Federale begroting en Politieke toekomst België

Gestart door Ace1, 21/09/2020 | 13:02 uur

Huzaar1

Citaat van: ARM-WAP op 20/12/2023 | 17:18 uurExtra geld vrijmaken voor Defensie en zelfs Oekraine zal niet makkelijk, zoniet onmogelijk zijn.


 :neutral:
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Tientallen zakjes cocaïne gevonden op kantoor Belgische politica

In België zijn in december op het kantoor van de Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir vijftig zakjes met cocaïne gevonden. Dat melden Belgische media. Een medewerker is opgepakt op verdenking van drugshandel.

Op 15 december was de minister op de hoogte gebracht van de verdenking tegen de medewerker. Een dag later doorzochten haar medewerkers het kantoor van de collega en alle plekken in het gebouw waar hij mocht komen. Na de vondst van "vijftig zakjes met wit poeder" is contact opgenomen met de onderzoeksrechter. Ook de politie heeft het kantoor doorzocht, maar verder niets gevonden. De aangetroffen zakjes zijn meegenomen.

Tegen de gearresteerde medewerker is meteen een ontslagprocedure gestart wegens een vertrouwensbreuk.

'Ministerszoon'
Het nieuws kwam gisteravond naar buiten via het Franstalige dagblad La Dernière Heure. De verdachte is naar verluidt de zoon van Fadila Laanan, voormalig minister en huidig Brussels parlementslid.

Désir is van de sociaaldemocratische PS, net als Laanan. De krant De Morgen verwacht dat de zaak de PS "sowieso pijn" gaat doen. "De partij staat voor een uitdagend verkiezingsjaar en voelt de hete adem van de PTB in zijn nek", schrijft De Morgen. De PTB is een uiterst linkse, communistisch georiënteerde partij die in peilingen de grootste is.

https://nos.nl/artikel/2506279-tientallen-zakjes-cocaine-gevonden-op-kantoor-belgische-politica

ARM-WAP

Citaat van: Lynxian op 20/12/2023 | 12:59 uurHm, ik kan niet wachten tot het volgende kabinet terug komt op hun toezegging zich te gaan houden aan de NAVO afspraken.
Het volgend kabinet...
Volgende juni worden er federale verkizingen gehouden in BE.
Dat gaat wat geven, vermoed ik.

In het Zuiden zullen de FR-taligen lekker ervoor zorgen dat de PS ginds de grootste partij blijft.
De huidige FR regeringspartijen zijn:
PS (Socialisten) 19 zetels
MR (Liberalen) 14 zetels
Ecolo (groenen) 12 zetels

In het Noorden ziet het er heel wat anders uit:
De twee grootste partijen maken niet eens deel uit van de regering:
N-VA (Nationalisten) 25 zetels
Vlaams Belang (Extreem rechts) 18 zetels

De regeringspartijen zijn:
CD&V (Christen-democraten) 12 zetels
Vooruit (Socialisten) 9 zetels
Groen! 8 zetels
OpenVLD (Liberalen, die, bizar genoeg de Premier leveren) 12 zetels

De prognoses zien er niet goed uit voor OpenVLD - zouden zelfs flirten met de kiesdrempel.

De onvrede in het Noorden is groot. Ik denk dat dat in het Zuiden nog meevalt.
De kiezers zullen de kaarten schudden.
En dan gaan er weer maanden voorbijgaan...

Extra geld vrijmaken voor Defensie en zelfs Oekraine zal niet makkelijk, zoniet onmogelijk zijn.

Lynxian

Citaat van: Parera op 20/12/2023 | 12:32 uurDat is toch voor een volgend kabinet dus niet hun probleem.
Hm, ik kan niet wachten tot het volgende kabinet terug komt op hun toezegging zich te gaan houden aan de NAVO afspraken.

Parera

Citaat van: Thomasen op 20/12/2023 | 11:02 uurDat komt neer op 30% groei tussen 2030-2035 (bij 3% economische groei).

Die gasten zijn niet serieus.


Dat is toch voor een volgend kabinet dus niet hun probleem.

Huzaar1

#148
Citaat van: Harald op 20/12/2023 | 08:04 uurJemig  :confused:  :omg: 
En dit kan ze met droge ogen gewoon vertellen...
En dan worden de leveringen aan Oekraïne er nog meegeteld ! Daardoor iets hoger  :dead:
Onvoorstelbaar... op naar de 2% in 2035 met een tussenstop van 1,57% in 2030...  :sleep:  :'(

Trouwens hoe wordt in NL gedaan? Worden de uitgaven voor Oekraïne bij of van het defensiebudget opgeteld/ afgehaald?
Ik neem aan dat dat een aparte pot is los van Defensie.

Nee dat doen wij niet zo natuurlijk. Financiering bij ons verloopt ook vanuit budget uit ministerie van Financiën. Je bedondert iedereen met zo'n rekensom, jezelf als minister, het volk dat rekent op veiligheid, de kiezer, de EU, je partners.... schande.


En Belgie levert volgend jaar 611 miljoen euro aan Oekraine. Schandalig, geen ander woord voor.  Nederland heeft alleen aan militaire fondsen voor 2024, 2 miljard beloofd, naast de 45 F-16's en de hele shitscheiß die we gaan ondersteunen vanuit voorraad of contract om de Oekrainse luchtmacht om te bouwen naar NAVO model.

Bedankt Belgie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Jemig  :confused:  :omg: 
En dit kan ze met droge ogen gewoon vertellen...
En dan worden de leveringen aan Oekraïne er nog meegeteld ! Daardoor iets hoger  :dead:
Onvoorstelbaar... op naar de 2% in 2035 met een tussenstop van 1,57% in 2030...  :sleep:  :'(

Trouwens hoe wordt in NL gedaan? Worden de uitgaven voor Oekraïne bij of van het defensiebudget opgeteld/ afgehaald?
Ik neem aan dat dat een aparte pot is los van Defensie.

Parera

#146
België investeert volgend jaar 1,24 procent van het bbp in defensie
België investeert het komende jaar 1,24 procent van het bruto binnenlands product in defensie. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) dinsdagnacht verklaard in de Kamer na vragen van Theo Francken (N-VA) en Annick Ponthier (Vlaams Belang).

Het percentage leek aanvankelijk iets lager te zullen liggen, maar omdat er volgend jaar nog zowat 611 miljoen euro voorzien wordt voor militaire steun aan Oekraïne haalt België toch 1,24 procent. Het percentage ligt wel lager dan de 1,26 procent in het STAR-plan van Dedonder, maar het bbp schommelt, gaf de minister aan. Wat telt is dat het defensiebudget uitgedrukt in euro's nu al vier begrotingen op rij is toegenomen, legde ze uit.

Hoe dan ook maakt Dedonder zich geen zorgen over de engagementen ten opzichte van de NAVO, zei ze nog. Het militaire bondgenootschap vraagt van de bondgenoten een jaarlijkse bijdrage van 2 procent van het bbp. Ons land streeft daarnaar tegen 2035, met een tussenstop van 1,57 procent tegen 2030.

https://www.hln.be/binnenland/belgie-investeert-volgend-jaar-1-24-procent-van-het-bbp-in-defensie-br~ae2fabb4/

Tsja, zo kun je het natuurlijk ook bekijken  :silent:

Ace1

Nergens zijn ouderen zo afhankelijk van wettelijk pensioen als in België

Nergens in de geïndustrialiseerde wereld zijn ouderen zo afhankelijk van hun wettelijk pensioen als in ons land. Dat leert een nieuwe pensioenstudie van de internationale denktank OESO.

Een nieuwe studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zet de gigantische Belgische pensioenuitdaging nog maar eens op scherp. De komende dertig jaar nemen de publieke uitgaven voor pensioenen toe van iets meer dan 12 naar ruim 15 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee zal België in 2055 naar de derde plaats stijgen in het lijstje van 38 geïndustrialiseerde OESO-landen, na Slovenië en Luxemburg.

Ook in eigen land waarschuwt de Vergrijzingscommissie van het Federaal Planbureau jaar na jaar voor de explosie aan pensioenuitgaven. Die heeft te maken met de verouderende bevolking, maar vooral ook met de relatief jonge leeftijd waarop Belgische mannen en vrouwen de arbeidsmarkt verlaten. Enkel in Frankrijk en Luxemburg ligt de effectieve pensioenleeftijd voor mannen lager dan het Belgisch gemiddelde van 61,1 jaar. Belgische vrouwen stoppen gemiddeld met werken op 61,3 jaar, slechts in vijf landen ligt die leeftijd lager.

Afhankelijk van publieke middelen
Tegelijk ligt de afhankelijkheid van ouderen van het wettelijk pensioen nergens zo hoog als in België, zo leert de nieuwe OESO-analyse. Meer dan 85 procent van het gemiddelde bruto-inkomen van 65-plussers is afkomstig van publieke middelen, uitkeringen vanuit de overheid. De eerste pensioenpijler is met andere woorden cruciaal voor het inkomen van ouderen.

Die afhankelijkheid van de eerste pijler is in België een stuk hoger dan het OESO-gemiddelde van 57 procent. De kloof met Nederland (43%) is nog groter, terwijl het verschil met onze andere buurlanden Duitsland (68%), Frankrijk (78%) en Luxemburg (83%) kleiner is. In die laatste twee landen bevinden ook de effectieve pensioenleeftijd en de werkzaamheidsgraad bij 60-plussers zich in dezelfde lage regionen als in België.

In tal van andere Europese landen zijn de tweede (groepsverzekering) en derde pensioenpijler (pensioensparen) veel ruimer uitgebouwd. In Nederland spelen aanvullende pensioenen bijvoorbeeld een erg belangrijkere rol. En in Scandinavische landen zijn verschillende vormen van pensioensparen dan weer een pak couranter.

'Dat ouderen in België op inkomensvlak zo afhankelijk zijn van hun wettelijk pensioen heeft veel te maken met de manier en het moment waarop de tweede en derde pijler uitbetaald worden', duidt Wouter De Tavernier, pensioenspecialist bij de OESO. 'Bij ons worden ze veelal in één keer uitgekeerd, voor je 65ste, waardoor ze veel minder opduiken in de inkomensdata van 65-plussers. Mocht dat een terugkerende bijdrage aan het inkomen zijn, dan zou het plaatje er anders uitzien.'

Loopbaanarmoede
Ondanks die kanttekening valt de afhankelijkheid van het wettelijk pensioen in ons land niet te onderschatten. 'In de generatie die bij ons nu gepensioneerd is, zijn de tweede en derde pijler veelal onbestaande. Het verschil met Nederland is daar gigantisch', zegt Marc De Vos, professor sociaal recht en verbonden aan de denktank Itinera. 'Die hoge afhankelijkheid hebben we eigenlijk zelf georganiseerd met ons pensioensysteem, waar de actieven onmiddellijk instaan voor de gepensioneerden.' Daarnaast weerspiegelt de OESO-studie volgens De Vos ook de erfenis van de zogenaamde loopbaanarmoede, waarbij onder anderen vrouwen maar ook 'werkarme' gezinnen, vooral in Wallonië, weinig effectief gewerkte jaren op de teller hebben (en ze dus weinig bijgedragen hebben aan hun tweede pijler).

Volgens De Tavernier speelt ook een culturele component, die zich toont in de lage bijdrage van werkinkomsten bij 65-plussers. 'De opvatting dat je 'niets meer hoeft te doen' omdat je pensioengerechtigd bent, zeg maar.' Onder meer in Duitsland halen ouderen een groter deel van hun inkomsten uit werk. 'Ook in veel Noord-Europese landen is die mindset al helemaal anders. Doordat de combinatie van een pensioen met bijverdiensten gestimuleerd wordt, maar ook door een shift in het denken bij de kritische massa. Het moet 'normaal' zijn om langer te blijven werken, zowel voor werknemers als werkgevers. In België komt die verandering traag op gang.'

Politiek moeilijk
De minimale pensioenhervorming van de regering-De Croo van afgelopen zomer getuigt volgens professor De Vos van onvoldoende besef van het probleem. 'Maar niet alleen deze regering is verantwoordelijk. Het beheersen van pensioenuitgaven is budgettair nooit prioritair geweest', zegt hij. 'België laat de vergrijzingsgolf over zich heen komen.'

In het OESO-rapport beklemtoont ook De Tavernier de nood aan hervormingen om het pensioensysteem te kunnen blijven financieren. 'We weten wat er moet gebeuren om het betaalbaar te houden: een mix van maatregelen, van het koppelen van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting, over het verlagen van de wettelijke pensioenen tot het verhogen van de bijdrage van de actieven. Alleen vraagt dat veel politieke moed.'

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/economie/nergens-zijn-ouderen-zo-afhankelijk-van-wettelijk-pensioen-als-in-belgie/10512941.html

Ace1

Belgische politicus was jarenlang informant Chinese geheime dienst

Een Belgische politicus van de uiterst rechtse partij Vlaams Belang werkte meer dan drie jaar als informant voor de Chinese geheime dienst. Dat blijkt uit honderden sms-berichten die in handen zijn van de kranten The Financial Times, Der Spiegel en Le Monde. Die werden verstuurd tussen 2019 en 2022.

Het gaat om Frank Creyelman, parlementslid van Vlaams Belang en fractievoorzitter van de Vlaams Belangfractie in de Mechelse gemeenteraad. Hij zou onder druk gezet zijn door Daniel Woo, een inlichtingenofficier van het spionageagentschap van het Chinese ministerie van Staatsveiligheid.

Drie jaar lang moest hij volgens de kranten discussies binnen de Europese politiek beïnvloeden. Zo wordt er in een van de sms-conversaties door Woo aan Creyelman gevraagd om een researcher zwart te maken. De expert op het gebied van de Oeigoerse moslimminderheid had bijgedragen aan onthullingen over hoe China honderdduizenden Oeigoeren gevangen houdt in de regio Xinjiang.

Ook bij discussies over covid en het hardhandige optreden van China tegen de democratie in Hongkong werd aan de Belg gevraagd om discussies te beïnvloeden. Creyelman en Woo bespraken bijvoorbeeld de mogelijkheid om een katholieke kardinaal zo te beïnvloeden dat hij zou waarschuwen voor het politiseren van de coronapandemie, toen China daardoor onder druk stond.

Verdeeldheid Europa en Amerika
De Belg moest bovendien van China Europa en de VS tegen elkaar uitspelen. "Het doel is om verdeeldheid te zaaien in de Europees-Amerikaanse relatie", schreef Woo in een bericht. Daarop overtuigde Creyelman twee Vlaams Belang-leden van het Europese Parlement om vlak voor een bezoek van de Duitse bondskanselier Scholz aan China uitspraken te doen over hoe de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de Europese energiezekerheid ondermijnde.

In ruil voor de beïnvloeding werd Creyelman betaald, zo blijkt uit verschillende sms'jes, onder meer in crypto. De voorzitter van het Vlaams Belang, Tom van Grieken, zegt op X dat Creyelman per direct is uitgesloten van de partij. "Zijn handelingen gaan in tegen het doel en het wezen, zelfs de naam van onze partij. De enige loyaliteit voor nationalisten kan enkel de eigen natie zijn", schrijft hij.

Creyelman zelf was volgens journalisten van The Financial Times, Der Spiegel en Le Monde niet bereikbaar voor commentaar. Datzelfde geldt voor Woo.

https://nos.nl/artikel/2501666-belgische-politicus-was-jarenlang-informant-chinese-geheime-dienst

Ace1


Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Citaat van: Ace1 op 06/08/2022 | 17:07 uur
Dit kan 2 kanten opgaan of het kabinet valt in België of Oekraïne  wil extra zware wapens van België.
Zal vast met een borrel worden opgelost. Ik kan me niet voorstellen dat dit nu een crisis veroorzaakt in de Belgische regering.
People are sheep

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

People are sheep