Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Zware bombardementen in Donetsk

zondag 9 nov 2014

In de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn vannacht zware bombardementen geweest. Het zou gaan om de zwaarste aanvallen van de afgelopen weken.

Volgens een BBC-verslaggever die in de stad is, bestookten de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger elkaar. Over schade of slachtoffers is niets bekend.

Het is nu iets rustiger in het gebied, zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid. Wel wordt er nog steeds geschoten.

Wapenkonvooi

Het geweld volgt een dag nadat bij Donetsk een wapenkonvooi werd gesignaleerd. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigde dat "meer dan veertig trucks en tanks" zijn gezien op een weg ten oosten van Makiivka, niet ver van Donetsk.

OVSE-voorzitter Didier Burkhalter sprak zijn zorgen erover uit. De Zwitser zei te vrezen dat het geweld in het oosten van het land weer in alle hevigheid losbarst.

MH17

De Onderzoeksraad voor Veiligheid meldde donderdag dat binnen enkele dagen een begin gemaakt zou worden met de berging van de wrakstukken van het MH17-vliegtuig. Dat komt niet direct in gevaar, denkt Godfroid, omdat de beschietingen nu vooral aan de noordkant van de stad plaatsvinden. De ramppplek ligt ten oosten van Donetsk.

Vandaag zijn vertegenwoordigers van de separatisten in het rampgebied gaan kijken. Zij concludeerden dat voor de berging kranen en diepladers nodig zijn, omdat de wrakstukken erg groot zijn.

Bron: NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Finse president: "Ik vrees dat we aan de vooravond van een nieuw soort Koude Oorlog staan, waarbij gans Europa betrokken zal zijn"

6 november 2014

De Finse president Sauli Niinisto waarschuwt Europa dat het aan de vooravond van een nieuwe Koude Oorlog staat. '

De VS en de EU nemen Poetins handelingen weinig serieus, zelfs na de annexering van de Krim en herhaalde berichten over de Russische inmenging in het conflict in Oost-Oekraine.'

Adviseurs van Poetin hebben eerder al melding gemaakt van Poetins wens om Finland te heroveren.

Finland maakte 108 jaar lang deel uit van het Russische Keizerrijk maar scheurde zich in 1917 af. De Scandinavische natie werd bij het begin van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie aangevallen en verloor toen Karelië, een grote streek die het aan de Russen moest afstaan.

Omdat het land geen lid van de Navo is, zou een invasie door de Navoleden niet beschouwd worden als 'een aanval op alle lidstaten', zoals in artikel 5 van het stichtingsverdrag van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie gestipuleerd.

De voorbije weken hebben zowel de Britse, als de Finse, de Zweedse, Amerikaanse en Canadese luchtmachten Russische jets boven hun grondgebied geïntercepteerd. Volgens Niinisto belooft Poetins 'anti-Navo-retoriek gecombineerd met het gedrag van zijn luchtmacht weinig goeds':

Ik vrees dat we aan de vooravond van een nieuw soort Koude Oorlog staan, waarbij gans Europa betrokken zal zijn."

Ook het Britse ministerie van Defensie bevestigde deze week dat de RAF een Russische Tupolev Tu-95 bommenwerper had geïntercepteerd die voor de tweede keer op drie dagen het Britse luchtruim naderde.

De Navo heeft ondertussen gewaarschuwd voor een  'uitzonderlijk  niveau' van Russische militaire activiteit in het Europese luchtruim.

http://www.express.be/joker/nl/brainflame/finse-president-ik-vrees-dat-we-aan-de-vooravond-van-een-nieuw-soort-koude-oorlog-staan-waarbij-gans-Europa-betrokken-zal-zijn/209043.htm

Lex

NAVO waarschuwt voor Russische troepen bij grens Oekraïne 

Russische troepen rukken op richting de grens met Oekraïne, zo waarschuwde de NAVO dinsdag. 

Tegelijk stuurt ook de regering in Kiev troepen naar het oosten van Oekraïne, om daar steden te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de separatisten.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei bovendien dat Russische troepen de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne blijven trainen en ,,voorzien van militaire uitrusting''.

In Kiev bestaat dan ook de vrees dat de separatisten steden zullen aanvallen die vooralsnog in handen zijn van het Oekraïense leger.

President Petro Poroshenko riep zijn militaire staf dinsdag op meer troepen te sturen om een mogelijk offensief neer te kunnen slaan.

Verkiezingen

Maandag kondigde Porosjenko al aan dat de opstandige regio's in Oost-Oekraïne hun speciale status zouden kwijtraken naar aanleiding van de omstreden verkiezingen die zondag werden gehouden. Die status hield een zekere mate van onafhankelijkheid in.

Dinsdag voegde de Nationale Veiligheidsraad de daad bij het woord; de wet die de zelfstandigheid regelde werd geschrapt. Porosjenko benadrukte echter dat de begin september in Minsk gemaakte afspraken over de bezwering van de crisis in Oekraïne daarmee niet definitief de prullenbak in kunnen.

ANP, 04 november 2014 18:19

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#2565
Citaat van: Thomasen op 30/10/2014 | 23:09 uur
Dat betwijfel ik. We gebruiken veel gas, maar hebben ook export contracten. Daar komt nog bij dat we minder mogen minen ivm aardbevingsgevaar.

Dat hoef je echt niet te betwijfelen, nood breekt wet.... kwestie van de kraan verder open zetten.

dudge

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/10/2014 | 20:24 uur
Laat ze het maar doen, het kost de Russen heel veel inkomsten en het opent hier de oogjes (p.s. NL heeft voldoende gas voor zich zelf)

Dat betwijfel ik. We gebruiken veel gas, maar hebben ook export contracten. Daar komt nog bij dat we minder mogen minen ivm aardbevingsgevaar.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: colourmaster2010 op 30/10/2014 | 20:19 uur
Een hoop intimidatie en wapengekletter voordat men straks, in de winter, de gaskraan dicht draait en ons zal laten voelen wie degene is die een belangrijke troef in handen heeft, hopelijk wordt het een zachte winter..........

Laat ze het maar doen, het kost de Russen heel veel inkomsten en het opent hier de oogjes (p.s. NL heeft voldoende gas voor zich zelf)

colourmaster2010

Een hoop intimidatie en wapengekletter voordat men straks, in de winter, de gaskraan dicht draait en ons zal laten voelen wie degene is die een belangrijke troef in handen heeft, hopelijk wordt het een zachte winter..........

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#2561
Citaat van: Lex op 29/10/2014 | 22:50 uur
Heftig! Waarschijnlijk wordt er wat anders bedoeld.

:angel: mag ik hopen anders hebben we zomaar een midzomernacht op  Kamtsjatka. (in oktober)

Lex

Citaat van: nd op 29/10/2014 | 22:45 uur
..... De kernkoppen van de raket raakten de beoogde doelwitten in Kamtsjatka, in het verre oosten van Rusland.
Heftig! Waarschijnlijk wordt er wat anders bedoeld.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Rusland test nieuwe interballistische raket

De Russische marine heeft woensdag met succes een nieuw type interballistische raket getest. Dat heeft het Russische ministerie van defensie laten weten. Aan de succesvolle test van de Boelava-raket ging een lange en moeizame ontwikkeling vooraf.

Het projectiel werd afgevuurd van de nucleaire onderzeeër Joeri Dolgoroeki, die zich op het moment van de proef onder water bevond. De duikboot ligt in de Barentszzee. De kernkoppen van de raket raakten de beoogde doelwitten in Kamtsjatka, in het verre oosten van Rusland.

Veel eerdere tests met prototypes van de Boelava gingen de afgelopen tien jaar mis. Hierdoor ontstonden twijfels of de Russische marine wel in staat was zo'n ambitieus militair project succesvol af te ronden. Dat is nu alsnog gelukt.

Geplaatst: 29-10-2014 auteur: Novum

http://www.nd.nl/artikelen/2014/oktober/29/rusland-test-nieuwe-interballistische-raket

jurrien visser (JuVi op Twitter)

NATO worried by an "unusual level of Russian air activity over European airspace": 19 warplanes intercepted today

Oct 29 2014

By David Cenciotti

Russian air activity across Europe is surging: three more formations intercepted today.

As reported yesterday, on Oct. 28, the German Air Force Eurofighter jets on QRA (Quick Reaction Alert) to provide NATO Baltic Air Policing were scrambled to intercept 2x MiG-31 Foxhound, 2x Su-34 Fullback, 1x Su-27 Flanker and 2x Su-24 Fencer jets over the Baltic Sea.

The following day, Oct. 29, three large packages of Russian planes skirting NATO "airspace" were detected and monitored by aircraft on QRA (Quick Reaction Alert) in both northern Europe and Turkey.

"These sizable Russian flights represent an unusual level of air activity over European airspace," said NATO in an official statement.

At approximately 3:00 a.m. CET NATO radars detected and tracked eight Russian aircraft flying in formation over the North Sea, in international airspace.

The Royal Norwegian Air Force scrambled its F-16s in QRA that intercepted and identified the Russian aircraft as four Tu-95 Bear H strategic bombers and four Il-78 tanker aircraft.

In what can be seen as a "show of force", two of the Russian strategic bombers flew parallel to the Norwegian coast, heading to the south-west and were intercepted by Eurofighter Typhoon jets scrambled by the Royal Air Force (whereas the remaining 6 Russian Air Force planes returned towards Russia).

West of Portugal the two Bears were intercepted by F-16s from the Portuguese Air Force.

According to NATO, "The bomber and tanker aircraft from Russia did not file flight plans or maintain radio contact with civilian air traffic control authorities and they were not using on-board transponders. This poses a potential risk to civil aviation as civilian air traffic control cannot detect these aircraft or ensure there is no interference with civilian air traffic."

Later on the same day, whilst the Tu-95 returned towards Russia, NATO radars detected and tracked four Russian aircraft flying over the Black Sea in international air space: 2 Tu-95 Bear-H bombers and 2 Su-27 Flanker fighter jets.

Turkish Air Force F-16s were scrambled and intercepted the Russian aircraft in international airspace.

During the afternoon of Oct. 29 October, NATO radars detected and tracked 7 Russian planes over the Baltics (needless to say, in international airspace): 2x MiG-31 Foxhound, 2x Su-34 Fullback, 1x Su-27 Flanker and 2x Su-24 Fencer jets (these were probably the very same aircraft intercepted on Oct. 28).

Portuguese F-16 Fighters assigned to the Baltic Air Policing Mission were scrambled from Šiauliai, Lithuania. It's unclear whether they reached the package or not; anyway, the Russian Air Force planes returned to Russia's airspace.

http://theaviationist.com/2014/10/29/russian-air-activity-worrying-nato/

Elzenga

Citaat van: Zander op 29/10/2014 | 09:16 uur
De NAVO blijft angstvallig stil rondom de Russische militaire opbouw in de arctische regio.

het gaat veelal om plekken die tot Rusland behoren...wordt ook weer nodige door VS geinvesteerd in Alaska..ook Canada heeft duidelijk grotere focus op Noordpool gebied.

Zander

Helaas is de politiek veel te veel gericht op interne problematiek. Want we hebben nog last van de naweeën van een economische crisis en als men in Den Haag/Brussel ergens bang voor is dan is het wel de portemonnee. Dit maakt politici, met name Europese politici, blind voor de grote boze buitenwereld.

En zeg nou zelf het is toch allemaal koek en ei in deze mooie wereld!!!!!!

-ISIS vs de rest van de wereld
-Rusland vs Oekraïne en het westen
-Taliban vs Afghanistan/Pakistan
-Israel vs zo'n beetje het hele M-O
-China vs al haar buurlanden

Maar gelukkig is dit alles een ver van onze bed show  :crazy:
People are sheep

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Zander op 29/10/2014 | 09:16 uur
De NAVO blijft angstvallig stil rondom de Russische militaire opbouw in de arctische regio.


Niet alleen de NAVO, ook de EU laat niets van zich horen en als we het over de noordpool hebben dan hebben we het over een uitermate belangrijke strategische regio in de nabije toekomst en dan ook nog eens onze voortuin.

Als we niet uitkijken staan we straks voor een voldongen feit.

Zander

De NAVO blijft angstvallig stil rondom de Russische militaire opbouw in de arctische regio.
People are sheep