Algemeen > Van alles en nog wat!

Wie grijpt in bij een terreuraanval in Nederland?

(1/4) > >>

jurrien visser (JuVi op Twitter):
Wie grijpt in bij een terreuraanval in Nederland?

16/1/2015

In België werden gisteren twee terreurverdachten doodgeschoten door speciale antiterreureenheden en vorige week lieten Franse agenten van de antiteureenheid GIGN zien wat ze in hun mars hebben. Hebben wij in Nederland ook zulke zwaarbewapende getrainde agenten, voor als er iets gebeurt?

RTL Nieuws vroeg het aan Jaap Timmer, universitair hoofddocent Maatschappelijke Veiligheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Volgens hem hebben we in Nederland in totaal zo'n 1000 getrainde agenten voor dit soort situaties, die als dat nodig is binnen 20 minuten ter plaatse kunnen zijn.

1. Is de normale politieagent ook uitgerust voor dit soort situaties?
Nee, de eerste laag agenten die ingezet wordt voor het bewaken en beveiligen van objecten tegen terreur zijn die van de groepen geoefend schutters van de Mobiele Eenheid. Zij zijn uitgerust met pistoolmitrailleurs van het merk Heckler & Koch. Deze hebben dezelfde munitie als het gewone dienstwapen van de politie, maar dan veel meer. Dit zijn schutters die ook regelmatig oefenen. Ik denk dat zo'n 5 à 10 procent van alle ME'ers bij deze groep hoort, dus maximaal 300 man.

Behalve deze groep ME'ers heeft de Koninklijke Marechaussee ook een afdeling Mobiele Eenheid. Zij zijn uitgerust met kogelwerende helmen en vesten en pistoolmitrailleurs en worden eventueel ondersteund door YPR-pantservoertuigen.

2. Wat voor eenheden zijn er nog meer?
De politie heeft zelf drie afdelingen die getraind zijn voor speciale operaties. Deze vallen onder de Dienst Speciale Interventies (DSI) en zijn allemaal uitgerust met pistool, (automatische) pistoolmitrailleurs en snelle gepantserde auto’s. De afdeling Arrestatieteams bestaat uit zo'n 150 man, verdeeld over zes teams.

De afdeling Interventie (voor 1/3 mariniers, 1/3 politie en 1/3 marechaussee) wordt als eerste ingezet bij dreigende aanslagen en beschikt over geweren waarmee nauwkeuriger geschoten kan worden, ook door bepantsering heen. De derde afdeling is ter ondersteuning van de andere afdelingen. In deze afdeling zit een onbekend aantal scherpschutters die over zeer indringend wapentuig beschikken.

3. Is dat alles?
Nee, de Koninklijke Marechaussee heeft nog de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, bestaande uit drie afdelingen met zo'n 400 manschappen. Een daarvan is het zevende arrestatieteam dat Nederland rijk is. Daarnaast is er een afdeling Observatie, die vooral ondersteunend is aan de recherche van de normale politie. De derde afdeling, Beveiliging, bewaakt bedreigde personen, beveiligt ministers tijdens staatsbezoeken en doet de beveiliging van ambassades. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de beveiliging van de transporten van De Nederlandsche Bank.

4. En hoe zit het met personen, zoals de koning of Geert Wilders?
Die worden beveiligd door de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Dit zijn goedgetrainde bodyguards die rondrijden in gepantserde auto's. Zij zijn speciaal getraind in het beschermen van mensen die bedreigd worden. De beveiliging van Geert Wilders heeft bijvoorbeeld altijd een uitklapbaar kogelwerend scherm bij zich.

5. Wat is het beste dat Nederland heeft?
Dat zijn de speciale eenheden van het Korps Mariniers, het M-Squadron Marsof (Marine Special Operations Forces). Dit is de oudste en grootste antiterreureenheid van Nederland, opgericht in 1973. Zij kunnen ongelofelijk veel met hun bijna oneindige arsenaal aan wapens en worden aangestuurd door de DSI.

Het M-Squadron Marsof is onder andere bekend van de treinkaping bij De Punt in 1977. We zagen ze voor het laatst in Nederland in actie bij de beveiliging van de Schipholtunnels in 2001, na 9/11.

RTL Nieuws

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/wie-grijpt-bij-een-terreuraanval-nederland

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie