Federale begroting en Politieke toekomst België

Gestart door Ace1, 21/09/2020 | 13:02 uur

Ace1

'De Franstaligen beseffen ook dat ze niet om hem heen kunnen': ziet men in het zuiden van het land regering De Wever I zitten?

Een nieuw centrumrechts bondgenootschap, en Bart De Wever als premier is niet langer een taboe. Dorian de Meeûs, hoofdredacteur van La Libre Belgique, ziet een politieke omwenteling in het zuiden van het land. 'De vraag die nog leeft, is hoever De Wever zal willen gaan met zijn staatshervorming.'

Er waait een zeker optimisme door het zuiden van het land, ziet Dorian de Meeûs, de hoofdredacteur van de Franstalige krant La Libre Belgique. Amper een maand nadat verkiezingswinnaars Les Engagés en MR zich aan elkaar hebben geklikt, is er al een Franse Gemeenschapsregering én een Waalse regering, en ook op federaal vlak lijkt er een ongeziene vaart achter te zitten.

Zien we met MR en Les Engagés een nieuw bondgenootschap dat vertrokken is voor jaren?

"Daar lijkt het inderdaad op. Dat de regeringen in Franse Gemeenschap en Wallonië gevormd zijn zonder een heel uitgewerkt regeerakkoord, toont dat er genoeg vertrouwen is dat ze en cours de route verder kunnen onderhandelen.

"Jarenlang werd gezegd dat CDH (nu Les Engagés, JL) aan de PS geplakt was. Maar die partij is niet alleen van naam veranderd: er werden ook nieuwe boegbeelden aangetrokken en de partijlijn werd meer centrumrechts dan centrumlinks. Maxime Prévot is vandaag maar al te blij dat hij niet langer het vijfde wiel aan de wagen van de PS is."

Heerst er evenveel optimisme over de federale formatie?

"Ik heb de indruk van wel. Iedereen ziet het als een positieve zaak dat er een coherentie is tussen de verschillende regeringen. De partijen die de Waalse regering en Franse Gemeenschapsregering vormen, werken aan een federale regering met de partijen die Vlaams aan het formeren zijn.

"Het valt ook op hoe sereen en constructief alles lijkt te verlopen. We hebben de grootste moeite om info los te krijgen bij MR en Les Engagés. Dat is slecht nieuws voor journalisten, maar toont aan dat er intern veel respect is, ook voor Bart De Wever. In vergelijking met eerdere formaties zijn er veel minder lekken of ballons d'essai, voorstellen die worden losgelaten om de publieke opinie te testen."

De Wever als premier op het nationaal defilé volgend jaar, dat is geen schrikbeeld meer voor de Franstaligen?

"Nee, ik denk niet dat De Wever als premier nog een probleem is voor de Franstaligen. Het blijft natuurlijk gevoelig voor bepaalde partijen. Zo zei DéFI-voorzitter Sophie Rohonyi dat ze het vreemd vond dat hij nu aanvaard zou worden. Maar de meeste Franstaligen beseffen ook wel dat er eigenlijk geen alternatief is. Je kunt aan Nederlandstalige kant moeilijk PVDA, Vlaams Belang én N-VA gaan uitsluiten. Bovendien wordt N-VA vandaag ook als een verantwoordelijke partij gezien. Maar de vraag die wel nog leeft, is hoever De Wever zal willen gaan met zijn staatshervorming."

Hoever willen Les Engagés en MR daarin gaan?

"Beide partijen zien zeker mogelijkheden om de staat efficiënter te maken. Van de beruchte negen ministers van Volksgezondheid tijdens de coronacrisis waren er zes Franstaligen. Dat is voor bijvoorbeeld Les Engagés een reden om gezondheidszorg anders te organiseren. En MR sprak in de campagne zelfs van de regio's verantwoordelijk te maken op vlak van werkloosheid en werkgelegenheid.

"Ik las dat N-VA nu met een commissie naast de regering werk wil maken van het splitsen van de bevoegdheden, de zogeheten bicefale aanpak. Maar dat roept nog heel wat vragen op. De Vlaamse partijen willen bijvoorbeeld een rijbewijs met punten, de Franstalige niet. Gaan we dan alleen een rijbewijs met punten in Vlaanderen krijgen? En wat dan met Vlamingen en Walen die in Brussel wonen?"

Een al even lastige discussie: waar gaan de partijen 27 miljard vinden om te besparen?

"In tegenstelling tot in Vlaanderen was het begrotingstekort in Franstalig België amper een thema in de campagne, schandalig eigenlijk. Maar ook hier is het besef nu wel ingedaald dat het zo niet verder kan. Ik denk dat PS zo snel voor de oppositie koos omdat de partij ook wel beseft dat ze de nodige besparingen moeilijk zou kunnen verkopen aan haar electoraat.

"Als je ziet wat Les Engagés en MR in hun programma en het Waals regeerakkoord hebben staan, dan proberen zij vooral geld te vinden bij de politiek en ambtenarij, en ook door kordater op te treden tegen werklozen. Maar er gaat veel meer nodig zijn. N-VA en MR willen bijvoorbeeld de groeinorm verlagen voor de gezondheidszorg, maar dat ligt moeilijk voor cd&v, Vooruit en Les Engagés. Daar gaan ze toch een middenweg moeten vinden."

Ook op vlak van fiscaliteit lijkt het water nog diep tussen de partijen.

"Zeker. Zo is MR niet bepaald te vinden voor de vermogensbelasting waar Vooruit om vraagt. Waar het MR vooral om te doen is, is dat er geen nieuwe belastingen bijkomen. Dat wil nog niet zeggen dat bepaalde belastingen als de effectentaks niet verhoogd kunnen worden. Ik denk dat MR met deze partijen toch makkelijker een akkoord kan vinden dan in Vivaldi."

Krijgt ook Brussel een regering voor de gemeenteraadsverkiezingen?

"Dat wordt sowieso de moeilijkste puzzel. Aan Nederlandstalige kant is het ingewikkeld met drie ministerposten voor vier partijen. En aan Franstalige kant lijkt PS-fractieleider Ahmed Laaouej er alles aan te doen om niet zelf aan tafel te moeten komen met David Leisterh (MR).

"Laaouej lijkt te denken dat compromissen maken met MR en Les Engagés voor de gemeenteraadsverkiezingen niet verstandig is, omdat ze in heel wat gemeenten strijden met de PTB om hetzelfde publiek. Ik vrees dus dat dat moeilijk wordt, al zou het ook erg onverantwoordelijk zijn om de regeringsvorming zo lang te rekken."

https://www.demorgen.be/politiek/de-franstaligen-beseffen-ook-dat-ze-niet-om-hem-heen-kunnen-ziet-men-in-het-zuiden-van-het-land-regering-de-wever-i-zitten~b8887682/

Ace1

Belgische koning stelt Bart De Wever aan als formateur na verkiezingswinst

Bart De Wever (N-VA) is door de Belgische koning Filip aangesteld als formateur. Hij gaat proberen een centrumrechtse federale regering te vormen met N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés.

De gedoodverfde premier De Wever is zowel burgemeester van Antwerpen als partijleider van de Vlaams-nationalistische N-VA, de Nieuw-Vlaamse Alliantie. N-VA is bij de verkiezingen van begin juni de grootste partij in Vlaanderen geworden. Het is ook de grootste partij van het land.

Het is voor Belgische begrippen snel dat er een maand na de verkiezingen een federale formateur is. Dat is de afgelopen 21 jaar niet voorgekomen. De Wever moet op 24 juli verslag uitbrengen aan de koning.

Arizona-coalitie
Het vormen van een regeringscoalitie op nationaal niveau is een ingewikkelde klus. In Vlaanderen, Wallonië en Brussel is heel verschillend gestemd. De nieuwe nationale regering moet al deze uitkomsten weerspiegelen.

De regering die De Wever voor ogen heeft, wordt ook wel de Arizona-coalitie genoemd, omdat de kleuren van de politieke families overeenkomen met die van de vlag van de Amerikaanse staat Arizona.

De coalitie is een samenspel met aan de Nederlandstalige kant het Vlaams-nationalistische N-VA, de sociaaldemocraten van Vooruit en de christendemocraten van CD&V. Aan de Franstalige kant komt daar het liberaal-conservatieve Mouvement Réformateur (MR) bij en middenpartij Les Engagés.

In de aanloop naar de verkiezingen leek het radicaal-rechtse Vlaams Belang af te steven op een grote overwinning. De partij boekte winst, maar niet genoeg om de grootste te worden.

De liberale Open VLD van de demissionaire premier Alexander De Croo verloor flink. De partij is door de kiezer afgestraft voor de deelname aan de vorige regering, die een relatief links beleid voerde. Ook het linkse Groen verloor sterk. Beide partijen verwezen zichzelf na de verkiezingen meteen naar de oppositie.

Vlaamse en Waalse regering
Parallel met de federale onderhandelingen lopen ook in Vlaanderen, Brussel en Wallonië de onderhandelingen over de regionale regeringen. In Vlaanderen zal die regering bestaan uit een coalitie van de drie Vlaamse partijen die ook op federaal niveau in de regering zullen komen: NV-A, CD&V en Vooruit.

Ook daar liggen sommige standpunten ver uit elkaar, al is het wel gebruikelijk dat er op regionaal niveau sneller een akkoord wordt gesloten dan op federaal niveau.

Verslaggever Heleen D'Haens over de formatie:
"In het verleden zijn er behoorlijk wat strubbelingen geweest tussen enkele partijen in het beoogde kabinet, bijvoorbeeld tussen de Vlaamse socialisten van Vooruit en de Waalse liberalen van de MR. Toch tonen de partijleiders zich vandaag optimistisch over het formatieproces. Allemaal hebben ze bij formateur De Wever voldoende ruimte gevoeld om in het regeerakkoord belangrijke punten uit hun programma binnen te halen.

Ondanks die goede sfeer staat De Wever toch voor zeer een ingewikkelde opdracht. België heeft een fors begrotingstekort en een hoge staatsschuld. In september moet het land van de Europese Commissie met een plan komen om dat op te lossen, maar de verschillende partijen hebben daar uiteenlopende ideeën over. Zo weigert Vooruit, de enige linkse partij in deze club, te bezuinigen op sociale thema's zoals gezondheidszorg of sociale zekerheid. De rechtse MR is dan weer tegen een vermogenswinstbelasting.

Toch is De Wever, doorgewinterd onderhandelaar, naar eigen zeggen hoopvol over het welslagen van de onderhandelingen. Hij wil een regering vormen voor 13 oktober: dan gaan de Belgen alweer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen."

https://nos.nl/artikel/2528327-belgische-koning-stelt-bart-de-wever-aan-als-formateur-na-verkiezingswinst

Huzaar1

Deze zaak heeft voor mij het imago van Belgie altijd wel bepaald op een manier, heel breed omdat het ook meerdere invalshoeken heeft.

Het belgie waar je gewoon mensen kunt vermoorden op klaadlichte dag en gebruik makend van de ongeorganiseerdheid om te ontsnappen.

Een waar politie en opsporing er een zijn van het niveau Semafoor en Bommel.

En een plek waar criminaliteit, koude oorlog, en spionage samenkomen en hierdoor een soort microcosmos vormen voor al het andere van die tijd.

Nooit begrepen dat de Belgische overheid het heeft toegestaan de poitie zo te laten falen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

De pijnlijke en ongemakkelijke waarheid na 40 jaar onderzoek naar de Bende van Nijvel
Het federaal parket zet een punt achter het Bende-onderzoek, een gerechtelijk onderzoek dat decennialang alle richtingen uitging, maar finaal nergens eindigde. Dat politie en justitie gefaald hebben in dit gruwelijke dossier is een even pijnlijke als ongemakkelijke waarheid.

Over het onderzoek naar de Bende van Nijvel kan veel gezegd worden maar niet dat er niet in gewerkt is geweest. Aan de inzet van mensen en middelen zal het niet gelegen hebben dat er geen resultaat werd geboekt. Al zijn er wel twijfels of er al die jaren altijd en overal even efficiënt gewerkt werd.

Want als er hard gewerkt is, moet ook gezegd worden dat er bij tijd en wijle ook hard tegengewerkt is. In het dossier zijn er tal van voorbeelden te geven van manipulaties en open oorlogen tussen magistraten en politiemensen. Dat laatste ging soms erg ver. Als er nooit een doorbraak kwam in het onderzoek kan je je afvragen of dat iets zegt over het professionalisme van de misdadigers dan wel het gebrek aan professionalisme van de misdaadbestrijders.

Niet vergeten ook dat de feiten zich afspeelden in de jaren 80. Het was een tijd waarbij er geen gebruik werd gemaakt van mobiele telefoons en niet op elke hoek van de straat een camera stond. Het politielandschap zag er helemaal anders uit. Van een geïntegreerde politie was nog geen sprake. België had toen drie politiediensten en er was geregeld sprake van een ware guerre des flics. En ook wetenschappelijk onderzoek was toen niet wat het nu is. Denk alleen nog maar aan de enorme recente evolutie in het DNA-onderzoek.   

Hoe dan ook, met het afsluiten van dit dossier, blijven heel veel vragen. Omdat sommigen daar blijkbaar moeilijk mee kunnen leven, worden de antwoorden dan maar zelf ingevuld. Bovendien bevat het dossier van de Bende ook alle ingrediënten om er een fantastisch verhaal mee te construeren.

En allicht vind je in de miljoenen pagina's wel ergens een naam of element om je verhaal te staven. De toegenomen omvang van het dossier laat ondertussen toe om zowat elke theorie, de een al wat fantasierijker dan de ander, te linken aan een of ander proces-verbaal. 'Mijnheer Amalgaam' maakt in zo'n omgeving al snel veel kans om schuldig verklaard te worden door deze of gene. 

Hoe dan ook, met het afsluiten van dit dossier, blijven heel veel vragen. Omdat sommigen daar blijkbaar moeilijk mee kunnen leven, worden de antwoorden dan maar zelf ingevuld. Bovendien bevat het dossier van de Bende ook alle ingrediënten om er een fantastisch verhaal mee te construeren.

En allicht vind je in de miljoenen pagina's wel ergens een naam of element om je verhaal te staven. De toegenomen omvang van het dossier laat ondertussen toe om zowat elke theorie, de een al wat fantasierijker dan de ander, te linken aan een of ander proces-verbaal. 'Mijnheer Amalgaam' maakt in zo'n omgeving al snel veel kans om schuldig verklaard te worden door deze of gene. 

Helaas, het valt te vrezen dat de afwezigheid van een proces tegelijk ook de ruimte creëert om fantasten en complotdenkers helemaal los te laten gaan. En als er nu iets is waar het Bendedossier niet vooruit mee geholpen is, is het precies de verdere mythevorming. 

Geen ordinaire zware criminaliteit
In alles wat er over de Bende al gezegd en geschreven is, zijn er weliswaar geen definitieve antwoorden te geven, maar kunnen er wel een paar lijnen getrokken worden. 

De Bende van Nijvel is eigenlijk een verzamelnaam. Men heeft een aantal feiten aan elkaar gelinkt en toegeschreven aan 'de' Bende. In een aantal gevallen zijn daar ook materiële elementen voor. Denk aan wapens die gebruikt werden bij feit A én B én C. In een aantal gevallen leek het er zelfs op dat die materiële bewijzen door de Bende zelf bewust gegeven werden.

Alsof de Bende een visitekaartje wou afgeven en zeggen: het waren wij. Maar het blijft niettemin de vraag of er wel echt één bende achter alle feiten zat.

Die feiten waren overigens erg uiteenlopend. In de perceptie wordt de Bende vooral geassocieerd met drieste overvallen op warenhuizen maar soms werden er ook diefstallen 's nachts gepleegd, met wisselende buit, of individuen geliquideerd, niet altijd duidelijk om welke reden.

Sommigen opperen de mogelijkheid van diverse bendes die dan mogelijk wel gedirigeerd werden door steeds dezelfde opdrachtgevers. In die hypothese blijven dezelfde vragen, wie en waarom, maar situeren ze zich slechts op een ander niveau.

Anderen zeggen dat men het in het Bendedossier te ver gaan zoeken is. Al zijn er toch een aantal ernstige indicaties die het weinig waarschijnlijk maken dat het hier gaat om ordinaire criminaliteit. De criminele code zegt bijvoorbeeld dat je niet zomaar kinderen doodschiet en dat de buit in verhouding moet staan tot het gepleegde geweld. Het gebeurde in dit dossier wel. Bovendien liet men soms doelbewust sporen achter met het risico op identificatie en strafverzwaring. De feiten van de Bende maken het dus moeilijk er een zuiver crimineel fenomeen in te zien.

Nog een teken: het tipgeld dat destijds door Delhaize werd beloofd, een niet onaardig bedrag van omgerekend 250.000 euro, heeft blijkbaar nooit iemand uit het criminele milieu kunnen verleiden om te praten. Nochtans zijn ze daar verlekkerd op snel geldgewin.

Ook de introductie in het Belgische strafrecht van de figuur van de spijtoptant, iemand die in ruil voor bescherming informatie geeft, zorgde er niet voor dat iemand uit zijn criminele schaduw naar de politie stapte om te praten. In Italië bewees het weliswaar omstreden statuut van 'pentiti' wel zijn nut in de strijd tegen de maffia.

In ons land is er tot vandaag twee keer met een kroongetuige gewerkt, maar niet in het Bendedossier zoals men gehoopt had. Jammer. Want als er iemand weet wie de Bende is, is het natuurlijk de Bende zelf. Maar niet dus. Ook uit het criminele milieu kwam geen informatie die leidde tot een oplossing.     

Als het geen ordinaire, zeer zware criminaliteit is, wat is het dan wel? Wie had hier baat bij? A qui profite le crime?  Naast het honderdduizenden pagina's dikke dossier, is er inmiddels ook al een bibliotheek volgeschreven over de Bende.

Gamma van verklaringen
Wie al die publicaties naast elkaar legt, komt tot een gamma van verklaringen voor het Bendegeweld. Veel van die verklaringen overlappen elkaar.

De bekendste namen die vaak terugkeren zijn die van Bouhouche en Beijer. Het zijn twee ex rijkswachters die het korps moesten verlaten. Ze waren verwikkeld in drugs- en wapenhandel en later ook betrokken bij een roofmoord. Rancune en een rechtsextremistische ideologie zou hun motivatie dan zijn.

Een figuur, geen naam, die haast automatisch geassocieerd wordt met de Bende, is de reus. Dat heeft te maken met de gestalte van een verdachte die bij diverse Bendefeiten zou betrokken zijn. Maar ook op de reus heeft men nooit een naam kunnen kleven. 

Extreemrechts wordt ook vaak in verband gebracht met de Bende. Er kunnen verbanden gelegd worden naar rechtsextremistische organisaties als Westland New Post en Front de la Jeunesse en ook enkele sleutelfiguren binnen de rijkswacht die zich groepeerden in de Groep G. Het motief zou ideologisch zijn. Het Bendegeweld moest de zwakte van de staatsinstellingen (politie en justitie) aantonen. Vanuit die logica kon dan vervolgens gewerkt worden aan de versterking van de staat.   

In het verlengde hiervan is er de hypothese Gladio/Stay Behind. Dat was een netwerk dat na WO II door inlichtingendiensten van de geallieerden werd opgezet. Dit netwerk had als primaire doelstelling het anticommunisme. Maar sommige auteurs geloven in de piste dat (een afsplitsing van) Gladio zich ook schuldig zou gemaakt hebben aan Bendefeiten. Destabilisering van de staat zou dan het motief moeten zijn. Het creëren van een terreurklimaat opdat justitie- en politiediensten zouden versterkt worden. In dit verband spreekt men ook over de strategie van de spanning.

Wie de feiten in een Belgische politieke context analyseert, verwijst ook naar de figuur van Paul Vanden Boeynants, een ondernemer in de vleesindustrie én ex-premier die rond zich een aantal mensen had verzameld die vragen opriepen.     

Van een heel andere orde is de theorie dat de groep Delhaize zou afgeperst worden. Ook het Noord-Franse misdaadmilieu wordt genoemd in deze context, net zoals enkele notoire Belgische figuren uit het criminele milieu als De Staercke en Van Esbroeck.

Maar het kan niet genoeg herhaald worden: het zijn allemaal slechts theorieën. Men weet het niet. In het beste geval wordt het onderzoek nu toegankelijk voor historici en kunnen zij inzichten geven. Eerder gebeurde dat ook in dossiers als de moord op Julien Lahaut (de communistische volksvertegenwoordiger die in augustus 1950 geliquideerd werd) en Patrice Lumumba (de eerste premier van de Republiek Congo die in 1961 mishandeld en vermoord werd). 

Het federaal parket laat weten een punt achter het Bende-onderzoek te zetten, een gerechtelijk onderzoek dat decennialang alle richtingen uitging maar finaal dus nergens eindigde.

Dat is erg pijnlijk voor alle slachtoffers en nabestaanden. 28 doden en de afwezigheid van antwoorden laten een haast onverdraaglijke stilte na. Maar ook de hele samenleving lijdt. Terugblikkend op heel deze criminele historie, kan je niet anders dan concluderen dat politie en justitie hebben gefaald in een van de gruwelijkste dossiers in de geschiedenis van België. Die even pijnlijke als ongemakkelijke waarheid is er wel.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/06/14/de-bende-ieder-zijn-waarheid/




Ace1

#173
IN KAART: nu wellicht doek valt over onderzoek, deze misdaden pleegde  Bende van Nijvel

Vandaag valt het doek over het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het federaal parket heeft de slachtoffers en nabestaanden samengeroepen, volgens onze informatie om hen uit te leggen dat ze nog alles hebben gedaan wat ze konden, maar dat het niks meer heeft opgeleverd. Eén van de grootste en gruwelijkste mysteries uit onze recente geschiedenis blijft dus wellicht voor altijd onopgelost.

De Bende van Nijvel zou 28 dodelijke slachtoffers hebben gemaakt, bij verschillende overvallen, inbraken en moorden. Ze sloegen eerst verschillende keren toe in de periode 1982-1983, en pleegden hun bloedigste aanslagen eind 1985. Op de kaart hieronder kan je zien waar de Bende van Nijvel allemaal actief zou zijn geweest.

Een kaart is op onderstaande link te bekijken.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/06/27/kaart-bende-van-nijvel/

Ace1

Nu Bart De Wever zowel Vlaams als federaal aan zet is: kan hij dat zomaar combineren? En kan hij dan nog premier worden?

Een drukke periode voor Bart De Wever. Als voorzitter van de grootste partij in het Vlaams Parlement kreeg hij automatisch het initiatiefrecht om te bekijken welke coalitie een meerderheid kan halen. Vandaag kwam daar ook een federale informatieopdracht bij. Maar kan hij dat combineren? En kan hij nog premier worden? Jullie vragen beantwoord.

Kan De Wever informateur zijn op Vlaams én federaal niveau?
De eerste vraag: kan hij dat zomaar combineren? Mag dat wel?

In theorie kan het. Er is geen enkel wettelijk obstakel dat in de weg staat van de dubbele opdracht. Wel zijn er praktische bezwaren, zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst. "Dit is heel veel werk voor 1 persoon. Al staat hij er op zich niet alleen voor. Hij heeft natuurlijk teams en medewerkers."

Tegelijkertijd ziet Verhulst het dubbele mandaat van De Wever ook als een mogelijk voordeel. "De Wever kan nu eigenlijk op 2 verschillende schaakborden schaken met dezelfde pionnen."

"De Wever had het idee al om de regeringen symmetrisch samen te stellen", zegt ook politicoloog Nicolas Bouteca in Terzake. "Dat betekent dat de partijen in de federale regering dezelfde zullen zijn als die in de Vlaamse en Waalse regering."

"Dat kan een voordeel zijn als je gaat besturen. Bijvoorbeeld voor een fiscale hervorming. In de vorige regering zagen de deelstaten dat niet 100 procent zitten, want dat heeft ook impact op de financiën van de deelstaten. Maar als je met dezelfde partijen zit, gaat dat wat gemakkelijker."

Kan De Wever ook nog premier worden?
Bart De Wever heeft zijn ambitie om premier te worden tijdens de campagne niet onder stoelen of banken gestoken. Nochtans wordt een informateur traditioneel niet de regeringsleider. Het premierschap is meestal weggelegd voor de formateur, de persoon die de informateur opvolgt en die de regering daadwerkelijk op poten zet.

Toch moet dat geen probleem zijn, zegt Verhulst. "Dat De Wever nu aangesteld is als federaal informateur, betekent niet dat hij geen premier kan worden. Wettelijk kan dat. Het ene sluit het andere absoluut niet uit."

"Ik hoor in ieder geval bij de N-VA dat ze blijven vasthouden aan dat premierschap. Als de onderhandelingen lukken natuurlijk. Die moeten nog beginnen. Zo snel gaat dat niet. Daarom wil De Wever nu in alle stilte en discretie werken."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/06/12/bart-de-wever-premier-informateur-vlaams-federaal/


Ace1

Koning benoemt Bart De Wever (N-VA) tot federaal informateur

Koning Filip stuurt Bart De Wever (N-VA) als informateur het veld in voor de vorming van de federale regering.

Om 14.30 uur werd Bart De Wever ontvangen op het Paleis. Koning Filip heeft N-VA-voorzitter het veld ingestuurd om een federale coalitie op de been te krijgen.

Maandag en dinsdag werden de formatiekaarten eigenlijk al gelegd. Tijdens de één-op-ééngesprekken die de partijvoorzitters in het paleis voerden, smolt de weerstand weg om Bart De Wever aan te duiden als informateur. Bart De Wever is zelf ook bereid om de handschoen op te nemen, een alternatieve naam werd niet aangehaald bij de koning. Zijn partij N-VA scoorde verrassend goed tijdens de verkiezingen, net als de Franstalige liberale partij MR van Georges-Louis Bouchez: de twee kwamen als grote winnaars uit de bus. Dus is het ook logisch dat zij het initiatiefrecht krijgen.

Let wel: een informateur verkent het terrein, maar dat is nog geen formateur die de definitieve coalitie in elkaar timmert. Alle vingers wijzen wel in de richting van een federale ploeg van N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés. Al laat het zich raden dat De Wever mikt op zo'n federale 'afspiegelingscoalitie' – dat is een kopie is van de twee regionale regeringen zoals die nu in de steigers staan.

Een moeilijke knoop die moet ontward worden, is een mogelijke staatshervorming. N-VA wil absoluut dat er een communautaire deal wordt gemaakt, maar de andere coalitiepartners staan daar minder voor te springen.

Voor de Vlaamse regeringsvorming tot slot is De Wever momenteel ook al informateur. Hij ontvangt vandaag nog de laatste partijvoorzitters op het Martelarenplein in Brussel voor een eerste beleefdheidsronde. Daarna zullen de Vlaams-nationalisten wel moeten beslissen wie er de komende dagen aan de Vlaamse kar trekt. Voor De Wever zelf is het praktisch niet evident om beide opdrachten als informateur te blijven combineren.

https://www.hln.be/binnenland/koning-benoemt-bart-de-wever-n-va-tot-federaal-informateur~a8336c4e9/

Stoonbrace

Citaat van: Huzaar1 op 10/06/2024 | 18:32 uurGet it, maar het blijft Belgie zeg maar.
Zou mooi zijn als dit de doorbraak is, keep us posted.

Granted. Het is net wel nog wat duidelijker geworden, de Waalse socialisten kiezen federaal voor de oppositie.

Huzaar1

Citaat van: Stoonbrace op 10/06/2024 | 16:12 uurDat wat het niet makkelijker maakt? De artikels die Ace1 gepost heeft zijn fout, hé. Wallonië nam een bocht naar rechts ipv links, Vlaams Belang heeft geen blokkerende meerderheid en beide landsdelen hebben centrumrechts gestemd. Er is nederlandstalige media beschikbaar over de politiek in België die wél weet waarover ze het hebben:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/

Hier kan je de mogelijke coalities bekijken:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/06/09/uitslag-verkiezingen-kies24-federaal-parlement-coalitie/

Get it, maar het blijft Belgie zeg maar.
Zou mooi zijn als dit de doorbraak is, keep us posted.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Stoonbrace

Citaat van: Huzaar1 op 10/06/2024 | 16:07 uur+1 , maar ben bang dat dit het niet makkelijker maakt.

Dat wat het niet makkelijker maakt? De artikels die Ace1 gepost heeft zijn fout, hé. Wallonië nam een bocht naar rechts ipv links, Vlaams Belang heeft geen blokkerende meerderheid en beide landsdelen hebben centrumrechts gestemd. Er is nederlandstalige media beschikbaar over de politiek in België die wél weet waarover ze het hebben:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/

Hier kan je de mogelijke coalities bekijken:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/06/09/uitslag-verkiezingen-kies24-federaal-parlement-coalitie/

Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 10/06/2024 | 14:30 uurIk hoop oprecht dat je gelijk hebt; eindelijk eens wat verandering in plaats van doorsukkelen zou België heel erg veel goeds doen.

+1 , maar ben bang dat dit het niet makkelijker maakt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lynxian

Citaat van: Stoonbrace op 10/06/2024 | 09:02 uurMannekes, jullie hebben geen idee wat voor aardverschuiving dit is. Er is een centrumrechtse coalitie mogelijk. Dit is historisch.

Ik hoop oprecht dat je gelijk hebt; eindelijk eens wat verandering in plaats van doorsukkelen zou België heel erg veel goeds doen.

Stoonbrace

Citaat van: Ace1 op 10/06/2024 | 10:07 uurBelgië staat moeilijke formatie te wachten

België mag zich opmaken voor een moeilijke formatie. Bij de landelijke verkiezingen zijn in Vlaanderen en Wallonië totaal verschillende resultaten geboekt. Het nationale parlement in België wordt gevuld met de winnaars in verschillende kiesdistricten en dat leidt soms, zoals nu, tot complexe uitkomsten.

De Vlaams-nationalistische partij N-VA van partijleider Bart De Wever wordt de grootste partij in Vlaanderen. De partij laat in Vlaanderen het radicaal-rechtse Vlaams Belang achter zich. In Wallonië lijkt volgens prognoses de liberale MR te winnen, met misschien de centrumrechtse Les Engagés als tweede partij. De sociaaldemocraten, die tientallen jaren dominant waren in Wallonië, lijken op de derde plaats te eindigen. In Brussel zijn de liberale en groene partijen als winnaar uit de bus gekomen.

Tot er een nieuwe regering is, zal de huidige regering aanblijven onder leiding van de Vlaamse liberale premier Alexander De Croo. Op dit moment zitten N-VA en Vlaams Belang niet in de nationale regering, maar dat kan misschien veranderen.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10549740/belgie-staat-moeilijke-formatie-te-wachten

Wat een waardeloze analyse. Het is in geen decennia gebeurd dat er zo gelijkaardig (centrum-rechts) gestemd is in beide landsdelen. De regering staat al half op poten. Kleine voorspelling: Sophie Wilmés van MR wordt premier van een regering met N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés. Een afspiegeling van de regionale regeringen in Vlaanderen en Wallonië.

Ace1

België staat moeilijke formatie te wachten

België mag zich opmaken voor een moeilijke formatie. Bij de landelijke verkiezingen zijn in Vlaanderen en Wallonië totaal verschillende resultaten geboekt. Het nationale parlement in België wordt gevuld met de winnaars in verschillende kiesdistricten en dat leidt soms, zoals nu, tot complexe uitkomsten.

De Vlaams-nationalistische partij N-VA van partijleider Bart De Wever wordt de grootste partij in Vlaanderen. De partij laat in Vlaanderen het radicaal-rechtse Vlaams Belang achter zich. In Wallonië lijkt volgens prognoses de liberale MR te winnen, met misschien de centrumrechtse Les Engagés als tweede partij. De sociaaldemocraten, die tientallen jaren dominant waren in Wallonië, lijken op de derde plaats te eindigen. In Brussel zijn de liberale en groene partijen als winnaar uit de bus gekomen.

Tot er een nieuwe regering is, zal de huidige regering aanblijven onder leiding van de Vlaamse liberale premier Alexander De Croo. Op dit moment zitten N-VA en Vlaams Belang niet in de nationale regering, maar dat kan misschien veranderen.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10549740/belgie-staat-moeilijke-formatie-te-wachten

Stoonbrace

Citaat van: Ace1 op 10/06/2024 | 09:36 uurDan heb je volgens mij wel een of meerdere Waalse partijen nodig om een coalitie te vormen?

MR (Liberalen) en Les Engagés (Christen-Democraten) hebben een meerderheid in Wallonië.