ACM berispt Koninklijke Marine vanwege oneerlijke concurrentie

Gestart door Ace1, 03/03/2017 | 11:22 uur

Ace1

Een door de Koninklijke Marine opgerichte organisatie is gestopt met de verkoop van food- en non-foodproducten aan verschillende afnemers buiten de marine. Dat heeft de Autoriteit Consument & Mark (ACM) donderdag bekendgemaakt. Volgens de toezichthouder maakte de organisatie zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. ACM had de problemen aangekaart bij het ministerie van Defensie.

Inkoop sigaretten en snacks

Volgens de ACM is de organisatie, de Stichting Marine Cantine Dienst (Marcandi), na gesprekken tussen de Koninklijke Marine en de toezichthouder, met genoemde activiteiten gestopt. Daarmee is volgens de ACM oneerlijke concurrentie met commerciële groothandels gestopt. Marcandi, in 1949 opgericht door de Koninklijke Marine, regelt sindsdien de inkoop van onder andere dranken, sigaretten, snacks voor in de kantine en artikelen voor persoonlijke verzorging vooral voor eenheden van de Koninklijke Marine. Marcandi verkocht deze producten niet alleen aan Defensie-onderdelen maar ook aan verenigingen en personen buiten Defensie.

Oneigenlijke kostenvoordelen

Dat laatste was volgens de ACM in principe toegestaan, maar door allerlei oneigenlijke kostenvoordelen was er sprake van oneerlijke concurrentie met andere commerciële groothandels. Zo wijst ACM op het feit dat de directeur van Marcandi bijvoorbeeld door de Marine wordt betaald en niet door de stichting uit Den Helder zelf.

Na gesprekken met het ministerie en de toezichthouder levert Marcandi alleen nog aan Defensie en niet meer aan organisaties en personen buiten Defensie.

ACM stelt dat de overheid producten en diensten mag aanbieden op de markt, maar zich daarbij wel aan de regels moet houden en ondernemers geen oneerlijke concurrentie mag aandoen..

Gebruik in privétijd

Bij de ACM was een klacht ingediend tegen Defensie door het bedrijf Kees Groot Horeca uit Den Helder. Zo verkocht Marcandi onder meer eet- en drinkwaren aan Defensiepersoneel voor gebruik in privétijd.

De horecagroothandel in Den Helder is overigens vorige maand door de rechtbank in Noord-Holland failliet verklaard. Onduidelijk is of er een verband bestaat met de oneerlijke concurrentie door Defensie.

Bijklussende overheden

Het is een van de eerste keren dat de ACM resoluut optreedt tegen bijklussende overheden, waardoor particuliere bedrijven benadeeld worden. Met name de VVD en D66 ergeren zich eraan dat overheden voor bedrijfje gaan spelen. Critici hebben ook regelmatig aangevoerd dat bij concrete klachten van ondernemers toezichthouder ACM vaak niet bereid was om in te grijpen.

https://fd.nl/ondernemen/1190504/acm-roept-marine-tot-de-orde-vanwege-oneerlijke-concurrentie?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20170302&s_cid=671