Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Lex

Werving:

F-16 piloot

De luchtvaart beroepenmarkt is bedoeld voor studenten en schoolverlaters die een opleiding willen volgen tot of een baan ambiëren binnen de luchtvaart- of reisindustrie. Veel studenten vragen zich af of in deze tijden van crisis de luchtvaartindustrie voor voldoende werkgelegenheid kan zorgen. Deze en vele andere vragen worden door enthousiaste standhouders beantwoord. Daarnaast presenteren de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht en de Koninklijke Marine zich als werkgever. De Koninklijke Luchtmacht (KLu) is op zoek naar 27 piloten die in februari en augustus 2012 kunnen starten met de opleiding tot helikopter- of F-16 piloot. Hoewel bij Defensie bezuinigd moet worden en mogelijk zelfs personeel gedwongen ontslagen wordt, voorziet de KLu dat er vanaf 2015 weer nieuwe vliegers nodig zijn.


Bron.

Lex

#1255
Kamer eist info over bezuinigingen Defensie

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft maandag meer informatie geëist van minister Hans Hillen (Defensie) over bezuinigingen op kazernes, panden en terreinen.

De bewindsman zegde in een overleg toe de komende tijd wat meer details te sturen ,,zodat u eind november voldoende informatie heeft om een gedegen beslissing te nemen''.

Hillen maakte eind augustus zijn plannen voor het vastgoed van de organisatie bekend, waarmee ruim 50 miljoen euro moet worden bespaard. Zeker 3 kazernes gaan dicht, enkele panden en terreinen worden afgestoten en sommige instellingen worden verplaatst. In totaal moet Defensie 1 miljard euro bezuinigen.

Tweede Kamerlid Andre Bosman van regeringspartij VVD zei ,,helaas veel vragen" te hebben bij de brief van Hillen over het vastgoed. CDA-collega Raymond Knops noemde het ,,onmogelijk" om het stuk zoals het er nu lag te beoordelen. Hij wilde een 'spoorboekje' van de minister, waarin duidelijk wordt gemaakt welke informatie wanneer te verwachten is en wanneer de besluiten moeten worden genomen.

Telegraaf,
19 september 2011 15:13

Elzenga

19 september 2011, 12:25
Robuuste economie belangrijker dan staatsschuld
door Steven de Jong
Economie

Een 10 procent hogere staatsschuld leidt tot 0,15 procent lagere groei, schrijft het kabinet in de Miljoenennota 2012. Dat is nogal een eendimensionale benadering, luiden de commentaren. Belangrijker is het creëren van een robuuste economie.

De gezondheid van de Nederlandse economie valt of staat bij de exportprestaties binnen de EU, schrijven de economen Marten van den Bossche en Marcel Canoy op debatsite Mejudice.nl. "Zo'n 75 procent van de Nederlandse export blijft binnen de Europese grenzen, vooral onze buren zijn onze belangrijkste handelspartners. Ook de uitvoer naar Spanje, Italië, Griekenland en Portugal is ruimschoots groter dan die naar Brazilië, India en China. "

Liever pragmatische handelsgeest
Het Nederlandse EU-beleid staat volgens de auteurs haaks op deze werkelijkheid. "Nederland bruuskeert, polemiseert en zondert zich af. Daarmee handelt Nederland politiek niet in het eigenbelang van een structureel sterk exporterende economie." Oorlogstaal over Griekse belastingontduikers zien Van den Bossche en Canoy liever ingeruild voor een pragmatische handelsgeest.

In de paragraaf 'Grenzen aan de schuld' geeft de regering toe dat de economische literatuur geen optimale hoogte geeft voor de staatsschuld. Wel is er in het Europese verdrag een politieke afspraak gemaakt: niet meer dan 60 procent van het BBP. Het binnen de perken houden van de schuld motiveert de regering als volgt: "Bij een hogere schuld moet de overheid over een groter bedrag aan rente betalen. Bovendien kunnen de financiële markten een hoger rentepercentage vragen. De hogere rentelasten kunnen de financierbaarheid van de overheidsschuld bemoeilijken en private investeringen ontmoedigen."

Welvaartsmachine voor het nageslacht
In 2008 ving de overheid de grootste klappen van de crisis op, memoreert het vrijdagcommentaar van NRC Handelsblad. De keuze om niet meteen flink te bezuinigen heeft volgens het Centraal Planbureau 100.000 banen gered. "Het is raadzaam om dat beleid te herhalen", aldus de krant. "Daarmee wordt dan wel een extra financiële last op de schouders van toekomstige generaties gelegd. Daar tegenover staat dat beleid er op moet worden gericht de Nederlandse economie dynamischer te maken. Grotere arbeidsparticipatie, betere kinderopvang, beter onderwijs en een gunstiger ondernemingsklimaat. Dat strookt met het adagium van het Internationale Monetaire Fonds, waarvan hoofdeconoom Blanchard letterlijk door het CPB wordt aangehaald. Niet alleen de huidige maar ook de toekomstige generaties hebben recht op een samenleving die zich beter staande kan houden en zo welvaart genereren kan."

De aangekondigde bezuinigingen worden in de Miljoenennota gekoppeld aan het ideaal van een slankere overheid. Maar garanties dat een kleinere overheid beter aan de verwachtingen van de burger voldoet zijn er niet, schrijft NRC-columnist Marc Chavannes. "Met name in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt al decennia gesneden in de staat. Met zeer gemengd resultaat: hier en daar efficiëntiewinst maar ook een grotere onderklasse – zie Londen."

Bestemming Nederland ligt in Europa
'Koersvast in onzekere tijden', het motto van de Miljoenennota, miskent volgens Trouw-columnist Hans Goslinga de complexe internationale werkelijkheid. Wel ziet hij, net als Van den Bossche en Canoy, dat de regering nu meer aandacht aan Europa besteedt dan bij haar aantreden. "Met zijn open economie en zijn enorme afzetmogelijkheden in een achterland met meer dan 500 miljoen mensen, ligt de bestemming van Nederland in Europa", benadrukt Goslinga.

Dat moet volgens hem gepaard gaan met wat meer realiteitszin. "Een kapitein heeft controle over zijn schip, maar niet over de zeeën die hij bevaart, noch over de winden", zo citeert hij de katholieke minister Van Maarseveen van eind jaren veertig.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/19/robuuste-economie-belangrijker-dan-staatsschuld/

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Commentaren

vrijdag 16 september 2011 09:37 /44 reacties

Kabinet: geen 18 maar 30 miljard euro bezuinigen

Als het kabinet zich aan zijn woord wil houden, moet 12 miljard extra worden bezuinigd, bovenop de met Geert Wilders afgesproken 18 miljard. Als Griekenland failliet gaat - zoals Wilders bepleit - wordt dat nog iets meer

Door Syp Wynia

De Jager voorziet voor in 2015 een begrotingstekort van 1,8 procent

Het kabinet-Rutte moet volgens zijn eerste eigen Miljoenennota bovenop de al geplande 18 miljard euro nog eens 12 miljard bezuinigen om aan het eigen Regeerakkoord te voldoen.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) voorziet voor het jaar 2015 namelijk een begrotingstekort van 1,8 procent, terwijl in het Regeerakkoord is overeengekomen dat er in 2015 begrotingsevenwicht moet zijn.

Die 1,8 procent komt in 2015 volgens de verwachting van het kabinet overeen met 12,3 miljard euro (1,8 procent van het voor 2015 verwachte bruto binnenlands product van 682,4 miljard).

Ruimere uitleg
Het kabinet moet dus niet, zoals voorzien, 18 miljard aan bezuinigingen dan wel lastenverzwaringen doorvoeren om aan de doelstelling van 'begrotingsevenwicht' te voldoen, maar 30 miljard.

Zelfs als het kabinet een wat ruimere uitleg geeft aan het begrip 'begrotingsevenwicht' - bijvoorbeeld dat een half procentje tekort in 2015 ook al mooi is - dan gaat het nog altijd om een extra ingreep van 9 miljard euro.

Verwateren
Nu kan het kabinet er natuurlijk voor kiezen om de tekort-doelstelling uit het Regeerakkoord te laten verwateren, bijvoorbeeld omdat het gegeven de verslechterde economische vooruitzichten de teugels wil laten vieren.

Maar daarvoor voelt het kabinet, zo blijkt uit de Miljoenennota, juist helemaal niets. 'De huidige situatie vraagt om duidelijkheid en standvastigheid', staat in de Miljoenennota. 'Daarom zal het kabinet het Regeerakkoord onverkort uitvoeren.'

Dan zit er dus niets anders op dan bovenop de overeengekomen 18 miljard met nog eens 12 miljard aan bezuinigingen dan wel lastenverzwaringen te komen.

Griekenland
Het kan nog lastiger worden voor het kabinet. Dat is zeker het geval als het geld niet terugkomt dat direct of indirect aan vooral Griekenland is gegeven. De steun aan problematische eurolanden is vooral verstrekt in de vorm van garanties. Maar, zegt het kabinet in de Miljoenennota, 'deze garanties vormen een risico voor de overheidsfinanciën'.

Nu worden die risico's nog naar de verre toekomst verschoven, maar bij een snel faillissement van Griekenland komen die risico's niet op het bordje van volgende kabinetten, maar meteen al op het bordje van het kabinet-Rutte.

Dan loopt de nu al te hoge staatsschuld verder op, moet er 10 of 20 miljard extra worden geleend, loopt het begrotingstekort al gauw met een extra half miljard per jaar op en zou nog eens een extra bezuiniging nodig zijn - die al is afgewezen door Geert Wilders.

Gedoger
Of Wilders dat als gedoger van het kabinet allemaal wil meemaken, is niet te voorzien. Vast staat wel dat hij de 18 miljard al op het randje vond. Vast staat ook dat hij heeft aangekondigd dat het kabinet een probleem heeft als niet alle in Griekenland gestoken geld terugkomt.

En dat laatste zou, paradoxaal genoeg, wel eens snel het geval kunnen zijn als gebeurt wat Wilders al langere tijd bepleit: het faillissement van Griekenland.

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Commentaren/316704/Kabinet-geen-18-maar-30-miljard-euro-bezuinigen.htm

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#1252
Nederlanders hebben vertrouwen in stabiliteit kabinet

vrijdag 16 september 2011 16:52

Een groeiend aantal Nederlanders denkt dat het kabinet-Rutte zijn regeerperiode zal uitdienen. Begin dit jaar rekende nog 46 procent van de bevolking daarop, nu is dat gestegen tot 60 procent.

De bevolking heeft vertrouwen in de stabiliteit van het kabinet

'Als het kabinet zich aan zijn woord wil houden, moet 12 miljard extra worden bezuinigd, bovenop de met Geert Wilders afgesproken 18 miljard. Als Griekenland failliet gaat - zoals Wilders bepleit - wordt dat nog iets meer.'

Kabinet: geen 18 maar 30 miljard euro bezuinigen

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van Synovate.

Ondanks dat een ruime meerderheid van de Nederlanders denkt dat het kabinet niet voortijdig zal vallen, haalt het maar krap een voldoende: de regering krijgt als rapportcijfer van de bevolking een 5,6.

Populairst
Uit het onderzoek blijkt andermaal dat minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) het populairste kabinetslid is. Hij krijgt als cijfer een 6,3, overigens wel lager dan de 7,2 die hij een jaar geleden kreeg.

Ook premier Mark Rutte (VVD) en minister Ivo Opstelten (Justitie) worden bovengemiddeld gewaardeerd door de bevolking. Het slechtst scoren Hans Hillen (CDA, Defensie) met een 4,7 en Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken) met een 5,2.
Roemer

Van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer wordt Emile Roemer (SP) het hoogst gewaardeerd. De socialist krijgt een 6,5. Alexander Pechtold (D66) volgt met een 6,0 en Jolande Sap (GroenLinks) krijgt een 5,8.

De rest van de fractieleiders scoort een onvoldoende. Het minst populair zijn Geert Wilders (PVV, 4,8) en Job Cohen (PvdA, 5,0).


http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/316767/Nederlanders-hebben-vertrouwen-in-stabiliteit-kabinet.htm

Elzenga

Citaat van: onderofficier op 16/09/2011 | 13:45 uur
Citaat van: Elzenga op 16/09/2011 | 13:40 uur
Het schijnt te gaan om mensen uit overvolle VN-vluchtelingenkampen daar...dus mogelijk gaat het niet eens om Kenianen maar om vluchtelingen uit buurlanden (ik vermoed uit Somalië). VN-lidstaten hebben toegezegd er dan een aantal op te nemen om de druk op de kampen te verlichten.

Waar heb je deze info vandaan?
http://www.lc.nl/friesland/regio/article13867053.ece?override=web

Kwam ook bericht tegen van eerdere keer..geeft meer info.
http://www.sneekernieuwsblad.nl/profile/redactie/article429645.ece/s%C3%BAdwest-frysl%C3%A2n_huisvest_vluchtelingen

onderofficier

Citaat van: Elzenga op 16/09/2011 | 13:40 uur
Het schijnt te gaan om mensen uit overvolle VN-vluchtelingenkampen daar...dus mogelijk gaat het niet eens om Kenianen maar om vluchtelingen uit buurlanden (ik vermoed uit Somalië). VN-lidstaten hebben toegezegd er dan een aantal op te nemen om de druk op de kampen te verlichten.

Waar heb je deze info vandaan? 
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Elzenga

#1249
Citaat van: onderofficier op 16/09/2011 | 13:24 uurvermoed ik dat het boeren zijn die willens en wetens vertrokken zijn naar de hoofdstad Naïrobi omdat ze dachten daar meer te kunnen verdienen dan als boer...........  en hun gedachten zijn uitgekomen want nu krijgen ze zonder te werken geld en een huis (die ingericht is...........)
Het schijnt te gaan om mensen uit overvolle VN-vluchtelingenkampen daar...dus mogelijk gaat het niet eens om Kenianen maar om vluchtelingen uit buurlanden (ik vermoed uit Somalië). VN-lidstaten hebben toegezegd er dan een aantal op te nemen om de druk op de kampen te verlichten. Nederland doet zoiets dan ook trouw...vanuit onze christelijke barmhartigheid of idealistische ideeën. Ergens wel ironisch...klagen over een tekening op de Gouden Koets wegens slavernij/kolonialisme associaties...maar uit een welhaast gelijksoortig  "superioriteitsdenken" wel die "zielige mensen" hierheen halen...

Oorlogsvis

Daarom vang de mensen daar ter plaatse op, van mij part bouw vluchtelingen kampen met ziekenhuis daar op een stuk grond...gewoon een enclave in Somalie van pakweg 5 bij 5 km zet er een hek omheen met mijnen velden en bescherm het met een compagnie mariniers...
en klaar is kees...we kunnen pakweg 200000 mensen helpen !

onderofficier

Citaat van: Mourning op 16/09/2011 | 13:08 uur
Citaat van: Elzenga op 16/09/2011 | 12:56 uur
Tja :(......mooi voorbeeld weer. En dan te weten hoeveel van die hierheen gehaalde vluchtelingen doodongelukkig zijn hier...ver van huis.

Klopt ook. Werd ook letterlijk door betrokken medewerker gezegd. Volledig andere omgeving, cultuur, maatschappij, etc, etc. Dan is de kans dat je ook "faalt" als nieuwe inwoner ineens ook gewoon enorm groot.

Ik wil best een enkele reis terug naar huis betalen.    Of blijven ze toch maar?     O,ja want de achterblijvers verwachten natuurlijk dat ze het hier in Nederland "maken" en dat ze elke maand een bedrag naar thuis sturen.............  

Als het verhaal van deze mensen lees,
Citaat van: LC op 16/09/2011 | 09:00 uur Ze hebben veelal jarenlang in sloppenwijken van de Keniase hoofdstad Naïrobi gewoond
vermoed ik dat het boeren zijn die willens en wetens vertrokken zijn naar de hoofdstad Naïrobi omdat ze dachten daar meer te kunnen verdienen dan als boer...........  en hun gedachten zijn uitgekomen want nu krijgen ze zonder te werken geld en een huis (die ingericht is...........)

Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Mourning

Citaat van: Elzenga op 16/09/2011 | 12:56 uur
Tja :(......mooi voorbeeld weer. En dan te weten hoeveel van die hierheen gehaalde vluchtelingen doodongelukkig zijn hier...ver van huis.

Klopt ook. Werd ook letterlijk door betrokken medewerker gezegd. Volledig andere omgeving, cultuur, maatschappij, etc, etc. Dan is de kans dat je ook "faalt" als nieuwe inwoner ineens ook gewoon enorm groot.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Elzenga

Tja :(......mooi voorbeeld weer. En dan te weten hoeveel van die hierheen gehaalde vluchtelingen doodongelukkig zijn hier...ver van huis. Wat ik triest vind is dat dit in de discussies dan vaak op het "linkse" conto wordt geschreven...terwijl veel vluchtelingenwerk of steun eerder religieus gevoed wordt...voortkomt uit veelal christelijke organisaties en (kerkelijke)instellingen en politieke partijen als het CDA...en regeringen waar zij inzitten. Daar hoor je Wilders ook nooit over..niet zo gek natuurlijk...want dat maakt het verhaal een stuk complexer en minder zwart/wit...en dan ga je met het verhaal over de Christelijk/Joodse tradities. Maar weer zo'n voorbeeld van mijns inziens verkeerd beleid...dat ook nog eens veel kost.

Mourning

Citaat van: Elzenga op 16/09/2011 | 12:25 uur
Dit vind ik inderdaad ook tenenkrommend en volstrekt verkeerd beleid...hoezeer dit geloof ik voortkomt uit internationale afspraken en verdragen. Het zoveelste voorbeeld...naast de vele voorbeelden van over de balk smijt gedrag van (lokale)overheden... :sick:

Klopt! Is inderdaad conform de internationale afspraken. Moet wel bijgezegd worden dat bij mijn weten een overgrote meerderheid van landen daar lak aan heeft.

Ik zal het je sterker vertellen in de branche waarin ik werkzaam ben hebben we nogal eens met ontruimingen e.d. te maken en een van onze opdrachtgevers was Vluchtelingenwerk Nederland die voor de op dat moment nog te ontruimen persoon als gemachtigde optrad. Deze persoon was een vrouw van 45 uit Ethiopie en is idd halsoverkop hier naar toegehaalt en vervolgens natuurlijk meteen een huis, uitkering, begeleiding, etc, etc. Nu de reden van de ontruiming was dat er gevaarlijke situaties onstonden doordat mevrouw, en hoe kon zij dat ook weten, dacht dat het gasfornuis een openhaard was waar je stukken hout op dropt  :big-smile:.

Anyway, de vertegenwoordiger van die vrouw, van Vluchtelingenwerk Nederland dus, begreep NIET waarom wij deze mensen hier naartoe halen. Nou, als die sector dat al niet begrijpt dan weet je dat je beleid als overheid gewoon echt goud fout is op dat vlak.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Elzenga

Citaat van: Mourning op 16/09/2011 | 11:57 uur
[rant on] Ehhhh..... 5 jaar? bij ons is dat voor alleenstaanden 10 jaar en voor eensgezinswoningen 12 jaar. Owww... en verdien je als huishouden meer dan Eur 30.000,-- p/j dan kun je een sociale huurwoning wel vergeten want 90% wordt, conform een of andere debiele EU-regel, alleen nog maar toegewezen aan mensen met een jaarinkomen beneden de Eur 30.000,--. Maar de overige 10% dan? Ja, leuk bedacht, maar daar vallen de urgentiegevallen ook in en dan blijft er dus niets over.

Dus dat wordt dan op zoek naar een kleine eensgezinswoning in de particuliere sector hetgeen bij ons zo'n beetje begint bij de Eur 800,-- voor een mini woning... om te janken... en kopen dan? Ja, leuk.... als je 10 jaar of langer geleden een huis hebt gekocht, maar als starter ben je echt zo de lul heden ten dage niet normaal meer. Ik hoor de ouderen bij ons op kantoor het bijna dagelijks zeggen "dan koop je toch een woning", ja, in hun tijd had je voor Euro 120.000,-- een hele leuke woning maar diezelfde woning doet het nu voor Eur 300.000,-- of meer, nu kun je misschien als je geluk hebt voor Euro 120.000,-- een eenkamerappartement kopen. Ook geen optie dus.

M.a.w. wij blijven zitten waar we zitten en gaan in ieder geval Euro 40,-- per maand extra betalen aan huur dan onze buren omdat wij teveel zouden verdienen... Nou ja, daar gaan we niet failliet aan, maar als je dat doet pak dan verdorie de hele woningmarkt aan stelletje lafaards! En dus ook de koopsector en zorg dat het aantal huizen wat wordt gebouwd toeneemt en voor de verandering is afgestemd op de vraag. [/rant off]
Ik onderschrijf volledig wat je stelt!!!!..het is echt te gek voor woorden!!....en vergeet even de grondspeculatie niet!!!! dat schijnt nog het grootste probleem te zijn......en wat er dan wel wordt gebouwd heeft soms meer weg van een concentratiekamp of mist elke link met de omgeving (een stadswijk midden in de polder kwakken naast een typerend lintbebouwingsdorp!! hoe verzin je het!!), dan dat je je er thuis voelt en het identiteit heeft. 

We zijn nog steeds een stinkend rijk land maar het beleid is vaak knudde als ook het gebrek aan visie.

Elzenga

Citaat van: onderofficier op 16/09/2011 | 09:00 uurAanscherpen?  Pff laat me niet lachen.   Eerst ophouden met binnenhalen!!

SNEEK - Een groep van 39 Afrikaanse vluchtelingen is donderdagmiddag in Sneek aangekomen. Ze kregen een warm welkom in het stadhuis en gingen vervolgens met vrijwilligers van Vluchtelingenwerk naar hun nieuwe huizen in Bolsward, Sneek en Wommels.

Het gaat om vluchtelingen die zijn uitgenodigd door de Nederlandse overheid. Ze hebben veelal jarenlang in sloppenwijken van de Keniase hoofdstad Naïrobi gewoond. Woensdag landden ze op Schiphol. Later deze maand komt nog een groep van bijna veertig vluchtelingen naar het Noorden van Friesland.
http://www.lc.nl/friesland/regio/article14129363.ece/Afrikaanse-vluchtelingen-aangekomen-in-Sneek


En niet eens in een opvangcentrum, nee direct door naar "hun nieuwe huizen"   Dus de asielaanvraag e.d. is al goedgekeurd, inburgeringscursus al gedaan?      Uitkering?

Wie noemde dit een rechtse regering???   
Dit vind ik inderdaad ook tenenkrommend en volstrekt verkeerd beleid...hoezeer dit geloof ik voortkomt uit internationale afspraken en verdragen. Het zoveelste voorbeeld...naast de vele voorbeelden van over de balk smijt gedrag van (lokale)overheden... :sick: