Auteur Topic: Spanningen in Marokko  (gelezen 1880 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ace1

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 13115
Spanningen in Marokko
« Reactie #3 Gepost op: 30/05/2017 | 10:05 uur »
Onrust in Noord-Marokko: 20 betogers opgepakt en ook leider protestbeweging

Na een gewelddadige confrontatie tussen demonstranten en de politie in de Marokkaanse stad Al-Hoceima in het Rifgebied zijn in twee dagen tijd twintig betogers opgepakt en ook Nasser Zefzafi, de leider van de protestbeweging.

Nasser Zefzafi werd vanmorgen gearresteerd, zo verklaarde een Marokkaanse regeringsbron tegenover het Franse persbureau AFP. De activist leidt een protestbeweging die zich verzet tegen de corruptie van de staat en de onderdrukking van de bevolking.

Zefzafi werd sinds vrijdagavond gezocht nadat hij de preek van een imam had verstoord tijdens het vrijdaggebed in een moskee in Al Hoceima.

Hij dook onder na de stad te zijn ontvlucht met hulp van medestanders. Zij raakten slaags met de politie. Drie agenten en verschillende demonstranten belandden in het ziekenhuis. De gearresteerde betogers waren volgens de openbare aanklager een ,,bedreiging voor de nationale veiligheid''.

Gisteravond gingen zo'n 300 jongeren opnieuw de straat op, maar incidenten bleven uit, meldt het Franse persbureau AFP. De betogers scandeerden leuzen als 'corrupte regering', 'waardigheid' en 'wij zijn allen Zefzafi'. De betogers wilden naar het centrale plein in de stad trekken, maar werden tegengehouden door de massaal aanwezige ordediensten. Na ongeveer een uur tegenover elkaar te hebben gestaan op de Boulevard Tarik Ibnou Ziad verspreiden de jongeren zich over de stad.

,,We kunnen geen stap zetten, de politie is overal", verklaarde een militant telefonisch tegenover het Franse persbureau. Volgens hem vond in een ander deel van de stad hetzelfde scenario plaats tijdens een betoging met minder demonstranten.

In de buurstad Imzouren op zo'n 18 kilometer van Al Hoceima uitten honderden betogers ook op vreedzame wijze hun onvrede over de leefomstandigheden in de Rifstreek. 'Solidariteitsacties' waren er ook in de ruim 100 kilometer oostelijker gelegen stad Nador en zelfs in Tanger in het uiterste noordwesten van Marokko, Casablanca en in de hoofdstad Rabat. In laatstgenoemde stad namen volgens een betoger zo'n 300 personen deel aan een betoging.

Visverkoper
Sinds vorig jaar oktober is het onrustig in de noordelijk stad Al-Hoceima. Die maand overleed de visverkoper Mouhcine Fikri. Zijn lading vis was in beslag genomen en in de vuilniswagen gegooid omdat die buiten het seizoen en dus illegaal zou zijn gevangen. Fikri dook achter zijn koopwaar aan, maar kwam om toen de pletter in de vuilniswagen werd aangezet. De kwestie heeft tot felle protesten geleid, waaraan duizenden mensen meededen.

Rechtszaak
Het drama leidde tot een rechtszaak waarin elf verdachten terechtstonden onder wie de chauffeur van de vuilniswagen. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden, moet een schadevergoeding van 33.000 dirham (2.749 euro) betalen aan de nabestaanden van Fikri en 5000 dirham (458 euro) aan de Marokkaanse staat. Het visbedrijf werd veroordeeld tot betaling van schadevergoeding van 166.000 dirham (ruim 15.000 euro) aan de familie van Fikri.

Een vuilnisman en een visboer werden ook veroordeeld tot vijf maanden cel. De afgevaardigde voor de Zeevisserij, het afdelingshoofd van de delegatie van de Zeevisserij en een dierenarts kregen acht maanden cel voor vervalsing van een officieel document, valsheid in geschrifte en doodslag.

Vier verdachten onder wie de districtschef gingen vrijuit.

http://www.ad.nl/buitenland/onrust-in-noord-marokko-20-betogers-opgepakt-en-ook-leider-protestbeweging~a511b44a/

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 2 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.