Overigen > Historie

Beroemde huurling en avonturier Mad Mike Hoare (100) overleden

(1/1)

Ace1:
De Ierse huursoldaat Michael 'Mad Mike' Hoare is overleden op 100-jarige leeftijd. De avonturier was een van 's wereld bekendste huurlingen van de vorige eeuw. Hoare was samen met zijn eenheid 'The Wild Geese' vooral actief in Afrika.

De in India geboren Hoare diende in de Tweede Wereldoorlog in het Britse leger. Na de oorlog werd hij accountant, autoverkoper en safari-organisator in Zuid-Afrika. In de jaren vijftig reisde hij op de motor vanuit Kaapstad dwars door Afrika naar de Egyptische hoofdstad Caïro.

Anticommunist
Als veertiger liet hij zijn carrière als zakenman in Zuid-Afrika achter zich en werd hij een huursoldaat. De ex-militair kwam in de jaren zestig in contact met de Congolese premier Moïse Tshombe, die hem inhuurde om te vechten tegen communistische Simba-rebellen.

Met de missie in Congo wilde Hoare een klap uitdelen aan de "grootste kanker in de wereld: de sluipende en verraderlijke ziekte van het communisme".

Door de anderhalf jaar durende missie in Congo werden Hoare en zijn eenheid internationaal bekend. In 1978 kwam de speelfim The Wild Geese uit, waarin Richard Burton de rol van Hoare speelde. Ook Roger Moore deed mee in de film.

Begin jaren 80 haalde de Ierse huurling opnieuw het internationale nieuws door een mislukte staatsgreep op de Seychellen, een archipel ten noorden van Madagascar.

Rugbyteam
Hoare plande de staatsgreep vanuit zijn bungalow in Zuid-Afrika. Hij rekruteerde 53 mannen, die zich vermomden als een bierdrinkend en feestvierend rugbyteam. In de tassen waren gedemonteerde automatische kalasjnikovgeweren verborgen.

Toen een van de mannen van Hoare na aankomst op de Seychellen per ongeluk in de verkeerde rij bij de douane stond, werden de mee gesmokkelde wapens ontdekt. Er braken gevechten uit en uiteindelijk kaapten de huurlingen een vliegtuig om terug naar Zuid-Afrika te vliegen. Een jaar later werd Hoare veroordeeld tot 10 jaar cel vanwege de kaping. Uiteindelijk zat hij 33 maanden vast.

"Mike Hoare leefde volgens de filosofie dat je meer uit het leven haalt als het gevaarlijk is", zei zijn zoon Chris Hoare na de dood van zijn vader. "Dus is het nog opmerkelijker dat hij 100 jaar oud is geworden."

https://nos.nl/artikel/2321465-beroemde-huurling-en-avonturier-mad-mike-hoare-100-overleden.html

Bekijk hier de trailer van de film:

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie