De toekomst van NATO

Gestart door Lex, 14/10/2010 | 16:43 uur

Huzaar1

Ik denk dat Hongarije hier haar hand ernstig in over speelt, Amerikanen zullen dit niet pikken. Hadden schijnt hun geduld al verloten over kwestie Zweden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Hongarije ligt weer dwars binnen de NAVO, nu vanwege Ruttes benoeming

Hongarije ligt opnieuw dwars binnen de NAVO, ditmaal vanwege de aanstelling van Mark Rutte als secretaris-generaal van het bondgenootschap. En dat is niet voor het eerst: het land heeft maandenlang de toetreding van Zweden tegengehouden.

Hongarije kan volgens minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó de kandidatuur van Rutte niet steunen. "We kunnen zeker geen man als hoofd van de NAVO steunen die eerder Hongarije op de knieën probeerde te krijgen", zei hij maandag op een persconferentie.

Rutte heeft herhaaldelijk scherpe kritiek op de Hongaarse regering geuit. Na een ruzie over Hongaarse wetgeving die veel EU-landen als homo- en transfoob beschouwen, zei Rutte dat Hongarije "niets meer in de EU heeft te zoeken" als het land zo doorgaat. "Het langetermijndoel is om Hongarije op dit punt op de knieën te krijgen", zei hij bijna drie jaar geleden.

In 2020 klaagde de Hongaarse premier Viktor Orbán dat hij niet begreep waarom de Nederlandse premier zo'n hekel aan hem en Hongarije heeft.
Ruttes uitlatingen vormen voor Hongarije een reden om zich tegen zijn kandidatuur te verzetten, zei Orbáns woordvoerder. "Buitenlandminister Szijjártó stelt dat de Hongaarse regering geen kandidaat kan steunen die Hongarije onder druk wilde zetten", schreef hij op X.

Andere lidstaten maken zich geen zorgen over Hongaars verzet

Rutte geldt als favoriet voor het gros
van de NAVO-landen, waaronder steunpilaar de VS en de belangrijkste Europese bondgenoten. Maar alle 31 lidstaten moeten met zijn benoeming instemmen. Hongarije heeft lang dwarsgelegen bij de toelating van Zweden tot de NAVO. Maar daar is Boedapest uiteindelijk wel mee akkoord gegaan.

NAVO-landen die de kandidatuur van de Nederlandse demissionaire premier wel steunen, lijken zich geen zorgen te maken over het verzet van Hongarije. Diplomaten van twee lidstaten wijzen erop dat de steun voor Rutte "breed en krachtig" is. Het zou moeilijk voor Hongarije zijn om daartegenin te blijven gaan.

Bron: nu.nl

Benji87

Ook Hongarije overstag: Zweden mag officieel toetreden tot de NAVO

Hongarije heeft als laatste NAVO-lid ingestemd met de toetreding van Zweden tot het militaire bondgenootschap. Daardoor kan het Scandinavische land nu officieel lid worden, waarmee het aantal lidstaten op 32 komt.

Zweden spreekt van een "historische" dag. Het land laat tweehonderd jaar militaire neutraliteit achter zich. "We zijn er klaar voor om onze verantwoordelijkheid te nemen binnen de NAVO", reageert de Zweedse minister-president Ulf Kristersson op X.

De Russische president Vladimir Poetin krijgt volgens de westerse leiders nu precies wat hij wilde voorkomen toen hij de oorlog in Oekraïne begon: een uitbreiding van het bondgenootschap.

NAVO-baas Jens Stoltenberg stelt dat het Zweedse lidmaatschap de NAVO "sterker en veiliger" zal maken.

Zweden en Finland wilden lidmaatschap na invasie in Oekraïne

Zweden vroeg in het voorjaar van 2022 samen met Finland het NAVO-lidmaatschap aan, als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Finland trad vorig jaar toe, maar Turkije en Hongarije lagen lang dwars wat betreft Zweedse toetreding. Turkije stemde eind januari voor. Hongarije volgt nu.

Turkije zei lang dat de Zweedse overheid te weinig deed tegen "terroristische organisaties". Het ging daarbij vooral om de in Turkije verboden Koerdische verzetsbeweging PKK en de Syrisch-Koerdische militie YPG. Ook was Turkije boos over koranverbrandingen in Zweden.

De Hongaarse president Viktor Orbán uitte kritiek op de houding van Zweden tegenover zijn land. Die zou "openlijk vijandig" zijn. Zweden bekritiseerde de antidemocratische ontwikkelingen in Hongarije.

De laatste tijd zei Orbán dat hij de Zweedse toetreding tot de NAVO steunde, maar dat het onderwerp geen prioriteit had. Het parlement in Hongarije moest er eerst nog over stemmen, maar deed dat lange tijd niet.

Afgelopen vrijdag was de Zweedse premier Ulf Kristersson in Hongarije om met Obrán te spreken. Na die ontmoeting werd bekendgemaakt dat Hongarije vier Zweedse gevechtsvliegtuigen koopt. Orbán sprak van "hersteld vertrouwen" tussen de twee landen.

Bron:nu.nl

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 22/02/2024 | 20:21 uurIk ben op zich er niet op tegen dat de Roemenen ook een top man leveren (ooit) maar om dan Iohannes dan naar voren te schuiven gaat wel een beetje heel ver. Die past totaal niet in het plaatje van wat de NAVO zoekt in hun front runner.

Ze leveren al een topman.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 22/02/2024 | 20:10 uurEn ik wil een ferrari,

wat een gezwam, Roemenen bekleden plava topman NAVO functie.

Ik ben op zich er niet op tegen dat de Roemenen ook een top man leveren (ooit) maar om dan Iohannes dan naar voren te schuiven gaat wel een beetje heel ver. Die past totaal niet in het plaatje van wat de NAVO zoekt in hun front runner.

Huzaar1

En ik wil een ferrari,

wat een gezwam, Roemenen bekleden plava topman NAVO functie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Roemenië wil president Iohannis in plaats van Rutte als NAVO-topman

BOEKAREST - Roemenië komt met een tegenkandidaat voor het NAVO-leiderschap, nu talrijke landen zich publiekelijk achter de scheidende Nederlandse premier Mark Rutte scharen als nieuwe topman van het bondgenootschap.

Roemenië heeft de andere NAVO-leden laten weten zijn president te willen voordragen als kandidaat voor de post van secretaris-generaal van de defensie-alliantie, aldus Europese functionarissen. Volgens waarnemers bemoeilijkt de voordracht van president Klaus Iohannis de inspanningen van andere bondgenoten om Rutte benoemd te krijgen.

'Ontoelaatbaar'
Iohannis noemde het onlangs ,,ontoelaatbaar" dat geen van de topfuncties die dit jaar worden besproken naar iemand uit Oost-Europa gaat. NAVO-leden daar zouden zich ,,aan de kant gezet" voelen wat betreft het NAVO-leiderschap.

De 31 leden van de NAVO moeten unaniem beslissen wie huidig secretaris-generaal Jens Stoltenberg opvolgt als diens termijn in oktober afloopt. Naar verluidt heeft Rutte al twee derde van de lidstaten achter zich, maar zouden onder meer Turkije en Hongarije nog dwarsliggen.

Begin april
De bondgenoten streven ernaar het begin april eens te worden tegen de tijd dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Brussel bijeenkomen voor de 75e verjaardag van de alliantie.

Telegraaf, 22-02-2024, 17:16

Benji87

Britten, Amerikanen en Duitsers willen dat Rutte nieuwe NAVO-baas wordt

De Amerikaanse president Joe Biden steunt de kandidatuur van Mark Rutte voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO. Eerder op donderdag meldde de Britse regering al dat ze een eventuele voordracht van onze demissionaire premier zou steunen. Duitsland sluit zich daarbij aan.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz steunt het streven van Rutte om secretaris-generaal van de NAVO te worden. Dat bevestigde een woordvoerder van de Duitse regering volgens persbureau Reuters.

Het begint er zo steeds meer op te lijken dat Rutte steun heeft om Jens Stoltenberg als secretaris-generaal van de NAVO op te volgen. De mededelingen van de Amerikaanse, Britse en Duitse regering lijken de geruchten van de afgelopen weken te bevestigen.

Bronnen uit de Amerikaanse regering hebben de steun van Biden bevestigd, melden Reuters en Politico. "Rutte heeft een goed begrip van het belang van de NAVO en is een natuurlijke leider en verbinder", zegt een regeringsambtenaar van de VS tegen persbureau Reuters.

"Rutte is een gerespecteerde persoon binnen de NAVO die zijn sporen heeft verdiend op het gebied van defensie en veiligheid", meldde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. "Hij zal ervoor zorgen dat de alliantie sterk en paraat blijft om te verdedigen en af te schrikken."

Frankrijk zou ook voor Rutte als NAVO-baas zijn

Ook Frankrijk zou Ruttes kandidatuur steunen, meldt Reuters op basis van een regeringsfunctionaris. Politico meldde woensdag al dat meer dan twintig NAVO-lidstaten voor Ruttes aanstelling zijn.

De Deense premier Mette Frederiksen vertelde donderdag aan journalisten dat zij een eventuele voordracht als NAVO-chef zou afwijzen. Zij werd ook genoemd als mogelijke opvolger van Stoltenberg. De Estse premier Kaja Kallas en Letse minister Krisjanis Karins hebben eerder wel interesse in de baan als leider van de NAVO getoond.

In juli maakte Rutte bekend dat hij de Nederlandse politiek gaat verlaten. De demissionaire premier zei te vertrekken als een nieuw kabinet wordt geïnstalleerd. Het is nog niet bekend of Rutte toch eerder stopt als hij Stoltenberg al opvolgt voordat er een nieuw Nederlands kabinet is gevormd.

Bron: nu.nl

Benji87

#1874
Ukraine backers in House explore bypassing Johnson to secure more aid

The speaker has rejected a Senate bill that would approve billions in new funding, but he's offered little clarity on what he deems a viable alternative

A bipartisan group of lawmakers sat across from Ukrainian President Volodymyr Zelensky last week and delivered the good news — and, then, the bad.

The good news, recalled Rep. Jason Crow (D-Colo.), was that if the House were to vote on sending additional aid to Kyiv, "it would pass overwhelmingly." The bad news, he said, was that there might not be a vote at all.

"We have to get to the floor," Crow said he and others explained to Zelensky, "and that's the challenge."

Ukraine's supporters on both sides of the fractured House are exploring how they could force a vote to unlock billions of dollars in aid for Kyiv, potentially by sidestepping Republican leaders who have refused to act on a measure that funds several national security imperatives.

The Senate's passage this week of a $95 billion package, which includes money for Ukraine, Israel, Taiwan and other U.S. allies, has posed an enormous dilemma for House Speaker Mike Johnson, whose tenuous grip on his position is under threat from a rebellious subset of the GOP caucus bitterly opposed to any further spending on the war. Johnson (R-La.) has rejected the Senate bill outright but to date has offered little clarity on the path forward.

The situation is complicated by a confluence of factors, not the least of which for Johnson and fellow Republicans is the imposing influence of former president Donald Trump. He has opposed Ukraine funding and a bipartisan compromise on immigration policy initially proposed by Republicans as a quid pro quo.

House proponents of the Senate bill also face a growing challenge from leftist Democrats who say they can't support continued help for Israel after months of civilian bloodshed in Gaza.

The standoff has rankled lawmakers from both parties who say that Ukraine, faced with dwindling weapons stocks, is running out of time, and it's driven some in the House to hunt for a novel solution that would capitalize on what they say is majority support for Zelensky's government.

During a Republican conference meeting this week, Rep. French Hill (R-Ark.), who was part of the delegation to Kyiv, implored his colleagues to stop making Ukraine funding so "complicated," reiterating a long-standing argument that U.S. assistance was vital to prevent Russia from widening its war beyond Ukraine's borders, people who attended the closed gathering said.

Rep. Mike Waltz (R-Fla.), who sits on three of the House national security committees, asked during the meeting if Republican leadership would consider stripping billions of dollars in humanitarian aid from the Senate bill and attaching a Republican measure to overhaul border policy, to make the bill more palatable. Johnson appeared to be taking notes, attendees said.

Democrats, meanwhile, are evaluating whether they could force a vote on the Senate bill through a procedure known as a discharge petition, which requires 218 signatures. Doing so would require only four Republicans to sign on once newly elected Tom Suozzi (D-N.Y.) is sworn in later this month, but there is concern that more liberal members opposed to funding Israel could pull their signatures, senior Democratic aides said.

"The question is, if I lose them, how many Rs do I have to pick up?" said Rep. Mike Quigley (D-Ill.), meaning Republicans. "And what do I have to sacrifice to get that?"

Moderate Republicans have indicated they are unwilling, at least for now, to band with Democrats and force a vote. "Let's get some more momentum before we talk about hypotheticals," said Rep. Zachary Nunn (R-Iowa), who also was among the lawmakers to meet with Zelensky.

But while some in the GOP have privately derided Johnson as "indecisive" or too green to lead effectively, others say he simply has a tendency to seek feedback from across his conference before deciding how to proceed on difficult issues. His allies appear willing to give him time to maneuver.

"The leadership is going to determine what path goes forward. That's their role. It's not mine," said Rep. Rob Wittman (R-Va.), who a year ago said he remained "steadfast in supporting Ukraine's fierce fight to maintain its independence" while calling for greater accountability of the aid money. Asked Wednesday whether he still thinks supporting Ukraine is important, Wittman said, "I support our speaker."

Rep. Michael R. Turner (R-Ohio), who chairs the House Intelligence Committee, also defended Johnson, saying the speaker "has made it very clear that he supports Ukraine funding and Israel funding and then the Asia Pacific portion of the national security package." Republicans "will get it done," Turner said, adding that he didn't want to speculate how.

Johnson said this week that House Republicans "will address the issues" contained in the Senate's national security bill and that the process would begin "in earnest right now." He also has sought a meeting with President Biden to negotiate a border security policy that could be attached to the foreign aid — a suggestion that has left Democrats and the administration exasperated after bipartisan Senate negotiations yielded a conservative border deal that Republicans then quashed.

Republicans had framed the immigration policy overhaul as a prerequisite for their support of the larger national security package and Ukraine aid specifically. After Trump voiced his opposition to the bipartisan plan, a wave of Republican lawmakers turned against it. GOP leaders soon concluded the deal didn't go far enough to rein in illegal migration, and the Senate then passed its national security bill without the border policy provisions.

Ultraconservatives in the House have made it extremely difficult for Johnson to propose a path forward without facing internal backlash. He was plucked from relative obscurity to corral the unruly conference after his predecessor as speaker, Rep. Kevin McCarthy (R-Calif.), was deposed for working with Democrats to pass other spending measures. Rep. Marjorie Taylor Greene (R-Ga.), a Trump surrogate, has said she would try to remove Johnson from his speakership if he seeks a vote on Ukraine funding.

"He's got options, but they're not going to happen this week," said a Republican lawmaker familiar with Johnson's thinking who, like some others, spoke on the condition of anonymity to be discuss internal talks. "He's going to handle it in his time" but would not be "the guy that puts the Senate bill on the floor" for a vote.

The process faces yet another challenge in the looming prospect of a government shutdown, which could happen as soon as March 1 unless Congress agrees on a far larger spending package to fund the federal government. The House, which adjourned Thursday until the end of February, will have just two days to avert a shutdown when they return.

House Minority Leader Hakeem Jeffries (D-N.Y.) told reporters this week that "the overwhelming majority" of Democrats are prepared to support the Senate national security bill. "We're not the problem," he said, chastising the Trump loyalists who've boxed in the speaker.

But progressive Democrats say that they are not, in fact, ready to do so.

"It's unconscionable, to me, to be giving the Israeli government ... any more money," said freshman Rep. Delia C. Ramirez (D-Ill.), citing the staggering toll of some 30,000 dead in Gaza, 2 million others displaced, and "children who are eating grass to stay alive."

Rep. Pramila Jayapal (D-Wash.), who leads the Congressional Progressive Caucus, said that "some number of people" will not vote for a bill "without any conditions or any accountability" to pressure Israel to exercise restraint and abide by international law.

That the Senate bill contains money for humanitarian aid to help those in Gaza was unconvincing and ironic, Ramirez added, a sentiment echoed by other progressives. "So as Netanyahu's government bombs children, they might be getting something to eat for the first time that week?" Ramirez asked rhetorically, referring to Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu.

Johnson has hinted at the possibility of breaking apart the Senate package to vote piecemeal on the foreign aid provisions. Many Republicans have indicated they would prefer to vote on each issue individually rather than as a package it together, a course that might prove more palatable to some Democrats as well.

Rep. Brian Fitzpatrick (R-Pa.), a co-chair of the bipartisan Problem Solver Caucus, said that a handful of lawmakers will soon propose a "two-party solution." It's unclear how their plan could take shape or when they may unveil it.
"This whole situation is difficult," said Jayapal. "There's no question about it."

Bron: https://www.washingtonpost.com/national-security/2024/02/15/ukraine-aid-house-mike-johnson/

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 15/02/2024 | 20:14 uurO ja lees het nu ook. Maar... dan moet het congres het nog steeds goedkeuren aan de hand van een stemming staat erbij. Hij mag niet 60 miljard aan steun aftikken. Hij mag alleen een stemming forceren. Nou dat is goed nieuws. Dat vergroot de kansen wel. Het slaat überhaupt nergens op dat dit soort items niet eens op de agenda worden gezet door een voorzitter

Exacto, ben benieuwd.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 15/02/2024 | 18:23 uurJawel. Met presidentiële decreten is er genoeg door Trump geforceerd en dan gaat het buiten het huis en senaat.

De president heeft die macht wel, heet daar een executive order. Maakt je als president niet populair, en denk dat de republikeinen de boel echt op stelten gaan zetten, positie van Biden is er niet sterk genoeg voor.

Daarom gebeurt dat (denk ik) niet. Maar het kan zeker. *Net ff gegoogled

O ja lees het nu ook. Maar... dan moet het congres het nog steeds goedkeuren aan de hand van een stemming staat erbij. Hij mag niet 60 miljard aan steun aftikken. Hij mag alleen een stemming forceren. Nou dat is goed nieuws. Dat vergroot de kansen wel. Het slaat überhaupt nergens op dat dit soort items niet eens op de agenda worden gezet door een voorzitter

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 15/02/2024 | 17:57 uurNee, de president heeft de macht niet om in zijn eentje zo'n beslissing te nemen. Het moet tot een stemming komen in het congres en er moet sprake zijn van een meerderheid om tot een discharge petition te komen.

Jawel. Met presidentiële decreten is er genoeg door Trump geforceerd en dan gaat het buiten het huis en senaat.

De president heeft die macht wel, heet daar een executive order. Maakt je als president niet populair, en denk dat de republikeinen de boel echt op stelten gaan zetten, positie van Biden is er niet sterk genoeg voor.

Daarom gebeurt dat (denk ik) niet. Maar het kan zeker. *Net ff gegoogled
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 15/02/2024 | 17:29 uurKan dit niet per presidentieel decreet?

Nee, de president heeft de macht niet om in zijn eentje zo'n beslissing te nemen. Het moet tot een stemming komen in het congres en er moet sprake zijn van een meerderheid om tot een discharge petition te komen.

Huzaar1

Kan dit niet per presidentieel decreet?
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 14/02/2024 | 15:26 uurDank. Republikeinen zijn een stel lafaards.

Nog even een aanvulling hierop. Ik vernam vanochtend op de radio dat er ook nog over kan worden gegaan op een "discharge petition" waarbij ze voorzitter omzeilen. Dat is echter wel een politiek gevoelige zet omdat je een meerderheid daarvoor nodig hebt en het leiderschap van het congres ondermijnt.