Benoemingen in de Defensietop

Gestart door Lex, 22/02/2012 | 10:21 uur

Flyguy

Ik heb er geen problemen mee. Wel mooi altijd die oude banden met de hoge adel. Ik zie het trouwens ook niet snel meer gebeuren op de manier hoe het toen ging. Maurits is al jarenlang reserve officier en is ook begonnen als WO POTOM-uitvaller net als ikzelf en nu uiteindelijk een keertje overste geworden.

Kornet43

Citaat van: Parera op 02/06/2022 | 17:24 uur
Misschien past het niet volledig binnen dit topic maar ik kon geen geschikt topic vinden. Het gaat wel om benoemingen van (hoge) officieren.


Nepotisme is de regel van het spel in een monarchie, dus ik snap de verbazing niet.

Parera

Misschien past het niet volledig binnen dit topic maar ik kon geen geschikt topic vinden. Het gaat wel om benoemingen van (hoge) officieren.


Sparkplug

Eerste vrouwelijke 'drie-sterrengeneraal' een feit

Nieuwsbericht | 25-05-2022 | 15:07

Met luitenant-generaal Elanor Boekholt-O'Sullivan (1976) heeft Defensie voor het eerst een vrouwelijke 'drie-sterrengeneraal'. Alleen hanteert de luchtmacht geen sterren, maar banden. Vandaag is Boekholt-O'Sullivan bevorderd. Vanaf 1 juni gaat ze aan de slag als plaatsvervangend directeur-generaal van het Directoraat-Generaal Beleid (DGB) in Den Haag.


Luitenant-generaal Elanor Boekholt-O'Sullivan.

De luchtmachtgeneraal is in haar nieuwe functie nauw betrokken bij het in de steigers zetten van de toekomstige militaire organisatie. Om die straks berekend op haar taken te laten zijn, ontwikkelt het DGB visie, strategie en plannen. Het daaruit voortvloeiende beleid vormt de schakel tussen politiek en uitvoering door de krijgsmachtonderdelen. Het DGB legt op basis van zorgvuldige afwegingen duidelijke keuzes voor aan de politieke leiding.

Dubbeltje

Boekholt-O'Sullivan komt op een mooi moment bij het directoraat. Niet langer hoeft elk dubbeltje meerdere keren te worden omgedraaid. Nu NAVO-grondgebied in Europa wordt bedreigd, ziet Nederland de noodzaak van een goed uitgeruste krijgsmacht in. Er wordt met € 5 miljard extra dan ook fors geïnvesteerd in de Defensieorganisatie. Boekholt-O'Sullivan krijgt zodoende veel minder te maken met 'als we dit doen, kan dat allemaal niet.'

Naar Den Haag

Boekholt-O'Sullivan deed in meerdere functies ervaring op, sinds ze haar loopbaan in 1994 begon. In juli 2018 kreeg ze als commodore (vergelijkbaar met een brigadegeneraal) het bevel in handen over het Defensie Cyber Commando. Dit levert geïntegreerde militaire operationele en offensieve cybercapaciteit voor de krijgsmacht.
Aansluitend werd Boekholt-O'Sullivan bevorderd tot generaal-majoor en trad aan als plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Nu verruilt ze haar werkplek in Breda voor de nieuwe functie op het ministerie van Defensie in Den Haag.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2022/05/25/eerste-vrouwelijke-drie-sterrengeneraal-een-feit
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Lex

Citaat van: Huzaar1 op 17/03/2021 | 19:20 uur
Wel een zeer operationele man, weet niet of dat een slimme zet is geweest. Die plek is erg Haags.
Waarom die twijfels? Het zogeheten ' Haagsch' valt wel mee. Het is een ' Heldersche'  plaatsing.

Huzaar1

Wel een zeer operationele man, weet niet of dat een slimme zet is geweest. Die plek is erg Haags.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"


Flyguy

Boots. Een bekender gezicht dan Bauer als operationele goeroe, maar wel écht een snoeiharde OD-officier van de oude stempel. Ben benieuwd.

Sparkplug

Boots wordt Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten

Nieuwsbericht | 29-01-2021 | 09:00

Schout-bij-nacht Boudewijn Boots volgt op 8 maart luitenant-generaal Onno Eichelsheim op als Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (PCDS). De huidige directeur Operaties bij de Defensiestaf wordt daarvoor op 22 februari bevorderd tot vice-admiraal.

Als PCDS krijgt Boots de leiding over de Defensiestaf. Hij wordt de 1e vervanger van de CDS en is daarmee medeverantwoordelijk voor de aansturing van de commandanten van de Defensieonderdelen, het Special Operations Command (SOCOM) en Defensie Cyber Commando (DCC).

Rationeel, energiek en mensgericht

Doorslaggevend in de keuze voor Boots is de combinatie van zijn persoons- en leiderschapsprofiel. Hij wordt onder meer rationeel, energiek en mensgericht genoemd. Daarnaast beschikt hij over grondige kennis van en ervaring in operaties en de bestuurlijke (Defensie)organisatie.

Boots trad in 1986 in dienst bij de Koninklijke Marine. Hij voer eerst op mijnenjagers en nam in 1988 deel aan de vredesoperatie in de Perzische Golf, operatie Octopus . Boots maakte vervolgens de overstap naar de fregatten en werd verschillende keren uitgezonden, zoals bijvoorbeeld naar de NAVO-missie Operation Sharp Guard en Operation Enduring Freedom.

Commandant SNMG-2

In de jaren daarna was hij enige tijd gestationeerd op Curaçao en in Engeland en diende hij in onder meer Afghanistan. Ook voerde hij het commando over Zr. Ms. Evertsen en had hij de leiding over het Sea Training Command, de training voor de bemanningen van de schepen van de marine.

Voor hij in 2019 directeur Operaties werd, was Boots een jaar commandant van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2). Als directeur Operaties bij de Defensiestaf leverde hij onder meer een substantiële bijdrage aan de Defensieinzet bij de coronacrisis.

Functies Eichelsheim en Bauer

Van Eichelsheim werd eerder bekend dat hij per 15 april de nieuwe Commandant der Strijdkrachten (CDS) wordt, als opvolger van luitenant-admiraal Rob Bauer. De huidige CDS wordt voorzitter van het militaire comité van de NAVO.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2021/01/28/boots-wordt-plaatsvervangend-commandant-der-strijdkrachten
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

A.J.

Citaat van: Ros op 08/01/2021 | 20:42 uur
Niet zo bijzonder. De beste man/vrouw voor de job op de functie plaatsen zonder vast te houden aan naar mijn idee "ervaringseis in rang" o.i.d. als zijnde niet meer van deze tijd.

Je bent al "de beste" als je op dat niveau zit.

Ros

Niet zo bijzonder. De beste man/vrouw voor de job op de functie plaatsen zonder vast te houden aan naar mijn idee "ervaringseis in rang" o.i.d. als zijnde niet meer van deze tijd.

A.J.

Citaat van: Enforcer op 08/01/2021 | 15:59 uur
Nee. Onno ligt blijkbaar goed en heeft een jaar gehad om zich al enigszins in te werken. Ben benieuwd naar de rest van de carrousel die nu gaat draaien.

Nou idd. Ik vind het een bijzondere zet.

Enforcer

Citaat van: A.J. op 10/10/2020 | 14:28 uur
Die zit net een jaar. En DJ zit nu 4 jaar op functie.

Citaat van: Ros op 08/01/2021 | 15:44 uur
Het aantal jaren in functie zegt dus niets (meer).

Nee. Onno ligt blijkbaar goed en heeft een jaar gehad om zich al enigszins in te werken. Ben benieuwd naar de rest van de carrousel die nu gaat draaien.

Ros

Het aantal jaren in functie zegt dus niets (meer).

Ros

Onno Eichelsheim wordt de nieuwe Commandant der Strijdkrachten
08 januari 2021 15:22

Onno Eichelsheim wordt de nieuwe hoogste baas van het Nederlandse leger. Hij wordt als Commandant der Strijdkrachten (CDS) opvolger van luitenant-admiraal Rob Bauer, die binnenkort naar de NAVO vertrekt. Luitenant-generaal Eichelsheim is sinds anderhalf jaar plaatsvervangend opperbevelhebber.

De ministerraad stemde vrijdag in met de benoeming van Eichelsheim. Hij wordt in zijn nieuwe functie de belangrijkste adviseur van de minister. Verder is de CDS verantwoordelijk voor de planning, aansturing en inzet van de krijgsmacht en bepaalt hij het operationele beleid. Eichelsheim volgt Bauer op 15 april op.

De komende tijd is zijn belangrijkste taak volgens het ministerie de invoering van de nieuwe visie van Defensie. De krijgsmacht moet over vijftien jaar omgevormd zijn tot een technologisch hoogwaardige organisatie. De strijd wordt namelijk steeds vaker digitaal gevoerd. De koerswijziging gaat miljarden euro's kosten.

De in 1966 in Schiedam geboren Eichelsheim was eerder onder meer topman van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Na een studie aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) werd hij helikopterpiloot. Hij is uitgezonden naar onder meer Bosnië en Afghanistan.

"Met Onno Eichelsheim krijgt de krijgsmacht een commandant met veel operationele ervaring. Hij staat dicht bij zijn mensen en is heel toegankelijk", aldus minister Ank Bijleveld van Defensie. Eichelsheim wordt de vijfde Commandant der Strijdkrachten. De functie bestaat sinds 2005.

Bauer is sinds oktober 2015 de topmilitair. Hij zwaait vroegtijdig af om voorzitter van het militair comité van de NAVO te worden. Bauer moet in die functie de militaire leiders van de lidstaten van de NAVO op één lijn zien te krijgen om vervolgens de politieke leiders van advies te kunnen dienen.

www.nu.nl