Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

dudge

Citaat van: Huzaar1 op 09/11/2014 | 15:16 uur
Nou, alle Poetin lovers hier ook de mond gesnoerd.
Dat Rusland is zo overduidelijk bezig met het destabiliseren van de wereld, als je dat niet meer ziet..
Je zult er maar wonen.

Ik denk niet dat we de schuld daarvan alleen bij Putin moeten leggen. Hoewel hij zeker bezig is de wereld een instabielere plaats te maken, moeten niet onze ogen sluiten voor de andere spelers. Natuurlijk hebben westerse landen geen schone handen, maar het grootste probleem bevind zich in Azie. De echte spanningen komen met China. Putin is een probleem dat we moeten muilkorven voordat de Chinezen echt los gaan.

bergd

Citaat van: Elzenga op 09/11/2014 | 20:33 uur
Schuld klaarblijkelijk bij Rusland en Poetin leggen.
Vind je het gek dat voormalige oostblok landen zo graag een europese koers varen en hebben ze daar niet alle recht toe die te kiezen?

Elzenga

Citaat van: Ros op 09/11/2014 | 16:33 uur
Welke "streken" bedoel je ? Nationaal, internationaal, defensie, economie, onderwijs, ambitie in het algemeen.
Ik doelde hier op buitenlands beleid. Zoals de leugens rond invasie 2003 van Irak. Het steunen van en handelen met dictaturen in het Midden-Oosten (die nota bene voedingsbodem vormen voor islamitisch radicalisme)...de grappen die uitgehaald zijn rond Oekraïne recent. Dan vind ik het zo opvallend dat sommigen nu alle schuld klaarblijkelijk bij Rusland en Poetin leggen. En blind lijken voor wat onze eigen leiders/regeringen uitspoken in deze hernieuwde Koude Oorlog...in lijn met wat ze dus in het verleden al deden.

Ros

#2576
Citaat van: Elzenga op 09/11/2014 | 16:07 uur
waar ik me veel meer zorgen over maak is de blindheid van mensen hier in het Westen voor de "streken" van hun eigen regeringen. Je zou verwachten dat men na 2003 daar wel iets wijzer in was geworden. Zo te zien niet. Griezelig.

Welke "streken" bedoel je ? Nationaal, internationaal, defensie, economie, onderwijs, ambitie in het algemeen.

Ace1

#2575
'Separatisten losten BUK drie uur voor ramp'



Alles wijst erop dat de pro-Russische separatisten op de dag van de MH17-ramp een BUK-raketwerper hebben gebruikt op de plek waar de Boeing uit de lucht werd geschoten. De BUK kwam uit Rusland. Dat zou blijken uit 'open source'-onderzoek van Bellingcat.

Bellingcat is een online platform voor burgeronderzoeksjournalistiek, opgezet door Eliot Higgins, online beter bekend als Brown Moses. Bellingcat onderzoekt 'open sources', waaronder veel sociale media. Wat betreft het MH17-onderzoek meent het platform over informatie te beschikken die andere onderzoekers over het hoofd hebben gezien.

ZIE OOK: Rebellen: Onze rakket haalde MH17 niet neer

Bellingcat heeft de gangen van een vrachtwagen met een BUK-raketinstallatie geanalyseerd voor, tijdens en na 17 juli, de dag dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van veel filmpjes en foto's die verspreid zijn. 

Pro-Russen vervoerder BUK
Volgens het rapport dat Bellingcat vandaag online zette is 'onmiskenbaar vast komen te staan' dat de pro-Russische separatisten op 17 juli een BUK-raketwerper hebben vervoerd van Donetsk naar Snizjne. Daar werd de BUK-installatie drie uur voor de ramp met de MH17 gelost van de vrachtwagen. Even later werd de Buk gefilmd in Luhansk, inmiddels weer op de vrachtwagen, terwijl er één raket ontbrak. Dat is mogelijk dan de raket, die de MH17 uit de lucht zou hebben geschoten.

Volgens Bellingcat maakte de Buk-installatie deel uit van een Russische brigade die op van 22 juni tot 25 juli een oefening deed aan de Oekraïense grens in Rusland. De Buk-installatie die op 17 juli op diverse beelden is gezien in Oekraïne zou zich tijdelijk hebben afgescheiden van het genoemde konvooi.

Twee scenario's
Uit een voorlopig rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid is duidelijk geworden dat het vliegtuig tijdens de vlucht boven Oekraïne 'in stukken gebroken' nadat 'een groot aantal objecten' het toestel met grote snelheid heeft 'doorboord'.

ZIE OOK: Berging wrakstukken MH17 begint

Over wie dit gedaan heeft, zegt de Onderzoeksraad niets. Er gaan twee scenario's de ronde: de raket zou vanaf een Russische BUK zijn gelanceerd en de Boeing zou vanuit een Oekraïens gevechtsvliegtuig zijn neergeschoten.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/separatisten-losten-buk-drie-uur-voor-ramp

Ace1

Citaat van: Ros op 09/11/2014 | 15:32 uur
Als wij de MH17 wrakstukken terug hebben mogen de separatisten/Russen het oosten van Oekraine hebben, (en wat zij nog meer nodig denken te hebben) vrees ik.

'Poetin heeft ook de herovering van Finland in zijn achterhoofd'

Delen van Georgië, Oekraïne, Wit-Rusland, de Baltische staten en Finland zijn staten waarop Poetin het eigendomsrecht claimt. Dat zegt Andrej Illiaronov, in het Zweedse Svenska Dagbladet. Illiaronov was tussen 2000 en 2005 economisch adviseur van Poetin en werkt  nu voor de denktank van het Cato Instituut.

"Vanuit Poetins standpunt beschermt hij gewoon wat van hem en zijn voorgangers is."

Op de vraag of Poeting terug wil naar het Rusland van de laatste tsaar Nikolaas II, antwoordt Illiaronov: "Ja, als dat mogelijk wordt."

Illiaronov geeft toe dat Finland vandaag niet Poetins grootste zorg is, maar dat indien hij niet wordt gestopt in andere regio's van Oost-Europa, het probleem op een dag de kop zal opsteken. 'Zes jaar geleden veroverde hij Abchazië en Zuid-Ossetië op Georgië. Het Westen liet hem begaan... Vandaag heeft hij de Krim.'

Nog volgens Illiaronov plant Poeting geen inval in Oekraïne, maar werkt hij aan de installatie van een pro-Russische marionettenregering in Kiev.

In februari liet ook Nina Chroetsjova, politiek wetenschapper en kleindochter van de voormalige Russische premier Nikita Chroetsjov, zich in een interview met de Bulgaarse krant Trud in soortgelijke termen over Poetin uit:

'Poetin droomt van een nieuw Russisch keizerrijk en dat heeft zijn inschattingsvermogen zwaar beneveld. Ik weet dat het cliché klinkt, maar Poetin is een KGB-man. Hij is een Sovjet-man, dat is zijn begrip van de wereld. Hij is een man die in over Rusland denkt in spectaculaire, keizerlijke termen. Hij zegt Rusland te willen moderniseren, maar sinds hij aan de macht is - en dat is nu ruim 15 jaar - heeft hij zijn land teruggebracht naar het jaar 1612 en de tijd van de Pools-Russische Oorlog.

Finland maakte 108 jaar lang deel uit van het Russische Keizerrijk maar scheurde zich in 1917 af. De Scandinavische natie werd bij het begin van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie aangevallen en verloor toen Karelië, een grote streek die het aan de Russen moest afstaan.

Omdat het land geen lid van de Navo is, zou een invasie door de Navoleden niet beschouwd worden als 'een aanval op alle lidstaten', zoals in artikel 5 van het stichtingsverdrag van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie gestipuleerd.

Na de implosie van de Sovjet-Unie in 1991, ging Finland meer werken aan de integratie in West-Europa. Uit vrees voor buurland Rusland is het land echter tot op heden geen lid van de Navo.

Recente uitspraken van Poetin, waarin hij zei dat een eventuele toetreding van Finland tot de Navo 'de betrekkingen tussen beide landen niet zou verbeteren', maken een toetreding van het land op korte termijn dan ook onwaarschijnlijk.

http://www.express.be/joker/nl/platdujour/poetin-houdt-ook-de-herovering-van-finland-in-zijn-achterhoofd/204035.htm

Ros

De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese regeringsleider Xi Jinping hebben een voorlopige overeenkomst getekend om via een tweede route gas te transporteren van Rusland naar China. 
Dit meldt de Russische overheid zondag.

Het gaat om een overeenkomst waarin staat dat beide landen voornemens zijn om een contract te tekenen. Als het contract doorgaat, wordt China de grootste afnemer van Russisch gas.

Via de nieuwe pijplijn, de 'Altay-route', zou 30 miljard kubieke meter aan gas elk jaar naar China getransporteerd kunnen worden, zo melden verschillende media. Het Russische Gazprom en het Chinese CNPC gaan de details voor het project uitwerken.

Rusland probeert steeds onafhankelijker te worden van de gasverkoop aan Europese landen. Het gaat om de tweede overeenkomst over gasleveringen van in het laatste jaar.

In mei werd al afgesproken jaarlijks 38 miljard kubieke meter aan gas te leveren via een andere route. Dit contract heeft een waarde van naar schatting 400 miljard dollar.

www.nu.nl

Elzenga

Citaat van: Huzaar1 op 09/11/2014 | 15:16 uur
Nou, alle Poetin lovers hier ook de mond gesnoerd.
Dat Rusland is zo overduidelijk bezig met het destabiliseren van de wereld, als je dat niet meer ziet..
Je zult er maar wonen.
waar ik me veel meer zorgen over maak is de blindheid van mensen hier in het Westen voor de "streken" van hun eigen regeringen. Je zou verwachten dat men na 2003 daar wel iets wijzer in was geworden. Zo te zien niet. Griezelig.

Huzaar1

Citaat van: Ros op 09/11/2014 | 15:32 uur

Waar, in Rusland ?  De Russen genieten nog met volle teugen van de successen van Poetin en lachen zich een breuk om het gestuntel van het westen/NAVO/VN etc.

Nee, in Oostelijk Oekraïne. Je zult daar maar wonen en deze onzin in worden meegesleurd.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ros

#2570
Citaat van: Huzaar1 op 09/11/2014 | 15:16 uur
Dat Rusland is zo overduidelijk bezig met het destabiliseren van de wereld, als je dat niet meer ziet..

Het is even te zien geweest maar ik vrees dat de storm in het Haagsche is overgewaaid. Je hoort er niemand meer over. Als wij de MH17 wrakstukken terug hebben mogen de separatisten/Russen het oosten van Oekraine hebben, (en wat zij nog meer nodig denken te hebben) vrees ik.

Citaat
Je zult er maar wonen.

Waar, in Rusland ?  De Russen genieten nog met volle teugen van de successen van Poetin en lachen zich een breuk om het gestuntel van het westen/NAVO/VN etc.

Huzaar1

Nou, alle Poetin lovers hier ook de mond gesnoerd.
Dat Rusland is zo overduidelijk bezig met het destabiliseren van de wereld, als je dat niet meer ziet..
Je zult er maar wonen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Zware bombardementen in Donetsk

zondag 9 nov 2014

In de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn vannacht zware bombardementen geweest. Het zou gaan om de zwaarste aanvallen van de afgelopen weken.

Volgens een BBC-verslaggever die in de stad is, bestookten de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger elkaar. Over schade of slachtoffers is niets bekend.

Het is nu iets rustiger in het gebied, zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid. Wel wordt er nog steeds geschoten.

Wapenkonvooi

Het geweld volgt een dag nadat bij Donetsk een wapenkonvooi werd gesignaleerd. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigde dat "meer dan veertig trucks en tanks" zijn gezien op een weg ten oosten van Makiivka, niet ver van Donetsk.

OVSE-voorzitter Didier Burkhalter sprak zijn zorgen erover uit. De Zwitser zei te vrezen dat het geweld in het oosten van het land weer in alle hevigheid losbarst.

MH17

De Onderzoeksraad voor Veiligheid meldde donderdag dat binnen enkele dagen een begin gemaakt zou worden met de berging van de wrakstukken van het MH17-vliegtuig. Dat komt niet direct in gevaar, denkt Godfroid, omdat de beschietingen nu vooral aan de noordkant van de stad plaatsvinden. De ramppplek ligt ten oosten van Donetsk.

Vandaag zijn vertegenwoordigers van de separatisten in het rampgebied gaan kijken. Zij concludeerden dat voor de berging kranen en diepladers nodig zijn, omdat de wrakstukken erg groot zijn.

Bron: NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Finse president: "Ik vrees dat we aan de vooravond van een nieuw soort Koude Oorlog staan, waarbij gans Europa betrokken zal zijn"

6 november 2014

De Finse president Sauli Niinisto waarschuwt Europa dat het aan de vooravond van een nieuwe Koude Oorlog staat. '

De VS en de EU nemen Poetins handelingen weinig serieus, zelfs na de annexering van de Krim en herhaalde berichten over de Russische inmenging in het conflict in Oost-Oekraine.'

Adviseurs van Poetin hebben eerder al melding gemaakt van Poetins wens om Finland te heroveren.

Finland maakte 108 jaar lang deel uit van het Russische Keizerrijk maar scheurde zich in 1917 af. De Scandinavische natie werd bij het begin van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie aangevallen en verloor toen Karelië, een grote streek die het aan de Russen moest afstaan.

Omdat het land geen lid van de Navo is, zou een invasie door de Navoleden niet beschouwd worden als 'een aanval op alle lidstaten', zoals in artikel 5 van het stichtingsverdrag van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie gestipuleerd.

De voorbije weken hebben zowel de Britse, als de Finse, de Zweedse, Amerikaanse en Canadese luchtmachten Russische jets boven hun grondgebied geïntercepteerd. Volgens Niinisto belooft Poetins 'anti-Navo-retoriek gecombineerd met het gedrag van zijn luchtmacht weinig goeds':

Ik vrees dat we aan de vooravond van een nieuw soort Koude Oorlog staan, waarbij gans Europa betrokken zal zijn."

Ook het Britse ministerie van Defensie bevestigde deze week dat de RAF een Russische Tupolev Tu-95 bommenwerper had geïntercepteerd die voor de tweede keer op drie dagen het Britse luchtruim naderde.

De Navo heeft ondertussen gewaarschuwd voor een  'uitzonderlijk  niveau' van Russische militaire activiteit in het Europese luchtruim.

http://www.express.be/joker/nl/brainflame/finse-president-ik-vrees-dat-we-aan-de-vooravond-van-een-nieuw-soort-koude-oorlog-staan-waarbij-gans-Europa-betrokken-zal-zijn/209043.htm

Lex

NAVO waarschuwt voor Russische troepen bij grens Oekraïne 

Russische troepen rukken op richting de grens met Oekraïne, zo waarschuwde de NAVO dinsdag. 

Tegelijk stuurt ook de regering in Kiev troepen naar het oosten van Oekraïne, om daar steden te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de separatisten.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei bovendien dat Russische troepen de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne blijven trainen en ,,voorzien van militaire uitrusting''.

In Kiev bestaat dan ook de vrees dat de separatisten steden zullen aanvallen die vooralsnog in handen zijn van het Oekraïense leger.

President Petro Poroshenko riep zijn militaire staf dinsdag op meer troepen te sturen om een mogelijk offensief neer te kunnen slaan.

Verkiezingen

Maandag kondigde Porosjenko al aan dat de opstandige regio's in Oost-Oekraïne hun speciale status zouden kwijtraken naar aanleiding van de omstreden verkiezingen die zondag werden gehouden. Die status hield een zekere mate van onafhankelijkheid in.

Dinsdag voegde de Nationale Veiligheidsraad de daad bij het woord; de wet die de zelfstandigheid regelde werd geschrapt. Porosjenko benadrukte echter dat de begin september in Minsk gemaakte afspraken over de bezwering van de crisis in Oekraïne daarmee niet definitief de prullenbak in kunnen.

ANP, 04 november 2014 18:19

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#2565
Citaat van: Thomasen op 30/10/2014 | 23:09 uur
Dat betwijfel ik. We gebruiken veel gas, maar hebben ook export contracten. Daar komt nog bij dat we minder mogen minen ivm aardbevingsgevaar.

Dat hoef je echt niet te betwijfelen, nood breekt wet.... kwestie van de kraan verder open zetten.