Defensieforum.nl

Archief => Archief onrust in de wereld => Topic gestart door: Elzenga op 06/03/2010 | 13:50 uur

Titel: Somalië beraamt offensief tegen rebellen
Bericht door: Elzenga op 06/03/2010 | 13:50 uur
Somalië beraamt offensief tegen rebellen
ANP op 06 maart '10, 11:34, bijgewerkt 6 maart 2010 11:38

NEW YORK/ MOGADISHU - Somalië bereidt een groot offensief voor tegen radicaal-islamitische rebellen in Mogadishu.

De regeringstroepen worden bijgestaan door Amerikaanse speciale militaire eenheden, aldus de topcommandant van het Somalische leger, Mohamed Gelle Kahiye. Dat berichtte The New York Times zaterdag.

Het offensief zou binnen enkele weken beginnen. De VS zouden vooral luchtondersteuning geven. Washington zou willen voorkomen dat het wetteloze Somalië een toevluchtsoord wordt voor Al Qaidastrijders. Het terreurnetwerk zou overwegen enkele leiders van Pakistan naar Somalië over te hevelen.

De afgelopen maanden hebben Amerikaanse adviseurs geholpen bij het trainen van Somalische legereenheden die tijdens het offensief worden ingezet. Het gaat om zes- tot tienduizend militairen, tegenover vijfduizend rebellen. Deze worden gesteund door ongeveer vijfduizend vredessoldaten.

In het geheim zijn Somalische geheim agenten getraind, werd logistieke hulp verleend aan vredessoldaten en leverde Washington brandstof en informatie over verblijfplaatsen van militanten aldus de krant. Afgelopen zomer werd de Somalische regering bijna afgezet door militanten met banden met terreurnetwerk Al Qaida. De VS stuurden voor miljoenen dollars aan wapens om dit te voorkomen.

Als grootste humanitaire hulpgever gebruikt Washington zijn macht ook om privé-hulporganisaties te bewegen naar 'bevrijde gebieden' te gaan om daar burgers te helpen. Dit zou de populariteit van de Somalische regering bij de bevolking ten goede moeten komen.

In de jaren negentig eindigde militaire interventie van de VS in een drama. Tijdens de Slag om Mogadishu in 1993 doodden milities achttien Amerikaanse soldaten op een dag. Enkele lijken werden door de straten van Mogadishu gesleept.

De door de Verenigde Naties gesteunde regering in Somalië heeft nauwelijks macht. De rebellenbeweging Al-Shabaab controleert grotendeels het zuiden van Somalië. Al-Shabaab, dat banden onderhoudt met Al Qaida, heeft een rigide variant van de sharia ingevoerd en probeert met geweld heel Somalië in handen te krijgen.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1356274.ece/Somalie_beraamt_offensief_tegen_rebellen
Titel: Re:Somalië beraamt offensief tegen rebellen
Bericht door: bergd op 16/02/2013 | 10:14 uur
http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2013/2/Kans-op-Nederlandse-bijdrage-aan-trainingsmissie-Somalie-1176696W/

Nederland gaat mogelijk een bijdrage leveren aan een EU-trainingsmissie voor Somalische veiligheidstroepen

Ministers Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (VVD, Defensie) schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat ze daarvan de 'wenselijkheid en mogelijkheid' onderzoeken.

Besluit
'Dit onderzoek kan uitmonden in een positief besluit of negatief besluit,' aldus de ministers. 'Het parlement wordt over de uitkomsten geïnformeerd.'

Nederland heeft tot dusver geen bijdrage geleverd aan de missie, die begon in 2010 en onlangs tot maart 2015 is verlengd.

Doel van de missie is Somalische veiligheidstroepen te trainen ter versterking van de overgangsregering in Somalië.

Verplaatst
Het is de bedoeling dat de missie in stappen verplaatst wordt naar de Somalische hoofdstad Mogadishu 'zodra de veiligheidssituatie dit toelaat'.

'Daarnaast zal de missie zich richten op meer specialistische training voor hoger kader en het leveren van advies en assistentie ten behoeve van een betere institutionele inbedding van de veiligheidssector.'

(zie onderstaande brief aan tweede kamer)
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/02/15/kamerbrief-over-ontwikkelingen-rond-eu-trainingsmissie-somalie.html