Catalonië onafhankelijkheid?

Gestart door Ace1, 28/09/2014 | 14:10 uur

quiqui

Spanje zal het niet tolereren dat catalanen zich gaan afscheiden van Spanje, ten eerste cataluna is nooit een land geweest maar en provincie,van de koninklijke Aragon totdat de koninging van Castilla Leon met de prins van Arangon trouwde en zo werd Spanje 1 land, dus de catalanen hebben hier nooit aanspraak gehad.
dus de catalanen liegen dat het altijd en staat is geweest.
over de economie wil ik wel wat aan toevoegen, madrid geeft de meeste geld van de staat aan de catalanen en nu de economie daar goed draai willen ze onafhankelijk worden en zeggen ze steeds dat Spanje ons steelt ( weer en leugen ).
ook willen ze een referendum houden voor de onafhankelijk,maar alleen mogen de catalanen stemmen , in de grondwet staat duidelijk in dat elke autonome provincie een referendum mogen houden mits heel Spanje naar de stembus gaat en dat willen de catalanen niet, maar bij de vorige verkiezingen in cataluna hebben maar 47% voor de onafhankelijk gestemd 53% waren er tegen, en nog gaan ze door met deze onzin.
De Spaanse regering hebben nu gedreigd met artikel 155 van de grondwet tegen de catalaanse regering en dat houd in dat de Spaanse regering de autonomische staat kunnen afpakken, en dat gaat zeker gebeuren als zij doorgaan met deze onzin.
Spanje zal nooit en tweede jugoslavie worden.
Een Stier moet je bij de horn pakken , niet bij de staart want dan kan de stier jou pakken.

Elzenga

Het concept van regio's dat binnen de EU nog wel eens wordt aangekaart..of gehanteerd (weet de details)...en ook in Nederland wel eens wordt besproken of ingebracht..zou hier mogelijk een oplossing kunnen brengen. Een land behouden zoals hij is is natuurlijk prettig..maar soms is zo'n opsplitsing beter dan hardhandig de eenheid behouden (al dan niet met geweld). Zie Tsjechië en Slowakije (waar geloof ik al wel weer eens geluiden zijn om weer bij elkaar te komen). Zeker binnen de context en mogelijkheden van de EU zou dit goed moeten kunnen.

En aangezien ik dit voor Syrië, Irak, Afghanistan en Libië al jaren bepleit om een eind te maken aan de burgeroorlog(en) daar..kan ik niet opeens stellen dat het bij Spanje niet zou moeten. Al moet het wel zorgvuldig gaan..een breed en sterk gevoeld iets zijn (dus niet van 1 of ander schemerige rebellengroep die de bevolking nauwelijks steunt) en als het even kan onder internationaal juridisch toezicht. Zou daar binnen de VN een commissie voor opzetten...die dit soort ontwikkelingen begeleid.

Min-puntje. In Zuid-Soedan wil het niet zo erg werken met zo'n opdeling en nieuwe staat. Misschien daar nog niet genoeg "opgedeeld"..en het is geen Spanje.

Ps. Hoewel ik het zo makkelijk opschrijf weet ik dat er heel veel haken en ogen aan zoiets zitten. Staat echter tegenover dat de alternatieven ook niet altijd houdbaar of prettig (want oorlog en geweld) zijn.

Huzaar1

Gaat Madrid nooit toestaan. Spanje is eigelijk al geen land. Hangt aan elkaar van vrij autonome deelstaten. Maar als Catalonie gaat, volgen er meer. Baskeland zal de druk direct opvoeren en Catalonie is de grootste moneymaker van heel Spanje.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Do1990

Is Catalonia On The Brink Of Independence?

In Catalonia, November 9th is an historic date; the day in 2014 when the autonomous community voted in a self-organised independence referendum. We meet the "9N" activists who fought to vote for a revolution.

"We vote 'yes' to dignity, 'yes' to independence. And we are happy to vote and proud to be a people who want to talk and want to be heard", says a woman taking part in evening demonstration in Catalonia. For many Catalans this was the turning point in their demand for autonomy. An ineffectual and illegal action to the Spanish state who denied an official referendum, 9N became a focused and peaceful call for independence. For historian Lluis Roura Anlinas, Catalonia's democratic requests have been ignored long enough, so that "anger and revenge could explode at any time". But with results of a landslide vote for independence ignored by the government in Madrid, separation remains elusive. "Spain is showing that it is not able to give answers", says Anlinas.


https://www.youtube.com/watch?v=-TEbKiKJpTc

Ace1

Catalanen vieren feestdag weer met demonstratie

En weer gaan ze de straat op vandaag in Barcelona, honderdduizenden Catalanen. De inwoners van de Spaanse deelregio vieren elk jaar op 11 september hun 'nationale feestdag'.

Het is de dag waarop de deelregio in 1714 bij de slag van Catalonië werd ingelijfd door de troepen van koning Filips V. De afgelopen jaren wordt de feestdag aangegrepen om te demonstreren en een vuist te maken tegen de centrale regering in Madrid. Het is een roep om onafhankelijkheid geworden.

Dit jaar is het ook het begin van de campagne voor de regionale verkiezingen.

Meerderheid

Over een paar weken kiezen de Catalanen een nieuw regioparlement, maar de verkiezingen zullen vooral in het teken staan van de vraag of ze wel of niet onafhankelijk willen worden van Spanje. Twee nationalistische partijen sloegen de handen ineen en vormen de formatie Junts pel si, Samen voor ja.

Volgens peilingen behalen ze met de steun van een derde nationalistische partij mogelijk een voorzichtige meerderheid. Als dat lukt, roepen ze binnen 18 maanden de onafhankelijkheid uit.

In 2012 werd de Diada, zoals de feestdag wordt genoemd, voor het eerst aangegrepen om de straat op te gaan en te demonstreren. Veel Catalanen vinden dat ze zowel economisch als cultureel worden achtergesteld en sommigen spreken zelfs van onderdrukking. Als deelregio van Spanje zouden ze te veel geld afdragen aan de centrale regering en daar te weinig voor terugkrijgen. Ook zou de regering de Catalaanse cultuur en taal steeds verder proberen terug te dringen.

De centrale regering van Spanje is fel tegen het houden van een referendum over onafhankelijkheid. Premier Rajoy wil niet dat een deel van de Spanjaarden beslist over iets wat alle Spanjaarden aangaat.

Peilingen

Voor de onafhankelijkheidspartijen is de maat vol. Omdat een referendum wordt tegengehouden, worden er opnieuw vervroegde verkiezingen gehouden op 27 september.  De partijen halen vanwege het kiessysteem al met 44 procent van de stemmen een meerderheid. De vertegenwoordigers van de nationalistische partijen zien geen andere uitweg meer zolang Madrid een referendum niet toestaat.

http://nos.nl/artikel/2057144-catalanen-vieren-feestdag-weer-met-demonstratie.html

Ace1

Catalonië peilt animo voor onafhankelijkheid

BARCELONA (ANP) - De regioregering van Catalonië houdt zondag een officieuze volksraadpleging om de animo voor de onafhankelijkheid te peilen. De centrumrechtse regering in Madrid is fel gekant tegen de peiling en het Constitutionele Hof weigerde het groene licht te geven voor een officieel referendum.

De nationalistische Catalaanse regeringsleider Artur Mas doet daarom voor het uitvoeren van de peiling een beroep op vrijwilligers. Volgens Mas hebben ruim 40.000 vrijwilligers aangeboden de stembusgang in goede banen te leiden. Hij liet weten dat 942 van de 947 gemeenten meedoen en dat in ruim 1300 bureaus kan worden gestemd. Het parket in Catalonië heeft de autonome politie in de regio gevraagd om informatie te verzamelen over personen die openbare gebouwen beschikbaar stellen als stembureaus.

Vooral door de industrie behoort Catalonië tot de belangrijkste economische centra van Spanje. Veel Catalanen vinden dat ze meer geld aan Spanje moeten afdragen dan dat ze terugkrijgen.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/11/Catalonie-peilt-animo-voor-onafhankelijkheid-1639498W/

Ace1

Citaat van: Oorlogsvis op 28/09/2014 | 17:12 uur
Met al dit soort dingen Schotland..Catalonie...de volgende wordt Friesland natuurlijk. ;D

Zou kunnen maar ik kan me voorstellen dat Brabant en Limburg ook dan onafhankelijk willen worden?

http://www.z24.nl/bijzaken/wat-als-groningen-net-als-schotland-onafhankelijk-wil-worden-497481

Oorlogsvis

Met al dit soort dingen Schotland..Catalonie...de volgende wordt Friesland natuurlijk. ;D

Ace1

#11
Catalonië wil op 9 november referendum over onafhankelijkheid



De autonome regio Catalonië wil met een referendum peilen of de bevolking wil dat het gebied onafhankelijk van Spanje wordt. President Artur Mas van Catalonië heeft vandaag een decreet getekend waarin staat dat het referendum op 9 november moet plaatshebben. Catalanen van 16 jaar en ouder mogen dan naar de stembus.


President Artur Mas van Catalonië

De Spaanse regering in Madrid heeft eerder al laten weten dat zo'n referendum niet grondwettig is. Ook vandaag werd duidelijk gemaakt dat de volksraadpleging niet zal doorgaan. "Niemand staat "boven de soevereine wil van alle Spanjaarden", klonk het in Madrid. "Er zal geen referendum zijn, want het is tegen de grondwet", zei de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria. "Het is aan alle Spanjaarden om te beslissen wat Spanje is en hoe het zich organiseert."

De regering is onmiddellijk een procedure opgestart om hiertegen in beroep te gaan bij het Grondwettelijk Hof, meldt de nummer twee van de Spaanse regering. Met dat beroep wordt het decreet en de eerder getekende wet meteen opgeschort.

Schotland
Catalonië is één van Spanjes rijkste en meest geïndustrialiseerde regio's waartoe onder meer Barcelona behoort. De vraag naar onafhankelijkheid is niet nieuw, maar raakte in een stroomversnelling door het Schotse referendum. Veel Catalanen willen als zelfstandig land verder, los van de armere regio's van Spanje waar veel geld heen gaat.

In een korte rede bij de ondertekening zei Mas dat hij met de regering in Madrid wil onderhandelen over de omstandigheden waaronder de raadpleging van de Catalanen wordt gehouden. "Catalonië wil spreken, het wil gehoord worden en het wil stemmen. Wij staan tot het laatste moment open om een akkoord te sluiten over de voorwaarden om de peiling mogelijk te maken, maar wij willen niet in de valkuil vallen van het nietsdoen, omdat zo'n raadpleging van het volk niet wettig zou zijn'', zei Mas.

Premier Mariano Rajoy houdt maandag een kabinetsvergadering waarin moet worden bepaald hoe het Catalaanse referendum wordt aangevochten.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2068513/2014/09/27/Catalonie-wil-op-9-november-referendum-over-onafhankelijkheid.dhtml

Ace1

Citaat van: jurrien visser op 28/09/2014 | 14:30 uur
Zeker en na onafhankelijkheid zal een volledig regeringsapparaat moeten worden opgetuigd wat aardig in de papieren gaat lopen... afdracht in de plus zal wel eens heel snel een min kunnen worden.

Dat is al aanwezig door dat het een provincieregering heeft dus dat zal dus wel meevallen. Men heeft ook al een president een soort Gouverneur.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#9
Citaat van: Ace1 op 28/09/2014 | 14:28 uur
Catalonië is een rijk gebied er zit veel industrie, bovendien dragen ze veel af aan Madrid.

Zeker en na onafhankelijkheid zal een volledig regeringsapparaat moeten worden opgetuigd wat aardig in de papieren gaat lopen... afdracht in de plus zal wel eens heel snel een min kunnen worden.

Maar misschien schat ik het verkeerd in en zijn ze als bijvoorbeeld Andorra heel goed in staat om hun eigen broek op te houden en juist voordeel weten te behalen met onafhankelijkheid.

Ace1

Citaat van: jurrien visser op 28/09/2014 | 14:24 uur
Tja, bij succes een week "feest' en daarna volgt langzaam maar zeker de realiteit: ontevredenheid en armoede met als gevolg dat de EU over x periode waar mag bijspringen.

Catalonië is een rijk gebied er zit veel industrie, bovendien dragen ze veel af aan Madrid.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: IPA NG op 28/09/2014 | 14:22 uur
Dom volkje.

Wij hadden 500 jaar geleden een eigen koninkrijk dus moeten wij onafhankelijk zijn. Pfff.


Tja, bij succes een week "feest' en daarna volgt langzaam maar zeker de realiteit: ontevredenheid en armoede met als gevolg dat de EU over x periode waar mag bijspringen.

Ace1

Catalonië: referendum over onafhankelijkheid op 9 november

De leider van Catalonië heeft een decreet uitgevaardigd waarin staat dat er in de regio op 9 november een referendum over onafhankelijkheid zal worden gehouden. Het is nog maar de vraag of het referendum kan plaatsvinden omdat de centrale Spaanse regering in Madrid fel tegen een referendum is.

De Spaanse overheid stelt volgens persbureau AP dat het referendum illegaal is en niet zal plaatsvinden. Het kabinet houdt naar verwachting morgen een spoedberaad over de ontstane situatie. De regering wil een onlangs aangenomen Catalaanse wet die het referendum mogelijk maakt aanvechten bij het Constitutionele Hof, in de hoop dat die de wet opschort en de stemming tegenhoudt.

De verwachting is dat het Hof het referendum inderdaad met een veto zal treffen omdat het Hof loyaal is aan de regering in Madrid. Een erkend, legaal referendum is daarmee voorlopig ver weg. En regiopresident Artur Mas van Catalonië heeft eerder gezegd geen illegaal referendum te willen houden.

CATALANEN GEÏNSPIREERD DOOR SCHOTS REFERENDUM
In het referendum wil Catalonië zijn burgers vragen de dubbelvraag te beantwoorden of ze vinden dat hun regio een 'eigen staat' verdient en zoja, of deze 'onafhankelijk' moet zijn. In Catalonië, één van Spanjes rijkste en meest geïndustrialiseerde regio's (7,5 miljoen inwoners) waartoe onder meer Barcelona behoort, is de roep om onafhankelijkheid al lange tijd sterk. De Catalanen zijn geïnspireerd door het onlangs gehouden referendum in Schotland. Bovendien heeft de economische crisis van de laatste jaren het streven naar onafhankelijkheid bevorderd, schreef onze correspondent Merijn de Waal onlangs in NRC Handelsblad (€):

Catalanen klagen dat Madrid het staatsbestel wil hercentraliseren. Dat hun eigen taal en cultuur niet veilig zijn. Dat ze veel afdragen aan de nationale schatkist en weinig terugkrijgen. Deze sentimenten leven al decennia, maar de economische crisis heeft ze fors aangewakkerd.

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/27/catalonie-wil-referendum-over-onafhankelijkheid-op-9-november/


IPA NG

Dom volkje.

Wij hadden 500 jaar geleden een eigen koninkrijk dus moeten wij onafhankelijk zijn. Pfff.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Ace1

Spaanse regering doodsbang voor referendum Catalonië

Geplaatst door Michael van der Galien op 27 september, 2014 - 17:44

Ze vrezen voor het antwoord.

De Spaanse regering heeft laten weten dat niet van plan is om Catalonië een referendum toe te kennen over onafhankelijkheid. Dat bericht het Vlaamse De Standaard.

"Niemand staat boven de soevereine wil van alle Spanjaarden," aldus de nummer twee van de nationale regering, Soraya Saenz de Santamaria. "Het is aan alle Spanjaarden om te beslissen wat Spanje is en hoe het zich organiseert."

Aangezien niemand eraan twijfelt dat Catalanen een ander volk zijn is dat een beetje een vreemde statement. Op deze manier bepaalt het meerendeel namelijk welke gebieden het zich toeëigent. Het is dan niet heel vreemd dat die meerderheid vervolgens eist dat Catalonië onderdeel blijft van Spanje; het is een schitterende regio, met een mooie stad als Barcelona.

De Catalaanse president Artur Mas heeft zaterdag een decreet ondertekend waarmee de datum voor het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid op 9 november gezet wordt. De regering is onmiddellijk een procedure opgestart om hiertegen in beroep te gaan bij het Grondwettelijk Hof, meldt de vicepremier. Met dat beroep wordt het decreet en de eerder getekende wet meteen opgeschort.

De vraag is nu wat Mas doet? Doet hij een stapje terug en luistert hij naar zijn in theorie politieke bazen in Madrid, of doet hij wat zijn eigen Catalaanse volk wil, te weten een referendum houden en kijken wat men stemt? En wat gebeurt er als het Hof verklaart dat de nationale regering gelijk heeft maar de Catalanen toch doen waar ze zin in hebben?

Wat mij betreft is deze kwestie vrij simpel: ieder volk heeft het recht om zijn eigen toekomst te bepalen, Catalanen dus ook. Als zij niet langer onderdeel willen vormen van Spanje is dat hun beslissing, niet die van De Santamaria (of welke Madrileen dan ook).

Daar komt nog eens bij dat het beter is om de overheid regionaal en lokaal te organiseren dan nationaal. Hoe kleiner de schaal, hoe effectiever, en hoe gemakkelijker het is om politieke leiders verantwoordelijk te houden voor hun daden. Dat alleen moet reden genoeg zijn om de Catalanen hun zin te geven.

Helaas acht ik de kans klein dat dit plan doorgaat. De gemiddelde overheid is immers niet van plan om macht af te staan; David Cameron van Groot-Brittannië is wat dat betreft een uitzondering. Hij durfde het aan en won uiteindelijk. Andere regeringen zullen zo'n risico veel minder snel nemen; stel je voor dat je die mensen niet meer kunt belasten! Dat moet je natuurlijk niet willen als politicus.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/09/spaanse-regering-doodsbang-voor-referendum-cataloni

Ace1

Referendum afscheiding Catalonië in november

BARCELONA (ANP) - De autonome regio Catalonië wil met een referendum peilen of de bevolking wil dat het gebied onafhankelijk van Spanje wordt. President Artur Mas van Catalonië heeft zaterdag een decreet getekend waarin staat dat het referendum op 9 november moet plaatshebben. Catalanen van 16 jaar en ouder mogen dan naar de stembus.

De Spaanse regering in Madrid heeft eerder al laten weten dat zo'n referendum niet grondwettig is. Premier Mariano Rajoy houdt maandag een kabinetsvergadering waarin moet worden bepaald hoe het Catalaanse referendum wordt aangevochten.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/9/Referendum-afscheiding-Catalonie-in-november-1609130W/

Ace1

Catalonië zet stapje naar onafhankelijkheid

BARCELONA (ANP) - Op de dag dat Schotland besloot om niet onafhankelijk te worden, heeft het parlement van de Spaanse regio Catalonië een poging gedaan om verder te komen in de strijd voor onafhankelijkheid. Het parlement keurde vrijdag een wetsvoorstel goed dat het mogelijk maakt een referendum over onafhankelijkheid voor te bereiden.

De regio wil op 9 november naar de stembus. Dat moet eerst worden uitgevochten met de centrale regering in Madrid, want die is fel tegen. Die zegt dat een referendum over onafhankelijkheid in strijd is met de grondwet en heeft aangekondigd een wet daarover aan het Constitutioneel Gerechtshof voor te leggen.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/9/Catalonie-zet-stapje-naar-onafhankelijkheid-1603875W/


Ace1

Na Schotland ook een referendum in Catalonië? Vier vragen

Er waait een separatistische wind door Europa. Nu Schotland zich volgende week in een referendum uitspreekt over onafhankelijkheid, dringt ook Catalonië aan op een volksraadpleging.

Veel Catalanen gingen donderdag de straat op om hun wens kenbaar te maken. Wordt Catalonië, een regio met ruim 7.5 miljoen zielen, onafhankelijk van Spanje? Elsevier zet vier vragen én antwoorden over het Catalaanse referendum op een rij.

1. Waarom een manifestatie op 11 september?

Miljoenen mensen vormden over een lengte van 11 kilometer een menselijke V. Die staat voor 'Victoria, Voluntat en 'Votar' - dat in het Nederlands 'overwinning, vrije wil en stemmen' betekent. Waarom zo veel symboliek op deze dag?

Op de elfde september herdenken de Catalanen de val van Barcelona in 1714 tijdens de Spaanse successieoorlog, die tot gevolg had dat het bestuur in Catalonië werd verboden en dat Catalaans voortaan niet meer mocht worden gesproken.

In de moderne tijd is deze dag uitgegroeid tot een feestdag waarop het Catalaanse nationalisme wordt gevierd. Maar de dag wordt ook steeds meer aangegrepen om de onvrede over (de slechte economie van) Spanje te uiten.

2. Waar maken de Catalanen zich boos over?

Het feit dat ze zich onderdrukt en niet serieus genomen voelen door de regering in Madrid, terwijl ze er telkens op wijzen dat de eigen regio toch echt de rijkste is van Spanje. De miljoenenstad Barcelona is het centrum van het meest geïndustrialiseerde gebied in Spanje. Een onafhankelijk Catalonië zou dus levensvatbaar zijn.

Maar er is natuurlijk ook een culturele dimensie: de Catalanen ergeren zich groen en geel aan maatregelen vanuit Madrid. De regering oefent steeds meer druk uit om meer Spaans en minder Catalaans te geven tijdens lessen op school.

Catalonië heeft een sterke, eeuwenoude culturele identiteit. In tegenstelling tot de Basken, verloopt de strijd van de Catalanen voor autonomie niet via geweld en militante bewegingen.

3. Wat zijn de kansen van zo'n referendum?

Het was gisteren precies 300 jaar geleden dat Barcelona viel – een mooie aanleiding om nog eens voor onafhankelijkheid te pleiten. En het referendum over afscheiding, dat volgende week in Schotland plaatsheeft, heeft de gemoederen doen oplopen.

Want waarom zou de Britse regering wél toestemming geven voor een stembusgang en de Spaanse regering niet? Madrid houdt pogingen tot het houden van een referendum steeds tegen.

Met reden, vinden ze daar, aangezien het houden van referendum in strijd is met de Spaanse grondwet. De hoogste Spaanse rechter heeft zich daar al over uitgesproken. Volgens de laatste peilingen is zeker 57 procent van de Catalanen vóör afscheiding, schrijft Der Spiegel. Catalaanse politici willen het referendum op 9 november houden.

4. Wie is er voor en wie is er tegen?

Toch zijn er ook tegenstanders van het referendum. Want wat moet Catalonië zonder Spanje, vragen zij zich af. Zij waarschuwen voor de economische gevolgen: bedrijven lieten, net als in Schotland, weten dat zij de regio verlaten als het tot onafhankelijkheid komt.

Ook de Europese Unie is ertegen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy toegezegd dat zij hem steunt in zijn verzet tegen het referendum. 'De Duitse regering verdedigt de territoriale integriteit van alle EU-lidstaten,' zei zij.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/9/Na-Schotland-nu-ook-een-referendum-in-Catalonie-Vier-vragen-1598229W/