Helikopter Defensie stort neer bij vertrek van Aruba

Gestart door bergd, 20/07/2020 | 05:06 uur

Lex

Defensie brengt eerbetoon aan omgekomen collega's

Den Helder – Defensie verzorgt zaterdag 1 augustus, tijdens de uitvaart van de omgekomen LTZ 2 OC Erwin Warnies, een Flyby in zogenaamde "Missing man" formatie. De flyby boven Den Helder vindt tussen 11.30 en 12.00 uur plaats.

De uitvaarten van Christine Martens en Erwin Warnies vinden plaats op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus en zijn in besloten kring. Omdat Erwin en Christine deel uitmaakten van een helikopterbemanning en ze zijn overleden tijdens een inzet, is het voor defensie gebruikelijk om een laatste eregroet vanuit de lucht te brengen. Om die reden verzorgt het Defensie Helikopter Commando bij beide uitvaarten een traditioneel eerbetoon aan deze overleden collega's middels een flyby.

'Missing man'
Vier helikopters van het Defensie Helikopter Commando zullen in formatie overvliegen. Eén helikopter breekt boven de uitvaartlocatie weg van de formatie. Dit een "missing man formatie". Omdat de formatie met helikopters voor aanvang al in het gebied zijn, kan dit ook zichtbaar of merkbaar zijn in het luchtruim in de omgeving van Den Helder en mogelijk van Texel.

Martens en Warnies kwamen op 19 juli om het leven toen de NH90 maritieme gevechtshelikopter te water raakte in het Caribisch gebied. Op zaterdag 25 juli zijn de lichamen van Christine en Erwin aangekomen op vliegbasis Eindhoven, waar ze na een korte ceremonie zijn overgedragen aan de families.

REgio Noordkop, 30-07-2020

Lex

Defensie draagt lichamen Christine en Erwin over aan families

Nieuwsbericht | 25-07-2020 | 14:08

De lichamen van vlieger Christine Martens en tactisch coördinator Erwin Warnies zijn door Defensie overgedragen aan de families. Dat gebeurde vanmiddag met militair ceremonieel op Vliegbasis Eindhoven.

Collega's droegen de met de Nederlandse vlag gedrapeerde kisten op de schouders vanaf het KDC-10-transportvliegtuig. Dat landde rond 13.00 uur op Nederlandse bodem. Militairen van marine en luchtmacht vormden een erehaag.

De luitenants ter zee der 2e klasse oudste categorie kwamen afgelopen zondag om het leven toen de NH90-maritieme gevechtshelikopter waarin ze zaten in de Caribische Zee stortte. De 2 bemanningsleden die de crash overleefden, begeleidden hun omgekomen collega's naar Nederland.

Professionele en dierbare collega's
Minister Ank Bijleveld-Schouten bij de ceremonie op Eindhoven: "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Wij zijn allemaal diep geraakt en leven intens mee met de naaste families, vrienden en collega's en zullen hen steunen en helpen waar mogelijk. Defensie heeft 2 toegewijde, professionele en dierbare collega's verloren. Christine Martens en Erwin Warnies hebben zich altijd met hart en ziel ingezet voor de veiligheid van andere mensen", aldus de minister.

Ook staatssecretaris Barbara Visser, Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en de commandanten van marine en luchtmacht, vice-admiraal Rob Kramer en luitenant-generaal Dennis Luyt, steunden de nabestaanden met hun aanwezigheid.

Uitgeleide op Curaçao
Militairen geplaatst op Curaçao, personeel van de Kustwacht en de bemanning van Zr.Ms. Groningen deden de omgekomen collega's gisteravond met een ceremonie uitgeleide. Een draagploeg bracht de lichamen naar de KDC-10. Dit luchtmachttoestel vertrok vanaf vliegveld Hato op Curaçao.

Hartverwarmende reacties
De helikoptercrash raakte veel mensen binnen en buiten de krijgsmacht. Via het condoleanceregister op defensie.nl kwamen duizenden hartverwarmende reacties binnen. Het is nog steeds mogelijk deelneming te betuigen. Na sluiting wordt het register aan de nabestaanden overhandigd.

Mindef


Lex

Top Defensie bij terugkeer slachtoffers helikoptercrash

De top van Defensie is zaterdagmiddag aanwezig op Vliegbasis Eindhoven als de lichamen van de slachtoffers van de helikoptercrash bij Aruba terugkeren. Twee militairen verloren het leven toen hun NH-90 in zee stortte. De oorzaak is nog niet bekend.

Een militair toestel brengt de lichamen van de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies van Curaçao naar Eindhoven. Twee andere bemanningsleden overleefden de crash.

Op de vliegbasis worden de omgekomen militairen na een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. Minister Ank Bijleveld van Defensie, staatssecretaris Barbara Visser en de Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer, zijn daarbij aanwezig.

ANP, 24-07-2020, 15:37

Sparkplug

Lichamen omgekomen militairen terug naar Nederland

Nieuwsbericht | 23-07-2020 | 16:40

De lichamen van vlieger Christine Martens en tactisch coördinator Erwin Warnies zijn naar verwachting zaterdag rond 13.00 uur terug in Nederland. Ze arriveren per KDC-10-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven. Met een korte ceremonie worden ze overgedragen aan hun nabestaanden.

De luitenants ter zee der 2e klasse oudste categorie kwamen afgelopen zondag om toen hun NH90-maritieme gevechtshelikopter in zee stortte. De helikopter raakte aan het einde van een kustwachtpatrouille te water in de Caribische Zee, vlakbij Aruba. De 2 andere bemanningsleden overleefden de crash.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/07/23/lichamen-omgekomen-militairen-terug-naar-nederland
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

De kritiek op de NH90-helikopter zwelt aan. Ook in België zijn ze er helemaal klaar mee

De crash met een NH90-helikopter voor de kust van Aruba kost twee Nederlandse militairen het leven. De kritiek op het functioneren van de NH90 zwelt aan.

Zondagmiddag. De boordhelikopter van Zr.Ms. Groningen, het patrouilleschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, stijgt op voor een reguliere vlucht. Aan boord zijn vier personen. Rond 14.30 uur (19.30 Nederlandse tijd) gaat het mis. De zilvergrijze maritieme gevechts- en transporthelikopter stort in zee, op zo'n 12 kilometer uit de kust van Aruba.

Meteen komt een reddingsactie op gang. Van de vier mensen aan boord kunnen er twee niet meer worden gered. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer maakt maandagmorgen vroeg tijdens een persconferentie in Den Haag bekend dat de 34-jarige vlieger Christine Martens en 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies zijn overleden. Nadat de twee slachtoffers uit het toestel waren gehaald, is tevergeefs geprobeerd hen te reanimeren. De twee andere bemanningsleden zijn niet ernstig gewond geraakt. De oorzaak van de crash is nog onbekend.

schok

Het nieuws komt hard aan. Bauer, de hoogste baas van de krijgsmacht, betoont zijn meeleven aan de nabestaanden van de twee omgekomen militairen. 'Een heftige schok voor iedereen. In gedachten zijn we bij hen.' Ook minister Ank Bijleveld (Defensie) is ontdaan door het nieuws. 'Mijn medeleven gaat uit naar hun naaste familie. Wij zijn allemaal diep geraakt.' Premier Rutte laat vanuit Brussel weten 'diep getroffen' te zijn door het helikopterongeluk.

De persconferentie van Bauer begint maandagmorgen om 05.00 uur, nadat de nabestaanden zijn ingelicht. Voor Zr.Ms. Groningen wordt na het ongeval een 'black hole' ingesteld, wat inhoudt dat de bemanning niet vrij met de buitenwereld kan communiceren. 'Om zo te voorkomen dat ouders, partners en collega's in Nederland via anderen overvallen worden door dit soort afschuwelijk nieuws', aldus Bauer. Op defensie.nl is een condoleanceregister voor de omgekomen militairen geopend.

werkpaard
De NH90 is een werkpaard van de krijgsmacht. De tweemotorige NH90 telt drie bemanningsleden. De 11.000 kilo wegende heli kan veertien manschappen meenemen. Het is de eerste helikopter van dit type dat bij de Nederlandse krijgsmacht neerstort. Nederland telt twintig NH90's, die ondergebracht zijn bij het Defensie Helikopter Commando (DHC) van de luchtmacht. Ze vliegen sinds 2010 en zijn gefabriceerd in een samenwerking van grote Europese defensiespelers als Airbus en Augusta-Westland. De aanschaf kostte Defensie destijds 1,2 miljard euro.

De introductie van de toestellen ging gepaard met veel problemen, zoals financiële tegenvallers en technische gebreken. De levering van de laatste zeven toestellen werd in 2014 tijdelijk opgeschort vanwege roestvorming en slijtage. Duitsland hield in 2015 de toestellen aan de grond nadat bij een NH90 kortsluiting was ontstaan na het gebruik van de blusinstallatie.

Aanvankelijk was er ook een gebrek aan reserveonderdelen. Dat kwam deels door budgetproblemen bij Defensie en deels doordat de industrie ze niet kon leveren. Nog altijd staan twee van de twintig NH90's permanent aan de grond als onderdelenbron voor de rest van de vloot.

Verder kampte Defensie jarenlang met personeelstekort voor de NH90. Pas vorig jaar oktober – na jarenlang gesteggel tussen fabrikant en Defensie – werd op vliegveld De Kooy in Den Helder een NH90-simulator in gebruik genomen waarin het personeel op realistische wijze kan oefenen.

Kaaiman
In België zijn ze helemaal klaar met de NH90, die daar de bijnaam Grijze Kaaiman kreeg. Na amper zes jaar vliegen gaan vier NH90-helikopters van Defensie al aan de ketting. Dat bevestigde generaal-majoor Frederik Vansina, commandant van de luchtmacht, vorige maand aan de krant Het Laatste Nieuws. De heli's zouden te duur in onderhoud zijn en niet voldoende kunnen worden ingezet.

De Belgen bestelden acht NH90-helikopters, goed voor 292,5 miljoen euro. Vier moesten er dienen voor reddingsoperaties boven zee vanuit Koksijde en inzetbaar zijn vanaf de fregatten van de Belgische marine en vier voor troepentransport. Probleem zit in de kosten: vliegen met een NH90 is volgens de Belgen per uur 10.000 tot 15.000 euro duurder dan vliegen met een F-16. 'De NH90 vraagt zeer veel en dus dure technische ondersteuning. De kosten wegen niet op tegen de lage output van de helikopter, dus moesten we keuzes maken. Daarnaast is er ook bijzonder weinig industriële ondersteuning', zegt generaal-majoor Vansina.

https://www.nd.nl/nieuws/nederland/983529/kritiek-op-nh90-helikopter-zwelt-aan

Lex

Omgekomen militairen NH90-crash aangekomen in de haven van Curaçao

Nieuwsbericht | 21-07-2020 | 14:47

Zr.Ms. Groningen is aangekomen in de Curaçaose haven Willemstad. Het marineschip heeft de lichamen van Christine Martens en Erwin Warnies aan boord. Vanwege het onderzoek is nog niet bekend wanneer ze naar Nederland komen.

Beide militairen kwamen afgelopen zondag om het leven toen de NH90-helikopter waarin ze zaten in zee stortte. De 2 andere bemanningsleden wisten zichzelf in veiligheid te brengen.

Het toestel is afgelopen nacht gezonken. Dat gebeurde nadat 2 van de 4 drijflichamen waren geknapt. Het toestel ligt nu op ruim 100 kilometer ten westen van Aruba op meer dan 1 kilometer diepte.

Inspectie Veiligheid Defensie
Geprobeerd is het toestel drijvend te houden om het te kunnen bergen. Ruwe zee en harde wind maakten dit onmogelijk.

Naar verwachting vertrekt vanavond een KDC-10 transportvliegtuig naar Curaçao. Aan boord zijn leden van de Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zij zullen proberen te achterhalen wat de toedracht van de crash is. Ook zijn rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee aan boord, die een feitenonderzoek uitvoeren. Alle passagiers zijn voor vertrek getest op COVID-19.

Defensie zorgt ook dat er psychologische bijstand is voor de bemanning van Zr.Ms. Groningen.

Mindef

Parera

Citaat van: Flyguy op 20/07/2020 | 23:55 uur
Zojuist vernomen dat de heli is gezonken.

Via twitter.com @Defensie
CitaatNadat eerder vanavond twee van de vier drijflichamen waren geknapt, is de neergestorte NH90-helikopter inmiddels gezonken. Defensie zal nu de positie van de gezonken helikopter vastleggen.



Ondanks de grote diepte is een berging natuurlijk nog wel mogelijk maar door een gespecialiseerde (civiele) partij, maar daar zal wel een behoorlijk prijs kaartje aan hangen en de vraag is of het dat waard gaat zijn om het wrak boven water te halen.

Opvallend is overigens ook dat de RFA Argus niet ingezet is bij de zoektocht/ bergings operatie, dat schip ligt als het goed is op Curacao voor een rust periode en onderhoud / bemanningswissel. Ook HMS Medway is in de buurt van de ABC eilanden.

Flyguy


Ros

Citaat van: Lex op 20/07/2020 | 22:02 uur
Volgens Marine Traffic is GRON aangekomen bij de Noordkust van Aruba.
Het is te hopen dat zij het wrak van N324 heeft kunnen meenemen met dien verstande dat dit toegevoegde waarde heeft naar dit verschrikkelijke ongeval.

Kan wellicht licht kunnen werpen op mogelijke storing(en) / mankementen die zijn ontstaan tijdens de vlucht ?

Lex

Volgens Marine Traffic is GRON aangekomen bij de Noordkust van Aruba.
Het is te hopen dat zij het wrak van N324 heeft kunnen meenemen met dien verstande dat dit toegevoegde waarde heeft naar dit verschrikkelijke ongeval.

Lex

Citaat van: Ace1 op 20/07/2020 | 20:58 uur
In dit geval jammer dat de Doorman niet meer in de west is.
Is nog meer de vraag of DMAN de klus had kunnen klaren.
Het is de wens om het wrak compleet uit het water te halen. Rotor diameter is zo'n 16,30 meter.

Ace1

Citaat van: Lex op 20/07/2020 | 20:49 uur
En dan is er ook nog de hoeveelheid water die in de kist zit.

In dit geval jammer dat de Doorman niet meer in de west is.

Lex

Citaat van: Ace1 op 20/07/2020 | 20:38 uur
Hoeveel kan de kraan van de Groningen maximaal tillen?
Een NH90 weegt geloof ik 10 ton.
En dan is er ook nog de hoeveelheid water die in de kist zit.

Ace1

Hoeveel kan de kraan van de Groningen maximaal tillen?
Een NH90 weegt geloof ik 10 ton.