Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba

Gestart door bergd, 20/07/2020 | 05:06 uur

Parera

Via defensie.nl het eerste beeld van de drijvende helikopter
Verkennend onderzoek ongeluk NH90-helikopter

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een verkennend onderzoek naar het ongeluk met een NH90-helikopter in de Caribische Zee op 19 juli 2020 waarbij twee bemanningsleden omkwamen. De Onderzoeksraad gaat hiervoor samen met de Inspectie Veiligheid Defensie ter plaatse.

https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/17391/verkennend-onderzoek-ongeluk-nh90-helikopter

Lex

Overlevenden crash nog aan boord

'Eerste prioriteit om slachtoffers NH90 te repatriëren'

DEN HAAG - Maandag om 16.30 uur is er door het Ministerie van Defensie een persbriefing gegeven naar aanleiding van de dodelijke crash met de helikopter NH-90 van het Ministerie van Defensie, zondagmiddag bij Aruba.
Bij de crash kwamen de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies om het leven. Warnies laat een partner achter en een dochter van nog geen twee jaar oud.
Boudewijn Boots, directeur operaties bij Defensie, voert maandag het woord. Boots zegt dat het nu de eerste prioriteit is voor defensie om de slachtoffers te repatriëren. Zowel de overleden medewerkers als de twee overlevenden.
Daarnaast wil Defensie zoveel mogelijk van de helikopter zien te redden in verband met het onderzoek. De overlevenden zijn nog aan boord van Zr. Ms. Groningen, een van de patrouilleschepen van Defensie. Boots: ,,Ze hebben geen fysiek letsel, maar het komt voor hen als een harde klap aan."
De overlevenden zijn zondag zelfstandig uit de gecrashte heli gekomen. Het gaat om de sensoroperator en rescuecoördinator, meldt Boots. Nadat ze uit de helikopter konden komen zijn ze door bemanningsleden van de Zr. Ms. Groningen uit het water gehaald.

Helikopter drijft nog
De NH90 drijft nog dankzij de vier drijflichamen. Boots legt uit dat een NH90 vier drijflichamen heeft. Het gecrashte toestel drijft ondersteboven en bevindt zich 34 zeemijl van Aruba. Twee schepen zijn bij de helikopter: de Groningen en een schip van de kustwacht: ,,,Ze proberen te voorkomen dat we de heli verliezen."
Het is volgens Boots moeilijk omdat er hoge golven zijn, en er staat een zware wind. Het is maandagmiddag nog niet gelukt een sleepverbinding aan te leggen of schermen eromheen. Het wordt krap qua tijd: ,,De drijflichamen houden het niet eeuwig. Mocht ze zinken, dan zijn we haar kwijt. Het is daar 2,5 kilometer diep."

Crash
Ondanks dat de NH90 helikopter een 'betrouwbare en goed presterende helikopter' is, volgens Boots, crashte de helikopter van de Koninklijke Luchtmacht zondag tijdens een routinevlucht in het Caribisch gebied. Alle helikopters van hetzelfde type blijven voorlopig aan de grond.
De zwarte doos van de gecrashte helikopter bij Aruba is gevonden en geborgen, meldde het ministerie van Defensie eerder maandag. De vluchtrecorder kan gebruikt worden voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.
Zo'n zwarte doos neemt onder meer de gesprekken op die in de cockpit worden gevoerd.

Telegraaf, 20-07-2020, 16:30

bergd

Heel veel sterkte gewenst voor alle betrokkenen

Sparkplug

Gecrashte helikopter bij Aruba was op grenspatrouille wegens coronavirus

20 juli 2020 13:51
Laatste update: 6 minuten geleden

De helikopter van Defensie die zondag in zee stortte bij Aruba, keerde terug van een patrouillevlucht boven de zeegrenzen van het Caribische eiland in verband met coronavirus. Dat zegt Defensiewoordvoerder Sjaak van Elten maandag tegen NU.nl. Bij het ongeval kwamen twee van de vier bemanningsleden om het leven.

Vanwege de vrees voor coronabesmettingen zijn alle maritieme grenzen van Aruba (met uitzondering van regulier vaarverkeer) gesloten. De Koninklijke Marine helpt de Arubaanse kustwacht om te controleren wie het Koninkrijk binnenvaart. Het kan gaan om vluchtelingen in kleine bootjes uit het nabijgelegen Venezuela of andere mensen die Aruba illegaal binnen proberen te komen.

De 34-jarige piloot Christine Martens vloog de NH90-boordhelikopter zondagmiddag na een afgeronde patrouillevlucht terug naar de Zr. Ms. Groningen, het marineschip waarop het toestel gestationeerd was. Naast haar zat de 33-jarige coördinator en navigator Erwin Warnies.

Achterin zaten een sensoroperator, die onder meer het radarsysteem bedient, en een duiker, die in actie komt bij reddingsacties op zee.

Helikopter stortte neer in zicht van marineschip

In het zicht van het patrouilleschip op zo'n 12,5 kilometer uit de Arubaanse kust stortte de maritieme gevechtshelikopter rond 14.30 uur (lokale tijd) neer in de Caraïbische Zee. Martens en Warnies overleefden de crash niet. De bemanningsleden achterin liepen alleen lichte verwondingen op en konden worden gered.

Bemanningsleden van de Zr. Ms. Groningen brachten de vier inzittenden aan boord van het schip. Pogingen om Martens en Warnies te reanimeren waren tevergeefs.

De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. Een duikteam heeft de zwarte doos met daarin de vluchtrecorder van de helikopter geborgen. Het toestel zelf is mogelijk gezonken, al kan Defensie daarover nog geen uitspraken doen.

NH90 spoorde ook drugsboten op

De NH90 was een militair onderdeel van de Zr. Ms. Groningen. De helikopter was uitgerust met een M2-zwaar machinegeweer en twee Mark 46-torpedo's. Ook had het toestel een krachtige radar aan boord, waarmee het zowel objecten in de lucht als onder water kon opsporen. In theorie was de gevechtshelikopter in staat om een onderzeeboot uit te schakelen door een torpedo te laten vallen.

In het Caraïbisch gebied werd de NH90 voornamelijk ingezet om patrouillevluchten uit te voeren, drugsboten op te sporen en om mensen en goederen over te zetten.

Defensie heeft nog negentien andere NH90-helikopters in haar vloot. Die zullen voor onbepaalde tijd niet vliegen.

Door: Lennart 't Hart

https://www.nu.nl/buitenland/6065525/gecrashte-helikopter-bij-aruba-was-op-grenspatrouille-wegens-coronavirus.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

Vliegprogramma NH90-helikopters opgeschort

Nieuwsbericht | 20-07-2020 | 12:18

De NH90-vloot blijft uit voorzorg voorlopig aan de grond. Dat heeft minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten de Kamer vandaag per brief laten weten.

Reden voor het besluit is het ongeluk dat gisteren ten noorden van Aruba gebeurde. Een NH90-helikopter raakte toen te water. Hierbij kwamen de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies om het leven. Beiden hadden de rang van luitenant ter zee der tweede klasse Oudste Categorie. De overige 2 bemanningsleden werden uit zee gered.

De krijgsmacht heeft 20 NH90-helikopters. Het is voor het eerst dat er een ongeluk is gebeurd met dit type toestel. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest.


Archieffoto van een NH90 boven het achterdek van Zr.Ms. Groningen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/07/20/vliegprogramma-nh90-helikopters-opgeschort
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Reinier

Citaat van: Umbert op 20/07/2020 | 08:36 uur
Benieuwd wat de oorzaak is, want in het nieuws wordt er al vermeld dat dit de "FYRA" onder de heli's is, alleen omdat de montage in Italie plaats vindt.
Wanneer gaat de media zich realiseren dat dit stereotyperen is en redelijk racistisch; alles wat uit Italië komt is slecht en het zijn ook nog eens potverteerders.  :mad:

RIP voor de bemanningsleden. 


A.J.

Shit... RIP voor de betrokken bemanningsleden.

Sparkplug

#4
Citaat van: Umbert op 20/07/2020 | 08:36 uur
Benieuwd wat de oorzaak is, want in het nieuws wordt er al vermeld dat dit de "FYRA" onder de heli's is, alleen omdat de montage in Italie plaats vindt.

Die link leggen ze in de media graag. NH90's van andere assemblagelijnen hebben net zo goed problemen. Maar goed. Fyra is een graag gebruikt stopwoordje.

Edit. Sterkte voor de nabestaanden.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Umbert

Idd RIP voor de crew en goed herstel voor de overige crewleden.
Benieuwd wat de oorzaak is, want in het nieuws wordt er al vermeld dat dit de "FYRA" onder de heli's is, alleen omdat de montage in Italie plaats vindt.

Parera


bergd

'Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba'
Zondag rond drie uur 's middags lokale tijd is er een helikopter van Defensie neergestort na vertrek van Aruba op weg naar Curaçao. Dat melden militaire spotters aan Curaçao.nu. Cynthia Devere, vervangend woordvoerder van de Kustwacht, kan het ongeluk bevestigen noch ontkennen.

Binnenlandredactie 20-07-20, 03:59 Laatste update: 04:45 https://www.ad.nl/binnenland/helikopter-defensie-stort-neer-bij-vertrek-van-aruba~a1a56232/

De NH90-helikopter vervoerde passagiers. Er zouden meerdere slachtoffers zijn, maar Defensie op Curaçao wil daarover niets zeggen. Een rescue-helikopter van de Kustwacht is vanuit Curaçao vertrokken voor ondersteuning van een reddingsoperatie die begonnen is.

Het ministerie van Defensie geeft maandag om 05.00 uur een persconferentie over 'actuele gebeurtenissen'. De Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer zal het woord voeren. Wat er precies aan de hand is, wil een woordvoerder nog niet zeggen.