Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

zaterdag 28 mei 2011 door Marc Chavannes

Nederland amputeert defensie zonder acceptatie dwergstatus





De beelden uit 1995 van overste Karremans met de nu eindelijk opgepakte oorlogsmisdadiger Mladic pijnigen opnieuw de Nederlandse ziel. De ramp van Srebrenica was wellicht niet gebeurd als de enclave door Franse of Britse troepen was 'bewaakt'. Misschien hadden zij wel gevochten. Hulptroepen van de Navo waren vast niet doof gebleven voor hun noodkreet.

Maar het was een Nederlands bataljon. Men liet ons bungelen. En wij zijn van de afdeling goed gesprek. Het glas heffen met zo'n boef, die je ook nog uitscheldt voor slechte pianist, dat kan horen bij hogere diplomatie. Maar dat was bij 'Srebrenica' niet het geval. Ons moreel hoogstaande postmilitarisme bleek weinig meer dan een afritsbroek in camouflagedessin.

Zeven jaar na die ontluisterende episode trad het toenmalige kabinet-Kok II af, na een rapport van het Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zonder schokkend nieuwe inzichten. Het was zo al erg genoeg. Daarom wilde Nederland met een stevige missie naar Uruzgan. Daarom liet Den Haag zich tot een verdubbeling van de afgesproken termijn verleiden, terwijl heel wat grotere bondgenoten minder deden. Wij moesten onszelf bewijzen dat we mannen waren.

Het leverde Nederland enig herstel van aanzien op. Bijvoorbeeld de klapstoel bij de G-20-conferenties. In de NAVO-raad kon premier Balkenende als vijfde het woord krijgen, na de grote jongens. Nederland is intussen weg uit Afghanistan, maar het karwei is niet af. Een beetje politie trainen in Kunduz maakt dat niet goed. G-20's ontrollen zich weer zonder Nederland; Obama weet wat hij aan ons heeft. Als Mark Rutte bij de NAVO het woord krijgt, moet hij meer dan twintig sprekers voor laten gaan.

Deze week reden Oirschot, Havelte en 't Harde naar Den Haag. Vijfduizend militairen marcheerden tot aan het Malieveld. Zij vroegen om waardering, en als het kan hun baan. Defensie schrapt er 12.000 van de 69.000. Hoewel direct belanghebbenden, zetten zij daarmee ook de bredere vraag op de agenda: welke rol wil Nederland in de wereld spelen? Defensie is landsverdediging maar ook politiek en economie. Het goed doen door goed te doen.

In die gedachte liet het vorige kabinet het ministerie van Defensie samen met andere ministeries vier beleidsvarianten uitwerken. Deze Verkenningen gingen van pure verdediging van het eigen erf tot en met 'veelzijdig inzetbaar' in de wereld. Die laatste optie wordt sinds de jaren negentig nagestreefd: de krijgsmacht omvormen tot een flexibel, zo nodig gewapend uitzendbureau voor vredesmissies.

In het regeer- en gedoogakkoord van driekwart jaar geleden is ook voor die taakstelling gekozen, maar sindsdien is beslist dat Defensie 1 miljard moet bezuinigen als bijdrage aan de financiële doelstellingen van het kabinet. Minister Hillen heeft de Kamer laten weten hoe dat zoal moet: behalve ruim één op de zes banen, moeten alle tanks en de Cougar-helikopters eruit, de meeste mijnenvegers en 19 van de 87 F-16's, de trainingsmiddelen en -uren worden beperkt en hele legerplaatsen gaan misschien  dicht.

Daarbovenop moet Defensie ook nog extra bezuinigen om de budgetoverschrijdingen in de zorg te helpen opvangen. Hoe, dat wordt op Prinsjesdag bekend gemaakt.

De komende weken is het woord aan de Tweede Kamer. Zo hoort het ook. Hier worden fundamentele keuzes gemaakt, de tering wordt naar de nering gezet. Niets wijst er op dat het kabinet zal worden teruggefloten. Er is weinig opwinding in het land.

Boze VVD'ers bij Defensie stellen vast dat hun partij ook de bescherming van het defensiebudget in de uitverkoop heeft gedaan, mét meer zondagswinkelen en het afschaffen van het verbod op godslastering. In het verkiezingsprogramma stond: ,,De VVD wil de dalende lijn van de Defensiebegroting een halt toeroepen en draait de voorgenomen bezuinigingen op de krijgsmacht terug." Het CDA was minder stellig, al moest ,,het bestaande ambitieniveau worden gehandhaafd".

Geen van beide partijen is er in geslaagd deze programmapunten  te realiseren. In het regeerakkoord werd al meer bezuinigd op defensie (635 miljoen euro) dan volgens de toen recent gepubliceerde Defensie-Verkenningen mogelijk was als Nederland wilde vasthouden aan de ambitie van een 'veelzijdig inzetbare' krijgsmacht (max. 400 miljoen). Sindsdien wil het kabinet ruim 1 miljard  wegsnijden. En ook na zijn regeerperiode durft het kabinet geen stijging te voorspellen van de Nederlandse defensie-inspanning, die nu al aanzienlijk onder de NAVO-norm (2 procent van het bruto binnenlands product) ligt.

Het officiële ambitieniveau is niet verlaagd. Daar zal het de komende tijd over moeten gaan. A zeggen en B doen, daar trapt de buitenwereld niet in. Alleen wij zelf misschien. Heel behaaglijk, maar het zet weinig zoden aan de dijk. Meepraten met de groten vereist een lange broek. Zelfs het Zwitserse zakmes van de geüniformeerde ontwikkelingswerker moet tip-top in orde zijn.

Allerlei aangekondigde bezuinigingen zijn zuur voor de berijders, maar sinds de Russische tanks niet door hun APK zijn gekomen kunnen wij die ook wel weg doen. Wie goed kijkt naar de rest van de begroting en de geplande bezuinigingen ziet dat we – bij dit soort krimpende bereidheid ervoor te betalen – moeten kiezen: óf een flitsende JSF-luchtmacht óf internationale missies van enige betekenis. Allebei een beetje is twee keer niks. Binnen de  NAVO bestaat een overschot aan jachtvliegtuigen, dus die keus is niet eens zo moeilijk – even slikken en dan aan de slag.


http://weblogs.nrc.nl/opklaringen/2011/05/28/nederland-amputeert-defensie-zonder-acceptatie-dwergstatus/

Ace1

Citaat van: anubis op 27/05/2011 | 23:55 uur
Anders ik wel. verhuizingen in het verleden hebben vaak meer gekost dan opgeleverd. Het is de zoveelste kapitaalvernietiging.
Een kleinere overheid is allang een illusie gebleken. Op den duur moeten ze weer dure mensen in dienst nemen.

dat is wel mogelijk als er een hoop onzin regeltjes worden afgeschaft worden bv een bouw of mileu vergunning iedere ambtenaar die inprenteer de regels anders omdat er te veel regels op dit gebied zijn. Een voorbeeld een bouwaanvraag wordt afgewezen door een sub wet terwijl deze door de moederwet juist wel dient verleend te worden en daar is de betreffende ambtenaar  weer niet van op de hoogte, omdat deze nog maar 2 jaar werkzaam is en iemand die al 20 jaar werkzaam is weet dit weer wel.

anubis

Anders ik wel. verhuizingen in het verleden hebben vaak meer gekost dan opgeleverd. Het is de zoveelste kapitaalvernietiging.
Een kleinere overheid is allang een illusie gebleken. Op den duur moeten ze weer dure mensen in dienst nemen.

onderofficier

Citaat van: ANP op 27/05/2011 | 17:36 uur
Het plan van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) behelst onder meer het samenvoegen van de ministeries Sociale Zaken en Werkgelegenheid met die van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ook gaan het ministerie van Buitenlandse Zaken en die van Infrastructuur en Milieu verder onder één dak.

Ik ben benieuwd hoeveel banen dit gaat kosten

Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Lex

Ministeries staan voor grote verhuizing

DEN HAAG - In het kader van een kleinere overheid en minder regels, heeft het kabinet vrijdag besloten enkele ministeries in Den Haag samen te voegen. Het plan van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) behelst onder meer het samenvoegen van de ministeries Sociale Zaken en Werkgelegenheid met die van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ook gaan het ministerie van Buitenlandse Zaken en die van Infrastructuur en Milieu verder onder één dak. De drie gebouwen die door de grootscheepse verhuizing vrij komen, zullen worden afgestoten. Dat meldde Donner vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

De verhuizingsronde bespaart de rijksoverheid structureel 90 miljoen euro. Tevens zal eenmalig een bedrag van circa 100 miljoen euro worden bespaard, omdat het huidige pand van Buitenlandse Zaken niet hoeft te worden gerenoveerd. Dat bedrag was al wel ingeboekt.

ANP,
Gepubliceerd op 27 mei 11, 16:28
Laatst bijgewerkt op 27 mei 11, 16:33

Lex

Afschaffen lage btw levert 9 miljard euro op

DEN HAAG - Het totaal afschaffen van het lage btw-tarief van 6 procent en het daarmee invoeren van één uniform tarief van 19 procent levert de schatkist 9,2 miljard euro op. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Frans Weekers op vragen van Tweede Kamerleden over zijn fiscale plannen.

Weekers overweegt om de lage btw af te schaffen. Om te beginnen zou het lage tarief verhoogd kunnen worden naar 8 procent, maar op termijn zou één tarief een optie zijn.

De VVD-staatssecretaris wil daarover nog in debat met de Tweede Kamer, die bijzonder kritisch is over zijn ideeën.

Kamerleden willen in ieder geval de boodschappenkar (de eerste levensbehoeften) uitzonderen van iedere btw-verhoging. Dat levert 3,8 miljard euro minder op, berekent Weekers.

Boodschappenkar

Als de boodschappenkar wordt uitgezonderd van de eerste verhoging van 6 naar 8 procent dan levert dat 600 miljoen euro minder op.

Weekers stuurde de Kamer ter vergelijking ook een overzicht van btw-tarieven in andere EU-landen. Denemarken bijvoorbeeld, heeft één uniform tarief van 25 procent. Landen als Oostenrijk en Italië hebben twee tarieven die beide hoger zijn dan in Nederland: 10 en 20 procent.

Duitsland heeft tarieven van 7 en 19 procent, België van 6 en 21 en het Verenigd Koninkrijk van 5 en 20 procent.

Indirecte belastingen

Het kabinet wil binnen de belastingen een verschuiving van directe naar indirecte belastingen. De belastingen op consumptie, zoals btw zouden dan omhoog gaan om de inkomstenbelastingen te kunnen verlagen. Dat moet werken lonender maken en een positief effect hebben op de economische groei.

Weekers stelde bij de presentatie van zijn 'fiscale agenda' half april bovendien dat een hogere btw gecombineerd met lagere inkomstenbelasting geen negatieve koopkrachteffecten heeft.

© ANP 
Uitgegeven: 27 mei 2011 15:43
Laatst gewijzigd: 27 mei 2011 16:54

Oorlogsvis

Citaat van: jurrienvisser op 27/05/2011 | 12:12 uur
Hou daarnaast de KM kazerne in Amsterdam in de gaten. De gemeente Amsterdam is samen met project ontwikkelaars (al heel lang)  bereid een aardig vermogen neer te tellen voor dat stuk grond in het centrum van onze hoofdstad.

Waar de gemeente Amsterdam dat geld vandaan gaat halen na het noordzuidlijn fiasco is me een raadsel. Ik vindt dat we het terrein daar gewoon bij de Marine moeten houden.

boekje_pienter

Citaat van: Kapitein Rob op 27/05/2011 | 13:14 uur
Ik onderschrijf het stuk van Van Wijk. Nou ja, behalve het feit dat we helemaal geen mijnenvegers hebben....  ;)

Goed stuk ;)

Uit De Wijk's relaas blijkt eens te meer dat er twee mogelijkheden zijn:

1) De politieke ambities (ambitieniveau) bijstelllen. De enige mogelijkheid is om het ambitieniveau naar beneden toe bij te stellen. De vraag is dan welke ambities? Bondgenootschappelijke, internationale rechtsorde-bevorderende of nationale?

2) De staat van de Nederlandse krijgsmacht weer in balans brengen, d.w.z. heroverweging van het aandeel in de 18 miljard bezuinigingen door Defensie.

KapiteinRob

Citaat van: Rob de Wijk voglens Trouw op 27/05/2011 | 13:07 uur
want Defensie beschikt straks alleen nog over wat mijnenvegers voor de Nederlandse kust.

Ik onderschrijf het stuk van Van Wijk. Nou ja, behalve het feit dat we helemaal geen mijnenvegers hebben....  ;)

KapiteinRob

Citaat van: jurrienvisser op 27/05/2011 | 12:12 uur
Hou daarnaast de KM kazerne in Amsterdam in de gaten. De gemeente Amsterdam is samen met project ontwikkelaars (al heel lang)  bereid een aardig vermogen neer te tellen voor dat stuk grond in het centrum van onze hoofdstad.

Als er dan toch een kazerne dicht moet, zou deze ook op mijn lijstje staan. Zeker als je daar een aardig vermogen voor zou krijgen....  Gaat het DWS (dat toch minder te doen krijgt...) maar ergens anders zitten.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Nederlandse grondtroepen in Libië is te veel gevraagd

Rob de Wijk − 27/05/11, 09:32

column Het G-woord is gevallen. Althans bij GroenLinks. Want Mariko Peters sluit niet uit dat het Libische volk uiteindelijk met grondtroepen moet worden gesteund in zijn strijd tegen Kadafi.
Wat dat Libische volk precies is, is mij niet helemaal duidelijk. Want in het westen is het overwegend rustig. Zo keren de 1,7 miljoen inwoners van Tripoli zich nog niet tegen de Libische leider. In Libië lijken vooral stammen tegenover elkaar te staan. Zo bezien is er geen sprake van een Libisch volk, maar van Libische volkeren. De Navo heeft partij gekozen voor één of meer daarvan en lijkt daarmee onderdeel van een burgeroorlog te zijn geworden.

Maar goed, laten we aannemen dat een interventie met grondtroepen zinvol is en dat ook de Navo daarvoor in is. Wat kan Nederland dan bijdragen? Waar zetten we bijvoorbeeld die troepen aan land? Buurlanden Egypte en Tunesië hebben falende regeringen en liggen uit de richting. Bevrijd gebied, zeg de haven van Benghazi, lijkt een aantrekkelijke optie. Het transport van een landmachtbataljon met materieel is niet het grootste probleem, want Nederland blijft beschikken over zeetransport. Kadafi moet alleen geen mijnen voor de kust leggen, want Defensie beschikt straks alleen nog over wat mijnenvegers voor de Nederlandse kust.

Vanuit Benghazi moet worden opgerukt naar het westen. Daarvoor zijn pantservoertuigen en tanks nodig. Want je wilt je soldaten niet onbeschermd de woestijn in sturen. En er is veel vuurkracht tegen Kadafi's troepen nodig. Tanks dus. Helaas. Nederland stoot al zijn tanks af. De vuurkracht van de tank moet door de Apache gevechtshelikopters worden overgenomen. Helaas. Apaches kampen met een munitietekort.

Vuursteun voor onze militairen is dus een absolute noodzaak. Zijn er nog alternatieven? Helaas. Boordkanonen van fregatten voor de kust hebben een te gering bereik. Dan maar kruisraketten. Helaas. Politici wilden die niet. Ze zouden te offensief zijn en ons dwingen in de beginfase van een conflict mee te doen. Dat was onacceptabel. Maar deskundigen wisten allang dat die redenering niet klopte. Gelukkig is de luchtmacht al boven Libië actief met zes F-16's, waarvan twee in reserve. Veel meer dan dat kunnen het niet worden. Die F-16's mogen momenteel alleen maar patrouilleren en niet bombarderen. Dat zal dus moeten veranderen.

En dan de vraag hoeveel militairen Nederland kan sturen. Mede op initiatief van GroenLinks worden vijfhonderd militairen naar Kunduz gezonden. Helaas. Dit blijkt in de praktijk ongeveer alles te zijn dat de landmacht nu kan inzetten. Met een beetje moeite kan mogelijk nog een operatie van die omvang worden uitgevoerd, maar daarvoor ontbreekt voldoende logistieke ondersteuning en het geld. Geld en middelen gaan dus op aan de operaties in Afghanistan.

Politieke ambities en de staat van de Nederlandse krijgsmacht lijken dus uit balans. De bezuinigingen zijn zo ver doorgeschoten dat Peters' gedachten, afgezien van een symbolische bijdrage, onuitvoerbaar zijn geworden. Feitelijk heeft Nederland, met instemming van GroenLinks, alles wegbezuinigd dat juist voor deelname aan een grondoorlog in Libië noodzakelijk is. Grote humanitaire oorlogen zitten er niet meer in. En onze belangen beschermen lukt dan ook nauwelijks meer.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/2438055/2011/05/27/Nederlandse-grondtroepen-in-Libie-is-te-veel-gevraagd.dhtml

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Hou daarnaast de KM kazerne in Amsterdam in de gaten. De gemeente Amsterdam is samen met project ontwikkelaars (al heel lang)  bereid een aardig vermogen neer te tellen voor dat stuk grond in het centrum van onze hoofdstad.

boekje_pienter

Het zal mij niet verbazen als zowel Weert (Van Hornekazerne) als Assen (Johan Willem Frisokazerne) beiden moeten sluiten.

De KMS kan goeddeels worden gehuisvest in de leegstaande infra van de Jan van Schaffelaerkazerne in Ermelo en de stoters van 13 Infbat Lumbl kunnen hun intrek nemen in de vrijkomende huisvesting van 45 Painfbat op de Generaal Spoorkazerne.

Laatstgenoemde eenheid kan - logischerwijs (!) - verkassen naar haar moedereenheid in Havelte (43 Mechbrig), waar de plek vrijkomt van het opgeheven 42 Tankbataljon.

Het is net Stratego, al dat schuiven met eenheden. Het is alleen stuitend dat zoveel mensen daar direct (opheffing, ontslag) of indirect (verhuizing) het slachtoffer van worden.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Tanker op 27/05/2011 | 11:20 uur
Citaat van: Wmr B op 27/05/2011 | 10:47 uur
Man oh man. Waar gaan we dat dan weer vandaan halen???

Gr B

Gooien we weer wat in de verkoop joh, zijn we inmiddels gewend....
Wat kan er weg ? een compleet painfbat, een lumblbat ?

De KMS gaat dicht in Weert, misschien kunnen ze Assen ook gelijk sluiten dan en dan het 13e bataljon opheffen......


:'( :dead:

We kunnen altijd nog de 2 resteren OPV's verkopen aan onze eigen kustwacht.....

Tanker

Citaat van: Wmr B op 27/05/2011 | 10:47 uur
Man oh man. Waar gaan we dat dan weer vandaan halen???

Gr B

Gooien we weer wat in de verkoop joh, zijn we inmiddels gewend....
Wat kan er weg ? een compleet painfbat, een lumblbat ?

De KMS gaat dicht in Weert, misschien kunnen ze Assen ook gelijk sluiten dan en dan het 13e bataljon opheffen......


:'( :dead: