gelukkig hebben we nog het Korps Commandotroepen en de elite van het Korps Mariniers  :mad:
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: onderofficier op 10/04/2011 | 09:27 uur
Citaat van: boekje_pienter op 10/04/2011 | 09:19 uur
Hoe hoog de spanningen ook oplopen in Ivoorkust, wij hebben straks niet meer de militaire assets om onze landgenoten en het personeel van de diplomatieke dienst te evacueren. Toch?

Pfffffff... gelukkig hebben we nog het Korps Commandotroepen en de elite van het Korps Mariniers  :mad:

Alsof we het voorheen altijd zelf al deden ....
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 10/04/2011 | 09:35 uur
Citaat van: onderofficier op 10/04/2011 | 09:27 uur
Citaat van: boekje_pienter op 10/04/2011 | 09:19 uur
Hoe hoog de spanningen ook oplopen in Ivoorkust, wij hebben straks niet meer de militaire assets om onze landgenoten en het personeel van de diplomatieke dienst te evacueren. Toch?

Pfffffff... gelukkig hebben we nog het Korps Commandotroepen en de elite van het Korps Mariniers  :mad:

Alsof we het voorheen altijd zelf al deden ....

En we hebben al een Lynx permanent gestationeerd in Afrika  :crazy:... biedt mogelijkheden  ;D
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: boekje_pienter op 10/04/2011 | 09:36 uur
Citaat van: onderofficier op 10/04/2011 | 09:27 uur
Citaat van: boekje_pienter op 10/04/2011 | 09:19 uur
Hoe hoog de spanningen ook oplopen in Ivoorkust, wij hebben straks niet meer de militaire assets om onze landgenoten en het personeel van de diplomatieke dienst te evacueren. Toch?

Pfffffff... gelukkig hebben we nog het Korps Commandotroepen en de elite van het Korps Mariniers  :mad:

Alsof we het voorheen altijd zelf al deden ....

Ook dat nog  ;)

Maar in dit verband refereerde ik naar een door het KCT uitgevoerde evacuatie in Ivoorkust in 2004...
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 10/04/2011 | 20:34 uur
Aanvallen VN op zware wapens Gbagbo
Uitgegeven:    10 april 2011 20:03
Laatst gewijzigd:    10 april 2011 20:02
ABIDJAN - Helikopters van de Verenigde Naties hebben zondag aanvallen uitgevoerd op zware wapens van de weggestemde president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo. Dat heeft een woordvoerder van de VN-missie in Ivoorkust laten weten.
© ANP

De VN en Frankrijk vernietigden al eerder een deel van de wapenvoorraad van Gbagbo.

Die operatie is na een pauze van enkele dagen hervat omdat de troepen van Gbagbo nog steeds zware wapens hebben. Ze hebben die tegen burgers en de VN gebruikt, aldus de zegsman van de VN.

In Ivoorkust woedt sinds november een gewelddadige machtsstrijd. Alassane Ouattara won de presidentsverkiezingen, maar zittend staatshoofd Gbagbo weigert tot op heden op te stappen. Inmiddels heeft Ouattara de macht in het grootste deel van het land overgenomen.
© ANP
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 11/04/2011 | 16:24 uur
Gbagbo opgepakt door Franse militairen

AMSTERDAM - Franse commandotroepen hebben de weggestemde president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, maandag opgepakt. Dat heeft zowel de Franse ambassadeur in het West-Afrikaanse land als een woordvoerster van erkend president Alassane Ouattara bevestigd.

Gbagbo en zijn echtgenote zouden zijn overgebracht naar het hotel in Abidjan dat de laatste maanden het hoofdkwartier van Ouattara is geweest.

Een colonne met ongeveer dertig Franse gepantserde voertuigen was eerder maandag naar de residentie van Gbagbo in de stad Abidjan getrokken. Franse helikopters voerden luchtaanvallen uit op de ambtswoning, waar de leider zich had verschanst. Zondag hadden Franse en VN-militairen ook al aanvallen uitgevoerd op Gbagbo's complex.

Gbagbo en Ouattara namen het in november vorig jaar tegen elkaar op bij de presidentsverkiezingen. Ouattara werd uitgeroepen tot winnaar, maar Gbagbo weigerde zich daarbij neer te leggen. Hij liet de uitslag in Ouattara's thuisstreek ongeldig verklaren en legde opnieuw de eed af.

© ANP
Uitgegeven: 11 april 2011 15:08
Laatst gewijzigd: 11 april 2011 16:12
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/04/2011 | 17:03 uur
Citaat van: dudge op 11/04/2011 | 16:37 uur
Kordaat Frans optreden dus.

Het kan ook wel.... de Engelsen hebben er een goede uitspraak voor: "put your money where your mouth is"

Een mentalitieit die Nederland ooit bezat... toen werd het de gouden eeuw genoemd.

Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: HermanB op 11/04/2011 | 17:09 uur
Nachtmerrie voor de Christenen in Ivoorkust. Weer slachtoffer van de Franse verdeel en heers strategie.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 05/05/2011 | 18:14 uur
Ouattara definitief president Ivoorkust

ABIDJAN -  Alassane Ouattara is definitief president van Ivoorkust. De Constitutionele Raad in het Afrikaanse land heeft hem donderdag officieel tot winnaar van de verkiezingen in november uitgeroepen.

Ouattara was door de internationale gemeenschap al uitgeroepen tot winnaar, maar zijn tegenstrever, zittend president Laurent Gbagbo, zei dat hij de winnaar was en weigerde op te stappen. De Constitutionele Raad steunde Gbagbo lange tijd.

Gbagbo werd vorige maand na een maandenlange gewelddadige strijd met Ouattara opgepakt door Franse commando's en pro-Ouattara-strijders. De arrestatie van Gbagbo heeft niet meteen een einde gemaakt aan het geweld in Ivoorkust, waarbij zeker 1500 mensen omkwamen.

Telegraaf,
do 05 mei 2011, 18:07
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 07/05/2011 | 20:22 uur
Verhoor Gbagbo begonnen zonder advocaten

KORHOGO - Het verhoor van de verdreven Ivoriaanse president Laurent Gbagbo door de openbaar aanklager is zaterdag begonnen, ondanks de afwezigheid van advocaten.

Dat heeft aanklager Simplice Kouadio Koffi tegen het Franse persbureau AFP gezegd. ''Gbagbo is verhoord in aanwezigheid van zijn persoonlijke arts'', aldus de aanklager.

Gbagbo heeft huisarrest in een villa in de stad Korhogo, in het noorden van het land. Zondag wordt Gbagbo's vrouw Simone verhoord. Zij speelde naar verluidt een belangrijke rol in het regime van haar man. Simone Gbagbo verblijft in Odienne, in het noordwesten van Ivoorkust.

Gbagbo en zijn entourage worden verhoord vanwege hun rol in het geweld dat uitbrak na presidentsverkiezingen in november. President Gbagbo verloor die stembusgang van zijn rivaal Alassane Ouattara, maar hij weigerde op te stappen.

© ANP 
Uitgegeven: 7 mei 2011 18:33
Laatst gewijzigd: 7 mei 2011 18:33
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: KapiteinRob op 08/05/2011 | 16:52 uur
Citaat van: dudge op 08/05/2011 | 16:44 uur
Het is wat, zo'n verkiezing...

Het is wat, al die doden.

Maar ja, wat boeit het ons. Wij maken ons druk over het opleiden van analfabetische politie-agenten elders op deze aardkloot waar ik overigens nog niet over massagraven heb gehoord.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 21/05/2011 | 16:27 uur
Ouattara beëdigd als president Ivoorkust

YAMOUSSOUKRO -  Alassane Ouattara (69) is zaterdagochtend, zes maanden na zijn winst bij de presidentsverkiezingen, beëdigd als staatshoofd van Ivoorkust. Dat gebeurde in de hoofdstad Yamoussoukro, geboorteplaats van de in 1993 overleden eerste president van het West-Afrikaanse land, Félix Houphouët-Boigny.

De internationale gemeenschap erkende de econoom en oud-premier Ouattara als winnaar van de presidentsverkiezingen, maar zijn tegenstander, de zittende president Laurent Gbagbo, weigerde voor hem plaats te maken. Dat leidde tot veel geweld in het etnisch verdeelde land. Na twee weken van hevige strijd tussen het regeringsleger, dat Gbagbo steunde, en aanhangers van Ouattara werd Gbagbo in Abidjan, de belangrijkste stad van het land, gearresteerd. Op 5 mei riep de president van het Constitutioneel Gerechtshof Ouattara uit tot president.

Bij de beëdiging waren buitenlandse staatshoofden. Ivoorkust was tot de onafhankelijkheid in 1960 een Franse kolonie.

Telegraaf,
za 21 mei 2011, 15:31
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 10/06/2011 | 16:34 uur
VN: beide kampen Ivoorkust pleegden misdaden

GENÈVE - Beide kampen in de machtsstrijd eerder dit jaar in Ivoorkust hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid. Dat hebben rapporteurs die in opdracht van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties onderzoek hebben gedaan, vrijdag gezegd.

Ivoorkust was na de presidentsverkiezingen in november maandenlang het toneel van bloedige gevechten tussen aanhangers van winnaar Alassane Ouattara en zittend president Laurent Gbagbo, die weigerde zijn nederlaag te erkennen. Pas medio april gaf Gbagbo zich gewonnen. Het geweld eiste naar schatting 3000 mensenlevens.

ANP,
Gepubliceerd op 10 juni 11, 15:48
Laatst bijgewerkt op 10 juni 11, 15:53
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 28/07/2011 | 22:07 uur
Koenders wordt VN-gezant in Ivoorkust

DEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders benoemd als zijn nieuwe Speciaal Vertegenwoordiger in Ivoorkust. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.

Koenders wordt de hoogste vertegenwoordiger van de VN in Ivoorkust, dat tot voor kort het toneel was van bloedig politiek geweld. Hij volgt de Zuid-Koreaan Choi Young-jin op. ,,Ik ben vereerd, maar het wordt een zware klus'', aldus de oud-bewindsman.

ANP
donderdag 28 juli 2011 | 21:52
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 29/11/2011 | 21:03 uur
Gbagbo snel uitgeleverd aan Den Haag

Yamoussoukro -  De voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo wordt zeer spoedig overgebracht naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft een van zijn advocaten dinsdag laten weten. Volgens raadsman Jean Gbougnon is de overdracht naar Nederland een kwestie van uren. Van het ICC was dinsdagmiddag nog geen bevestiging van het bericht te krijgen.

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof onderzoekt misdaden die in Ivoorkust zijn gepleegd na de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Gbagbo verloor die volgens de internationale gemeenschap, maar weigerde de macht af te staan. Dit leidde tot grootschalig geweld dat aan zeker 3000 mensen het leven heeft gekost. Uiteindelijk werd Gbagbo door Franse troepen opgepakt, waarna Alassane Ouattara als rechtmatig president werd geïnstalleerd. Er zijn aanwijzingen dat beide kampen in de machtsstrijd misdaden hebben gepleegd.

Noch de griffie noch het Bureau van de Hoofdaanklager van het ICC in Den Haag wilde dinsdagmiddag een reactie op het bericht geven omdat er geen openbare officiële informatie is. Een van Gbagbo's juridisch adviseurs zei in Parijs tegen de Franse krant Le Monde dat ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo een arrestatiebevel heeft laten uitvaardigen tegen zijn cliënt. Volgens de adviseur, Toussaint Alain, zijn ICC-medewerkers momenteel in Ivoorkust om het volgens hem ,,illegale arrestatiebevel" ten uitvoer te leggen.

Telegraaf,
di 29 nov 2011, 16:37
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: VandeWiel op 29/11/2011 | 22:02 uur
'Gbagbo op weg naar Den Haag'



ABIDJAN - Ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust is op weg van het West-Afrikaanse land naar Nederland. Hij wordt overgebracht naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Dat heeft zowel de Ivoriaanse aanklager Simplice Kouadio Koffi als Gbagbo's advocaat Lucie Bourthoumieux dinsdag laten weten.
Gbagbo vertrok rond 7 uur Nederlandse tijd vanuit de plaats Korhogo in het noorden van Ivoorkust, aldus Koffi. Wanneer hij in Nederland zou aankomen, is niet bekend. Een ICC-woordvoerder kan desgevraagd niet bevestigen dat Gbagbo onderweg is naar Nederland.

De hoofdaanklager van het ICC doet onderzoek naar misdaden die in Ivoorkust zijn gepleegd na de presidentsverkiezingen eind vorig jaar. Het gaat onder meer om moorden en verkrachtingen. Gbagbo weigerde destijds zijn verkiezingsnederlaag toe te geven en plaats te maken voor rivaal Alassane Ouattara.


Geweld

Na de verkiezingen was Ivoorkust maandenlang in de greep van geweld. Dat kostte aan zeker 3000 mensen het leven. Er zijn aanwijzingen dat beide kampen in de machtsstrijd misdaden hebben gepleegd.

De machtsstrijd eindigde op 11 april, toen Gbagbo werd opgepakt door Franse militairen. Ouattara werd vervolgens geïnstalleerd als president.

http://www.nu.nl/buitenland/2681073/gbagbo-weg-haag.html
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 29/11/2011 | 22:17 uur
Citaat van: VandeWiel op 29/11/2011 | 22:02 uur
'Gbagbo op weg naar Den Haag'

De Scheveningse "club" wordt steeds kleurrijker, een kringgesprek levert vast "interessante" gespreksstof.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: VandeWiel op 29/11/2011 | 23:14 uur
Citaat van: jurrien visser op 29/11/2011 | 22:17 uur
Citaat van: VandeWiel op 29/11/2011 | 22:02 uur
'Gbagbo op weg naar Den Haag'

De Scheveningse "club" wordt steeds kleurrijker, een kringgesprek levert vast "interessante" gespreksstof.


Hahaa, ja, moet ineens denken aan groepstherapie in Fight Club ;)


Maar wel erg goed, daar gaat steeds meer een signaal uit naar partijen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Los van dat het hypocriet blijft en niet iedereen er heen gaat die er heen zou moeten gaan. Maar iedere zaak extra is een goede stap.
Titel: 7 VN-militairen vermoord in Ivoorkust
Bericht door: andré herc op 08/06/2012 | 23:10 uur
7 VN-militairen vermoord in Ivoorkust

ABIDJAN (ANP) - In het westen van Ivoorkust is een groep militairen van de VN-vredesmacht in een hinderlaag terechtgekomen. Zeven Nigerese blauwhelmen zijn gedood. Dit heeft een woordvoerder van de volkerenorganisatie vrijdag gezegd.

Het is de zwaarste aanval tot nu toe op de vredesmacht in het West-Afrikaanse land. Daar woedde vorig jaar een burgeroorlog, toen Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara elkaar de overwinning bij de presidentsverkiezingen betwistten. Na de arrestatie van Gbagbo in april 2011 werd het rustiger in Ivoorkust.


http://nieuws.nl.msn.com/buitenlands-nieuws/7-vn-militairen-vermoord-in-ivoorkust
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 18/08/2012 | 16:55 uur
Geweld in Ivoorkust laait op

ABIDJAN - Het geweld in Ivoorkust laait op. Zaterdag werd in Abidjan het hoofdkwartier van het Ivoriaans Volksfront (FPI) van oud-president Laurent Gbagbo aangevallen en verwoest.

De regering van het West-Afrikaanse land had eerder op de dag het ,,buitengewone geweld'' van de afgelopen dagen veroordeeld. Zo werden politiebureaus, een gevangenis en een legerbasis aangevallen.

Na de presidentsverkiezingen van 2010 vielen door politiek geweld in Ivoorkust zo'n 3000 doden. Gbagbo zit, als eerste voormalige staatshoofd, in voorarrest van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De oud-PvdA-politicus Bert Koenders probeert als VN-gezant te helpen bij het vredesproces.

ANP,
18 augustus 2012 16:21
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 03/09/2012 | 09:35 uur
Ambassadeur bevestigt aanwezigheid Belgische special forces in Ivoorkust
06/04/11, 22u48

© afp
De Belgische ambassadeur in Ivoorkust, Dirk Verheyen, heeft bevestigd dat er zich in Abidjan leden van de Special Forces Group van het Belgische leger bevinden. De ambassadeur bevestigt hiermee eerdere mediaberichten. Het ministerie van Defensie weigert om commentaar te geven over de eventuele aanwezigheid van Belgische special forces. .

"We worden beschermd door Belgische special forces", verklaarde Verheyen telefonisch aan televisiezender RTBF, die hem ondervroeg over de situatie in Abidjan. Verheyen gaf geen bijkomende informatie over de militaire bescherming van de Belgische ambassade.

Vrijdag schreef de krant La Libre Belgique nog dat een tiental leden van de Belgische special forces in Abidjan waren. Maar het ministerie van Defensie weigert systematisch om dergelijke info te bevestigen of ontkennen.

Geheime operaties
"Het beleid van Defensie houdt in dat niet wordt gecommuniceerd over operaties van onze special forces", verklaarde luitenant-generaal Michel Singelé tijdens de wekelijkse persbriefing over de buitenlandse missies. De special forces, een elite-eenheid van het Belgisch leger die gebaseerd is in Flawinne, "voeren in essentie geheime operaties uit, al was het maar voor de veiligheid van de mensen", voegde hij er aan toe.

De FOD Buitenlandse Zaken was echter minder discreet en kondigde op 6 december aan dat een tiental leden van de special forces naar Ivoorkust zou reizen ter bescherming van de Belgische ambassadeur in Abidjan en van zijn diplomatiek personeel. (belga/kve)
http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1247157/2011/04/06/Ambassadeur-bevestigt-aanwezigheid-Belgische-special-forces-in-Ivoorkust.dhtml#.UERY1hlf0T4.twitter
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Lex op 02/11/2012 | 18:53 uur
'Gbagbo fit genoeg om terecht te staan'

DEN HAAG -  Ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust is fit genoeg om terecht te staan voor misdaden tegen de mensheid. Dit hebben de rechters van het Internationaal Strafhof vrijdag besloten.

De rechters zullen binnenkort een datum vaststellen waarop het proces kan beginnen. De voorbereiding van de rechtszaak lag een tijd stil wegens gezondheidsproblemen van de 67-jarige Gbagbo.

Het strafhof neemt wel maatregelen in verband met de conditie van Gbagbo. Daarbij kan het gaan om kortere zittingen, voldoende mogelijkheden om tijdens schorsingen te rusten of niet lijfelijk aanwezig te hoeven zijn bij zittingen.

Telegraaf,
vr 02 nov 2012, 18:35
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: StrataNL op 03/11/2012 | 01:10 uur
Ik ga er vanuit dat onze BSB ook aanwezig is bij de NL ambassade.
Titel: Re:Spanningen Ivoorkust
Bericht door: Elzenga op 03/11/2012 | 13:51 uur
Citaat van: Strata op 03/11/2012 | 01:10 uur
Ik ga er vanuit dat onze BSB ook aanwezig is bij de NL ambassade.
Ik hoop het ook. Dat Nederland hier niet te lichtzinnig handelt.