Algemeen > Van alles en nog wat!

De Verenigde Staten en haar problemen

(1/38) > >>

Elzenga:
Hierbij op verzoek van de forumbeheerder...

'Enkele dagen extra voor schuldcrisis VS'
Laatste update:  26 juli 2011 10:06 info
WASHINGTON - De Amerikaanse overheid heeft nog enkele dagen extra tijd om een akkoord te bereiken over verhoging van de staatsschuld.
Foto:  ANP

Dat meldden enkele banken in de krant Washington Post van dinsdag.

Tot dusver was aangenomen dat het schuldplafond op 2 augustus bereikt wordt. Maar onverwacht hoge belastinginkomsten geven nog respijt tot 8 augustus, verwacht bank UBS.

Volgens Barclays raakt het overheidsgeld pas 10 augustus op. Wells Fargo denkt dat de VS zelfs heel augustus nog redelijk goed doorkomen.

Banken

Amerikaanse banken treffen voorbereidingen voor het geval de regering van de VS zijn schuld niet meer aflost of zijn hoge kredietwaardigheid verliest. Bank of America, Wells Fargo en Citigroup bevestigen dat ze plannen maken hoe ze de eventuele schade kunnen beperken.

''Terwijl we er op vertrouwen dat onze wetgevers een oplossing vinden, is onze planning erop gericht te blijven voldoen aan de vraag van onze klanten als er geen akkoord komt'', zei een woordvoerder van Wells Fargo maandag (Amerikaanse tijd).

In het uiterste geval is er geen geld meer voor rentebetalingen op staatsleningen.

Veel banken kunnen dan krap komen te zitten, want ze zijn erg afhankelijk van Amerikaanse staatsleningen. Die werden decennialang juist gezien als een erg veilige belegging.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in een live tv-toespraak gewaarschuwd dat er ernstige schade dreigt voor vele Amerikanen als de politiek niet snel een akkoord sluit over een hogere staatsschuld.

Zonder maatregelen kan de overheid over een week niet meer alle rekeningen betalen, ''zoals sociale uitkeringen en vergoedingen voor oorlogsveteranen'', zei Obama.

De president vreest dat de VS dan voor het eerst in de historie een lagere kredietwaardigheid krijgen.

Dat leidt tot hogere rente op bijvoorbeeld ieders creditcardschulden, waarschuwde Obama.

Impasse

De president riep de ruziënde Democraten en Republikeinen op om de komende dagen met een oplossing te komen en de impasse te doorbreken. ''Wanbetaling zou een roekeloze en onverantwoordelijke uitkomst zijn''.

Obama hekelde de Republikeinen, die ''alleen maar willen bezuinigen'' en de schuldlimiet hooguit voor 6 maanden willen verhogen. ''Dan dreigt over 6 maanden opnieuw wanbetaling.''

De president verdedigde een voorstel van zijn Democratische partijgenoot Harry Reid, fractieleider in de Senaat. Die wil zowel bezuinigen als de schuldlimiet langdurig verhogen. Obama opperde belastingkortingen op de hoogste inkomens te schrappen ''voor mensen zoals ik, die niet om deze korting hebben gevraagd en ze niet nodig hebben.''

Goedkeuren

De Amerikaanse overheid mag wettelijk hooguit 14300 miljard dollar schuld maken. Momenteel is dat 14292 miljard, volgens de site usdebtclock.org. Volgens Obama is de schuld zo hoog opgelopen door belastingkortingen en twee oorlogen, ingezet door Republikeinse presidenten.

De Republikeinen reageerden binnen enkele seconden op de toespraak van Obama. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner zei dat zijn partij niet langer hogere schulden wil goedkeuren.

''Die dagen zijn voorbij'', zei Boehner. Hij stelde dat Obama de crisissfeer zelf heeft gecreëerd: ''Er is geen impasse, als mijn voorstel wordt aangenomen.'' © ANP

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie