Archief > Archief onrust in de wereld

Eerste hoofdaanklager Internationaal Strafhof beëdigd 16-06-2003

(1/1)

-Peter-:

In het Vredespaleis in Den Haag is maandag de eerste hoofdaanklager voor het Internationaal Strafhof beëdigd. Het is de 50-jarige Argentijnse advocaat Luis Moreno Ocampo.

Ocampo kreeg bekendheid door zijn aanklachten tegen het militaire regime van Argentinië in de jaren '80. Maandag zal hij tegenover de 18 rechters van het Internationaal Strafhof een eed afleggen.

Het Internationaal Strafhof is de eerste internationale instantie die oorlogsmisdadigers van over bijna de hele wereld kan berechten. Het is intussen door 90 landen erkend. Grootste tegenstander van het hof is de VS. De regering in Washington wil uitsluiten dat Amerikaanse diplomaten of militairen om politieke motieven terecht moeten staan. De VS heeft met 37 landen afspraken gemaakt om geen Amerikanen uit te leveren aan het Internationaal Strafhof.

Ocampo zal eerst een team van aanklagers formeren voordat de eerste aanklacht zal worden verstuurd. Met dat team zal hij een inschatting maken over welke zaken prioriteit hebben. Naar verwachting zal het nog enkele maanden gaan duren voordat het complete team van aanklagers operatief zal zijn.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum]

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie