Federale begroting en Politieke toekomst België

Gestart door Ace1, 21/09/2020 | 13:02 uur

Ace1


Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Citaat van: Ace1 op 06/08/2022 | 17:07 uur
Dit kan 2 kanten opgaan of het kabinet valt in België of Oekraïne  wil extra zware wapens van België.
Zal vast met een borrel worden opgelost. Ik kan me niet voorstellen dat dit nu een crisis veroorzaakt in de Belgische regering.
People are sheep

Huzaar1

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

People are sheep

Parera

Citaat van: Ace1 op 06/08/2022 | 17:07 uur
Dit kan 2 kanten opgaan of het kabinet valt in België of Oekraïne  wil extra zware wapens van België.

Ze hebben nog 4 NH90 TTH's in de uitverkoop  :angel:

Zander

People are sheep

Ace1

Dit kan 2 kanten opgaan of het kabinet valt in België of Oekraïne  wil extra zware wapens van België.

Ace1

#143
Buitenlandminister Lahbib in oog van storm in Oekraïne: Kiev blaast warm en koud over haar bezoek aan de Krim

Oekraïne wil meer uitleg over de reis van de nieuwe Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib die vorig jaar het bezette schiereiland Krim vanuit Rusland heeft bezocht. Dat kan gevolgen hebben voor de relaties tussen Oekraïne en minister Lahbib, maar volgens Kiev hangt dat ook af van de toekomstige steun vanuit België en Europa. Wat is er precies gebeurd en waar zit het probleem? Een reconstructie.   

Oekraïne lijkt zwaar, maar -ook niet te zwaar- te willen tillen aan het erg omstreden bezoek van de nieuwe Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib aan het door Rusland bezette Krimschiereiland vorig jaar toen ze nog journaliste van de RTBF was.

In een mededeling herhaalt Kiev dat het illegaal is en blijft om de Krim vanuit Rusland te bezoeken en dat niet enkel Oekraïne, maar ook België de annexatie van de Krim door Rusland niet aanvaarden. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken wil "via diplomatieke contacten nu meer details vernemen over de omstandigheden van het bezoek en op basis daarvan beslissingen nemen over toekomstige bilaterale contacten". Dat zou dan echter vooral slaan op de persoonlijke contacten met minister Lahbib, dus niet zo zeer met ons land op zich.

Tegelijk staat Kiev "positief tegenover de steun die Lahbib als minister heeft uitgesproken voor de strijd van Oekraïne tegen de Russische gewapende agressie. We zullen de standpunten van Oekraïne en België bekijken in de context van nieuwe Europese sancties tegen Rusland en in het verlenen van militaire en financiële steun aan Rusland", zo luidt het in een mededeling van het Oekraïense ministerie.

"Hadja Lahbib is vorig jaar in juli naar de Krim gegaan om daar een theaterfestival bij te wonen. Dat is geen geheim, ze heeft daarover enkele foto's gepubliceerd op Instagram en Facebook", vertelde Jan Balliauw in "De ochtend" op Radio 1.  Tijdens haar bezoek heeft ze ook het Livadiapaleis bezocht waar de conferentie van Jalta plaatsvond op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

"Over haar bezoek heeft ze ook een reportage gemaakt voor de RTBF-radio. Daar werd haar gevraagd of ze was teruggekeerd uit Oekraïne of Rusland, waarop ze antwoordde dat je een Russisch visum nodig hebt om te landen in Simferopol. Daaruit kon je opmaken dat ze via Moskou was

Er waren wel meerdere journalisten die de Krim bezochten. "Inderdaad, ze is niet de enige die dat gedaan heeft. Ik ken veel collega's in Moskou die dat ook zo doen als ze reportages over de Krim moeten maken", vertelt Balliauw. "Het probleem is dat je daarmee de Oekraïense wet overtreedt want voor Oekraïne is de Krim nog altijd Oekraïens grondgebied, en moet je dus naar de Krim gaan volgens de Oekraïense regels."

"Er bestaat een speciale procedure, ik heb die zelf gevolgd in 2016 maar die duurt lang want je moet ervoor naar Kiev waar je een document krijgt waarmee je over land naar de Krim kan. Sinds de Russische invasie is die procedure natuurlijk niet meer bruikbaar, maar tot 24 februari was dat de enige legale weg voor Oekraïne. Volg je de procedure niet, dan kan Oekraïne je drie jaar lang de toegang tot het grondgebied ontzeggen."

Meestal gebeurt dat niet, of blijft dat een privézaak, maar toen Hadja Lahbib (MR) minister werd, werd dat plots een publieke zaak. Zeker nadat N-VA- Kamerfractieleider Peter De Roover de kat de bel had aangebonden door het te melden op Twitter.

Hoe waren de reacties in Oekraïne?
Die waren ronduit negatief, schetst Balliauw. "Het werd opgepikt door bijna alle Oekraïense media en het veroorzaakte een zeer negatieve storm op sociale media in Oekraïne."

"Reizen naar de Krim via Rusland ligt er bijzonder gevoelig, zeker voor publieke figuren. Als je dat doet, ben je voor de publieke opinie daar een soort collaborateur, iemand die de Russische annexatie van de Krim steunt."

Voor Hadja Lahbib is dat des te pijnlijker omdat ze van Oekraïne haar grootste prioriteit heeft gemaakt en tijdens haar eerste persontmoeting zei dat ze zo snel mogelijk naar Kiev wou. "Maar ik zie in de huidige omstandigheden geen enkele Oekraïense politicus met haar op de foto gaan, laat staan haar Oekraïense collega Koeleba of president Zelenski. Want mochten ze dat doen, zouden ze een storm van kritiek over zich heen krijgen", weet Balliauw.

Een pijnlijke zaak voor België?
Dit is pijnlijk voor zowel België als Oekraïne, schetst Balliauw. "Want laat me duidelijk zijn: Hadja Lahbib is niet anti-Oekraïens, integendeel, ze is heel sterk pro-Oekraïens en wou daarom zo snel mogelijk naar Kiev, om haar steun te tonen voor Oekraïne."
"Normaal gezien zou Oekraïne hierop zeer negatief reageren, maar het heeft dat nog niet gedaan omdat België een bondgenoot is en Kiev wil hierover geen open conflict met Brussel."

Wat zegt de entourage van Lahbib?
In kringen rond Lahbib denkt men dat het niet zo'n vaart zal lopen, dat er geen groot probleem is, zegt Balliauw, omdat ze naar de Krim als journaliste is gegaan, niet als minister.

"Er wordt ook verwezen naar de onthulling gisteren van een mini-Maidan op Mini-Europa in Brussel waar naast de minister ook de Oekraïense zaakgelastigde aanwezig was. Mocht er een groot probleem zijn, dan zou die zaakgelastigde er niet aanwezig zijn geweest, wordt mij gezegd." (Op Maidan in Kiev vond een revolutie plaats die uiteindelijk leidde tot het ontslag van de pro-Russische president Janoekovitsj in Oekraïne, nvdr.)

"Ook al was dat zeker een goed teken, toch denk ik niet dat de lucht hiermee helemaal is opgeklaard. Want de signalen die ik krijg vanuit Kiev, geven toch iets anders aan."

Is er dan een fout gemaakt bij Lahbibs aanstelling? "Haar verleden is onvoldoende nagetrokken, en men heeft misschien de draagwijdte van die trip naar de Krim niet helemaal correct ingeschat." 

Heeft dit concrete gevolgen voor Lahbib tijdens het uitoefenen van haar ambt?
Voorlopig is er geen groot probleem, zolang Kiev haar niet openlijk bekritiseert, wikt Jan Balliauw. "Maar het is zeker een stoorfactor in de relaties tussen België en Oekraïne, net op een moment dat die zo cruciaal zijn. Dus kan deze situatie niet zomaar blijven aanmodderen want je hebt in de gegeven omstandigheden een minister van Buitenlandse Zaken nodig die een open lijn heeft met Kiev, een lijn zonder ruis daarop. En momenteel zit er wel degelijk ruis op die lijn."

"Op een of ander manier zal die stoorfactor weggenomen moeten worden, als Lahbib op een normale manier naar Kiev wil gaan. De storm in Oekraïne is nu gaan liggen, maar dat is vooral door het andere nieuws, onder meer over de graandeal met Rusland en de aanval de dag erna op Odessa."

"Mocht zij zich vertonen in Kiev, gaat die storm meteen weer opsteken, verzekerde mij een Oekraïense collega die de zaak ook van nabij volgt."

En nu?
Lahbib laat intussen geen moment voorbijgaan om haar steun voor de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit te benadrukken. "Dat deed ze gisteren ook in Mini-Europa, maar ik weet niet of dat voldoende zal zijn", schetst Balliauw.
"Momenteel heerst er radiostilte in Kiev en Brussel, en dat kan nog wel even duren want we zitten in een vakantieperiode, maar dat kan niet eindeloos blijven duren. Misschien kunnen de diplomaten in beide landen van deze periode gebruikmaken om een werkbaar vergelijk uit te werken zodat de ruis op de lijn tussen Kiev en Brussel wordt weggenomen." De recente mededeling van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken laat vermoeden dat niet alle ergernis van de baan is, maar dat Kiev de zaak wellicht ook niet op de spits wil drijven.

Op onderstaande link kunnen meerdere video's bekeken worden.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/07/27/buitenlandminister-lahbib-in-oog-van-storm-in-oekraine-waarom-k/

Huzaar1

Lijkt eropndat Belgie het moet doen met huidige verhoging. Zijn de laatste ontwikkelingen het Camo plan?

Begreep dat de Belgische artillerie straks bestaat uit 9 stuks Ceasar 155mm bestaat. Naast trainingseenheid kom je daarmee niet aan een batterij.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

CitaatGroen blijft dwarsliggen over verdere verhoging defensiebudget: "Op dit moment geen akkoord in regering"
Er heerst onenigheid in de federale meerderheid over het optrekken van het defensiebudget tot 2 procent van het bruto binnenlands product tegen 2035. Groen en Ecolo zeiden vanmorgen "nee", maar premier Alexander De Croo (Open VLD) houdt vol dat ons land "zijn deel moet doen" en niet zomaar onder de NAVO-paraplu kan schuilen. Kamerfractieleider Wouter De Vriendt (Groen) is niet onder de indruk en houdt vol dat er "op dit moment geen akkoord is binnen de regering om naar 2 procent te gaan".

Rik Arnoudt
do 19 mei  17:18
Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil naar de NAVO-top van Madrid op 29 en 30 juni met de belofte dat ons land het defensiebudget tegen 2035 verder optrekt naar de symbolische drempel van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Maar hij botst op weerstand in eigen rangen: Groen en Ecolo lieten vanmorgen een "neen" weerklinken.

Het groene "njet" is vervelend voor premier Alexander De Croo (Open VLD), wiens Vivaldi-coalitie de laatste tijd niet uitblinkt door eensgezindheid. De Croo kreeg vanmiddag enkele lastige vragen over de defensieplannen van de regering. "Het laatste wat ik als land zou willen horen, is dat we free riders zijn, dat we ons deel niet doen", zegt de premier.

"Je kan  onmogelijk zeggen dat onze veiligheid iets is wat we in solidariteit doen als we niet ons deel van het verhaal doen." Klinkt goed, maar wat betekent dit? "Het regeerakkoord is daar zeer duidelijk over. Het zegt dat we ons aligneren op de uitgaven die de landen zonder nucleaire capaciteit doen." De Croo verwijst hier naar een berekening die onder de vorige minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is gemaakt en bepaalt dat 1,6 procent van het bbp aan defensie moet worden gespendeerd, het gemiddelde bedrag dat NAVO-landen zonder kernwapens in 2015 aan defensie spendeerden. "Dat is de discussie die plaatsvindt binnen de regering."

Voor alle duidelijkheid: de NAVO vraagt al jaren dat lidstaten 2 procent van hun bbp aan defensie spenderen. "Gaan wij nu echt als land dat de NAVO-zetel huisvest zeggen dat we de ambitie zelfs niet hebben tegen 2035?", vraagt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zich af in "Villa Politica".

"Wij vragen niet om daar in de begroting van morgen een plotse inspanning te doen", aldus Lachaert. "Maar een traject daar naartoe als inspanning is het minste wat je kan doen." De Open VLD-voorzitter wil de groene coalitiepartners overtuigen en verwijst naar de oorlog in Oekraïne: "Ik denk dat het moeilijk uit te leggen is aan mensen die gebombardeerd worden door een agressieve mogendheid naast Europa dat wij geen minimale inspanningen op het vlak van defensie zouden willen doen."

Groen laat zich niet vermurwen. "Op dit moment is het voor ons neen. Dat is heel duidelijk", zegt Kamerfractieleider Wouter De Vriendt in "Villa Politica". "Op dit moment is er geen akkoord binnen de regering om naar 2 procent voor het defensiebudget te gaan. Dat is symboliek omdat het ver in de tijd ligt."

Volgens De Vriendt zijn er vandaag andere prioriteiten: daadkrachtig beleid om de koopkracht te verhogen, investeren in hernieuwbare energie en een degelijk pensioenbeleid. "Ik vind het verbazingwekkend dat wij blijkbaar de enige partij zijn die daarvan een politieke prioriteit wil van maken."

Filmpjes met interviews in de link


https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/19/groen-blijft-dwarsliggen-over-verdere-verhoging-defensiebudget/


Zagen we allemaal natuurlijk wel aankomen. Probleem is ook wel dat België in een niet te benijden financiele situatie zit, economie draaide al niet zo lekker, staatsschuld hoog.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

#140
https://www.belgianmilitaryinterests.be/generaal-marc-thys-crisismanager-van-het-leger-ik-denk-niet-dat-de-belgen-beseffen-in-welke-lamentabele-toestand-het-leger-zich-bevindt/?fbclid=IwAR0UO0Y_b0KtAFLSqndr1b2CsCIAvdaNeck2R59Vm3np_TNDgxVXUmfgT4A

De Belgen hebben 30 miljoen per jaar nodig voor O&T munitie, dat is al erg weinig, maar ze krijgen 15. Dat betekent dat de operationele gereedheid in Belgie een ramp moet zijn. 30 miljoen het jaar, dat is een peuleschil in vergelijking met jaarlijkse NL behoefte. We zitten aan veelvoudige daarvan.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Stoonbrace

"Indien er ooit een stuk munitie in de buurt van een belgische drone komt eet ik mijn schoen op ok."

Huzaar1 - 18/08/2020

Stoonbrace

In dit kader komt er binnenkort een voorstel tot resolutie in de Kamercommissie Defensie met het voorstel om het defensiebudget op minimum 2% BBP vast te leggen. Komt van de oppositie, dus weinig kans dat het ook gebeurt. Maar er komt wel een debat (of een paar debatten) over en onder andere de liberalen in de regering (Vlaamse én Waalse) hebben zich uitgesproken voor een groeipad naar 2%. De geesten rijpen.
"Indien er ooit een stuk munitie in de buurt van een belgische drone komt eet ik mijn schoen op ok."

Huzaar1 - 18/08/2020

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 21/03/2022 | 16:48 uur
Budget Defensie niet naar de 2%, maar toch additionele investeringen bovenop de 10 miljard

https://www.knack.be/nieuws/belgie/ludivine-dedonder-ps-de-eerste-vrouw-aan-het-hoofd-van-defensie-gaat-all-in/article-news-1848413.html#Echobox=1647754397-1
Ook hier een artikel met een wat meer helder geschreven text: https://www.dezondag.be/actua/ludivinededonder20032022/

Ja geweldig daar hebben we binnen de NAVO dus helemaal niks aan. Vanuit Den Haag moet ik ook eerst nog maar zien wat er gaat gebeuren want daar durf ik ook niet te zeggen : JA wij gaan wel naar 2%.

Maar is het zo dat de 2% een streefdoel is?

Volgens de eigen website van de NAVO is overigens in 2006 al afgesproken dat landen zich aan de 2% norm moesten gaan houden.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_67655.htm