Leopard 3

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 02/01/2015 | 20:12 uur

Ace1

Frankrijk en Duitsland gaan samen een nieuwe tank ontwikkelen: een doorbraak voor Europese defensie-industrie

Frankrijk en Duitsland gaan samen een nieuwe tank ontwikkelen, waaraan beide landen evenveel bijdragen.

De overeenkomst is een doorbraak bij pogingen om de defensie-industrie in Europa te harmoniseren.

De oorlog in Oekraïne heeft de druk verhoogd op Europa om veel meer te investeren in de productie van wapens en munitie.

Duitsland en Frankrijk hebben afgesproken om beide evenveel bij te dragen aan de nieuwe tank die ze samen ontwikkelen. De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius zegt dat de productie gelijk wordt verdeeld over de industrieën van beide landen en noemt de afspraak een "doorbraak".

Berlijn en Parijs hebben al langer plannen om gezamenlijk tanks te maken, maar hebben nu vastgelegd wie wat doet. "Dit is meer dan een mijlpaal, dit is een historisch moment", zegt Pistorius.

Frankrijk en Duitsland hebben ook plannen om samen gevechtsvliegtuigen te ontwikkelen. Volgens de Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu boekt dat project "goede vooruitgang".

De eerste ontwikkelingsfase van de nieuwe tanks kan na 26 april beginnen, als de afspraken officieel zijn ondertekend.

Europa werkt aan eigen defensie-industrie: productie moet snel omhoog door oorlog in Oekraïne
Sinds de Russische inval in Oekraïne sturen Europese landen veel wapens en munitie naar Kyiv. Ze willen echter ook hun eigen voorraden op peil houden. EU-lidstaten willen daarom de productie opvoeren, voor de eigen veiligheid en die van Oekraïne.

Er zijn echter veel praktische problemen met het optuigen van een geharmoniseerde Europese defensie-industrie. Verschillende landen in Europa hebben eigen modellen van tanks en andere wapens die niet goed op elkaar zijn afgestemd. Ook de financiering van gezamenlijke inspanningen voor de defensie-uitgaven van de Europese Unie loopt moeizaam.

Duitsland en Frankrijk gebruiken nu nog verschillende soorten tanks. De Duitsers hebben Leopard 2-tanks, terwijl de Fransen de Leclercs gebruiken.

De Oekraïners hebben van Europese bondgenoten veel Leopards gekregen. Frankrijk leverde geen Leclercs, onder meer omdat de tanks van een ander type zijn dan de Duitse en daarom minder nuttig zouden zijn voor de Oekraïense strijdkrachten.

Slechts enkele van de moderne Leopard 2-tanks die Duitsland afgelopen jaar naar Oekraïne stuurde, worden ingezet in de oorlog. Dat komt hoofdzakelijk omdat reservedelen voor reparaties ontbreken, zo zei een defensie-expert van het Duitse parlement afgelopen januari.

De ministers van Defensie hebben vrijdag ook afgesproken dat de Frans-Duitse tankfabrikant KNDS een filiaal zal opzetten in Oekraïne. Daar worden geen hele tanks geproduceerd, maar wel reserveonderdelen voor de Oekraïense troepen. Het hoofdkantoor van KNDS staat in Amsterdam.

https://www.businessinsider.nl/frankrijk-en-duitsland-gaan-samen-een-nieuwe-tank-ontwikkelen-een-doorbraak-voor-europese-defensie-industrie/

Huzaar1

Dat komt heel laat voor Frankrijk. Hun leclers zijn totaal opperdepop over een jaar of 20.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

pz

Germany, France reach 'breakthrough' deal on MGCS tank development, minister says

"This is more than a milestone, it is a historic moment", German Defence Minister Boris Pistorius said, speaking alongside his French counterpart, Sebastien Lecornu.
The tank, which is supposed to replace Germany's legacy Leopard and France's Leclerc systems, is the second major arms industry project between the two countries alongside their ambitions to build a next-generation fighter jet known as FCAS.

The agreement sealed on Friday includes an understanding to equally split up industrial volumes between the two countries, Pistorius said, adding that a formal document to kick off the first development phase will be signed in Paris on April 26.

Speaking at a news conference in Berlin, France's Lecornu said the FCAS fighter jet programme is also making "good progress", without giving further details on the state of its development.
The ministers and their teams have reached an agreement to allow tank producer KNDS set up a local branch in Ukraine to produce spare parts in the war-torn country and train local workers, Lecornu said.

"We are announcing that KNDS (...) a German-French company will take a foothold in Ukraine with a local unit," Lecornu said at a meeting with his German counterpart in Berlin.
Tank producer KNDS is the holding structure formed by France's Nexter and Germany's Krauss-Maffei-Wegmann.

Opmerking, ik lees verschuivende tijdslijnen naar 2040/2050 op (X) voor MGCS.

https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/germany-france-reach-breakthrough-deal-tank-development-minister-says-2024-03-22/?taid=65fd6cf0b19e8e0001576ccd


Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 20/03/2024 | 15:27 uurItalie erbij haha, ja dat maakt alles alleen maar erger en die voegen niks toe, mja misschien de catering.
Nee, dat is wat je nodig hebt: een zware Franse lunch gevolgd door een koolhydraat rijk Italiaans diner. Voeg nog een Duits ontbijt toe van broodjes, kaas, salami en eieren en je hebt een projectteam dat uit zijn voegen barst en de hele dag dutjes doet.

(Verklaart wel hun tempo.)

Huzaar1

Italie erbij haha, ja dat maakt alles alleen maar erger en die voegen niks toe, mja misschien de catering.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Rüstungsproblem: Der deutsch-französische Kampfpanzer steckt fest
https://www.msn.com/de-de/finanzen/top-stories/r%C3%BCstungsproblem-der-deutsch-franz%C3%B6sische-kampfpanzer-steckt-fest/ar-BB1jMtr7

Bewapeningsprobleem: de Duits-Franse gevechtstank zit vast

De gezamenlijke ontwikkeling van een nieuwe gevechtstank zal worden versneld. Dit was de boodschap die de federale minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) en zijn Franse tegenhanger Sébastien Lecornu in september aan het volk overbrachten. Aan de basis van het binationale luchttransportsquadron in Évreux in Normandië verklaarden ze dat ze nu eindelijk verder wilden gaan met het grote project genaamd Main Ground Combat Systems (MGCS). Pistorius zei destijds dat ze tegen december de ontwikkelingspijlers wilden definiëren. Vervolgens moeten de onderhandelingen met de industrie beginnen.

Maar bijna zes maanden na de symbolische ministeriële bijeenkomst is er geen vooruitgang geboekt. Zoals met zoveel onderwerpen zijn Berlijn en Parijs nog niet samengekomen op het gebied van de MGCS-ontwikkeling. Er bestaat nog geen overeenstemming over de kernvraag welke industriële bedrijven bij het project betrokken moeten worden en met welke werkaandelen. De FAZ vernam dit uit goed geïnformeerde kringen.

Duitsland en Frankrijk kunnen het niet eens worden
Terwijl de ideeën van het leger over het eisenprofiel van de supertank samenkwamen, liepen de gesprekken aan de politieke kant vast, zo wordt gezegd. De Duitse staatssecretaris voor bewapening, Benedikt Zimmer, en de Franse afgevaardigde voor bewapening, Emmanuel Chiva, zijn hiervoor verantwoordelijk. Er wordt gesproken over een patstelling in de strijd tussen twee alfadieren om de sinecures van het nationale industriebeleid.

De betrokkenen bij het project houden zich officieel op de achtergrond. "De besprekingen zijn aan de gang", zei de woordvoerster van de Franse minister van Defensie Lecornu zonder verdere details. Ook het federale ministerie van Defensie wil verder geen commentaar geven op het onderwerp. De tankfabrikanten uit beide landen zien op hun beurt de bal in het kamp van de politiek. Met betrekking hiertoe weigerde Rheinmetall uit Düsseldorf commentaar te geven.

Hetzelfde geldt voor KNDS, de fusie tussen het Münchense familiebedrijf Krauss-Maffei Wegmann en het Franse staatsbedrijf Nexter ter voorbereiding op de MGCS. Omdat er op het werkniveau geen vooruitgang is, moeten Pistorius en Lecornu volgens politieke kringen nu de knoop doorhakken. Een ontmoeting tussen de twee ministers staat "binnenkort" gepland.

Er staat veel op het spel: na het FCAS-luchtgevechtssysteem is de MGCS het grootste bewapeningsproject waarover de Duitsers en Fransen het een paar jaar geleden eens waren. Als hightech composietsysteem zou het veel meer moeten kunnen dan de huidige generatie gevechtstanks, namelijk de Leopard 2 aan Duitse kant en de Leclerc aan Franse kant. De "belangrijkste gevechtstank van de toekomst" zou samen met andere bemande en onbemande voertuigen als rollend gevechtscentrum moeten kunnen opereren.

Over de fundamentele noodzaak bestaat weinig twijfel: zowel de Leopard 2 als de Leclerc worden nog steeds gemoderniseerd. Maar de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling zijn eindig. In de toekomst is de MGCS daarom bedoeld om de belangrijkste gevechtstankvloot in Duitsland, Frankrijk en partnerstaten te vervangen. Lecornu sprak in september over inbedrijfstelling tussen 2040 en 2045.

Het jaar 2035 kan niet meer gehouden worden
De ooit beoogde streefdatum van 2035 wordt nu als onhaalbaar beschouwd. Uiteindelijk liep het project jarenlang vast door gebrek aan politieke ambitie en onenigheid tussen de betrokken bedrijven. Nadat Berlijn in 2019 Rheinmetall naast KNDS aan boord had gehaald, is er op industrieel gebied vrijwel niets vooruitgegaan. Sindsdien is er sprake van een verstoord Frans-Duits evenwicht – dat Pistorius en Lecornu weer in evenwicht wilden brengen.

Het fundamentele probleem van slechts gedeeltelijk congruente wapenbelangen is echter niet veranderd: de Leopard 2 van Krauss-Maffei Wegmann, waarvoor Rheinmetall onder meer het kanon levert, wordt momenteel met groot succes verkocht, terwijl de productie van de Leclerc is stopgezet. . De Duitsers en Fransen voelen niet dezelfde druk om in actie te komen en een nieuwe gevechtstank te ontwikkelen.

Verdere problemen zijn de algemene verwijdering tussen Berlijn en Parijs en de Duitse beperkingen op de defensiebegrotingen. De meningen lopen uiteen over de vraag of de besproken toevoeging van Italië aan het MGCS-project een patstelling zou voorkomen of de situatie verder zou compliceren.

Zolang er geen concrete politieke aankondigingen en financieringstoewijzingen zijn, zal de supertank nog lang op zich laten wachten. De industrie beperkt zich daarom tot de ontwikkeling van individuele componenten die hoogstwaarschijnlijk nodig zullen zijn voor een landgevechtssysteem van de toekomst. KNDS wil bijvoorbeeld in juni op de wapenbeurs 'Eurosatory' in Parijs een onbemande koepel op een Leopard 2-chassis presenteren, die onderdeel zou kunnen worden van de MGCS.

Huzaar1

Enhanced? E stond toch 'Europa'

Kap eens met die namen fra en dld. Niet meer te volgen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald


EMBT Enhanced Main Battle Tank - Europas zukünftiger Kampfpanzer von Nexter & KMW? - Dokumentation




Harald

Nederland is deze andere kandidaat voor integratie in MGCS

(vertaald vanuit het Frans via Google Translate)

Na de recente golf in Italië , die in Nederland? Natuurlijke kandidaten omdat ze de Leopard 2-tank gebruiken, houdt het Nederlandse leger al een tijdje het Frans-Duitse Tank van de Toekomst (MGCS)-programma in de gaten. De belangstelling werd maandag verder bevestigd.

Een ambitie behouden
Het is bijna vier jaar geleden dat Nederland de waarnemersstatus heeft aangevraagd voor het MGCS-programma, de eerste stap op weg naar integratie in dit streven om de Leclerc- en Leopard-tankvloten te vernieuwen. Sindsdien zijn de oproepen – discreet – vermenigvuldigd. De belangstelling is ondanks de grillen en vertragingen tot op de dag van vandaag intact gebleven en is zojuist via ministeriële kanalen opnieuw bevestigd.

"  Nederland probeert zich bij dit programma aan te sluiten  ", merkte het Nederlandse Ministerie van Defensie in december op. Deze laatste benadrukte maandag nogmaals haar wens om "  internationale verbindingen tot stand te brengen met het Frans-Duitse MGCS-programma ", een directe echo van een motie die in december 2020 door een parlementslid werd ingediend en waarin de regering werd uitgenodigd om vervroegde toetreding te bestuderen. Twee jaar later begon het gebrek aan vooruitgang vervelend te worden. "  Waarom hebben Duitsland en Frankrijk ons ��nog steeds niet verwelkomd ? », vroeg de genoemde plaatsvervanger. Waarschijnlijk te vroeg om de cirkel te vergroten, terwijl de eerste serie systeemarchitectuurstudies (SADS 1) doorging.

Door Berlijn en Parijs van meet af aan beschouwd als "  een belangrijke partner  " heeft Nederland geen tekort aan industriëlen en laboratoria die hun bijdrage kunnen leveren. Vanaf 2021 is Defensie verkennende gesprekken gestart met de nationale defensiesector om mogelijke inzetgebieden te bepalen. De gegevens zijn ongetwijfeld een detail, maar het is ook in Amsterdam dat de Frans-Duitse groep KNDS, een van de twee projectmanagers van het programma, ervoor heeft gekozen haar hoofdkantoor te vestigen.

Lopende werkzaamheden
Hoewel het aan hun volgende regering is om vooruitgang te boeken met deze integratie, volgt Nederland de problemen rond de tank van morgen op de voet. Hun visie? Technologische vooruitgang en lessen die zijn getrokken uit het Russisch-Oekraïense conflict, waardoor het "  mogelijk en wenselijk " wordt om " op de middellange termijn " een tankbataljon  te overwegen   dat bestaat uit tweederde bemande platforms en een derde robotsystemen, een platformonafhankelijke aanpak vergelijkbaar met de voorkeur voor MGCS.

Nederland boekt alleen en in samenwerking al vooruitgang op het gebied van wat de landgevechtssystemen van de toekomst zouden kunnen zijn, aldus het Ministerie van Defensie. Met name via een RAS-eenheid gericht op robotachtige en autonome platforms, een voorlopermodel dat doet denken aan de Vulcain-sectie die later door het leger werd opgericht. Het land is ook een belanghebbende in het Europese "  Combat Unmanned Ground Systems  " (CUGS)-project, gelanceerd in februari 2023 en geleid door Italië.

MGCS op een cruciaal moment
MGCS bevindt zich nu op een cruciaal moment, tussen de exploitatie van de resultaten van SADS 1 en de start van een nieuwe, ambitieuzere reeks werken waarbij gebruik wordt gemaakt van de pijlerbenadering geïnspireerd door de SCAF. Een gevaarlijke fase omdat deze synoniem is met harde discussies tussen industriëlen, maar waarvoor de algemeen afgevaardigde voor bewapening, Emmanuel Chiva, "  een positieve dynamiek  " opmerkte. Zodra de pijlers waren gedefinieerd, zou er " idealiter in januari 2024 " een oproep tot het indienen van voorstellen voor de sector worden gepubliceerd   , hoopte hij. Aan weerszijden van de grens zijn budgetten in deze richting gepland, voor een bedrag van meer dan 30 miljoen euro aan Franse zijde.

De situatie is enigszins verslechterd sinds deze aankondigingen afgelopen najaar. De ministeriële besprekingen zouden in theorie bijna maandelijks plaatsvinden en, ervan uitgaande dat ze werden gehandhaafd, waren er geen mededelingen over gedaan. Niettemin vormde MGCS de kern van een nieuwe reis van de stafchef van het leger, generaal Pierre Schill, vorige week naar Berlijn.

Deze bilaterale uitwisselingen volgden nauwgezet de recente bevestiging – nog één – van de convergentie van ideeën tussen Franse en Duitse staven. De mogelijkheid voor een meesterlijke ommekeer aan de kant van bepaalde waarnemers, die veel meer geneigd zijn gebruik te maken van de spanningen en andere vertragingen die het programma ervaart. Een stilte tot de volgende valkuil, al dan niet bewezen, altijd bevorderlijk voor een terugkeer naar een beetje opportunistische overlast.

https://www.forcesoperations.com/les-pays-bas-cet-autre-candidat-a-une-integration-dans-mgcs/

Huzaar1

Lui kap eens het topic hiervoor t egebruiken trouwens  :cute-smile:
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Ik kan me niet voorstellen dat we geen Leopard kopen, maar we zijn vaker verrast.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Citaat van: pz op 15/12/2023 | 13:35 uurHungary awards Rheinmetall contract to develop Panther KF51 tank

https://www.rheinmetall.com/en/media/news-watch/news/2023/12/2023-12-15-panther-developement-contract-hungary?s=09
   
-Development in cooperation with N7 
-Contract worth around € 288 million
-Demonstrator vehicle to be built and qualified
-Panther KF 51 EVO to feature L55A1 smoothbore gun and autoloader

.../...

  Unlike the system demonstrator on show at Eurosatory, the Panther KF51 EVO will be armed with Rheinmetall's tried-and-tested L55A1 120mm smoothbore gun, which also features in the latest variants of the Leopard 2. This will ensure logistical homogeneity with Hungary's existing fleet of Leopard 2 tanks. Nevertheless, the Panther KF51 EVO will already be equipped with an autoloader. Moreover, the turret architecture will enable subsequent retrofitting of Rheinmetall's new 130mm gun. 


Citaat van: Huzaar1 op 15/12/2023 | 13:42 uurHet is natuurlijk een hosanna pers verhaal van Rheinmetall, en er zijn echt nog genoeg beren op de weg maar het startschot is gegeven.

Het onderstel is nog steeds van KMW. Deze zullen op een manier in de deal betrokken moeten zijn.

Een feit is, als de fabriek binnen een twee jaar gaat produceren, NAVO landen het opnemen in hun bewapening, we n.m.m. het beste voor de KF51 kunnen gaan. Op papier een veel beter product en deelt genoeg met de Leopard2 dat het compitabel maakt om onder de 1e duitse panzerdivision te functioneren.

Dat er maar 3 paxen nodig zijn om een tank te bedienen, en alle sensoren die erop zitten, maakt het echt heel aantrekkelijk.

 :big-smile:  Hier wordt ik wel heel erg enthousiast van...  KF51 met 120mm L55 autolader en deze kan later omgeturnd worden naar 130mm.
ja ja .. ik weet het...  eerst een Demonstrator vehicle, maar dit is het begin.
En ... als 1 schaap over de dam is .. volgen er meer.

Nederland moet nog even wachten met beslissen ...  ;)

Master Mack

Is het mogelijk dat RM in Duitsland een eigen productielijn opstart naast die van de Hongaren.

Huzaar1

Citaat van: pz op 15/12/2023 | 13:47 uurEr komt nu wel iets in beweging, Hongaren krijgen ook de 2A7 geleverd.
Misschien een nadeel, Orban is wel mattie met de Russen.



En de A7 is nu niet bepaald de nieuwste aangezien die geen APS heeft. Kan anno 2023 echt niet meer.

En Orban zit goed in de EU hoor. Die rat gebruikt alleen alles voor eigen win. Het tegenovergestelde waar de EU voor is opgericht.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

pz

Er komt nu wel iets in beweging, Hongaren krijgen ook de 2A7 geleverd.
Misschien een nadeel, Orban is wel mattie met de Russen.