TE KOOP: 'GOUDEN' FOKKER F.27 VAN AMERIKAANSE LANDMACHT

Gestart door Ace1, 30/10/2019 | 19:26 uur

Sparkplug

Foto's: Aankomst van de Fokker F27 op Lelystad

Redactie 04/11/2020


©Bastiaan Smeets

Gisteren landde een Fokker F27 vanuit Amerika op Lelystad Airport. Het toestel die door de Stichting Vliegend Nederlands Cultureel Erfgoed is aangekocht landde om 15:45 uur lokale tijd.

*Gisteren meldde Up in the Sky de landing van de Amerikaanse Fokker Friendship. Na een lange vlucht, met diverse tussenstops, vanuit Amerika landde het toestel eind van de middag in Nederland.

Hieronder de foto's van de aankomst.


©Bastiaan Smeets


© Denmen Aviation Photography


© Denmen Aviation Photography


© Denmen Aviation Photography


© Denmen Aviation Photography

https://www.upinthesky.nl/2020/11/04/fotos-aankomst-van-de-fokker-f27-op-lelystad/

*Artikel van 03/11/2020:

https://www.upinthesky.nl/2020/11/03/amerikaanse-fokker-friendship-op-weg-naar-lelystad/
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Ace1

Citaat van: Umbert op 25/11/2019 | 18:22 uur
Hadden de toekomstige eigenaren niet beter een deal kunnen maken met de US ARMY dat die het toestel naar Nederland zouden vliegen want schijnbaar nog luchtwaardig, dan was het nog gewoon een mil.toestel en daarna pas overdragen en inschrijven in NL burgerregister met alle bijbehorende regeltjes. Had zeeen van tijd en geld gescheeld.

Het is nog maar de vraag of de  US ARMY bereid was geweest om de F27 de plas over te vliegen?

Umbert

Hadden de toekomstige eigenaren niet beter een deal kunnen maken met de US ARMY dat die het toestel naar Nederland zouden vliegen want schijnbaar nog luchtwaardig, dan was het nog gewoon een mil.toestel en daarna pas overdragen en inschrijven in NL burgerregister met alle bijbehorende regeltjes. Had zeeen van tijd en geld gescheeld.

Ace1

Voorbereiding Fokker Friendship voor terugkeer naar Nederland

De Fokker F27 Frienship die de Stichting Vliegend Nederlands Cultureel Erfgoed heeft aangekocht, wordt momenteel voorbereid voor de ferryvlucht naar Nederland. Dit schrijft de stichting op haar website.

Bezoek
De afgelopen weken hebben bestuursleden en technici een bezoek gebracht aan het toestel, dat nu op de civiele luchthaven Laurinburg-Maxton staat. Voorheen was het toestel gebaseerd op Pope Field, nabij Fort Bragg, North Carolina. Het Amerikaanse parachutisten-demonstratieteam "Golden Knights" beschikte tot voor kort over twee Fokker F27 Troopships, de militaire transportversie van de Friendship.

Uitstekend
Vorig jaar werd één van de twee Fokkers al buiten dienst gesteld. Enkele weken geleden werd ook de laatste, genaamd 'Excalibur', met pensioen gestuurd. De Excalibur is nu aangekocht door de stichting VNCE. Het toestel bevindt zich volgens de technici van de stichting in uitstekende staat. "Helaas kan er nog niet gevlogen worden want we missen nog een civiele registratie- en het luchtwaardigheidsbewijs.", zo schrijft de stichting op haar website. Wanneer de Fokker aan de ferryvlucht naar Lelystad kan beginnen, is niet bekend.

https://www.upinthesky.nl/2019/11/25/voorbereiding-fokker-friendship-voor-terugkeer-naar-nederland/

Ace1

Er komt weer een NL-Friendship!

Precies vandaag, maar dan eergisteren, belde Paul Reijnen uit Los Angeles, waar hij zojuist als Jumbojet-piloot geland was. De man is normaal al gezegend met een jaloersmakend enthousiasme, maar deze keer krijg ik er helemáál geen woord tussen.

Essentie: hij heeft twee jaar geleden met een paar vrienden de club Vliegend Nederlands Cultureel Erfgoed opgericht, en hij is de voorzitter. Doel is inmiddels bereikt: "Er gaat weer een Friendship vliegen in Nederland!", juicht Paul.

Voor de jongeren: Nederland had ooit een heel succesvolle vliegtuigfabriek: Fokker. Die fabriek had in zijn lange geschiedenis één extreem-succesvol verkeersvliegtuig: de Fokker F-27 Friendship.

Het succes de Friendship was voor een deel toeval: anders dan andere fabrieken bouwde Fokker traditioneel verkeersvliegtuigen die aan hun vleugel hìngen, in plaats van erop te rusten. Dat had een onverwacht voordeel. Kijk maar eens naar het plaatje: omdat de motoren van de Friendship aan die hoge vleugel hingen, had het toestel relatief weinig last van de rotzooi die vaak op-wervelt van slechte, primitieve startbanen. Onbedoeld werd het vliegtuig daardoor de lieveling van honderden maatschappijtjes die op slechte en primitieve vliegvelden vlogen. Van Angola tot Alaska.

Het toestel dat Pauls club heeft aangekocht is vijfendertig jaar in dienst geweest van een merkwaardig Amerikaans gezelschap, dat de gewoonte had om halverwege de vlucht uit het vliegtuig te springen: het US Army parachute team 'Golden Knights'.

"Wat gaan jullie er mee doen?", vraag ik Paul. "Het wordt een vliegend museumstuk. Heel geschikt voor dit doel. Het zal optreden bij de luchtmachtdagen en jubilea in Nederland, maar je zou ook kunnen denken aan vluchten naar vliegfeesten in heel Noordwest-Europa, zoals Duxford en LeBourget, met donateurs aan boord."

Als je ooit een vluchtje gaat boeken, en dat hoopt Paul natuurlijk, dan heb ik een tip voor je: ga onder de vleugel zitten! Dan zie je die merkwaardige ooievaarspoten in de motorgondels scharnieren. Bij de landing komen ze er op dezelfde grappige manier weer uit. Leuk man!

Goof Bakker

Additional facts

Fokker Friendship. Mooie naam,  leuke – allitererende – woordspeling. Wie de naam bedacht heeft weet ik niet. De flamboyante ondernemer Anthony Fokker was al meer dan tien jaar tevoren overleden.   

De 'Golden Knights', het parachutisten-team van de US Army vormt samen met de US Airforce 'Thunderbirds' en US Navy 'Blue Angels' de big three van Amerikaanse demonstratieteams.

Paul: "De Knights hebben erg veel lol van hun twee Fokkers gehad, en ze werken erg hard mee om hun lieveling weer terug te brengen naar haar geboorteland. Ze vinden het prachtig dat hun fucker daar zelfs zal blijven vliegen en te zien zal blijven op airshows! Daarom hebben we ook zeecontainers vol onderdelen, en kasten vol geweldig nauwkeurig bijgehouden documentatie erbij gekregen. Alles is na al die jaren nog steeds tiptop in orde. We zijn eerder met andere Friendships bezig geweest, maar daar was dat altijd het struikelblok."

Bijna zeshonderd Friendships werden er gebouwd, maar door de vaak primitieve omstandigheden waarin ze opereerden waren er ook flink wat ongelukken: meer dan dertig Friendships stortten neer, in de nu zeventig jaar van haar bestaan.

In Nederland vlogen NLM CityHopper en de luchtmacht met de F27. Zelfs onze koning heeft nog vele vlieguren F27 in zijn logboek staan.

Na de F27 kwam de F28. Als kind begreep ik niet waarom ze nu een vliegtuig gingen bouwen waarvan er al zoveel waren? Zo'n buis die òp de vleugels lag, met de twee sigaartjes aan de achterkant? Het kind in me had gelijk. De F28 evenaarde nooit het succes van de F27. Een prachtig ontwerp, maar niet uniek, en veel te duur. Op de markt die Fokker met de F28 beoogde was de concurrentie hevig. Grotere economieën, zoals de USA, Frankrijk en Engeland, konden grotere politieke druk uitoefenen, en dat deed Fokker de das om.   

Het Braziliaanse Embraer was één van de fabrieken die Fokker ernstig concurrentie aandeden. Zij maakten wel de succesvolle overstap van turboprop naar jet. Net deze week kondigde Embraer aan weer terug te keren naar de turboprop waarmee ze ooit zo succesvol begonnen. De Brasilia en de Bandeirante. 

Fokker heeft nog wel wat andere wapenfeiten. Zij het minder fraaie: in de Eerste Wereldoorlog vloog de (Duitse) Rode Baron met de beroemde driedekker, en ook ene Hermann Goering. In het interbellum aapte Henry Ford een hout-en-linnen-Fokker na in metaal. Tijdens de oorlog bouwde Fokker staartvlakken voor Messerschmitts. Maar dat is een andere geschiedenis, Schwamm drüber.

https://www.upinthesky.nl/2019/11/02/er-komt-weer-een-nl-friendship-column-goof/

Ace1

STICHTING HAALT HISTORISCHE FOKKER F.27 NAAR NEDERLAND

SCHIPHOL - De Stichting Vliegend Nederlands Cultureel Erfgoed heeft de hand gelegd op een Fokker F.27-400M Troopship van de Amerikaanse landmacht. Het toestel deed dienst als parakist voor het Golden Knights demonstratieteam en werd onlangs te koop gezet.

De twee Fokker F.27's worden bij het Amerikaanse leger na 35 jaar trouwe dienst opgevolgd door moderne DeHavilland DHC-8's. Eén van de Fokkers komt nu naar Nederland.

"Na een drukke periode waarin er veel uitgezocht moest worden is het dan eindelijk rond", meldt de stichting verheugd. De Fokker staat nu nog op Pope Army Airfield, maar gaat binnenkort richting Laurenburg-Maxton Airport, waar het toestel klaar wordt gemaakt voor de oversteek naar Nederland

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/4/militair/stichting-haalt-historische-fokker-f27-naar-nederland

Ace1

FAYETTEVILLE - De Amerikaanse landmacht heeft één van haar twee Fokker F.27-400M Troopships te koop gezet. De unieke toestellen waren sinds midden jaren '80 de trouwe werkpaarden van de Golden Knights, het parachutistenteam van de U.S. Army die spectaculaire demonstraties gaven.

Het toestel, met de militaire registratie 85-1608, rolde in november 1985 van de band en vergaarde door de jaren heen ruim 17.000 vlieguren. Op dit moment staat het vliegtuig op Pope Army Airfield bij Fayetteville in North Carolina.

Via een online veiling wordt getracht een koper te vinden voor het nog vliegwaardige toestel, dat inclusief reserveonderdelen wordt geleverd. Het hoogste bod staat op het moment van schrijven op 87.000 dollar.

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/4/militair/te-koop-gouden-fokker-f27-van-amerikaanse-landmacht