Auteur Topic: Spanningen in Ivoorkust  (gelezen 1647 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ace1

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 12654
Spanningen in Ivoorkust
« Reactie #3 Gepost op: 14/03/2016 | 17:41 uur »
Terreurgroep Al-Qaeda eist aanslag Ivoorkust op

De aanval op een toeristenoord in Ivoorkust van zondag is opgeŽist door al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, de Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging. Dat meldt SITE, een Amerikaanse organisatie die extremistische organisaties online volgt.
,,Zes aanvallers kwamen deze middag het strand in Bassam opgelopen'', zei president Alassane Ouattara. ,,Veertien burgers en twee militairen van een elite-eenheid zijn helaas gedood.'' Onder de doden zijn vier westerlingen, zei een politiewoordvoerder. Eťn van het is een Frans persoon, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

De schutters werden allen gedood. Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden eerder dat drie hotels in Grand Bassam die populair zijn bij toeristen uit het Westen de doelwitten waren. Er zijn tot dusver geen aanwijzingen dat bij de aanval Nederlanders betrokken zijn.

De zwaarbewapende mensen openden het vuur op toeristen Grand Bassam in het zuidoosten van Ivoorkust. Het toeristenoord ligt op zo'n 30 kilometer afstand van Abidjan, de commerciŽle hoofdstad van het land. Volgens lokale media zijn het Franse leger en de Ivoriaanse politie ter plaatse.

Gefilmd
Een getuige die beeldopnames nam van de aanslag, sprak met persbureau Reuters. ,,Ik zag zeven doden, die heb ik gefilmd'', aldus de getuige, die de beelden aan Reuters toonde. ,,Er waren vier aanvallers. Ik was aan het zwemmen toen het begon en ben weggerend.'' Hij toonde ook foto's van granaten en munitie die de schutters zouden hebben achtergelaten.

De Daily Star meldt dat ooggetuigen hebben verklaard dat de aanslagplegers 'Allah Akhbar' schreeuwden voordat het vuur werd geopend. Volgens nog onbevestigde berichten was de Amerikaanse ambassadeur doelwit van de schutters.

'Zwaarbewapend'
Een verslaggever van persbureau AFP zag hoe mensen, waaronder een Westerse gewonde, werden geŽvacueerd naar een militaire vrachtwagen. ,,De mannen waren zwaarbewapend en droegen bivakmutsen'', aldus een andere getuige.

Twitteraar @lopezdobe deelt op het sociale medium foto's van de plek van de aanslag. Op de schokkende beelden zijn onder meer slachtoffers te zien. Ook maakte hij foto's van de wapens die werden gebruikt, zoals granaten.

Waarschuwing
Extremistische groepen die banden hebben met al-Qaeda hebben sinds november meerdere aanvallen uitgevoerd op hotels in Mali en Burkina Faso, met meer dan vijftig doden tot gevolg. Frankrijk heeft Ivoorkust gewaarschuwd voor vergelijkbare aanvallen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4262364/2016/03/13/Aanslag-op-resort-in-Ivoorkust-eist-16-levens.dhtml

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 2 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.