Leopard, verkoop, gevolgen en vervanging

Gestart door dudge, 02/04/2011 | 08:59 uur

Huzaar1

Mensen gaan daar wat van vinden. Dit kan niet. Eigen eenheden moeten veel makkelijker kunnen trainen en dat moet in NL. Hoop dat het gewoon bij 43 wordt geplaatst. Doet ook enorm veel voor de eenheid, samenwerking en binding. Als het in DLD komt is de eenheid even vreemd straks als elke andere van Fra of DLD.  Want er komen gegarandeeeerd duitse radio's in.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/16260903/eigen-tankbataljon-voor-nederland-lijkt-niet-in-havelte-te-komen

Eigen tankbataljon voor Nederland lijkt niet in Havelte te komen

Mocht Nederland een eigen tankbataljon krijgen, dan is de kans erg klein dat dat in Havelte gestationeerd gaat worden. Dat blijkt uit antwoorden op Tweede Kamervragen. Vandaag praat de Tweede Kamer over de begroting van Defensie.
Nederland heeft momenteel geen eigen tanks. Onze militairen worden bij de oosterburen getraind op Duitse tanks, met wie het samen een tankbataljon heeft. Dit bataljon is onderdeel van de 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. Onder het Duits-Nederlandse tankbataljon vallen 18 tanks, 350 Duitse militairen en 100 Nederlandse militairen.

Extra slagkracht
Defensie vindt het van 'wezenlijk belang' dat de krijgsmacht wordt versterkt, door de Russische invasie in Oekraïne, zo schrijven demissionair minister Kajsa Ollongren en demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat. Ook heeft Nederland tanks nodig om aan de NAVO-eisen te voldoen. Dus wordt in Den Haag gekeken naar de oprichting van een eigen tankbataljon.
"Een nieuw tankbataljon zou betekenen dat Nederland extra slagkracht toevoegt aan de gezamenlijke gevechtskracht van NAVO." De minister zegt dat het een 'versterking in slagkracht, bescherming en genetwerkte sensoren' biedt.
Waar nu alle zware gevechtsvoertuigen in Nederland in Havelte gestationeerd zijn, is het niet vanzelfsprekend dat een nieuw tankbataljon in Havelte komt. Defensie geeft de voorkeur aan een tankbataljon in Duitsland. "De oefen- en schietterreinen bij de Nederlandse kazernes bieden onvoldoende ruimte om realistisch met een tankbataljon te kunnen trainen of schieten."
Bovendien wijst de minister erop dat het stationeren in Duitsland geen beslag legt op 'schaarse bouw-, stikstof- en geluidsruimte in Nederland' en het voordelen oplevert voor opleiden en trainen. "Daarnaast is in Duitsland de meeste infrastructuur, zoals legering, les- en kantoorgebouwen, logistieke magazijnen en technische ruimtes al beschikbaar."

Tweede Kamer praat vandaag over Defensie
Wil het ministerie van Defensie een tankbataljon oprichten, dan zal er wel eerst geld voor moeten vrijkomen. De huidige begroting schiet nu nog tekort. Er worden dan op dit moment volgens de minister geen verdere vervolgstappen gezet. Een tankbataljon kost jaarlijks tussen de 260 en 315 miljoen euro. Het demissionaire kabinet laat een besluit over een tankbataljon aan een volgend kabinet over.

Huzaar1

Citaat van: Enforcer op 07/02/2024 | 21:19 uurDe ironie tav de aankoop van T-72's... :'(

Iets kopen en doneren is niet hetzelfde als het kopen, gebruiken en instandhouden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Enforcer

Citaat van: Huzaar1 op 07/02/2024 | 18:27 uurJe draait het een beetje om zo. Het groene licht is er wel, de wil voor budget is er ook, er is alleen geen regering om dat af te tikken.

De ironie tav de aankoop van T-72's... :'(

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 07/02/2024 | 12:43 uurEn dit is dus exact de reden waarom dat hele "vredesdividend" of "van de plank kopen" onzin is. Er zijn inmiddels 1,5 jaar verstreken sinds de behoefte aan een tank bataljon weer moest worden ingevuld en we hebben nog niet eens groen licht voor een budget laat staan een aankoop. Het zou maar oorlog wezen, dan had je nu een uitdaging gehad

Je draait het een beetje om zo. Het groene licht is er wel, de wil voor budget is er ook, er is alleen geen regering om dat af te tikken.

Is een begrijpelijk probleem. Het is daarnaast niet zo dat Defensie geen geld heeft gebruikt dat het heeft gekregen, de CDLSK heeft alleen andere keuzes gemaakt.

Daarbij kostte de formatie van een tankbataljon in 2017 800 miljoen euro. Nu 1.5 miljard.

 
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Umbert

Citaat van: Benji87 op 07/02/2024 | 12:43 uurEn dit is dus exact de reden waarom dat hele "vredesdividend" of "van de plank kopen" onzin is. Er zijn inmiddels 1,5 jaar verstreken sinds de behoefte aan een tank bataljon weer moest worden ingevuld en we hebben nog niet eens groen licht voor een budget laat staan een aankoop. Het zou maar oorlog wezen, dan had je nu een uitdaging gehad
alleen al deze 1.5 jaar heeft de prijs al weer minimaal 10% laten stijgen.

Benji87

En dit is dus exact de reden waarom dat hele "vredesdividend" of "van de plank kopen" onzin is. Er zijn inmiddels 1,5 jaar verstreken sinds de behoefte aan een tank bataljon weer moest worden ingevuld en we hebben nog niet eens groen licht voor een budget laat staan een aankoop. Het zou maar oorlog wezen, dan had je nu een uitdaging gehad

silvester herc

Citaat van: Huzaar1 op 07/02/2024 | 11:04 uurEn nu heeft defensie weer pech omdat de nieuwe kabinetsformatie veel te lang gaat duren.  :dead:
Maar de defensie commissie is aardig veranderd dus afwachten?

schipper.b

Veiligheid garanderen doe je altijd.
Is een plicht welke partij er ook in een kabinet zit , dus ik zou willen dat er helemaal niets afwacht maar dat het verplicht wordt om dat te garanderen , net zoals zorg en alle andere basis behoeftes.
En welke partij er ook regeert deze moeten rekenschap afleggen en verantwoirdelijk dragen voor dat alles.
Democratie is een heel mooi goed maar het moet niet ten koste gaan van onze vrijheid en basis levensbehoefte.
Hoe je dit dan wel oplost op korte termijn geen idee.

Huzaar1

En nu heeft defensie weer pech omdat de nieuwe kabinetsformatie veel te lang gaat duren.  :dead:
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Netherlands considers creating tank battalion, but needs funding

The Netherlands is considering recreating its own tank battalion amid Russia's war in Ukraine, though there's currently no funding for the imitative, according to parliamentary documents.

The current defense budget doesn't cover the costs of setting up a tank battalion, and such a decision would require additional money and would be up to the next government, Dutch Defence Minister Kajsa Ollongren and State Secretary of Defence Christophe van der Maat wrote in a Feb. 5 response to parliamentary questions.

https://www.defensenews.com/global/europe/2024/02/06/netherlands-considers-creating-tank-battalion-but-needs-funding/

Vragen van de leden Boswijk (CDA), Tuinman (BBB) en Diederik van Dijk (SGP) aan de Minister en de Staatssecretaris van Defensie over de mogelijke oprichting van een eigen tankbataljon (ingezonden 8 januari 2024). + beantwoording
https://open.overheid.nl/documenten/393d0699-f3a3-4d71-a322-a8203d1c10af/file


Beslisnota bij Kamervragen over oprichten eigen tankbataljon
Beleidsnota | 06-02-2024

In een beslisnota staat achtergrondinformatie die bewindspersonen gebruiken bij de besluitvorming van een Kamerstuk.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/defensiematerieel/documenten/beleidsnotas/2024/02/06/beslisnota-bij-kamervragen-over-oprichten-eigen-tankbataljon


Huzaar1

#7679
Dit krijg je dus met poffertjesbakkers als  kamerleden. Ik hoop ergens dat dit experiment heel snel voorbij is voordat het al te veel schade kan doen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack

Tenen krommend. De motie voor een tankbataljon gaan we ontraden omdat er eerst geld bij moet komen dus die ligt bij een volgend kabinet. Dan kan je dus niet meer meeliften op een gezamenlijke aanschaf. Maar goed dat Boswijk meteen aangaf met zijn buren te overleggen. Hoe bedoel je geen strijd tussen CLAS,CZSK en CDLSK.

Master Mack

Wat was dat nou voor een vreemd antwoord van de Defensie(specialist) van de PVV op een vraag van Dhr. Boswijk/Tuinman of de PVV het aanschaffen van een NLD Tankbataljon ondersteunen zou.
Antwoord: U heeft heel veel tanks mogen aanschaffen had u die maar niet weg moeten geven. Rare jongens die PVVers. Krijgt de CDLSK weer zijn zin en de landmacht weer een houten bek. Moedeloos wordt je er van.

Master Mack

MBT BATTLE TANKS ARMY BUDGETS AND DEFENSE EFFORTS DEFENSE CONTRACTS AND CALLS FOR TENDERS

The Dutch Army could recover its battle tank battalion lost in 2011

ByFabrice Wolf

July 10, 2023

In 2011, considering that the threat was now insignificant, The Hague withdrew its latest Leopard 2 battle tanks from the Dutch Army's inventory in order to reduce its defense spending, rather than implementing armored capabilities. , just under 200 CV9035NL infantry fighting vehicles armed with a 35 mm cannon, later supported by 200 Boxer 8×8.

After the annexation of Crimea, then the Russian intervention in Donbass, and the trauma of flight MH17, the Dutch Army undertook to equip itself with skills of this type again, by renting 18 Leopard 2A6 tanks from Germany, to implement them within the 414th tank battalion made up of 300 German soldiers and around a hundred Dutch soldiers, operating within the 43rd Dutch mechanized brigade.

It seems that given the tensions with Russia, and an obvious change in doctrine on the part of The Hague in the field of defense, the Dutch armies are close to regaining full capacity in this area in the years to come. come.

The CV9035NL infantry fighting vehicle is today the heaviest armored vehicle in service with the Dutch army

Indeed, the Dutch parliament has just adopted a motion presented by the representative of the right-wing VVD party and former spokesperson for the Ministry of the Armed Forces, Peter Valstar, in order to create a new tank battalion entirely implemented by the army Dutch e.

The presentation and adoption of this motion is not, in itself, a surprise, as it has been regularly addressed by the country's political class for several months, while The Hague is increasing its announcements to modernize its armies and to increase their operational resources thanks to subsidies linked to the massive increase in the country's defense effort.

Vond deze ook nog.
Krijgt in iedergeval weldegelijk aandacht. Nu de definitieve handtekening  nog. Misschien kan de Stas op eigen houtje een handtekening zetten de rest van de regering heeft al een functie elders en hij doet het best goed naar mijn bescheiden mening.