Machine met Poolse president in Rusland neergestort

Gestart door andré herc, 10/04/2010 | 11:05 uur

Ace1

Zou dit toeval zijn dat Het Poolse regeringsvliegtuig is neergestort?

andré herc

#2
Ook de Chefstaf van het Poolse leger is bij het Vliegtuigongeluk omgekomen.

bron:nos teletekst
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

andré herc

telegraaf.nl za 10 apr 2010, 10:47

Machine met Poolse president in Rusland neergestort door Rob Savelberg

SMOLENSK - 
Drama in Rusland: Het Poolse regeringsvliegtuig is vanmorgen bij de landing in Smolensk neergestort. Aan boord was volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau de Poolse president Lech Kaczynski. Hij werd begeleid door een hoge delegatie en zijn vrouw. Volgens bronnen zijn er talloze doden.
Het vliegtuig van het type Topolev 154 was in brand geraakt. Volgens berichten in Warschau raakte de machine bij de landing verschillende bomen. Het Russische persbureau Tass schreef dat er minstens 87 doden te betreuren zijn.

Kaczynski kwam naar Smolensk om de 22.000 Poolse doden in de Tweede Wereldoorlog te herdenken, die in het nabije Katyn door Stalins geheime dienst in 1940 waren vermoord. De Sovjets gaven tot 1990 de Duitse Wehrmacht de schuld voor dit misdrijf. Michael Gorbatsjov, Boris Jelzin en nu Vladimir Poetin hebben dit verkeerde beeld langzaam bijgedraaid.

Eerder deze week was de liberale Poolse premier Donald Tusk ook al in Katyn. Samen met zijn Russische collega Vladimir Poetin herdachten ze de doden. Daarbij waren ook de oud-presidenten Lech Walesa en Tadeusz Mazowiecki van Polen aanwezig. Vanuit de top van het Kremlin wilde echter niemand hun opvolger Lech Kaczynski officieel ontvangen. De conservatieve president Kaczynski stond bekend vanwege zijn harde kritiek op Rusland.
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.