Spanningen in Soedan

Gestart door Ace1, 20/04/2023 | 19:39 uur

Ace1

EU probeert ongeveer 1.500 Europeanen uit Soedan te evacueren

De Europese Unie probeert ongeveer 1.500 Europeanen die vastzitten in Soedan te evacueren. Dat meldt een Europese ambtenaar vrijdag. Ook intensiveert de EU haar contacten om een staakt-het-vuren te bereiken. Dat is nodig om de evacuatie mogelijk te kunnen maken.

?De evacuatie zal over land moeten gebeuren omdat de luchthaven van Khartoem gesloten is?, verklaart de ambtenaar. ?Er is ook een staakt-het-vuren van drie dagen nodig om de operatie te kunnen uitvoeren.? Het is momenteel nog te gevaarlijk om de operatie uit te voeren, ?maar we zullen er klaar voor zijn als de veiligheidsmaatregelen voldoen?, klinkt het nog. Griekenland en Frankrijk zullen de evacuatieoperatie co?rdineren. De situatie in Soedan zal maandag besproken worden op de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid, intensifieert zijn contacten met de leiders van de landen in de regio. Zo had hij een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Arabische Liga en met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken.

Aantal slachtoffers loopt op
In Soedan zijn troepen van RSF, onder leiding van vicepresident Mohamed Hamdan Daglo, en het reguliere leger, van generaal en president Abdel Fattah al-Burhan, zaterdag slaags geraakt. De strijdende partijen hebben herhaalde oproepen voor een staakt-het-vuren genegeerd.

Ondertussen loopt het aantal slachtoffers op. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn al 413 mensen gedood en 3.551 anderen gewond geraakt. De EU heeft een delegatie in Khartoem en zeven Europese landen - Frankrijk, Duitsland, Itali?, Spanje, Nederland, Griekenland en Tsjechi? - hebben vertegenwoordigers in de Soedanese hoofdstad.

https://www.hln.be/buitenland/eu-probeert-ongeveer-1-500-europeanen-uit-soedan-te-evacueren~a5509915/

Ace1

Geheime evacuatie van Duitse burgers uit Soedan mislukt, ook andere landen gaan over tot evacuatie burgers

Het Duitse leger heeft geprobeerd om in het geheim Duitse burgers te evacueren uit het door geweld getroffen Soedan. Volgens de krant ?Der Spiegel? ging het om 150 Duitsers, maar moest de operatie worden afgebroken door aanhoudende gevechten in de buurt van het vliegveld. Het nieuws kwam naar buiten nadat Japan als eerste land aankondigde over te gaan tot evacuatie van zijn burgers.

Volgens de Duitse krant Der Spiegel heeft Duitsland drie vliegtuigen naar de Soedanese hoofdstad Khartoem gestuurd om tientallen diplomaten, ontwikkelingswerkers en andere burgers op te halen. Die vliegtuigen moesten woensdagochtend aankomen en het was de bedoeling dat ze in de middag alweer zouden vertrekken met de staatsburgers aan boord. De toestellen vliegen nu zonder die mensen aan boord terug naar Duitsland.

De strijdende partijen in Soedan zouden eigenlijk vanaf dinsdagavond 24 uur de wapens neerleggen, waardoor mensen de kans zouden krijgen zich te verplaatsen. Waarschijnlijk had Duitsland gehoopt om gebruik te kunnen maken van het staakt-het-vuren voor de evacuatie. Maar de wapenstilstand werd vrijwel meteen geschonden en de explosies en beschietingen in Khartoem gaan ook woensdag gewoon door. De afgelopen dagen is veel gevochten om het vliegveld, maar de landingsbaan zou nog intact zijn.

Ook andere landen maakten volgens de Duitse krant Der Spiegel plannen om hun burgers te evacueren, maar ook zij hebben hun reddingsoperatie stilgelegd. Het is niet bekend om welke landen het gaat. De Nederlandse overheid maakte intussen bekend dat evacuaties nu niet aan de orde zijn, omdat het er te gevaarlijk is. ?Nederland bereidt zich actief voor op alle scenario?s, in nauwe samenwerking met onze internationale partners. Wij laten jullie niet in de steek?, verklaarde ambassadeur Irma van Dueren in een bericht aan de Nederlanders in het Noordoost-Afrikaanse land.

Japan
Eerder maakte Japan als eerste land bekend dat het burgers wil evacueren uit Soedan omdat de veiligheidssituatie in het Afrikaanse land verslechtert, zo vertelde een regeringswoordvoerder tijdens een spoedpersconferentie. In Soedan wonen ongeveer zestig Japanners, onder wie medewerkers van de Japanse ambassade. Zij zijn volgens Japanse media niet gewond geraakt, maar hebben wel te maken met een tekort aan drinkwater en voedsel.

https://www.hln.be/buitenland/br-geheime-evacuatie-van-duitse-burgers-uit-soedan-mislukt-ook-andere-landen-gaan-over-tot-evacuatie-burgers~a30a2e87/

Ace1

Eenzijdige wapenstilstand Sudan vanwege Suikerfeest, 'maar gevechten gaan door'

De Sudanese militie Rapid Support Forces (RSF), die sinds afgelopen weekend hevig strijd levert met het Sudanese leger, heeft eenzijdig een wapenstilstand afgekondigd ter gelegenheid van het Suikerfeest, dat vandaag begint.

De wapenstilstand zou om 06.00 uur vanochtend van kracht worden (lokale tijd, dezelfde als in Nederland) en zeker 72 uur moeten duren. "Zo kunnen burgers op een veilige manier via corridors op bezoek bij hun families", meldde de RSF weten in een persverklaring. Over wie die veiligheid zou moeten bieden en waar de corridors lopen, wordt niets gezegd.

De tegenstander van de RSF, het Sudanese leger, heeft nog niet gereageerd op het eenzijdig uitgeroepen bestand. Onder meer het persbureau DPA meldt dat er nog altijd wordt gevochten in de hoofdstad Khartoem. Op woensdag kwamen partijen een wapenstilstand overeen die vrijwel direct werd geschonden.

Leger wil niet onderhandelen
Het Sudanese leger zei gisteren dat het niet van plan was te onderhandelen met de RSF, en dat de gevechten alleen stoppen als de militie zich overgeeft. "Er zijn geen strijdkrachten buiten het militaire systeem", zei het leger in een persverklaring. Staatshoofd en generaal Abdel Fattah al-Burhan verscheen vanochtend vroeg op televisie, maar had het niet over een staakt-het-vuren. Wel stelde de militaire leider dat hij nog altijd van plan is om de macht over te dragen aan een burgerregering. Hij noemde echter geen datum.

Sinds de twee partijen vorig weekend slaags raakten, zijn er zeker 330 mensen om het leven gekomen, vooral in de hoofdstad Khartoem en de westelijke regio Darfur.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472232-eenzijdige-wapenstilstand-sudan-vanwege-suikerfeest-maar-gevechten-gaan-door

Ace1

Angst in westelijke regio van Sudan: ?Geen gebrek aan wapens en milities in Darfur?

Niet alleen in Khartoem wordt er sinds dit weekend gevochten, ook in Darfur, een regio die al heel lang te maken heeft met geweld, woedt de strijd tussen het Sudanese regeringsleger en de Rapid Support Forces (RSF). De angst is dat lokale rebellengroepen en milities daar de chaos gaan gebruiken en hun eigen vetes uitvechten.

"Onze vrouwen liggen onder hun bed te huilen," vertelt de lokale journalist Abdelmonim vanuit Al-Fasher, in het noorden van Darfur. Hij is thuis met zijn vrouw en drie kleine kinderen. "Het is nu even rustig, maar vanochtend werd hier ook nog gevochten. Er zijn zoveel bommen. We weten niet waar dit heen gaat. We hebben weinig informatie en geen elektriciteit."

Mohammed Musoke, operationeel manager Sudan van Artsen zonder Grenzen, zegt dat zijn organisatie in de regio nog ??n functionerend ziekenhuis heeft, ook in Al-Fasher, waar ze veel burgers zien binnenkomen met schotwonden door kruisvuur, ook kinderen. "We hebben tot nu toe 279 burgers behandeld en 44 zijn er overleden. En dit zijn alleen nog de burgers die ons kunnen bereiken. We behandelen mensen op gangen en op de grond. Onze artsen zijn uitgeput."

Lange geschiedenis van geweld
Waar de meeste stedelingen in Khartoem geen geweld gewend zijn, is het voor de burgers in Darfur een volgend pijnlijk hoofdstuk in een lange geschiedenis van geweld.

Het was in deze westelijke regio, tien keer zo groot is als Nederland, dat tijdens het leiderschap van dictator al-Bashir tussen 2003 en 2009 honderdduizenden mensen op stelselmatige wijze om het leven zijn gebracht door de Janjaweed. De Janjaweed bestond uit nomadische Arabieren en werd door de Sudanese regering opgezet om te vechten tegen etnisch-Afrikaanse opstandelingen, die zich verzetten tegen hun centrale regering, omdat ze achtergesteld werden.

De leider van de RSF, een van de twee partijen in het huidige conflict, generaal Mohamed Hamdan Dagalo, alias Hemedti, groeide op in Darfur en klom op in de Janjaweed. Later werd die Janjaweed omgevormd tot de RSF.

"Ik ben in het westen van Darfur, daar is het momenteel rustig,' vertelt Abeed Youssef. Hij was gouverneur van de staat Centraal-Darfur onder de regering-Hamdok, die van eind 2019 tot eind 2021 premier was, totdat de twee generaals die nu vechten een staatsgreep pleegden. "De RSF heeft hier het vliegveld in handen. Maar in andere delen van Darfur wordt gevochten en we krijgen ook vele berichten over plunderingen."

Onopgeloste conflicten
Youssef vreest dat de strijd in Darfur een etnisch conflict kan worden. En dan vooral dat Sudanese milities van Arabische afkomst aanvallen gaan plegen op etnisch Afrikaanse burgers, zoals in het verleden. Tot nu toe zijn de gevechten er tussen het leger en de RSF, maar dat zou kunnen veranderen. "Er zijn hier nog veel onopgeloste conflicten en er is veel haat. De strijd hier kan zich heel anders ontwikkelen dan in Khartoem. We hebben geen gebrek aan wapens en milities in dit deel van het land."

Ook Sudan-deskundige Anette Hoffmann van Clingendeal maakt zich daar zorgen over. "Er zijn genoeg bewapende bewegingen die in Darfur aan het kijken zijn waar deze machtsstrijd naartoe gaat. Onder al-Bashir is etnisch geweld aangewakkerd en het doemscenario is dat dit weer kan gebeuren. Ik denk dat andere gewapende groepen aan het kijken zijn wie het sterkste is en dan partij kiezen."

Musa Hilal
Ze maakt zich ook zorgen om de traditionele leider en krijgsheer Musa Hilal, die eigen gewapende strijders heeft in Darfur en beschuldigd wordt van grote wreedheden jegens burgers. "Musa Hilal was net als Hemedti een belangrijke Janjaweed-leider maar werd in 2013 door al-Bashir opzij geschoven toen de RSF werd gevormd. Ook de grootste goudmijn van Musa Hilal in Darfur werd toen door al-Bashir aan Hemedti overgedragen. Hilal is een aartsvijand van Hemedti en zal hem niet verwelkomen als die zich op een bepaald moment naar Darfur terug gaat trekken."

Hoffmann zegt dat de meeste RSF-strijders momenteel in Khartoem zijn. "We denken dat ze zo'n 100.000 manschappen hebben en dat die voor een groot deel naar de hoofdstad zijn getrokken, maar daar hebben we niet goed zicht op."

Weinig internationale ogen
Volgens Youssef is het ook een goede plek voor de RSF omdat het aan de grens ligt met Libi?, Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek, en mogelijke bevoorradingsroutes. Libi? ontkende vandaag een van de partijen in het conflict te steunen. Ook heeft de RSF er economische belangen, zo heeft RSF-leider Hemedti er dus een goudmijn en werkt hij ook samen met de Russische Wagner-groep in dit gebied.

Ondertussen zijn er weinig internationale ogen op Darfur gericht. VN-vredesmissie Unamid trok zich in 2020 terug uit Darfur. Youssef zegt dat er ook op lokaal niveau naar oplossingen wordt gezocht en ze proberen te onderhandelen over tijdelijke staakt-het-vuren. Hij blijft hoop houden, maar denkt ondertussen dat een verdere escalatie in Darfur bijna onvermijdelijk is. "Het is een kwestie van tijd."

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472202-angst-in-westelijke-regio-van-sudan-geen-gebrek-aan-wapens-en-milities-in-darfur

Ace1

Defensie stuurt militaire vliegtuigen naar Jordani?

Een C-130 Hercules transportvliegtuig van Defensie en een A330 van de NAVO-vliegtuigenpool van vliegbasis Eindhoven zijn vanavond vertrokken naar Aqaba in Jordani?. Aan boord van de A330 zitten mariniers en een medische eenheid. Later vanavond volgt nog een tweede C-130.

De toestellen gaan naar Jordani? vanwege de verslechterende veiligheidssituatie in Soedan. Evacuatie is op dit moment niet mogelijk.

In het belang van internationale co?rdinatie reizen er Defensie liaisons naar het Oost-Afrikaanse Djibouti.

Nederland houdt de ontwikkelingen voortdurend en nauwlettend in de gaten. Door de Nederlandse presentie in de regio te verhogen staat Defensie paraat en kan Nederland, indien noodzakelijk, flexibel en snel op treden.

Nederland staat in nauw contact met internationale partners om elkaar waar mogelijk te ondersteunen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/04/19/defensie-stuurt-militaire-vliegtuigen-naar-jordanie


Ace1

Ooggetuigen melden schending bestand Sudan; Nederland bereidt evacuatie voor

In Sudan is om 18.00 uur Nederlandse tijd een staakt-het vuren ingegaan, maar volgens ooggetuigen in de hoofdstad Khartoem wordt er toch gevochten. Afgesproken was dat de wapens 24 uur lang zouden zwijgen. Van een soortgelijke afspraak bleef gisteren weinig over: Binnen enkele minuten was er toen weer geweervuur te horen in de hoofdstad Khartoem.

Het leger ging pal voor het tijdstip waarop het bestand in zou gaan akkoord met de afspraak. De rivaliserende paramilitairen van de Rapid Support Forces (RSF) hadden er al eerder vandaag mee ingestemd. Het bestand is bedoeld om humanitaire hulp mogelijk te maken en burgers de kans te geven een veilig heenkomen te zoeken.

Ooggetuigen meldden aan de BBC dat duizenden inwoners van Khartoem te midden van het oorlogsgeweld de stad vanochtend hebben verlaten, per auto of te voet. Verschillende landen willen hun ambassadepersoneel en andere landgenoten weghalen uit Sudan. Een evacuatiepoging van Duitsland strandde vanmiddag omdat er luchtaanvallen op Khartoem werden uitgevoerd.

Ook deze inwoners verlaten Khartoem:

Nederland stuurt twee Hercules-transportvliegtuigen naar Jordani?, ter voorbereiding van een mogelijke evacuatie van Nederlanders uit Sudan.

Machtsstrijd
Voor de vijfde dag op rij is er in verschillende delen van het land zwaar gevochten tussen eenheden van het leger en paramilitairen van de RSF. De generaals aan het hoofd van het leger en de RSF vechten een felle machtsstrijd uit; wie daarbij de overhand heeft is onduidelijk.

Volgens de VN-Wereldgezondheidsorganisatie zijn er sinds het uitbreken van de strijd ongeveer 300 doden gevallen en ruim 3000 mensen gewond geraakt. Omdat er veel onduidelijkheid is over de situatie in het land, zouden de werkelijke cijfers veel hoger kunnen uitvallen.

Tsjaad: militairen ontwapend
Tsjaad, dat een lange grens deelt met Sudan, zegt een eenheid van 320 Sudanese militairen op Tsjadisch grondgebied te hebben tegengehouden en ontwapend. Tsjaad sloot zaterdag de grens, nadat in het buurland de strijd was uitgebroken. Toch komen duizenden vluchtelingen uit Sudan de grens over, zegt de Tsjadische minister van Defensie. "We hebben geen andere keuze dan hen te verwelkomen en te beschermen."

Of de Sudanese militairen met de vluchtelingenstroom zijn meegekomen naar Tsjaad of op een andere manier de grens zijn overgestoken, is onduidelijk. De internationale gemeenschap is bezorgd over de strijd in Sudan en het risico dat andere landen in de regio erbij betrokken raken.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2472056-ooggetuigen-melden-schending-bestand-sudan-nederland-bereidt-evacuatie-voor

Ace1

Passagiersvliegtuig beschoten op luchthaven Khartoem, KLM mijdt luchtruim Sudan

Op de luchthaven van de Sudanese hoofdstad Khartoem is vanochtend een passagiersvliegtuig beschoten. Het toestel van Saudia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Saudi-Arabi?, stond op het punt te vertrekken naar Riyad. Er waren passagiers en bemanningsleden aan boord. Onduidelijk is om hoeveel mensen het ging.

Saudia laat in een verklaring weten dat alle passagiers en bemanningsleden veilig zijn. Zij zijn overgebracht naar de ambassade van Saudi-Arabi? in Khartoem. Of er mensen gewond zijn geraakt, is niet duidelijk.

Op het vliegveld werd vandaag gevochten door de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) en het Sudanese leger. Beide partijen claimen de controle te hebben over de internationale luchthaven en andere belangrijke plekken in de hoofdstad.

In heel Sudan vielen bij de gevechten vandaag minstens 25 doden, meldt een artsenorganisatie. Daarnaast zijn er zeker 183 mensen gewond geraakt. Het is onduidelijk of het in alle gevallen om burgers gaat.

KLM mijdt Sudanese luchtruim
Volgens Saudia is het vliegtuig bij de beschietingen op het vliegveld beschadigd geraakt. Op beelden is te zien hoe op de luchthaven zeker twee vliegtuigen in brand staan. Naast het toestel van Saudia zou het gaan om een vliegtuig van een Oekra?ense luchtvaartmaatschappij. Ook is te zien hoe een gevechtsvliegtuig over de luchthaven scheert.

Saudia en EgyptAir, dat ook regelmatig naar Khartoem vliegt, schorten hun vluchten op. Meerdere passagiersvluchten die op weg waren naar de Sudanese hoofdstad zijn teruggevlogen naar de luchthaven van vertrek.

Een woordvoerder van KLM zegt tegen de NOS dat de luchtvaartmaatschappij het Sudanese luchtruim mijdt. KLM vliegt niet naar Khartoem, maar vliegt normaal gesproken wel over Sudan naar landen als Kenia en Tanzania.

Conflict tussen generaals
Sudan werd bijna drie decennia geleid door dictator Omar al-Bashir, die in 1989 na een staatsgreep aan de macht kwam. Daar kwam in 2019 een einde aan, toen het leger na grote burgerprotesten de macht overnam. De regering die toen werd aangesteld, werd in 2021 afgezet na een nieuwe militaire coup. Sindsdien wordt het land bestuurd door een groep generaals.

Een van hen is Abdel Fattah al-Burhan, de facto president van het land. Hij heeft de macht over het leger. Zijn vicepresident en voormalig vertrouweling Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti, heeft de controle over de RSF. De strijdgroep vocht aan de zijde van het leger mee bij de staatsgreep in 2021 en sloeg eerder met veel geweld en grootschalige etnische zuiveringen de rebellenbeweging in de provincie Darfur neer. De groep stond destijds bekend als de Janjaweed.

De twee mannen hebben nu ruzie over de integratie van de RSF in het leger en over zakelijke belangen. Recente besprekingen en bemiddeling door diplomaten haalden niets uit. De Sudanese bevolking was al beducht op een geweldsuitbarsting.

Correspondent Elles van Gelder:

"Dit is een machtsstrijd tussen militaire leiders, want geen van de partijen heeft de steun van de bevolking. Burgers gaan al jaren met gevaar voor eigen leven de straat op om democratie te eisen. Maar keer op keer worden ze verraden door hun leiders. Met de ontwikkelingen van vandaag lijkt de vrede in het land verder weg dan ooit."

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2471546-passagiersvliegtuig-beschoten-op-luchthaven-khartoem-klm-mijdt-luchtruim-sudan

Ace1

'VN-medewerkers gedood in Sudan', ambassade in contact met 50 Nederlanders

Bij geweld tussen het leger van Sudan en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) zijn drie medewerkers van de Verenigde Naties omgekomen. Twee andere medewerkers raakten zwaargewond, meldt de BBC. In totaal zijn volgens artsenorganisaties zeker 56 mensen omgekomen en bijna 600 mensen gewond geraakt.

De drie medewerkers van het VN-Wereldvoedselprogramma kwamen om bij vuurgevechten bij een militaire basis in Kabkabiya, in het westen van het Afrikaanse land. Leden van RSF zouden ook voertuigen van de VN hebben geplunderd.

Vannacht en gisteren werd hevig gevochten in Khartoem:

Secretaris-generaal van de VN Ant?nio Guterres heeft het geweld veroordeeld. Hij zegt de inwoners te steunen bij "hun inspanningen om de democratie te herstellen".

Nederlanders in Sudan
De Nederlandse ambassade in Sudan heeft "actief contact met ongeveer vijftig Nederlanders". Dat zei de Nederlandse ambassadeur, Irma van Dueren, in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Het is voor de ambassade niet precies duidelijk hoeveel Nederlanders er op dit moment in Sudan verblijven. "We weten dat er ook heel veel Nederlanders zijn met dubbele paspoorten, dus Sudanese Nederlanders. Die gaan in en uit het land. Op dit moment is het ramadan en bijna Suikerfeest. Dus sommige mensen zijn weer vertrokken om het Suikerfeest hier in Nederland te vieren."

Ze roept mensen met een Nederlands paspoort daarom op om zich te registreren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken, "zodat we een zo goed mogelijk beeld hebben van wie er in het land is en waar ze zijn, zodat we ze kunnen helpen als er problemen zijn".

De ambassadeur zelf is op dit moment in Nederland. Ze stond op het punt om naar de Sudanese hoofdstad Khartoem te vliegen toen ze op de hoogte werd gebracht van het geweld. "Op een gegeven moment hoorden we dat de luchthaven gesloten was en dat daar milities rondliepen."

De ambassademedewerkers zijn in veiligheid, zei ze. "We hebben iedereen gevraagd om thuis te blijven. Mensen zijn wel bang", zegt ze. "Ook mensen met kinderen."

Conflict tussen militaire leiders
Het geweld tussen het leger en RSF laaide op na oplopende spanningen over het instellen van een burgerregering. De regering in Sudan werd in 2021 afgezet na een militaire coup. Sindsdien wordt het land bestuurd door een groep generaals, met legerleider Abdel Fattah al-Burhan als de facto de president.

Daar tegenover staat zijn vicepresident en voormalig vertrouweling Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedt, die RSF leidt. De twee hebben nu ruzie over de integratie van de RSF in het leger en over zakelijke belangen. Recente besprekingen en bemiddeling door diplomaten haalden niets uit. De Sudanese bevolking was al beducht op een geweldsuitbarsting.

KLM mijdt luchtruim Sudan
The New York Times schreef dat de Verenigde Naties hebben geprobeerd om het geweld door bemiddeling te voorkomen. De Europese Unie is ook bij die gesprekken betrokken, zegt Van Dueren. "De ambassadeurs van Europese landen die in Sudan zitten trekken daarin samen op." Dat gebeurt volgens haar al lang. "Deze problemen zijn niet van vandaag of gisteren. De spanning loopt al een hele tijd op."

Op de luchthaven van Khartoem is gisterenochtend een passagiersvliegtuig beschoten van de nationale luchtvaartmaatschappij van Saudi-Arabi?. KLM heeft besloten om niet meer in het luchtruim van Sudan te vliegen. KLM vliegt niet naar Khartoem, maar vliegt normaal gesproken wel over Sudan naar landen als Kenia en Tanzania.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2471566-vn-medewerkers-gedood-in-sudan-ambassade-in-contact-met-50-nederlanders

Ace1

Aanhoudende gevechten in Sudan, VN zet noodhulp stop

Op meerdere plekken in Sudan wordt voor de tweede dag op rij zwaar gevochten tussen rivaliserende groepen binnen de nationale strijdkrachten. Het is nog onduidelijk wie aan de winnende hand is.

Het VN-Wereldvoedselprogramma heeft de noodhulp aan het Afrikaanse land tijdelijk gestaakt. Drie medewerkers van de organisatie zijn gisteren gedood bij vuurgevechten. De situatie wordt te gevaarlijk geacht voor hulpverleners.

Artsen melden dat zeker 61 burgers zijn gedood evenals tientallen militairen. Vele honderden mensen zijn gewond geraakt door de geweldsuitbarsting. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van slachtoffers niet aan, zegt het Rode Kruis van Sudan. Gewonden worden daarom ook naar andere plekken gebracht voor behandeling.

Tegenstrijdige claims
Met name om de controle van de hoofdstad Khartoem wordt fel gestreden. De paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) beweert belangrijke militaire en civiele installaties te hebben ingenomen. Gisteren stelde de groep het presidenti?le paleis te hebben bezet - maar het andere kamp spreekt deze claims tegen.

Het reguliere leger beweert juist dat het meerdere RSF-bases heeft veroverd. Het zou onder meer gaan om het hoofdkwartier in Khartoem en een basis bij de kustplaats Port Sudan aan de Rode Zee. Bij deze veroveringen zou veel materieel buit zijn gemaakt.

Gevechtsvliegtuigen voeren bombardementen uit op stellingen van de RSF. Onderhandelingen met opstandelingen zijn uitgesloten, meldt het leger in een verklaring. Op zijn beurt zegt de RSF door te vechten totdat de groep de volledige macht in handen heeft.

Generaals in de clinch
De gevechten begonnen gisteren. Onder leiding van generaal en vicepresident Mohamed Hamdan Dagalo, die bekendstaat als Hemedti, probeert RSF de macht over te nemen. Hij is een van de militaire leiders die meededen aan de coup van 2021.

Sindsdien heeft een groep generaals de macht in het Afrikaanse land. Hemedti werd toen aangesteld als plaatsvervanger van president Abdel Fattah al-Burhan. Maar de twee generaals liggen met elkaar in de clinch over hoe de RSF onderdeel moet worden van het regeringsleger. Deze machtsstrijd is nu uitgelopen op een binnenlands conflict.

De spanningen tussen de rivaliserende generaals namen de afgelopen tijd snel toe. Daardoor zijn de gesprekken tussen burgergroepen en legerleiders over de vorming van een overgangsregering stil komen liggen.

Bij de volksopstand van 2019 werd toenmalig president Bashir afgezet. Er zou een democratische overgangsperiode komen. Maar de rivaliserende strijdgroepen binnen de nationale strijdkrachten hebben nooit plaatsgemaakt voor een gekozen regering.

'Egyptische militairen gevangengenomen'
RSF-strijders beweren dat ze gisteren in het noorden van het land Egyptische militairen gevangen hebben genomen. Dat schrijft krant Sudan Tribune op basis van posts op sociale media. Egyptische militairen zouden daar gestationeerd zijn voor een legeroefening.

Als de bewering van de RSF klopt, is er een kans dat Egypte betrokken raakt bij het conflict. Op de achtergrond speelt een ruzie tussen de twee buurlanden over een dam in de Blauwe Nijl.

Internationaal wordt druk uitgeoefend om het nieuwe conflict snel te be?indigen, maar vooralsnog zonder effect. Onder meer VN-chef Guterres, EU-topdiplomaat Borrell, het commissiehoofd van de Afrikaanse Unie Faki en chef van de Arabische Liga Aboul Gheit hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Nederlanders binnenblijven
Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders in Sudan verblijven. De ambassade heeft contact met vijftig landgenoten. "We weten dat er ook veel Sudanese Nederlanders zijn, waarvan sommigen vanwege de ramadan en het aankomende Suikerfeest niet in Sudan zijn", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze roept Nederlanders die in Sudan verblijven op zich te registreren bij een online informatieloket van het ministerie.

Het reisadvies voor Sudan staat op rood. De situatie is zeer onveilig en onvoorspelbaar, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een bericht.

"Wij weten niet hoelang deze onveilige situatie aanhoudt. Houd rekening met een langer verblijf binnen. Inventariseer daarom uw voedselvoorraad en andere noodzakelijke middelen. Wees hiermee zuinig. U kunt het land niet verlaten. De luchthaven is nog gesloten."

Afrika-correspondent Elles van Gelder
"De situatie is angstaanjagend voor iedereen die ik per telefoon heb gesproken. Bij ieder gesprek met inwoners van Khartoem hoor je gevechten op de achtergrond. Een vrouw zei dat ze met de hele familie in het midden van het huis zit, want de ramen trillen haast constant vanwege alle explosies."

Wat is de RSF?
De Rapid Support Forces is een beruchte militie met naar schatting 100.000 leden. Het is in feite een voortzetting van de groepering Janjaweed, die medeverantwoordelijk wordt gehouden voor genocide in de regio Darfur, in het eerste decennium van deze eeuw.

Met steun van de Sudanese regering en met hulp van het regeringsleger schakelde Janjaweed-strijders andere strijdgroepen uit en ging over tot etnische zuiveringen. Niet-Arabische dorpen werden verwoest en inwoners werden vermoord of verdreven.

Janjaweed-strijders achtervolgden vluchtelingen tot in Tsjaad en leverden daar ook strijd met het Tsjadische leger. Naar schatting van de VN zijn er tussen 2004 en 2007 tussen de 200.000 en 400.000 burgers vermoord in Darfur. Oud-president Bashir van Sudan is in 2008 aangeklaagd voor genocide in de regio door het Internationaal Strafhof.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2471595-aanhoudende-gevechten-in-sudan-vn-zet-noodhulp-stop

Ace1

Sudanezen staan doodsangsten uit: 'Ik vrees een burgeroorlog'

"De ramen en deuren trillen van de vuurgevechten dus daar proberen we weg te blijven. Het geweld is heel dichtbij", vertelt de Sudanese Dallia Abdelmoniem aan de telefoon vanuit de hoofdstad Khartoem.

Sinds gisterochtend wordt er gevochten tussen het leger en de paramilitaire groep RSF, Rapid Support Forces. Het gaat om een machtsstrijd tussen twee generaals die samen aan het roer stonden in Sudan. Maar de afgelopen weken liepen de spanningen in het Afrikaanse land op en werden de vrienden vijanden.

'Hele nacht niet geslapen'
Er zijn explosies en luchtaanvallen, en burgers melden dat er heel veel wordt geschoten. "We hebben ons in het midden van het huis verschanst samen met mijn ouders, broers en zussen en kleine nichtjes en neefjes," vertelt Abdelmoniem, die in de stad als bakker werkt.

"We zijn hier met tien man en hebben de hele nacht niet geslapen. Het is afschuwelijk. We hadden niet gedacht dat het zo heftig en snel zou escaleren."

'Ik kan niet naar ze toe'
Dat vertelt ook de 39-jarige Mudathir, die niet thuis was toen de gevechten gisterochtend begonnen. Hij was in de kunstgalerie in Khartoem waar hij werkt toen er chaos en paniek uitbrak. "Ik kon niet meer naar huis, op de weg was het gekkenwerk. Bruggen waren dicht."

Hij houdt zich nu schuil bij een vriend. "Ik maak me veel zorgen om mijn gezin, mijn vrouw met drie jonge kinderen. Ze zijn hier zo'n achttien kilometer vandaan en mijn huis is dicht bij een militaire basis. Er waren daar bombardementen. Maar ik kan niet naar ze toe."

Ook de tienjarige Thirza uit Nederland heeft amper een oog dichtgedaan. Haar ouders werken als hulpverleners in Khartoem. Het gezin woont vlak bij het internationale vliegveld, waar hard wordt gevochten.

"Vanochtend was iedereen wel moe", zegt Thirza tegen het NOS Jeugdjournaal, "want vannacht waren er heel veel explosies. Ook nu is het te gevaarlijk om naar buiten te gaan, er zijn nog steeds gevechten." Om de tijd door te komen, spelen ze thuis spelletjes of kijken ze tv.

Oproep aan Nederlanders
Nederlanders in Sudan krijgen het dringende advies binnen te blijven. De situatie is zeer onveilig en onvoorspelbaar, schrijft Buitenlandse Zaken in een bericht.

"Wij weten niet hoe lang deze onveilige situatie aanhoudt. Houd rekening met een langer verblijf binnen. Inventariseer daarom uw voedselvoorraad en andere noodzakelijke middelen. Wees hiermee zuinig. U kunt het land niet verlaten. De luchthaven is nog gesloten."

Verscholen
Talloze burgers zitten net als Mudathir, Abdelmoniem en Thirza sinds zaterdagmorgen vast. Ze schuilen voor het geweld in huizen, scholen, moskee?n en andere gebouwen. Er zijn zorgen over de toegang tot voedsel en drinkwater.

Verspreid over het land zijn vele tientallen burgers om het leven gekomen door beschietingen. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van gewonden niet aan, meldt het Sudanese Rode Kruis. Slachtoffers worden daarom ook op andere plekken opgevangen en behandeld.

Niet genoeg eten in huis
Sojoud Elgarrai, ook in de hoofdstad, denkt wel dat de internationale druk een verschil kan maken en dat de leiders bij zinnen gaan komen. "Aan beide kanten worden veel verliezen geleden, ziekenhuizen hebben geen plek en onvoldoende medicatie en wij, burgers, hebben ons ook niet voorbereid en hebben niet genoeg te eten thuis. Dit is onhoudbaar. Ik denk dat de ratio gaat winnen."

Ze is verbaasd dat de gevechten een tweede dag zijn ingegaan. "We dachten dat het leger snel de controle over zou nemen maar we hebben de RSF onderschat. We wisten dat ze ruzie hadden maar dachten dat ze zouden wachten tot na de ramadan om dit uit te vechten. Maar dat hadden we dus flink mis. Hopelijk houdt het snel op."

Het schuiladres van Mudathir is dicht bij een militair doelwit, het hoofdkwartier van het leger. "We weten niet precies waar de soldaten zijn. Misschien honderd meter hier vandaan. We zitten in een hoek van het huis. We horen artillerievuur en gevechtsvliegtuigen. Het is een groot deel van de nacht doorgegaan."

'Ze zijn allebei goed bewapend'
"Luister je mee?," vraagt hij. Zelfs door de telefoon klinken de gevechten angstaanjagend dichtbij. "Ik vrees een burgeroorlog maar denk tegelijkertijd dat het ook zo over kan zijn omdat het leger beter bewapend is. We houden de hoop dat dit het begin is van verandering. Soms komt dat pas na een moeilijke periode."

Abdelmoniem is minder optimistisch. "Ze willen allebei de macht en zijn allebei goed bewapend. Beide kampen hebben burgers vermoord en eisen de macht op. Ik weet niet of de internationale druk iets uit gaat maken. We maken ons ongelooflijk veel zorgen."

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2471626-sudanezen-staan-doodsangsten-uit-ik-vrees-een-burgeroorlog

Ace1

Strijdgroep Sudan ?n leger claimen inname van presidentieel paleis, zeker 3 doden

De Sudanese paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) heeft het presidentieel paleis in de hoofdstad Khartoem overgenomen, luidt het in een verklaring en een live telefoongesprek op televisiezender Al Jazeera. Ook andere strategische plekken in de stad zouden zijn ingenomen. Het gaat onder volgens de RSF meer om het vliegveld bij Khartoem en ook een militaire basis in de noordelijke stad Merowe.

Maar het bericht wordt in een opgenomen telefoongesprek met Al Jazeera weersproken door de Sudanese generaal en president Burhan. Volgens hem heeft juist het leger controle over het presidentieel paleis, een militair hoofdkwartier en de luchthaven.

Doden op het vliegveld
Sinds vanochtend wordt er hevig gevochten in de hoofdstad. Ooggetuigen melden dat er op verschillende plekken schoten en explosies klinken.

Een Sudanese organisatie van artsen meldt dat er zeker 25 mensen zijn omgekomen bij de gevechten, verspreid over verschillende steden in het land. Ook zijn er 183 gewonden, een aantal verkeert in kritieke toestand.

RSF beschuldigt het reguliere leger ervan dat het vanochtend hun bases heeft aangevallen. Andersom zegt het leger dat strijders van de RSF hebben geprobeerd om het militaire hoofdkwartier te veroveren. Op beelden is te zien dat er rook opstijgt uit een deel van de stad waar het leger een kamp heeft.

"Strijders van de Rapid Support Forces vielen verschillende legerkampen aan in Khartoem en op andere plekken in Sudan", citeert persbureau AFP een legerwoordvoerder. "De strijd is aan de gang en het leger voert zijn plicht uit om het land te beschermen."

Verscheidene landen die een ambassade hebben in Sudan uiten hun zorgen over de situatie en roepen de partijen op om te stoppen met vechten. Buitenlandse Zaken in Den Haag adviseert Nederlanders in het land thuis te blijven. "De Nederlandse ambassade in Sudan volgt de situatie op de voet", schrijft het ministerie op Twitter.

Ook Groot-Brittanni? adviseert zijn onderdanen om niet naar buiten te gaan. De Amerikaanse ambassadeur in Khartoem zegt dat hij en het ambassadepersoneel schuilen voor de gevechten.

De spanningen tussen het leger en de Rapid Support Forces zijn de afgelopen maanden toegenomen. Deze week kwamen al berichten dat de RSF zijn troepen had gemobiliseerd in Khartoem. Ook kwamen beelden naar buiten waarop te zien is dat voertuigen van RSF naar Khartoem worden vervoerd.

In een televisietoespraak op donderdag waarschuwde een hoge generaal voor mogelijke botsingen met paramilitaire troepen. Hij beschuldigde ze ervan dat er troepen zijn ingezet in Khartoem en andere delen van Sudan zonder toestemming van het leger.

De RSF staat onder bevel van generaal en vicepresident Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti. Analisten denken dat de militie zo'n 100.000 strijders telt met bases in het hele land. In 2021 deed de RSF nog mee met een militaire staatsgreep. Er werd toen afgesproken dat Dagalo plaatsvervanger zou worden van een besturende raad onder leiding van generaal en president Abdel Fattah al-Burhan.

Sinds kort zijn er spanningen over de vraag hoe de RSF ge?ntegreerd kan worden in het leger, en over de termijn waarbinnen dat moet gebeuren. Besprekingen daarover werden begin deze maand stilgelegd na onenigheid over de integratie.

Afrika-correspondent Saskia Houttuin:
"Dit is een uitbarsting van geweld waar veel Sudanezen voor vreesden. Het is het gevolg van een machtsstrijd tussen generaal en president Burhan en vicepresident Hemedti, die ook leiding geeft aan de paramilitaire groepering RSF.

Deze maand had eigenlijk een burgerregering de macht overgedragen moeten krijgen, maar er is intern ruzie. Die gaat onder meer over het integreren van de strijders in het leger. Het is niet per se zo dat zij aan de kant van de burgers staan. Voor veel Sudanezen is dit een nachtmerrie."

RSF
Onder de schijnbaar neutrale naam Rapid Support Forces is in feite de beruchte militie Janjaweed voortgezet. Die speelde begin deze eeuw een belangrijke rol in het bloedige conflict in Darfur. Met steun van de Sudanese regering en hulp van het leger van Sudan schakelde de Janjaweed andere strijdgroepen uit en ging over tot etnische zuiveringen. Niet-Arabische dorpen werden verwoest, inwoners werden vermoord of verdreven.

Janjaweed-strijders achtervolgden vluchtelingen tot in Tsjaad en leverden daar ook strijd met het Tsjadische leger. Naar schatting van de VN zijn er tussen 2004 en 2007 tussen de 200.000 en 400.000 zwarte burgers vermoord in Darfur. Oud-president Bashir van Sudan is in 2008 aangeklaagd voor genocide in het gebied door het Internationaal Strafhof.

https://nos.nl/collectie/13927/artikel/2471493-strijdgroep-sudan-en-leger-claimen-inname-van-presidentieel-paleis-zeker-3-doden

Ace1

Geweld Sudan houdt aan, dodental loopt op

Bij aanhoudende gevechten tussen twee etnische groepen in het zuidoosten van Sudan zijn meer dan honderd doden gevallen. Ook vielen er zo'n 250 gewonden, meldt de regionale minister van Volksgezondheid.

Vorige week ontstonden er in de staat Blauwe Nijl gevechten tussen leden van de Hausa- en Birta-volken na de dood van een boer. Achterliggende oorzaak was een conflict tussen de etnische groepen over land.

Zondag stond het dodental op 65. Het zijn veelal jonge mannen, die omkwamen door vuurwapengeweld of messteken, zeggen de autoriteiten.

Ruim 17.000 mensen zijn voor het geweld gevlucht. De regionale minister van Volksgezondheid heeft de Verenigde Naties en andere internationale organisaties om hulp gevraagd. Er is vooral voedsel en medische hulp nodig.

Begin deze week heeft de regering het leger en paramilitaire groeperingen naar de regio gestuurd om het geweld te stoppen. Ook is er in de plaatsen Roseires, Damazin en de oostelijke stad Kassala een avondklok ingesteld om de rust te laten terugkeren.

Demonstraties
Demonstranten die vandaag in de hoofdstad Khartoem de straat op gingen vanwege het geweld in Blauwe Nijl zijn door veiligheidstroepen uit elkaar gedreven met traangas. Sinds het geweld uitbarstte zijn er meerdere demonstraties geweest.

De demonstranten vinden dat de militaire regering, die vorig jaar aan de macht kwam met een staatsgreep, etnische conflicten opstookt. Het land kent een lange geschiedenis van etnisch geweld.

"Dit zijn niet zomaar protesten, we willen naar het presidenti?le paleis gaan en ervoor zorgen dat het onrecht tegen de Hausa stopt", zegt een 22-jarige betoger tegen persbureau Reuters. Anderen hielden borden vast en eisten dat de regering een einde maakt aan de onderdrukking van het Hausa-volk.

De Sudanese dictator Omar al-Bashir werd drie jaar geleden verdreven door het leger. Een jaar later werd een vredesakkoord gesloten tussen de Sudanese regering en verschillende rebellengroepen, die onder meer actief waren in Blauwe Nijl. In oktober 2021 volgde een nieuwe staatsgreep, waarna het etnische geweld weer oplaaide.

https://nos.nl/artikel/2437482-geweld-sudan-houdt-aan-dodental-loopt-op

Ace1

Maandag 25 oktober 2021, 22:50
Waarom grijpen militairen in Sudan juist nu naar de macht?

Sudan is terug bij af. Twee jaar geleden werd dictator Omar al Bashir verdreven. Sindsdien werkte een overgangsregering aan een democratie. Maar in plaats daarvan pleegden militairen vandaag een staatsgreep. Waarom grijpen militairen juist nu naar de macht?

Volgens Jan Pronk, die vanaf 2004 als speciale gezant van de VN in Sudan aanwezig was, was te voorzien dat het juist op dit moment zou gebeuren. "Omdat het land vlak voor de overgangsperiode zit. In november van dit jaar zou een begin worden gemaakt aan de voorbereiding van een burgerregime. De militairen willen dat voor zijn."

Grote demonstraties maakten in 2019 een einde aan het bewind van dictator Omar al-Bashir. Het was de bedoeling dat het leger en burgerbestuurders de macht zouden delen in aanloop naar vrije verkiezingen. Tijdens de overgangsfase was het land verre van stabiel.

Pronk, die sinds 1973 betrokken was bij het Sudan: "Het overgangsregime was een compromis. Dat compromis zou twee jaar duren. Daarna zou een burgerregime komen na eventuele verkiezingen. Maar: niemand wist in hoeverre militairen woord zouden houden. Dus je kon dit zien aankomen."

Binnen de overgangsregering met militairen en burgerpolitici ontstonden steeds vaker spanningen. Niet alleen tussen de groepen, ook onderling.

Een deel van de zogenoemde hardliners binnen de verzetten zich nu tegen de komst van een burgerregering, zegt correspondent Bram Vermeulen.

"Economisch gaat het niet goed met het land. Militaire leiders zeggen dat ze de enigen zijn die het land kunnen redden van het ravijn. Zij roepen nu op om een einde te maken aan die civiele regering, want dat vinden ze allemaal maar slappe hap."

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2403129-waarom-grijpen-militairen-in-sudan-juist-nu-naar-de-macht