'Ugandese rebellenleider roept zijn soldaten op priesters te doden' 16-06-2003

Gestart door -Peter-, 16/06/2003 | 18:07 uur

-Peter-


Rebellenleider Joseph Kony van het Verzetsleger van de Heer in Uganda heeft zijn soldaten opdracht gegeven alle priesters die ze tegenkomen te vermoorden. Dat heeft de aartsbisschop van Gulu, John Baptist Odama, maandag gezegd.

Kony, zelf zoon van een rooms-katholieke godsdienstleraar, gaf vorige week opdracht om priesters te vermoorden, paters en nonnen af te ranselen en missiehuizen te vernietigen, aldus de bisschop. Kerkleiders in het voornamelijk rooms-katholieke Noord-Uganda, waar de meeste gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen plaatsvinden, waren onaangenaam verrast door het bevel. De kerk probeert de strijdende partijen al enige tijd tot een staakt-het-vuren te bewegen.

De afgelopen weken zijn al negen missiehuizen aangevallen. Het is duidelijk dat de rebellen zich op ons richten om ons te demotiveren, want de kerk is nog het enige instituut hier dat opkomt voor de mensen en probeert vrede te stichten, twee dingen waar de rebellen geen baat bij hebben, zei een Spaanse priester die al jaren in Uganda werkt.

Het Verzetsleger van de Heer is een overblijfsel van de rebellenbeweging uit Noord-Uganda die zich verzette tegen de machtsovername in 1986 door de zuiderling Yoweri Museveni, die nog steeds president is. Het rebellenleger ontvoerde duizenden jongeren om hen te gebruiken als soldaten of seksslaven.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...