Vredesmilitairen gedood in Darfur

Gestart door andré herc, 21/06/2010 | 22:32 uur

Elzenga

Er zijn nog weinig details bekend..maar krijg toch de indruk dat men de wijze van opereren wel mag gaan aanpassen op dit soort dreiging.

andré herc

Toegevoegd: zaterdag 13 jul 2013, 22:09
Update: zaterdag 13 jul 2013, 22:26

In de Sudanese provincie Darfur zijn zeven leden van de VN-vredesmacht omgekomen bij een aanval. Een grote groep onbekenden opende bij de stad Khor Abeche het vuur op de blauwhelmen.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties zegt dat 17 VN'ers gewond zijn geraakt, onder wie twee vrouwelijke politieadviseurs. De nationaliteit van de slachtoffers is niet bekendgemaakt. De aanval gebeurde in een gebied waar vooral VN-militairen uit Tanzania zitten.

"Grove schending"

In Darfur, in het westen van Sudan, wordt al jaren gevochten. Er zitten ruim 16.000 VN-militairen in de provincie om burgers te beschermen. Zo'n veertig landen doen sinds 2007 mee aan de VN-missie.

De VN heeft de aanval in een persverklaring veroordeeld. "De daders moeten zich realiseren dat ze voor deze misdaad en grove schending van het internationaal humanitair recht zullen worden vervolgd."
nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

andré herc

Door: Novum, Vernieuwd: 21-6-2010
Vredesmilitairen gedood in Darfur
(Novum) - Drie Rwandese vredessoldaten zijn maandag in de regio Jebel Marra, in het westen van Darfur, tijdens een uur durend vuurgevecht met ongeveer 25 schutters om het leven gekomen. Dat zei een woordvoerder van de gezamelijke vredesmissie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie, UNAMID.

UNAMID bouwt in de regio, een bolwerk van rebellen, een nieuwe basis. De Rwandese militairen moesten er voor de veiligheid zorgen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon zei dat hij de voortdurende aanvallen op de vredessoldaten in Darfur 'betreurt'. Hij condoleerde de families van de slachtoffers en riep de regering van Sudan op 'er alles aan te blijven doen om de daders op te pakken en hen direct voor het gerecht te slepen'.

Door de aanslag komt het totaal aantal gedode vredesmilitairen op 27. De vredesmissie ging in 2008 van start. In mei kwamen twee Egyptische vredessoldaten om het leven, nadat ze in een hinderlaag waren gelopen.
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.