Zware aardbeving treft Haïti, zeker 29 doden gemeld

Gestart door Ace1, 15/08/2021 | 10:47 uur

Parera

De problemen zijn nog niet over voor haiti. Tropische storm Grace gaat er ook nog overheen.


Ace1

Dodental in Haïti loopt op: zeker 304 doden, honderden gewonden en vermisten

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Haïti is opgelopen tot 304, melden de autoriteiten. Zeker 1800 mensen raakten gewond en nog eens honderden mensen worden vermist. Uren na de ramp lijkt duidelijk te worden dat de aardbeving en de daarop volgende naschokken tot veel schade hebben geleid in het land.

De beving was rond 08.30 uur lokale tijd en had volgens Europese en Amerikaanse geologen een kracht van 7,2. Het centrum van de beving was zo'n 125 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Daarna volgden nog meerdere naschokken met een kracht tussen de 4,1 en 5,2.

Premier Ariel Henry zegt dat ziekenhuizen worden overstelpt met gewonden. Reddingswerkers en omstanders konden veel mensen onder het puin halen, maar er wordt wel rekening gehouden met meer slachtoffers.

De meeste schade lijkt te zijn aangericht in het zuidelijke deel van Haïti, waar onder meer huizen, kerken en hotels zwaar beschadigd zijn geraakt. In de dichtstbijzijnde grote stad, Les Cayes met 126.000 inwoners, is volgens de autoriteiten veel schade aangericht en wordt er gezocht naar overlevenden. Een inwoner zegt tegen persbureau Reuters dat hij "overal waar ik kwam kreten van pijn" hoorde.

Telefoonlijnen uitgevallen
Ook het Rode Kruis maakt melding van grote schade aan huizen, wegen en andere infrastructuur. De toegang tot de getroffen buurten is volgens de hulporganisatie slecht. "De telecommunicatiesystemen zijn uitgevallen en de veiligheid blijft een punt van zorg", meldt woordvoerster Naomi Nolte. Ook in andere delen van Haïti is schade door het natuurgeweld.

Volgens de burgerbeschermingsdienst kunnen hulpverleners en omstanders veel mensen redden van onder het puin. Er is volgens de dienst nog altijd plek in de ziekenhuizen.

Bij de aardbeving van 2010 op Haïti, die een kracht had van 7,0, vielen vele duizenden doden. Volgens de autoriteiten kwamen meer dan 200.000 mensen om het leven en raakten 1,5 miljoen mensen dakloos. Deze cijfers van de Haïtiaanse overheid zijn omstreden. Critici zeggen dat er in werkelijkheid veel minder mensen omkwamen.

Premier Henry zei al snel na de ramp dat er "enorme schade is" in het zuiden van het land en dat er hulp naar de getroffen gebieden wordt gestuurd. Volgens hem zijn sommige dorpen volledig verwoest. Hij heeft voor een maand de noodtoestand afgekondigd. Verschillende landen hebben al hulp aangeboden, waaronder de Verenigde Staten.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er nog geen meldingen of hulpvragen zijn gekregen van Nederlanders in het land. Het ministerie weet niet hoeveel Nederlanders er in het land zijn, maar de woordvoerder wijst erop dat er al langere tijd een negatief reisadvies geldt.

Komende maandag trekt naar verwachting ook nog een tropische storm over het getroffen gebied. Het lijkt er niet op dat dat een zware orkaan gaat worden, maar het kan wel leiden tot veel regenval en ander natuurgeweld. "De mensen die net zijn getroffen, worden mogelijk dubbel slachtoffer", zegt woordvoerder Nolte van het Rode Kruis.

https://nos.nl/artikel/2393887-dodental-in-haiti-loopt-op-zeker-304-doden-honderden-gewonden-en-vermisten

Ace1

Premier Henry van Haïti: ziekenhuizen overstelpt met gewonden

Premier Ariel Henry van Haïti zegt dat ziekenhuizen worden overstelpt met gewonden en dat zorgpersoneel de druk nauwelijks aankan. "De vraag om hulp is enorm", zei hij. "We moeten zorgen voor de gewonden, maar er is ook behoefte aan voedsel, tijdelijk onderdak en psychologische ondersteuning", zei Henry.

De premier is vannacht Nederlandse tijd aangekomen in het rampgebied. Hij heeft de noodtoestand uitgeroepen voor zeker een maand. Henry wacht met het vragen om hulp van de internationale gemeenschap totdat de omvang van de schade duidelijk is.

Vanuit het vliegtuig maakte premier Ariel Henry foto's van het rampgebied en plaatste die op Twiiter:

Het Rode Kruis is op dit moment in de getroffen gebieden om te helpen. "Het belangrijkste is om zoveel mogelijk overlevenden onder het puin te halen", zei Henry. "We hebben begrepen dat de plaatselijke ziekenhuizen, met name die van Les Cayes, worden overspoeld met gewonden."

Reddingswerkers en omstanders konden de afgelopen uren veel mensen levend onder het puin halen, maar er wordt wel rekening gehouden met meer slachtoffers door de zware aardbeving. De premier zegt dat sommige steden bijna volledig zijn verwoest. "Ziekenhuizen en infrastructuur zijn ingestort. Ik ga kijken wat er gedaan kan worden om te helpen."

De Amerikaanse geologische dienst USGS meldt dat de beving plaatsvond op 8 kilometer van de plaats Petit-Trou-de-Nippes op het schiereiland Tiburon, 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince, op een diepte van 10 kilometer. Ook berichtte de USGS over een naschok met een kracht van 5.2.

https://nos.nl/artikel/2393912-premier-henry-van-haiti-ziekenhuizen-overstelpt-met-gewonden

Ace1

Eerste verhalen uit rampgebied Haïti: 'Dit lijkt erger dan in 2010'

De aardbeving in Haïti heeft veel schade veroorzaakt. Gebouwen zijn ingestort en wegen liggen vol puin. Ook zijn er minstens 227 doden gevallen, maar er wordt verwacht dat het dodental nog oploopt. Via ooggetuigen komen nu steeds meer verhalen naar buiten over de impact van de aardbeving, met een kracht van 7,2.

"Mijn zusje stond met haar baby in de keuken, toen de hele vloer onder haar voeten weg viel", zegt Vena Nieuwelink, van de stichting Passie voor Haïti. Nieuwelink woont in Nederland, maar haar moeder, zusje en broertje wonen in Les Cayes, in het zuiden van Haïti. Zij zijn ongedeerd, maar wel in shock, zegt Nieuwelink, die al meerdere keren met haar familieleden heeft gebeld.

"Mijn moeder zei: 'Ik praat, maar ik leef eigenlijk niet'. Een aantal jaar geleden hebben we mijn moeders huis aardbevingsbestendig gemaakt. Dat heeft gewerkt, haar huis staat nog. Maar alle buren zijn hun huizen kwijt, daarom schuilen ze nu allemaal bij mijn moeder. Het is echt een opvanghuis gevonden."

Volgens Nieuwelink is het een ravage in de stad. Huizen en ziekenhuizen zijn ingestort. "Gelukkig kon mijn zus nog op tijd naar buiten rennen, maar ook haar huis is helemaal kapot. De muren staan niet meer rechtop en van de mozaïeken vloer is niets over. Het voelt nog niet echt allemaal, ik ga vanavond nachtmerries krijgen."

Op enkele plekken, ook ver van het epicentrum vandaan, konden mensen nog onder het puin vandaan gehaald worden. Zoals hier in Cap Haitien:

De beving op een diepte van tien kilometer was op zo'n 125 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince, bij de plaats Saint-Louis-du-Sud. Dat is 22 kilometer van Les Cayes.

De kuststad Jérémie, aan de andere kant van het schiereiland, is volgens het Rode Kruis zwaar getroffen. In die stad wonen naar schatting zo'n 100.000 mensen. Volgens een woordvoerder lijkt het er op dit moment op dat de schade vergelijkbaar is met die na de verwoestende aardbeving in 2010.

De meest dichtbevolkte gebieden op het zuidelijke schiereiland zijn de drie grootste steden: Jacmel (138.000 inwoners), Jérémie (100.000 inwoners) en Les Cayes (136.000). Dit zijn dezelfde gebieden als waar orkaan Matthew in 2016 toesloeg. "De toegang tot de getroffen gemeenschappen is beperkt, de telecommunicatiesystemen zijn uitgevallen en de veiligheid blijft een punt van zorg", zegt het Rode Kruis.

"Waarom Haïti weer?", vraagt Nieuwelink zich af. "Het gaat maar door. We zijn een trots volk en we willen goed nieuws brengen, maar we worden steeds opnieuw geraakt." Morgen heeft Nieuwelink een bijeenkomst met de stichting gepland; die gaat door, maar wel met een andere insteek. "We wilden gezellig picknicken, maar we zullen nu elkaar vooral gaan steunen. We hebben elkaar nu nodig."

'Erger dan in 2010'
Mensen hebben nu eindelijk weer iets opgebouwd en dat wordt allemaal weer verwoest, zegt ook Cellinie Constant, voorzitter van de Haïtiaanse Vereniging in Nederland. Ze heeft de hele tijd contact met mensen in haar geboorteplaats Camp-Perrin, dicht bij het epicentrum. "De gevolgen van deze aardbeving lijken erger dan die in 2010."

Volgens Constant zijn er veel doden, maar komt dat nu nog niet naar buiten omdat het overzicht er nog niet is. "Iedereen is zo geschrokken." In het dorp waar ze opgroeide is volgens haar één ziekenhuis met één arts, vier verpleegkundigen, en tien bedden. "Dat is nu overvol met zwaargewonde mensen. Ik ben bang dat er ook nog mensen overlijden omdat ze nu zwaargewond zijn en niet kunnen worden geholpen."

80 kilometer naar huis lopen
Volgens Constant waren veel volwassenen niet thuis, toen vanochtend (lokale tijd) de beving was. "In Haïti is het nu zo warm, daar staat iedereen rond 06.00 uur 's ochtends, op en gaat naar buiten. Alleen de kinderen blijven dan nog binnen, om daar te slapen of te spelen." Constant is bang dat er daarom veel kinderen onder de slachtoffers zullen zijn. "De ouders hadden te weinig tijd om naar binnen te rennen en ze te redden."

Haar moeder, vader en oma, die nog daar wonen, zijn ongedeerd. "Alleen het huis van mijn oma is kapot. Mijn vader was op het moment van de beving in de bergen. Omdat de beving de wegen zo heeft verwoest en auto's niet meer kunnen rijden, moet hij nu 80 kilometer naar huis lopen."

Constant probeert ook andere familieleden te bereiken, maar dat is nu moeilijk. "De communicatie is heel slecht omdat iedereen elkaar probeert te bellen. Het is superdruk." Ook Nieuwelink houdt contact met haar familie. Die gaat nu naar omliggende dorpen om te kijken of alle andere familieleden ook ongedeerd zijn.

Een video op onderstaande link

https://nos.nl/artikel/2393893-eerste-verhalen-uit-rampgebied-haiti-dit-lijkt-erger-dan-in-2010

Ace1

In Haïti is een zware aardbeving geweest. Volgens de lokale burgerbescherming zijn daarbij zeker 29 mensen om het leven gekomen, maar naar verwachting neemt het aantal slachtoffers nog toe.

Volgens metingen van het Europees aardbevingscentrum EMSC en de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving een kracht van 7,2. Na de eerste schok, omstreeks 08.30 uur lokale tijd, volgden nog meerdere naschokken met een kracht tussen de 4,1 en 5,2.

Premier Henry zegt dat er "enorme schade" is in het zuiden van het land en dat er hulp naar de getroffen gebieden wordt gestuurd. Volgens hem zijn sommige dorpen verwoest en worden de ziekenhuizen overspoeld met gewonden.

"Het belangrijkste nu is om zoveel mogelijk mensen te redden van onder het puin", zegt hij. "We begrijpen van de ziekenhuizen, vooral in de stad Les Cayes, dat ze worden overspoeld met mensen met botbreuken." Het ministerie van Volksgezondheid op Haïti roept mensen op bloed te doneren om de slachtoffers te helpen.

Henry zegt dat het Rode Kruis en ziekenhuizen in gebieden die niet zijn getroffen te hulp schieten. "De nood is enorm. We moeten zorg bieden, maar ook voedsel, hulp, opvangplekken en mentale hulp." Op Twitter roept Henry alle inwoners van het Caribische land op zich te verenigen "om deze dramatische situatie het hoofd te bieden". Hij heeft voor een maand de noodtoestand afgekondigd.

'Schade vergelijkbaar met 2010'
Het Rode Kruis zegt op basis van de eerste berichten dat de kuststad Jeremie zwaar getroffen is. In die stad wonen naar schatting zo'n 100.000 mensen. Volgens een woordvoerder lijkt het er op dit moment op dat de schade vergelijkbaar is met die na de aardbeving in 2010.

Op sociale media gaan foto's rond van gebouwen die door de aardbeving zijn ingestort of zwaar beschadigd zijn. Er was een automatische tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de regio, maar die is weer ingetrokken.

De beving op een diepte van tien kilometer vond plaats op zo'n 125 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince, in de plaats Saint-Louis-du-Sud. De burgerbeschermingsdienst roept mensen in het getroffen gebied op naar buiten te gaan en weg te blijven uit de omgeving van gebouwen of andere locaties die zouden kunnen instorten.

De hoofdredacteur van het Haïtiaanse dagblad Le Nouvelliste meldt dat in de stad Les Cayes veel huizen en een hotel zijn ingestort. Het lokale ziekenhuis ligt volgens hem overvol:

Tegen AFP zegt een inwoner van het getroffen gebied dat veel huizen zijn verwoest. "Er zijn doden en sommige mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht", zegt hij. "Iedereen is nu op straat en de schokken blijven maar komen."

Een inwoner van Port-au-Prince zegt tegen persbureau Reuters dat mensen daar in paniek naar buiten vluchtten. "Ik hoorde mensen schreeuwen", zegt ze. "Ze wisten tenminste dat ze naar buiten moesten gaan. In 2010 wisten mensen niet wat ze moesten doen. Mensen zijn nog altijd buiten."

Meer duidelijkheid
Correspondent Nina Jurna verwacht dat de komende uren duidelijker wordt wat de omvang van de schade is. "Bij de vorige beving in 2010 was het ook pas na een tijdje duidelijk hoe groot het drama was", zei ze in het NOS Journaal op NPO Radio 1.

Volgens haar zijn de effecten van die beving, toen met een kracht van 7,0, nog altijd merkbaar. "Ik ben een paar jaar geleden in Haïti geweest en zag nog steeds de ingestorte gebouwen. Je kunt zeggen dat de puinhoop van toen nog steeds niet helemaal voorbij is."

De Amerikaanse geologische dienst zegt dat het aantal slachtoffers als gevolg van de beving hoog kan zijn, en de verwoestingen "wijdverspreid". De beving is ook in omliggende landen gevoeld.

Tropische storm
Komende maandag trekt naar verwachting ook nog een tropische storm over het getroffen gebied. Het lijkt er niet op dat dat een zware orkaan gaat worden, maar het kan wel leiden tot veel regenval en ander natuurgeweld. "De mensen die net zijn getroffen, worden mogelijk dubbel slachtoffer", zegt woordvoerder Naomi Nolte van het Rode Kruis.

Ze zegt dat het Rode Kruis ter plaatse is om de schade in kaart te brengen. Wat de gevolgen van de aardbeving zouden kunnen zijn is ook voor Nolte, die in Nederland is, niet duidelijk. "Maar het is een positief teken dat we in ieder geval contact kunnen hebben met de collega's daar." De eerste noodhulp zich volgens haar doorgaans op onderdak, schoon (drink-)water, voedsel en psychosociale ondersteuning.

Volgens de officiële cijfers kwamen door de aardbeving in 2010 meer dan 200.000 mensen om, 1,5 miljoen raakten dakloos. Maar volgens andere bronnen, onder wie de Nederlandse journalist Hans-Jaap Melissen, klopt dat aantal niet en zijn er in werkelijkheid enkele tienduizenden mensen om het leven gekomen.

https://nos.nl/artikel/2393827-zware-aardbeving-treft-haiti-zeker-29-doden-gemeld