Veertien gewonden door blikseminslag op militaire basis Ossendrecht

Gestart door Sparkplug, 19/06/2019 | 11:12 uur

Lex

Inspectierapport Veiligheid Defensie: 'Risico's onderkend? Onderzoek naar een blikseminslag op oefenterrein Ossendrecht 19 juni 2019'

Het rapport;

Bijlage: Risico's onderkend?

Mindef, 24-02-2021

Ace1

Even voor de overige leden waarom de  zwaargewonde aspirant-militair naar Antwerpen is gebracht dat heeft te maken dat daar het  UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) zit.
Naar Rotterdam of Tilburg een zwaargewonde vervoeren duurt langer.

Ace1

Commandant van getroffen aspirant-militairen: 'Het onweer heeft ons op die plek verrast'

OSSENDRECHT - De aspirant-militairen die woensdagochtend werden getroffen door onweer, wilden de plek verlaten toen het noodweer toesloeg, maar waren daarvoor te laat. Dat vertelt kolonel Ben Kamstra van vliegbasis Woensdrecht. "Op de basis waren allerlei oefeningen en die waren allemaal bezig om de terreinen te verlaten. Ook op die plek, maar daar heeft het onweer ons meer verrast", vertelt hij.

De kolonel legt uit dat ze op de hoogte waren van de slechte weersverwachting. "We hebben hier onze eigen meteorologische dienst en die heeft ons prima geadviseerd. Vandaar dat we zo snel mogelijk weg wilden en we ze bewust in een zo veilig mogelijke opstelling hebben gelegd, maar net op dat punt is de bliksem ingeslagen." De mannen zijn zo plat mogelijk op de grond gaan liggen, vertelt hij, maar toch ging het mis.

"Op zich is er goed gehandeld, maar net op dat moment slaat de bliksem in", aldus Kamstra. Hij zegt niet zeker te weten of de zwaargewonde aspirant-militair tegen een boom leunde. "Ik heb nog geen verdere details en ik wil daar ook niet op vooruit lopen."

De 18-jarige is niet in levensgevaar, maar heeft ernstige longschade en brandwonden opgelopen.

Video op onderstaande link.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3016976/Commandant-van-getroffen-aspirant-militairen-Het-onweer-heeft-ons-op-die-plek-verrast

Ace1

Getuige hoorde blikseminslag Ossendrecht en zag reanimatie aspirant-militair: 'Echt heftig'

OSSENDRECHT - "Dit verwacht je niet." Jolanda Lisapaly woont vlakbij de plek in Ossendrecht waar woensdagmorgen de bliksem insloeg en veertien aspirant-militairen gewond raakten. Een van hen raakte hierbij zwaargewond. "Eerst dacht ik nog dat het wel meeviel, dat bleek achteraf niet zo te zijn."

In de vroege morgen was het nog zonnig maar toen sloeg het weer om. "Opeens werd het heel erg donker buiten en begon het te donderen en te bliksemen", vertelt de vrouw aan Omroep Brabant.

"Toen hoorde ik de bliksem achter de wei inslaan. Dat was een heel scherp, fel geluid. Dat je denkt: dit is niet goed. Maar ik dacht dat het in het bos was. Dat was dus niet zo."

'Verwacht je niet'
Jolanda zag ook hoe het slachtoffer werd gereanimeerd. "Van een afstand zag ik hoe de jongeman vanuit een busje op de grond werd gelegd en gereanimeerd."

Zelf is de vrouw redelijk geschrokken van het ongeluk. "Dat is echt heel heftig. Dat verwacht je niet. Een klein ongeluk met militairen kan altijd gebeuren, maar dat er dan echt gereanimeerd moet worden is echt heftig."

'Het ging zo snel'
Hoe dit kon gebeuren, weet Jolanda niet. "Ik ben er niet bij geweest. Maar ik vermoed dat ze zijn overvallen door het weer. Het ging allemaal zo snel."

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3016769/Getuige-hoorde-blikseminslag-Ossendrecht-en-zag-reanimatie-aspirant-militair-Echt-heftig

Ace1

Aspirant-militair Ossendrecht wilde bij boom schuilen voor de bliksem en werd toen geraakt

OSSENDRECHT - De zwaargewonde student die woensdagmorgen werd getroffen door de bliksem in Ossendrecht, zat gehurkt tegen een boom. Dat laat een woordvoerder van ROC Zakine uit Rotterdam weten aan Omroep Brabant. Defensie kan dit nog niet bevestigen. De 18-jarige man wilde schuilen voor de bliksem toen hij werd geraakt. Hij is niet in levensgevaar maar heeft ernstige longschade en brandwonden opgelopen.

De studenten van ROC Zadkine in Rotterdam waren bezig met een oefening in het open veld en werden verrast door het onweer. Een van hen werd geraakt door de bliksem, de andere studenten ontsprongen de dans.

Nagekeken
De dertien andere aspirant-militairen raakten lichtgewond. Zij zijn nagekeken in ziekenhuizen in Bergen op Zoom, Roosendaal en Goes.

Woensdagmiddag is er op de basis in Woensdrecht een bijeenkomst voor de betrokken leerlingen en hun ouders om van de schrik te bekomen.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3016830/Aspirant-militair-Ossendrecht-wilde-bij-boom-schuilen-voor-de-bliksem-en-werd-toen-geraakt

Ace1

Aspirant-militair (18) zwaargewond na blikseminslag Ossendrecht: 13 anderen lichtgewond

OSSENDRECHT - Op een militair oefenterrein in Ossendrecht is woensdagmorgen een 18-jarige aspirant-militair zwaargewond geraakt nadat de bliksem was ingeslagen. Dertien andere leerlingen raakten lichtgewond.

Iets na halfnegen ging het mis op het terrein op de Ossendrechtse Heide. Tijdens een oefening werden de aspirant-militairen verrast door de bliksem.

Veertien gewonden
De zwaargewonde man is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Antwerpen gebracht. De dertien lichtgewonden zijn voor controle met ambulances naar ziekenhuizen in de buurt gebracht.

Een woordvoerster van de marechaussee laat weten dat de lichtgewonden zelf niet door de bliksem zijn geraakt, maar in de buurt stonden van de man die zwaargewond raakte.

Militairen in opleiding
Het gaat om mbo-leerlingen van 16 tot en met 18 jaar oud die de opleiding Veiligheid & Vakmanschap volgen op het ROC Zuid-Holland. Bij deze vooropleiding tot militair doen de zogenoemde VeVa-leerlingen ook praktijkervaring op bij defensie.

Defensieminister Ank Bijleveld reageert geschrokken op het nieuws. De prioriteit ligt nu bij de beste zorg en opvang van de gewonden, laat ze op Twitter weten.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3016602/Aspirant-militair-18-zwaargewond-na-blikseminslag-Ossendrecht-13-anderen-lichtgewond

Sparkplug

Veertien gewonden door blikseminslag op militaire basis Ossendrecht

19 juni 2019 10:53
Laatste update: 7 minuten geleden

Veertien aspirant-militairen tussen zestien en achttien jaar zijn woensdagochtend gewond geraakt bij een blikseminslag op een militair oefenterrein in Ossendrecht.

Een persoon raakte zwaargewond. Hij is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

De andere leerlingen zijn met lichte verwondingen voor controle naar het ziekenhuis overgebracht.

De blikseminslag vond volgens Omroep Brabant rond 8.30 uur plaats. De tieners waren op het terrein in het kader van hun opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa), een vooropleiding waarmee ze kunnen instromen op de luchtmachtbasis in Woensdrecht.

Ze werden tijdens de oefening verrast door de bliksem. In grote delen van het land geldt woensdag code geel voor onweer en hagel.

Door: NU.nl/ANP

https://www.nu.nl/binnenland/5943117/veertien-gewonden-door-blikseminslag-op-militaire-basis-ossendrecht.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.