Onrust in Turkije

Gestart door dudge, 18/10/2011 | 18:35 uur

Elzenga

Citaat van: Jooop op 20/10/2011 | 09:37 uur
Hoort deze topic niet onder terrorisme?
Het Koerdische vraagstuk lijkt me geen terrorisme-vraagstuk. Al helemaal niet omdat een deel van Irak in feiten een Koerdische staat is geworden (zij het voorlopig nog geen onafhankelijke)...en dit de PKK en andere Koerdische groepen blijkbaar aanzet ook Koerdische claims op Turks, Iraans en Syrisch grondgebied nog eens te benadrukken. Waarmee ik overigens niets positiefs zeg over de PKK als organisatie en haar verdere doelstellingen.

Jooop

Hoort deze topic niet onder terrorisme?

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Aanslag op militairen in Turkije
»
De aanslag vond plaats in het zuidoosten van Turkije, in de provincie Hakkari
NOS Toegevoegd: woensdag 19 okt 2011, 08:43
Update: woensdag 19 okt 2011, 09:05

In het zuidoosten van Turkije hebben Koerdische opstandelingen een reeks aanvallen uitgevoerd op de Turkse politie en het leger. Bij de aanvallen in de provincie Hakkari zouden zeker 24 militairen om het leven zijn gekomen. Nog eens 18 militairen zouden gewond zijn geraakt.

Het Turkse leger is vrijwel meteen begonnen met een offensief in Noord-Irak, waar veel PKK-guerilla's zich schuil houden.

De Turkse premier Erdogan heeft vanwege de aanvallen een bezoek aan Kazachstan afgezegd. Minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu zou vandaag naar Servië reizen, maar blijft ook thuis.

Strijd
De Koerdische opstandelingen hebben hun strijd voor autonomie recent opgevoerd. Gisteren werden bij een bomaanslag nog vijf Turkse politie-agenten gedood. Ook drie burgers, onder wie een 2-jarig meisje, kwamen om.

Vorige maand werden bij een soortgelijke aanval eveneens vijf Turkse agenten gedood. In augustus meldde Ankara de dood van zo'n honderd PKK-strijders.

De Koerden vechten sinds 1984 voor een autonome status. In de strijd zijn sindsdien meer dan 40.000 mensen om het leven gekomen.

Bron: NOS

Enforcer

Citaat van: dudge op 18/10/2011 | 18:37 uur
Een wat kaal Nieuwsbericht.
Maar wel een die er op kan duiden dat IED-kennis prolifereert, en nu dus de kop opsteekt in Turkije. Als de strijders in Turkije door hebben hoe effectief dit wapen is, kan het zijn dat op termijn het gebruik er van gaat toenemen, en het een een grote rol gaat spelen. De stap naar proliferatie in Europa is dan maar een kleine lijkt me?

Wat bedoel je, dat er binnenkort eentje onder de A2 zou kunnen liggen?

dudge

Doden door bermbom Zuidoost-Turkije
Internationaal • Geschreven door Novum/AP op 18-10-2011 @ 18:03
print

Bij de explosie van een bermbom in het zuidoosten van Turkije zijn dinsdag vijf Turkse politieagenten en twee burgers om het leven gekomen. Bij de explosie raakten ook vier mensen gewond, zegt de gouverneur van de provincie Bitlis, Nurettin Yilmaz.

Het voertuig van de politieagenten was vermoedelijk het doelwit van de aanslag, die plaatsvond buiten het plaatsje Guroymak. De burgerslachtoffers zaten in een vrachtwagen die achter de politieauto reed, zei Yilmaz.

Koerdische guerrillastrijders hebben hun acties in het gebied de laatste tijd opgevoerd. Sinds half juli zijn tientallen leden van de Turkse veiligheidstroepen en ook zeventien burgers gedood. De Koerdische strijd voor meer autonomie heeft sinds 1984 al tienduizenden mensenlevens geëist.

http://frontpage.fok.nl/nieuws/469038/1/1/50/doden-door-bermbom-zuidoost-turkije.html