Auteur Topic: Problemen rondom de wapens van Heckler & Koch  (gelezen 7439 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ace1

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 13150
Problemen rondom de wapens van Heckler & Koch
« Reactie #66 Gepost op: 02/04/2015 | 23:07 uur »
Na Lufthansa is een tweede gerenommeerd Duits bedrijf deze week in diskrediet geraakt. De HK G36, het automatische wapen dat fabrikant Heckler & Koch al jaren aan het Duitse leger levert, blijkt in een warm klimaat niet storingsvrij. De problemen zouden al langere tijd bij het ministerie van Defensie bekend zijn. Minister Ursula von der Leyen (CDU) laat het wapen opnieuw testen.

Liefst 180 duizend geweren leverde het concern uit Oberndorf sinds de jaren negentig aan het Duitse leger. Destijds was de HK G36 het standaardwapen voor een dienstplichtigenleger dat vooral inzetbaar moest zijn in Midden-Europa. Behalve op de schietbaan, werd er weinig mee geschoten.

Dat veranderde toen de Bundeswehr aan missies ging deelnemen in onder meer Afghanistan, de Hoorn van Afrika en Mali. In een warm klimaat bleek dat het 'Sturmgewehr' in de snelvuurmodus rap oververhit raakte en daardoor minder nauwkeurig schoot, of zelfs weigerde. Volgens een rapport liep de trefzekerheid op een afstand van 300 meter met zeker een derde terug. Soldaten klaagden in het verleden, ook in de media, al over het geweer.

Niet alleen het Duitse leger gebruikt de HK G36. Heckler & Koch leverde het geweer aan minstens 35 andere landen. Saillant is dat Duitsland onlangs vele duizenden stuks cadeau deed aan de Koerdische Peshmerga, voor de strijd tegen IS. De Koerden waren danig in hun nopjes met de levering van dit 'Made in Germany'-wapentuig.

Het Nederlandse leger heeft overigens andere standaardwapens, van het Canadese merk Diemaco. Speciale Nederlandse eenheden gebruiken wel andere types Heckler & Koch, onder meer scherpschuttergeweren.

Bekend probleem

Het warmteprobleem met de HK G36 zou al bekend geweest zijn bij de vorige Duitse minister van Defensie, Thomas de Maizière (CDU). De politicus mocht in december 2013, bij de vorming van het nieuwe kabinet, van Angela Merkel niet terugkeren op zijn ministerie na een schandaal rond de miljardenaankoop van Amerikaanse drones die bij nader inzien niet geschikt bleken voor het Europese luchtruim.
 
Zijn partijgenote Ursula von der Leyen, die gezien wordt als een mogelijke opvolgster van Merkel, toonde eerder al aan dat zij een politiek van meer transparantie voorstaat.  Zij heeft een commissie in het leven geroepen die het standaardwapen moet onderzoeken. 'Het wapen heeft blijkbaar bij hoge temperaturen een precisieprobleem', zei ze droogjes.

Heckler & Koch reageerde woedend. 'Wij zijn al meer dan vijftig jaar een betrouwbare partner voor het Duitse leger', aldus een persverklaring. 'De G36 wordt al 20 jaar gebruikt en heeft zich in meer dan 35 landen bewezen.'

De wapensmid uit Baden-Württemburg maakt toch al zware tijden door. In het verleden is het concern meerdere keren beschuldigd van corruptie. Ook zou er illegaal wapens geleverd zijn aan Mexico en Libië. De Duitse overheid geeft minder snel vergunningen af voor wapenexport naar onrustige regio's. Zo is een levering van onderdelen naar Saoedi-Arabië de wacht aangezegd.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/wapen-heckler-koch-schiet-tekort-in-warm-klimaat~a3943476/

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 65 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.