De Chinese expansie(drift)

Gestart door VandeWiel, 25/04/2010 | 22:02 uur

Ace1

Kredietbureau Fitch dreigt met afwaardering China: financiële buffers raken uitgehold

De kredietwaardigheid van China staat onder druk, volgens kredietbureau Fitch.

Een afwaardering dreigt, omdat de staatsschuld van China stijgt en het land aanhoudend grote begrotingstekorten heeft.

China noemt de uitlatingen van Fitch "betreurenswaardig."

Kredietbureau Fitch waarschuwt China voor een mogelijke afwaardering van zijn kredietwaardigheid. "Grote begrotingstekorten en een stijgende staatsschuld hebben de fiscale buffers de afgelopen jaren uitgehold", stelt Fitch.

Fitch verlaagt nu de outlook, oftewel de verwachting voor het kredietoordeel, van stabiel naar negatief. Dat betekent dat er een verlaging van de kredietwaardigheid van China kan komen. Het Chinese ministerie van Financiën noemt de beslissing "betreurenswaardig".

Volgens het kredietbureau wordt het "steeds waarschijnlijker dat het begrotingsbeleid de komende jaren een belangrijke rol zal spelen bij het ondersteunen van de groei, waardoor de overheidsschuld gestaag zal blijven stijgen".

Fitch handhaaft voorlopig de kredietwaardigheid van China op 'A+'. Daarbij wijst het kredietbureau op de "grote en diverse economie van het land". Het oordeel over de kredietwaardigheid van bureaus zoals Fitch is van belang bij het uitgeven van nieuwe schulden. Een land met een hogere rating betaalt doorgaans minder rente op de staatsschuld. Als de rating daalt, kan de rente voor nieuwe overheidsleningen stijgen.

China kampt met crisis in vastgoedsector
China, de tweede economie ter wereld, worstelt met een aanhoudende crisis in de vastgoedsector, een stijgende jeugdwerkloosheid en een zwakke wereldwijde vraag naar goederen uit het land. In december verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de vooruitzichten voor China ook al naar negatief.

De Chinese staatsschuld is de afgelopen tien jaar snel gestegen toen de overheid steeds meer geld in de economie begon te pompen om de sterke groei van de afgelopen decennia vast te houden. De staatsschuld bedroeg medio vorig jaar bijna 80 procent van het bruto binnenlands product.

Het Chinese ministerie van Financiën kwam enkele minuten na de aankondiging van Fitch met een verklaring. Volgens het ministerie houdt Fitch geen rekening met de fiscale maatregelen die China neemt om de economische groei te stabiliseren.

Beijing heeft vorige maand zijn economische groeidoelstelling voor dit jaar op 5 procent gesteld. De leiders gaven toe dat het een uitdaging zal worden om die te halen.

De Chinese overheid geeft al jaren meer uit dan er aan belastingen binnenkomt. Het begrotingstekort lag afgelopen jaar op bijna 7 procent van de omvang van de economie (bruto binnenlands product).

Op onderstaande link 2 grafieken te zien.

https://www.businessinsider.nl/kredietbureau-fitch-dreigt-met-afwaardering-china-financiele-buffers-raken-uitgehold/

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 11/04/2024 | 13:31 uurDes te meer reden voor de EU om een gericht programma op te starten om van de Europese defensie industrie een industrie met hoge prioriteit te maken
+1
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Des te meer reden voor de EU om een gericht programma op te starten om van de Europese defensie industrie een industrie met hoge prioriteit te maken

Ace1

Van schietkatoen tot medicijnen: loopt Europese oorlogseconomie op krukken?

China heeft volgens Europese wapenproducenten te veel greep op de markt van schietkatoen, dat munitie laat ontploffen. De Europese wapenambities lopen wel vaker stuk op een gebrek aan grondstoffen of basistechnologie.

Katoen en wapens: het lijkt geen evidente match. Toch waarschuwt Rheinmetall, de Duitse defensiegroep die profiteert van de hype rond een Europese 'oorlogseconomie', dat katoenpluis zijn zwakke plek is. Dat pluis wordt bewerkt met zuren tot cellulosenitraat ("schietkatoen"), een erg ontvlambare stof. Die brengt granaten of explosieven tot ontbranding, en vaak veel sneller dan klassiek buskruit dat kan. De helft van alle cellulosenitraat op de wereldmarkt komt uit China.

"Peking zou de export om geopolitieke redenen kunnen stoppen", waarschuwde de ceo van Rheinmetall maandag tegen de Financial Times. "Ons bedrijf haalt meer dan 70 procent van die grondstof in China. Zo'n afhankelijkheid is een risico." Ook het Zweedse Saab spreekt over risico's in de aanvoerketen. Rheinmetall zou op dit moment de grondstof hamsteren.

China hoeft overigens niet eens expliciet aan politiek te doen om de Europese defensie-industrie te hinderen. De markt zelf wordt steeds krapper naarmate Rusland zijn bestellingen opdrijft. En ook in Azië is er een groeiende wapenwedloop.

Oorlogseconomie op krukken
De noodkreet van Rheinmetall en co. in de pers heeft een achterliggende bedoeling. Cellulosenitraat is een goedkoop chemisch materiaal, waarvan productie in de EU meestal niet rendabel is. Omdat China volgens de Financial Times vandaag nog braaf elke maand schietkatoen levert aan de EU, kan dat nog lang zo blijven. De industrie hoopt op eigen productiesites, en wat financiële steun of soepelheid bij de aflevering van vergunningen voor zo'n site vol licht ontvlambaar materiaal. Rheinmetall overweegt een nieuwe site te openen voor cellulosenitraat, maar "afhankelijk van de vereisten kan dat zes maanden tot twee jaar duren".

Er staat veel op het spel voor een sector die jarenlang gold als 'ouderwets'. De EU heeft 500 miljoen euro belastinggeld opzijgezet om de productie van munitie op te drijven. Het doel is om 2 miljoen granaten per jaar in Europa te produceren tegen eind 2025. Dat is een verdubbeling ten opzichte van januari 2024. Die explosieven zijn overigens niet allemaal bedoeld voor directe hulp aan Oekraïne. Een onbekend aandeel ervan zou men in Navo-depots opslaan.

Zo wordt de lijst van cruciale grondstoffen of producten waaraan het Europa ontbreekt, stilaan astronomisch lang. Dat is een oud zeer: waarnemers wijzen er al langer op dat de Europese welvaart gebouwd is op import van grondstoffen uit heel de wereld en op elders gevonden goedkope energie, en op export van hoogwaardige producten in een internationale, vrije markt. Dat model botst fundamenteel met het idee van een oorlogseconomie, waarin alles is beveiligd tegen externe schokken.

In 2020 en 2021 maakte de Europese Commissie voor het eerst een rapport op over de risico's van strategische afhankelijkheden in de industrie. Ter vergelijking: China bestudeert in elk vijfjarenplan hoe het meer zelfvoorzienend kan zijn. De Commissie moest dan ook toegeven dat China de afgelopen 20 jaar significant minder afhankelijk werd van "hooggeconcentreerde" buitenlandse import. Dat is het geval als er maar één of twee belangrijke toeleveranciers zijn. De Europese afhankelijkheid blijft al 20 jaar op hetzelfde niveau.

Chinese camera's op Navo
Zeker 5.000 producten kwamen in aanmerking in dat Europees rapport. "45 procent van alle cruciale ingrediënten voor medicijnen komt uit China", meldde de Commissie. "Alle permanente magneten voor windmolens ook." Ook qua digitale infrastructuur – netwerken, servers, allerlei middelen om data snel en in eigen beheer te verwerken – heeft de EU een groot probleem. "Het beheren van data in de cloud is van strategisch belang", aldus de Commissie. "Vier Amerikaanse bedrijven bezetten de markt, Chinese bedrijven investeren ook en maken zich klaar om op de markt te komen. Europa heeft geen bedrijven die cloud-infrastructuur aanbieden."

Wie veiligheid breder interpreteert dan ontploffingen op conventionele slagvelden, stelt vast dat de EU nog een lange weg te gaan heeft. Begin maart bleek dat in Roemenië minstens 28 militaire sites, waaronder belangrijke Navo-sites, uitgerust zijn met 'veiligheidscamera's' van het Chinese Hikvision of Dahua. Die camera's zijn berucht om hun veiligheidsrisico's, maar zijn meestal de goedkoopste.

In januari waarschuwde het Europees Parlement nog dat onderzeese datakabels, die "Navo-basissen en lidstaten met elkaar verbinden", in handen zijn van het Chinese HMN Technologies. "Onze diplomatieke en militaire communicatie loopt via die kabels."

Ondanks Europese waarschuwingen om China te weren uit 5G-netwerken, is volgens het parlement 100 procent van de 5G-infrastructuur op Cyprus en 59 procent van de Duitse infrastructuur in handen van Chinese spelers.

Europese vrienden?
Om afhankelijkheid van één mogelijk vijandige leverancier te vermijden en zich te beschermen tegen 'hybride' oorlogsvoering, grijpen Europese leiders nu vaak naar woorden als 'strategische diversificatie' of 'derisking'. Concreet wil de EU goede vrienden worden met kleinere groeilanden. Zij worden geacht China te vervangen als leverancier. Maar zelfs voor een relatief simpel product als cellulosenitraat, blijkt dat dus niet evident.

Rusland sloot volgens de Oekraïense nieuwssite Kyiv Postde afgelopen jaren zeker 80 nieuwe contracten af voor cellulosenitraat. Het deed dat met partners in Turkije, Oezbekistan en Kazachstan. Die landen kiezen formeel geen kant in de Russische-Oekraïense oorlog. De Europese Unie heeft ook toenaderingspogingen gedaan in Centraal-Azië. Toch vinden Europese bedrijven daar dus geen beloftevolle leveranciers.

Bernhard Tröster, onderzoeker bij de Weense denktank voor Ontwikkelingsonderzoek ÖFSE, waarschuwde recent dat de EU een steeds slechtere beurt maakt bij die 'alternatieve leveranciers'. De EU biedt groeilanden volgens hem te weinig technologietransfer en economische samenwerking. "De EU eist vooral grondstoffen en markten op onder het mom van democratie en westerse waarden. Ze riskeert over te komen als neokoloniale profiteur", stelt hij in een opiniestuk in Social Europe. Toen Europese landen tussen 1940 en 1945 overschakelden op een 'oorlogseconomie', hadden ze inderdaad nog kolonies. Vaak eisten ze daar het belastinggeld en grondstoffen voor hun inspanning onder dwang op. Dat is vandaag niet mogelijk.

Catherine Ashton, tussen 2009 en 2014 verantwoordelijk voor buitenlands beleid in de Commissie Barroso, echoot die waarschuwing bij denktank Chatham House. "De banden tussen Europa en delen van Afrika, Zuid-Amerika en Azië zijn uiteengerafeld. We zullen aandachtiger moeten luisteren naar wat die groeilanden willen. Meer migratie naar de EU is bijvoorbeeld een vaak voorkomende vraag."

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240408_96966659?utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagupdate&utm_content=small_1_middag&utm_term=1-0&M_BT=4233484026835&articlehash=xHmdK93I2%2FZdhT786hSB%2FBuB7gNUHgqWgOVF40vHWzy0NyxlGcssSmaJDDHW2l%2FsHEZZ3Pjbi6bMqmX7yLyptJZUhV6wfgc9raHUOh%2Fnk64DiYOJkFlqfxLihtF2RsqTDeRPCBPXYWY5pxir7YZmsTq3l%2BqM9AWDgYPgSc6cM0XjVZaFNDdk%2BY0y3LbAzA6cY%2B97vhdZnRE7LG86%2Bi6Vhd4z0nOZWhgvfX%2FuzUb5sprw4sfN1vFwvuT5%2BQUZJcJiYgwCnBlC%2FW4%2Bo%2F7eqgPXfMqBRQUp%2Btd%2BfZx0Z6d%2F3MltAK5Ae%2BO1dO%2Fm1nMwxHAvxlkuQG0JlmjRTczSHVLnZw%3D%3D

Benji87

Citaat van: Ace1 op 25/03/2024 | 17:35 uurIk heb zelf geen hoge pet van de Indiase defensie industrie alles heeft daar vertraging en ik geloof niet dat het in 3 jaar lukt om 2 of 3 carriers en meer dan 200 HAL Tejas fighters te produceren.

Nee ik eigenlijk ook niet. Ik kan ook niet  echt oordelen over de kwaliteit die ze afleveren ook gezien ik geen ervaring heb met India of schepen die daar vandaan komen. Daarnaast heeft India (nog) niet de economische middelen die China wel heeft. Maar het feit dat ze een openlijk beleid voeren om tegengas te geven aan de Chinese militaire opbouw zegt wel veel over hoe de verhoudingen er in die regio er bij staan. Ook China zal balletjes moeten hoog houden om hun veiligheid te garanderen. Het is niet alsof ze Taiwan ongestraft binnen kunnen vallen. Dat zal een hoge prijs hebben.

Ace1

Citaat van: Benji87 op 25/03/2024 | 17:15 uurDaarnaast heeft China nu ook te maken met de directe opkomst van India. India maakt nu openlijk bekend dat ze hun ambities op maritiem vlak zijn aan het vergroten om de Chinese opmars een tegen antwoord te geven.

Ik heb zelf geen hoge pet van de Indiase defensie industrie alles heeft daar vertraging en ik geloof niet dat het in 3 jaar lukt om 2 of 3 carriers en meer dan 200 HAL Tejas fighters te produceren.

Benji87

Citaat van: Ace1 op 25/03/2024 | 13:27 uurNiet helemaal waar dat China regionaal beperkt is. Men heeft 2 of 3 vliegdekschepen verder is men elders aan het opzetten van lucht en marine bases. En dan noem ik Djibouti en de Salomonseilanden als voorbeelden maar men is ook elders bezig.


Klopt, ze zijn heel ambitieus op dit vlak maar om nou te spreken van globale vloot bewegingen van de Chinese marine gaat ook een beetje ver. Hun vliegdekschepen gaan niet heel veel verder dan de zuid Chinese zee of straat van Taiwan. Het is nog lang niet van de schaal waarin de Verenigde Staten opereren. Daarnaast heeft China nu ook te maken met de directe opkomst van India. India maakt nu openlijk bekend dat ze hun ambities op maritiem vlak zijn aan het vergroten om de Chinese opmars een tegen antwoord te geven.

Ace1

Japan en Verenigde Staten versterken militaire samenwerking

De Verenigde Staten en Japan gaan hun veiligheidsalliantie opnieuw tegen het licht houden en versterken. Dat meldt de Financial Times. Amerikanen en Japanners hebben sinds 1960 een defensieverdrag. De Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse premier Fumio Kishida zullen het nieuwe plan op 10 april in het Witte Huis onthullen.

'Het heeft alles te maken met de geopolitieke competitievorming die nu gaande is en die blokvorming van Oost tegen West', zegt defensiespecialist Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Het plan zou voorzien in de herstructurering van het Amerikaanse militaire commando in Japan. Dat moet onder andere de planning voor gezamenlijke militaire oefeningen van de twee landen optimaliseren.

Ingewikkelde structuur
En dat is hoognodig, want de huidige communicatie en coördinatie is ronduit onpraktisch en ingewikkeld. Volgens Bolder komt er mogelijk een regionaal Amerikaans militair hoofdkwartier in Japan dat direct gaat samenwerken met de Japanse strijdkrachten. 'Tot nu toe moest Japan altijd zakendoen met het Amerikaanse hoofdkwartier in Honolulu en dat zit aan de andere kant van de datumlijn', aldus Bolder. Hij wijst erop dat er een tijdsverschil is van 5 uur, maar dat dat eigenlijk 19 uur is. 'En dat maakt coördinatie heel ingewikkeld.'

Cruciale bondgenoot
Japan is een cruciale bondgenoot van de Amerikanen in de Oost-Azië-Pacific-regio en de samenwerking is een strategische pijler in de Amerikaanse strategie ten aanzien van China, Noord-Korea en andere Aziatische veiligheidskwesties. De naoorlogse militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Japan was altijd minimaal, niet in de laatste plaats omdat de Japanse strijdkrachten weinig voorstelden en alleen voor defensieve doeleinden gebruikt werden.

Maar in beide is een kentering zichtbaar. Nu China steeds assertiever en agressiever opereert in de regio, breidt Japan niet alleen zijn leger sterk uit, maar zoekt het ook meer en meer de samenwerking op met de Amerikanen.

Taiwan
'Wat we zien is dat die spanning rond Taiwan inderdaad toeneemt, en dat heeft gevolgen voor de vrije handel over zee en voor de chipproductie', aldus Bolder. De defensiespecialist wijst op het eminente belang van Taiwan als 's werelds grootste chipproducent voor de Japanse economie. 'Wat daar gebeurt, is heel belangrijk', zegt Bolder die het belang benadrukt van een reactiemacht, om te voorkomen dat China geheel zijn eigen gang gaat en bijvoorbeeld overgaat tot een maritieme blokkade van Taiwan.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10543491/japan-en-verenigde-staten-versterken-militaire-samenwerking?itm_campaign=artikel&itm_medium=ticker&itm_source=https%3A%2F%2Fwww.bnr.nl%2Fnieuws%2Finternationaal%2F10477404%2Fchina-krijgt-nul-op-rekest-in-pacific

Ace1

Citaat van: Benji87 op 25/03/2024 | 13:07 uurChina heeft een flinke opmars ingezet als het gaat om het opbouwen van militaire capaciteit. Maar zoals ik het nu zie is die capaciteit wel regionaal beperkt en heeft China meerdere dreigingen waar ze mee te maken heeft. Taiwan pakken is 1 ding maar het behouden is een andere zaak.

Niet helemaal waar dat China regionaal beperkt is. Men heeft 2 of 3 vliegdekschepen verder is men elders aan het opzetten van lucht en marine bases. En dan noem ik Djibouti en de Salomonseilanden als voorbeelden maar men is ook elders bezig.


https://www.airuniversity.af.edu/JIPA/Display/Article/2847015/chinas-military-and-economic-prowess-in-djibouti-a-security-challenge-for-the-i/

https://www.usip.org/publications/2024/01/china-eyeing-second-military-base-africa

https://news.usni.org/2023/08/16/beijing-investing-in-network-of-global-chinese-naval-bases-researchers-find

https://edition.cnn.com/2023/03/08/politics/china-south-america-caribbean-us-military/index.html

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10535912/stille-zuidzeeland-komt-verder-in-chinese-invloedssfeer-westen-raakte-salomonseilanden-kwijt

Benji87

Citaat van: Ace1 op 25/03/2024 | 11:41 uurEven afwachten of China het voor elkaar krijgt om 2027 Taiwan aan te vallen. Ik heb geen idee of de twee onderstaande links invloed hebben op het Chinese leger.

De eerste link is van 8 januari.

https://www.businessinsider.nl/corruptieschandaal-in-leger-china-raketten-zouden-zijn-gevuld-met-water-in-plaats-van-brandstof/

De tweede link is van 15 februari.

https://www.businessinsider.com/xi-jinping-purge-systemic-rot-china-war-readiness-ely-ratner-2024-2?international=true&r=US&IR=T

China heeft een flinke opmars ingezet als het gaat om het opbouwen van militaire capaciteit. Maar zoals ik het nu zie is die capaciteit wel regionaal beperkt en heeft China meerdere dreigingen waar ze mee te maken heeft. Taiwan pakken is 1 ding maar het behouden is een andere zaak.

Ace1

Citaat van: pz op 25/03/2024 | 08:29 uurHypothese.....

Rond 2027 valt China Taiwan aan, die maffe Putin plant dan ook een aanval op een Navo land (Baltische staten?).
Escalatie op 2 fronten. Trump aan de macht, Navo in tweespalt door deze president.
Europa ligt ver achter met opbouw van haar defensie.....
Slaap lekker allemaal, not.

Even afwachten of China het voor elkaar krijgt om 2027 Taiwan aan te vallen. Ik heb geen idee of de twee onderstaande links invloed hebben op het Chinese leger.

De eerste link is van 8 januari.

https://www.businessinsider.nl/corruptieschandaal-in-leger-china-raketten-zouden-zijn-gevuld-met-water-in-plaats-van-brandstof/

De tweede link is van 15 februari.

https://www.businessinsider.com/xi-jinping-purge-systemic-rot-china-war-readiness-ely-ratner-2024-2?international=true&r=US&IR=T

pz

Hypothese.....

Rond 2027 valt China Taiwan aan, die maffe Putin plant dan ook een aanval op een Navo land (Baltische staten?).
Escalatie op 2 fronten. Trump aan de macht, Navo in tweespalt door deze president.
Europa ligt ver achter met opbouw van haar defensie.....
Slaap lekker allemaal, not.



Ace1

China investeert fors in zijn leger en ligt op koers voor invasie van Taiwan in 2027, volgens Amerikaanse topmilitair

De Amerikaanse admiraal John Aquilino zegt dat China zijn leger aan het versterken is op een schaal die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is gezien.

Volgens Aquilino ligt China op koers om zijn doel te behalen om in 2027 klaar te zijn voor een invasie van Taiwan.

Hij roept de VS op ook zijn militaire opbouw in de Indisch-Pacifische regio te versnellen.

Het tempo waarmee China zijn leger opbouwt is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien, zegt de Amerikaanse admiraal John Aquilino. Daarmee ligt China volgens hem op koers om zijn doel te behalen om in 2027 klaar te zijn voor een invasie van Taiwan.

"Alles wijst erop dat het Volksbevrijdingsleger (PLA) zal voldoen aan de opdracht van president Xi Jinping om in 2027 Taiwan binnen te kunnen vallen", schrijft Aquilino in een rapport voor de defensiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

"Ook stellen de vorderingen het leger in staat om te voldoen aan de tijdlijn die Xi heeft opgesteld om Taiwan met geweld met het vasteland van China te verenigen als daar opdracht toe gegeven wordt", stelt de vertrekkende leider van het Indo-Pacific Command van de Amerikaanse krijgsmacht.

Aquilino zei deze week tijdens een hoorzitting in het Congres dat hij denkt dat China nog altijd hoopt Taiwan zonder oorlog in te kunnen lijven, ook al is Beijing snel de capaciteit aan het opbouwen is voor een aanval.

Hij denkt dat er geen "onmiddellijke dreiging" is van een direct conflict tussen de VS en China en dat ook "niet onvermijdelijk" is, maar dat het Pentagon snel moet handelen om het risico op een oorlog te verkleinen.

Het tijdpad dat Aquilino voorziet komt overeen met de verwachting van zijn voorganger Philip Davidson en andere Amerikaanse militaire leiders: China wil in 2027 Taiwan kunnen binnenvallen, maar is niet per se uit op een oorlog.

'China is grootste dreiging in de Indo-Pacific'
Aquilino schreef in zijn verklaring dat China van de drie grootste Amerikaanse zorgen in de regio — Rusland, China en Noord-Korea — het enige land is dat "het vermogen, de capaciteit en het voornemen heeft om de wereldorde op z'n kop te zetten".

"Het Volksbevrijdingsleger versterkt zichzelf op een schaal die niet meer gezien is sinds de Tweede Wereldoorlog, zowel ter land, ter zee, in de lucht en op cybergebied", stelt hij.

Het Chinese leger heeft volgens Aquilino de afgelopen drie jaar 400 gevechtsvoertuigen en 20 oorlogsschepen toegevoegd aan zijn arsenaal. Ook heeft Beijing zijn raketvoorraad, het aantal satellieten en het aantal kernkoppen verdubbeld.

Aquilino roept de VS op de militaire ontwikkeling te versnellen, omdat de dreigingen in de Indisch-Pacifische regio "snel blijven toenemen".

Hij adviseert om verdedigingssystemen op Guam tegen hypersonische raketten en kruisraketten al in 2027 operationeel te hebben in plaats van de deadline in 2029, die het Congres in december heeft gesteld.

Het Indo-Pacific Command heeft voor dit jaar 11 miljard dollar meer budget gevraagd dan het heeft gekregen van het Witte Huis, waaronder 430 miljoen dollar voor het raketverdedigingssysteem op Guam.

Taiwan is afhankelijk van Amerikaanse militaire steun bij aanval van China
China heeft officieel nog geen oorlog tegen Taiwan aangekondigd, maar Xi heeft wel gezegd dat een vereniging "onvermijdelijk" is. Hij sluit daarbij niet uit het eiland met zelfbestuur met geweld in te lijven.

Analisten buigen zich over de vraag of een Chinese invasie succesvol kan zijn en eventuele Amerikaanse bemoeienis speelt daar een grote rol bij.

Als China het eiland wil binnenvallen, staat Beijing voor de enorme opgave om grondtroepen veilig over de Straat van Taiwan te verplaatsen. China lijkt verschillende opties te onderzoeken, waaronder het vorderen van burgerschepen om te helpen met het transport.

Volgens analisten maakt Taiwan de beste kans zich te verdedigen tegen de Chinese agressie als het stand weet te houden tot de VS te hulp schieten.

Ondertussen maken politieke leiders in de VS zich zorgen over de plannen van Xi om het Chinese leger in 2027 van "wereldklasse" te maken en vrezen ze samen met het Witte Huis dat Beijing de VS wil vervangen als dominante macht in de Indisch-Pacifische regio en uiteindelijk ook in de rest van de wereld.

Onlangs kwam een corruptieschandaal binnen het Chinese leger aan het licht, waarna Xi meerdere hoge militaire leiders ontsloeg. De zuivering en de berichten over de materiële gevolgen van de corruptie heeft internationaal geleid tot vragen over de daadwerkelijke kracht van het Volksbevrijdingsleger en of de militaire plannen van Xi geen vertraging oplopen.

https://www.businessinsider.nl/china-taiwan-leger-invasie-aanval-verenigde-staten-2027/



Ace1

VS verhoogt druk op China, reanimeert verouderde luchtmachtbases

De Amerikaanse luchtmacht is hard op zoek naar nieuwe luchtmachtbases en vliegvelden in de Stille Oceaan, met de bedoeling meer militair tegenwicht te bieden aan de Chinese expansie in de regio, meldt The Diplomat. Washington zoekt zowel militaire als civiele vliegvelden en luchthavens als alternatieven voor de volgebouwde bases die het al uitbaat in het gebied.

Sommige van deze vliegvelden moeten worden opgewaardeerd om bruikbaar te zijn, zei generaal Kevin Schneider, de commandant van de Amerikaanse Pacific Air Forces, tijdens een rondetafelgesprek met de media op een conferentie van de Air and Spaces Forces Association op 13 februari.

Netwerk van kleine bases
Volgens de hoogste Amerikaanse luchtmachtcommandant in de Stille Oceaan is het niet de bedoeling om grote bases te bouwen zoals Kadena Air Base in Japan of Andersen Air Force Base in Guam, maar gaat het om locaties 'waar de luchtmacht toestemming heeft voor toegang, bases en overvliegen wanneer dat nodig is'. Daarbij wordt er vooral gekeken naar bases die er al liggen, maar nog onbenut blijven. 'Er zijn veel vliegvelden in de Stille Oceaan, sommige al jaren niet meer gebruikt, en we zijn ze aan het heropenen en proberen er een aantal te herstellen', zei Schneider. 'Het helpt ons om te kunnen opereren, ongeacht de omgeving en ongeacht de situatie.'

Agile combat employment
Schneiders inspanningen sluiten aan op die van zijn voorganger generaal Kenneth Wilsbach, deze muntte het concept van agile combat employment, wat zoveel wil zeggen als dat troepen op korte termijn kunnen worden ingezet vanaf grotere 'hub'-bases (zoals Guam en Kadena), terwijl ze ook kunnen opereren vanaf verspreide en eenvoudigere bases zoals Tinian op de Noordelijke Marianen. Op dat eiland zijn de Amerikanen bezig twee vliegvelden uit de Tweede Wereldoorlog te reanimeren die destijds gebruikt werden om Japan te bombarderen.

'Er zijn locaties die we in jaren niet hebben aangeraakt, sommige die teruggaan tot de Tweede Wereldoorlog en waarnaar wordt gekeken, andere die momenteel worden gebruikt, maar waarschijnlijk moeten worden uitgebreid wat betreft hun capaciteit om militaire operaties te ondersteunen', zei Schneider tegen verslaggevers op de conferentie, enkele dagen nadat hij het commando over de Pacific Air Forces op zich had genomen.

Risico spreiden
Expeditionaire operaties zijn niet nieuw voor de Amerikaanse luchtmacht, maar de hernieuwde focus is een reactie op de snelle expansie en het groeiende bereik van het Chinese leger. China beschikt over een arsenaal aan kruisraketten en ballistische raketten waarvan Amerikaanse functionarissen verwachten dat ze vroeg in een conflict in grote aantallen op Amerikaanse bases zullen worden afgevuurd.

Been bijtrekken in Pacific
Het upgraden en in gebruik nemen van oude en afgedankte vliegvelden vloeit direct voort uit de Amerikaanse ambitie om de snelle Chinese expansie in de regio te counteren. Sinds eind 2022 sloot het Pentagon verschillende overeenkomsten met bondgenoten in de regio om de Amerikaanse toegang tot hun militaire faciliteiten uit te breiden. De overeenkomsten omvatten luchtmachtbases in het noorden van Australië en vier extra locaties in de Filipijnen, waaronder een luchtmachtbasis ten noorden van Manilla en een luchtmachtbasis aan de noordkust van Luzon, met uitzicht op de zee ten zuiden van Taiwan.

De VS sloot vorig jaar ook een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van defensie met Papoea-Nieuw-Guinea. Een pact met 'toegangsmogelijkheden (...) voor de Verenigde Staten' aldus de assistent-secretaris van defensie voor Indo-Pacifische zaken Ely Ratner in een interview. 'We zijn al bezig met locatieonderzoeken en denken na over investeringen in havens en vliegvelden daar', zei Ratner.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10543201/vs-verhoogt-druk-op-china-reanimeert-verouderde-luchtmachtbases

Benji87

Ik was dit belangrijke nieuws ook nog vergeten te posten

Taiwan elects William Lai president in historic election, angering China

Mr Lai won 40% of the vote, beating his two opponents comfortably

Taiwanese voters have chosen pro-sovereignty candidate William Lai as their president in a historic election, cementing a path that is increasingly divergent from China.

The move angered Beijing, which issued a statement after the results insisting that "Taiwan is part of China".
While Beijing has called for "peaceful reunification", it has also not ruled out the use of force.

It had cast the Taiwan election as a choice between "war and peace".

China has ramped up its military presence around the island in recent months, heightening fears of a possible conflict.

Beijing's communist government reviles Mr Lai's pro-sovereignty Democratic Progressive Party (DPP) which has governed Taiwan for eight years.

By winning an unprecedented third consecutive presidential term for his party, Mr Lai has broken new ground. In his first remarks after his opponents conceded, he signalled that this was an irreversible trajectory.

"The country will continue to walk on the right path forward. We will not turn around or look backwards," he told the world's media in a press conference.

Later, while addressing tens of thousands of ecstatic supporters on the streets of Taipei, Mr Lai characterised his win as a triumph of democracy.

"We've done it. We didn't let external forces influence our election. That's because we decided that only we can choose our president," he said. In the lead-up to the polls, Taiwan had accused China of attempting to interfere with the process.

But Mr Lai also had a message for China.

He told reporters he favoured more exchanges and dialogue over obstructionism and conflict, and called for peace and stability with Beijing.

At the same time, he added, he would "maintain the cross-strait status quo" - neither seeking independence nor unification with China - and pledged to "safeguard Taiwan from threats from China".

Beijing has labelled Mr Lai a "separatist" and "troublemaker" over remarks he made in the past supporting Taiwanese independence, which it sees as a red line.

But in recent months he indicated he would not pursue formal independence.

On Saturday, a statement from the Taiwan Affairs Office of China's State Council insisted that Taiwan's elections "cannot stop the unstoppable trend of the eventual reunification of the motherland" and the DPP "cannot represent the mainstream public opinion" in Taiwan.

The US, Taiwan's biggest ally, was swift to congratulate Mr Lai on his win. Secretary of State Antony Blinken also praised the island's "robust democratic system and electoral process".

In a statement, he said Washington is "committed to maintaining cross-strait peace and stability". Earlier President Joe Biden told reporters the US "does not support independence" for Taiwan.

Outside the DPP's headquarters in Taipei on Saturday, supporters
celebrated the result.

"I'm so happy now. Most Taiwanese people want to protect our democratic lifestyle," said Cheng Yu-tsai.

"I don't care [how China reacts]. We have to hold up our values and insist on what we think is right and move on," said Wei Yi-tsai.

Mr Lai's 40% of the vote put him comfortably ahead of Hou Yu-ih from the main opposition Kuomintang (KMT) party. Since 2000, Taiwan has alternated between the DPP and the KMT which is friendlier to Beijing.

Maverick politician Ko Wen-je from the Taiwan People's Party, a newcomer party to Taiwan's political scene popular with young voters, gained a quarter of the vote.

Voters on Saturday also chose their legislature. The DPP has lost its majority with the opposition gaining ground, though no one party has enough seats to control parliament, according to Taiwanese media reports.

Observers say that an opposition-dominated legislature with a DPP president could mean the process of governing Taiwan would become more fraught.

Bron: BBC.com