[nieuws] Vier Duitse militairen gedood bij zelfmoordaanslag in Kabul 08-06-2003

Gestart door -Peter-, 08/06/2003 | 14:27 uur

-Peter-


Een zelfmoordaanslag heeft in de Afghaanse hoofdstad Kabul zaterdag aan vier Duitse militairen van de internationale vredesmacht ISAF het leven gekost. Voorts kwam een Afghaanse burger om het leven en raakten 31 Duitse sldaten gewond.

De aanslag was hjet werk van een man in een taxi, die zijn voertuig tot naast een bus met Duitse ISAF-militairen reed en het vervolgens tot ontploffing bracht. De 35 Duitsers waren onderweg naar de luchthaven van Kabul, vanwaar zij terug naar Duitsland zouden vliegen, omfdat hun dienspoeriode in Afghanistan er na zes maanden op zat.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist , maar de verdenking gata uit naar aanhangers van het verdreven Taliban-bewind of de rebellenleider Gulbuddin Hekmatyar of leden van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaida.

De 5.000 man tellende vredesmacht ISAF werd in december 2001 in Kabul gestayioneerd om de rust en orde tev helpen herstelldn na de val van het taliban-bewind. Het is voor het eerst dat ISAF-militairen het slachtoffer zijn geworden van een aanslag.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder veroordeeelde de aanslag als het laffe en achterbakse werk van terrosrieten. De Amerikaanse president George Bush betuigde Schröder telefonisch zijn medeleven en de Afghaanse president Hamid Karzai zegde zijn volledige steun toe in de jacht op dse daders.

De Duitse luitenant-kolonel Thomas Lobbering liet zondag namens ISAF weten dat de vredesmacht zich door de aanslag niet uit het veld laat slaan en gewoondoorgaat met haar missie -een stabiele en veilige situatie in Kabul creëren. Wij doen geen stap terug, aldus Lobbering.

Lobbering zei ook dat er al maanden informatie binnenkwam over dreigende zelfmoordaanslagen, maar dat niets specifiek in de richtiunbg van zaterdag wees. Dit laatste werd bveaamd door de Nedrelanmdse luitenenta-kolkonel Paul Kolken.

Duitsland leidt samen met Nederland de vredesmacht ISAF, die tot nu toe alleen de orde handhaaft in Kabul en omgeving. Het Duitse ministerie van defensie liet vrijdag weten dat zou worden bekeken of er ook Duitse troepen kunnen worden ingezet buiten de hoofdstad.

Duitsland is steeds huiverig geweest voor het sturen van troepen voor operaties in de Afghaanse provincies, omdat de situatie daar veel instabieler is dan in de hoofdstad. De Verenigde Staten en de Afghaanse president Karzai hebben verschillende landen opgeroepen troepen te leveren om de rust van Kabul in het hele land door te kunnen voeren.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...