Belgische defensie - Algemene nieuwstopic

Gestart door Belgje, 09/09/2014 | 09:54 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Boeing biedt België update aan van zijn Super Hornet ter vervanging F-16's

16-04-15, 16.28u - Bron: Belga

De Amerikaanse groep Boeing stelt de 'geavanceerde' versie voor van zijn gevechtsvliegtuig F/A-18E/F Super Hornet als eventuele vervanger van de verouderde F-16's van de Belgische luchtmacht. Dat is vandaag gebleken tijdens het bezoek van Boeing-verantwoordelijken aan Brussel.

Het gaat om de versie "block 2+", een nieuwe evolutie van de F-18's die momenteel worden geleverd aan de Amerikaanse marine, de US Navy, zo verklaarde Howard Berry, de vicevoorzitter voor de internationale verkoop van de Super Hornet.

De "Advanced Super Hornet" (ASH), die sinds augustus 2013 in ontwikkeling is, blijft beter verborgen voor radars, heeft dankzij enkele aanpassingen een grotere actieradius, en is ook uitgerust met een vernieuwde cockpit en sterkere reactoren.

Kernwapens
Of het toestel kernwapens kan vervoeren, hetgeen mogelijk een van de vereisten wordt voor de F-16-opvolger, wilde de verantwoordelijke donderdag niet zeggen. Volgens een Amerikaanse nucleaire expert, Hans Kristensen, is de Super Hornet niet in staat een nucleaire opdracht te vervullen.

Boeing liet vandaag nog weten dat de Belgische industrie, via een "industrieel partnerschap", mee zou profiteren van een keuze voor de Super Hornet.

Van de Super Hornet zijn er 563 besteld door de Amerikaanse marine en 24 door de Australische luchtmacht (hier wordt het afgeleide elektronische toestel, de EA-18 Growler, niet bijgerekend).

Orderboekje bijna leeg
De productieketting van de Super Hornet in St Louis (Missouri) dreigt echter stil te vallen tegen 2018 als Boeing er niet in slaagt in de nabije toekomst bestellingen binnen te halen. Behalve in België - waar de procedure ter vervanging van de F-16's nog niet officieel gelanceerd is - voert Boeing gesprekken in Denemarken, Canada, Maleisië en een land in het Midden-Oosten. Dat laatste is vermoedelijk Koeweit, dat al gebruikmaakt van een eerdere versie van de F-18.

Er zijn vijf kandidaten voor de mogelijke vervanging van de Belgische F-16's: behalve de Super Hornet van Boeing gaat het om de F-35 Lightning II van Lockheed, de Rafale F3R van Dassault, de JAS-39E/F Gripen van Saab en de Eurofighter van Airbus.

http://www.demorgen.be/binnenland/boeing-biedt-belgie-update-aan-van-zijn-super-hornet-ter-vervanging-f-16-s-a2289096/

Huzaar1

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 08/04/2015 | 13:56 uur
Deze aanname zou ik ook niet willen maken... daarnaast denk ik dat de KM meer voorstander is van 4x4x4x4 (wishfull thinking, ik weet het)

Natuurlijk niets zeker. En het is duidelijk de maritieme versie die is uitgelekt. Een van de vele. Dus dit plan is niet HET be def. Plan.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Thomasen op 08/04/2015 | 13:48 uur
Dat de Belgen er 3 willen lijkt mij een goede zaak, automatisch aannemen dat NL er dan ook minimaal 3 krijgt lijkt me niet automatisch een gevolg. Al zal het zeker goed uit kunnen pakken voor Nederland.

Deze aanname zou ik ook niet willen maken... daarnaast denk ik dat de KM meer voorstander is van 4x4x4x4 (wishfull thinking, ik weet het)

dudge

Dat de Belgen er 3 willen lijkt mij een goede zaak, automatisch aannemen dat NL er dan ook minimaal 3 krijgt lijkt me niet automatisch een gevolg. Al zal het zeker goed uit kunnen pakken voor Nederland.

Harald

Interessante maanden idd, dus niet alleen voor de KM, maar defensie algemeen over verhoging defensiebudget.
En hierdoor indirect ook de vragen waaraan het "extra" geld (of moet men zeggen minder bezuinigingen) beschikbaar gesteld gaat worden.

Ik denk dan ook om daar goed een antwoord op te krijgen dat een her-/vernieuwde toekomstvisie moet komen en het ambitieniveau. 

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#334
Citaat van: Harald op 08/04/2015 | 13:11 uur
Het is ook nog erg stil omtrent de toekomst visie KM en de brief vervanging Walrussen, of .... zouden ze e.e.a. afstemmen met BE ? omtrent visie en MFF vervanger

Nee

Het oorspronkelijke idee was om 3 A bieven als 1 stuk naar de Kamer te sturen, dit is losgelaten en het worden nu 3 separate A brieven:

- vervanging Alkmaarklasse
- vervanging Walrusklasse
- vervanging M fregatten

Dit staat in de planning VOOR het zomerreces.

Tevens VOOR het zomerreces: de nieuwe OZB visie en - separaat - het nieuwe ambitieniveau.

Het zomerreces voor de Tweede Kamer begint in 2015 op: vrijdag 3 juli.

Het zal mij benieuwen of alles op tijd naar de kamer gaat, zo ja, dan zijn de a.s. 3 maanden zeker interessant te noemen!

Harald

Het is ook nog erg stil omtrent de toekomst visie KM en de brief vervanging Walrussen, of .... zouden ze e.e.a. afstemmen met BE ? omtrent visie en MFF vervanger

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Huzaar1 op 08/04/2015 | 12:48 uur

3 nieuwe fregatten voor Belgie is minimaal 3 stuks voor Nederland. Mooi nieuws, niet mee rniet minder. Maar nog niets staat vast.


Het zou een mooie conclusie zijn.... ik kijk dan ook met enige spanning uit naar hoeveel pecunia er bij de NL defensie komt in combinatie met een aangepast ambitieniveau en de A brief over de MFF vervanger nog voor het (Tweede Kamer) zomer reces naar de volksvertegenwoordiging gaat.

Een serie van 6 zou weer ergens  op beginnen te lijken.

Huzaar1

#331
Het blijven wel Belgen he  :cute-smile:

Dit is weer een heel knap staaltje Belgische defensie journalistiek.
Dat getal van 4 is een Belg geweest die dacht de armchair general uit te kunnen hangen en een optelsom te maken op basis van niets. op DIT moment telt het M-fregat bestand van NL en BE 4 fregatten. Op het moment van vernieuwing is dit getal helemaal niet van toepassing, de Belgische journalist denkt dat er niet meer fregatten bij mogen komen of dat het bestand daar altijd uit zal blijven bestaan.

De Belgische staf wil er een derde fregat bij, daar wordt duidelijk gesproken over de opvolger. Ik denk ook niet dat de Belgen er een 3e huidig M-fregat bij kopen en het is nog onwaarschijnlijker dat NL er maar 1 afneemt en de Belgen 3. Dus laten we dit gewoon op fantast journalistiek tellen houden. Als er een opvolger wordt gebouwd heeft dat hele cijfer 4

3 nieuwe fregatten voor Belgie is minimaal 3 stuks voor Nederland. Mooi nieuws, niet mee rniet minder. Maar nog niets staat vast, in het artikel staat ook dat dit 1 van de meerdere versies is.


"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Reinier

Fregattenvloot versterken

Opvallend is ook dat de minister niet enkel de twee huidige fregatten wil vervangen door meer moderne types, maar er bovendien nog een fregat wil bijkopen. In totaal zou onze vloot dan drie fregatten tellen en dat worden er in feite vier als je de Nederlandse vloot meerekent.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150407_01617925

Als ik dit lees, zou ik zeggen dat er tussen de regels staat dat de Belgen een derde M-fregat van Nederland overnemen (bijkopen). Die nummer 4 slaat dan op de overgebleven M-fregat van de KM.

Op termijn zouden deze allemaal vervangen worden. Voordat de eerste vervanger van MF zou rondvaren, zal dat niet eerder zijn dan 2020-2025. Zou België voor 3 vervangers gaan, zou nr 3 niet eerder dan 2030 bij de Belgische vloot varen.
Makes no sense om nu plannen te hebben voor een derde (operationele) fregat in 2025-2030.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#329
Citaat van: Huzaar1 op 07/04/2015 | 22:42 uur
8 M-fregatten? Dus 5 voor Nederland en 3 voor België?
Dat gaat me een partij knaken kosten, dat zal invloed hebben op andere boten en ik waardeer het M-fregat, maar het LCF fregat is belangrijker imo.

edit: 'Wie zegt btw dat de Belgen voor een M fregat gaan? Dikke kans dat ze de opvolger van de LCF bedoelen of OPV achtig gebeuren.
Ligt er maar aan wat wij gaan doen met beide boten.

Vergeet niet waar we vandaan komen (10S, 2L, 2GW en op papier 8M = 22 fregatten)

De opvolger van de LCF's voor de Belgen lijkt mij onrealistisch, dan spreken we over een periode rond 2030 tegen een prijsplaatje van (op de gok) minimaal 2 x de prijs van een MFF vervanger.

Het LCF is belangrijk als commando en luchtverdedigingsfregat, de M opvolgers zouden de allround werkpaarden moet worden met als hoofdtaak ASW

Als de Belgen gaan voor een minder gespecialiseerd concept dan zou de XO van Damen een meer zinvol verhaal zijn dan het OPV concept of een afgeleide hiervan.

Ik pleit al langer voor 4 M opvolgers  voor de KM + 4 XO en de OPV's naar de Antillen (e.d.), dan blijft de BeNl samenwerking prima in stand  met 2-3- Belgische XO's :angel:

;D Het kost een paar euro's, maar dan heb je ook wat.

Huzaar1

Citaat van: Lex op 07/04/2015 | 22:56 uur
Ik heb eerder aangegeven dat het zou kunnen gaan om de vervanging van het M fregat. In dat traject zou het dus zo kunnen zijn dat het gaat om een trio voor BE en een duo voor NL. Maar het is idd enkel gissen.

Zoals ik al zei, trio voor BE en duo voor NL is zo logisch als een ijsverkoper op antartica.
NL is facilitair voor BE in bijna alle opleidingscapaciteiten. Het '3é  schip zou logisch zijn als opleidingsboot, efficiënter als de belgen dat aan NL overlaten.
dat is dan meteen een evenredig aantal schepen voor beide naties.

Prima toch.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Reinier

Mooi plan van de Belgen, maar ik moet nog zien wat er van terecht gaat komen.
Lijkt een beetje om mijn verlanglijstjes voor Sinterklaas vroeger; halve Bart Smit folder met een paar mitsen en maren om het realistisch te laten lijken, terwijl ik toch wel wist dat ik niet alles ging krijgen.

Derde fregat erbij (of 3 nieuwe fregatten?), mogelijk Apaches, vervangers voor F16's, cyber warfare afdeling erbij.
Lijkt zo meer op een uitbreiding van de Nederlandse defensie. Of is het ook de bedoeling dat er in 2030 een BeNeLux leger is? Want dan past het er precies op.

Fregatten: BE 3 + NL 9 = 12 in totaal (beide +30% qua aantallen)
F-35:        BE 25 + NL 40 = 65
Apache:    BE 20 + NL 30 = 55 http://nl.wikipedia.org/wiki/Defensie_Helikopter_Commando#Toekomst:_Benelux_Helikopter_Commando

Voor een defensie voor de Lage Landen lijkt het dan wel ergens op al mis ik dan wel pantser en vuursteun op de heide.

Lex

Citaat van: Huzaar1 op 07/04/2015 | 22:42 uur
edit: 'Wie zegt btw dat de Belgen voor een M fregat gaan? Dikke kans dat ze de opvolger van de LCF bedoelen of OPV achtig gebeuren.
Ligt er maar aan wat wij gaan doen met beide boten.
Ik heb eerder aangegeven dat het zou kunnen gaan om de vervanging van het M fregat. In dat traject zou het dus zo kunnen zijn dat het gaat om een trio voor BE en een duo voor NL. Maar het is idd enkel gissen.

Huzaar1

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 07/04/2015 | 22:13 uur
8 is dan een meer geloofwaardig getal.

8 M-fregatten? Dus 5 voor Nederland en 3 voor België?
Dat gaat me een partij knaken kosten, dat zal invloed hebben op andere boten en ik waardeer het M-fregat, maar het LCF fregat is belangrijker imo.

edit: 'Wie zegt btw dat de Belgen voor een M fregat gaan? Dikke kans dat ze de opvolger van de LCF bedoelen of OPV achtig gebeuren.
Ligt er maar aan wat wij gaan doen met beide boten.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"