Auteur Topic: Spanningen in Centraal Afrikaanse Republiek  (gelezen 251 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ace1

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 12654
Spanningen in Centraal Afrikaanse Republiek
« Reactie #1 Gepost op: 16/06/2021 | 21:02 uur »
Russische huurlingen in de Centraal Afrikaanse Republiek ‘jagen op burgers als op beesten’

De aan het Kremlin gelieerde huurlingengroep Wagner is in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) betrokken bij massale moorden en martelingen van burgers. Een maanden durend onderzoek door het onderzoekscollectief The Sentry en CNN bevestigt eerdere waarschuwingen door VN-experts.

New York – Washington

Leden van het bekende Russische huurlingenleger Wagner begaan samen met eenheden van het leger in de CAR ‘massale wreedheden tegen burgers’. Dat meldt The Sentry (de schildwacht), een onderzoeksgroep die is opgericht door de acteur George Clooney en John Prendergast, mensenrechtenactivist en voormalig directeur Afrika van de Amerikaanse Nationale veiligheidsraad.

Samen met CNN heeft The Sentry maandenlang onderzoek gedaan naar de activiteiten van Wagner en andere Russische organisaties in de CAR. ‘We zijn getuige geweest en hebben bewijs verzameld van ongekend menselijk lijden in de CAR, waar op dit moment op burgers wordt gejaagd als op beesten’, zegt hoofdonderzoeker Nathalia Dukhan in een verklaring. Volgens de onderzoekers van The Sentry en CNN ‘wordt dit geweld ontketend om gebieden die rijk zijn aan goud, diamanten en waardevolle materialen te controleren en uit te buiten.’ In een andere reportage liet CNN zien hoe de winning van diamanten en goud via het bedrijf Lobaye Invest inmiddels in Russische handen is.

In maart sloegen experts van de VN Werkgroep rond huurlingen al alarm in de VN Mensenrechtenraad over het inhuren door de regering van president Touadéra van meerdere Russische investerings- en veiligheidsfirma’s als Sarlu, Sewa en de Wagner groep. ‘We hebben en we blijven rapporten ontvangen over massale willekeurige executies, arrestaties, martelingen tijdens verhoren, gedwongen verdwijningen, verdrijven van de bevolking, beschieten van burgerdoelen en toenemende aanvallen op humanitaire hulpverleners’, stelde de Werkgroep in een verklaring. Daarin wezen ze ook op de nauwe contacten tussen ‘Russische adviseurs en trainers’ met het leger van de CAR, maar ook met de VN vredesmissie Minusca. Naast de VN Werkgroep kwamen ook Amnesty en het voormalige VN-blad The New Humanitarian met ‘verhalen van verschrikking’, zoals Amnesty de situatie beschreef.

plunder en moordmachine
Het onderzoek van The Sentry en CNN bevestigt de beschuldigingen richting de Russische paramilitairen met ooggetuigenverklaringen en details uit vertrouwelijke rapporten binnen de VN.

‘Dit is een plunder- en moordmachine die de belangen dient van de CAR-president en zijn buitenlandse bondgenoten, in het bijzonder het aan het Kremlin gelieerde privéleger dat bekend staat als de Wagner Groep’, zegt John Prendergast. Sinds de presidentsverkiezingen in december, toen Rusland nog eens 300 extra ’trainers’ naar de CAR stuurde, ‘zijn het CAR-leger en buitenlandse huurlingen van de Wagner Groep betrokken in georkestreerde reeksen van wrede en door hebzucht gedreven militaire operaties’ constateren The Sentry en CNN. Zo beschrijven ooggetuigen hoe burgers die tijdens gevechten in een moskee waren gevlucht, werden neergeschoten toen ze werd opgedragen naar buiten te komen. Burgers die nog probeerden te vluchten, werden neergemaaid vanuit Russische helikopters die eerder dit jaar naar de CAR zijn gebracht. Maar de Russische regering blijft op vragen van de VN Werkgroep, toen deze eerder om opheldering vroeg, beweren dat ‘de contractanten in de CAR ongewapend zijn en niet deelnemen aan de vijandelijkheden’.

steun beëindigd
De CAR is een van de armste landen in Afrika, ondanks de voorraden aan kostbare metalen en diamanten. De voormalige president Bozizé probeerde met zijn rebellen van het CPC (Coalition van patriotten voor verandering) eind vorig jaar zittend president Touadéra ten val te brengen. In januari bedreigden de rebellen de hoofdstad Bangui, waarna de VN Veiligheidsraad de al bestaande VN-missie uitbreidde, nog voor de tweede ronde van verkiezingen op 14 maart.

Volgens de VN-missie waren de rebellen voor de verkiezingen verantwoordelijk voor 85 procent van alle mensenrechtenschendingen. Maar sinds januari nemen de berichten toe over wreedheden door Russische en andere huurlingen, samen met het leger. Frankrijk heeft in afgelopen week de militaire ondersteunings- en trainingsmissie in het land opgeschort en de financiële steun beëindigd vanwege deze samenwerking met Russische huurlingen en de steun aan een Russische desinformatiecampagne over Frankrijk. En enkele dagen later, afgelopen donderdag, diende premier Firmin Ngrebada kort na een bezoek aan Rusland het ontslag van zijn regering in.

Dit alles komt komende week ter sprake bij een bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad over de in maart uitgebreide VN-missie Minusca. De Raad ziet nog wel enkele lichtpuntjes, zoals de verklaring van president Touarére dat hij een dialoog wil beginnen zodat er ‘aan het eind van zijn mandaat geen gewapende groepen meer in het land actief zullen zijn.’

Volgens The Sentry zouden de VS, Groot-Brittannië en de EU samen gerichte sancties moeten nemen tegen ‘private veiligheidsbedrijven die in de CAR mensenrechtenschendingen begaan – en dan vooral tegen de Wagner Groep en de leiders, leden verwante organisaties en degenen die deze activiteiten mogelijk maken’. Dat laatste komt tot in het Kremlin. De Wagner Groep is opgericht door Jevgeni Progizjin. Die heeft goede banden met president Putin - zonder wiens politieke dekking de groep niet kan opereren.

https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/1044190/russische-huurlingen-begaan-oorlogsmisdaden-in-de-centraal-afri