Archief > Archief onrust in de wereld

Ayatollah is geen God volgens Iraanse intellectuelen 16-06-2003

(1/1)

-Peter-:

Meer dan 250 universiteitsdocenten, schrijvers en politici roepen de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, op zichzelf niet langer te beschouwen als de vertegenwoordiger van God op aarde, maar te accepteren dat hij verantwoording moet afleggen aan de burgers van zijn land. Zij doen dat in een maandag gepubliceerde open brief in de liberale krant Yas-e-nou. De intellectuelen scharen zich achter de hervormingsplannen van president Mohammed Khatami die vorige maand door de ayatollah werden afgekeurd.

Als een individu zichzelf beschouwt als een godheid met absolute macht (...) dan is dat openlijk polytheïsme, stellen de briefschrijvers. Mensen en hun gekozen wetgevers hebben het recht om hun leiders te controleren, te bekritiseren en af te zetten als ze niet tevreden over hen zijn.

Onder de ondertekenaars zijn prominenten als Hashem Aghajari, een docent die vorig jaar ter dood werd veroordeeld omdat hij de islam zou hebben beledigd en zich had verzet tegen het geestelijk bestuur in Iran. Zijn straf werd pas na massale protesten omgezet in een gevangenisstraf. Een andere prominente ondertekenaar is Ebrahim Yazdi, de leider van de oppositiepartij De Vrijheidsbeweging van Iran. Verder ondertekenden twee vooraanstaande assistenten van president Khatami, Saeed Pourazizi en Saeed Hajjarian, de verklaring. Hajjarian wordt over het algemeen beschouwd als de architect van het hervormingsbeleid van Khatami. Hij werd in 2000 gemolesteerd en neergeschoten door aanhangers van de conservatieve geestelijkheid.

De afgelopen week vonden studentendemonstraties plaats in Teheran. Er werd voor het eerst openlijk tegen ayatollah Khamenei betoogd, hoewel daar lange gevangenisstraffen op staan.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie