Recente berichten

#1
Zuid-Amerika / Re: Spanningen in Venezuela
Last post by Thijs84 - 15/09/2024 | 23:14 uur
Zouden er nog aanvullende maatregelen op de eilanden zijn getroffen toen de oppositieleider op de Nederlandse ambassade zat?

Is dit bijvoorbeeld de reden dat de De Ruyter niet voor de testen naar VS is gevaren?
#2
KLu / Re: Geluidsproblematiek rondom...
Last post by Ace1 - 15/09/2024 | 20:04 uur
Zijn huis is 'zo rot als een mandje' door de trillingen van Chinooks, maar Marc moet voor oplossing wachten op Defensie

RIJEN - Een brief die eind december op de deurmat viel, liet iets knappen bij Marc Gubbels. Al jaren leeft hij in onzekerheid én een steeds verder aftakelend huis. De zoveelste brief met excuses van Defensie en weer uitstel van de aanpak van zijn huis - veroorzaakt door trillingen van helikopters - was er een te veel.

,,Een brief waarin staat dat ze nog drie kwartalen bezig zijn met voorbereiding. En in die vorige brief stond dat ze alleen nog een bouwbedrijf aan het zoeken waren. Alles was rond", zegt Gubbels (54) aan zijn keukentafel. ,,Sindsdien is er iets geknapt, door die brief. Door dit kost alles wat ik doe enorm veel energie. Hierdoor doe ik veel minder, dit is niet wie ik ben."

Rattle noise
Wat is rattle noise?

Welke rol spelen helikopters bij rattle noise?

Hoe groot is het probleem in Gilze en Rijen?

Wat gaat er gebeuren?

Dat komt door trillingen die veroorzaakt worden door Chinooks, het zogenaamde rattle noise (zie kader). ,,Als er eentje overkomt staat alles te trillen, deuren klappen. Dat heeft me nooit veel gedaan, de laatste tijd wel. Ik vind het nog steeds mooi hoor, die helikopters. Als ik er naar kijk denk ik: vet! Buiten is het ook niet erg. Maar als ik binnen zit denk ik: stort het huis nu in of nog niet?"

Gubbels geeft aan dat er in de afgelopen tien jaar meer is gebeurd in zijn leven. Een vervelende scheiding en fysieke klachten. Maar vooral de stress die alles geeft, met als gevolg mentale klachten en daardoor veel moeite hebben om 'de kop boven water te houden' helpen niet mee. ,,Maar het huis is wel waar ik sinds 2020 actief mee bezig ben."

Eerste rapport in 2017
Het gaat eigenlijk nog verder terug. In december 2017 brengt TNO een rapport uit dat in januari 2018 wordt toegelicht tijdens een bijeenkomst in Rijen. Er komt uitleg over wat rattle noise is, welke huizen er ernstige hinder door hebben en er wordt gezegd dat Defensie die huizen aan gaat pakken. In 2021 volgt een brief dat er meer huizen aan de lijst zijn toegevoegd, maar is er ook de toezegging dat Defensie 'volgend jaar start met het project en dan begint met renoveren'. Eind 2022 volgde een brief dat dat niet gelukt is. En zo kwamen er nog een paar brieven.

In die jaren heeft Gubbels niets meer aan zijn huis gedaan. Hij was bezig met het vernieuwen van de kozijnen. Een zat er in, twee anderen staan inmiddels al lange tijd op zijn slaapkamer. ,,Ik ben niet iemand van het krijgen. Normaal doe ik zelf wat er gedaan moet worden. Ik kreeg de tip van een bekende om het niet zelf te doen, omdat je geen geld gaat investeren in iets wat door een ander gedaan wordt. Maar ik vergeef me niet dat ik het niet zelf heb gedaan. Als ik dat wel had gedaan, had ik nu niet zo diep gezeten", zegt Gubbels. ,,Ik krijg echt niks meer voor elkaar, mijn kop zit vol."

Continu kijkt hij tegen zijn grootste bron van zorg aan: zijn huis takelt aan de binnen- en buitenkant beetje bij beetje verder af. ,,Ik kan het amper loslaten", zegt Gubbels terwijl hij af en toe stiltes laat vallen. Hij zoekt naar woorden. ,,Dit is niet mijn huis, het ziet er niet uit. Ik moet de voorgevel verven, dat is wel nodig. Maar verf kost een hoop geld. En wat gaat er gebeuren als ze mijn kozijnen straks wel vervangen. Boven die kozijnen zitten scheuren. Dat moet hersteld worden en dus opnieuw geschilderd. Dan is het werk voor niks. Als ik in 2017 wist dat het in 2024 nog niet gebeurd was, had ik toen echt wel de kwast gepakt."

De afgelopen jaren heeft hij meerdere schademeldingen gedaan. Omdat zijn huis al onder de rattle noise-regeling valt gebeurde dat zonder succes. ,,Maar daar wordt ook niks aan gedaan", zegt Gubbels, die zich niet veel later verontschuldigt. ,,Ik praat wel een beetje boos hè?"

Schaamte en een gebrek aan energie
Hij schaamt zich voor zijn huis, voor de situatie waar hij in zit. Toch wil Gubbels zijn verhaal doen. Want hij is niet de enige waar de problemen in huis groter zijn geworden dan de scheuren in de muren. Hij heeft altijd gedacht er alleen voor te staan, dat het aan hem ligt. Met de oprichting van een nieuwe stichting die opkomt voor de gedupeerden weet Gubbels dat er meer mensen in de problemen zitten. Fysiek, mentaal. ,,Ik heb weinig energie. Als ik het terug kon draaien had ik alles zo anders gedaan."

Wat nu? ,,Het is lastig beslissen. Ik kan pas een goede keuze maken als ik weet met welk voorstel Defensie komt." Maandagavond worden bewoners van huizen die problemen hebben door de trillingen door Defensie bijgepraat in Rijen, waarbij ze als het goed is een concrete planning te horen krijgen. ,,Maar daar heb ik eigenlijk geen vertrouwen in. Ik zeg niet voor niks: koop me maar uit. Nog langer wachten en afspraken die niet nagekomen worden, ik heb er geen fut meer voor."

https://www.bndestem.nl/gilze-en-rijen/zijn-huis-is-zo-rot-als-een-mandje-door-de-trillingen-van-chinooks-maar-marc-moet-voor-oplossing-wachten-op-defensie~acf01b74/

#3
Van alles en nog wat! / Re: Amerikaanse politiek
Last post by Ace1 - 15/09/2024 | 17:52 uur
#4
KL / Re: De Leopard2A8 NL - zware c...
Last post by Ace1 - 15/09/2024 | 17:47 uur
#6
Van alles en nog wat! / Re: De Eurozone en haar proble...
Last post by Ace1 - 15/09/2024 | 17:34 uur
Nieuwe Europarlementariërs verdienen tot 650.000 euro extra zonder salarisverlaging

Een derde van de nieuwe Europarlementariërs heeft bijverdiensten naast het salaris van ruim 120.000 euro per jaar, zo blijkt uit onderzoek van BNR. Sommigen verdienen hiermee tot wel meer dan 0,5 miljoen euro extra. Zij worden niet gekort op hun salaris, zoals bij Nederlandse Kamerleden wel gebeurt.

Na de Europese verkiezingen traden 362 kersverse Europarlementariërs toe tot het Europees Parlement. Volgens de transparantieregels van de EU zijn zij verplicht openbaar melding te doen van nevenfuncties en -verdiensten. Uit een door BNR aangelegde database van deze meldingen blijkt dat een op de drie nieuwe Europarlementariërs bijverdiensten heeft buiten het parlementaire salaris om. Dit leidt niet tot salarisverlaging.

Neveninkomsten tot wel 650.000 euro per jaar

Een van de opvallendste voorbeelden is de Roemeen Gheorghe Piperea. Met zijn bijbanen als advocaat, professor in de rechten, insolventiefunctionaris en boekenschrijver verdient hij jaarlijks omgerekend ruim 650.000 euro bovenop zijn salaris als Europarlementariër. 'Buitensporig', zegt Rob van Eijbergen, hoogleraar integriteit van organisaties aan de Universiteit voor Humanistiek.

Piperea is de absolute koploper in neveninkomsten, maar hij is zeker niet de enige die fors bijverdient. Zo verdient de Italiaanse Roberto Vannacci jaarlijks 200.000 euro extra als schrijver, voornamelijk met de verkoop van zijn boek Il mondo al contrario (de wereld op zijn kop). Het boek bevat overigens zulke controversiële uitspraken over minderheden – hij vergelijkt onder meer adoptie door homoseksuelen met kannibalisme – dat Vannacci tijdelijk werd geschorst als generaal van het Italiaanse leger. Ook is er de Pool Daniel Obajtek, die jaarlijks 180.000 euro bijverdient als directeur van het bouwbedrijf Bayer Construct (niet gelieerd aan het internationale concern Bayer).

Het werkelijke aantal nieuwe Europarlementariërs met neveninkomsten ligt vermoedelijk hoger dan een op de drie, omdat inkomsten onder 5.000 euro per jaar niet gemeld hoeven te worden. Uit eerder onderzoek van BNR bleek bovendien dat Europarlementariërs hun neveninkomsten niet altijd openbaar maken.

Geen salarisverlaging door bijbanen
In Nederland worden Tweede Kamerleden gekort op hun loon wanneer hun neveninkomsten meer dan 14% van hun salaris (schadeloosstelling) bedragen. Voor Europarlementariërs gelden dergelijke beperkingen niet, zo bevestigt de woordvoering van het Europees Parlement. Dit betekent dat Europarlementariërs zoals Piperea en Vannacci hun aanzienlijke neveninkomsten behouden zonder dat dit invloed heeft op hun salaris.

Het Nederlandse stelsel is overigens vrij uitzonderlijk: in veel andere landen bestaan dergelijke strikte beperkingen op neveninkomsten voor parlementariërs ook niet. Van Eijbergen ziet voor Europarlementariërs ook graag een plafond. 'Ik vind niet dat mensen hun nevenfuncties gratis hoeven te doen, maar een bepaald maximum lijkt me wel redelijk.' Europarlementariërs krijgen volgens hem namelijk een goede vergoeding, ook met bijkomende onkostenregelingen. 'Het blijft publiek geld', benadrukt hij.

Daarnaast betekent een hoog bedrag aan neveninkomsten vaak dat iemand er veel tijd aan besteedt. 'Je mag als Europarlementariër wel nevenfuncties hebben, maar je hoofdbaan is toch Europarlementariër zijn, dus daar moet je wel voldoende tijd voor hebben.'

'Je hoofdbaan is toch Europarlementariër zijn.'
Hoogleraar Rob van Eijbergen
Ook Transparency International, dat zelf het vorige Europees Parlement onderzocht op nevenfuncties, steunt een plafond. 'Dergelijke beperkingen zijn nodig om uitwassen te voorkomen, maar het is geen vervanging van ethisch besef bij politici', zegt directeur Lousewies van der Laan. 'Wij kijken vooral naar de rol van politieke partijen: zij selecteren kandidaten en geven die met hun partijnaam eigenlijk ook een soort keurmerk mee.' Partijen moeten wat Transparancy International betreft dan ook eisen stellen aan de integriteit en het gedrag van hun vertegenwoordigers.

Advocaten, academici, medici
Parlementariërs laten middels nevenfuncties zien dat zij midden in de samenleving staan, is een vaak gehoorde uitspraak. Toch blijkt uit de analyse van BNR dat de meeste nevenfuncties niet bepaald aansluiten bij het dagelijks leven van de gemiddelde burger. Advocaten, academici, medici, bestuursleden en aandeelhouders duiken het vaakst op. Zo verdient de Franse Laurent Castillo ruim 128.000 euro extra als professor-ziekenhuisarts en nog eens 103.000 euro met zijn aandelen in een Frans bedrijf genaamd NISSORL. 'Dit is gewoon geld verdienen. Dat mag, maar dan moet je een ander baantje nemen dan Europarlementariër', aldus hoogleraar Van Eijbergen.

https://www.bnr.nl/nieuws/nieuws-politiek/10556395/nieuwe-Europarlementariers-verdienen-tot-650-000-extra-zonder-salarisverlaging

#7
Defensiebrede onderwerpen / Beëdiging van militairen met e...
Last post by Ace1 - 15/09/2024 | 14:42 uur
Beëdiging van militairen met een parttime contract in hartje Den Haag

"Bij Defensie maak je dingen mee die uniek zijn, die je karakter vormen en die je bijzondere kameraadschap brengen. Andersom hebben jullie Defensie veel te bieden. Met jullie kennis en ervaring kunnen we verder bouwen aan een toekomstbestendige krijgsmacht." Dat zei staatssecretaris Gijs Tuinman vandaag bij de beëdiging van meer dan 60 reservisten. Dit gebeurde in het bijzijn van passerend publiek op het Lange Voorhout in Den Haag.

Reservisten zijn zowel in de burgermaatschappij als bij Defensie werkzaam. De staatssecretaris vindt 'reservist' eigenlijk niet het goede woord. Hij ziet ze graag als "volwaardige militairen met een parttime contract". En die zitten volgens hem "zeker niet op de reservebank".

Defensie werkt in hoog tempo toe naar een schaalbare krijgsmacht. De organisatie moet in staat zijn om flexibeler en sneller in te spelen op de toegenomen dreigingen. Dit is nodig om Nederland en het NAVO-verdragsgebied te verdedigen tegen alle vormen van toekomstige aanvallen, maar ook al de huidige cyberaanvallen. Dat betekent: snel opschalen in aanloop naar een conflictsituatie en daarna weer afschalen.

Nepnieuws
De krijgsmacht moet daarom voor een derde uit reservisten bestaan. Die worden namelijk opgeroepen op het moment dat hun specifieke kennis of vaardigheid nodig is. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots noemt de cyberreservisten die vandaag zijn beëdigd. "Militairen die ons land beschermen met een toetsenbord. Juist binnen dit domein zijn we in feite al in oorlog met landen en groeperingen die ons via cyberaanvallen proberen te ontregelen. Of die onze democratie proberen te ondermijnen met nepnieuws. Dus kunnen we alle ICT-expertise die er is goed gebruiken."

Een ander voorbeeld is sergeant Chris. Hij gaat aan de slag bij de Groep Luchtmachtreserve. Hiervoor werkte hij als werkstudent lucht- en ruimtevaarttechniek bij  het Defensity College. In die tijd verbeterde hij de data-analyse tools waarmee Defensie nu nog nauwkeuriger kan voorspellen wanneer de onderdelen van de NH90-helikopter aan vervanging toe zijn. Dat helpt de luchtmacht om effectiever te opereren.

Oproep aan werkgevers
Defensie telt nu meer dan 7.400 reservisten. Dat aantal groeit. Maar de organisatie kan nog veel meer oproepbare militairen gebruiken. "Ik besef heel goed dat het voor werkgevers lastig is om mensen uit te lenen aan de krijgsmacht", aldus Boots. "Zeker in een tijd met grote personeelstekorten." Toch doet hij een oproep aan alle werkgevers in Nederland om reservisten de ruimte te geven.

Door hun werk bij Defensie hebben reservisten een extra waarde voor hun werkgever. Als militair leren zij leiding te geven en te ontvangen. Daarnaast zijn ze als geen ander gewend om in een team te werken. Zij zijn integer, flexibel, professioneel en weten wat verantwoordelijkheid inhoudt. "Misschien ben je je werknemer een aantal dagen per jaar kwijt. Maar de ervaringen die hij of zij binnen Defensie opdoet, helpen ook het bedrijf verder. Daarnaast is het een prachtige manier om je werknemer gemotiveerd te houden."

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/09/14/beediging-van-militairen-met-een-parttime-contract-in-hartje-den-haag

Indien hier al een topic over is kan een beheerder deze posting naar de juiste topic verplaatsen

#8
Zuid-Amerika / Re: Spanningen in Venezuela
Last post by Ace1 - 15/09/2024 | 14:35 uur
Venezuela pakt buitenlanders op om 'complot tegen Maduro'

In Venezuela zijn gisteren zes buitenlanders opgepakt, omdat ze het plan zouden hebben gehad om het land "te destabiliseren" en president Maduro te vermoorden. De arrestaties werden door de minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt in een persconferentie op de staatstelevisie.

Het gaat om drie Amerikanen, twee Spanjaarden en een Tsjech. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteravond dat er een Amerikaanse militair is opgepakt en dat er onbevestigde berichten zijn over de arrestatie van twee andere Amerikanen. De Spanjaarden hebben volgens Venezuela banden met de Spaanse inlichtingendiensten. De Spaanse regering ontkent dit, melden Spaanse media.

'Complot'
Volgens de Venezolaanse regering zitten de zes in een complot van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA om de regering omver te werpen en meerdere leiders in het land te vermoorden.

Het is een beschuldiging die vaker vanuit Venezuela te horen is. Maduro is sinds 2013 aan de macht en zegt al jaren dat de Verenigde Staten hem proberen weg te krijgen via sancties en geheime operaties.

In een verklaring schrijft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: "Elke claim van Amerikaanse betrokkenheid bij een complot om Maduro omver te werpen is categorisch onjuist. De Verenigde Staten blijven een democratische oplossing voor de politieke crisis in Venezuela steunen."

Spanningen lopen op
De bekendmaking van de arrestaties komt twee dagen nadat het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties had opgelegd aan zestien bondgenoten van Maduro. Amerika beschuldigt hen van belemmering van de stembusgang bij de Venezolaanse presidentsverkiezingen in juli en mensenrechtenschendingen.

Eerder deze week erkende het Spaanse parlement oppositiekandidaat González als winnaar van die verkiezingen. Nadat de Venezolaanse justitie had aangekondigd dat er een aanhoudingsbevel was voor González, vluchtte hij naar Spanje. De Spaanse premier Sánchez wenste hem in een gesprek "een warm welkom". Een Spaanse minister beschuldigde Maduro ervan dat hij een dictatuur voert. Dat was voor Venezuela reden om zijn ambassadeur in Spanje terug te halen.

Aanhangers van Maduro zijn woedend over de rol van Spanje en riepen op tot het verbreken van de economische en diplomatieke banden met Spanje.

Fraude
Volgens de kiescommissie heeft Maduro de verkiezingen van 28 juli gewonnen met 52 procent van de stemmen. De oppositie heeft echter, tot verrassing van de regering, de hand weten te leggen op 80 procent van de telbladen van de stemmachines. Daaruit komt het beeld naar voren dat González twee keer zoveel stemmen kreeg als Maduro.

Ook de Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat de regering van Maduro heeft gefraudeerd en hebben González als verkiezingswinnaar erkend.

Protesten neergeslagen
Ondanks de internationale veroordelingen over het gebrek aan transparantie riep het Venezolaanse hooggerechtshof Maduro in augustus uit tot winnaar van de verkiezingen. Het hof bestaat voor een groot deel uit Maduro-loyalisten en gaat vrijwel nooit tegen de belangen van de president in. Protesten tegen de uitslag werden hard neergeslagen. Zeker 23 mensen kwamen daarbij om het leven. In de eerste tien dagen na de verkiezingsuitslag zijn ten minste 1500 mensen opgepakt.

https://nos.nl/artikel/2537195-venezuela-pakt-buitenlanders-op-om-complot-tegen-maduro
#9
Zuid-Amerika / Re: Spanningen in Venezuela
Last post by Ace1 - 15/09/2024 | 14:34 uur
Venezolaanse oppositieleider in Spanje geland, krijgt politiek asiel

De Venezolaanse oppositieleider Edmundo González is in Spanje aangekomen. Hij is met zijn vrouw op een militair vliegveld geland in de regio Madrid, meldt de Spaanse publieke omroep TVE.

Vanochtend werd bekend dat González Venezuela was ontvlucht. Hij heeft politiek asiel gekregen in Spanje.

EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell spreekt in een verklaring van "een droevige dag" voor Venezuela. "De EU dringt erop aan dat de Venezolaanse autoriteiten een einde maken aan de repressie en willekeurige arrestatie van oppositieleden", schrijft hij.

Onderdak in Nederlandse ambassade
González wordt onder meer beschuldigd van opruiing en samenzwering, naar aanleiding van zijn claim dat hij de presidentsverkiezingen eind juli heeft gewonnen. Afgelopen dinsdag werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De oppositieleider liet zich na de herverkiezing van president Maduro niet meer in het openbaar zien. Hij heeft ruim een maand in het geheim onderdak gekregen in de Nederlandse ambassade in Caracas, schreef minister Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer. Volgens hem had González daar zelf om gevraagd.

"Eind juli bereikte mij het dringende verzoek van de heer González, die zich ernstig bedreigd voelde en politieke vervolging vreesde" zegt minister Veldkamp tegen de NOS. Van eind juli tot eind vorige week verbleef González op de residentie van de ambassade in Caracas.

"We staan als Nederland voor democratie, mensenrechten en rechtstaat. Daarom hebben we gastvrijheid geboden aan iemand die concreet dreigde politiek te worden vervolgd. Dat is in deze van belang", zegt Veldkamp. Ook dat Nederland door de Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao een buurland is van Venezuela heeft in de afweging meegespeeld, aldus de bewindsman.

Op eigen initiatief vertrokken
Hij benadrukt dat González op eigen initiatief uit de residentie is vertrokken. "Hij heeft aangegeven te willen vertrekken, waarop ik met hem heb gesproken om zijn overwegingen te horen" aldus Veldkamp. De oppositieleider kan ook in de toekomst op Nederlandse gastvrijheid rekenen, zegt de minister.

De Venezolaanse vicepresident Rodríguez zegt dat de 75-jarige González de afgelopen dagen in de Spaanse ambassade in Caracas was. De Venezolaanse regering zou hebben meegewerkt aan zijn vertrek.

Oppositieleider María Corina Machado, die in aanloop naar de verkiezingen door het Venezolaanse hooggerechtshof van verkiezingsdeelname werd uitgesloten, schrijft op X dat González bij een langer verblijf in Venezuela voor zijn leven vreesde.

Twijfels over de uitslag
Veel Venezolanen hebben grote twijfels over de verkiezingsuitslag. De kiescommissie riep Maduro kort na het sluiten van stembureaus uit als winnaar, zonder daarvoor sluitend bewijs te leveren. In de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen ging González maandenlang aan kop.

De oppositie beschuldigt de regering-Maduro van verkiezingsfraude en concludeert op basis van zelf verzamelde resultaten, die ze online hebben gepubliceerd, dat presidentskandidaat González met 67 procent van de stemmen heeft gewonnen.

De VS en een aantal Latijns-Amerikaanse landen beschouwen de oppositiekandidaat als verkiezingswinnaar. De Europese Unie, de Organisatie van Amerikaanse Staten en tal van andere landen in de regio gaan nog niet zo ver, maar erkennen de winst van Maduro ook niet en roepen de regering op gedetailleerde verkiezingsresultaten te publiceren.

Hooggerechtshof
Sinds de verkiezingen neemt de repressie in Venezuela toe. Bij het neerslaan van antiregeringsprotesten zijn 27 doden gevallen. Volgens mensenrechtenorganisatie Fora Pénal zijn in de eerste tien dagen na de verkiezingsuitslag ten minste 1500 mensen opgepakt. De opgepakte demonstranten en critici van Maduro lopen het risico lange gevangenisstraffen opgelegd te krijgen.

https://nos.nl/artikel/2536405-venezolaanse-oppositieleider-in-spanje-geland-krijgt-politiek-asiel
#10
Zuid-Amerika / Re: Spanningen in Venezuela
Last post by Ace1 - 15/09/2024 | 14:34 uur
Gezochte oppositieleider Venezuela verlaat land, onderweg naar Spanje

De Venezolaanse oppositieleider en voormalig presidentskandidaat Edmundo González is het land ontvlucht en is onderweg naar Spanje. Dat is bekendgemaakt door de Spaanse minister Albares van Buitenlandse Zaken.

Het nieuws wordt bevestigd door de regering van Venezuela. Volgens vicepresident Rodríguez zat González de afgelopen dagen in de Spaanse ambassade in Caracas en heeft de Venezolaanse regering hem geholpen het land te verlaten "om de politieke rust en vrede" te herstellen.

Arrestatiebevel
Sinds afgelopen dinsdag liep in Venezuela een arrestatiebevel tegen de 75-jarige González. Hij wordt beschuldigd van opruiing, samenzwering, het vervalsen van documenten en het zich toe-eigenen van bevoegdheden. Aanleiding is de claim van González dat niet zittend president Maduro, maar hijzelf de winnaar is van de presidentsverkiezingen eind juli.

In een onderzoek naar de verkiezingsuitslag dreigde een openbaar aanklager al om González aan te houden. Hij moest zich melden om vragen te beantwoorden over de uitslag. De 75-jarige González kwam tot drie keer toe niet opdagen. González is sinds de verkiezingen niet meer in het openbaar gezien.

Verkiezingen
Na de verkiezingen op 28 juli riep Maduro zichzelf uit als winnaar van de verkiezingen. De kiescommissie bevestigde die claim kort daarna. De commissie is echter op de hand van Maduro. Tellingen werden niet openbaar gemaakt en onafhankelijke waarnemers van de EU werden niet toegelaten.

De Europese Unie, Verenigde Staten en enkele Latijns-Amerikaanse landen erkennen de officiële uitslag niet. De oppositie in Venezuela stond er in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen beter voor dan Maduro. De oppositie deelde een eigen uitslag, met González als winnaar.

https://nos.nl/artikel/2536338-gezochte-oppositieleider-venezuela-verlaat-land-onderweg-naar-spanje