Hennis: complexe puzzel voor marechaussee

Gestart door Elzenga, 24/03/2016 | 13:22 uur

Elzenga

Hennis: complexe puzzel voor marechaussee
VANDAAG, 13:03POLITIEK

Twee marechaussees bij de ingang van het gebouw van de Tweede Kamer ANP
De Nederlandse marechaussee staat voor een complexe puzzel. Dat zei minister Hennis voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. "Er is nu een hoeveelheid van problemen waarvoor de Koninklijke Marechaussee wordt ingezet. Er zijn veel vragen bij de marechaussee, er moeten keuzes worden gemaakt, en de puzzel is complex", zei Hennis.

Er wordt volgens haar behoorlijk wat gevraagd, en dat geldt ook voor de andere krijgsmachtonderdelen." Maar ze vindt het niet het geschikte tijdstip om, zo kort na de aanslagen in Brussel, te pleiten voor allerhande intensiveringen.

"We hebben een heleboel mensen en heleboel middelen, die zetten we naar beste kunnen in, ze doen het ook fantastisch. Een aanslag gebruiken om een intensivering te bepleiten, vind ik niet chic", zei Hennis.

Vertrekkend landmacht generaal De Kruijff zegt in een afscheidsinterview in de Volkskrant dat hij liever geen militairen op straat ziet, maar "als het moet, dan moet het".

Volgens Hennis is dat nu niet aan de orde. "Wat hij op beeldende wijze probeert te zeggen is dat de militairen loyaal zijn aan de opdracht, maar dat staat los van het dreigingsbeeld".

http://nos.nl/artikel/2094868-hennis-complexe-puzzel-voor-marechaussee.html