Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Lex

En toch schijnt er geld voor nieuwbouw te zijn:

Via Twitter:

WBC Bouwgroep BV @WBCBouwgroepBV
Nieuwe opdracht Ministerie van Defensie; lesgebouw te Ermelo #Designandbuild#UAV-GC#mooie uitdaging#Zin in Bouwen! pic.twitter.com/x02ctuq5yW


Voor de foto: http://t.co/x02ctuq5yW

Lex

Toelichting op financiële problematiek

Kamerbrief Mindef.

Mindef,
03-07-2013

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Rijk haalt 4,3 mld illegaal geld terug


woensdag 3 jul 2013

De overheid heeft vorig jaar 4,3 miljard euro teruggevorderd. Dat schrijft minister Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om geld dat met criminaliteit is verdiend en om onterecht verkregen subsidies en uitkeringen.

Het grootste deel van het bedrag, zo'n 3,9 miljard euro, is teruggehaald door de Belastingdienst door middel van naheffingen en boetes. Uitkeringsinstanties als het UWV en de SVB vorderden gezamenlijk ruim 138 miljoen euro terug.

Het is de tweede keer dat Opstelten een overzicht heeft gemaakt van teruggehaald 'illegaal' geld. Vorig jaar meldde hij dat er in 2011 4,5 miljard was geïnd.

Opstelten schrijft in zijn Kamerbrief dat het bestrijden van fraude topprioriteit van het kabinet is. "Recente voorbeelden laten zien dat grootschalige fraude met overheidsgelden kan plaatsvinden als regelingen daarvoor teveel gelegenheid bieden."

Alle betrokken ministeries maken momenteel een analyse van overheidsregelingen waarmee gefraudeerd kan worden. "Op basis daarvan komt het kabinet in het najaar met een actieplan met aanvullende maatregelen", aldus de minister.

Bron: NOS

A.J.

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 12:59 uur
Alleen kijken naar de kosten en belang van Defensie bij een eventuele sluiting van een defensie object.

Niet mee eens. Aangezien schraalhans al jaren keukenmeester is binnen de defensiekeuken en al het beleid afgemeten is aan de zak met geld welke elk jaar een stuk kleiner wordt is de vervolgstap: "doe maar weer een kazerne/ complex/ locatie dicht" met als boudsmoes "centraliseren"... We weten ondertussen allemaal wat dat centraliseren ons gebracht heeft, niet veel goeds iig.

Bij sluiting van complexen mogen de kosten imo geen absolute drijfveer zijn wat ondertussen wel zo is. Kijk gerust ook naar een stuk sociale binding, werkgelegenheid in de regio, personeelsbeleid etc. Defensie trekt alles uit de kast om "zichtbaarder" te worden in de samenleving inclusief een verkracht infanterielied van eoa rapper maar aan de andere kant wordt de zichtbaarheid in de omgeving de nek om gedraaid door het sluiten van kazernes etc. En dan vindt men het gek dat defensie "onbekend" is in de samenleving...


Oorlogsvis

Citaat van: jurrien visser op 02/07/2013 | 07:34 uur
Pensioengeld in economie NL

Update: dinsdag 2 jul 2013

Pensioenfondsen willen fors investeren in woningen, infrastructuur, duurzaamheid en hypotheken. Vandaag worden deze plannen aan het kabinet gepresenteerd. Na een jaar van onderhandelen liggen er volgens betrokkenen nu plannen om meer te kunnen investeren in de Nederlandse economie. De plannen stuiten nog op verzet van het ministerie van Financiën, omdat de pensioenfondsen alleen willen investeren als de overheid bereid is een deel van het risico te dragen.

Al sinds vorig jaar wordt er onder leiding van de twee grote pensioeninvesteerders APG en PGGM gesproken over een grotere rol van de pensioenfondsen in de Nederlandse economie. APG en PGGM beheren samen 500 miljard euro, bijna de helft van het Nederlandse pensioenvermogen. Volgens ingewijden zijn de eindverslagen al klaar en is het wachten nog op een reactie van de overheid.

Oproep


De druk op pensioenfondsen om te investeren is groot. Vorige week deed PvdA-leider Samsom nog een oproep aan de fondsen om meer in eigen land te investeren. Hij verwacht dat het kabinet "alle terughoudendheid laat varen" om die investeringen mogelijk te maken.

Pensioenfondsen zijn bereid te investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Een plan daarvoor is al klaar. Alle hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie zouden moeten worden ondergebracht in een nieuwe instelling, de Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI). Pensioenfondsen zouden daarin moeten kunnen investeren. De overheid moet dan wel garant staan voor de verliezen. Daar wringt volgens betrokkenen de schoen, want het ministerie van Financiën deinst terug voor grotere risico's. "Het gaat om groot geld voor de Nederlandse economie en daar moet de overheid een rol in spelen," aldus een betrokkene.

Garantie van overheid


Eenzelfde probleem speelt bij de investeringen in duurzaamheid. Pensioenfondsen willen investeren in het renoveren en energiezuinig maken van huurhuizen. Maar om dit plan te realiseren wordt eveneens een beroep gedaan op de overheid. Die zou een deel van het fonds moeten vullen en gedeeltelijk garant moeten staan voor de kredietverliezen. Maar ook hier reageert de overheid terughoudend.

Dan liggen er ook nog plannen voor meer investeringen in het MKB en in infrastructuur, maar ook daarvoor wordt een beroep gedaan op de overheid. Het ministerie van Economische Zaken is bereid de garantieregelingen voor MKB-financieringen die er al zijn, ook open te stellen voor pensioenfondsen.

Voor investeringen in infrastructuur azen de pensioenbeleggers op speciale overheidsgaranties en vergoedingen voor inflatie. Minister Dijsselbloem van Financiën bleek vorige maand niet heel erg enthousiast over deze instrumenten. De fondsen verwachten dat het kabinet toch nog gaat bewegen. Als het kabinet het goed speelt, liggen er volgens een betrokkene miljarden voor het oprapen.

Bron: NOS
Dat pensioenfondsen nog niet in hypotheken zitten...ze kunnen daar door hypotheken te verstrekken met gemak 4 tot 5% op hun geld maken ! ..

Mourning

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 12:59 uur
En waarom zou de lokale politiek zich gaan mengen in de landelijke visie en beleidsvorming met betrekking tot Defensie ?

Omdat de beslissingen die op landelijk niveau worden genomen gevolgen hebben voor de politici op lokaal niveau en lokale partijbonzen bij het opstellen van het partijprogramma van de partij waarvan zij lid zijn invloed kunnen uitoefenen. Of denk jij dat de burgemeesters van bijv. Rotterdam en Amsterdam geen invloed hebben c.q. willen hebben op het partijprogramma c.q. een deel van de inhoud ervan welke voor hen gevolgen zullen hebben?

Bovendien ben ik niet onder de impressie dat de meeste politieke partijen een doorontwikkelde visie met betrekking tot Defensie hebben, maar meer in algemeenheden, clichees en partijbelangen praten wat hen op dit vlak goed uitkomt dan wel mooi in hun straatje past.

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 12:59 uurDaarom moet Den Haag zich ook niets aantrekken van lokale lobby's  om Defensie locaties binnen gemeentelijke grenzen te behouden. Alleen kijken naar de kosten en belang van Defensie bij een eventuele sluiting van een defensie object.

Eens!

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 12:59 uurEn in het grote plaatje is de toegevoegde economische waarde van een kazerne ook weer niet zo groot.

Blijkbaar wel voor de betreffende lokale politici anders zou je ze niet horen.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Ros

En waarom zou de lokale politiek zich gaan mengen in de landelijke visie en beleidsvorming met betrekking tot Defensie ?. Zal door Den Haag niet worden geaccepteerd. Daarom moet Den Haag zich ook niets aantrekken van lokale lobby's  om Defensie locaties binnen gemeentelijke grenzen te beheouden. Alleen kijken naar de kosten en belang van Defensie bij een eventuele sluiting van een defensie object.

En in het grote plaatje is de toegevoegde economische waarde van een kazerne ook weer niet zo groot.

Mourning

LOL... de lokale (partij)politieke belangen komen weer in het geding... in plaats dat je deze lieden hoort bij het opstellen van de diverse partijprogramma's waarin Defensie vrijwel zonder uitzondering gewoon als sluitpost wordt gebruikt, ach... pas 20+ jaar lang nu, komen ze pas met kritiek als hun lokale economie en werkgelegenheid in het geding komt.

Niets met betrekking tot een inhoudelijke visie tot Defensie of iets dergelijks, nee, gewoon enge partijpolitiek omdat men achteruitgang van de lokale werkgelegenheid vreest... om te KOTSEN!

"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Flyguy

Die was toch al grotendeels gesloten?

A.J.

Kazerne Assen weer bedreigd

ASSEN - De Johan Willem Frisokazerne in Assen wordt opnieuw met sluiting bedreigd. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft een gat in haar begroting te dichten dat oploopt tot 333 miljoen euro in 2018. Zij sluit daarom nieuwe pijnlijke ingrepen niet uit.

In Assen houden niet alleen militairen, maar ook gemeente, provincie en bedrijfsleven hun hart vast. Ze zijn bang dat de kazerne aan de Vaart, met 700 mensen een van de kleinste in ons land, weer in beeld komt voor sluiting. Betrokkenen staan op scherp en hebben hun lobby richting Den Haag ondertussen weer gestart. "Je moet beginnen voordat het besluit valt", benadrukt de Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar.

De minister wil de nota over de toekomst van de krijgmacht voor de behandeling van de defensiebegroting in het najaar naar de Tweede Kamer sturen.

DVHN

Lex

Citaat van: onderofficier op 02/07/2013 | 18:18 uur
Houd dus in dat er regelmatig offtopic wordt gepost in dit topic. 
Is jouw mening schijnbaar, maar daar oordeelt het beheersteam uiteindelijk over.
Citaat van: onderofficier op 02/07/2013 | 18:18 uur
Wat een continuïteit zeg, in deel 2 vind ik misschien (dat zijn jouw woorden) ook berichten daaromtrent, dus dat is niet zeker.
Maar we zitten nu in deel 6.... 100 pagina's per deel..... 
Ik had dit antwoord reeds verwacht. Daarom ook de opmerking "misschien", wetende dat je niet zou gaan zoeken of meerdere berichten hierover in dit topic geplaatst zouden zijn.
Volgens mij is het ook de bedoeling dat niet voor elk bericht een nieuw topic wordt geopend, maar dat berichten worden geplaatst is reeds bestaande topics. En ik ben de mening toegedaan dat ook jij de leden hier wel eens op gewezen hebt.
Ergo: volgens de vigerende regels is het dus niets mis met de plaatsing van het bericht in dit topic.

DvdW

Citaat van: Lynxian op 02/07/2013 | 22:09 uur
Het zou toch wat zijn hé, een fatsoenlijke rechtse partij die zich houdt aan zijn woord.
SGP!
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Lynxian

Citaat van: Enforcer op 02/07/2013 | 20:51 uur
Wat voor alternatief is er?! Het is heel makkelijk om te zeggen dan sta je toch op. Je hebt een zeer goed verhaal, een flink netwerk en veel centen nodig.
Tja, en dan vooral dat netwerk en de centen. En niet te vergeten genoeg capabele medestanders; één persoon die opstaat en veel stemmen krijgt is leuk, maar als hij geen partijleden heeft of dat deze een bijeengeraapt zooitje ongeregeld is, dan ga je er ook weinig mee winnen, getuige Lijst Pim Fortuyn; die boel was met hem levend ook wel binnen een paar maanden uit elkaar gespat. Heb je eindelijk voldoende mensen dan moet je ook nog eens drie verkiezingen winnen om een goed verschil te kunnen maken. (Tweede Kamer, Provinciale Staten en Eerste Kamer, gekozen door de PS.) Eigenlijk zou alleen de Tweede Kamer nodig moeten zijn, maar ja, nu de Eerste Kamer ook wordt gebruikt om politiek te bedrijven in plaats van wetten te toetsen zoals ze horen te doen...

Het zou toch wat zijn hé, een fatsoenlijke rechtse partij die zich houdt aan zijn woord.

Enforcer

Wilders is geen alternatief.

En GL en D'66 willen het kabinet wel gedogen, om bij de eerstvolgende verkiezingen hen hard de rug te keren en mooi weer te spelen.

Wat voor alternatief is er?! Het is heel makkelijk om te zeggen dan sta je toch op. Je hebt een zeer goed verhaal, een flink netwerk en veel centen nodig.

onderofficier

Citaat van: Enforcer op 02/07/2013 | 20:05 uur
Je bent goed in lezen wat er niet staat. Het was cynisch. En net alsof een generaal wat te zeggen heeft hier. Die gaat gewoon meteen met vervroegd pensioen. Een van de weinigen die wel een VUT krijgt.

Dat protest van Wilders zal het ook niet gaan worden, aangezien het nog lang niet slecht genoeg gaat met rijen voor de voedselbank en lege schappen in de supermarkt.

Uiteindelijk is het toch ieder voor zich en dien je je zelf te behoeden voor die slachtbank.

Je bent goed, net als een paar anderen hier, je woorden te verdraaien of was het ook beeldspraak of aan te geven dat het cynisch is bedoelt 
Op een forum is het platte tekst. Als er géén emoticons bij staan is het serieus.  Zo kan je dus iets neerzetten en de ander verwijten dat deze het niet goed heeft begrepen als die commentaar heeft op een bijdrage. 

Op deze manier is het dus heel lastig om de discussie aan te gaan.  Krijg het idee dat men eigenlijk niet de discussie wilt aangaan maar puur en alleen hun eigen mening wilt verkondigen. Komt er een reactie die niet in het straatje past krijg je dit soort onzin (beeldspraak, verdraaien van woorden, cynisch bedoelt e.d.) 

Het protest van Wilders gaat het niet worden omdat er te veel van de types die een hoop commentaar hebben op een ander dat deze niets doen maar zelf ook niet op staan.  Daarvoor zijn er geen lege winkelschappen of lange rijen voor de voedselbank voor nodig.

Het heeft te maken voor mentaliteit wat je aangeeft: één ieder is voor zichzelf bezig.    Wat verwacht je dan eigenlijk? Dat een ander het wel oplost..... maar die ander heeft ondertussen dezelfde mentaliteit gekregen als jij.  Terecht want die moeten op blaren zitten, terwijl dat soort types te druk bezig zijn met een arm ergens tot aan de ellenboog in te duwen.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.