De toekomst van NATO

Gestart door Lex, 14/10/2010 | 16:43 uur

Oorlogsvis

Fantastisch wat Trump zegt !..hij heeft gelijk..de VS geeft bakken geld uit en de Europese NAVO lidstaten zitten gemiddeld op een 1% van het BNP voor defensie en dat terwijl je als NAVO lid eigenlijk verplicht bent 2% van je BNP aan defensie te besteden.

Ze zullen nu wel behoorlijk in de stress zijn de Mark Ruttes ed...haha

Het defensie budget zal dus omhoog moeten bij de NAVO leden er gaan dingen veranderen in de toekomst !

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Zander op 21/07/2016 | 19:28 uur
Rare vent die Trump.
Maar wel interessant om de reacties te volgens als hij echt chef Yankees word.
Gaat men dan eindelijk eens zelf meer uit geven aan veiligheid of gaan we hielenlikken.

Interessant is dat de democraten meer of minder het zelfde roepen.

De defensie geldkraan wordt ook in de VS een beetje dichtgedraaid waarbij men tevens wordt geconfronteerd met een monsterlijke boeggolf aan vernieuwingen en een verschuiving van het Amerikaanse belang richting Zuid Oost Azië.

Bedenk hierbij dat de Amerikanen terecht vinden dat Europa parasiteert op de VS belastingbetalers en het zou maar zo kunnen dat de Trans Atlantische relatie iets bekoeld.




Zander

Rare vent die Trump.
Maar wel interessant om de reacties te volgens als hij echt chef Yankees word.
Gaat men dan eindelijk eens zelf meer uit geven aan veiligheid of gaan we hielenlikken.
People are sheep

Lex

GOP senators blast Trump over NATO

Republican senators blasted Donald Trump on Thursday for suggesting he would not defend NATO allies if they are attacked, a core purpose of the transatlantic alliance.

"Statements like these make the world more dangerous and the United States less safe," said Sen. Lindsey Graham  (R-S.C.), himself a former Republican presidential candidate. 

"I can only imagine how our allies in NATO, particularly the Baltic states must feel after reading these comments from Mr. Trump. I'm 100 percent certain how Russian President Putin feels — he's a very happy man," he added.
Trump, who is set to accept the Republican presidential nomination on Thursday night, said in a New York Times interview published late Wednesday that as president he would not adhere to Article Five of the NATO treaty and defend allies unless "they fulfill their obligations to us."

Trump has repeatedly called for NATO's members to all pay their share of the security alliance, or spend more on their own security. Currently, five of the 28 members meet a goal to spend at least 2 percent of their gross domestic product on defense.

Trump also suggested he would not have troops based overseas, but instead deploy them during crises.

Sen. Ben Sasse (R-Neb.), a staunch critic of Trump, issued a statement touting the importance of NATO allies.

"Our friends should draw strength and our adversaries should take pause from this simple fact: Americans keep our word," he said. "As Mr. Putin revives Soviet-style aggression and the threat of violent Islam looms over European and American cities, the United States stands with our NATO allies."

Graham, a member of the Armed Services and Appropriations Committees, called upon Trump to "correct" his statements on Thursday night when the Republican convention addresses national security.

"If Mr. Trump is serious about wanting to be Commander in Chief he needs to better understand the job which is to provide leadership for the United States and the free world," he said.

"Mr. Trump has shown the ability to correct statements such as this. I hope he will do so tonight when the world is watching."

NATO officials avoid commenting on the internal affairs of member nations, but its head Jens Stoltenberg took the rare step of responding to Trump's comments in a statement.

"Solidarity among Allies is a key value for NATO," he said. "We must defend one another. We have seen this in Afghanistan, where tens of thousands of European, Canadian, and partner nation troops have stood shoulder-to-shoulder with US soldiers." 

The Hill, 07/21/16 10:38 AM EDT   

Lex

Trump wil NAVO-landen niet automatisch te hulp schieten

Als Donald Trump president wordt, zal de VS niet langer zijn NAVO-partners automatisch te hulp schieten als zij aangevallen worden. Dat heeft de Republikeinse presidentskandidaat donderdag duidelijk gemaakt in een interview met de New York Times. Trump houdt vast aan zijn Amerika Eerst-ideologie: alleen als een NAVO-land 'aan zijn verplichtingen jegens ons heeft voldaan' zal de VS het te hulp schieten.

Op dit moment hebben de 28 NAVO-landen nog de garantie van de VS dat ze op het Amerikaanse leger kunnen rekenen wanneer ze van buitenaf worden aangevallen. Maar Trump wil voortaan eerst kijken naar de bijdrage van de betreffende landen aan de internationale verdragsorganisatie. Volgens Trump hebben de VS decennia lang bakken met geld aan de NAVO uitgegeven terwijl veel andere leden achterblijven in hun uitgaven maar wel verwachten dat Amerika hen verdedigt of versterkt. Op de vraag of Trump de Baltische staten te hulp zou schieten als ze worden aangevallen door Rusland, antwoordt Trump dan ook: 'Alleen als zij aan hun verplichtingen jegens ons hebben voldaan.'

Trump zegt graag de bestaande afspraken met de NAVO voort te willen zetten, maar dan moeten landen wel 'ophouden met misbruik maken van de VS'. Hij spreekt van 'een tijdperk van Amerikaanse vrijgevigheid die we ons niet langer kunnen veroorloven.' Trump heeft al maanden kritiek op de NAVO. Hij vindt dat de regels van het bondgenootschap dusdanig moeten worden aangepast dat het beter bestand is tegen de hedendaagse wereldwijde dreigingen.

NAVO-chef Jens Stoltenberg liet in een reactie weten zich niet met de Amerikaanse verkiezingsprogramma's te willen bemoeien, maar benadrukte wel dat de solidariteit tussen NAVO-bondgenoten zeer belangrijk is. 'Dat is goed voor de Europese en Amerikaanse veiligheid. De Verenigde Staten heeft altijd naast zijn Europese bondgenoten gestaan.'
 
Het is de eerste keer dat een genomineerde Amerikaanse presidentskandidaat de belangen van de Verenigde Staten zo stevig boven die van de internationale gemeenschap plaatst. De opmerkingen van Trump kunnen op stevige kritiek rekenen uit het kamp van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. 'Trump heeft blijkbaar besloten dat Amerika niet de morele autoriteit heeft om onze belangen en waarden internationaal naar voren te brengen', aldus Clinton's buitenlandadviseur Jake Sullivan donderdag in een verklaring.

De campagnemanager van Trump, Paul Manafort, zou tegen de website Mother Jones gezegd hebben dat Trump 'verkeerd geciteerd' is over de NAVO, maar het campagneteam heeft daar geen nadere details over gegeven.

Turkije

Trump zegt verder in het interview dat hij, als hij verkozen wordt tot president, Turkije niet onder druk zal zetten in verband met vermeende schendingen van burgervrijheden. De Turkse overheid heeft deze week al meer dan 50 duizend militairen, overheidsambtenaren, politiefunctionarissen en rechters ontslagen naar aanleiding van de mislukte staatsgreep van afgelopen weekeinde, en president Erdogan heeft woensdag voor drie maanden de noodtoestand uitgeroepen om snel maatregelen te kunnen nemen tegen de vermeende coupplegers.

De Verenigde Staten moeten volgens Trump eerst hun eigen zaakjes op orde hebben, voordat ze kritiek kunnen uiten op autoritaire staten als Turkije. 'Hoe kunnen we hen de les lezen als er bij ons politie-agenten in koelen bloede worden neergeschoten?', verwijst hij naar recente schietincidenten in Dallas en Baton Rouge.

Volkskrant, 21 juli 2016, 10:46

Huzaar1

#126
Citaat van: NU.nl op 08/07/2016 | 14:26 uur
Moskou vindt het 'absurd' dat NAVO spreekt over dreiging uit Rusland 

Het Kremlin vindt het absurd dat de NAVO stelt dat er een dreiging van Rusland uit zou gaan. Moskou beklemtoont in een verklaring open te staan voor dialoog en samenwerking met het westerse militaire bondgenootschap.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO stelde vrijdag tijdens de top die momenteel in Warschau plaatsvindt dat de NAVO-leden graag de dialoog met Rusland gaande willen houden. Het bondgenootschap wil niet dat de wereld weer in een 'Koude Oorlog' belandt, zoals dat in de jaren zestig het geval was.

De NAVO heeft het voornemen meer troepen te stationeren in voormalige oostbloklanden die aan Rusland grenzen zoals Polen, Estland, Litouwen en Letland.

In deze staten patrouilleren de afgelopen maanden al meer NAVO-troepen. Ook vond in Polen onlangs de grootste NAVO-oefening uit de geschiedenis van het bondgenootschap plaats.

Rusland heeft meerdere malen protest aangetekend over deze gang van zaken.

Militaire manoeuvres

De NAVO en Rusland spreken elkaar volgende week, enkele dagen na de NAVO-top in Warschau. De zogeheten NAVO-Ruslandraad komt op 13 juli bijeen. Op de agenda staan onder meer de conflicten in Oekraïne en Afghanistan, en overleg over elkaars militaire manoeuvres om onderlinge spanningen te voorkomen, aldus de NAVO.

In de raad, die sinds 2002 bestaat, bespreken de NAVO-ambassadeurs met een Russische vertegenwoordiger hun meningsverschillen. Het bondgenootschap schortte het overleg op in 2014, uit woede over de inlijving van de Krim door Rusland. In april werd het voorzichtig hervat.

Bekrachtigen

De trans-Atlantische band tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten is vrijdag op de NAVO-top in Warschau nog eens extra onderstreept. EU-leiders en de Amerikaanse president Barack Obama benadrukten de noodzaak om gezamenlijk een blok te vormen tegenover Rusland.

De geopolitieke gevolgen van het brexitreferendum kreeg veel aandacht. De samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding, klimaat, versterking van economische groei, het vrijhandelsverdrag TTIP en het te lijf gaan van de mondiale vluchtelingencrisis werd ook bekrachtigd.

www.nu.nl

Ik vind het absurd dat ze de krim hebben geannexeerd.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ros

Moskou vindt het 'absurd' dat NAVO spreekt over dreiging uit Rusland 

Het Kremlin vindt het absurd dat de NAVO stelt dat er een dreiging van Rusland uit zou gaan. Moskou beklemtoont in een verklaring open te staan voor dialoog en samenwerking met het westerse militaire bondgenootschap.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO stelde vrijdag tijdens de top die momenteel in Warschau plaatsvindt dat de NAVO-leden graag de dialoog met Rusland gaande willen houden. Het bondgenootschap wil niet dat de wereld weer in een 'Koude Oorlog' belandt, zoals dat in de jaren zestig het geval was.

De NAVO heeft het voornemen meer troepen te stationeren in voormalige oostbloklanden die aan Rusland grenzen zoals Polen, Estland, Litouwen en Letland.

In deze staten patrouilleren de afgelopen maanden al meer NAVO-troepen. Ook vond in Polen onlangs de grootste NAVO-oefening uit de geschiedenis van het bondgenootschap plaats.

Rusland heeft meerdere malen protest aangetekend over deze gang van zaken.

Militaire manoeuvres

De NAVO en Rusland spreken elkaar volgende week, enkele dagen na de NAVO-top in Warschau. De zogeheten NAVO-Ruslandraad komt op 13 juli bijeen. Op de agenda staan onder meer de conflicten in Oekraïne en Afghanistan, en overleg over elkaars militaire manoeuvres om onderlinge spanningen te voorkomen, aldus de NAVO.

In de raad, die sinds 2002 bestaat, bespreken de NAVO-ambassadeurs met een Russische vertegenwoordiger hun meningsverschillen. Het bondgenootschap schortte het overleg op in 2014, uit woede over de inlijving van de Krim door Rusland. In april werd het voorzichtig hervat.

Bekrachtigen

De trans-Atlantische band tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten is vrijdag op de NAVO-top in Warschau nog eens extra onderstreept. EU-leiders en de Amerikaanse president Barack Obama benadrukten de noodzaak om gezamenlijk een blok te vormen tegenover Rusland.

De geopolitieke gevolgen van het brexitreferendum kreeg veel aandacht. De samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding, klimaat, versterking van economische groei, het vrijhandelsverdrag TTIP en het te lijf gaan van de mondiale vluchtelingencrisis werd ook bekrachtigd.

www.nu.nl

Lex

NAVO buigt zich over gevaren voor Europa

Nieuwsbericht | 07-07-2016 | 13:15

Irak, Libië en Syrië kampen met politieke instabiliteit. Inwoners vluchten voor aanhoudend geweld en aanslagen. Hoe valt de eindeloze stroom migranten naar Europa te stoppen? Wat is de oplossing voor grensoverschrijdend terrorisme op de Europese zuidflank? En wat moet het antwoord zijn op Rusland, dat met zijn gedrag een dreiging vormt voor de veiligheid van de NAVO?

Tijdens de NAVO-top, morgen en zaterdag in het Poolse Warschau, wordt gezocht naar antwoorden. Dat gebeurt door regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, en ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Elke schending

In Warschau kondigen de bondgenoten aan dat er vanaf 2017 multinationale NAVO-eenheden op rotatiebasis in de Baltische Staten en Polen zijn. Deze NAVO-aanwezigheid moet de Russen duidelijk maken dat elke schending van het verdragsgebied wordt beantwoord. Nederland bekijkt momenteel of het kan bijdragen aan de zogenoemde vooruitgeschoven aanwezigheid.

Zuidflank

Via training en advies speelt de NAVO al een rol om de veiligheidssector in partnerlanden als Irak te versterken. Het bondgenootschap draagt zo bij aan de verbetering van de weerbaarheid van deze landen. Capaciteitsopbouw van de Iraakse strijdkrachten gebeurt nu vanuit Jordanië. Na de Top ondersteunt de NAVO ook in Irak zelf de versterking van de zelfredzaamheid van de Iraakse strijdkrachten.

Financiën

Niet alleen de uitdagingen op de Europese oost- en zuidflank vullen de NAVO-agenda. Vanwege de veranderde wereld wordt er steeds meer een beroep gedaan op de krijgsmachten. Dat dit geld kost, spreekt voor zich. Er ligt een afspraak dat elke bondgenoot 2% van het BBP besteedt aan defensie-uitgaven. Die overeenkomst is echter in het slop geraakt, want het Europese gemiddelde is nu slechts 1,43%. Nederland zit daar met 1,14% nog onder. Dit ondanks dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert  de bezuinigen op Defensie al met enkele honderden miljoenen heeft weten terug te draaien. Nederland streeft de komende jaren naar een geleidelijke verhoging van de defensie-uitgaven.

Inzet van middelen

Ook de beschikbare middelen binnen de NAVO vormen punt van aandacht. Op allerlei gebied is er sprake van tekorten. Nederland  zal daarom pleiten de beschikbare middelen zo effectief mogelijk in te zetten. Hoe? Dat komt de komende dagen aan bod, net als bijvoorbeeld samenwerking met de Europese Unie, cyber en het systeem dat wordt opgezet om bescherming te bieden tegen raketdreigingen.

Mindef

dudge

Citaat van: Mourning op 07/06/2016 | 11:10 uur
Klopt, maar wat je maar steeds niet WIL erkennen, ondanks dat diverse leden je daarop hebben gewezen en daarvoor bewijzen uit het verleden hebben aangedragen, is dat de geschiedenis vol zit met situaties welke eigenlijk nooit hadden mogen gebeuren en absoluut niet rationeel waren. ''Ongelukjes'' veroorzaakt door zenuwachtig personeel bijv. of verkeerde inschattingen door mensen elders in het militaire apparaat aan ''onze'' kant of de andere zijde zijn altijd een onderdeel van de vergelijking.


In zekere zin is de proliferatie van het rationeel actor model een dreiging op zich.

Mourning

Citaat van: Ros op 06/06/2016 | 21:48 uur
Het doemdenken van Polen neem ik met een zakje zout.Poetin is onvoorspelbaar maar zeker niet gek..... De niet NAVO leden mogen wel uitkijken met het voetje vrijen met de NAVO.

Klopt, maar wat je maar steeds niet WIL erkennen, ondanks dat diverse leden je daarop hebben gewezen en daarvoor bewijzen uit het verleden hebben aangedragen, is dat de geschiedenis vol zit met situaties welke eigenlijk nooit hadden mogen gebeuren en absoluut niet rationeel waren. ''Ongelukjes'' veroorzaakt door zenuwachtig personeel bijv. of verkeerde inschattingen door mensen elders in het militaire apparaat aan ''onze'' kant of de andere zijde zijn altijd een onderdeel van de vergelijking.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: DvdW op 06/06/2016 | 20:23 uur
Hoop bla bla van een partij met een eigen agenda....

Als bla bla en bangmakerij de redding voor de Nederlandse krijgsmacht betekend... make my day, ga er dan vooral mee door.

De prijs van naïviteit is inmiddels ook duidelijk, een krijgsmacht op of over de rand van een faillissement.

Ros

Citaat van: DvdW op 06/06/2016 | 20:23 uur
Hoop bla bla van een partij met een eigen agenda....

Bangmakerij........mam er zit een draak onder mijn bed. De opmerking dat wij er militair slechter voor komen te staan bij ee Brexit.....gaat de UK de NAVO verlaten dan ? Het doemdenken van Polen neem ik met een zakje zout.Poetin is onvoorspelbaar maar zeker niet gek..... De niet NAVO leden mogen wel uitkijken met het voetje vrijen met de NAVO.

Lex


DvdW

The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

jurrien visser (JuVi op Twitter)