Belgische defensie - Algemene nieuwstopic

Gestart door Belgje, 09/09/2014 | 09:54 uur

Harald

Radicaal-rechtse Vlaamse politicus zou jaren voor Chinese spion hebben gewerkt https://www.nu.nl/buitenland/6306541/radicaal-rechtse-vlaamse-politicus-zou-jaren-voor-chinese-spion-hebben-gewerkt.html

De Vlaamse politicus Filip Dewinter werkte jarenlang voor China, melden Humo en Apache. De politicus van de radicaal-rechtse partij Vlaams Belang liet zich door een Chinese spion betalen voor lobbywerk.

Huzaar1

Er is veel meer aan de hand bij het 4de Bataljon Genie dan mensonterende ontgroeningen

Het loopt al jaren grondig fout bij het 4de Bataljon Genie in Amay. Het gaat om mensonterende ontgroeningen, maar wellicht ook om illegale wapenhandel, drugsgebruik en verduistering.

https://www.demorgen.be/nieuws/er-is-veel-meer-aan-de-hand-bij-het-4de-bataljon-genie-dan-mensonterende-ontgroeningen~b3bc7268/

Rest achter betaalmuur
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Stoonbrace

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/03/14/gebeurtenissen-defensie/


Vernederd, bedreigd, mishandeld: groep Belgische militairen pleegde "mensonterend gedrag" bij dooprituelen

Enkele tientallen militairen van het Belgisch leger zijn betrokken bij "mensonterende en vernederende" feiten binnen hun eigen eenheid. "Het gaat om gedrag dat onaanvaardbaar is", zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Enkele militairen zijn tijdelijk geschorst, terwijl het onderzoek verder loopt.Vernedering, mishandeling, slagen en verwondingen, chantage en bedreigingen. Dat is wat zich afspeelde binnen een deel van het 4e Bataljon Genie in Amay, in de provincie Luik. Maanden en wellicht zelfs jaren aan een stuk, vooral bij dooprituelen. En de slachtoffers, die werden verplicht om te zwijgen.

Hoeveel daders er exact zijn, is volgens Defensie op dit moment moeilijk te zeggen. Er zijn alleszins tientallen personen betrokken: daders, slachtoffers en getuigen. En soms werden daders slachtoffer en slachtoffers dader, benadrukt chef Defensie Michel Hofman op een persconferentie. "Daardoor is het moeilijk om een volledig beeld te krijgen."
Soldaten, officieren en onderofficieren

Hoe dan ook pleegden militairen van alle niveaus het wangedrag: soldaten, maar ook officieren en onderofficieren. "Al wil ik meteen heel duidelijk stellen dat niet iedereen van het bewuste bataljon betrokken is", zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). "Het gaat over enkele tientallen mensen, bij wie er duidelijk een structureel probleem is."

Meer bepaald: één peloton van dat bewuste bataljon. En dus werd dat peloton opgedoekt. "Dat is een erg strenge maatregel, waarmee we een duidelijk signaal willen geven: dergelijk gedrag zal altijd worden gevolgd door stevige maatregelen", zegt Dedonder."Het opdoeken van een peloton is ongezien in de recente geschiedenis van het Belgisch leger", zegt Hofman. "Maar er is een rode lijn overschreden. Het gaat om mensonterend en vernederend gedrag, dat in sommige gevallen de fysieke integriteit van collega's heeft aangetast. Het wijst op een verontrustende vervaging van normen, waarvoor geen plaats is binnen onze organisatie."

Sommige militairen van het peloton werden preventief geschorst, in afwachting van een sanctiemaatregel. Anderen werden overgeplaatst naar andere eenheden.Het onderzoek binnen Defensie is nog volop aan de gang. "Dat betekent dat er in de toekomst nog andere maatregelen kunnen volgen, afhankelijk van de evolutie van het dossier", zegt de Inspecteur-Generaal van Defensie Jan de Beurme.

Ondertussen lopen er ook dossiers bij het gerecht. Het parket van Luik voert onderzoek naar 14 militairen voor mensonterend en vernederend gedrag en voor slagen en verwondingen. Een stuk van het onderzoek zit ook bij het federaal parket, aangezien sommige feiten zich in het buitenland zouden hebben afgespeeld.

Van 2021 tot 2023: hoe kon dit zo lang blijven duren?

Minister Dedonder kreeg naar eigen zeggen in november vorig jaar weet van de feiten, via een mail van een familielid van een van de slachtoffers. Daarop bracht ze onmiddellijk de Chef Defensie en de inspecteur-generaal van Defensie op de hoogte, zo zegt ze.

De feiten vonden "verschillende maanden" plaats, maar er zijn ook al meldingen van feiten uit 2021. Hoe kon dat alles dan zo lang onder de radar blijven?

"Het is al eerder opgemerkt", benadrukt Inspecteur-Generaal van Defensie Jan de Beurme. "Ook in 2021 hadden we al signalen gekregen, maar de schaal was veel kleiner dan wat we vandaag voorstellen. Het leek toen eerder om interpersoonlijke conflicten te gaan. Conflicten die in elke organisatie voorkomen en perfect door de hiërarchie konden worden opgelost."

"Eens we lucht kregen van het grotere probleem, is daar onze volledige aandacht naartoe gegaan", zegt De Beurme. "In een paar maanden tijd hebben we zo alle onderzoeken kunnen synchroniseren."

"Het vraagt tijd om zicht te krijgen op de frequentie en de aard van de feiten", zegt ook Chef Defensie Hofman daarover. "Bovendien werd in het peloton de stilte opgelegd aan mensen. Dat maakt dat het bijzonder moeilijk is om de informatie naar boven te laten komen."

"Van bij mijn aantreden als minister van Defensie heb ik duidelijk gezegd dat binnen Defensie geen plaats is voor wangedrag", zegt de minister nog. "Sommigen willen het blijkbaar niet begrijpen. Ik herhaal nogmaals: dergelijk gedrag zal nooit worden getolereerd. Er is geen plaats in onze organisatie voor wie zich toch zo gedraagt."

Minister Dedonder doet tot slot nog een oproep naar de media en het publiek, om "het wangedrag van enkelen" niet te veralgemenen. "De overgrote meerderheid levert goed werk. De militairen verdienen mijn vertrouwen en dat van de hele bevolking."

Huzaar1

Citaat van: Stoonbrace op 05/03/2024 | 10:02 uurDe Fransen zullen er wel eentje gratis hebben.

Ah das fijn van die Fransen. Rekening sturen ze vast niet  :cute-smile: .

Maar hoe erg isnhet gesteld met alle andere systemen als 25% van dr heli's maar inzetbaar is...
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Stoonbrace

Citaat van: Huzaar1 op 05/03/2024 | 09:55 uurHoezo door? Het lijkt me een belangrijk genoeg en opvallend detail. En voor niks gaat de zon op zuiderbuur.
De Fransen zullen er wel eentje gratis hebben.

Huzaar1

Citaat van: Stoonbrace op 05/03/2024 | 09:53 uurWe kunnen er gerust eentje van jullie lenen. Wij hebben crews.
En door...

Hoezo door? Het lijkt me een belangrijk genoeg en opvallend detail. En voor niks gaat de zon op zuiderbuur.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Stoonbrace

Citaat van: Huzaar1 op 04/03/2024 | 22:48 uurWow, hun maritieme helicopter capaciteit heeft een materiële inzetbaarheid van 25%, in 2024...

Lees het hele artikel op de site.
Wat zit er nog meer onder de waterspiegel? Welke klap is er voor Belgie nodig voor het serieus nemen van de situatie in de wereld, of is dit wat er in zit?

We kunnen er gerust eentje van jullie lenen. Wij hebben crews.
En door...

Huzaar1

#4397
CitaatMaand na aankondiging nog veel onduidelijkheid Rode Zee-missie Belgisch fregat

Op 19 januari maakte de Belgische regering bekend de Louise-Marie, een fregat uit de Karel Doorman-klasse, naar de Rode Zee te sturen. Het schip zou in het kader van de EU-missie Aspides zorgen voor het beschermen van koopvaardijschepen tegen drone- en raketaanvallen van de Houthi-rebellen. Tot op vandaag blijft er echter veel onduidelijk rond de inzet van de Louise-Marie.Bewapening en helikopter
Het 123 meter lange fregat is op leeftijd, en hoort zeker niet bij de best uitgeruste schepen voor een dergelijke missie. De bewapening bestaat uit 16 verticale lanceerbuizen (VLS'en) voor NATO Sea Sparrow-luchtafweerraketten, een 76mm-kanon, twee .50-mitrailleurs en een Goalkeeper, een snelvuurkanon bedoeld om dreigingen op korte afstand uit te schakelen; de laatste linie dus.

Voor Aspides zal de Louise-Marie extra bewapening krijgen, waaronder drone-jammers. Tegelijk rijst de vraag of het fregat ook een NH90-helikopter meekrijgt voor haar missie in de Rode Zee. Onlangs raakte bekend dat maar één van de vier Belgische NH90 NFH's operationeel is. Aangezien België geen aparte helikopter heeft voor reddingstaken op de Noordzee, werd de enige operationele heli daar voor gebruikt. De crew van het 40e Smaldeel in Koksijde, dat de helikopters vliegt, kan zelfs geen trainingsvluchten uitvoeren.

Voor Aspides zal de Louise-Marie extra bewapening krijgen, waaronder drone-jammers. Tegelijk rijst de vraag of het fregat ook een NH90-helikopter meekrijgt voor haar missie in de Rode Zee. Onlangs raakte bekend dat maar één van de vier Belgische NH90 NFH's operationeel is. Aangezien België geen aparte helikopter heeft voor reddingstaken op de Noordzee, werd de enige operationele heli daar voor gebruikt. De crew van het 40e Smaldeel in Koksijde, dat de helikopters vliegt, kan zelfs geen trainingsvluchten uitvoeren.

Jasper Pillen, vicevoorzitter van Open VLD en voormalig lid van de Kamercommissie Defensie, haalde aan dat de Louise-Marie dus geen helikopter kon meekrijgen. In de wandelgangen valt te horen dat België in onderhandeling ligt met buurlanden Frankrijk en Nederland over een tijdelijke uitleenbeurt van één of meer NH90's. Deze kunnen ofwel mee op de Louise-Marie, of ingezet worden om SAR-taken uit te voeren boven België en voor de Belgische kust.

https://marineschepen.nl/nieuws/Maand-na-aankondiging-veel-onduidelijkheid-Belgisch-fregat-Rode-Zee-missie-040324.html


Wow, hun maritieme helicopter capaciteit heeft een materiële inzetbaarheid van 25%, in 2024...

Lees het hele artikel op de site.
Wat zit er nog meer onder de waterspiegel? Welke klap is er voor Belgie nodig voor het serieus nemen van de situatie in de wereld, of is dit wat er in zit?
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

De Belgische min.Def. is ook wakker geworden uit haar winterslaap!


Defensieminister Dedonder: "Ik doe een oproep aan hele bevolking: word reservist!"
"Nee, ik heb geen noodradio gekocht." In een exclusief interview reageert minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) op de stroom aan onheilsberichten van Europese legerstafchefs, die de afgelopen weken waarschuwden dat we ons moeten voorbereiden op een oorlog met Rusland. Hoe serieus is de dreiging nu echt? En moeten ook burgers zich voorbereiden? "We kunnen het ons niet langer permitteren om te besparen op defensie."

[Artikel achter betaalmuur]
https://www.hln.be/binnenland/interview-defensieminister-dedonder-ik-doe-een-oproep-aan-hele-bevolking-word-reservist~aca71be5/


Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 30/01/2024 | 16:11 uurEcht wel heel belangrijke asset. Moet toch elke infanterist en relevante CS mee rondlopen.

3500 is nu ook niet echt een groot aantal.
En dat nog los van de 250.000 die er naar de Oekraine moeten.

Ja, dat zijn schoenen ook. Je mag er vanuit gaan dat een van de rijkste landen ter wereld dit regelt, het moet niet noemenswaardig noch relevant zijn welke kijkers worden gebruikt.

Als je dat al bijzonder of 'goed' vindt is de situatie nog veel schrijnender dan we dachten.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Komen de nieuwe schoenveters ook voorbij straks? Geloof dat ze daarvan een stel uit Oekraine gedoneerd hebben gekregen.  :sleep:
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

#4393
3500 extra nachtkijkers voor Belgie samen met Duitsland aangekocht, boven op de eerder (2021) gekochte 4550 stuks.
Duitsland neemt nu 16.041 extra kijkers af boven op de 5000 eerder gekochte kijkers. Het nieuwe contract heeft ook nog eens een optie voor extra kijkers tot 25.000 stuks.

Zusätzliche Nachtsichtgeräte für Deutschland und Belgien

https://soldat-und-technik.de/2024/01/ausruestung-bekleidung/36703/zusaetzliche-nachtsichtgeraete-fuer-deutschland-und-belgien/

https://www.theon.com/mikron-d


Huzaar1

Ik denk dat met de aankomende verkiezingen in beeld het ook niet een echt heel rooskleurig uitzicht geeft.

Ik zie VB en de North Vietnamese Army (NVA) nog wel pro defensie pushen, maar de Walen gaan alles daarin frustreren. Een Belgie wat met de stroom mee was gegaan, had nu actieve deelname in ontwerpen en behoeftestellingen zoals de Fuad, luchtverdediging en ga zo maar door.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

#4391
Waarschuwingen over oorlog in Europa, paniekzaaierij of noodzakelijke bewustmaking?

De laatste weken waarschuwden verschillende legerleiders en hooggeplaatste functionarissen dat de NAVO-lidstaten zich moeten voorbereiden op een oorlog met Rusland. Onder meer in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk klinken alarmkreten. Dat baart ook onze lezers zorgen, blijkt uit de vragen die wij hierover ontvangen. Is de angst voor een oorlog in Europa een geval van paniekzaaierij of broodnodige bewustmaking?

Een korte zoekopdracht naar "escalatie Oekraïne" levert inderdaad al snel resultaat op. Verschillende media berichten over de waarschuwingen binnen de internationale gemeenschap dat Europa zich beter moet voorbereiden op oorlog.

De Britse generaal Sir Patrick Sanders stelde al een stappenplan voor om de bevolking klaar te stomen voor "een aankomende oorlog", omdat het huidige aantal troepen niet zou volstaan.

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius waarschuwde dat Poetin de NAVO binnen vijf tot acht jaar zou kunnen aanvallen. Duitsland zou ook plannen opstellen om zich voor te bereiden op de vraag: wat te doen bij zo'n scenario?

En de voorzitter van het Militair Comité van de NAVO Rob Bauer gaf onlangs nog aan dat de samenleving zichzelf moet transformeren, om het hoofd te bieden aan een periode waarin "alles, op elk moment, kan gebeuren".

Ook op VRT NWS viel een artikel te lezen over een mogelijke escalatie van het conflict in Oekraïne. VRT-journalist en Rusland-expert Jan Balliauw zei toen dat Poetin zich steeds assertiever opstelt naar Europa. Onder meer de dreiging naar de Baltische staten was hem niet ontgaan. "Het uiteindelijke doel is om Europa uit te schakelen als machtsfactor. Zo ga je de kaarten van de wereldmacht herschudden. Amerika is voor de Verenigde Staten, Azië voor China en Europa voor de Russen", gaf Balliauw als uitleg.

Ooit weer oorlog?
Defensiespecialist en journalist Jens Franssen ervaart de vele waarschuwingen alvast niet als onnodig of overdreven. Volgens hem zijn er geen aanwijzingen dat Rusland uit is op een nieuwe oorlog, maar voorbereiding is in elk geval essentieel. "Het besef begint in Europa door te dringen dat we een militaire achterstand hebben opgelopen", legt Franssen uit. "Niet alleen legerofficieren, maar ook politici beginnen de urgentie van de situatie te beseffen."

Hij verwijst daarvoor naar de staat van het Belgische leger. Jarenlang heeft de regering sterk bespaard op die bevoegdheid. "Het budget is gestegen en we zijn nu bezig om defensie opnieuw op te bouwen, maar daar hebben we minstens 10 jaar voor nodig. Sommige takken van het leger zijn dan ook volledig verdwenen door de besparingen. We gaan het oude materiaal vervangen, maar ook dat kan lang duren. Als je bijvoorbeeld raketten wil bestellen, moet dat via een openbare aanbesteding ( wat een onzin, dit klopt niet) en kan het vier tot vijf jaar duren. En dan heeft de opleiding om ze te gebruiken nog niet plaatsgevonden (ja dit is een kwestie van plannen)"

Volgens Franssen is dat waar de legerleiders voor willen waarschuwen. Het is belangrijk om een afweersysteem op te bouwen dat zo sterk is, dat een tegenstander het zelfs niet in zijn hoofd haalt om aan te vallen. Dat systeem heeft Europa momenteel niet, al wil het daar met de NAVO en de Verenigde Staten wel aan werken.

Twijfel over Amerikaanse steun
Franssen benadrukt dat de NAVO, ondanks de militaire achterstand, slagkrachtig is en dat de militaire opbouw beter op gang komt, maar Ruslandkenner Jan Balliauw maakt zich in "Terzake" wel zorgen over de samenwerking met de Verenigde Staten. "De kans bestaat dat Donald Trump daar opnieuw president wordt en die heeft al aangekondigd dat hij geen troepen meer wil sturen naar Europa, dat volgens hem zijn defensiefacturen niet betaalt."

"Eigenlijk moeten alle lidstaten van de NAVO 2 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan defensie", verduidelijkt Franssen. "Maar weinig landen slagen daar in. België bengelt zelfs achteraan het peloton. De deadline om de kaap van 2 procent te halen, ligt op 2030. Heel wat lidstaten zullen dat halen, maar België niet. Het budget van 16 miljard euro dat daarvoor nodig is, bestaat gewoon niet."https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/25/oorlogsdreiging-escalatie-wereldconflicten/
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

#4390
Citaat van: Stoonbrace op 16/01/2024 | 14:03 uurLos van Cockerill (waar ik alleen fan ben van hun tank boat) is er in Oekraïne wel appetijt gebleken voor 105mm (zowel artillerie als DF vuursteun).


Niet bepaald, ze nemen alles wat ze kunnen krijgen. Een 105mm daar is er uit noodzaak ,het aanbod, of beter gebrek aan. In iedere rol van de 105mm is uitgespeeld op land. De enige reden dat we ze zien is een overweging uit voorraad en beschikbaarheid en hiermee flinke besparing van kosten.

Lichtere kalibers met submunitie a la bushmaster kanonnen zijn inmiddels veel effectiever dan een 105mm ontwerp uit de jaren 50. Een 120mm mortier is veelzijdiger, lichter en meer divers (loitering ammo cap) dan 105mm indirect en betreft kinetische vlakbaan uitwerking is 105mm munitie  40 jaar geleden al gepasseerd toen gladlopen van rheinmetall hun intrede deden. De nieuwe amerikaanse tank is er een voorbeeld van. Om dezelfde reden rustten de amerikanen de 1e series AbramsM1 tanks uit met 105mm, en daarna met 120mm. Tank lopen en schietbuizen zijn zo enorm duur en heb je altijd een voorraad van dat je als afnemer bijna gedwongen wordt ze te voorzien van een doel.

We zijn enkele jaren geleden met de 120mm op hetzelfde punt gekomen. Zowel het kanon als munitie biedt geen ruimte voor verbetering meer. Daarom de 140mm voorstellen van Nexter en de 130mm van RM
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"