Archief > Archief Nieuws & Forum

Kernwapens in Nederland

(1/42) > >>

Nikehercules:
Verhagen: kernwapens in Nederland

Voor het eerst heeft een Nederlandse minister openlijk erkend dat Amerikaanse kernwapens in ons land liggen opgeslagen.

Info uit Wikileaks-documenten
Dat blijkt uit geheime documenten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag, de zogenaamde Wikileaks-cables, waarover RTL Nieuws en NRC Handelsblad beschikken via de Noorse krant Aftenposten.

Nooit toe willen geven
Al jaren wordt gesuggereerd dat op de luchtmachtbasis Volkel in Brabant Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen. De Tweede Kamer probeert al 30 jaar uitsluitsel hierover te krijgen, maar het kabinet heeft nooit willen toegeven dat Nederland over kernwapens beschikt.

Gesprek met NAVO-ambassadeur
Maar nu heeft vice-premier Verhagen, destijds minister van Buitenlandse Zaken, toegegeven dat de kernwapens er zijn. Hij deed dat in een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder.

Discussie Nederland geblokkeerd
Daalder schrijft in een bericht aan Washington: "Verhagen zei dat hij de discussies over de opslag van kernwapens in Nederland heeft geblokkeerd, omdat dat een zaak is waarover de NAVO gaat."

Zo'n 10 tot 20 kernwapens
Verhagen maakte zijn opmerking op 3 september 2009 tijdens een discussie over de vermindering van het aantal kernwapens binnen de NAVO. Vermoed wordt dat er 10 tot 20 kernwapens in bunkers liggen opgeslagen. Actiegroepen demonstreren al jaren tegen die aanwezigheid.

Bron: RTL

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie