Archief > Archief onrust in de wereld

[nieuws] Geweld in Atjeh jaagt burgers op de vlucht 15-06-2003

(1/1)

-Peter-:

Gevechten tussen rebellen en soldaten hebben vrijdag in de Indonesische provincie Atjeh zeker 10.000 burgers op de vlucht gejaagd. Dat hebben getuigen en het Indonesische persbureau Antara zaterdag gemeld.

De vluchtelingen, die in veel gevallen kookgerei en waardevolle bezittingen bij zich hadden, zijn ondergebracht in een kamp dat is ingericht op een voetbalveld bij Bireun in het noorden van Atjeh, aldus Antara. Ze zijn afkomstig uit een aantal dorpen. Volgens getuigen is een deel van de dorpelingen met legervrachtwagens naar het kamp vervoerd. Het leger zei eerder dat het overwoog dorpen te evacueren die als bolwerk gelden van de rebellenbeweging GAM, om de strijd tegen de rebellen te vergemakkelijken.

Zaterdag voerden pantserwagens in de bossen rond Bireun beschietingen uit op rebellenkampen, zeiden getuigen. Het is niet bekend of bij de gevechten in het gebied, die vrijdag begonnen, slachtoffers zijn gevallen.

In de provinciehoofdstad Banda Atjeh schoten onbekenden zaterdag een ambtenaar dood die op weg was naar zijn werk. In het noorden van Atjeh werd bij een gasveld dat deels wordt geƫxploiteerd door de Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil een granaat gegooid naar een lege personeelsbus. Niemand raakte gewond.

Het Indonesische leger begon op 19 mei een grootscheeps offensief in Atjeh, nadat pogingen om het vredesakkoord te redden dat de regering in december met de rebellen sloot waren mislukt.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie