Zorg om legerelite bij motorclub

Gestart door Leovanw, 02/11/2012 | 07:51 uur

Oorlogsvis

Citaat van: Lex op 31/07/2019 | 18:26 uur
Een van de reacties, maar wel erg scherp:

Geert-Jan Knoops
@gjknoops
Defensie schorst voor het eerst militair om banden motorclub - nos.nl/l/2295824
Is nu ook Nederlandse Staat en Koningshuis een "veiligheidsrisico" voor burgers omdat het "vriendschappelijke banden" onderhoudt met bepaalde regimes...?
#Khashoggi

Ons koningshuis is ALTIJD een gevaar geweest .... banden met Nazi Duitsland (stadhoudersbrief) ... Bernard was een Duitser
... Claus was een Duitser die bij de Hitlerjugend heeft gezeten ...enne Maxima is de dochter van die Argentijnse foute minister van Landbouw
uit het Fidela regime...de Oranjes ...ik moet ze niet en ik vertrouw ze niet  :devil:

Lex

Een van de reacties, maar wel erg scherp:

Geert-Jan Knoops
@gjknoops
Defensie schorst voor het eerst militair om banden motorclub - nos.nl/l/2295824
Is nu ook Nederlandse Staat en Koningshuis een "veiligheidsrisico" voor burgers omdat het "vriendschappelijke banden" onderhoudt met bepaalde regimes...?
#Khashoggi

A.J.

Defensie schorst voor het eerst militair om banden motorclub

Het ministerie van Defensie heeft voor het eerst een militair op non-actief gesteld vanwege zijn rol in de wereld van de motorclubs. Het gaat om sergeant-majoor Maurice Vissers. Zijn verklaring van geen bezwaar (VGB) is ingetrokken, bevestigt zijn advocaat, Michael Ruperti.

Eerder dit jaar kondigde het ministerie aan dat de verklaring omtrent gedrag van medewerkers van Defensie ingetrokken wordt als ze betrokken zijn bij verboden motorbendes als Satudarah, Hells Angels, No Surrender of de Bandidos.

Vissers is geen lid van een verboden club, maar is vicepresident van de Veterans MC. Dat is een militaire motorclub in Nederland waar veel militairen en oud-militairen bij aangesloten zijn. Hem wordt onder meer verweten dat hij contacten onderhoudt met de Hells Angels. De clubs zouden vriendschappelijke banden onderhouden.

Waar eerder Defensie haar personeel het lidmaatschap van '1%-clubs'- zoals motorclubs ook wel worden genoemd- ontmoedigde, wordt er nu opgetreden. Ook militairen die bijvoorbeeld een kind of een partner bij een verboden motorclub hebben, kunnen uit hun functie gezet worden.

Outlawbikers

De Veterans MC wordt onder de 'outlawbikers' geschaard. ""Doordat Vissers als vicepresident contact heeft met de Hells Angels vindt Defensie hem een veiligheidsrisico", zegt Ruperti. Hij bagatelliseert die contacten. "Vissers maakt af en toe praatje met leden van de Hells Angels. Bijvoorbeeld op een feestje of als ze elkaar onderweg tegen komen."

Defensie heeft de militair de keuze gegeven: de motorclub of Defensie verlaten. Volgens Ruperti heeft de MIVD geen ander mogelijk veiligheidsrisico genoemd en heeft Vissers geen strafblad.

Defensie zegt dat een besluit tot intrekking met uiterste zorgvuldigheid tot stand komt. Bij een veiligheidsonderzoek wordt er grondig onderzoek gedaan naar alle feiten en omstandigheden. Daarbij wordt gelet op zaken als loyaliteit, veiligheidsbewustzijn en integriteit. Ook het lidmaatschap van een Outlaw Motorcycle Gang (OMG) is daar onderdeel van. "Veiligheid bij Defensie gaat voor alles", zegt een woordvoerder. "Op individuele gevallen kunnen we vanwege de privacy niet ingaan."

Defensie bevestigt dat enkele militairen zijn geïnformeerd over het voornemen om hun VGB in te trekken, onder meer omdat zij verbonden zijn aan een outlawmotorclub. Daarop kunnen de defensiemedewerkers met hun advocaat een zienswijze indienen.

Onbesproken gedrag

Volgens de laatste cijfers werken 52 mensen die banden hebben met de outlawmotorclubs bij de overheid. Van hen werken 29 bij Defensie, 14 bij gemeenten en 9 bij andere overheidsinstellingen zoals ministeries of hulpdiensten.

Eerder zei minister Bijleveld van Defensie dat iedere medewerker van onbesproken gedrag moet zijn en dat een verklaring van geen bezwaar kan worden ingetrokken als iemand contact heeft met criminele organisaties. De aandacht voor leden van motorbendes is de afgelopen 1,5 jaar geïntensiveerd binnen veiligheidsonderzoeken.

Heksenjacht

Militaire vakbonden zeggen dat het goed is personeel te screenen op veiligheidsrisico's zoals het hebben van financiële problemen en op banden met criminele organisaties. "Militairen moeten van onbesproken gedrag zijn", zegt Jean Debie van de vakbond VBM. "Er zijn niet veel leden van ons van wie de VGB wordt ingetrokken."

Jan Kropf, algemeen secretaris van de ACOM, geeft eenzelfde beeld. "Partners en eerstelijns familieleden worden in de sceening meegenomen, dat is al jaren zo."

"Toch moet het geen heksenjacht worden zegt, René Schilperoort, vicevoorzitter AFMP. "Het lid zijn van een motorclub die niet verboden is, zou niet voldoende grond zijn om iemand te ontslaan. Het is terecht dat iemand dat dan aanvecht."

Advocaat Micheal Ruperti verwacht dat alle 27 defensiemedewerkers van wie de VGB wordt ingetrokken naar de rechter stappen.

NOS

Huzaar1

Citaat van: Oorlogsvis op 22/05/2019 | 12:56 uur
Wat een onzin zeg...als ze hun werk goed doen en zich niet inlaten met criminele activiteiten is er toch niets aan de hand ?

Als ze lid waren van Greenpeace of Seawatch was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest terwijl dat toch
echt links radicale groepen zijn.

Doe eens niet zo enorm naïef.. motorclubs zijn bronnen van criminaliteit, iedereen die maar een beetje wereldwijs is weet dat wel.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

A.J.

#28
Citaat van: Ace1 op 23/05/2019 | 17:07 uur
Niet alleen Defensie ontslaat personeel als deze lid zijn van een motorclub.

Brandweer Amsterdam ontslaat werknemer wegens lidmaatschap Hells Angels

https://www.ad.nl/binnenland/brandweer-amsterdam-ontslaat-werknemer-wegens-lidmaatschap-hells-angels~a6f5300c/

Ah, een actie van Leen Schaap... Dat zegt voorlopig wel ff genoeg...

Maar goed, dit soort opmerkingen krijg je ook regelmatig als militair te horen:

Citaat
'Iedere medewerker dient zich te houden aan de geldende wet en interne regels en medewerkers dienen zich te realiseren dat ze 24/7 onderdeel zijn van de Brandweer Amsterdam-Amstelland.'

Tegen de tijd dat ik 24/7 betaald ga worden misschien maar anders bekijken ze het maar.

Ace1

#27
Niet alleen Defensie ontslaat personeel als deze lid zijn van een motorclub.

Brandweer Amsterdam ontslaat werknemer wegens lidmaatschap Hells Angels

https://www.ad.nl/binnenland/brandweer-amsterdam-ontslaat-werknemer-wegens-lidmaatschap-hells-angels~a6f5300c/

Oorlogsvis

Wat een onzin zeg...als ze hun werk goed doen en zich niet inlaten met criminele activiteiten is er toch niets aan de hand ?

Als ze lid waren van Greenpeace of Seawatch was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest terwijl dat toch
echt links radicale groepen zijn.

A.J.

Bericht zoveel in deze al jarenlang durende soap... Defensie trekt weer een grote broek aan maar ik gok erop dat defensie wederom bot gaat vangen bij de rechter.

A.J.

Krijgsmacht zet omstreden motorrijders aan de kant

Militairen die lid zijn van omstreden motorclubs zijn niet langer welkom bij het leger. Defensie heeft tenminste vier militairen laten weten dat hun verklaring van goed gedrag wordt ingetrokken, wat in de praktijk neerkomt op ontslag.

Drie anderen zijn inmiddels uitgenodigd voor een gesprek. Hen dreigt hetzelfde te overkomen. Het gaat om twee militairen die lid zijn geweest van de inmiddels verboden motorclub Satudarah. Twee anderen hebben banden met de Hells Angels, drie zijn lid van de Veterans MC.

Het leger worstelt al jaren met een grote groep motorrijders van omstreden clubs die militair zijn. Van de 50 motorrijders in overheidsdienst werken er 27 bij Defensie. De krijgsmacht is ze liever kwijt dan rijk, omdat diverse clubs in verband worden gebracht met intimidatie, afpersing, geweld, drugshandel en vuurwapenbezit. Dat gaat niet samen met een vertrouwensfunctie als militair, vindt Defensie.

Jaren geleden is commandanten al opgedragen om gesprekken te voeren met de motorrijders en hen erop te wijzen dat het onwenselijk is als ze geen afstand nemen van de clubs. En duidelijk te maken dat het mogelijk tot disciplinaire maatregelen kan leiden. Nu is een aantal procedures in gang gezet waarmee mensen daadwerkelijk kunnen worden ontslagen.

Een van de militairen waarvan de verklaring van goed gedrag is ingetrokken is een drager van het  Kruis van Verdienste, een dapperheidsonderscheiding voor heldendaden die hij verrichtte in Afghanistan. De man is vice-president van de Veterans MC, een motorclub die er al jaren voor strijd om van de lijst van omstreden motorclubs af te komen omdat leden zelf geen strafbare feiten hebben gepleegd. Maar omdat ze geen afstand nemen van de Hells Angels, waar ze banden mee hebben, blijven ze toch op lijst van Outlaw Motorcycle Gangs van justitie staan.

Verklaring van goed gedrag ingetrokken

Opvallend is dat de commandant van deze man geen enkel bezwaar heeft tegen het lidmaatschap, zo heeft hij hem in een gesprek laten weten. De militair is een instructeur en heeft geen toegang tot vertrouwelijke informatie. Ook is hij al sinds 2010 lid van de motorclub, maar dat was tot voor kort geen probleem. De militair zelf is dan ook verbolgen over wat hem nu overkomt, heeft hij zijn commandant laten weten. ,,Ik word hier beticht van zware criminaliteit, maar daar moet de rechter iets van vinden. En dat is in ons geval nooit gebeurd. Dat vind ik nogal iets.''

Een van de vier medewerkers van Defensie zit niet zelf bij een omstreden motorclub, maar heeft wel een partner die actief is bij de Hells Angels. De vrouw werkt al 24 jaar bij het leger en is af en toe gastvrouw bij een van de chapters. Volgens de MIVD heeft ze daardoor veelvuldig contact met leden van een omstreden motorclub. Omdat de vrouw volgens de MIVD geen volledige openheid geeft over wie precies lid zijn van haar chapter, wordt nu haar verklaring van goed gedrag ingetrokken.
Rechter

De militairen waarvoor nu ontslag dreigt, stappen volgens hun advocaten Michael Ruperti en Marijke Jongste allemaal naar de rechter. ,,Het gaat er niet om of een motorclub omstreden of verboden is, maar in hoeverre de persoon zelf een veiligheidsrisico is. Deze medewerkers hebben altijd goed gefunctioneerd en goede beoordelingen gehad en zijn loyaal naar Defensie.''

Volgens woordvoerder Sander Kuypers van het ministerie van Defensie gaat het lidmaatschap van een omstreden motorclub niet goed samen met het beroep van militair, maar is het niet zo dat elke motorrijder zijn baan zal verliezen. Dat hangt onder meer af van de loyaliteit van de medewerker, het veiligheidsbewustzijn en de integriteit. Ook benadrukt Kuypers dat medewerkers er zelf voor kiezen om afstand te doen van de motorclubs waardoor de uitkomst van het veiligheidsonderzoek anders zou kunnen uitvallen.

Of de medewerkers daadwerkelijk ontslagen kunnen worden, moet nog blijken. Bij ambtenaren bleek dat in het verleden bijzonder lastig. In 2017 lukte dat slechts twee keer. Met anderen zijn vooral gesprekken gevoerd en is een dringend beroep gedaan om te vertrekken.

AD

Lex

Aangezien uit de berichtgeving valt op te maken dat het onderzoek breedschalig is, is dit topic verplaatsts naar "Defensie Nieuws nationaal."

Lex
Algeheel beheerder

Lex

Hennis: militairen bij Demons 'opmerkelijk'

DEN HAAG - Het is ,,opmerkelijk" dat een aantal militairen zich heeft aangesloten bij motorclub Demons. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hennis benadrukt dat gedrag van militairen zowel binnen als buiten diensttijd verenigbaar moet zijn met hun werk. Als dat niet zo is, kunnen papieren worden ingetrokken die militairen nodig hebben om aan het werk te mogen. Ze stelt in de brief verder niet op voorhand te twijfelen aan de loyaliteit van militairen, die tevens lid zijn van een club van zogeheten outlawbikers.

De overheid doet onderzoek naar de banden van ambtenaren met outlawbikers. Omdat militairen ook ambtenaren zijn, wordt tevens bij Defensie onderzoek gedaan. Een groep van 20 elitemilitairen ligt bij Defensie onder het vergrootglas wegens lidmaatschap van de Demons.

Telegraaf,
di 20 nov 2012, 15:49

Lex

Motorbendes in vizier leger

door Bart Olmer en Charles Sanders

DEN HAAG - De hoogste baas van de Koninklijke Landmacht heeft al zijn commandanten aangeschreven te inventariseren welke militairen lid zijn van motorclubs met bedenkelijke reputatie.

Het gaat daarbij om zogenoemde 'outlawbikers'. Deze krant schreef onlangs dat de militaire inlichtingendienst MIVD twintig bij Demons MC aangesloten commando's in het vizier heeft.

Nu stelt luitenant-generaal Mart de Kruif, Commandant Landstrijdkrachten, in de nog vertrouwelijke Nota Onderzoek Outlawbikers Defensie: ,,Binnen Defensie is een werkgroep opgericht die gedetailleerd onderzoek doet naar beschikbaar juridisch instrumentarium om effectief rechtspositioneel of anderszins tegen het lidmaatschap te kunnen optreden."

Lees alle detals vandaag in De Telegraaf

Telegraaf,
za 17 nov 2012, 05:30

onderofficier

#20
Citaat van: Thomasen op 09/11/2012 | 16:50 uur
Citaat van: onderofficier op 09/11/2012 | 16:14 uur
Het jaren lang dienen, waar dan ook, met of zonder (hoge) decoraties, is geen reden om na aanleiding van signalen militairen te onderzoeken.

Dat lijkt me ook niet nee  ;D

o o ik ben het woordje niet vergeten in mijn reactie.......   om verwarring te verkomen de foutieve reactie verwijderd...

Het jaren lang dienen, waar dan ook, met of zonder (hoge) decoraties, is geen reden om na aanleiding van signalen militairen niet te onderzoeken   En natuurlijk maakt rang ook niet uit..

edit: Waarom zou je deze militairen niet onderzoeken?   


Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Thomasen

Citaat van: onderofficier op 09/11/2012 | 16:14 uur
Het jaren lang dienen, waar dan ook, met of zonder (hoge) decoraties, is geen reden om na aanleiding van signalen militairen te onderzoeken.

Dat lijkt me ook niet nee  ;D
Twitter: @Thom762

"And covenants, without the sword, are but words, and of no strength to secure a man at all" Thomas Hobbes

A.J.

'Motorclub-commando's' ontgoocheld over Defensie

AMERSFOORT - Een aantal onderscheiden commando's dat lid is van motorclub Demons MC, is ''ontgoocheld over de wijze waarop Defensie hun loyaliteit en integriteit zonder enig fundament ter discussie stelt''.

Dat heeft hun advocaat Michael Ruperti vrijdag gezegd namens de elitemilitairen.

Vorige week werd bekend dat het ministerie in kaart brengt wat de banden zijn van een groep van 20 militairen van de Demons en of daar iets aan gedaan moet worden.

''De commando's betreuren het dat het ministerie deze zeer ervaren en veelvuldig onderscheiden militairen wegzet als outlawbikers. Hiermee wekt Defensie de indruk dat ze zich buiten de wet zouden stellen'', constateert Ruperti.

Volgens de advocaat hebben de Demons over wie het gaat, in sommige gevallen al tientallen jaren gediend in het leger bij het Korps Commandotroepen.

nu.nl